Gasverbruik Warm Water Berekenen

Gasverbruik Warm Water Berekenen
Gasverbruik voor het douchen – Voor het douchen is het nodig dat het water een temperatuur van ca.40 graden Celsius bereikt. Het opwarmen van 1000 liter water kost ca.4 m3. Voor een gemiddelde douchebeurt van 5 min (50 liter water) heb 0,2 m3 gas nodig.

Hoeveel m3 gas per jaar voor warm water?

Wat kost warm water? – Ruim 20% van je gasverbruik gaat op aan warm water. Het gemiddelde gasverbruik voor warm water per jaar is 270 kubieke meter (m3). Bij dit verbruik zijn de kosten voor warm water per jaar € 270. Dat betekent dat de kosten voor warm water per m3 gemiddeld € 1 zijn. Je eigen gasprijs kan hoger of later zijn, en kan stijgen of dalen (bron: Milieu Centraal).

Hoeveel gas verbruik je met warm water?

In de meeste huizen hangt een cv-ketel op gas die niet alleen de verwarming regelt, maar ook zorgt voor warm water uit de kraan. Een huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld 350 m3 gas voor warm water. Dit gasverbruik kost niet alleen geld, maar draagt ook bij aan klimaatverandering doordat er CO2 vrijkomt.

Hoeveel m3 gas verbruik je met douchen?

Het gasverbruik bij douchen tijdens een gemiddelde douchebeurt van vijf minuten bedraagt 0,2 m³. Er is voor een douchebeurt van vijf minuten namelijk vijftig liter warm water nodig. Heb je een gezin en stapt iedereen dagelijks onder de douche dan loopt het gasverbruik al snel op.

 • Het gemiddelde jaarverbruik bij een douchebeurt van vijf minuten per gezin komt ongeveer uit op 292 m³,
 • Het is echter zo dat veel mensen langer onder de douche staan dan vijf minuten, zodat het aantal m³ gas eveneens oploopt.
 • De gasprijs is tegenwoordig enorm hoog en besparen op de kosten van het gasverbruik voor douchen is dan ook de moeite waard.

Dat is onder meer mogelijk door voor een waterbesparende doucheset te kiezen of door de hoofddouche te vervangen.

  Hoeveel gas nodig om 1 liter water op te warmen?

  De benodigde hoeveelheid energie voor warm water – Om water te verwarmen is een bepaalde hoeveelheid energie nodig. Deze hoeveelheid heet de energie-inhoud van het water en is gelijk aan 4,2 kJ per liter water en per graad temperatuurverschil. Hoe meer water verwarmd moet worden en hoe hoger de temperatuur des te groter is de energie-inhoud.

  Een warm water toestel gebruikt altijd meer energie dan nodig is om de energie-inhoud van het te verwarmen water te leveren (behalve een warmtepomp en hoe dat komt lees je in het artikel over warmtepompen). Hoe beter het toestel, des te kleiner zijn de energieverliezen. De meest voorkomende warmwaterinstallaties zijn gasgeisers, combi cv-ketels (doorstroomtoestellen) en cv-boilers, elektrische boilers en gasboilers (voorraadtoestellen).

  Het energieverbruik is afhankelijk van het soort en merk en wordt bepaald door het gebruiksrendement. Behalve de gevraagde hoeveelheid warm water en het gebruiksrendement, is ook de watertemperatuur waarop de warm-waterinstallatie is ingesteld bepalend voor de energievraag.

  Voor afwassen en schoonmaken is in het algemeen een hogere temperatuur nodig (circa 60 ºC), dan voor het douchen en baden (circa 40 ºC). De temperatuur wordt meestal tussen 60 en 70 ºC) ingesteld, zodat het water voldoende warm is voor de toepassing met de hoogste temperatuur. Bij voorraadtoestellen is een lagere temperatuur uit hygiënisch oogpunt niet aan te raden en ook niet toegestaan, omdat anders bacteriën (zoals Legionella, veroorzaker van de ‘veteranenziekte’) zich zouden kunnen vermenigvuldigen.

  Soms wordt bij elektrische boilers de temperatuur ingesteld op meer dan 80 ºC, om met een relatief klein opslagvat voldoende warm water voor de hele dag op te kunnen slaan. Nadeel van de hogere temperatuur is een groter warmteverlies en daardoor een groter energieverbruik.

  Hoeveel m3 gas warm bad?

  Voor een warm bad hebje 0,57 m3 gas nodig.

  Hoeveel kuub gas verbruik je met 10 minuten douchen?

  Wat betekent dit voor de jaarrekening? – 75 procent van het totale gasverbruik gaat dus op aan verwarming. Het gaat hier gemiddeld om 900 kubieke meter, maal 1,45 euro: een gemiddeld huishouden is dus jaarlijks 1.305 euro kwijt aan verwarming.20 procent van het gasverbruik gaat op aan warm water, dat komt dus neer op een gemiddeld jaarbedrag van 348 euro.

  Hoeveel water verwarmen met 1m3 gas?

  Gasverbruik voor het douchen – Voor het douchen is het nodig dat het water een temperatuur van ca.40 graden Celsius bereikt. Het opwarmen van 1000 liter water kost ca.4 m3. Voor een gemiddelde douchebeurt van 5 min (50 liter water) heb 0,2 m3 gas nodig.

  Hoeveel m3 gas om 1 liter water te koken?

  Energie om een liter water te koken – Gebruik je een waterkoker dan kost het ongeveer 0,15 Kwh aan stroom om water te verhitten tot 100 graden. Doe je dit op het gasfornuis dan kost dat 0,03m3 aan gas. Dat kan uiteraard verschillen per waterkoker of pan.

  Hoeveel m3 in een bad?

  Dit is afhankelijk van het type bad en het volume van het lichaam. Gemiddeld is er ongeveer tussen de 120 en 150 liter water nodig om een bad te vullen voor een comfortabele waterhoogte. Terug naar baden

  Wat kost een waakvlam per dag?

  Gemiddeld genomen kost het laten branden van een gashaard op jaarbasis 10 euro. Wat neerkomt op 80 cent per maand of 2 cent per dag. Een bedrag dat zeker te overwegen is als je bedenkt dat het laten branden van een waakvlam een onderhoudsbeurt kan voorkomen.

  Wat is goedkoper douchen op gas of stroom?

  Kosten van douchen en baden – Een douchebeurt kost gemiddeld 65 liter warm water, bij 7,5 minuten douchen. Daarvoor betaal je € 0,52 bij een gasboiler (ketel) en € 0,70 bij een elektrische boiler. Een bad verbruikt 120 liter warm water per keer. Daarvoor betaal je € 1,13 bij een gasboiler en € 1,67 bij een elektrische boiler.

  Wat scheelt korter douchen?

  Tips voor onder de douche –

  1. 01 Douche 5 minuten. Neem een leuke douchetimer die je helpt herinneren om maximaal 5 minuten te douchen. Als je van 7,4 naar 5 minuten douchen gaat, bespaar je jaarlijks zo’n 140 euro (hoge gasprijs) of 65 euro (lange termijn prijs).
  2. 02 Douche minder vaak, De gemiddelde Nederlander doucht dagelijks 7,4 minuten: als je je in plaats daarvan twee keer per week bij de wastafel wast, scheelt dat flink.
  3. 03 Gebruik voor de douche een waterbesparende douchekop: die laat maximaal 7,2 liter per minuut door. Dit scheelt jaarlijks zo’n 140 euro (hoge gasprijs) of 60 euro (lange termijn prijs). In het van Milieu Centraal vind je douchekoppen die gegarandeerd waterbesparend zijn.
  4. 04 Installeer een thermostatische mengkraan, Daarmee is het douchewater sneller op de temperatuur die jij hebt ingesteld.
  5. 05 Liever onder de douche dan in bad, In een gemiddeld bad kan 120 liter water. Dat kost ruim 3 keer zoveel water en energie als een douche van 5 minuten!
  6. 06 Nieuwe badkamer? Laat een plaatsen. Die gebruikt de warmte van het wegstromende douchewater om het koude water alvast op te warmen, (Wtw staat voor warmteterugwinning.)
  7. 07 Met een bespaar je bijna de helft van je energieverbruik voor warm water.

  Wist je dat.een liter warm water zorgt voor 10 keer zoveel CO2-uitstoot als een liter koud water. Bekijk het overzicht Wil je graag persoonlijk advies of praktische hulp bij energie besparen? Iemand die thuis langskomt en eventueel kan helpen met kleine verbeteringen aanbrengen? Vraag het aan een energiecoach! Korter douchen scheelt energie.

  1. Ongeveer 60 procent van je warme water stroomt door de douche.
  2. Met korter douchen bespaar je dus gas en geld.
  3. En het is goed voor het klimaat.
  4. De gemiddelde douchetijd is 7,4 minuten.
  5. Als je van 7,4 naar 5 minuten douchen gaat, bespaar je jaarlijks zo’n 140 euro (hoge gasprijs) of 65 euro (lange termijn prijs) Handig Gebruik een douchetimer of zet de timer van je telefoon op 5 minuten.

  Of zet een liedje op dat maximaal 5 minuten duurt. Gemiddeld staat elke Nederlander in zijn of haar hele leven 120 dagen onder de douche. Dat is anderhalve dag per jaar. Ga je bewuster douchen en zet je na 5 minuten de kraan uit, dan kan je van de bespaarde tijd in een jaar 8 voetbalwedstrijden bekijken! Een douchetimer (of douchecoach) kan je helpen om korter te douchen. Zet de douchetimer op 5 minuten en stap daarna onder de douche vandaan Stap jij graag in bad? Overweeg om dat wat minder vaak te doen. Een douchebeurt van 7,4 minuten kost gemiddeld 60 liter warm water, een bad bijna het dubbele. Als je elke week één keer badderen vervangt door een douche, dan bespaar je jaarlijks zo’n 80 euro (hoge gasprijs) of 27 euro (lange termijn prijs).

  1. Minder water en energie gebruiken en tóch een lekkere douche? Dat kan met een waterbesparende douchekop.
  2. De helft van de Nederlandse huishoudens heeft er al een.
  3. Met een waterbesparende douchekop heb je net zo’n fijne douche, maar je gebruikt 20 procent minder water en energie dan met een standaard douchekop.

  En als je een regendouche (extra grote douchekop) inruilt voor een spaardouchekop, bespaar je zelfs 40 procent! Een waterbesparende douchekop laat maximaal 7,2 liter water per door. Toch heb je een goede straal, dat komt doordat er wat lucht bijgemengd wordt. Een waterbesparende douchekop heb je makkelijk gemonteerd Wil je weten hoeveel water jouw douche gebruikt? Zet de douche aan en wacht tot het water op temperatuur is. Houd er dan één minuut lang een emmer onder. Zit er na die minuut meer dan 7,2 liter water in? Dan is jouw douchekop niet waterbesparend. Met een waterbesparende douchekop bespaar je jaarlijks ongeveer 140 euro (hoge gasprijs) of 60 euro (lange termijn prijs). Douch je langer dan 7,4 minuten of heb je een regendouche of comfortdouche? Dan is de besparing nog hoger! Voor het berekenen van besparingen over een langere termijn (15 tot 25 jaar) gaat Milieu Centraal uit van de volgende energieprijzen:- 1,20 euro voor een kuub (m3) gas – 25 cent voor een kilowattuur (kWh) stroom Dit zijn de energieprijzen die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in 2030 verwacht.

  • Je leest hierover meer op,
  • Er zijn op dit moment grote verschillen tussen de energieprijzen die consumenten betalen.
  • Jouw huidige gas- en stroomprijs kan dus een stuk hoger zijn dan waarmee Milieu Centraal voor de lange termijn rekent.
  • Bij een hogere energieprijs is de besparing in dat jaar uiteraard ook hoger.

  Waterbesparende douchekoppen zijn te koop bij de bouwmarkt of sanitairwinkel, als losse handdouche/hoofddouche of als onderdeel van een doucheset. Op de verpakking staat niet altijd dat de douchekop waterbesparend is, en ook niet hoeveel liter water hij per minuut,

  1. Omdat vaak niet duidelijk is of een douchekop waterbesparend is, heeft Milieu Centraal een lijst gemaakt met douchekoppen die gegarandeerd waterbesparend zijn.
  2. Bekijk de,
  3. Soms staat op de verpakking wel de volumestroomklasse vermeld, die geeft aan hoeveel water de douchekop doorlaat.
  4. Alleen douches met de klasse ZZ zijn waterbesparend.

  Handig! In dit overzicht vind je alle douchekoppen die water besparen, compleet met artikelnummer en EAN nummer. Zo vind je snel een waterbesparende douchekop!

  • Heb je een keukengeiser ? Die kan niet meer dan 6 liter water per minuut geven. Een spaardouche levert dan geen waterbesparing op. Het comfort kan wel verbeteren, doordat de spaardouche een sterkere straal kan geven.
  • Let op de eventuele tapdrempel van je warmwatertoestel, Onder deze drempel werkt je warmwatertoestel namelijk niet meer. Een toestel met een drempel van 1,6 liter of lager combineert prima met een spaardouche. Een installateur die lid is van, de branchevereniging voor installaties in huis, weet of een spaardouche past bij je geiser, boiler of combiketel.
  • Vervang ook de doucheslang als deze oud of beschadigd is: met een spaardouchekop gaat de druk in de doucheslang wat omhoog, daar moet de slang tegen kunnen.
  • Heeft de douchekop meerdere standen ? Gebruik de stand die waterbesparend is. Dat staat op de verpakking of check je door met een emmer te meten hoeveel water er per minuut uit de douche komt.

  Een regendouche (of comfortdouche) is een luxe douche met een extra grote douchekop of met extra zijsproeiers. Een paar procent van de Nederlandse huishoudens heeft zo’n regendouche. Een regendouche is een grootverbruiker van warm water. Je kunt het waterverbruik wel beperken: kies bij aankoop van een regendouche voor een volumestroom die lager is dan 15 liter per minuut (of volumestroomklasse Z, A of S heeft).

  Dan is het waterverbruik niet hoger dan bij een standaard douchekop. Gebruik eventuele extra douchekoppen alleen af en toe. Van de eigenaren van zo’n luxe douche zegt trouwens 80 procent de extra sproeiers nooit te gebruiken. Het plaatsen van een regendouche is vaak moeilijker dan je denkt. Informeer vóór installatie bij een installateur of jouw douche wel geschikt is.

  De ketel of boiler moet de hoge warmwatervraag van de regendouche namelijk wel aan kunnen en de afvoer van de douche ook! Een thermostatische mengkraan in de douche zorgt dat je douchewater snel op de juiste temperatuur komt en blijft tijdens het douchen.

  Dat is niet alleen prettig, maar het bespaart gemiddeld ook 1000 liter water per jaar! Een thermostatische douchemengkraan kost € 50 tot € 200. Ook een thermostatische badmengkraan geeft snel de juiste temperatuur en daardoor meer comfort, maar de besparing is minder doordat mensen minder vaak in bad gaan dan douchen.

  Bij veel cv-ketels staat warm water ingesteld op de comfortstand. De ketel staat dan eigenlijk steeds standby voor als je de warme kraan opendraait. Je hebt dan snel warm water, maar dit kost extra energie. Met de ecostand bespaar je op gas: de ketel gaat het water pas verwarmen als je de warme kraan opent.

  Lees meer over, Ga je de badkamer verbouwen of opnieuw inrichten? Overweeg dan om in de afvoer van de douche een warmtewisselaar (douche-wtw) te (laten) plaatsen: die verzamelt warmte uit wegstromend douchewater, om koud water voor te verwarmen. De ketel hoeft hierdoor minder hard te stoken en kan meer warm water per minuut leveren.

  Lees meer over de,

  Wat kost koken op gas per uur?

  Wat kost een gaspit per uur? – Verbruik gasfornuis Als je uitgaat van een prijs van €0,80 per kuub gas, de verwachte prijs van een kuub gas in 2022 volgens Milieu centraal, dan kost een uurtje sudderen op een gasfornuis €0,09. Bijna 10 cent dus. Volledig antwoord bekijken

  Hoeveel water verwarmen met m3 gas?

  Gasverbruik voor het douchen – Voor het douchen is het nodig dat het water een temperatuur van ca.40 graden Celsius bereikt. Het opwarmen van 1000 liter water kost ca.4 m3. Voor een gemiddelde douchebeurt van 5 min (50 liter water) heb 0,2 m3 gas nodig.

  Hoeveel gas verbruik je met 10 minuten douchen?

  Wat betekent dit voor de jaarrekening? – 75 procent van het totale gasverbruik gaat dus op aan verwarming. Het gaat hier gemiddeld om 900 kubieke meter, maal 1,45 euro: een gemiddeld huishouden is dus jaarlijks 1.305 euro kwijt aan verwarming.20 procent van het gasverbruik gaat op aan warm water, dat komt dus neer op een gemiddeld jaarbedrag van 348 euro.

  Hoeveel m3 gas verbruikt een cv-ketel?

  Gasverbruik CV-ketel

  Type woning Gemiddeld gasverbruik per jaar
  Appartement 900 m3
  Tussenwoning 1350 m3
  Hoekhuis 1600 m3
  2-onder-1 kap 1650 m3