Gordijnen Berekenen Calculator

Gordijnen Berekenen Calculator

Hoeveel gordijnstof per meter raam?

Om uit te rekenen hoeveel stof u nodig heeft om uw overgordijnen te maken moeten wij eerst weten welke breedte de stof heeft, tegenwoordig is dit meestal 140 cm breed. Ook willen wij weten welke plooi u wilt maken of wat voor soort band u wilt gebruiken.

 1. U heeft de keuze uit band ( bijvoorbeeld het Bandex-band ) waar 2 of meer trekkoorden in zitten.
 2. Deze koorden trekt u nadat u het band op uw gordijn genaaid heeft aan en voila, daar verschijnen de plooien.
 3. Alleen nog de plooibandhaakjes erin en klaar is uw gordijn.
 4. Voordeel : zeer eenvoudig.
 5. Nadeel: de ruimte tussen de plooien plooit niet makkelijk in wanneer u de gordijnen open schuift.

U kunt ook kiezen voor traditioneel plooiband, dit band is ca.2 cm hoog en voorzien van lusjes waar de plooibandhaken in kunnen. U kunt dit band ongeplooid laten of dmv. de haakjes (plooibandhaakjes hebben 2 pootjes) plooitjes vormen en fixeren door het linker pootje en het rechter pootje van het haakje in verschillende lusjes te steken.

 • Een andere manier, in 99,99% toegepast door de gordijnenateliers en als gordijn vrijwel overal te koop is gebruik maken van gordijnband van diverse hoogtes (meest voorkomend is 8cm) en daar plooien in stikken met kunststof-verstelbare (bijvoorbeeld microflex-) haken in stikken.
 • Gordijnenateliers hebben hier speciale machines voor maar met een ritsenvoetje en geduld lukt het ook wel.

Zoals gezegd gaan we uit van een effen stof van 140 cm breed. We stellen dat de rails 210 cm breed is en de hoogte van de bovenkant van de rails tot op 2 cm van de vloer 254 cm is. U wilt hier een stel (dus 1 stuk links en 1 stuk rechts) gordijnen hebben.

Benodigde aantal banen stof bij een stofbreedte van 140 cm
aantal klare breedte* met klare breedte*met klare breedte* met
banen enkele plooi vlinder plooi zeilringen 40 mm
1 70 cm 60 cm 70 cm
2 140 cm 120 cm 120 cm
3 210 cm 180 cm 210 cm
4 280 cm 240 cm 280 cm
5 350 cm 300 cm 350 cm
6 420 cm 360 cm 420 cm
7 490 cm 420 cm 490 cm
8 560 cm 480 cm 560 cm
Benodigde aantal meters stof bij gebruik van kamerhoge stof
enkele plooi tussen 1,5 en 2 x de klare breedte + de zijzomen**
vlinderplooi tussen 2,2 en 2,5 x de klare breedte + de zijzomen**
zeilringen 40 mm tussen 1,5 en 1,8 x de klare breedte + de zijzomen**
* klare breedte = de breedte waarop het gordijn gemaakt dient te worden
**de zijzomen= de hoeveelheid stof die u nog nodig heeft voor de beide zijzomen.
You might be interested:  Uurloon Inclusief Vakantiegeld En Vakantiedagen Berekenen

Als u het trekband gebruikt staat de verhouding bij het artikel, (bijvoorbeeld 1:2,5- dit betekend: voor 1 meter railbreedte heeft u 2,5 meter stof in de breedte nodig) Bij het traditionele plooiband van ca.2 cm hoog kunt u zelf bepalen hoeveel u gebruikt, u kunt de gordijnen ook strak (ongeplooid) hangen, dan voor 100 cm raambreedte 100 cm stof+ hoeveelheid stof voor de zijzomen nodig.

 1. Wij adviseren niet meer dan ongeveer 1,85 x de breedte te nemen.
 2. Bij het standaardband (Buckram voor overgordijnen, transparant voor vitrage) met ingenaaide haken neemt u voor een enkele plooi 1,65 – 2 x de breedte van de rails.
 3. Voor vlinderplooien 2,1 – 2,8 x de breedte van de raisl Voor triplooien en platte plooien 3 x de breedte van de rails.

Allemaal leuk en aardig zult u zeggen, maar nu weet ik nog niet hoeveel stof ik moet bestellen! Wel, u heeft nu de hoeveelheid in de breedte, dit deelt u door 140 cm (de breedte van de stof). Zoveel banen heeft u nodig. Voor de hoogte heeft u de gemeten hoogte + de omslag van de zoom+ de omslag van het band nodig.

Dus uitgaande van de hierboven gegeven maten en van enkele plooi met het standaard band 8cm, dubbele onderzoom van 10 cm heeft u nodig: raillengte 210 cm x 1,65=346 cm 346: stofbreedte 140 cm = 2,4 u zou dus 2,5 baan nodig hebben, dus 1,25 aan iedere kant 1/4 baan is vrij weinig, persoonlijk zou ik zeggen; gebruik 3 banen, dat is 1,5 baan aan iedere kant! Dat is x 2 en staat mooier.

Prima, wij gaan 3 banen gebruiken De hoogte is 254 cm + 10 +10 cm ( dubbele onderzoom van 10 cm)+8 cm voor het band = 282 cm per baan. Wij adviseren u de banen eerst iets langer te laten en zodra alles in elkaar zit ( op de boven of de onderkant na) pas de gordijnen op maat te knippen.

Hoe lang hoort een gordijn te zijn?

Gordijn hangen vrij (-1 tot-2 cm) – De meeste gordijnen hangen vrij van de grond. Je kiest dan voor gordijnen die 1-2 boven de vloer hangen. Voordeel hiervan is dat je gordijnen worden niet vies worden en ze schuiven makkelijk. Wat wel een nadeel is, is dat geen huis helemaal recht is, het is heel gebruikelijk dat je raam rechts een centimeter hoger is aan de ene kant dan aan de andere kant.

You might be interested:  Winst Uit Onderneming Zzp Berekenen

Hoeveel cm enkele plooi?

Zo bereken je de tussenruimte en plooidiepte – Voor het berekenen van de plooidiepte en de tussenruimte hebben we een aantal elementen nodig:

De breedte van je rails Lengte van het gordijn zonder plooien (berekening van railbreedte/raambreedte x 2 of 3 voor de stofhoeveelheid voor gordijnen).

Het eerste deel van de som geldt voor zowel de enkele plooi als de dubbele en de driedubbele plooi. Neem de railafstand en voeg hier 10 % aan toe. In het geval van een rail van 1,5 meter is dat dus 165 cm. Dit doe je – 5 cm. Je houdt aan beide zijdes namelijk 2,5 centimeter vrij voor overlap om het gordijn netjes dicht te kunnen doen.

 • Vervolgens bepaal je de ruimte die je tussen de plooien wilt aanhouden.
 • Gebruikelijk is vaak 8 cm, maar je kunt ook voor 10 gaan of juist voor 5 cm.
 • Hoe groter de tussenruimte, hoe groter de plooi en hoe kleiner de tussenruimte, hoe kleiner de plooi.
 • Stel je kiest voor plooien van 8 cm op 160 cm breed, dan krijg je 20 tussenruimtes, is 21 plooien.

Dus altijd plus 1 bij het aantal tussenruimtes. Nu je weet dat je 21 plooien nodig hebt, kun je verder met de rekensom. Het gordijn moet straks met de plooien natuurlijk netjes dicht kunnen, dus je gebruikt ook nu weer die railafstand + 10 %. Dat aantal centimeters haal je af van de totale lengte van je gordijn zonder plooien.

Oftewel, het gordijn nadat je deze aan de zijkanten hebt afgewerkt. Stel je hebt stof gekocht voor een enkele plooi in een gordijn met een raambreedte van 150 cm, dan kom je uit op 300 cm breed. Je hebt aan de zijkanten 2 x 4 cm nodig voor een mooie afwerking. Dan doe je die 292 cm – 165 cm (railafstand + 10%)= 127 cm.

Die 127 cm doe je gedeeld door 21, je had namelijk net al uitgerekend dat dat het aantal plooien is wat je gaat maken. Dan kom je op 6 cm. Dat betekent dat de stof die je hebt om je plooi te maken, 6 cm is. Een enkel plooi is simpelweg dubbelgevouwen en zo kom je op een plooi diepte van 3 cm.

Heb je meer stof gekocht omdat je een dubbele plooi wilt maken. Bijvoorbeeld dus 4,5 meter (3 x 1,5). Dan doe je 450 – 8= 442-165 cm. Die 277 doe je vervolgens /21 (het eerste gedeelte van de som blijft gelijk omdat je dezelfde railbreedte gebruikt. Dat maakt plooien van 13,2 cm. In het geval van de enkele plooi hebben we dus nu het volgende schema voor de plooien: 2,5 – 6 – 8 – 6 enzovoort om te eindigen met 6 – 2,5.

In het geval van de dubbele plooi hebben we dus nu het volgende schema voor de plooien: 2,5 – 13,2 – 8 – 13,2 enzovoort om te eindigen met 13,2 – 2,5.

You might be interested:  Rating Berekenen Tennis

Hoeveel m2 gordijn?

Hoe moeten gordijnen hangen? | Kwantum Laat voor het mooiste effect je gordijnen van muur tot muur lopen. Houd bij het berekenen van de breedte rekening met de plooien. Je kunt hierbij grofweg de volgende berekening gebruiken:

Enkele plooi: 1,5 tot 2 maal de te bedekken breedte; Dubbele plooi: 2 tot 2,5 maal de te bedekken breedte.

Één gordijn Gebruik je één gordijn voor een raam? Tel bij de gemeten breedte dan 5cm extra op. Zo blijft het gordijn goed sluiten, ook bij het eventueel krimpen van de gordijnstof.

Twee gelijke gordijnen Twee ongelijke gordijnen Wil je de benodigde lengte en breedte van je gordijnen opmeten? Je kunt ervoor kiezen dit of het te

Hang aan beide zijden van het raam een gordijn. Houd ook hierbij rekening met 5cm extra breedte per gordijn. Wil je gordijnen hangen voor twee raamdelen van ongelijke grootte? Zorg er dan voor dat de splitsing van de gordijnen valt op de plek die de raamdelen scheidt. Ook hierbij reken je 5cm extra lengte per gordijn. : Hoe moeten gordijnen hangen? | Kwantum

Hoeveel ben je kwijt aan gordijnen?

Tapijt: gemiddeld tussen € 30 en € 400. Verlichting: gemiddeld tussen € 20 en € 400. Gordijnen: gemiddeld tussen € 30 en € 250. Decoratie (kaarsen, vazen, ): gemiddeld tussen € 20 en € 150.