Gordijnen Enkele Plooi Berekenen

Gordijnen Enkele Plooi Berekenen
Hoeveel stof heb ik nodig voor gordijnen? – Voor het berekenen van de hoeveelheid stof voor gordijnen, pakken we de vuistregel voor de verschillende plooien.

Halve plooi: 1,5x de raambreedte aan stof. Enkele plooi: 2x raambreedte aan stof Dubbele plooi: 3x raambreedte aan stof

Let wel op dat een driedubbele plooi een heel dik pakket stof wordt en dat we dit dus alleen aanraden bij dunne gordijnen zoals vitrage. Een gemiddelde stof heeft een stofbreedte van 1,5 meter. Dat is smaller dan de gemiddelde hoogte van een raam of deur en dus haal je de hoogte uit de lengte van de stof. Zie dit voor je als dat je de stof als banen van 1,5 meter naast elkaar gaat hangen.

Hoeveel stof nodig voor gordijn met enkele plooi?

Assortiment –

KiyOh Beoordelingen 9,1 / 10 Gordijnshop.nl ( 4957 )

 • Betalen en verzenden
 • U kunt op onze site veilig betalen met:

Uw bestelling thuisbezorgd, ook in België. Heeft u vragen? Specifieke wensen of advies nodig? Wij helpen u graag!

Kan gebruikt worden in ieder type gordijnstof. Als de gordijnen geopend zijn hebt u bij deze plooi het kleinste pakket aan de zijkant hangen. Een enkele plooi ziet er strak uit. Bij deze plooi wordt er per meter rails ongeveer 2.10m stof gebruikt (bij kamerhoge stoffen). Bij breedte stoffen wordt dezelfde berekening gedaan, maar hierbij wordt gerekend met banen waardoor de hoeveelheid stof per meter wisselt. Dit geldt ook bij alle andere plooien.
Kan gebruikt worden in ieder type gordijnstof. Hangt voller, en geeft diepere plooien. Voor deze plooi wordt meer stof gebruikt. Per meter wordt ongeveer 2.30m stof berekend bij kamerhoge stoffen.
Kan gebruikt worden in ieder type gordijnstof, maar is het mooiste bij gebruik in en inbetween. Wilt u de stof royaal hebben hangen dan kunt u kiezen voor deze plooi. Er wordt voor een driedubbele plooi per meter rail ongeveer 2.60m stof gebruikt. Voor deze plooi geldt een toeslag van € 3,00 per meter. Dit wordt ook aangegeven in het bestelformulier.
Wordt gebruikt in vitrages en die niet geopend worden. De plooien zijn plat en liggen tegen elkaar aan waardoor het gordijn niet open geschoven kan worden. De plooi valt heel royaal. Er wordt voor een stolpplooi per meter rail 3.10 m stof gebruikt. Voor deze plooi geldt een toeslag van € 4,00 per meter. Dit wordt ook aangegeven in het bestelformulier. De stolpplooi kan niet geleverd worden met verstelbare haken, maar wordt geleverd met metalen prikhaken.
Standaard wordt het plooiband geleverd in een hoogte van 8cm bij de enkele, dubbele, driedubbele en stolpplooi. Het is ook mogelijk om een andere hoogte te bestellen. Bij kortere gordijnen kan een bandhoogte van 6cm mooier zijn. Bij hoge ruimtes is het mooi om een accent te leggen op de plooiband door deze juist hoger te maken, 10 0f 15cm. Voor het 6 en 8 cm band geldt geen meerprijs, voor het plooiband van 10 en 15cm wel. Voor het 10cm band is de meerprijs € 1,00 per meter, voor het 15cm band is dit € 1,50 per meter.
Deze plooi kan gebruikt worden in iedere gordijnstof en zorgt voor een gordijn dat altijd mooi golvend valt. Bij deze plooi wordt er per meter rails ongeveer 2.10m stof gebruikt (bij kamerhoge stoffen). Bij breedte stoffen wordt dezelfde berekening gedaan, maar hierbij wordt gerekend met banen waardoor de hoeveelheid stof per meter wisselt. Voor deze plooi geldt een toeslag van € 8,00 per meter. De meerprijs wordt altijd apart vermeld als u de prijs berekend. Kiest u voor een waveplooi dan worden er standaard glijders meegeleverd die geschikt zijn voor een KS rail. Deze runners zijn draaibaar en onderling verbonden met een dun koordje met een afstand van 8 cm.

 1. Het is ook mogelijk om glijders mee te leveren die geschikt zijn voor de Caro rail, dit kunt u als opmerking aangeven bij uw bestelling.
 2. Bij gordijnstoffen met een lengtestreep of vergelijkbaar patroon kan het zijn dat niet altijd hetzelfde deel van het patroon naar voren komt of naar achteren valt met de plooi mee.
 3. Houdt er bij breedtestoffen rekening mee dat de verticale zoom zichtbaar kan zijn, dit is helaas niet altijd te voorkomen.
Kiest u voor plaatsen op roede tunnel dan kunt ervoor kiezen om het gordijn strak of gerimpeld te laten maken. Kiest u voor ” strak “, dan wordt het gordijn zo geleverd dat deze precies de door u ingevoerde breedte wordt. Dit is verstandig bij bijvoorbeeld zodat u deze nog goed open kunt schuiven, in gesloten toestand hangen ze dan ongeplooid aan de roede. Kiest u voor ” gerimpeld “, dan wordt het gordijn ongeveer twee keer zo breed als de door u ingevoerde breedte zodat het mooi geplooid hangt in gesloten toestand. Dit wordt meestal gebruikt bij vitrages of inbetweens die niet geopend worden of met een embrasse open gehouden worden. Standaard wordt dit type gordijn geleverd met een roes boven de roede van 1,5cm. Deze hoogte telt u zelf op bij de gemeten hoogte. Wilt u het gordijn zonder roes geleverd hebben vermeld dit dan bij uw bestelling. Bij een gordijn met tunnel wordt per meter roede twee meter stof gebruikt. Hierin zit inbegrepen de zomen waardoor er per zoom ongeveer 5cm stofbreedte vervalt ten opzicht van de stofmaat.
De retourplooi vindt u niet in het keuzemenu, maar kan wel geleverd worden. Deze plooi kan gecombineerd worden met een enkele of dubbele plooi. Tussen de plooien aan de voorzijde wordt de plooi aan de achterzijde nogmaals doorgestikt. Bij gordijnen die op roedes met ringen hangen wordt dit vaak gebruikt omdat de plooien dan mooier in model blijven. Voor deze plooi i.c.m. een enkele plooi (retourplooi-enkel) wordt per meter rail 2.30 m stof gebruikt. Gecombineerd met een dubbele plooi (retourplooi-dubbel) wordt hiervoor 2.50m stof per meter rail berekend. Voor deze plooi geldt een toeslag van € 3,00 per meter.

Plooien

Hoeveel plooien in gordijn van 140 cm?

Gordijnen zijn echte sfeerbepalers: ze geven kleur aan een kamer, verhinderen of filteren invallend licht, geven privacy en dempen het geluid, zeker als je een harde vloer hebt. Haal de gordijnen maar eens uit je kamer, omdat je ze uit wilt wassen en je staat versteld hoe hol alles klinkt! In slaapkamers geven gordijnen verduistering en warmte.

Maar ook kleine ruimtes knappen op van een paar gordijntjes: een camper, boot of caravan wordt veel knusser als je er een paar gezellige gordijntjes voor naait. Want, eerlijk waar: zo moeilijk is het niet om zelf gordijnen te maken. Zeker niet als je dat doet met behulp van ‘ouderwets’ gordijnplooiband.

Plooiband is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zodat je de juiste kleur bij de gordijnstof kunt kiezen of in een speciale transparante variant. Transparant plooiband wordt meestal gebruikt voor vitrages. Hoe ga je te werk? Van belang is om eerst de ramen goed op te meten, zodat je weet hoeveel stof je nodig hebt.

 1. Let op: als je de gordijnen open wilt schuiven, wil je voorkomen dat de gordijnen voor het glas blijven hangen.
 2. Liever heb je de opengeschoven gordijnen, als de situatie het toelaat, aan 2 kanten van de ramen opengeschoven, zodat het glas volledig onbedekt blijft.
 3. Zorg dus dat de gordijnrail, als die er nog niet hangt, ongeveer 15 tot 20 cm extra ruimte heeft aan iedere kant van het raam.

Zo kun je de gordijnen eenvoudig naast de ramen schuiven. Wil je vitrage naaien? Deze hangt over het algemeen binnen het raam: hierbij kun je dus volstaan met de breedte van het raam op te meten. In de andere gevallen meet je de breedte van het raam plus 2 x 15-20 cm, of je meet de gordijnrail op die er al hangt.

Kamerhoge gordijnstof: hierbij is de stof in de lengte opgerold en wordt de breedte van de gordijnstof voor je afgeknipt. Kamerhoge gordijnen zijn meestal zwaardere kwaliteiten overgordijnen of vitrages. Let goed op bij vitrages want hierbij worden verschillende hoogtes verkocht. We zullen je later uitleggen hoeveel stof je nodig hebt.Breedte gordijnstof: hierbij is de stof in de breedte afgeknipt en wordt de gordijnstof in lengtebanen voor je afgeknipt. De meeste gordijnstoffen zijn 140 of 150 cm breed. Voor een gemiddeld raam heb je dus meestal meerdere banen nodig. Indien er een patroon in de stof zit, heb je extra stof nodig. We zullen je later uitleggen hoeveel stof je nodig hebt.

Meet vervolgens de hoogte van het gordijn op wat je wilt gaan maken. Meet vanaf de bovenkant van de rail, of als die er nog niet hangt vanaf het plafond of vanaf het punt waar je de rail boven het raam wilt bevestigen. Meet strak tot aan de grond of een andere lengte. Mogelijkheden zijn:

Gordijn tot en met de vensterbank: meet vanaf het plafond/bovenkant rail tot en met de vensterbank. Trek 1 cm van die lengte af zodat het gordijn vrij komt te hangen van de vensterbankGordijn iets over de vensterbank: meet vanaf het plafond/bovenkant rail tot ongeveer 30 cm onder vensterbankGordijn tot en met de vloer: meet vanaf het plafond/bovenkant rail tot en met de vloer. Trek 2 cm van die lengte af zodat het gordijn vrij komt te hangen van de vloer

Nu heb je de strakke hoogte van je gordijn opgemeten. Later zul je hier extra stof voor rekenen voor boven- en onderzoom. Inclusief zomen heb je voor een gordijn nodig: de strakke hoogte + 10 cm bovenzoom + 15 cm onderzoom. Vitrage is in veel gevallen voorzien van een loodveter aan de onderkant van het gordijn: dit zorgt ervoor dat de vitrage mooi valt en betekent dat je de onderzoom verder niet hoeft af te werken.

In het geval van vitrage met loodveter kun je dus volstaan met 10 cm extra hoogte, enkel voor het verwerken van de bovenzoom. Hoeveel stof heb ik nodig? Je hebt de strakke breedte van het raam opgemeten. Nu heb je nog extra stof nodig om plooien in het gordijn te kunnen maken. Bij het gebruik van plooiband adviseren we je om 1,85 x de strakke breedte aan stof te gebruiken.

Zo heb je voldoende ruimte om plooien te maken en om zijzomen te kunnen naaien in het gordijn. In het geval van kamerhoge gordijnen of vitrage is het nogal makkelijk. Vermenigvuldig de strakke breedte van je gordijn met 1,85. Dit is het aantal meters aan stof wat je nodig hebt.

 1. Omdat het eventuele patroon op een kamerhoog gordijn doorloopt in de rol hoef je hier geen extra stof voor te berekenen.
 2. Houd wel rekening met de maximale hoogte van je gordijn.
 3. Als een stof bijvoorbeeld 280 cm hoog is betekent het dat je gordijn niet hoger kan worden dan 255 cm.
 4. Je hebt immers 10 + 15 = 25 cm nodig voor boven en onderzoom.

In het geval van breedte gordijnen komt er wat rekenwerk aan te pas. Een voorbeeld: Je hebt de strakke breedte en de strakke hoogte opgemeten. In dit voorbeeld gaan we uit van een strakke breedte van 220 cm en een strakke hoogte van 195 cm. Hoeveel stof heb je nu nodig? Bereken eerst het aantal banen stof dat je nodig hebt.

Vermenigvuldig de strakke breedte van het gordijn met 1,85 en deel dit door de breedte van de stof. In het geval van een stof van 140 cm breed wordt de rekensom dan als volgt: 220 x 1,85 gedeeld door 140 = 2,9 banen. Dit rond je naar boven af. Je hebt dus 3 banen stof nodig. Bereken vervolgens de knipmaat van de banen.

Je hebt een strakke hoogte gemeten van 195 cm. Omdat de gordijnen tot op de vloer hangen trek je hier 2 cm vanaf. Vervolgens tel je er 10 + 15 cm bij voor boven-en onderzoom. De berekening wordt dus als volgt: 195 – 2 + 10 + 15 cm= 218 cm per baan. Je had al uitgerekend dat je 3 banen stof nodig hebt.

 1. In totaal heb je dus 3 x 218 = 6,54 meter stof nodig.
 2. Heb je een stof met een bepaald patroon? Dan zul je er voor moeten zorgen dat de patronen doorlopen op de banen die je geknipt hebt.
 3. Hiervoor moet je vaak wat extra stof laten knippen per baan.
 4. Hoe bereken je dit? Bij bedrukte gordijnstoffen staat de lengte van het patroon, ook wel rapport genoemd, vaak op de specificatiekaart van de stof.
You might be interested:  Vakantiedagen Uitbetalen Belasting Berekenen

Stel: er zit een patroon in de stof met een rapportlengte van 63 cm. Deel dan de knipmaat van de gordijnbanen door de lengte van het rapport en rond af naar boven. Vervolgens vermenigvuldig je deze uitkomst met de lengte van het rapport. De berekening in ons voorbeeld wordt als volgt: 218 gedeeld door 63 cm= 3, 5 afgerond naar boven betekent 4 x de patroonlengte nodig om het patroon door te laten lopen.4 x 63 = 252 cm.

 1. Je hebt dus knipbanen nodig van 252 cm ipv de eerder berekende 218 cm.
 2. De extra stof die je van de baan afknipt, zodat deze op de vorige baan zal aansluiten, noemen we verval.
 3. Dit verval kun je in veel gevallen gebruiken om leuke bijpassende accessoires van te maken.
 4. Denk bijvoorbeeld aan embrasses, sierlinten of kussentjes.

Hoeveel plooiband heb je nodig? Het plooiband ga je straks op de bovenkant van de gordijnen naaien. Je hebt dus evenveel plooiband nodig als de totale breedte van de aan elkaar gestikte banen. In ons voorbeeld heb je 3 banen stof nodig van 140 cm breed.

Dit betekent dat je 3 x 140 = 4,2 meter plooiband nodig hebt. Hoeveel gordijnhaken heb ik nodig? Bij het gebruik van plooiband gebruik je zogenaamde duplohaken, Hiermee ga je de plooien in het gordijn vastzetten en kun je de gordijnen ophangen aan de runners van de rail. Reken voor een stof van 140 – 150 cm 10 plooien per baan.

In ons geval heb je dus 3 x 10 = 30 gordijnhaken nodig. En nu naaien we het gordijn: Naai de banen stof aan elkaar. Dit doe je door ze zorgvuldig af te spelden en vervolgens aan elkaar te stikken. Leg hiervoor de ‘verkeerde kant’ van de stof op elkaar, zodat de zijnaden aan de achterkant blijven.

Je krijgt mooie naden als de banen eerst aan elkaar stikt en vervolgens aan de zijkant afwerkt met een zigzagsteek. Als je met gordijnstof met een patroon werkt, zorg er dan bij het afspelden voor dat het patroon mooi doorloopt. Strijk en pers de naden plat na het naaien. Wil je het gordijn als het open is naar 1 kant schuiven of wil je aan beide kanten van het raam een gordijn hangen? In het laatste geval zul je werken met 2 gelijke delen gordijn.

Je hebt 3 banen stof, dus 2 gelijke delen betekent 2 x 1,5 baan gordijn. Knip voor het naaien de middelste baan recht door midden. Nu kun je de verschillende gordijndelen afzonderlijk afwerken. Werk nu de bovenkant van het gordijn af. Vouw de bovenzoom twee keer dubbel en gebruik hiervoor de 10 cm extra ruimte die je hebt geknipt bovenop je strakke hoogte.

 1. Speld eerst de zoom vast en speld vervolgens het plooiband op de stof.
 2. Houd hierbij rekening dat het plooiband 2 cm onder de bovenkant van het gordijn wordt vastgespeld.
 3. Zo heb je straks een mooi ‘hoofdje’ boven je gordijnhaak, zodat de gordijnrail door het gordijn wordt bedekt.
 4. Als je het band mooi recht op de stof hebt gespeld, stik je de lengte van het plooiband 2 keer door: aan boven- en onderkant.

Nu is ook direct de bovenzoom gefixeerd zonder dat je een extra stiksel nodig hebt wat je later gaat zien. Na het naaien van het plooiband kun je de zijzomen afwerken. Vouw een mooie ruime zijzoom en stik de banen van boven naar beneden door. De onderzoom is nu nog onafwerkt en open.

Je kunt nu de gordijnhaken in het gordijnband bevestigen, zodat je het gordijn kunt passen en afspelden. Verdeel de extra stof die je hebt om te plooien onder het aantal haken, zodat je mooie gelijke plooien krijgt. Je bevestigt een duplohaak in het band door deze van onderaf in te steken en vervolgens om te draaien.

Nu is de plooi gefixeerd en kun je de haak door de runner van de gordijnrail steken. Vervang de eerste en de laatste runner van je rail door zogenaamde ‘stoppers’. Zo voorkom je dat je het gordijn verder doorschuift dan de zijkant van de rail. Als het gordijn hangt kun je de onderzoom gaan afspelden.

Je hebt hier 15 cm voor, dus je kunt een mooie ruime onderzoom maken. Vergeet je niet om 2 cm vrij te houden van de vloer? Dit voorkomt dat het gordijn op de vloer komt te hangen of dat er stofwolken aan de onderzoom blijven hangen. Als het gordijn op de juiste lengte is afgespeld, kun je de onderzoom doorstikken.

Of, als je het jezelf gemakkelijk wilt maken, gebruik je ons instrijkbare zoomband, Hiermee kun je de zomen met het strijkijzer bevestigen. Makkelijk en bovendien voorkom je een stiksel in de onderzoom. Wil je dat je gordijnen mooi strak naar beneden hangen, zonder dat de onderzoom aan de zijkanten omhoog bobbelt? Laat dan voor het sluiten van de onderzoom aan beide zijden van het gordijn gordijnloodjes in de zijzoom vallen.

Hierdoor zal het gordijn altijd mooi strak hangen. Bovendien, als je het raam open hebt staan, zal het gordijn niet gaan wapperen door de wind. Het voordeel van het werken met plooiband is dat je snel en eenvoudig gordijnen kunt maken. Vooral voor kleinere gordijntjes, zoals bijvoorbeeld in de keuken, voor een caravan, camper of boot is plooiband ideaal: je bent snel klaar en hebt flexibiliteit in hoe de de plooitjes verdeelt.

Wil je de gordijnen wassen ? Verwijder dan de gordijnhaken en was de gordijnen op een fijnwasprogramma zonder te centrifugeren. Hang de gordijnen languit te drogen: je voorkomt kreukels en het gordijn hangt mooi strak uit. Vervolgens kun je de haken terugplaatsen en het gordijn weer op zijn plek hangen.

 1. Tip 1: Als je kleine gordijntjes naait is een onderzoom van 15 cm wel erg ruim.
 2. Meet in dit geval 10 cm voor een dubbel gevouwen zoom.
 3. Je kunt als je erg weinig ruimte hebt, bijvoorbeeld bij gordijntjes voor caravan, camper of boot, kun je ook volstaan met een rolzoompje.
 4. Tip 2: Gebruik voor het naaien van gordijnen altijd Gütermann naaigaren voor het beste resultaat.

Voor grotere projecten is Gütermann naaigaren ook beschikbaar in klossen van 500 meter of in een speciale Voordeelklos van maar liefst 1000 meter naaigaren. Tip 3: Voor kleine gordijntjes of als je maar weinig ruimte hebt, kun je de gordijnen ophangen met behulp van zogenaamd spiraaldraad of spanveer.

 • Dit is flexibel, rekbaar draad wat je eenvoudig kunt bevestigen met behulp van de meegeleverde stoppers en haakjes.
 • Zo hang je heel eenvoudig een spiraaldraad op in plaats van een gordijnrail.
 • Gordijnhaken en plooiband heb je bij het gebruik van spiraaldraad niet eens nodig.
 • Je naait bovenin het gordijntje een tunnel, waarmee je het gordijn over de spiraaldraad heen kan schuiven.

Door het rimpelen van de stof ter hoogte van de tunnel ontstaat vanzelf plooiruimte. Eventueel kun je in plaats van een onderzoom ook onderin het gordijn een tunnel maken. Bevestig spiraaldraad aan boven en onderzijde van het raam. Nu kun je het gordijn voor het raam spannen.

Hoeveel cm is een enkele plooi?

Zo bereken je de tussenruimte en plooidiepte – Voor het berekenen van de plooidiepte en de tussenruimte hebben we een aantal elementen nodig:

De breedte van je rails Lengte van het gordijn zonder plooien (berekening van railbreedte/raambreedte x 2 of 3 voor de stofhoeveelheid voor gordijnen).

Het eerste deel van de som geldt voor zowel de enkele plooi als de dubbele en de driedubbele plooi. Neem de railafstand en voeg hier 10 % aan toe. In het geval van een rail van 1,5 meter is dat dus 165 cm. Dit doe je – 5 cm. Je houdt aan beide zijdes namelijk 2,5 centimeter vrij voor overlap om het gordijn netjes dicht te kunnen doen.

 • Vervolgens bepaal je de ruimte die je tussen de plooien wilt aanhouden.
 • Gebruikelijk is vaak 8 cm, maar je kunt ook voor 10 gaan of juist voor 5 cm.
 • Hoe groter de tussenruimte, hoe groter de plooi en hoe kleiner de tussenruimte, hoe kleiner de plooi.
 • Stel je kiest voor plooien van 8 cm op 160 cm breed, dan krijg je 20 tussenruimtes, is 21 plooien.

Dus altijd plus 1 bij het aantal tussenruimtes. Nu je weet dat je 21 plooien nodig hebt, kun je verder met de rekensom. Het gordijn moet straks met de plooien natuurlijk netjes dicht kunnen, dus je gebruikt ook nu weer die railafstand + 10 %. Dat aantal centimeters haal je af van de totale lengte van je gordijn zonder plooien.

 • Oftewel, het gordijn nadat je deze aan de zijkanten hebt afgewerkt.
 • Stel je hebt stof gekocht voor een enkele plooi in een gordijn met een raambreedte van 150 cm, dan kom je uit op 300 cm breed.
 • Je hebt aan de zijkanten 2 x 4 cm nodig voor een mooie afwerking.
 • Dan doe je die 292 cm – 165 cm (railafstand + 10%)= 127 cm.

Die 127 cm doe je gedeeld door 21, je had namelijk net al uitgerekend dat dat het aantal plooien is wat je gaat maken. Dan kom je op 6 cm. Dat betekent dat de stof die je hebt om je plooi te maken, 6 cm is. Een enkel plooi is simpelweg dubbelgevouwen en zo kom je op een plooi diepte van 3 cm.

Heb je meer stof gekocht omdat je een dubbele plooi wilt maken. Bijvoorbeeld dus 4,5 meter (3 x 1,5). Dan doe je 450 – 8= 442-165 cm. Die 277 doe je vervolgens /21 (het eerste gedeelte van de som blijft gelijk omdat je dezelfde railbreedte gebruikt. Dat maakt plooien van 13,2 cm. In het geval van de enkele plooi hebben we dus nu het volgende schema voor de plooien: 2,5 – 6 – 8 – 6 enzovoort om te eindigen met 6 – 2,5.

In het geval van de dubbele plooi hebben we dus nu het volgende schema voor de plooien: 2,5 – 13,2 – 8 – 13,2 enzovoort om te eindigen met 13,2 – 2,5.

Hoeveel afstand tussen plooien gordijnen?

Plooi afstand – De plooi afstand is de ruimte tussen de twee plooien. Er zijn twee verschillende plooi afstanden.10 cm afstand bij toepassing bij overgordijnen, 8 cm afstand bij toepassing bij vitrage. Hierbij is wel van belang dat bij de hiervoor geldende plooi toeslag gerekend wordt.ook is er de vlinder retour plooi die een soort van harmonium vorm de diepte kan dan 10 cm zijn,

Hoe weet je hoeveel gordijnstof je nodig hebt?

Welke plooi kies je? – Welke plooi ga je gebruiken? Ga je voor de enkele, dubbele of de triplooi? Wij adviseren een enkele of dubbele plooi voor zwaardere stoffen. Een triplooi wordt geadviseerd voor een gordijn langer dan 200 cm. Naar gelang welke plooi je kiest moet je de volgende berekening doen: Enkele plooi= 1,5 tot 2 maal de breedte dubbele plooi = 2 tot 2,5 maal de breedte triplooi (drievoudige plooi) = 2,5 tot 3,5 maal de breedte TIP! Het mooist komen kleuren en dessins tot hun recht bij een mooie plooi.

De plooi die het meest gebruikt wordt is de dubbele plooi. Gordijnen hangen het mooist als je ze van plafond tot vloer laat hangen. Zorg dat de roede of rails breder zijn dan het raam zodat er aan de zijkanten geen openingen ontstaan en zodat je het gehele gordijn naast het raam kunt schuiven. De lengte van de rail bepaalt de breedte van een gordijn.

Als er nog geen rail hangt, adviseren wij de rail minimaal 20 cm aan beide kanten van het raam te laten uitsteken; hierdoor hangen de gordijnen mooi langs het raam. De hoogte wordt bepaald door de maat tussen de vloer en de bovenkant van het gordijn. Hiervan moet 2 cm worden afgetrokken, zodat het gordijn vrij boven de vloer hangt.

You might be interested:  Hypotheek Rente Teruggave Berekenen

Een metalen rolmaat die de breedte en hoogte in 1 keer kan meten is een must. Meet voor de zekerheid twee keer, een vergissing is zo gemaakt! Als je al een rail of roede hebt, hang deze dan op voor je gaat meten. Hangt de rail nog niet, maak het gordijn dan aan weerszijden 20 cm breder dan het raam. Meet bij rails vanaf de bovenkant van de rail. Meet bij het gebruiken van een roede voor een gordijn met zeilringen vanaf de bovenkant van de roede. Meet bij een roede met ringen vanaf de onderkant van de ring. Laat de gordijnen 1 cm vrij hangen boven de vensterbank of ca 2 cm boven de vloer. Houd rekening met uitstekende delen (raamhendels, -grepen of deurknoppen). Ligt er nog geen vloer? Houd dan rekening met de dikte van de nog te plaatsen vloer (en eventuele ondervloer). Ga pas meten als de totale afwerking (zoals stucwerk) rond het kozijn klaar is. Meet liefst op meerdere plaatsen, een vloer, plafond of kozijn is niet altijd waterpas. Neem de kortste kant als hoogtemaat.

Bepaal of je de gordijnen onder of voor de rail wilt hangen. De breedte berekenen voor gordijnen op de rail is simpel: meet de breedte van de rail of meet de breedte tussen de muren en tel daarbij 10 cm extra op. Voor gordijnen onder de rail meet je de hoogte van de vloer tot aan de onderzijde van de rail. Neem de breedte van de roede als maat en tel hier 20 cm bij op. Meet de hoogte door vanaf de bovenzijde van de roede tot aan de vloer te meten en tel hier 1,5 cm bij op. Het gordijn komt namelijk 1,5 cm boven de vloer te hangen en boven de roede komt nog 3 cm.

Wil je gordijnen aan de ringen van een roede hangen, kies dan altijd voor een enkele of dubbele plooi. Meet de breedte door de breedte van de roede te meten en tel hier 20cm bovenop. De hoogte meet je door van de ringen tot de vloer te meten en trek hier 1,5 cm vanaf omdat de gordijnen 1,5 cm boven de vloer moeten hangen.

Gordijnen met waveplooien komen altijd onder de rail te hangen. Meet de breedte van de rail of meet de breedte tussen de muren en tel daarbij 10 cm extra op. De hoogte meet u van onderzijde rail tot de vloer en trek daar 2 cm af. Op deze manier loopt het gordijn vrij van de rail en hangt het een klein beetje boven de vloer.

Hoe bereken je de breedte van een gordijn?

Stap 1 – Meet de breedte van je rail of roede. Als er nog geen rail of roede hangt, neem aan beide zijden van het raam 20 cm extra. Indien het gordijn de volledige breedte van de muur moet bedekken, meet dan de complete breedte van links naar rechts.

Hoe breed gordijn met plooi?

Hoe moeten gordijnen hangen? | Kwantum Laat voor het mooiste effect je gordijnen van muur tot muur lopen. Houd bij het berekenen van de breedte rekening met de plooien. Je kunt hierbij grofweg de volgende berekening gebruiken:

Enkele plooi: 1,5 tot 2 maal de te bedekken breedte; Dubbele plooi: 2 tot 2,5 maal de te bedekken breedte.

Één gordijn Gebruik je één gordijn voor een raam? Tel bij de gemeten breedte dan 5cm extra op. Zo blijft het gordijn goed sluiten, ook bij het eventueel krimpen van de gordijnstof.

Twee gelijke gordijnen Twee ongelijke gordijnen Wil je de benodigde lengte en breedte van je gordijnen opmeten? Je kunt ervoor kiezen dit of het te

Hang aan beide zijden van het raam een gordijn. Houd ook hierbij rekening met 5cm extra breedte per gordijn. Wil je gordijnen hangen voor twee raamdelen van ongelijke grootte? Zorg er dan voor dat de splitsing van de gordijnen valt op de plek die de raamdelen scheidt. Ook hierbij reken je 5cm extra lengte per gordijn. : Hoe moeten gordijnen hangen? | Kwantum

Hoeveel Plooihaken?

Home of Curtains

Set van 20 stuks gordijn insteek plooihaken met 2 poten.Hiermee wordt een enkelvoudige plooi gemaakt in het gordijn. De haak heeft een lengte van 60 mm (6 cm) en de hals om de haak mee op te hangen zit op dezelfde hoogte als de plooihaak lang is. Hoeveel plooihaken heeft u nodig ? Als regel adviseren we 1 stuk per 15 cm gordijn -stof- breedte.20 stuks is geschikt voor totaal 3 meter gordijn stof om te plooien Geschikt voor het ophangen van gordijnen en vitrages.

Wij vonden geen specificaties voor jouw zoekopdracht ‘ ‘. Aantal stuks in verpakking 20 stuk(s) Fabrieksgarantie termijn Tooltip Fabrieksgarantie termijn De fabrieksgarantie is de garantie die de fabrikant geeft. De termijn geeft de periode aan waarin je beroep kunt doen op de fabrieksgarantie. In het garantiebewijs staat waar je precies recht op hebt.

Voor tweedehands producten kunnen we niet garanderen dat de fabrieksgarantie van toepassing is. Dit is in dat geval namelijk afhankelijk van het specifieke product, de fabrikant en de oorspronkelijke aankoopdatum. Wat betreft refurbished producten geeft de refurbished aanbieder de fabrieksgarantie, niet de fabrikant.1 jaar MPN (Manufacturer Part Number) HoCPH60mm20-LN Reparatie type Tooltip Reparatie type Het servicetype geeft aan wat er met het product moet gebeuren als je gebruik wilt maken van de fabrieksgarantie.

Bij Carry-in stuur je het product op naar bol.com, of rechtstreeks naar de fabrikant. Bij On-site komt de reparatiedienst bij jou. Bij Pick-up and return haalt de fabrikant het product op en brengt het na reparatie weer terug. Reparatietype kan verschillen bij verkoop door externe partijen. Carry-in Taal handleiding Nederlands Uitzonderingen fabrieksgarantie Tooltip Uitzonderingen fabrieksgarantie De fabrieksgarantie is de garantie die de fabrikant geeft.

De termijn geeft de periode aan waarin je beroep kunt doen op de fabrieksgarantie. In het garantiebewijs staat waar je precies recht op hebt. Voor tweedehands producten kunnen we niet garanderen dat de fabrieksgarantie van toepassing is. Dit is in dat geval namelijk afhankelijk van het specifieke product, de fabrikant en de oorspronkelijke aankoopdatum.

  • makkelijk te bevestigen
  • Past perfect
  • witte kleur (uniek zie je niet zo vaak)

  Geschreven bij Ik vind het zelf heel mooi dat de haken wit zijn. Ze passen ook goed: het is niet zo lastig om ze tussen de plooien te steken. Heb ze gebruikt voor Ikea-gordijnen.

 • Stevige haken maar vrij prijzig
 • Moeilijk erin te krijgen maar dat is waarschijnlijk de aard van t product. Ze passen perfect.
  • Goede kwaliteit
  • Makkelijk te bevestigen
  • Past perfect
  • Goede kwaliteit
  • Makkelijk te bevestigen
 • Precies wat ik al heel lang zocht ! Ze passen precies bij de gordijnen met plooiband !

De prijs van dit product is 9 euro en 95 cent. Voor 23:59 uur besteld, dinsdag in huis Levertijd We doen er alles aan om dit artikel op tijd te bezorgen. Het is echter in een enkel geval mogelijk dat door omstandigheden de bezorging vertraagd is. Bezorgopties We bieden verschillende opties aan voor het bezorgen of ophalen van je bestelling.

 • Bestellen en betalen via bol.com
 • Gratis verzending door bol.com vanaf 20 euro
 • Ophalen bij een bol.com afhaalpunt mogelijk
 • 30 dagen bedenktijd en gratis retourneren
 • Wettelijke garantie via Sleep.nl
 • Vandaag nog in huis (bestel ma-vr voor 12:00, bezorging tussen 17:00 en 22:00)
 • Doordeweeks ook ‘s avonds in huis
 • Ook zondag in huis (bestel voor za 23:59)
 • Vandaag nog bij afhaalpunt (bestel voor 12:00, ophalen vanaf 17:00)

: Home of Curtains

Hoe bereken je kant en klare gordijnen?

Meet de breedte van de rails/roede en tel daarbij 10 cm op aan elke kant. De hoogte meet je door de hoogte van de vloer tot aan de rails/roede te meten en daar 2 cm vanaf te trekken. Zo hangt het gordijn altijd een beetje boven de grond.

Wat is mooier enkele of dubbele plooi?

1. Gordijnen plooien met een enkele plooi – De enkele plooi is een veel gekozen plooisoort. Bij een enkele plooi valt het gordijn in een ruime slag naar beneden. Bij het openen van het gordijn zal de opgevouwen stof niet zorgen voor een groot pakket aan de zijkant van het raam, met een enkele plooi minimaliseer je de pakketdikte van het gordijn wanneer het gordijn geopend is.

 1. Voor deze plooi soort is er geen extra stof nodig bij de productie van het gordijn, daarom is een enkele plooi de voordeligste plooi soort.
 2. Bij hoge gordijnen is een enkele plooi minder goed zichtbaar aan de onderkant van het gordijn.
 3. Heb je een hoog raam en wil je dat het gordijn ook aan de onderkant nog in de plooit valt dan kun je beter kiezen voor een dubbele plooi.

Een enkele plooi is mogelijk in combinatie met alle stofsoorten. Van overgordijnen tot vitrages.

Hoe meet je de maat van gordijnen op?

Opmeten van geplooide gordijnen met inslagringen – Breedte opmeten met gordijnroede Meet de breedte van de gordijnroede tussen de begin- en eindstop en geef ons deze door. Wij zorgen altijd voor een riant geplooid gordijn. Breedte opmeten zonder gordijnroede Meet zelf de gewenste breedte op.

Houd ook hierbij rekening met de pakketdikte. De pakketdikte is ongeveer ¼ deel van de totale breedte. De pakketdikte is afhankelijk van de dikte van de stof. Zo zal de pakketdikte bij een vitrage gordijn minder zijn dan bij een velours gordijn. Hoogte opmeten met gordijnroede Meet vanaf de bovenkant van de roede tot aan de vloer of vensterbank en tel hier 2 cm bij op.

Hoogte opmeten zonder gordijnroede Meet vanaf het montagepunt tot aan de vloer of vensterbank. Houd hierbij rekening met het feit dat je minimaal 4 cm over moet hebben aan de bovenkant van de roede om het gordijn vrij over de roede te laten schuiven.

Hoeveel gordijnstof nodig per meter?

Om uit te rekenen hoeveel stof u nodig heeft om uw overgordijnen te maken moeten wij eerst weten welke breedte de stof heeft, tegenwoordig is dit meestal 140 cm breed. Ook willen wij weten welke plooi u wilt maken of wat voor soort band u wilt gebruiken.

 1. U heeft de keuze uit band ( bijvoorbeeld het Bandex-band ) waar 2 of meer trekkoorden in zitten.
 2. Deze koorden trekt u nadat u het band op uw gordijn genaaid heeft aan en voila, daar verschijnen de plooien.
 3. Alleen nog de plooibandhaakjes erin en klaar is uw gordijn.
 4. Voordeel : zeer eenvoudig.
 5. Nadeel: de ruimte tussen de plooien plooit niet makkelijk in wanneer u de gordijnen open schuift.

U kunt ook kiezen voor traditioneel plooiband, dit band is ca.2 cm hoog en voorzien van lusjes waar de plooibandhaken in kunnen. U kunt dit band ongeplooid laten of dmv. de haakjes (plooibandhaakjes hebben 2 pootjes) plooitjes vormen en fixeren door het linker pootje en het rechter pootje van het haakje in verschillende lusjes te steken.

 1. Een andere manier, in 99,99% toegepast door de gordijnenateliers en als gordijn vrijwel overal te koop is gebruik maken van gordijnband van diverse hoogtes (meest voorkomend is 8cm) en daar plooien in stikken met kunststof-verstelbare (bijvoorbeeld microflex-) haken in stikken.
 2. Gordijnenateliers hebben hier speciale machines voor maar met een ritsenvoetje en geduld lukt het ook wel.

Zoals gezegd gaan we uit van een effen stof van 140 cm breed. We stellen dat de rails 210 cm breed is en de hoogte van de bovenkant van de rails tot op 2 cm van de vloer 254 cm is. U wilt hier een stel (dus 1 stuk links en 1 stuk rechts) gordijnen hebben.

Benodigde aantal banen stof bij een stofbreedte van 140 cm
aantal klare breedte* met klare breedte*met klare breedte* met
banen enkele plooi vlinder plooi zeilringen 40 mm
1 70 cm 60 cm 70 cm
2 140 cm 120 cm 120 cm
3 210 cm 180 cm 210 cm
4 280 cm 240 cm 280 cm
5 350 cm 300 cm 350 cm
6 420 cm 360 cm 420 cm
7 490 cm 420 cm 490 cm
8 560 cm 480 cm 560 cm
Benodigde aantal meters stof bij gebruik van kamerhoge stof
enkele plooi tussen 1,5 en 2 x de klare breedte + de zijzomen**
vlinderplooi tussen 2,2 en 2,5 x de klare breedte + de zijzomen**
zeilringen 40 mm tussen 1,5 en 1,8 x de klare breedte + de zijzomen**
* klare breedte = de breedte waarop het gordijn gemaakt dient te worden
**de zijzomen= de hoeveelheid stof die u nog nodig heeft voor de beide zijzomen.

Als u het trekband gebruikt staat de verhouding bij het artikel, (bijvoorbeeld 1:2,5- dit betekend: voor 1 meter railbreedte heeft u 2,5 meter stof in de breedte nodig) Bij het traditionele plooiband van ca.2 cm hoog kunt u zelf bepalen hoeveel u gebruikt, u kunt de gordijnen ook strak (ongeplooid) hangen, dan voor 100 cm raambreedte 100 cm stof+ hoeveelheid stof voor de zijzomen nodig.

Wij adviseren niet meer dan ongeveer 1,85 x de breedte te nemen. Bij het standaardband (Buckram voor overgordijnen, transparant voor vitrage) met ingenaaide haken neemt u voor een enkele plooi 1,65 – 2 x de breedte van de rails. Voor vlinderplooien 2,1 – 2,8 x de breedte van de raisl Voor triplooien en platte plooien 3 x de breedte van de rails.

Allemaal leuk en aardig zult u zeggen, maar nu weet ik nog niet hoeveel stof ik moet bestellen! Wel, u heeft nu de hoeveelheid in de breedte, dit deelt u door 140 cm (de breedte van de stof). Zoveel banen heeft u nodig. Voor de hoogte heeft u de gemeten hoogte + de omslag van de zoom+ de omslag van het band nodig.

Dus uitgaande van de hierboven gegeven maten en van enkele plooi met het standaard band 8cm, dubbele onderzoom van 10 cm heeft u nodig: raillengte 210 cm x 1,65=346 cm 346: stofbreedte 140 cm = 2,4 u zou dus 2,5 baan nodig hebben, dus 1,25 aan iedere kant 1/4 baan is vrij weinig, persoonlijk zou ik zeggen; gebruik 3 banen, dat is 1,5 baan aan iedere kant! Dat is x 2 en staat mooier.

Prima, wij gaan 3 banen gebruiken De hoogte is 254 cm + 10 +10 cm ( dubbele onderzoom van 10 cm)+8 cm voor het band = 282 cm per baan. Wij adviseren u de banen eerst iets langer te laten en zodra alles in elkaar zit ( op de boven of de onderkant na) pas de gordijnen op maat te knippen.

Hoeveel ruimte tussen 2 gordijnen?

Houd tussen de twee gordijnrails een afstand van ongeveer 10 cm aan. Haak de gordijnen daarna in de glijders. De meeste op maat gemaakte gordijnen hebben een haakje in het plooiband wat naar boven en beneden kan glijden. Zo kun je de gordijnen stellen.

Hoeveel breder gordijn dan raam?

Rechte gordijnrail of roede opmeten – Hoe meet ik een rechte gordijnrail/roede op? – Stappenplan Gordijnrails en roedes worden in de fabriek tot de mm nauwkeurig op maat gezaagd. Het enige wat je hoeft te doen, is de maat van de gordijnrail/roede op te meten en vervolgens de bestelling te plaatsen. We helpen je hier graag bij.

Meet de breedte van het raam op Wij adviseren een gordijnrail of roede breder dan het raam te bestellen. Zo voorkom je lichtkieren én zorg je dat de gordijnen bij het open schuiven niet deels voor het raam hangen. Bereken de maat van je gordijnrail/roede Bereken de breedte van het raam x factor 1.2.Zie voorbeeld tekening hierboven; 400 cm x 1.2 = 480 cm. Het raam is hierbij 400 cm breed. Links en rechts van het raam is er dan 40 cm ruimte over waar de gordijnen vrij kunnen hangen. Gordijnrail/roede tussen 2 muren plaatsen? Haal dan 2 cm van de totale lengte van de rail af. De glijders kun je dan nog uit de rail halen door de eindstop los te draaien. En hierdoor kun je eenvoudiger monteren, (nieuwe) gordijnen ophangen of bijvoorbeeld je gordijnen wassen. Bestel je gordijnrail/roede op maat Vul de maat in cm op de productpagina. De lengte is inclusief eindstukken en einddeksels. Je hoeft deze dus niet bij de lengtemaat op te tellen. Wist je dat je je gordijnrail/roede zelfs tot de mm nauwkeurig kunt bestellen?

Hoeveel cm moet een gordijnrail of roede van het raam? Monteer de rechte rail/roede minimaal 8 cm vanaf obstakels. Een obstakel kan bijvoorbeeld een muur, vensterbank of verwarming zijn. Een gordijn heeft minimaal 8 cm nodig (vanaf het obstakel) om vrij te kunnen hangen. Hoeveel cm haal ik van de maat af bij een gordijnrail tussen 2 muren? Wij adviseren om 2 cm van de totale lengte van een rechte gordijnrail tussen 2 muren af te halen. Zo kun je de rail makkelijker monteren.

Hoe gordijnen mooi laten vallen?

Je gordijnen mooi in de plooi hangen – Onze gordijnen worden helemaal afgewerkt bij je thuis bezorgd en zijn voorzien van verstelbare haken maar de finishing touch ligt toch bij het ophangen. De eerste keer kun je het beste wat tijd besteden aan het ophangen, daar heb je later heel veel plezier van! Voor alle geplooide gordijnen die voor de rail hangen geldt dat je de stof die tussen de plooien zit naar voren haalt.

Begin aan de buitenkant en duw de stof tussen de plooien naar voren, druk de stof die nu naar voren steekt aan en ga zo verder met de volgende plooien. Als je alle plooien gehad hebt hangt er een net pakket aan de zijkant van je raam. Het beste kun je de eerst 48 uur je gordijn zo laten hangen door bijvoorbeeld een stukje schilderstape op de rail te plakken.

Zo blijven de plooien in die vorm zitten. Wil je je gordijnen onder de rail hangen? Dan doe je eigenlijk hetzelfde maar in dat geval doe je de stof tussen de plooien naar achteren, zo vouwt het plooiband als een harmonica op en heb je een nog kleiner pakket gordijnstof aan de zijkant hangen.

 1. Wil je je gordijnen ook naar beneden toe mooi in de plooi hebben dan kun je ze in de juiste golvende beweging plooien vanaf de onderzijde.
 2. Het geplooide pakket kun je nu bij elkaar houden met bv.
 3. Een strook vershoudfolie die je erom heen knoopt.
 4. Let op; laat de plooien wel losjes hangen anders maak je vouwen in je gordijn en strijken daar zit je natuurlijk niet direct op te wachten.

Heb je al deze tips opgevolgd maar hangt je gordijn nog steeds wat breder uit dan je verwacht had? Dan is geduld een schone zaak; kortere gordijnen en stuggere stoffen hangen altijd wat breder maar ook die zullen na verloop van tijd beter vallen. Ook gevoerde gordijnen hebben iets meer tijd nodig om mooi in de plooi te vallen.

Hoe gordijnen opmeten Ikea?

Meet vanaf de bovenkant van het raamkozijn en stop waar je wilt dat je gordijnen eindigen. Als vuistregel, voeg 10 cm toe aan deze afmeting om plaats te maken voor de gordijnroede. Voeg een paar centimeter toe voor het eventueel krimpen van de gordijnen. Begin bij het opmeten van het raam.

Hoe breed moet gordijnstof zijn?

Voordelen en nadelen van kamerbrede stof – Bij kamerbrede gordijnen worden er dus meerdere verticale banen stof aan elkaar genaaid. Er ontstaan dus naden op de plekken waar de stof aan elkaar wordt bevestigd. Waarom zou je kiezen voor een kamerbrede stof?

Er is enorm veel keuze in, bij veel gordijnstoffen valt de naad niet op, ze kosten vaak net iets minder (straks meer daarover) en je hebt veel creativiteit, door bijvoorbeeld verschillende banen stof aan elkaar te naaien. Een nadeel kan zijn dat de naad op een zichtbare plek komen te zitten. Dit kan voorkomen worden, overleg hierover met uw A House of Happiness-specialist.

Hoe ver gordijnen over vensterbank?

Een gordijn heeft namelijk ongeveer 8 cm ruimte nodig om vrij te hangen van de vensterbank. Hiermee verlies je dan best wat nuttige ruimte in een kleine kamer.

Hoeveel ruimte tussen gordijn en vloer?

Meet de hoogte op minimaal 2 plekken. Wanneer u de gordijnen iets boven de vloer of vensterbank wenst dan haalt u 1 cm van de kortste maat. Indien u de stof stotend op de vloer wenst dan telt u 1 cm bij de langste maat op. En als u de stof slepend over de vloer wenst dan telt u 5 cm bij de langste maat op.

Hoeveel ruimte tussen muur en gordijnrails?

Gordijnrails met plafondsteunen ophangen – Monteren van gordijnrails Caro, Robusto, Caro en Brest. *Gebruik alle meegeleverde plafond/wandsteunen voor het soepel lopen van de gordijnen. Zo start je de montage: 1] Plaats aan 1 zijde het eindkapje op de rail en plaats ook een eindstop.2] Doe alle glijders in de rail.3] Sluit de rail af met weer een eindstop en eindkapje.

Zie Eindstop plaatsen in de gordijnrail 4] Bepaal de afstand van de gordijnrails tot de muur, Dat is doorgaans 8cm. Is er een uit-stekende vensterbank of een cv: plaats dan de rail op 8cm vanaf de vensterbank of cv.5] Teken de boorgaten af op het plafond. Advies: houd met de gordijnrails 8cm afstand tot de muur,

De plafondsteunen komen op 50 tot 65cm afstand van elkaar. Bij zware gordijnen of een zwak plafond is de afstand tussen de plafondsteunen kleiner: ±50cm.6] Let op dat de plaats waar het gordijnpakket hangt, goed wordt ondersteund met 1 of 2 plafondsteunen.7] Boor de gaten in het plafond en plaats de pluggen.8] Klik de plafondsteunen aan de achterkant in de rail met dezelfde regelmaat als de boorgaten in het plafond.9] Breng de rail met plafondsteunen naar het plafond en schroef de rail met plafondsteunen vast in het plafond.

Welke plooien zijn er voor gordijnen?

Plooien voor 100% linnen gordijnen – Er zijn verschillende soorten plooien. Maar wanneer kies je welke plooi? De plooisoorten waar wij veel mee werken zijn de enkele plooi, dubbele plooi (ook wel vlinderplooi) en wave plooi. Vooral de enkele plooi passen wij vaak toe, omdat 100% linnen gordijnen hiermee het beste tot hun recht komen.

 • Sowieso is een enkele plooi beter geschikt voor zwaardere stoffen en gevoerde gordijnen.
 • Het unieke van de enkele plooi van Linnengordijnen is dat hij dieper wordt gemaakt dan gemiddeld.
 • Hierdoor ontstaat ook met een enkele plooi een prachtig vol gordijn.
 • Een dubbele plooi bij linnen gordijnen heeft vaak tot gevolg dat het nogal een groot pakket stof wordt wanneer je de gordijnen openschuift.

Heb je wat extra ruimte naast het raam? Dan hoeft het geen probleem te zijn, maar anders heb je kans dat er veel gordijnstof voor je raam hangt wanneer je ze open hebt.

Hoeveel meter stof voor gordijnen?

Hoeveel extra meter gordijn heb je nodig? – De plooi die je uiteindelijk kiest, bepaalt mede de totale hoeveelheid gordijnstof die je nodig hebt. Grofweg kun je de volgende berekeningen aanhouden:

Enkele plooi: 1,5 tot 2x de breedte van de gordijnrails.
Dubbele plooi: 2 tot 2,5x de breedte van de gordijnrails.
Drievoudige plooi: 2,5 tot 3,5x de breedte van de gordijnrails.
Bokaalplooi: 2 tot 2,5x de breedte van de gordijnrails.
Wave plooi: 2 tot 2,5x de breedte van de gordijnrails.
Ringengordijn: 1,5 tot 2x de breedte van de gordijnrails.

Dit is uiteraard in zekere mate ook afhankelijk van het soort stof dat je gaat gebruiken, hoe ‘diep’ je de plooien wilt maken en van de afstand die je tussen de plooien wilt hebben. Overleg dus ook altijd met de specialist. Lees hier meer over de verschillende gordijnsoorten en welke het beste in jouw kamer past. Lees hier meer over het onderhouden en reinigen van gordijnen.

Hoe breed gordijn met plooi?

Hoe moeten gordijnen hangen? | Kwantum Laat voor het mooiste effect je gordijnen van muur tot muur lopen. Houd bij het berekenen van de breedte rekening met de plooien. Je kunt hierbij grofweg de volgende berekening gebruiken:

Enkele plooi: 1,5 tot 2 maal de te bedekken breedte; Dubbele plooi: 2 tot 2,5 maal de te bedekken breedte.

Één gordijn Gebruik je één gordijn voor een raam? Tel bij de gemeten breedte dan 5cm extra op. Zo blijft het gordijn goed sluiten, ook bij het eventueel krimpen van de gordijnstof.

Twee gelijke gordijnen Twee ongelijke gordijnen Wil je de benodigde lengte en breedte van je gordijnen opmeten? Je kunt ervoor kiezen dit of het te

Hang aan beide zijden van het raam een gordijn. Houd ook hierbij rekening met 5cm extra breedte per gordijn. Wil je gordijnen hangen voor twee raamdelen van ongelijke grootte? Zorg er dan voor dat de splitsing van de gordijnen valt op de plek die de raamdelen scheidt. Ook hierbij reken je 5cm extra lengte per gordijn. : Hoe moeten gordijnen hangen? | Kwantum

Wat ben je gemiddeld kwijt aan gordijnen?

Tapijt: gemiddeld tussen € 30 en € 400. Verlichting: gemiddeld tussen € 20 en € 400. Gordijnen: gemiddeld tussen € 30 en € 250. Decoratie (kaarsen, vazen, ): gemiddeld tussen € 20 en € 150.

Wat is een enkele plooi in gordijnen?

Enkele plooi gordijnen – Een van de meest gebruikte plooien is de enkele plooi. Bij een enkele plooi wordt de gordijnstof één keer gevouwen en wordt deze vouw gestikt. Deze plooi wordt veel gekozen voor overgordijnstoffen of gevoerde gordijnen. Ook bij zware gordijnstoffen, zoals velours, kun je het beste voor de enkele plooi kiezen.