Gordijnen Plooien Berekenen

Gordijnen Plooien Berekenen
Hoeveel stof heb ik nodig voor gordijnen? – Voor het berekenen van de hoeveelheid stof voor gordijnen, pakken we de vuistregel voor de verschillende plooien.

Halve plooi: 1,5x de raambreedte aan stof. Enkele plooi: 2x raambreedte aan stof Dubbele plooi: 3x raambreedte aan stof

Let wel op dat een driedubbele plooi een heel dik pakket stof wordt en dat we dit dus alleen aanraden bij dunne gordijnen zoals vitrage. Een gemiddelde stof heeft een stofbreedte van 1,5 meter. Dat is smaller dan de gemiddelde hoogte van een raam of deur en dus haal je de hoogte uit de lengte van de stof. Zie dit voor je als dat je de stof als banen van 1,5 meter naast elkaar gaat hangen.

Hoeveel ruimte tussen plooien gordijnen?

Plooi afstand – De plooi afstand is de ruimte tussen de twee plooien. Er zijn twee verschillende plooi afstanden.10 cm afstand bij toepassing bij overgordijnen, 8 cm afstand bij toepassing bij vitrage. Hierbij is wel van belang dat bij de hiervoor geldende plooi toeslag gerekend wordt.ook is er de vlinder retour plooi die een soort van harmonium vorm de diepte kan dan 10 cm zijn,

Hoeveel meter gordijn enkele plooi?

Hoeveel extra meter gordijn heb je nodig? – De plooi die je uiteindelijk kiest, bepaalt mede de totale hoeveelheid gordijnstof die je nodig hebt. Grofweg kun je de volgende berekeningen aanhouden:

Enkele plooi: 1,5 tot 2x de breedte van de gordijnrails.
Dubbele plooi: 2 tot 2,5x de breedte van de gordijnrails.
Drievoudige plooi: 2,5 tot 3,5x de breedte van de gordijnrails.
Bokaalplooi: 2 tot 2,5x de breedte van de gordijnrails.
Wave plooi: 2 tot 2,5x de breedte van de gordijnrails.
Ringengordijn: 1,5 tot 2x de breedte van de gordijnrails.

Dit is uiteraard in zekere mate ook afhankelijk van het soort stof dat je gaat gebruiken, hoe ‘diep’ je de plooien wilt maken en van de afstand die je tussen de plooien wilt hebben. Overleg dus ook altijd met de specialist. Lees hier meer over de verschillende gordijnsoorten en welke het beste in jouw kamer past. Lees hier meer over het onderhouden en reinigen van gordijnen.

Hoeveel ruimte nemen open gordijnen in?

Elektrische gordijnrails opmeten – Hoeveel cm moet een elektrische gordijnrail van het raam? Ons advies is om een elektrische rail te monteren op minimaal 8 cm afstand vanaf obstakels (bijvoorbeeld een muur, vensterbank of verwarming). Het gordijn heeft minimaal 8 cm nodig (vanaf het obstakel) om vrij te kunnen hangen.

Deze afstand wordt bepaald door de plooidiepte van de gordijnen. Hoe dieper de plooi, hoe groter de afstand vanaf het obstakel. Let op : het gordijn moet bij een elektrische rail 100% vrij hangen, Is dit niet geval? Dan kan de motor ervoor zorgen dat het gordijn kapot wordt getrokken. De motor stopt niet als het gordijn bijvoorbeeld achter een vensterbank blijft haken.

Hoeveel cm haal ik van de maat af bij een rechte elektrische gordijnrail tussen 2 muren? Wij adviseren om 5 cm van de totale lengte van een rechte elektrische gordijnrail tussen 2 muren af te halen. Zo kun je de rail makkelijker monteren. Ook heb je dan genoeg ruimte om het gordijn om de motor heen vast te maken (via een haakje).

Hoeveel meter gordijn nodig dubbele plooi?

1. De breedtemaat van je gordijnen opmeten – De breedtemaat van je gordijnen hangt niet enkel af van de breedte van je ramen. Je dient ook rekening te houden met het type plooien dat je in je gordijnen wenst. De keuze van het type plooi is een esthetische beslissing en bepaalt mee het uitzicht van je interieur.

Wave-plooi, voor een strakke vormgeving Deze vorm is vooral een aanrader bij strakke interieurs. Voor een wave-plooi raden we aan om de breedte van de gordijnmaat te verdubbelen, om tot de juiste verhouding stof te komen. Dubbele plooi, voor een meer exclusieve én decoratieve uitstraling Ben je meer te vinden voor een voller effect en diepere plooien? Dan is de dubbele plooi een goede keuze. Deze plooi wordt ook de Vlaamse plooi of vlinderplooi genoemd, naar het uitzicht van deze plooi. Bij dit type van plooi wordt de stof dubbel genomen en aan de onderkant van de plooi gestikt. Voor een dubbele plooi mag je rekenen op 2,2 keer de breedte van je gordijnrail. Driedubbele plooi, voor de meest exclusieve look Deze gordijnen worden tot 2,5 keer toe in een plooi gevouwen. Opgelet: deze plooi verbruikt de meeste stof van alle plooien, waarbij je moet rekenen op een verhouding van tweeënhalf tot drieënhalf keer de gordijnrail.

You might be interested:  Invoerrechten Engeland Berekenen

Hoeveel meter gordijn per meter?

Om uit te rekenen hoeveel stof u nodig heeft om uw overgordijnen te maken moeten wij eerst weten welke breedte de stof heeft, tegenwoordig is dit meestal 140 cm breed. Ook willen wij weten welke plooi u wilt maken of wat voor soort band u wilt gebruiken.

U heeft de keuze uit band ( bijvoorbeeld het Bandex-band ) waar 2 of meer trekkoorden in zitten. Deze koorden trekt u nadat u het band op uw gordijn genaaid heeft aan en voila, daar verschijnen de plooien. Alleen nog de plooibandhaakjes erin en klaar is uw gordijn. Voordeel : zeer eenvoudig. Nadeel: de ruimte tussen de plooien plooit niet makkelijk in wanneer u de gordijnen open schuift.

U kunt ook kiezen voor traditioneel plooiband, dit band is ca.2 cm hoog en voorzien van lusjes waar de plooibandhaken in kunnen. U kunt dit band ongeplooid laten of dmv. de haakjes (plooibandhaakjes hebben 2 pootjes) plooitjes vormen en fixeren door het linker pootje en het rechter pootje van het haakje in verschillende lusjes te steken.

 • Een andere manier, in 99,99% toegepast door de gordijnenateliers en als gordijn vrijwel overal te koop is gebruik maken van gordijnband van diverse hoogtes (meest voorkomend is 8cm) en daar plooien in stikken met kunststof-verstelbare (bijvoorbeeld microflex-) haken in stikken.
 • Gordijnenateliers hebben hier speciale machines voor maar met een ritsenvoetje en geduld lukt het ook wel.

Zoals gezegd gaan we uit van een effen stof van 140 cm breed. We stellen dat de rails 210 cm breed is en de hoogte van de bovenkant van de rails tot op 2 cm van de vloer 254 cm is. U wilt hier een stel (dus 1 stuk links en 1 stuk rechts) gordijnen hebben.

Benodigde aantal banen stof bij een stofbreedte van 140 cm
aantal klare breedte* met klare breedte*met klare breedte* met
banen enkele plooi vlinder plooi zeilringen 40 mm
1 70 cm 60 cm 70 cm
2 140 cm 120 cm 120 cm
3 210 cm 180 cm 210 cm
4 280 cm 240 cm 280 cm
5 350 cm 300 cm 350 cm
6 420 cm 360 cm 420 cm
7 490 cm 420 cm 490 cm
8 560 cm 480 cm 560 cm
Benodigde aantal meters stof bij gebruik van kamerhoge stof
enkele plooi tussen 1,5 en 2 x de klare breedte + de zijzomen**
vlinderplooi tussen 2,2 en 2,5 x de klare breedte + de zijzomen**
zeilringen 40 mm tussen 1,5 en 1,8 x de klare breedte + de zijzomen**
* klare breedte = de breedte waarop het gordijn gemaakt dient te worden
**de zijzomen= de hoeveelheid stof die u nog nodig heeft voor de beide zijzomen.

Als u het trekband gebruikt staat de verhouding bij het artikel, (bijvoorbeeld 1:2,5- dit betekend: voor 1 meter railbreedte heeft u 2,5 meter stof in de breedte nodig) Bij het traditionele plooiband van ca.2 cm hoog kunt u zelf bepalen hoeveel u gebruikt, u kunt de gordijnen ook strak (ongeplooid) hangen, dan voor 100 cm raambreedte 100 cm stof+ hoeveelheid stof voor de zijzomen nodig.

 1. Wij adviseren niet meer dan ongeveer 1,85 x de breedte te nemen.
 2. Bij het standaardband (Buckram voor overgordijnen, transparant voor vitrage) met ingenaaide haken neemt u voor een enkele plooi 1,65 – 2 x de breedte van de rails.
 3. Voor vlinderplooien 2,1 – 2,8 x de breedte van de raisl Voor triplooien en platte plooien 3 x de breedte van de rails.

Allemaal leuk en aardig zult u zeggen, maar nu weet ik nog niet hoeveel stof ik moet bestellen! Wel, u heeft nu de hoeveelheid in de breedte, dit deelt u door 140 cm (de breedte van de stof). Zoveel banen heeft u nodig. Voor de hoogte heeft u de gemeten hoogte + de omslag van de zoom+ de omslag van het band nodig.

Dus uitgaande van de hierboven gegeven maten en van enkele plooi met het standaard band 8cm, dubbele onderzoom van 10 cm heeft u nodig: raillengte 210 cm x 1,65=346 cm 346: stofbreedte 140 cm = 2,4 u zou dus 2,5 baan nodig hebben, dus 1,25 aan iedere kant 1/4 baan is vrij weinig, persoonlijk zou ik zeggen; gebruik 3 banen, dat is 1,5 baan aan iedere kant! Dat is x 2 en staat mooier.

Prima, wij gaan 3 banen gebruiken De hoogte is 254 cm + 10 +10 cm ( dubbele onderzoom van 10 cm)+8 cm voor het band = 282 cm per baan. Wij adviseren u de banen eerst iets langer te laten en zodra alles in elkaar zit ( op de boven of de onderkant na) pas de gordijnen op maat te knippen.

Hoever gordijnen van het raam?

Te lage gordijnroede – Een veelgemaakte vergissing is het te laag hangen van de gordijnroede. Het lijkt misschien logisch om de gordijnen direct boven het raam te hangen, maar dit maakt de kamer optisch veel kleiner. Het is daarom een goede leidraad om het gordijn minstens 10 a 15 cm boven het raam te hangen. Evert Groot na het ophangen van de gordijnen bij Romy Boomsma, Te korte gordijnen Dit is de meest voorkomende fout die wordt gemaakt bij het ophangen van gordijnen: te korte gordijnen. Te korte gordijnen zorgen er – net als een te lage gordijnroede – voor dat de kamer optisch kleiner wordt.

You might be interested:  Rente Persoonlijke Lening Berekenen

Denk bij het ophangen van gordijnen aan de volgende lengtes: 1 tot 2 cm boven de vloer: dit is vooral ideaal als je een hoogpolig tapijt in je kamer hebt. Door de gordijnen op deze hoogte te laten eindigen kun je het gordijn zonder enige moeite openen en sluiten. Precies tot aan de vloer: dit geeft een net, clean effect, maar is moeilijk te bereiken omdat je de gordijnroede op precies de goede hoogte moet hangen.

Langer dan tot aan de vloer: dit geeft een romantisch effect. Dit werkt het beste bij gordijnen van luxe materialen, zoals velours. Een nadeel van deze lengte is dat de gordijnen wel stoffig kunnen worden. Wil je er voor zorgen dat je gordijnen precies goed hangen? Maak dan gebruik van onze inmeet & advies service zodat je zeker bent dat jouw nieuwe gordijnen perfect in je kamer hangen. Te smalle gordijnen Gordijnen moeten in ieder geval zo breed zijn dat ze het hele raam bedekken. Zorg ervoor dat de gordijnen aan beide kanten minstens 15 cm verder reiken dan de ramen. Hierdoor lijkt het raam én de kamer groter. Let hier vooral op in de slaapkamer als je wil dat de gordijnen de kamer verduisteren en zorg je ervoor dat de gordijnen ook echt het licht tegenhouden.

Picknicken: vier de lente en vier het leven Het mooie lenteweer is eindelijk aangebroken! Na een lange, koude winter is het heerlijk om te genieten van de warmere temperaturen en de kleurrijke bloemen die overal tevoorschijn komen. En wat is Hoe maak je van een huurhuis echt jouw eigen plek Als je in een huurhuis woont kun je nu eenmaal niet zoveel veranderen aan je huis als in een koopwoning. Maar er zijn genoeg mogelijkheden om van een huurhuis echt je Linnen gordijnen collectie van Evert Groot Onze mooie en ruime collectie gordijnen, brengen ook veel vragen met zich mee. Bijvoorbeeld een vraag die mensen vaak stellen: ‘Zullen mijn linnen gordijnen gaan verkleuren?’ Laten we die onduidelijkheid meteen wegnemen.

Loading the next set of instagram posts. Page load link Wil jij advies over onze stoffen en gordijnen van één van onze experts? Maak dan een afspraak bij Evert Groot! Van vrijblijvend online advies tot volledig advies aan huis – jij kiest wat jou het beste uitkomt.

 1. Perfect passende gordijnen met persoonlijk advies en 100% inmeet garantie,
 2. Voor slechts 150€ komen wij bij jou thuis om jouw ramen op te meten en je te adviseren over onze kleuren en stoffen.
 3. Gratis en vrijblijvend in-store interieuradvies waar wij jou adviseren over onze stoffen, kleuren en ophangsystemen.

Na afloop krijg je een aantal stalen mee zodat je thuis kunt kijken hoe de stoffen in jouw interieur staan. Gratis en vrijblijvend interieuradvies vanuit je eigen huis. Via een videocall adviseren wij jou over onze stoffen, kleuren en ophangsystemen en krijg je een aantal stalen opgestuurd, zodat je thuis kunt kijken hoe de stoffen in jouw interieur staan.

Hoe werkt een Insteekhaak?

prikhaak – insteekhaak KLEIN – Gordijnhaak, toepasbaar bij overgordijnen met ingestikte plooien Deze prikhaak (insteekhaak) wordt in het stiksel van de plooi gestoken. Groot model,- toepasbaar bij inbetweens en overgordijnen. per stuk leverbaar. € 0,10 Beschikbaarheid: Zie levertijd SKU prikhaak-groot levertijd IN VOORRAAD; 1-2 werkdagen Aantal: Voeg toe aan verlanglijst Toevoegen om te vergelijken

Hoe werkt een Inschuifhaak?

Gordijnhaak 7,5cm voor zware gordijnen – Inschuifhaak – Prijs per stuk Gordijnhaken of inschuifhaken. Gordijnhaken of inschuifhaken gebruik je bij gordijnen met ingenaaide plooien. Je schuift de gordijnhaak eenvoudig in de achterkant van de plooi. Om de haak zo eenvoudig mogelijk in de plooi te schuiven, is het handig om de plooi iets te openen met je vinger, voordat je de haak op zijn plek schuift.

 • Deze inschuifhaken zijn geschikt voor zware gordijnen, van bijvoorbeeld een zware gordijnstof of gordijnen die je hebt laten voeren.
 • Ook gordijnen die gevoerd zijn met zware verduisteringsstof kun je prima ophangen met deze zwaargewicht gordijnhaken voor zware gordijnen.
 • De inschuifhaak zorgt ervoor dat de plooi mooi rechtop blijft staan.

Zelf gordijnen naaien met ingenaaide plooien is minder moeilijk dan je denkt! Gebruik speciaal gordijnband ter versteviging in combinatie met deze gordijnhaken. Je stikt de banen van de stof aan elkaar en werkt de bovenkant en de zijkanten van de gordijnen af.

Vervolgens kun je het band op het gordijn stikken en vouw je de plooien één voor één in het gordijn en speld ze vast. Stik de plooien één voor één door op de naaimachine. Nu kun je de gordijnhaken achterin de plooien schuiven. Haak de gordijnhaken door de runners van de rail en speld de onderkant van het gordijn op maat af.

Vervolgens kun je de onderzoom in het gordijn stikken. Of maak je het jezelf nog makkelijker met behulp van instrijkbaar zoomband. Hiermee voorkom je tevens een stiksel in de onderzoom. Makkelijk, toch? Materiaal: Metaal. Lengte: 7,5cm. Deze gordijnhaken zijn voorzien van een speciale verlenging ten behoeve van het hoofdje van het gordijn.

You might be interested:  Rentabiliteit Vreemd Vermogen Berekenen

Ze zijn geschikt medium gewicht en zware gordijnen. Heb je hele zware of gevoerde gordijnen? Kies dan altijd voor een stevige gordijnhaak als deze, zodat de haak de plooi ondersteunt en verstevigt. Voor lichtere gordijnstoffen gebruik je het beste een gordijnhaak voor lichte stoffen van 6cm lang. Voor vitrages gebruik je het beste gordijnhaken voor vitrage, verkrijgbaar in een lengte van 3,5cm en 2,5cm.

Als je de gordijnhaak achterin de plooi van het gordijn hebt geschoven, blijft het hoofdje van het gordijn mooi rechtop staan. De gordijnhaak voor zware stoffen gaat uit van een hoofdje op het gordijn van 2,5 cm. Een hoofdje op de plooi van het gordijn voorkomt je dat de gordijnrail zichtbaar blijft of dat de bovenkant van het gordijn bij het open en dicht schuiven tegen het plafond schuurt.

 • Lengte gordijnhaak: 7,5cm.
 • Geschikt voor medium gewicht en zware Deze gordijnhaken zijn zijn tevens geschikt voor gevoerde gordijnen, ook als de gordijnen zijn gevoerd met verduisteringsstof.
 • Houd bij zzeer zware gordijnen wel rekening met de schroeven en pluggen waarmee je de gordijnrail bevestigt om te voorkomen dat de rail loskomt van het plafond.

Verkoop per stuk. Je kunt dus precies het aantal gordijnhaken bestellen dat je nodig hebt. Hoeveel haken heb je nodig? Houd rekening met 9 gordijnhaken per baan stof van 140 cm breed of reken 7 haken per meter ongeplooid gordijn. Dus, voor 3 banen stof van 140 cm breed heb je 27 haken nodig.

Wil je de gordijnen wassen? Verwijder dan de gordijnhaken en was de gordijnen op een fijnwasprogramma zonder te centrifugeren. Hang de gordijnen languit te drogen: je voorkomt kreukels en het gordijn hangt mooi strak uit. Vervolgens kun je de haken terugplaatsen en het gordijn weer op zijn plek hangen.

Meer weten? Lees dan onze blog: Hoe maak ik zelf gordijnen met plooiband? Hier vind je alles wat je weten moet om zelf gordijnen te naaien. Gordijnband.Gordijnband om de bovenkant van het gordijn te verstevigen, zodat je er mooie plooien in. €0,59 Gordijnhaken.Gordijnhaken gebruik je bij gordijnen met ingenaaide plooien.

Welke haken voor kant en klare gordijnen?

De 25 stuks metalen dubbele gordijnhaken zijn het verbindingsstuk tussen jouw zelfmaak gordijnen en de gordijnrails. De haken zijn eenvoudig in het plooiband van de gordijnen te verwerken. Tijdens het ophangen schuif je de andere kant van de haken heel gemakkelijk in de runners van de gordijnrail.

Hoeveel meter gordijn bij dubbele plooi?

1. De breedtemaat van je gordijnen opmeten – De breedtemaat van je gordijnen hangt niet enkel af van de breedte van je ramen. Je dient ook rekening te houden met het type plooien dat je in je gordijnen wenst. De keuze van het type plooi is een esthetische beslissing en bepaalt mee het uitzicht van je interieur.

Wave-plooi, voor een strakke vormgeving Deze vorm is vooral een aanrader bij strakke interieurs. Voor een wave-plooi raden we aan om de breedte van de gordijnmaat te verdubbelen, om tot de juiste verhouding stof te komen. Dubbele plooi, voor een meer exclusieve én decoratieve uitstraling Ben je meer te vinden voor een voller effect en diepere plooien? Dan is de dubbele plooi een goede keuze. Deze plooi wordt ook de Vlaamse plooi of vlinderplooi genoemd, naar het uitzicht van deze plooi. Bij dit type van plooi wordt de stof dubbel genomen en aan de onderkant van de plooi gestikt. Voor een dubbele plooi mag je rekenen op 2,2 keer de breedte van je gordijnrail. Driedubbele plooi, voor de meest exclusieve look Deze gordijnen worden tot 2,5 keer toe in een plooi gevouwen. Opgelet: deze plooi verbruikt de meeste stof van alle plooien, waarbij je moet rekenen op een verhouding van tweeënhalf tot drieënhalf keer de gordijnrail.