Halve Marathon Tijd Berekenen

Halve Marathon Tijd Berekenen

Wat is een goede tijd op de halve marathon?

Gemiddelde tijd halve marathon – Vaak worden halve marathon tijden gebruikt als opstapje om je marathontijd te berekenen. Maar liefst 21 km lang hardlopen vraagt om een steady tempo. Je moet immers niet te snel, maar ook zeker niet te langzaam van start gaat.

Net als bij een marathon. Maar waar moet je aan denken bij een gemiddelde halve marathon tijd? Dat verschilt dan weer of je beginner bent, gemiddeld wilt lopen, of juist snel. Snelle hardlopers lopen een halve marathon in een tijd van ongeveer een uur. Gemiddelde lopers halen in datzelfde uur meestal zo’n 10 km, en doen over 21 km dus veelal 2 uur.

Niet voor niets is een veelgehoorde halve marathon streeftijd om onder de 2 uur te lopen. Dat wil zeggen dat je ongeveer 10,5 kilometer per uur moet lopen, wat erg dicht in de buurt komt van het gemiddelde tempo op 10 km (namelijk 10 km/h).

Hoe bereken je de marathontijd van een halve marathon?

Volgens de cijfers in ons onderzoek is een nauwkeurigere formule voor het voorspellen van een marathontijd je halve marathontijd vermenigvuldigd met 2,19.

Welk tempo halve marathon in 2 uur?

Halve marathon in 2 uur – in 8 weken Deze week is relatief licht en is bedoeld om de basis te leggen voor het vervolg van het trainingsschema. Tip alvorens je sessie de starten Draag je een hartslagmeter, blijf dan rond de 70 tot 75% van je maximale hartslag.

 • Vergeet nooit te drinken na een sessie, hoe licht of zwaar die ook was.
 • Je kan meteen na het lopen ook een paar stretchoefeningen doen.
 • Je specifieke tempotrainingen plan je best de dag voor je lange duurtrainingen (op zaterdag en zondag).
 • Om een halve marathon in 2 uur te lopen, moet je een tempo van 10,5 km/u aanhouden, dat is ongeveer 5:40 per kilometer.

De gerichte temposessies loop je aan 11 km/u (dat is tussen 5:20 en 5:30 per kilometer), iets sneller dus dan je streeftempo voor de wedstrijd. Tip alvorens je sessie de starten Probeer voor de intervalloop het tempo te vinden waarin je de laatste herhaling net zo snel kunt afwerken als de eerste.

 • Gebruik je een hartslagmeter? Houd dan in de snelle stukken je hartslag op ongeveer 90-100% van je maximale hartslag.
 • Vergeet niet om wat te drinken zodra je sessie is afgelopen.
 • Even later kan je dan wat kleine stretchoefeningen doen, maar zonder te overdrijven: je spieren hebben immers al hard gewerkt tijdens je intensieve inspanning van zonet en het risico is dat je een verrekking oploopt.

Je specifieke tempotrainingen plan je best de dag voor je lange duurtrainingen (op zaterdag en zondag). Om een halve marathon in 2 uur te lopen, moet je een tempo van 10,5 km/u aanhouden, dat is ongeveer 5:40 per kilometer. De gerichte temposessies loop je aan 11 km/u (dat is tussen 5:20 en 5:30 per kilometer), iets sneller dus dan je streeftempo voor de wedstrijd.

Tip alvorens je sessie de starten Probeer voor de intervalloop het tempo te vinden waarin je de laatste herhaling net zo snel kunt afwerken als de eerste. Gebruik je een hartslagmeter? Houd dan in de snelle stukken je hartslag op ongeveer 90-100% van je maximale hartslag. Vergeet niet om wat te drinken zodra je sessie is afgelopen.

Even later kan je dan wat kleine stretchoefeningen doen, maar zonder te overdrijven: je spieren hebben immers al hard gewerkt tijdens je intensieve inspanning van zonet en het risico is dat je een verrekking oploopt.

 • Door de aaneenschakeling van sessies en inspanningen, kan je een lichte vermoeidheid voelen.
 • Verzorg jezelf, trek droge kleren aan na je run, volg onze voedingstips, houd er een gezonde levensstijl op na en je komt er zeker!

Tip alvorens je sessie de starten Probeer voor de intervalloop het tempo te vinden waarin je de laatste herhaling net zo snel kunt afwerken als de eerste. Gebruik je een hartslagmeter? Houd dan in de snelle stukken je hartslag op ongeveer 90-100% van je maximale hartslag.

Vergeet niet om wat te drinken zodra je sessie is afgelopen. Even later kan je dan wat kleine stretchoefeningen doen, maar zonder te overdrijven: je spieren hebben immers al hard gewerkt tijdens je intensieve inspanning van zonet en het risico is dat je een verrekking oploopt. Deze week is de zwaarste van je programma.

Door de aaneenschakeling van sessies en inspanningen kan je een lichte vermoeidheid voelen. Verzorg jezelf, trek droge kleren aan na je run, volg onze voedingstips, houd er een gezonde levensstijl op na en je komt er zeker! Tip alvorens je sessie de starten Probeer voor de intervalloop het tempo te vinden waarin je de laatste herhaling net zo snel kunt afwerken als de eerste.

Gebruik je een hartslagmeter? Houd dan in de snelle stukken je hartslag op ongeveer 90-100% van je maximale hartslag. Vergeet niet om wat te drinken zodra je sessie is afgelopen. Nadat je bent omgekleed kan je wat kleine stretchoefeningen doen, maar zonder te overdrijven. Je spieren hebben immers al hard gewerkt tijdens je intensieve inspanning van zonet en het risico is dat je een verrekking oploopt.

Na de zware trainingsarbeid van vorige week, zou dit wel eens een lastige week kunnen worden. Houd de moed erin, je nadert je doel! Tip alvorens je sessie de starten Probeer voor de intervalloop het tempo te vinden waarin je de laatste herhaling net zo snel kunt afwerken als de eerste.

Gebruik je een hartslagmeter? Houd dan in de snelle stukken je hartslag op ongeveer 90-100% van je maximale hartslag. Vergeet niet om wat te drinken zodra je sessie is afgelopen. Even later kan je dan wat kleine stretchoefeningen doen, maar zonder te overdrijven: je spieren hebben immers al hard gewerkt tijdens je intensieve inspanning van zonet en het risico is dat je een verrekking oploopt.

Dit is je voorlaatste trainingsweek. De specifieke tempotraining behouden we en de andere sessies korten we wat in om te vermijden dat je overtraind geraakt. Tip alvorens je sessie de starten Let goed op je looptempo! Vergeet niet om wat te drinken zodra je sessie is afgelopen.

 1. Tijd om de trainingsintensiteit wat te verlichten zodat je fris en monter aan de start van je wedstrijd staat.
 2. Eén enkele korte run deze week volstaat, bij voorkeur op woensdag, om in topvorm aan je halve marathon te beginnen.
You might be interested:  Rc-Waarde Berekenen Excel

Tip alvorens je sessie de starten Doe niet meer dan je gevraagd wordt. Zeker wanneer je doel in zicht is, werkt dat contraproductief. Als je wat moe bent, mag je deze sessie zelfs wat lichter maken. Het is belangrijk dat je na je sessie maar ook in de uren erna veel drinkt.

Hoe bepaal je juiste marathon tempo?

Wat is een realistisch doel? – Heb je geen idee wat voor jou een realistische eindtijd is, dan kun je gebruik maken van de tijden je over kortere afstanden hebt gelopen. Een betrouwbare en realistische eindtijd voor jouw marathon kan je namelijk afleiden uit kortere wedstrijden (hoe korter de wedstrijd hoe meer marge je hebt rondom je eindtijd).

Een veel gebruikte formule voor het voorspellen van je eindtijd is de volgende: T=T1*(D2/D1) 1.06 Hierbij is T de verwachte (voorspelde) eindtijd, T1 de tijd over een eerdere wedstrijd, D2 is de afstand (distance) waarvan je de tijd (T) wilt weten (de marathon 42.195 km) en D1 de afstand die je eerder gelopen hebt (in T1).

Stel je loopt een halve marathon in precies 2 uur (120 minuten), dan is je verwachte eindtijd op de marathon: T=120*(42.195/21.098) 1.06 = 250.185 dus 250 minuten en 19 seconden, oftewel 4 uur 10. Als stelregel geldt je halve marathontijd vermenigvuldigd maal 2 + 10 minuten.

 1. Loop je sneller dan wordt het verschil kleiner.
 2. Ga maar na als je de halve marathon in 1 uur 30 loopt dan is je geschatte eindtijd op de marathon 3 uur en 8 minuten.
 3. Loop je iets langzamer wordt het verschil meer dan 10 minuten.
 4. Om je er nu zelf niet goed uit? Je kan altijd contact opnemen voor vragen en of opmerkingen.

Vul onderstaande gegevens in en we komen zo snel mogelijk bij je terug.

Kun je ongetraind een halve marathon lopen?

Ongetraind lopen zou ze zeker niet aanraden. ‘Je lichaam moet wennen aan hardlopen, dus je hebt meters in de benen nodig voordat je aan een marathon begint. ‘ Je knieën krijgen bijvoorbeeld telkens een dreun van de landing.

Hoeveel dagen rust voor een halve marathon?

Twee dagen voor de halve marathon wedstrijd – Neme rust of loop maximaal een rustig rondje van 2 tot 3 kilometer. Bekijk de weersverwachtingen van de wedstrijddag, maar een lijst met wat je mee wil nemen en pak je spullen alvast. Stop er ook een vuilniszak of regenjack bij mocht het gaan regenen.

Is halve marathon zwaar?

Geheimen van de halve marathon deel 2 In deel 2 vertellen we over trainingsuren, cross training en het toevoegen van snelheid.6 maart 2016 Die halve marathon is zwaar. Dik 21 kilometer, niet niks. Met een sterke trainingsdiscipline en gewoon ook heel veel plezier kom je er. Na is het nu tijd voor deel 2 over de geheimen van de halve.

 1. Over trainingsuren, cross training en het toevoegen van snelheid.
 2. Geheim 5) stap over naar snelheid Je bent nu ongeveer een maand verwijderd van die wedstrijd.
 3. Dan wil je er voor gaan, een echt leuke tijd neerzetten.
 4. Of zoals een atlete bij de marathon van Rotterdam zei: “Knallen”.
 5. Dat betekent dat je nu in de periode aankomt waarbij je de aandacht verlegt van puur kilometers maken naar trainingen die je sneller maken.

De lange duurlopen van anderhalf uur en nog iets meer zitten er op. Je hebt al die goede kilometers in de benen. Stel dat je drie keer in de week traint, dan zijn twee van de drie op dit moment in je voorbereiding met aandacht op snelheid. Een mooie training is altijd de training van een uur.

 • Hierbij verdeel je dat uur in 3 delen.
 • Want nu is het tijd om regelmatig je wedstrijdtempo op te zoeken.
 • Loop 20 minuten in een makkelijk tempo.
 • Denk aan het niveau van duurloop 1 tot 2.
 • Daarna komt het lastige stuk: 20 minuten op wedstrijdtempo.
 • De laatste 20 minuten gaan weer in rustig duurloop 1 niveau.

Bedenk dat als je het zwaar vindt, in je wedstrijd duurt dat snelle stuk veel langer. Met korte blokken kun je uitstekend je snelheid verbeteren. Bij de tweede training van die week ga je ook een uur lopen maar loop je in het middendeel interval van 5 keer 3 minuten met anderhalve minuut herstelperiode.

Dit geeft weer een andere dimensie aan snelheid dan een volledig tijdsblok op hoge snelheid lopen. In de vorige weken heb je natuurlijk niet alleen maar met duurlopen je opbouw voor de halve gedaan. Snelheid blijft altijd een onderdeel van je trainingen. Met 6 tot 4 weken voor de wedstrijd verschuift de aandacht sterker naar snelheid.

Doordat je al wat snelheid opgebouwd is het perfect om 4 tot 3 weken van tevoren jezelf eens echt te testen. Knal eens een stevige 10 kilometer op de klok. Ga ervoor. Dat kan een training zijn maar liever nog, doe mee met een wedstrijd over 10 kilometer.

Met de spanning in je hoofd voor de wedstrijd trek je jezelf vaak weer naar een hoger niveau. Geheim 7) Rustdagen zijn core stability dagen 21,1 kilometer, dat is gewoon ver. Je bent lang bezig en dan wil je zo efficiënt mogelijk hardlopen. Dat kan, als je spieren in je rug, buik en bovenlijf sterk genoeg zijn om al die kilometers jou in die ideale hardloophouding te ondersteunen.

Train ze daarom. In deze periode train je 3 tot 4 keer in de week. Tussendoor heb je je rust hard nodig voor optimaal herstel. Herstel kun je ook verbeteren door op die dagen kort actief te zijn. Even de spieren goed gebruiken. Daarom zijn rustdagen de perfecte momenten om 15 of 20 minuten te besteden aan core stability oefeningen.

Denk aan oefeningen zoals, de plank, de zijwaartse uitvoeringen van de plank, opdrukken en diverse variaties op buikspieroefeningen. Geheim 8) Laatste week, snel maar kort Te vaak hoor je dat lopers die laatste week helemaal niets meer doen. ‘Want ik moet goed herstellen’. Er is een betere manier om dat te doen.

Ga nog een paar keer lekker trainen maar houd het kort. Kort voelt dan in dit geval héél kort omdat je trainingen van anderhalf uur gewend bent. In de laatste 4 weken laat je de perioden waarin je op wedstrijdsnelheid loopt oplopen. Dus niet alsmaar dat blok van 20 minuten lopen maar bijvoorbeeld iedere week er 10 minuten bij.

In die laatste week breng je dat sterk terug.5 tot 6 dagen voor je wedstrijd pak je uit met een training van 15 minuten inlopen, 10 minuten op duurloop 3 of net een stukje sneller en 10 minuten uitlopen. Loop later in de week nog eens 25 minuten op een rustig tempo. Op de dag vóór je wedstrijd trek je nog even de hardloopschoenen aan.

Je gaat 20 minuten op pad. Niet meer. Je bent nu helemaal klaar voor de wedstrijd. Nog een voordeel: Je kunt nog even een check doen voor je kledingset en schoenen die je mee wilt nemen naar je wedstrijd. Veel succes met die halve! Ha loper, graag even je aandacht,

Wat is een goede 10 km tijd?

Gemiddelde tijd 10 km hardlopen – Iedere tijd bij 10 km hardlopen natuurlijk helemaal in orde – ieder z’n eigen tempo. Maar als beginner is het soms wel fijn een beeld te hebben of je een beetje gemiddeld loopt, de nieuwe Kipchoge in wording bent, of vooral voor het uitzicht hardloopt.

You might be interested:  Bijtelling Auto 2023 Berekenen

Maar dan moet je natuurlijk wel tijden hebben om je aan te meten. Dus, wat is een gemiddelde tijd bij 10 km hardlopen? Laten we beginnen bij de gemiddelde tijd van mannen: zo rond de 10 km per uur is een mooi gemiddelde op de 10 km. Dan zit je op 1 uur per 10 kilometer. Loop je net wat sneller, zeg 12 per uur, dan zit je op 50 minuten.

Erg snel is 15 km per uur, gelijk aan 40 minuten per 10 km. Met 20 km per uur loop je supersnel, en doe je 30 minuten over 10 kilometer. En dan zit je nog niet eens op het marathontemp0 van Kipchoge – maar dan hebben we het natuurlijk wel over de snelste loper ooit.

Wat is een goede tijd voor 5km hardlopen mannen?

Hoe lang doe je erover om 5 km te kunnen hardlopen? – Nu je weet hoe je begint en hoe je voor de 5 km traint, wil je natuurlijk ook weten hoe lang je moet trainen om 5 kilometer onafgebroken achter elkaar te kunnen lopen. Dat is afhankelijk van je basisconditie en hoeveel ervaring je al hebt met hardlopen.

 1. Als je net bent begonnen met hardlopen dan is in 12 weken trainen 5 km kunnen hardlopen een mooi streven.
 2. Train in ieder geval minimaal 2 keer per week en zorg voor voldoende rust tussendoor.
 3. Daardoor voorkom je blessures en zie je progressie.
 4. Ook kun je als beginner één keer in de week een andere sport beoefenen waarbij je hartslag omhoog gaat, bijvoorbeeld fietsen, zwemmen of skaten.

Hierbij belast je niet dezelfde spieren als tijdens het hardlopen, maar train je wel je conditie. Met ons hardloopschema voor de 5 km train je 3 keer per week voor 12 weken. Heb je al wat meer ervaring of is je conditie goed op peil, dan kan je de afstand ook in een kortere trainingstijd behalen.

 1. Door regelmatig te trainen zal je in ieder geval steeds sneller worden.
 2. En als je nu eenmaal getraind bent, aan welke tijd moet je dan denken? Kortom: hoe lang loop je over 5 km? Als beginnend hardloper loop je ongeveer 10 km per uur, wat betekent dat je een half uur doet over 5 km.
 3. Een geoefend hardloper zal tussen de 20 en 25 minuten lopen over 5 km, met een training van 3 keer in de week.

Sneller kan ook, maar dit is wel een flinke uitdaging. Kijk maar eens mee met de tijden van professionele atleten bij wegwedstrijden. Het Nederlandse record op de 5 km staat nu op 13 minuten en 27 seconden, gelopen door Richard Douma in februari 2021. En het wereldrecord 5 km hardlopen? Die staat op naam van de Oegandese atleet Joshua Cheptegei: 12 minuten en 51 seconden.

Hoe loop je een halve marathon in 2 uur en 30 minuten?

Om een ​​half marathontempo van 2 uur en 30 minuten te halen, moet je een tempo van ongeveer 11:27 minuten per mijl of 7:07 minuten per kilometer lopen om net onder de door jou gewenste tijd te komen.

Hoe loop je een halve marathon in 2 uur en 15 minuten?

Als je streeft naar een tempo van 2 uur en 15 minuten op de halve marathon, moet je rennen met een tempo van ongeveer 10:18 minuten per mijl of 6:24 minuten per kilometer om net onder je gewenste tijd te komen.

Hoe hard loopt een vrouw gemiddeld?

Volgens data van Strava, een app voor lopers, jogt de gemiddelde vrouw immers aan een tempo van net geen tien minuten per mijl. Omgerekend betekent dat dat ze iets meer dan zes minuten doen per kilometer, en dus aan een tempo van ongeveer 9,5 kilometer per uur lopen.

Hoe bereken je tempo?

Voorbeeld: bereken je finishtijd – Om je finishtijd te berekenen, vermenigvuldig je je looptempo met de afstand die je hebt gelopen. Stel dat je weet dat je comfortabel 7 minuten per kilometer kunt lopen en dat je wilt weten hoe lang een 10 km-loop in dat tempo zou duren:

 • Geef 7 minuten per kilometer in bij Tempo
 • Vul 10 kilometer in als Afstand of kies 10K in het keuzemenu “Kies een evenement”.

Wanneer je op Bereken tijd klikt, toont de rekenmachine je eindtijd. Tien kilometer aan een tempo van 7 min/km zou je 1 uur en 10 minuten kosten.

Wat is normale tijd voor marathon?

We kunnen niet allemaal Eliud Kipchoge of Paula Radcliffe zijn, maar een goede eindtijd behalen is nog steeds de belangrijkste motivatie voor elke hardloper. Of u nu aan het trainen bent voor een marathon of er al een aantal hebt uitgelopen, een bovengemiddelde eindtijd behalen, geeft een goed gevoel en helpt u bij uw streven naar uw persoonlijke doelen.

Er zijn een aantal verschillende manieren om uit te rekenen wat een goede eindtijd op de marathon is. In dit artikel kijken we naar de verschillende manieren waarop u uzelf kunt meten en doelen kunt stellen.1. Streef naar een zo’n goed mogelijke tijd Het wereldrecord op de marathon is 2:01:39 voor mannen en 2:15:25 voor vrouwen.

Professionele mannelijke lopers hebben een gemiddelde tijd van 2:05:00 en vrouwelijke lopers behalen een gemiddelde tijd van 2:22:00. Voor de meeste mensen echter zijn deze tijden niet realistisch; alleen als je op hoog niveau hardloopt, zal dit haalbaar zijn.

 1. Sterker nog, slechts 5 procent uit de top van hardlopers krijgt het voor elkaar om binnen 3 uur een marathon uit te lopen.
 2. Dus, tenzij u een professionele hardloper bent, is drie uur of minder een heel goede marathontijd.2.
 3. Streef het mondiale gemiddelde of hoger na Een andere manier waarop u uw eindtijd kan verbeteren is streven naar het mondiaal gemiddelde.

Dit gemiddelde is 4 uur en 21 minuten – het gemiddelde voor mannen is 4 uur en 13 minuten en voor vrouwen 4 uur en 42 minuten. Een van deze tijden verslaan, zal betekenen dat uw tijd boven het gemiddelde ligt. Wat u ook kunt doen, is de gemiddelde eindtijden opzoeken van de marathon waar u zich voor heeft opgegeven.

mannen vrouwen
Onder 3 uur 4 % 1 %
Onder 3,5 uur 18 % 5 %
Onder 4 uur 43 % 21 %
Onder 4,5 uur 64 % 43 %
Onder 5 uur 81 % 65 %
Onder 6 uur 97 % 91 %

Bron: Marastats en Trinity Mirror Dus, voor een man wordt alles onder de 4 uur gezien als een goede eindtijd en zit u in de top 43% van de hardlopers. Voor vrouwen wordt een tijd onder de 4 uur en 30 minuten gezien als een heel goede eindtijd.

Hoe verhoudt u tot met mensen uit dezelfde leeftijdscategorie?

Alleen kijken naar verschillen tussen mannen en vrouwen is wat simplistisch; uw leeftijdscategorie speelt ook een grote rol in uw tijden. Waarschijnlijk klinkt dit tegenstrijdig, maar veel, ook niet-professionele, marathonlopers worden juist steeds beter naarmate ze ouder worden, namelijk zo rond hun vijftigste.

U strijdt alleen tegen uzelf

Hoewel het handig is om alles te weten over gemiddelden en percentages, is het belangrijkste getal uw eindtijd. In plaats van uw tijd te vergelijken met die van anderen, is het zinvoller om u te concentreren op het verbeteren van uw persoonlijke tijd.

Het gevoel van succes als u uw eigen record verbreekt, is voor de meeste mensen het meest lonend. Dus gebruik uw stopwatch, schrijf uw tijden op en bewaar deze goed! Vergroot uw kansen op een goede eindtijd op de marathon Toen u uw eerste marathon liep, was u waarschijnlijk maar met een ding bezig en dat was: proberen te finishen.

Naarmate u meer ervaring opdoet, kunt u echter uw trainingsschema zo opzetten dat u uw tijd kunt verbeteren. Hieronder vindt u tips om dit te bereiken:

You might be interested:  Watt Naar Ampere Berekenen

Wees tactisch door alleen ‘snelle’ wedstrijden te kiezen

Sommige marathons zijn ‘sneller’, terwijl andere ‘langzamer’ zijn door bepaalde weersomstandigheden, het aantal rechte stukken tegenover het aantal bochten en andere factoren.

Vermeerder het aantal kilometers d.m.v. trainen

Hoe verder u rent, hoe sterker uw hart en spieren worden en dat stelt u in staat om sneller en langer te rennen.

Bereken uw tempo van tevoren

Tempo is natuurlijk van cruciaal belang als u uw tijden wilt verbeteren. Bereken wat uw gemiddelde tempo per kilometer zou moeten zijn en houdt u aan uw trainingsschema.

Leer de route kennen

Neem tijdens de voorbereiding de tijd om bekend te raken met de route. Zodoende bent u geestelijk voorbereid en de moeilijke stukken zullen dan niet als een verrassing komen.

Rust!

Kom niet in de verleiding om rustdagen over te slaan in uw streven naar de beste tijd. Niet rusten. en zodoende niet herstellen, werkt averechts en doet de kans op blessures en moeheid toenemen. Met de juiste basis, een goed plan, hardloopschoenen en andere benodigdheden tot uw beschikking, bent u er klaar voor om de marathon te lopen en de voor u beste tijd te halen.

Kun jij 20 km hardlopen zonder training?

Het is mogelijk om het te doen, maar het kan nogal zwaar zijn voor je lichaam en zelfs mentaal. Als je van uitdagingen houdt, ga ervoor! Als u iemand bent die vaak wandelt of een andere vorm van cardio doet, zoals fietsen of zwemmen, kan het voor u gemakkelijker aanvoelen dan iemand die niet erg sportief is.

Kun jij 15 km hardlopen zonder training?

15 km hardlopen is geen grap en je zult je uithoudingsvermogen moeten opbouwen door geleidelijk te trainen. Kies de juiste schoenen. Dit is belangrijk voor elke vorm van hardlopen, maar vooral voor een langere afstand zoals 15 km.

Wanneer moet ik de laatste lopen ver voor een halve marathon?

‘Een typische afbouw van een halve marathon is 2 weken na de race. Het kan variëren op basis van ervaring, bekwaamheid en doelen, maar meestal heb je twee weken van te voren je langste run voor je race.

Kan ik twee halve marathons per week lopen?

Kun je halve marathons lopen met een tussenpoos van een week? Natuurlijk doen mensen dat in principe tijdens marathontraining. De sleutel is dat je genoeg kilometers moet hebben afgelegd om die afstand iets te maken dat je lichaam herhaaldelijk aankan EN je moet je ertoe verbinden om gemakkelijk te rennen.

Hoeveel km per week voor halve marathon?

Halve marathon: van 50 tot 65 kilometer per week.

Wat is de snelste tijd op de halve marathon?

Wereldrecords – Het wereldrecord bij de mannen is 57.32 en werd op 6 december 2020 in Valencia gelopen door Kibiwott Kandie uit Kenia, Bij de vrouwen is het wereldrecord van 1:02.52 sinds 24 oktober 2021 in handen van Letesenbet Gidey uit Ethiopië, Ook zij liep haar record in Valencia.

Hoe word je sneller op de halve marathon?

Stel een trainingsplan op – Om sneller de eindstreep te halen, train je eerst snelheid en vervolgens je uithoudingsvermogen. Voor lopers die wekelijks minstens 50 km afleggen, is het aan te raden dat elke week twee snelheidstrainingen bevat, aangevuld met een lange loop, plus twee of drie dagen rustig lopen.

 1. Eén snelheidssessie kan bestaan uit kortere intervallen van 400 tot 800 meter op 5K-wedstrijdtempo.
 2. De andere sessie kan een tempoduurloop zijn die bestaat uit een warming-up van 3 km in een langzaam tempo, dan een langere duurloop (10 tot 40 minuten) die 15 tot 30 seconden sneller is dan het wedstrijdtempo van een halve marathon, afgesloten met een cooldown van 3 km in hetzelfde langzame tempo.

Streef ernaar dat de lange duurloop ongeveer 30 procent van je wekelijkse aantal kilometers beslaat. Lopers met een lager aantal kilometers en nieuwe deelnemers aan de halve marathon zouden vier maanden voor hun wedstrijd met de training moeten beginnen en het aantal kilometers elke drie weken met 6 km moeten verhogen.

Wat is de gemiddelde snelheid van een hardloper?

Hoeveel km per uur hardlopen is normaal? – Een gemiddelde hardloper loopt 11 kilometer per uur. Maar als je begint met hardlopen dan is het normaal dat jouw tempo rond de 10 kilometer per uur ligt. Als doorgewinterde hardloper zal je al snel de 14 a 15 km per uur aantikken.

 1. Eliud Kipchoge van het NN Running Team, de snelste marathonloper ter wereld, verbrak in 2019 het record en liep de marathon in gemiddeld 21 km per uur.
 2. Dit is natuurlijk uitmuntend, en voor bijna niemand haalbaar.
 3. Het belangrijkste tijdens het hardlopen is dat je het goed voelt in de eerste weken.
 4. Als het lekker gaat dan bouw je een basisconditie op, en je raakt gewend aan het hardlopen.

De tijd die je loopt dat is voor later een zorg. Als je op gegeven moment wat makkelijker loopt dan kun je de gemiddelde tijd gaan verbeteren.

Wat is een goede tijd voor 5km hardlopen mannen?

Hoe lang doe je erover om 5 km te kunnen hardlopen? – Nu je weet hoe je begint en hoe je voor de 5 km traint, wil je natuurlijk ook weten hoe lang je moet trainen om 5 kilometer onafgebroken achter elkaar te kunnen lopen. Dat is afhankelijk van je basisconditie en hoeveel ervaring je al hebt met hardlopen.

 • Als je net bent begonnen met hardlopen dan is in 12 weken trainen 5 km kunnen hardlopen een mooi streven.
 • Train in ieder geval minimaal 2 keer per week en zorg voor voldoende rust tussendoor.
 • Daardoor voorkom je blessures en zie je progressie.
 • Ook kun je als beginner één keer in de week een andere sport beoefenen waarbij je hartslag omhoog gaat, bijvoorbeeld fietsen, zwemmen of skaten.

Hierbij belast je niet dezelfde spieren als tijdens het hardlopen, maar train je wel je conditie. Met ons hardloopschema voor de 5 km train je 3 keer per week voor 12 weken. Heb je al wat meer ervaring of is je conditie goed op peil, dan kan je de afstand ook in een kortere trainingstijd behalen.

 • Door regelmatig te trainen zal je in ieder geval steeds sneller worden.
 • En als je nu eenmaal getraind bent, aan welke tijd moet je dan denken? Kortom: hoe lang loop je over 5 km? Als beginnend hardloper loop je ongeveer 10 km per uur, wat betekent dat je een half uur doet over 5 km.
 • Een geoefend hardloper zal tussen de 20 en 25 minuten lopen over 5 km, met een training van 3 keer in de week.

Sneller kan ook, maar dit is wel een flinke uitdaging. Kijk maar eens mee met de tijden van professionele atleten bij wegwedstrijden. Het Nederlandse record op de 5 km staat nu op 13 minuten en 27 seconden, gelopen door Richard Douma in februari 2021. En het wereldrecord 5 km hardlopen? Die staat op naam van de Oegandese atleet Joshua Cheptegei: 12 minuten en 51 seconden.