Hoeveel Kan Ik Sparen Berekenen

Hoeveel Kan Ik Sparen Berekenen

Hoeveel geld op je 30e?

Gemiddeld Spaargeld 30-Jarige (+Grafieken) Na mijn laatste blog () heb ik besloten om dit uit te pluizen voor alle leeftijdsgroepen. Vandaag gaan we kijken naar hoeveel spaargeld een 30-jarige gemiddeld heeft. Hoeveel spaargeld heeft een 30-jarige gemiddeld? De conclusie is dat 55% van de mensen tussen de 31-35 jaar meer dan €3000 spaargeld hebben.

 • De overige 45% heeft minder dan €3000 spaargeld.
 • Dertigers zitten qua inkomsten nog niet op hun top en geven veel geld uit aan kinderen en een koophuis.
 • De getallen komen uit een onderzoek van de Rabobank uit 2018.
 • Maar daar is zeker nog niet alles mee gezegd.
 • Zo gaan we hier ook kijken naar het gemiddelde vermogen van dertigers en of hun spaargeld überhaupt wel genoeg is.

Snel verder! P.S. Als je als dertiger nog op zoek bent naar ideeën om meer rente te verdienen op je spaargeld dan kan ik je dit artikel aanraden wat ik eerder schreef:, Dertigers doen het op het gebied van spaargeld dus beter dan twintigers (gelukkig maar!) maar het geld klotst nog niet tegen de plinten.

Spaargeld vertelt echter maar een half verhaal. Zo is het zeker ook interessant om naar het mediaan vermogen van huishoudens te kijken met een kostwinnaar van 30-34 jaar. De mediaan betekent dat dit het meest voorkomende bedrag is wat je in deze groep tegenkomt. Het vermogen wordt berekend door alle bezittingen min alle schulden te doen.

Gelukkig heeft het daar in 2016 onderzoek naar gedaan. Zoals je ziet is de mediaan aan vermogen bij huishoudens met een kostwinnaar van 30-34 jaar praktisch gelijk aan €0. Eigenlijk zijn het de veertigers die pas echt vermogen aan het opbouwen zijn. Waarom het vermogen van 30-jarige zo laag ligt, daar kijk je straks naar.

 1. Eerst lees je hoeveel 30-jarige eigenlijk aan spaargeld zouden moeten hebben.
 2. Hoeveel je als 30-jarige gemiddeld aan spaargeld achter de hand moet hebben hangt natuurlijk voor een groot gedeelte af van je persoonlijke situatie.
 3. Iemand met 2 kinderen en een koopwoning heeft natuurlijk meer nodig dan een alleenstaand iemand met een huurwoning.

Om dit te berekenen gebruik ik de BufferBerekenaar van het Nibud. Daarvoor heb ik eerst wat gegevens nodig van de gemiddelde dertiger. Om een gemiddeld profiel te schetsen heb ik er even wat gegevens bij gepakt. Als eerste ben ik uitgegaan van een doorsnee-inkomen van bruto per jaar.

StelTwee kinderen (één van 0-3 jaar en één tussen de 4-12 jaar)Koopwoning van €150.000 – €300.000Compacte privéauto met een vervangingswaarde van €5000

Volgens het Nibud is een buffer van €14.100 dan een redelijk bedrag om vrij tot je beschikking te hebben op je bankrekening. Nu eens kijken wat er gebeurd als we de cijfers iets aanpassen. Nu ga ik uit van:

AlleenstaandHuurwoning Compacte privéauto met een vervangingswaarde van €5000

In dit geval vindt het Nibud een bedrag van €10.100 wel passend. Je kunt er dus vanuit gaan dat het Nibud een buffer van minimaal €10.000 een hele redelijke richtlijn vindt voor een dertiger. Wil jij meer en makkelijker sparen? Bekijk dan gemakkelijk kunt bijhouden! Zoals je aan het begin al zag heeft 45% van de dertigers minder dan €3000 aan spaargeld. Hoe meer inkomen iemand heeft hoe meer ruimte er is om te sparen én om af te lossen. Beide dragen bij aan een groter vermogen en een goed gespekte bankrekening. Daarnaast zijn dertigers, ten opzichte van hun ouders, ook minder gaan verdienen. Tilburg University deed hier in 2015 onderzoek naar. Dit alles zorgt ervoor dat het leven duurder is geworden maar het inkomen niet echt mee heeft kunnen komen. Hoe minder geld je over hebt, hoe minder je uiteindelijk kunt sparen. Als laatste hebben dertigers natuurlijk nog niet echt de tijd gehad om vermogen op te bouwen.

In heb ik het vermogen van Nederlanders al eens onder de loep genomen. Daar werd het ook duidelijk dat veel van ons vermogen in pensioenen zit. Nu is het natuurlijk geen wonder dat een dertiger nog geen volwaardig pensioen heeft opgebouwd. Dat zou ook heel erg uitzonderlijk zijn. Het is wel een reden voor het lage vermogen van dertigers.

Verder hebben oudere Nederlanders natuurlijk ook aardig wat vermogen in hun huis zitten in de vorm van aflossingen. Als je nagaat dat de gemiddelde starter is dan is het niet gek dat deze nog geen vermogen heeft opgebouwd door het aflossen van zijn hypotheek.

Wil je als dertiger versneld je hypotheek aflossen? Bekijk dan eens, Daarin kun je precies berekenen hoe je het beste versneld kunt aflossen én hoeveel je dit allemaal gaat besparen. De gemiddelde leeftijd waarop een moeder haar eerste kind krijgt ligt tegenwoordig op jaar. Veel jonge dertigers zullen aan het begin van deze levensperiode dus geld uitgeven aan hun nieuwe kroost.

Hoeveel geld precies? Het CBS heeft dat in 2015 een keer proberen uit te rekenen. Ze kwamen er toen achter dat zo’n 17% van het besteedbaar inkomen per jaar wordt uitgegeven aan een kind wat jonger dan 5 jaar is. Net zagen we al dat een 30-jarige gemiddeld €2165 per maand verdiend.

 • Als je dat bedrag keer 12 doet dan kom je uit op €25.980.
 • Daarvan gaat dus zo’n 17% per jaar naar een jong kind.
 • Dat betekent dat zo’n €4416,60 per jaar wordt uitgegeven aan een kind.
 • Helemaal als een stel besluit meerdere kinderen te nemen kan dit dus al snel oplopen tot een aardige kostenpost.
 • Grote kans dat het spaargeld daarom hiervoor wordt aangeboord.
You might be interested:  Huurverhoging Bedrijfspand 2022 Berekenen

Daarnaast kan het niet anders dat het spaargeld voor een groot gedeelte ook verdwijnt in een koophuis en de inrichting van dit huis. Zoals we net al zagen is de gemiddelde leeftijd van een huizenkoper 32 jaar. Maar om een huis te kopen moet je vaak wel enkele duizenden euro’s aan kosten vooraf kunnen betalen.

Denk hierbij aan notariskosten, de hypotheekakte, bankgarantie, Nationale Hypotheek Garantie en optionele kosten zoals een bouwkundige keuring en makelaarkosten. Als er vervolgens ook nog wat aan het huis moet gebeuren dan weet je zeker dat je spaargeld wordt gebruikt, helemaal omdat je dit tegenwoordig niet meer kunt meefinancieren.

De gemiddelde verbouwing van een badkamer kost al vaak minimaal €5000 en hetzelfde geldt voor een keuken. Een nieuwe vloer heb je gemiddeld voor €2000-3000. (). Uiteindelijk is het leven van een 30-jarige niet goedkoop. Een verandering van levenfase en uitbreiding van het gezin komt nu eenmaal met grote kosten.

Hoeveel spaargeld hebben 30-jarige gemiddeld in vergelijking met 40-jarige? Dertigers hebben in vergelijking met veertigers minder spaargeld. Van de veertigers heeft namelijk maar 30% minder dan €3000 spaargeld. Bij dertigers is dit 45%. Er zit dus een redelijk verschil tussen beide groepen. () Hoeveel meer verdienen dertigers in vergelijking met twintigers? In 2005 verdienden dertigers €1800 meer per jaar dan twintigers.

De afgelopen jaren is dit gat echter groter geworden. Zo verdient een dertiger nu €3500 meer dan een twintiger. De reden hiervoor is dat twintigers langer doorstuderen en daardoor minder snel aan het werk gaan. Dertigers zijn daarentegen normaal gesproken wel al aan het werk.

 1. Hoeveel moet een dertiger sparen om op zijn 50e te stoppen met werken? Dit hangt totaal af van hoeveel iemand op een jaarlijkse basis nodig heeft om te kunnen leven.
 2. Als je uitgaat van een netto inkomen van €25.000 per jaar dan moet je daarvoor €810.970 aan beleggingen hebben die 7% rendement per jaar opleveren.
You might be interested:  Klaring Berekenen 24 Uurs Urine

Als je nu €0 hebt dan moet je €18.573 per jaar beleggen met 7% rente om dit doel op je 50e te behalen. Meer weten over hoe snel je eerder kunt stoppen met werken? Lees dan die ik daarover schreef! : Gemiddeld Spaargeld 30-Jarige (+Grafieken)

Hoeveel geld mag je op je rekening hebben staan?

Hoeveel geld moet je op je lopende rekening hebben? – Hoeveel geld mag je op je betaalrekening hebben? – Voor het saldo op je betaalrekening gelden dezelfde regels als voor het saldo op je spaarrekening. Bij de jaarlijkse belastingaangifte geef je dus niet alleen je spaarsaldo op, maar ook het saldo op je betaalrekening.

 1. Daarnaast valt het saldo op je betaalrekening ook onder het depositogarantiestelsel.
 2. Heb je een betaalrekening en spaarrekening bij dezelfde bank? Dan telt De Nederlandsche Bank het saldo van beide rekeningen bij elkaar op om te berekenen hoeveel geld je terugkrijgt uit het depositogarantiestelsel.
 3. Tip! Er is geen limiet voor het saldo op je betaalrekening.

Maar de meeste betaalrekeningen leveren geen rente op, of een rente die lager ligt dan de spaarrente. Geld dat je niet op korte termijn nodig hebt, kun je dus beter op een spaarrekening zetten. Alle veelgestelde vragen Heeft dit antwoord u geholpen? ja nee

Hoe haal je het meeste uit je geld?

Sparen is een goede manier om met weinig risico een reservepotje op te bouwen om onvoorziene uitgaven op te vangen. Maar met de huidige spaarrente groeit je spaargeld bijna niet. Zodra je voldoende buffer hebt opgebouwd, zijn er verschillende manieren om meer uit je geld te halen.

Welke belegging brengt het meeste op?

De beurs: ga voor het aandelenspaarplan – Als u kiest voor het Franse aandelenspaarplan (PEA), geeft u een beheerder een mandaat om uw geld te beleggen volgens uw risicoprofiel en beleggingshorizon. Van alle mogelijke beleggingen brengt de beurs het meeste op.

 • Natuurlijk geldt dat hoe langer de belegging loopt, hoe meer die zal opbrengen.
 • Maar ook op korte termijn kunt u al mooie winsten boeken.
 • De portefeuille Effectenrekening Birdee is een mooi voorbeeld.
 • Net zoals de levensverzekering is die samengesteld uit verantwoorde ETF’s met het Franse label voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (ISR).
You might be interested:  Discounted Cash Flow Berekenen

In de eerste jaarhelft van 2021 tekende de defensieve portefeuille een rendement van 2,42% op. Dat is een stuk beter dan de gereglementeerde rekeningen en toch zijn er maar weinig risico’s aan verbonden. Voor wie een hoger rendement wil (en bereid is om meer risico’s te nemen): de dynamische portefeuille leverde voor dezelfde periode een winst van 11,31% op! Als kers op de taart (twee voordelen zijn beter dan één troef) kunt u op elk moment geld afhalen.

Uw liquiditeit blijft dus gegarandeerd! Op eenvoudig verzoek geven we uw fondsen binnen zes tot zeven dagen vrij op de bankrekening die u aan ons heeft doorgegeven bij uw inschrijving. Beste krekels, van het leven genieten en tegelijkertijd beleggen in winstgevende en zinvolle activa ligt nu binnen handbereik.

Klik op om onze oplossingen voor verantwoord beleggen te ontdekken en laat uw geld in een mum van tijd renderen! : Wat zijn de beste beleggingen op korte termijn?

Hoeveel spaargeld op welke leeftijd?

Gemiddeld Spaargeld Per Leeftijd

Leeftijdsgroep Gemiddelde Spaargeld Mediaan Spaargeld
Tot 25 jaar € 7.100 € 2.500
25-35 jaar € 14.000 € 5.500
35-45 jaar € 25.700 € 9.800
45-55 jaar € 40.500 € 14.400

Hoeveel geld moet je sparen voor een huis?

Hoeveel eigen geld heb je nodig voor een koophuis? – De bijkomende kosten zoals de advies- en afsluitkosten, notariskosten taxatiekosten noemen we de kosten koper. Ook de overdrachtsbelasting valt daaronder. Sinds 1 januari 2021 betaal je eenmalig geen overdrachtsbelasting als je tussen de 18 en 35 jaar bent en een woning koopt.

 • Hierdoor hoef je minder eigen geld in te leggen.
 • Gemiddeld bedragen de kosten koper 6% (inclusief overdrachtsbelasting) van de woningwaarde.
 • De gemiddelde huizenprijs in Nederland ligt rond de € 337.000.
 • Als je een huis koopt van dit bedrag kun je ervan uitgaan dat je rond de € 20.220 aan eigen geld nodig hebt.

Hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen, dan moet je rekenen op een bedrag rond de € 13.480.

Hoeveel moet je per jaar sparen?

10% sparen van netto inkomen – Het Nibud adviseert om 10% van je netto inkomen te sparen. Je hoeft niet elke maand 10% opzij te zetten. Het kan de ene keer wat meer en de andere keer wat minder zijn. Als je maar wel gemiddeld aan 10% komt. Overigens telt je vakantiegeld niet mee in je netto inkomen.

Hoeveel belasting betaal je over te veel spaargeld?

Over uw belastbaar inkomen uit vermogen betaalt u belasting. Wij gaan ervan uit dat u een voordeel hebt uit uw grondslag sparen en beleggen, Over dit voordeel betaalt u vanaf 2023 32% inkomstenbelasting. In 2022 en 2021 is dat 31% inkomstenbelasting.

Hoeveel sparen per maand Porterenee?

Dit is het spaaradvies – Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) geeft als advies om minimaal 10% van je inkomen te sparen, Hoeveel je per maand spaart, hangt in dat geval dus af van je inkomen. Stel er komt € 2.000 netto binnen. Hiervan spaar je bij de 10%-regel € 200 per maand.