Hoeveel Sparen Per Maand Berekenen

Hoeveel Sparen Per Maand Berekenen
1. Bepaal tien procent van je inkomen – Bepaal om dit bedrag vast te stellen eerst je totale netto maandinkomen. Gebruik hiervoor de nodige documenten zoals loonstrookjes, of zoek via bankafschriften of online bankieren de bedragen van je maandelijkse inkomsten op. Deel het totale bedrag door tien en je weet nu wat het aangeraden spaarbedrag per maand is.

Wat is een normaal bedrag om te sparen per maand?

Hoeveel moet je per maand sparen? – Omdat niet iedereen hetzelfde verdient, is er geen vast bedrag dat je het beste zou kunnen sparen per maand. Iemand die 1400 euro per maand verdient, kan nou eenmaal niet zoveel sparen als iemand die 2600 euro per maand op zijn of haar bankrekening krijgt.

Wat moet je minimaal per maand sparen?

Hoeveel sparen per maand vs. je salaris? – Het adviseert om 10 procent van je netto-inkomen opzij te zetten. Om dit uit te rekenen deel je dus simpelweg het bedrag dat op je bankrekening gestort krijgt elke maand door tien. Verdien jij netto bijvoorbeeld 2.000 euro? Dan is het verstandig om elke maand minimaal 200 euro opzij te zetten.

Zou je meer willen sparen, omdat je jezelf niet alleen wil beschermen tegen financiële tegenvallers, maar ook omdat je wil sparen voor een mooie reis of een nieuwe auto? Maak dan een overzicht van je uitgaven van de afgelopen drie maanden en kijk vervolgens hoeveel je elke maand overhoudt en waarop je eventueel kunt besparen.

Kom je na je overzicht niet veel hoger uit dan die 10 procent, maar wil je wel meer sparen? Verhoog het bedrag dat je spaart dan elke maand met 1 procent. Als we hetzelfde voorbeeld als net erbij pakken, zou je volgende maand dus 220 euro overmaken naar je spaarrekening.

Wat is normaal om op je spaarrekening te hebben?

Zoveel spaartegoed heeft een Nederlander op de bank – Maar hoeveel spaargeld heeft de gemiddelde Nederlander op de bank staan? Uit de meest recente (voorlopige) cijfers van het CBS (laatst gewijzigd 19 oktober 2020) hebben particuliere huishoudens (een huishouden dat bestaat uit één of meer personen die samen een woonruimte bewonen) een gemiddeld spaartegoed van €42.300, Klinkt veel, is het ook. Dit bedrag is niet voor iedereen realistisch: de rijkere huishoudens in ons land trekken het gemiddelde flink omhoog. Laat je hierdoor dus vooral niet van de wijs brengen. Hoeveel spaargeld heb je nodig? Zo bereken je handig welk bedrag voor jou slim is >

Hoeveel spaargeld als je 30 bent?

Spaargeld per leeftijd

Leeftijd hoofdkostwinner Gemiddeld spaarbedrag Mediaan spaarbedrag
25 tot 35 jaar € 19.500 € 9.000
35 tot 45 jaar € 30.200 € 13.700
45 tot 55 jaar € 47.200 € 20.300
55 tot 65 jaar € 60.400 € 25.200

Hoeveel geld heeft een 30-jarige?

Gemiddeld Spaargeld 30-Jarige (+Grafieken) Na mijn laatste blog () heb ik besloten om dit uit te pluizen voor alle leeftijdsgroepen. Vandaag gaan we kijken naar hoeveel spaargeld een 30-jarige gemiddeld heeft. Hoeveel spaargeld heeft een 30-jarige gemiddeld? De conclusie is dat 55% van de mensen tussen de 31-35 jaar meer dan €3000 spaargeld hebben.

 • De overige 45% heeft minder dan €3000 spaargeld.
 • Dertigers zitten qua inkomsten nog niet op hun top en geven veel geld uit aan kinderen en een koophuis.
 • De getallen komen uit een onderzoek van de Rabobank uit 2018.
 • Maar daar is zeker nog niet alles mee gezegd.
 • Zo gaan we hier ook kijken naar het gemiddelde vermogen van dertigers en of hun spaargeld überhaupt wel genoeg is.

Snel verder! P.S. Als je als dertiger nog op zoek bent naar ideeën om meer rente te verdienen op je spaargeld dan kan ik je dit artikel aanraden wat ik eerder schreef:, Dertigers doen het op het gebied van spaargeld dus beter dan twintigers (gelukkig maar!) maar het geld klotst nog niet tegen de plinten.

 1. Spaargeld vertelt echter maar een half verhaal.
 2. Zo is het zeker ook interessant om naar het mediaan vermogen van huishoudens te kijken met een kostwinnaar van 30-34 jaar.
 3. De mediaan betekent dat dit het meest voorkomende bedrag is wat je in deze groep tegenkomt.
 4. Het vermogen wordt berekend door alle bezittingen min alle schulden te doen.

Gelukkig heeft het daar in 2016 onderzoek naar gedaan. Zoals je ziet is de mediaan aan vermogen bij huishoudens met een kostwinnaar van 30-34 jaar praktisch gelijk aan €0. Eigenlijk zijn het de veertigers die pas echt vermogen aan het opbouwen zijn. Waarom het vermogen van 30-jarige zo laag ligt, daar kijk je straks naar.

 1. Eerst lees je hoeveel 30-jarige eigenlijk aan spaargeld zouden moeten hebben.
 2. Hoeveel je als 30-jarige gemiddeld aan spaargeld achter de hand moet hebben hangt natuurlijk voor een groot gedeelte af van je persoonlijke situatie.
 3. Iemand met 2 kinderen en een koopwoning heeft natuurlijk meer nodig dan een alleenstaand iemand met een huurwoning.

Om dit te berekenen gebruik ik de BufferBerekenaar van het Nibud. Daarvoor heb ik eerst wat gegevens nodig van de gemiddelde dertiger. Om een gemiddeld profiel te schetsen heb ik er even wat gegevens bij gepakt. Als eerste ben ik uitgegaan van een doorsnee-inkomen van bruto per jaar.

StelTwee kinderen (één van 0-3 jaar en één tussen de 4-12 jaar)Koopwoning van €150.000 – €300.000Compacte privéauto met een vervangingswaarde van €5000

Volgens het Nibud is een buffer van €14.100 dan een redelijk bedrag om vrij tot je beschikking te hebben op je bankrekening. Nu eens kijken wat er gebeurd als we de cijfers iets aanpassen. Nu ga ik uit van:

AlleenstaandHuurwoning Compacte privéauto met een vervangingswaarde van €5000

In dit geval vindt het Nibud een bedrag van €10.100 wel passend. Je kunt er dus vanuit gaan dat het Nibud een buffer van minimaal €10.000 een hele redelijke richtlijn vindt voor een dertiger. Wil jij meer en makkelijker sparen? Bekijk dan gemakkelijk kunt bijhouden! Zoals je aan het begin al zag heeft 45% van de dertigers minder dan €3000 aan spaargeld. Hoe meer inkomen iemand heeft hoe meer ruimte er is om te sparen én om af te lossen. Beide dragen bij aan een groter vermogen en een goed gespekte bankrekening. Daarnaast zijn dertigers, ten opzichte van hun ouders, ook minder gaan verdienen. Tilburg University deed hier in 2015 onderzoek naar. Dit alles zorgt ervoor dat het leven duurder is geworden maar het inkomen niet echt mee heeft kunnen komen. Hoe minder geld je over hebt, hoe minder je uiteindelijk kunt sparen. Als laatste hebben dertigers natuurlijk nog niet echt de tijd gehad om vermogen op te bouwen.

 1. In heb ik het vermogen van Nederlanders al eens onder de loep genomen.
 2. Daar werd het ook duidelijk dat veel van ons vermogen in pensioenen zit.
 3. Nu is het natuurlijk geen wonder dat een dertiger nog geen volwaardig pensioen heeft opgebouwd.
 4. Dat zou ook heel erg uitzonderlijk zijn.
 5. Het is wel een reden voor het lage vermogen van dertigers.

Verder hebben oudere Nederlanders natuurlijk ook aardig wat vermogen in hun huis zitten in de vorm van aflossingen. Als je nagaat dat de gemiddelde starter is dan is het niet gek dat deze nog geen vermogen heeft opgebouwd door het aflossen van zijn hypotheek.

 1. Wil je als dertiger versneld je hypotheek aflossen? Bekijk dan eens,
 2. Daarin kun je precies berekenen hoe je het beste versneld kunt aflossen én hoeveel je dit allemaal gaat besparen.
 3. De gemiddelde leeftijd waarop een moeder haar eerste kind krijgt ligt tegenwoordig op jaar.
 4. Veel jonge dertigers zullen aan het begin van deze levensperiode dus geld uitgeven aan hun nieuwe kroost.

Hoeveel geld precies? Het CBS heeft dat in 2015 een keer proberen uit te rekenen. Ze kwamen er toen achter dat zo’n 17% van het besteedbaar inkomen per jaar wordt uitgegeven aan een kind wat jonger dan 5 jaar is. Net zagen we al dat een 30-jarige gemiddeld €2165 per maand verdiend.

 1. Als je dat bedrag keer 12 doet dan kom je uit op €25.980.
 2. Daarvan gaat dus zo’n 17% per jaar naar een jong kind.
 3. Dat betekent dat zo’n €4416,60 per jaar wordt uitgegeven aan een kind.
 4. Helemaal als een stel besluit meerdere kinderen te nemen kan dit dus al snel oplopen tot een aardige kostenpost.
 5. Grote kans dat het spaargeld daarom hiervoor wordt aangeboord.

Daarnaast kan het niet anders dat het spaargeld voor een groot gedeelte ook verdwijnt in een koophuis en de inrichting van dit huis. Zoals we net al zagen is de gemiddelde leeftijd van een huizenkoper 32 jaar. Maar om een huis te kopen moet je vaak wel enkele duizenden euro’s aan kosten vooraf kunnen betalen.

Denk hierbij aan notariskosten, de hypotheekakte, bankgarantie, Nationale Hypotheek Garantie en optionele kosten zoals een bouwkundige keuring en makelaarkosten. Als er vervolgens ook nog wat aan het huis moet gebeuren dan weet je zeker dat je spaargeld wordt gebruikt, helemaal omdat je dit tegenwoordig niet meer kunt meefinancieren.

De gemiddelde verbouwing van een badkamer kost al vaak minimaal €5000 en hetzelfde geldt voor een keuken. Een nieuwe vloer heb je gemiddeld voor €2000-3000. (). Uiteindelijk is het leven van een 30-jarige niet goedkoop. Een verandering van levenfase en uitbreiding van het gezin komt nu eenmaal met grote kosten.

Hoeveel spaargeld hebben 30-jarige gemiddeld in vergelijking met 40-jarige? Dertigers hebben in vergelijking met veertigers minder spaargeld. Van de veertigers heeft namelijk maar 30% minder dan €3000 spaargeld. Bij dertigers is dit 45%. Er zit dus een redelijk verschil tussen beide groepen. () Hoeveel meer verdienen dertigers in vergelijking met twintigers? In 2005 verdienden dertigers €1800 meer per jaar dan twintigers.

De afgelopen jaren is dit gat echter groter geworden. Zo verdient een dertiger nu €3500 meer dan een twintiger. De reden hiervoor is dat twintigers langer doorstuderen en daardoor minder snel aan het werk gaan. Dertigers zijn daarentegen normaal gesproken wel al aan het werk.

You might be interested:  Bedrag Exclusief Btw Berekenen

Hoeveel moet een dertiger sparen om op zijn 50e te stoppen met werken? Dit hangt totaal af van hoeveel iemand op een jaarlijkse basis nodig heeft om te kunnen leven. Als je uitgaat van een netto inkomen van €25.000 per jaar dan moet je daarvoor €810.970 aan beleggingen hebben die 7% rendement per jaar opleveren.

Als je nu €0 hebt dan moet je €18.573 per jaar beleggen met 7% rente om dit doel op je 50e te behalen. Meer weten over hoe snel je eerder kunt stoppen met werken? Lees dan die ik daarover schreef! : Gemiddeld Spaargeld 30-Jarige (+Grafieken)

Hoeveel mensen hebben 100.000 euro?

Hoeveel Mensen Hebben Meer Dan Een Ton Spaargeld? Het is natuurlijk hartstikke interessant om te weten hoe de financiële huishouding van andere Nederlanders ervoor staat. Precies om die reden gaan we vandaag kijken naar het spaargeld en vermogen van Nederlanders die meer dan €100.000 tot hun beschikking hebben.

 • Hoeveel mensen hebben meer dan een ton spaargeld? Volgens het CBS waren er in 2014 ruim 750.000 huishoudens die meer dan €100.000 aan financiële bezittingen hadden.
 • Hieronder vallen bank/spaartegoeden, aandelen en obligaties.
 • Dat komt neer op ongeveer 1,575 miljoen mensen die meer dan een ton spaargeld hebben.

Laten we nu eens kijken hoeveel spaargeld gemiddeld is, hoe rijke mensen hun spaargeld verdelen en welke groepen vaker meer dan een ton spaargeld hebben! P.S. Als je nog op zoek bent naar ideeën om meer rente te verdienen op je spaargeld dan kan ik je dit artikel aanraden wat ik eerder schreef:,

 1. Nu we weten hoeveel mensen minimaal €100.000 aan spaargeld hebben is het ook leuk om te weten wat de gemiddelde hoeveelheid spaargeld is.
 2. Gemiddeld heeft een huishouden €40.000 aan spaargeld.
 3. Wel is het zo dat dit gemiddelde niet representatief is voor de meeste huishoudens.
 4. De mediaan is namelijk €13.000 ().

Wil jij meer en makkelijker sparen? Kijk dan een naar in kunt bijhouden! De reden voor dit grote verschil is dat 10% van de Nederlanders 64% van al het vermogen in Nederland bezit (). Dat zorgt ervoor dat deze 10% het gemiddelde aardig omhoog haalt. Met andere woorden: de kans is groter dat iemand €13.000 aan spaargeld op zijn rekening heeft staan dan €40.000.

 1. Meer weten over de gemiddelde hoeveelheid spaargeld van een Nederlander, hoeveel je eigenlijk zou moeten hebben en hoeveel Nederlanders per maand sparen? Lees dan deze blog:,
 2. Het CBS geeft de mogelijkheid om huishoudens die meer dan €100.000 aan spaargeld hebben te verdelen in 3 groepen: huishoudens met een vermogen van 2 – 5 ton, van 5 ton tot 1 miljoen, en huishoudens met meer dan 1 miljoen euro aan vermogen.

In onderstaande tabel zie je hoe deze groepen hun spaargeld verdeeld hebben.

Huishouden met vermogen van Bank/Spaarrekening Obligaties Aandelen
€200.000 – €500.000 20,2% 0,5% 4,3%
€500.000 – €1.000.000 22,1% 1,4% 11,4%
€1.000.000+ 10,9% 3,0% 51,5%

Laten we even een voorbeeld gebruiken. Een huishouden met een vermogen van €500.000 – €1.000.000 heeft gemiddeld aan bezittingen (bank/spaartegoeden, aandelen, onroerend goed, inboedel, auto’s etc.). Van al die bezittingen bestaat gemiddeld 22,1% uit bank/spaartegoeden, 1,4% uit obligaties en 11,4% uit aandelen.

Het leuke aan deze tabel vind ik persoonlijk dat je goed kan zien wat het verschil is tussen de mensen die het goed voor elkaar hebben (vermogen van 200.000 tot 1 miljoen euro) en de mensen die het uitstekend voor elkaar hebben (vermogen van meer dan 1 miljoen euro). De mensen die meer dan 1 miljoen euro aan vermogen bezitten die hebben meer dan de helft van al hun bezittingen in aandelen zitten (51,5%).

Of dat komt omdat deze groep vooral bestaat uit ondernemers (en daardoor aandeelhouder is van een eigen bedrijf), of omdat ze slim beleggen dat is niet duidelijk. Wel is het duidelijk dat (op een slimme, verstandige manier) beleggen in aandelen dus loont.

Vanzelfsprekend zit er een verschil tussen spaargeld en vermogen. Spaargeld is simpelweg het geld wat je op je bank/spaarrekening hebt staan. Vermogen bereken je door al je bezittingen min al je schulden te doen. Logischerwijs is het aantal mensen met een vermogen van meer dan een ton groter dan het aantal mensen dat een ton aan spaargeld heeft.

Maar hoeveel mensen hebben eigenlijk een ton aan vermogen? In totaal zijn er in Nederland 2.467.000 huishoudens die meer dan €100.000 aan vermogen hebben (). Dat komt neer op 5,18 miljoen mensen. In 2014 waren er in Nederland 7.480.000 huishoudens. Dat betekent dat 33% van de Nederlandse huishoudens meer dan een ton aan vermogen bezit.

€100.000 – €200.000 vermogen: 909.000 huishoudens €200.000 – €500.000 vermogen: 1.075.000 huishoudens€500.000 – €1.000.000 vermogen: 314.000 huishoudens€1.000.000+ vermogen: 169.000 huishoudens

Het zal geen verrassing zijn dat ouderen vaker in het bezit zijn van een ton vermogen dan mensen die onderaan de leeftijdsladder staan. Volgens het CPB heeft 7% van de mensen tussen de 20-29 jaar een vermogen tussen de 100-500 duizend euro. Meer weten over het vermogen van twintigers? Lees dan waar ik al eerder over dit onderwerp schreef.

Als je een sprong maakt naar de veertigers dan zie je dat het vermogen al aardig gegroeid is.49% van de veertigers heeft een vermogen tussen de 100-500 duizend. Daarnaast heeft 12% een vermogen van meer dan 500 duizend euro. Meer weten over het vermogen van veertigers? Daar heb ik over geschreven. Zestigers zitten er daarnaast het warmst bij.

Maar liefst 41% heeft een vermogen van 100-500 duizend euro en 40% komt met zijn vermogen boven de 500 duizend uit. De redenen dat ouderen vaker meer dan een ton aan vermogen hebben zijn als volgt. Als eerste hebben zij vaak een grote hoeveelheid pensioen opgebouwd omdat zij al langer hebben gewerkt. Ten tweede is een groot gedeelte van hun vermogen terug te vinden in “stenen”. Hoeveel mensen verdienen meer dan €100.000 per jaar? Volgens het CBS verdient 1,3% van de Nederlanders meer dan een ton per jaar. Dat komt neer op 176.000 mensen. Hoeveel mensen hebben meer dan €1 miljoen aan vermogen? Volgens het CBS had Nederland in 2013 98.000 huishoudens met een vermogen van meer dan €1 miljoen.

Hoeveel mag je sparen in 2023?

Vrijstellingen fors omhoog – Vanwege de brede maatschappelijke onvrede over de spaartaks – wel belasting, ook als je geen rente ontvangt –, wordt het heffingsvrije vermogen (de belastinggrens op spaargeld) steeds verder naar boven bijgesteld, De belastinggrens op spaargeld voor 2021 werd al verhoogd naar € 50.000 voor alleenstaanden,

 • Bij fiscale partners (echtpaar, geregistreerd partnerschap) is dit bedrag twee keer zo hoog.
 • In dit geval is het dus voor de gezamenlijke aangifte € 100.000,
 • In 2020 bedroeg de vrijstelling € 30.846, of € 61.692 voor fiscale partners.
 • Voor fiscaal jaar 2022 werd slechts een aanpassing aan de inflatie doorgevoerd.

De vrijstelling voor het spaarbedrag, dus het maximum spaargeld 2022, is verhoogd naar € 50.650, of € 101.300 voor fiscale partners, Oorspronkelijk was het idee dat dit voor 2023 nogmaals omhoog zou gaan, naar € 80.000 (per fiscale partner). Dit is nu van de baan.

Wat is een goede financiële buffer?

Je buffer op peil houden – Als het nodig is, maak je gebruik van geld uit je buffer. Hiervoor is dit bedrag ook bedoeld. Om je buffer op te bouwen én op peil te houden, adviseert het Nibud om minimaal tien procent van je netto maandinkomen te sparen. Zo vul je het bufferbedrag telkens weer aan.

Hoeveel spaargeld als je 40 bent?

Gemiddeld Spaargeld 40-Jarige (+Statistieken) Waar ik eerder al schreef over het gemiddelde spaargeld van en is het vandaag de beurt aan de veertigers! De gegevens hieronder komen uit een onderzoek van de Rabobank uit 2018. Hoeveel spaargeld heeft een 40-jarige gemiddeld? De conclusie is dat 70% van de mensen tussen de 41-45 jaar meer dan €3000 spaargeld hebben.

 1. De overige 30% heeft logischerwijs minder dan €3000 spaargeld.
 2. Veertigers zijn vaak al geruime tijd aan het werk en hebben daardoor tijd gehad om hun spaargeld en vermogen te laten groeien.
 3. Nu we dit weten zijn we er echter nog niet.
 4. Want hoeveel spaargeld zou een veertiger eigenlijk moeten hebben? En hoeveel vermogen heeft deze groep eigenlijk opgebouwd? Laten we snel verder gaan! P.S.

Als je als veertiger nog op zoek bent naar ideeën om meer rente te verdienen op je spaargeld dan kan ik je dit artikel aanraden wat ik eerder schreef:, Het mag dus duidelijk zijn dat de meeste veertigers in ieder geval een bepaalde financiële buffer op hun spaarrekening hebben staan.

 1. Spaargeld vertelt echter niet het complete verhaal.
 2. Daarvoor moeten we naar het vermogen van veertigers kijken.
 3. Daarvoor kijken we naar cijfers van het CBS uit 2018.
 4. Deze organisatie heeft het netto vermogen van mensen tussen de 40-49 jaar namelijk al goed in kaart gebracht.
 5. Houd er wel rekening mee dat vermogen wat anders is dan spaargeld.

Spaargeld is simpelweg het geldbedrag wat je op je (spaar)rekeningen hebt staan. Vermogen wordt berekent door al je bezittingen min je schulden te doen. Wat we dan zien is dat 49% van de veertigers een gemiddeld vermogen heeft tussen de €100.000 – €500.000.12% heeft zelfs een vermogen welke boven de €500.000 uitkomt. Een kleine groep (7%) heeft een negatief vermogen wat betekent dat ze meer schulden dan vermogen hebben opgebouwd.

 • Hoeveel je als 40-jarige gemiddeld aan spaargeld moet hebben hangt af van verschillende factoren.
 • Je persoonlijke situatie is daar het belangrijkst in.
 • Een alleenstaande veertiger met een huurwoning heeft nu eenmaal minder nodig dan iemand met 2 kinderen, een partner en een koopwoning.
 • Om een goed beeld te krijgen van hoeveel spaargeld een 40-jarige gemiddeld moet hebben is de BufferBerekenaar van het Nibud een handig hulpmiddel.

Om een redelijk gemiddeld beeld te schetsen moeten er wel een paar aannames gemaakt worden. Als eerste ben ik uitgegaan van één kostwinnaar met een bruto inkomen van, dat had ik in een andere blog al eerder uitgezocht. Dat komt neer op €3186 netto per maand.

StelTwee kinderen (één tussen de 4-12 jaar, één tussen de 13-17 jaar)Koopwoning van €300.000 – €450.000Compacte middenklasse auto met een vervangingswaarde van €12.500

Als dit een vergelijkbare situatie voor jou is dan raadt het Nibud aan om minimaal €22.450 vrij tot je beschikking te hebben op je (spaar)rekening. Laten we de cijfers nu eens een beetje aanpassen. Nu gaan we uit van:

AlleenstaandHuurwoningCompacte auto met een vervangingswaarde van €8000

In dit geval zakt de buffer stevig en vindt het Nibud een bedrag van €13.450 een mooie buffer. Niet zo gek aangezien je veel minder financiële risico’s draagt met een huurwoning en een kleinere auto. Wil jij meer en makkelijker sparen? Bekijk dan eens,

Die gaat je helpen je doelen te behalen. Zoals je aan het begin van de blog al zag heeft de grote meerderheid van deze groep (70%) in ieder geval een meer dan €3000. Dat is genoeg om veel kleine noodgevallen direct op te lossen. Daarnaast heeft bijna de helft van de groep ook een relatief groot vermogen dat uitkomt tussen de €100.000 – €500.000.

Nu de vraag: hoe komt dat eigenlijk? Het eerste antwoord daarop is dat veertigers bijna op de top van hun inkomen zitten. Dat kan natuurlijk per individueel geval verschillen maar in grote lijnen is dit vaak wel het geval. In keek ik al eens eerder naar de gemiddelde financiële inkomsten en uitgaven van verschillende leeftijdsgroepen in Nederland.

 1. Daar zie je dat de gemiddelde man in zijn veertiger jaren €57.079 bruto verdient.
 2. Voor vrouwen geldt een gemiddelde van €28.538 bruto.
 3. Als we kijken naar mensen die in de vijftig zijn dan zie je dat het inkomen eigenlijk niet meer heel erg veel groeit.
 4. Een gemiddelde vijftigjarige man verdient €59.133 bruto en voor vrouwen geldt een bedrag van € 29.668 bruto.
You might be interested:  Ww En Werken Berekenen

Daarnaast hebben veertigers natuurlijk ook al een hele poos de tijd gehad om vermogen op te bouwen, aangezien ze vaak al vanaf hun 27e werken. (). Daardoor hebben ze op twee gebieden vaak al aardig wat vermogen kunnen opbouwen: hypotheken en pensioenen. Het mag duidelijk zijn dat huurders deze vermogensopbouw niet hebben. Hun vermogen, zoals je in de bovenstaande afbeelding kunt zien (rechts) zit vooral in pensioenen. Wat mij opviel aan deze cijfers van het is dat huurders ook minder pensioen lijken te hebben opgebouwd in vergelijking tot mensen met een koopwoning.

 1. Het CPB geeft aan dat huisbezit niet per se de oorzaak hoeft te zijn.
 2. Het kan ook zijn dat huurders in hun leven een andere leefstijl of voorkeuren erop nahouden die ervoor zorgen dat ze minder vermogen opbouwen.
 3. Als eerste zijn er de standaard vaste woonlasten.
 4. Voor een gemiddelde huiseigenaar komt dit uit op 29% van het maandelijkse netto inkomen.

Voor de huurders komt dit uit op 38,1% van datzelfde inkomen. Als je geïnteresseerd bent in de gemiddelde uitgaven van een gezin dan zou ik zeker even lezen waarin ik dat uiteen zet. Nu vallen woonlasten natuurlijk onder de categorie vaste lasten, maar de kans is groot dat een gedeelte van het spaargeld naar onderhoud / verbouwing van de koopwoning gaan.

 • Naast de woonlasten zijn kinderen vanzelfsprekend ook een aardige “kostenpost” voor deze groep.
 • De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen kinderen krijgen ligt tegenwoordig op jaar.
 • Dat betekent dat mensen tussen de 40 – 49 jaar gemiddeld gezien minimaal één kind zullen hebben tussen de 10 – 19 jaar.
 • Het heeft berekent dat een stel met één kind tussen de 12 – 15 jaar gemiddeld 16% van het besteedbaar inkomen aan dit kind uitgeeft.

Is datzelfde kind tussen de 16 – 17 jaar dan gaat het om 20%. Bij twee kinderen loopt dit bedrag al op naar de 26 – 29% van het besteedbaar inkomen afhankelijk van de leeftijd. Hoeveel spaargeld er echt wordt uitgegeven aan kinderen is onduidelijk. Wel is het zo dat veel ouders meebetalen aan de studie van hun kind (en daarvoor geld aanboren wat ook naar de spaarrekening had gekund).57% van de studenten ontvangt namelijk een gemiddeld bedrag van €173 per maand van hun ouders.

Hoeveel spaargeld hebben 40-jarige gemiddeld in vergelijking met 30-jarige? Veertigers hebben als groep gezien een stuk meer spaargeld dan dertigers. Van de dertigers heeft 55% meer dan €3000 spaargeld, van de veertigers is dit 70%. Wat is de gemiddelde schuld van een veertiger? Gemiddeld gezien heeft een veertiger €150.000 schuld op zijn naam staan.

Deze schuld is vooral te herleiden naar de hypotheekschuld. () Hoeveel verdienen veertigers ten opzichte van dertigers? Als het gaat om de mannen dan verdient een fulltime werkende veertiger gemiddeld €57.079. Voor mannelijke dertigers is dit €48.685. Een vrouwelijke veertiger verdient €28.538 en een dertiger €30.523.

Hoeveel geld heb je nodig om gelukkig te zijn?

Hoeveel geld maakt gelukkig? Het zou naïef zijn om de relatie tussen inkomen en welzijn volledig te ontkennen. Een inkomen brengt tenslotte – letterlijk – brood op de plank. Maar als er een relatie tussen deze twee grootheden bestaat, kunnen we die dan kwantificeren? Is er aan te tonen hoeveel geld gelukkig maakt? Wetenschappers van een aantal Amerikaanse universiteiten, onder wie die van Purdue University, onderzochten in hoeverre geluk evenredig groeit met het inkomen. Is die groei op beide terreinen eindeloos, of is er ergens een punt van verzadiging? De onderzoekers maakten gebruik van data aangeleverd door Gallup, het gerenommeerde Amerikaanse onderzoeksbureau dat met hun World Poll 1,7 miljoen mensen wereldwijd onder de loep heeft.

 1. Seks voor de wedstrijd? En andere wijze woorden over voetbal vind je,
 2. Uit het onderzoek (getiteld Happiness, Income Satiation, and Turing Points Around the World – vind je de resultaten) blijkt dat er wel degelijk een punt van verzadiging is.
 3. Er bestaat een inkomensgrens waarbij mensen het gelukkigst zijn.

Alles wat ze daar bovenop verdienen, maakt ze niet gelukkiger. Het absolute bedrag verschilt per regio. Het is hoger in welvarende landen, en lager in minder welvarende regio’s – logisch. Het gemiddelde bedrag wereldwijd waarop de onderzoekers uitkwamen, ligt tussen de 60.000 en 75.000 dollar.

 1. Alles wat je boven dat bedrag verdient, leidt niet tot een substantieel groter gevoel van welzijn Met andere woorden: het geluk eindigt bij een inkomen van ten hoogste 77.500 euro (75.000 dollar).
 2. Satiation noemen de onderzoekers dat.
 3. Alles wat je boven dat bedrag verdient, leidt niet tot een substantieel groter gevoel van welzijn.

Het gemiddeld jaarinkomen in Nederland is zo’n 45.000 euro (bruto). Daar moet je dus zo’n 30.000 euro bijbeunen om het plafond van geluk te bereiken, wat de Amerikaanse onderzoekers emotional well-being noemen. Of je klust bij tot 62.000 euro (60.000 dollar).

Wat heeft Jan Modaal aan spaargeld?

Gemiddeld spaargeld van Nederlanders – De afgelopen jaren zijn Nederlanders meer gaan sparen. In totaal hebben Nederlanders ongeveer €22 miljard meer gespaard dan in de jaren voor 2020. Door de sluiting van de horeca en niet-essentiële winkels gaven Nederlanders minder uit.

Daarnaast ruilden vele Nederlanders hun vakantie naar het buitenland in voor een vakantie in Nederland, waardoor ze minder geld uitgaven aan de vakantie. Dit geldt niet voor elk huishouden, gezien de relatief rijke huishoudens voornamelijk voor deze cijfers zorgden. Als je de hoeveelheid spaargeld in Nederland deelt door het aantal huishoudens, komt het gemiddelde spaargeld op €42.300 per huishouden,

Dit meest recente cijfer van het CBS (2020) lijkt enorm hoog en wordt gekleurd door de rijkere huishoudens die het gemiddelde flink opkrikken. Als je corrigeert voor de uitschieters naar boven, dan heeft een Nederlands huishouden gemiddeld €14.900 op de spaarrekening staan.

Wat is het vermogen van de gemiddelde Nederlander?

Nederlanders zijn met een gemiddeld vermogen van 176.510 euro het rijkst van de inwoners van de tien belangrijkste landen in de Europese Unie. Dat meldt kredietverzekeraar Allianz Trade op basis van een onderzoek onder die landen. Het gemiddelde vermogen per hoofd van de bevolking in Nederland lag per eind 2021 ruim 4,5 keer hoger dan in Portugal, het land dat het laagst scoorde.

En was bijna dubbel zoveel als middenmoter Duitsland. Allianz Trade heeft daarbij gekeken naar het spaargeld, beleggingen en het pensioengeld. De waarde van andere bezittingen zoals bijvoorbeeld huizen en ook de hypotheekschulden zijn buiten de berekeningen gelaten. “We hebben voor de belangrijkste EU-landen onderzocht wat er de afgelopen tien jaar met het gemiddelde financiële vermogen is gebeurd van particulieren”, legt Johan Geeroms, directeur risicobeheer Benelux van Allianz Trade, uit.

Volgens Geeroms is het vermogen in Nederland de afgelopen tien jaar ook het hardst gestegen, namelijk met gemiddeld 7230 euro per jaar. Het vermogen kan volgens Geeroms op verschillende manieren groeien. “De rente was natuurlijk lange tijd nagenoeg nul, maar als mensen flink spaargeld opzij blijven zetten kan het spaarvermogen toch behoorlijk groeien.” Duitsland is volgens hem daarvan een goed voorbeeld.

Tussen 2012 en 2021 spaarden Duitse huishoudens het hoogste gemiddelde bedrag van 2900 euro per jaar. Ook huishoudens in Nederland, Frankrijk en België spaarden bovengemiddeld. Onderaan staan de huishoudens in Italië, Spanje en Portugal. Landen waar veel wordt belegd, hebben de afgelopen jaren geprofiteerd van de mooie rendementen.

Nederland is daarvan een goed voorbeeld en heeft samen met Finland veruit de hoogste beleggingsrendementen gehaald. Voor de toekomst ziet de vermogensgroei voor particulieren er volgens Geeroms aanzienlijk slechter uit. De hard opgelopen inflatie hakt er namelijk flink in.

Hoeveel geld heb je nodig om te stoppen met werken?

Kan je stoppen met werken met 1 miljoen euro? – Vuistregel: hoeveel heb je nodig? Als vuistregel kun je aanhouden dat je 30 keer je jaaruitgaven nodig hebt om te kunnen stoppen met werken. Dit zou bij €3.000 per maand op €1.080.000 uitkomen. Als je ervan uitgaat dat je een goed rendement haalt met je geld, kun je uitgaan van 25 keer je jaaruitgaven (€900.000).

Hoeveel spaargeld heeft iemand van 35?

Hoeveel spaargeld moet je hebben per leeftijd?

Leeftijdsgroep Gemiddelde Spaargeld Mediaan Spaargeld
Tot 25 jaar € 7.100 € 2.500
25-35 jaar € 14.000 € 5.500
35-45 jaar € 25.700 € 9.800
45-55 jaar € 40.500 € 14.400

Wat is mediaan in spaargeld?

Hoeveel sparen Nederlanders gemiddeld – Hoewel in Nederland de rijkdom redelijk gelijk verdeeld is, zijn er nog steeds grote verschillen. Waar de één moeiteloos iedere maand honderden euro’s kan sparen, moeten anderen de grootst mogelijke moeite doen om überhaupt rond te komen.

Hierdoor kan de gemiddelde hoeveelheid spaargeld een vertekend beeld geven. Om die reden vermelden we ook de mediaan. Dit wil zeggen dat 50 procent van de mensen een bedrag onder de mediaan heeft gespaard en 50 procent een bedrag erboven. Het gemiddelde inkomen per leeftijd, sector en opleidingsniveau Volgens de gegevens van het CBS hebben particuliere huishoudens in Nederland gemiddeld 42.300 euro aan spaargeld.

Mocht je daar ver onder zitten, dan is dat niet zo gek. Het mediaan ligt met 14.900 euro namelijk een stuk lager. Dat het gemiddelde zoveel hoger ligt, komt door een klein aantal, maar extreem hoge uitschieters. De echt rijke Nederlanders dus. Daarom kun je beter naar het mediaan kijken.

Hoeveel vermogen ben je rijk?

Zoveel miljonairs telt Nederland – Om te rekenen en te vergelijken is het wel handig om een objectieve definitie van ‘rijk’ te bedenken. Een miljoen bezitten lijkt daarvoor wel een mooi getal. Mensen die de magische grens van een miljoen euro voorbijgaan, kun je best rijk noemen.

Welke leeftijd heeft het meeste geld?

Inkomens 65-plushuishoudens wordt grotendeels besteed – Huishoudens gaven in 2015 gemiddeld 34 duizend euro uit aan goederen en diensten. Onder 65- tot 75-jarigen was dit gemiddeld 32 duizend euro. De bestedingen zijn het hoogst in huishoudens waar de hoofdkostwinner 45 tot 55 jaar oud is.

 • In 65-plushuishoudens wordt een groter deel van het besteedbaar inkomen besteed.
 • Bij huishoudens met een hoofdkostwinner jonger dan 25 jaar zijn de bestedingen groter dan het inkomen.
 • Het gaat vooral om zelfstandig wonende studenten, die het gat tussen hun inkomen en bestedingen doorgaans aanvullen met een studielening.
You might be interested:  Fulltime Naar Parttime Berekenen

Bestedingen huishoudens 2015

Bestedingen huishoudens 2015

Overige bestedingen Huisvesting, water en energie Aandeel huisvesting, water en energie (rechteras)
<25 jaar 14,1 7,2 33,9
25 tot 35 20 9,6 32,4
35 tot 45 25,4 10,8 29,9
45 tot 55 29,4 11,4 27,9
55 tot 65 25,7 11,3 30,6
65 tot 75 21 11,1 34,6
75 jaar en ouder 15,5 10,6 40,5

Hoeveel geld heeft een gemiddelde volwassenen?

Minder huishoudens met weinig spaartegoeden, meer met minstens een ton – In 2021 had een huishouden gemiddeld 46,3 duizend euro aan bank- en spaartegoeden, De doorsnee waarde was met 18,2 duizend euro een stuk lager. De helft van de huishoudens had dus minder, en de andere helft meer bank- en spaartegoeden dan dat bedrag.

 1. Bijna 1,6 miljoen huishoudens (20 procent) hadden begin 2021 bank- en spaartegoeden van maximaal 2,5 duizend euro; ruim 290 duizend huishoudens minder dan een jaar eerder.
 2. Ruim 1 op de 10 huishoudens had begin 2021 minimaal een ton aan bank- en spaartegoeden.
 3. Dat zijn 877 duizend huishoudens, ruim 100 duizend meer dan een jaar eerder.

Sinds 2014 neemt het aantal huishoudens met minimaal een ton aan bank- en spaartegoeden toe.

Huishoudens met bank- en spaartegoeden, 1 januari

Jaar tot 2 500 euro (mln) 2 500 tot 10 000 euro (mln) 10 000 tot 30 000 euro (mln) 30 000 tot 50 000 euro (mln) 50 000 tot 100 000 euro (mln) 100 000 euro of meer (mln)
2012 1,991 1,587 1,717 0,764 0,709 0,645
2013 2,219 1,563 1,583 0,711 0,713 0,680
2014 2,234 1,549 1,598 0,725 0,715 0,676
2015 2,015 1,582 1,755 0,789 0,749 0,678
2016 2,026 1,572 1,792 0,793 0,763 0,678
2017 1,957 1,593 1,812 0,848 0,792 0,694
2018 1,952 1,587 1,823 0,867 0,821 0,711
2019 1,926 1,583 1,846 0,880 0,863 0,730
2020 1,845 1,574 1,869 0,912 0,920 0,774
2021* 1,554 1,529 1,927 0,992 1,070 0,877
* voorlopige cijfers

Hoeveel mag je sparen in 2023?

Vrijstellingen fors omhoog – Vanwege de brede maatschappelijke onvrede over de spaartaks – wel belasting, ook als je geen rente ontvangt –, wordt het heffingsvrije vermogen (de belastinggrens op spaargeld) steeds verder naar boven bijgesteld, De belastinggrens op spaargeld voor 2021 werd al verhoogd naar € 50.000 voor alleenstaanden,

 1. Bij fiscale partners (echtpaar, geregistreerd partnerschap) is dit bedrag twee keer zo hoog.
 2. In dit geval is het dus voor de gezamenlijke aangifte € 100.000,
 3. In 2020 bedroeg de vrijstelling € 30.846, of € 61.692 voor fiscale partners.
 4. Voor fiscaal jaar 2022 werd slechts een aanpassing aan de inflatie doorgevoerd.

De vrijstelling voor het spaarbedrag, dus het maximum spaargeld 2022, is verhoogd naar € 50.650, of € 101.300 voor fiscale partners, Oorspronkelijk was het idee dat dit voor 2023 nogmaals omhoog zou gaan, naar € 80.000 (per fiscale partner). Dit is nu van de baan.

Wat is het gemiddeld spaargeld per leeftijd?

Het spaargeld in Nederland per leeftijd

Leeftijd Gemiddeld Mediaan
Tot 25 jaar €16.200 €6.700
25 tot 35 jaar €26.600 €10.900
35 tot 45 jaar €42.400 €16.300
45 tot 55 jaar €55.200 €21.000

Hoeveel spaargeld als je 40 bent?

Gemiddeld Spaargeld 40-Jarige (+Statistieken) Waar ik eerder al schreef over het gemiddelde spaargeld van en is het vandaag de beurt aan de veertigers! De gegevens hieronder komen uit een onderzoek van de Rabobank uit 2018. Hoeveel spaargeld heeft een 40-jarige gemiddeld? De conclusie is dat 70% van de mensen tussen de 41-45 jaar meer dan €3000 spaargeld hebben.

 • De overige 30% heeft logischerwijs minder dan €3000 spaargeld.
 • Veertigers zijn vaak al geruime tijd aan het werk en hebben daardoor tijd gehad om hun spaargeld en vermogen te laten groeien.
 • Nu we dit weten zijn we er echter nog niet.
 • Want hoeveel spaargeld zou een veertiger eigenlijk moeten hebben? En hoeveel vermogen heeft deze groep eigenlijk opgebouwd? Laten we snel verder gaan! P.S.

Als je als veertiger nog op zoek bent naar ideeën om meer rente te verdienen op je spaargeld dan kan ik je dit artikel aanraden wat ik eerder schreef:, Het mag dus duidelijk zijn dat de meeste veertigers in ieder geval een bepaalde financiële buffer op hun spaarrekening hebben staan.

Spaargeld vertelt echter niet het complete verhaal. Daarvoor moeten we naar het vermogen van veertigers kijken. Daarvoor kijken we naar cijfers van het CBS uit 2018. Deze organisatie heeft het netto vermogen van mensen tussen de 40-49 jaar namelijk al goed in kaart gebracht. Houd er wel rekening mee dat vermogen wat anders is dan spaargeld.

Spaargeld is simpelweg het geldbedrag wat je op je (spaar)rekeningen hebt staan. Vermogen wordt berekent door al je bezittingen min je schulden te doen. Wat we dan zien is dat 49% van de veertigers een gemiddeld vermogen heeft tussen de €100.000 – €500.000.12% heeft zelfs een vermogen welke boven de €500.000 uitkomt. Een kleine groep (7%) heeft een negatief vermogen wat betekent dat ze meer schulden dan vermogen hebben opgebouwd.

 • Hoeveel je als 40-jarige gemiddeld aan spaargeld moet hebben hangt af van verschillende factoren.
 • Je persoonlijke situatie is daar het belangrijkst in.
 • Een alleenstaande veertiger met een huurwoning heeft nu eenmaal minder nodig dan iemand met 2 kinderen, een partner en een koopwoning.
 • Om een goed beeld te krijgen van hoeveel spaargeld een 40-jarige gemiddeld moet hebben is de BufferBerekenaar van het Nibud een handig hulpmiddel.

Om een redelijk gemiddeld beeld te schetsen moeten er wel een paar aannames gemaakt worden. Als eerste ben ik uitgegaan van één kostwinnaar met een bruto inkomen van, dat had ik in een andere blog al eerder uitgezocht. Dat komt neer op €3186 netto per maand.

StelTwee kinderen (één tussen de 4-12 jaar, één tussen de 13-17 jaar)Koopwoning van €300.000 – €450.000Compacte middenklasse auto met een vervangingswaarde van €12.500

Als dit een vergelijkbare situatie voor jou is dan raadt het Nibud aan om minimaal €22.450 vrij tot je beschikking te hebben op je (spaar)rekening. Laten we de cijfers nu eens een beetje aanpassen. Nu gaan we uit van:

AlleenstaandHuurwoningCompacte auto met een vervangingswaarde van €8000

In dit geval zakt de buffer stevig en vindt het Nibud een bedrag van €13.450 een mooie buffer. Niet zo gek aangezien je veel minder financiële risico’s draagt met een huurwoning en een kleinere auto. Wil jij meer en makkelijker sparen? Bekijk dan eens,

Die gaat je helpen je doelen te behalen. Zoals je aan het begin van de blog al zag heeft de grote meerderheid van deze groep (70%) in ieder geval een meer dan €3000. Dat is genoeg om veel kleine noodgevallen direct op te lossen. Daarnaast heeft bijna de helft van de groep ook een relatief groot vermogen dat uitkomt tussen de €100.000 – €500.000.

Nu de vraag: hoe komt dat eigenlijk? Het eerste antwoord daarop is dat veertigers bijna op de top van hun inkomen zitten. Dat kan natuurlijk per individueel geval verschillen maar in grote lijnen is dit vaak wel het geval. In keek ik al eens eerder naar de gemiddelde financiële inkomsten en uitgaven van verschillende leeftijdsgroepen in Nederland.

 1. Daar zie je dat de gemiddelde man in zijn veertiger jaren €57.079 bruto verdient.
 2. Voor vrouwen geldt een gemiddelde van €28.538 bruto.
 3. Als we kijken naar mensen die in de vijftig zijn dan zie je dat het inkomen eigenlijk niet meer heel erg veel groeit.
 4. Een gemiddelde vijftigjarige man verdient €59.133 bruto en voor vrouwen geldt een bedrag van € 29.668 bruto.

Daarnaast hebben veertigers natuurlijk ook al een hele poos de tijd gehad om vermogen op te bouwen, aangezien ze vaak al vanaf hun 27e werken. (). Daardoor hebben ze op twee gebieden vaak al aardig wat vermogen kunnen opbouwen: hypotheken en pensioenen. Het mag duidelijk zijn dat huurders deze vermogensopbouw niet hebben. Hun vermogen, zoals je in de bovenstaande afbeelding kunt zien (rechts) zit vooral in pensioenen. Wat mij opviel aan deze cijfers van het is dat huurders ook minder pensioen lijken te hebben opgebouwd in vergelijking tot mensen met een koopwoning.

Het CPB geeft aan dat huisbezit niet per se de oorzaak hoeft te zijn. Het kan ook zijn dat huurders in hun leven een andere leefstijl of voorkeuren erop nahouden die ervoor zorgen dat ze minder vermogen opbouwen. Als eerste zijn er de standaard vaste woonlasten. Voor een gemiddelde huiseigenaar komt dit uit op 29% van het maandelijkse netto inkomen.

Voor de huurders komt dit uit op 38,1% van datzelfde inkomen. Als je geïnteresseerd bent in de gemiddelde uitgaven van een gezin dan zou ik zeker even lezen waarin ik dat uiteen zet. Nu vallen woonlasten natuurlijk onder de categorie vaste lasten, maar de kans is groot dat een gedeelte van het spaargeld naar onderhoud / verbouwing van de koopwoning gaan.

Naast de woonlasten zijn kinderen vanzelfsprekend ook een aardige “kostenpost” voor deze groep. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen kinderen krijgen ligt tegenwoordig op jaar. Dat betekent dat mensen tussen de 40 – 49 jaar gemiddeld gezien minimaal één kind zullen hebben tussen de 10 – 19 jaar. Het heeft berekent dat een stel met één kind tussen de 12 – 15 jaar gemiddeld 16% van het besteedbaar inkomen aan dit kind uitgeeft.

Is datzelfde kind tussen de 16 – 17 jaar dan gaat het om 20%. Bij twee kinderen loopt dit bedrag al op naar de 26 – 29% van het besteedbaar inkomen afhankelijk van de leeftijd. Hoeveel spaargeld er echt wordt uitgegeven aan kinderen is onduidelijk. Wel is het zo dat veel ouders meebetalen aan de studie van hun kind (en daarvoor geld aanboren wat ook naar de spaarrekening had gekund).57% van de studenten ontvangt namelijk een gemiddeld bedrag van €173 per maand van hun ouders.

 1. Hoeveel spaargeld hebben 40-jarige gemiddeld in vergelijking met 30-jarige? Veertigers hebben als groep gezien een stuk meer spaargeld dan dertigers.
 2. Van de dertigers heeft 55% meer dan €3000 spaargeld, van de veertigers is dit 70%.
 3. Wat is de gemiddelde schuld van een veertiger? Gemiddeld gezien heeft een veertiger €150.000 schuld op zijn naam staan.

Deze schuld is vooral te herleiden naar de hypotheekschuld. () Hoeveel verdienen veertigers ten opzichte van dertigers? Als het gaat om de mannen dan verdient een fulltime werkende veertiger gemiddeld €57.079. Voor mannelijke dertigers is dit €48.685. Een vrouwelijke veertiger verdient €28.538 en een dertiger €30.523.