Hoogte Sta Bureau Berekenen

Hoogte Sta Bureau Berekenen
Trucje voor de juiste hoogte De hoogte van uw elleboog is bepalend voor de hoogte van uw bureau. Laat uw ellebogen naar beneden wijzen. Nu mogen de ellebogen licht ondersteund worden door uw bureaublad. Dit is de gewenste stahoogte van het bureau.

Wat is de juiste hoogte voor een sta bureau?

Zitten tussen 62 – 86 cm hoog en staand tussen 86 – 130cm hoog. Een goede stahoogte is waarbij de armen in 90 graden op het tafelblad kunnen rusten. In de praktijk zal je zien dat dit veelal op navel hoogte is.

Hoe hoog staand werken?

Werkhoogte

Aard van het werk Vaste hoogte Verstelbaar
Staand werken 102 cm – hoogte werkstuk +/- 10 cm
Zit-sta werkplek 107 cm – hoogte werkstuk +/- 10 cm
Zittend licht werk 85 cm 65 – 85 cm
Zittend precisiewerk 90 cm 70 – 90 cm

Hoe sta je goed achter een bureau?

6 manieren om vermoeidheid achter een zit-sta bureau te voorkomen Over de redenen waarom u zou moeten overstappen van een regulier bureau naar een zit-sta bureau hebben er het op deze blog al regelmatig gehad. Maar als u eenmaal een sta bureau hebt aangeschaft vergt het wellicht nog wat aanpassingen voordat u optimaal gebruik kunt maken van uw nieuwe bureau én uw nieuwe manier van werken.

 1. Vermoeidheid is een veelgehoorde klacht van mensen die kiezen voor deze nieuwe manier van werken.
 2. Maar dat kan ook anders! Om te zorgen dat uw nieuwe zit-sta bureau een succes wordt, kunt u deze zes handige tips volgen om vermoeidheid achter een zit-sta bureau te voorkomen: 1.
 3. Sta niet te lang Eén van de valkuilen waar mensen die net een zit-sta bureau hebben aangeschaft vaak intrappen, is om meteen halve dagen te gaan staan.

Het is belangrijk om uw lichaam te laten wennen aan deze nieuwe manier van werken. Begin met kleine periodes staand werken en wissel staand en zittend werken regelmatig af. Om vermoeidheid te voorkomen, kunt u het beste beginnen met een kwartiertje staan en vervolgens drie kwartier zitten.

 1. Naarmate uw lichaam meer gewend raakt aan deze houding, kunt u de tijd die u staand werkt langzaam opvoeren.2.
 2. Zorg voor de juiste houding Net als op een bureaustoel is het ook als u staand werkt belangrijk om op uw houding te letten.
 3. Zorg dat u rechtop staat met uw buik- en bilspieren lichtjes aangespannen.

Laat uw armen langs uw lichaam hangen en rol uw schouders op een natuurlijke manier naar achter. Deze houding is niet alleen geschikt als u staand werkt, maar ook als u op een bureaustoel zit. Probeer uzelf aan te leren in deze houding te werken, u zult zien dat het na een tijdje een gewoonte wordt.3.

 1. Pas uw houding regelmatig aan Een tijd lang in dezelfde positie staan, is niet goed voor uw lichaam.
 2. Beter is het om regelmatig van houding te wisselen.
 3. Een voetensteun kan hier goed bij helpen.
 4. Begin met twee voeten stabiel op de grond en plaats na een paar minuten uw linkervoet op de voetensteun.
 5. Wissel na een paar minuten en plaats nu uw rechtervoet op de voetensteun.

Zorg ervoor dat u een aantal houdingen om staand te werken in uw repertoire heeft, zodat u deze posities regelmatig kunt afwisselen gedurende de dag.4. Kies de juiste schoenen Natuurlijk hebben de schoenen die u draagt een groot effect op hoe comfortabel u de dag doorkomt.

Het ene type schoen biedt meer steun dat het andere en dat voelt u aan het eind van de dag aan uw voeten. Als u staand werkt, krijgen uw voeten meer te verduren. Staand werken vraagt dus om beter schoeisel. Schoenen met een hoge hak zijn bijvoorbeeld sowieso al on-comfortabeler om op te lopen, dus staand werken op hakken is zeer waarschijnlijk geen goed idee.

Welk type schoen dan wel goed past, wisselt eigenlijk per persoon. Sommige mensen dragen hardloopschoenen of trekken hun schoenen helemaal uit. Wat het beste werkt voor u, is een kwestie van uitproberen. Beginnen uw voeten pijn te doen als u eventjes staand werkt? Dan is het aan te raden om de volgende werkdag voor andere schoenen te kiezen.

 • Merkt u dat u last blijft houden? Dan is een bezoekje aan een podoloog wellicht een optie.5.
 • Wissel zitten, staan, fietsen en lopen af Net als 8 uur per dag zitten, is de hele dag staan ook niet goed voor uw lichaam.
 • Afwisseling is belangrijk! Een zit-sta bureau dat gemakkelijk in hoogte te verstellen is, is hiervoor de makkelijkste optie.
You might be interested:  Afschrijving Auto Berekenen Anwb

Als richtlijn kunt u aanhouden dat u niet meer dan één uur achter elkaar staand werkt. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u gedurende de hele werkdag niet meer dan de helft van de tijd staat. Probeer zo nu en dan ook eens een stukje te lopen.

Dat kan bijvoorbeeld in de pauze, maar ook als u bijvoorbeeld moet overleggen met een collega. In plaats van aan de vergadertafel te gaan zitten, kunt u in sommige gevallen misschien een wandeloverleg doen. Ook kleine stukjes lopen zijn effectief, bijvoorbeeld naar de koffieautomaat of het toilet. En in steeds meer kantoren wordt gefietst achter het zit-sta bureau.

De Oxistep kunt u eenvoudig onder het bureau schuiven. Het gebruik van een bureaufiets kent vele voordelen: o.a. minder verzuim, minder overgewicht en minder fysieke klachten.6. Stretch een paar keer per dag Een beetje beweging gedurende de dag is belangrijk! En daarvoor hoeft u niet eens achter uw bureau vandaan te komen.

Een aantal stretches die u gemakkelijk achter uw bureau kunt doen, vindt u hier, Drie keer per dag een paar minuutjes kan al een groot verschil maken! Zorg wel dat u in het begin een reminder voor uzelf in uw agenda zet. Zo vergeet u het niet. In het begin voelt het misschien wat onwennig, maar na een tijdje zal het, ook voor uw collega’s, steeds gewoner worden.

En misschien gaan ze na een tijd zelfs wel meedoen.

Hoe stel je een sta op bureau in?

Ga rechtop staan, leg je vingertoppen van beide handen op je sleutelbeen (niet gekruist). Laat nu je ellebogen losjes naast je lichaam hangen. De onderkant van je ellebogen is jouw ideale bureaubladhoogte.

Wat is een zit sta bureau?

Een zit sta bureau uitproberen? – Bent u benieuwd hoe het is om aan een zit sta bureau te werken? U mag onze zit sta bureaus geheel vrijblijvend een maand lang testen. Neem contact met ons op om een bureau uit te proberen!

Wat zegt de Arbowet over ergonomisch werken?

In de Arbowet staan geen expliciete voorschriften voor staand werk. Maar elke werkgever moet de werkplek wel zo inrichten dat deze voldoet aan de ergonomische beginselen, waarbij er een afweging gemaakt dient te zijn tussen welke activiteiten staand dan wel zittend uitgevoerd worden.

Is staand werken beter dan zitten?

Een gezonde sta-werkplek – Als je normaal met beide voeten op een harde ondergrond staat is dit zwaar en belastend, je krijgt statische spierspanning. Een actieve stahulp zorgt ervoor dat je constant in beweging bent, dit verbetert de concentratie. Dit bevordert de bloedsomloop, zodat je het staan langer kunt volhouden. Een gezonde sta-werkplek heeft een groot aantal voordelen:

Hogere productiviteit en betere doorbloeding Je hart pompt bij staand werken 10 x zoveel bloed rond in je lichaam. Een effectieve bloedcirculatie houdt je scherper.Reduceert rug- schouder- en nekklachten Je lichaam is niet ontworpen om veel te zitten, hierdoor kun je klachten krijgen. Wissel je je houding af met staan, dan reduceer je de kans op rug- schouder- en nekklachten.Goede gezondheid Staand werken is dé manier om kans op obesitas te reduceren, aldus de Britse bewegingsexpert Dr. John Buckley van de Chester University. Daarnaast verbeter je je bloedcirculatie wat essentieel is voor een goede gezondheid.Verbrand calorieën Je verbrandt maar liefst 144 calorieën tijdens drie uren staand werken.

You might be interested:  Woz Belasting Berekenen 2022

De S teppie is een mooi voorbeeld van een actieve stahulp die je helpt om een gezonde sta-werkplek te creëren. Het is een stabiel balansbord die je constant in beweging houdt. Je traint de romp ondersteunende spieren en bevordert hiermee een natuurlijke houding.

Hoeveel ruimte heb je nodig achter bureau?

Waarom NPR 1813 als aanvulling op Europese arbo-normering? – De eerste versie van de NPR uit 1990 gaf een toelichting op de destijds geldende Nederlandse normen voor kantoorstoelen en kantoortafels. In de jaren erna is de richtlijn een aantal keer gereviseerd.

 • In de jaren negentig zijn ook op Europees niveau normen voor kantoormeubilair ontwikkeld.
 • Op een gegeven moment is NPR 1813 daarom een toelichting gaan geven op de Europese normen in plaats van op Nederlandse normen.
 • De Nederlandse normen zijn met de komst van de Europese normen komen te vervallen.
 • De Europese normen houden geen rekening met de (afwijkende) lichaamsmaten van de Nederlander.

De NPR geeft daarom ook een gewenste maatvoering voor kantoorstoelen en -tafels geschikt voor de Nederlandse markt. De geadviseerde maatvoering is gebaseerd op de Nederlands Technische Afspraak NTA 8500 ‘Antropometrie – Lichaamsmaten van de Nederlandse volwassenen’.

 1. De richtlijn is opgesteld vanuit de behoefte om ergonomische uitgangspunten breder toe te passen.
 2. Het accent ligt bij het ontwerp, de aankoop en het gebruik van kantoormeubelen.
 3. Daarnaast worden in het kort omgevingsfactoren beschreven die het werken met kantoormeubilair beïnvloeden, zoals akoestiek, geluid, klimaat, daglicht en kunstverlichting.

Tot slot wordt aandacht besteed aan ‘Total Cost of Ownership’ en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Verder zijn er een aantal standaard richtlijnen waar je bij het inrichten van een kantoor rekening mee moet houden. Bureautafel haaks op het venster.

Reden hiervan is het voorkomen van reflectie. Ruimte achter de werkplek minimaal 1 meter. Echter een maat van 1,2 meter valt te adviseren. Bij het naast elkaar plaatsen van hoogte verstelbare bureaus, moet er een ruimte van 3 cm genomen worden. Dit om afknellen van vingers te voorkomen. Omdat mensen ongeveer een derde van de tijd op het werk doorbrengen heeft de overheid hier regels voor in het leven geroepen.

Er zijn criteria voor het geluid, (dag) licht, temperatuur en ventilatie. Een van de belangrijke zaken voor de inrichting van het kantoor is de ruimte welke benodigd is voor een werkplek. Uitgebreide rapporten hierover kun je vinden bij ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid.

4 m² : basiswerkplek (stoel en circulatie).1 m² : werkvlak met flatscreen.1 m² : lees- en schrijfvlak.1 m² : vrijstaande kast.1 m² : deur in ruimte.0,5 m² : vrijstaande ladenblok.1,5 m² : overlegruimte per persoon (=< 6 personen).2 m² : vergaderruimte per persoon (> 6 personen).2 m² : ruimte voor uitleg van tekeningen.

Flatscreen dient hoogte instelbaar te zijn voor een goede ergonomische oplossing van de werkplek. Een flatscreenarm is hiervoor te adviseren. Bekabeling. Zorg voor het veilig wegwerken van de bekabeling. Daglicht: In een kantoor is een raamoppervlak van 2,5 % van het vloeroppervlak vereist. Het minimum oppervlak is 0,5 vierkante meter.

Waar moet een ergonomisch bureau aan voldoen?

Richtlijnen ergonomisch bureau kopen – Wij hebben voor u een opsomming gemaakt van de richtlijnen volgens zowel de NEN EN als de NPR-norm. Verderop in het artikel leest u meer over deze normen. Bijna alle richtlijnen zijn gelijk. Wanneer beide normen een ander advies geven worden deze apart vermeld. Als Nederlander kunt u het beste de NPR-norm aanhouden.

Afmeting werkblad minimaal B120 x D80 cm. Het oppervlak van het bureaublad mag niet spiegelen. Hoogte niet verstelbaar bureau : 74 cm (met 2 cm marge hoger of lager). Hoogte verstelbaar bureau : 65 – 85 cm, oudere bureaus 62 – 82cm. Hoogte zit-sta bureau : 65 -125 cm (NEN EN norm) 65 – 130 cm (NPR-norm) Rechte aanzitzijde moet minimaal 65 cm breed zijn. Bladdikte maximaal 55 mm (NEN EN norm) maximaal 50 mm (NPR-norm). Volledig vrije voetruimte tot 60 cm tafeldiepte, daarna minimaal 12 cm vrije hoogte (bij de voeten). Bij een in hoogte verstelbaar bureau dient de tussenruimte tussen de werkbladen minimaal 25 mm te zijn om beknelling van vingers of kabels te voorkomen.

You might be interested:  Eigen Vermogen Berekenen 2 Manieren

Is een verstelbaar bureau verplicht?

De wet verplicht werkgevers om ervoor te zorgen dat beeldschermwerk geen gevaar oplevert voor de veiligheid en de gezondheid van hun werknemers. Het Arbobesluit kent twee specifieke richtlijnen:

Beeldschermwerk moet op gezette tijden afgewisseld worden met ander werk of een pauze ( Arbobesluit 5.10), Voor zittend werk achter een beeldscherm gelden bovendien de adviezen, maar geen wettelijke eisen, zoals te vinden onder zittend werk, Werknemers moeten de gelegenheid krijgen om een oogonderzoek te ondergaan voordat zij met beeldschermwerk beginnen of wanneer zij oogklachten ontwikkelen ( Arbobesluit 5.11 ).

Er zijn ook voorschriften over de inrichting van de werkplek:

Beeldscherm en toetsenbord mogen bij gebruik van meer dan 2 uur per dag niet aan elkaar vast zitten. De laptop moet in die gevallen dus voorzien zijn van een los beeldscherm of van een los toetsenbord. De werkplek, dus zowel de stoel als de tafel, moet in hoogte verstelbaar zijn en voldoen aan de NEN-normen, Het beeldscherm is van goede kwaliteit, in hoogte verstelbaar en mag niet spiegelen. De verlichting op de werkplek zorgt voor voldoende licht en een goed afgesteld contrast tussen het beeldscherm en de omgeving. Werknemers moeten gebruik kunnen maken van hulpmiddelen, zoals een documenthouder en gebruikersvriendelijke software. Werknemers die een leesbril nodig hebben om beeldschermwerk te verrichten, hebben recht op vergoeding van de aanschafkosten van een beeldschermbril.

Hoelang zitten en staan?

Beperk de zit- en rusttijden en moedig regelmatige positiewisselingen aan – Op basis van onderzoek blijkt dat de statijd minstens 10 minuten per uur dient te zijn. Met tenminste twee wisselingen tussen zitten en staan ​​per uur. Na verloop van tijd moet de statijd verhoogd worden tot minimaal 20-30 minuten per uur om de richtlijn van 4 uur staan ​​per dag te bereiken.

Waar moet een ergonomisch bureau aan voldoen?

Richtlijnen ergonomisch bureau kopen – Wij hebben voor u een opsomming gemaakt van de richtlijnen volgens zowel de NEN EN als de NPR-norm. Verderop in het artikel leest u meer over deze normen. Bijna alle richtlijnen zijn gelijk. Wanneer beide normen een ander advies geven worden deze apart vermeld. Als Nederlander kunt u het beste de NPR-norm aanhouden.

Afmeting werkblad minimaal B120 x D80 cm. Het oppervlak van het bureaublad mag niet spiegelen. Hoogte niet verstelbaar bureau : 74 cm (met 2 cm marge hoger of lager). Hoogte verstelbaar bureau : 65 – 85 cm, oudere bureaus 62 – 82cm. Hoogte zit-sta bureau : 65 -125 cm (NEN EN norm) 65 – 130 cm (NPR-norm) Rechte aanzitzijde moet minimaal 65 cm breed zijn. Bladdikte maximaal 55 mm (NEN EN norm) maximaal 50 mm (NPR-norm). Volledig vrije voetruimte tot 60 cm tafeldiepte, daarna minimaal 12 cm vrije hoogte (bij de voeten). Bij een in hoogte verstelbaar bureau dient de tussenruimte tussen de werkbladen minimaal 25 mm te zijn om beknelling van vingers of kabels te voorkomen.

Hoe stel ik mijn bureau in?

Het bureau. Zittend aan het bureau is het belangrijk om de hoek tussen de boven- en onderbenen op 90° te houden. Stel de hoogte van het werkblad zo in dat deze precies gelijk is aan de bovenzijde van de armsteunen. Als het bureau niet in hoogte te verstellen is, is deze hoek vaak groter of kleiner.

Wat is een zit sta bureau?

Een zit sta bureau uitproberen? – Bent u benieuwd hoe het is om aan een zit sta bureau te werken? U mag onze zit sta bureaus geheel vrijblijvend een maand lang testen. Neem contact met ons op om een bureau uit te proberen!