Hypotheek Annuiteit Berekenen

Hypotheek Annuiteit Berekenen

Wat is jaarlijkse annuïteit?

Een annuïteit is een vast bedrag dat periodiek betaald of ontvangen wordt gedurende een bepaalde periode. Letterlijk genomen is een annuïteit een jaarlijks te betalen bedrag. Het is afgeleid van het Latijnse woord “annus” (jaar). Het woord ‘annuïteit’ wordt in Nederland echter heel algemeen gebruikt voor een periodiek bedrag, ook bij een andere periode dan een jaar, vaak een maand.

 1. De periode moet er dus wel bij vermeld worden, ook als de periode een jaar betreft.
 2. Een ‘maandelijkse annuïteit’ wordt – vooral in Vlaanderen – mensualiteit genoemd.
 3. Een vast te betalen bedrag per trimester of semester is dan een trimesterialiteit of semesterialiteit,
 4. De term annuïteit wordt voornamelijk gebruikt bij periodieke betalingen als tegenprestatie na een eenmalige betaling in omgekeerde richting, maar verwant is bijvoorbeeld periodiek een vast bedrag sparen, en zo een kapitaal opbouwen.

Het eerstgenoemde komt onder meer voor bij kredieten die terugbetaald worden via vaste periodieke bedragen ( annuïteitenlening ), en voor de uitkeringsfase van een bancaire lijfrente, Deze bedragen bestaan uit een deel aflossing (aan de geldschieter/uitkeringsgerechtigde) en een deel rente,

 1. Het aflossingsbestanddeel is in het begin laag, maar neemt exponentieel (dus in een meetkundige rij ) toe.
 2. Het rentebestanddeel is eerst hoog, maar neemt steeds sneller af.
 3. Evenredig hieraan, maar een periode voorlopend, neemt de resterende schuld steeds sneller af.
 4. De betaling zal normaal gezien op het einde van elke periode plaatsvinden, men spreekt dan van een betaling “postnumerando”, anderzijds kan men ook aan het begin van elke periode betalen en dan spreekt men van een betaling “prenumerando”.

De formules voor het vermogensverloop bij periodiek een vast bedrag sparen zijn hetzelfde; deze situatie komt rekenkundig ook overeen met het doorgaan met dezelfde periodieke betaling nadat een annuïtaire lening is afgelost. De formules hangen niet van de periode af als de rentevoet voor de betreffende periode wordt ingevuld.

Hoe werkt een Annuiteitentabel?

Annuïteitenhypotheek: zo werkt het | De Hypotheekshop Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij je altijd hetzelfde bruto maandbedrag betaalt. Aan het begin van de looptijd betaal je meer rente en minder aflossing. Hoe meer hypotheek je aflost, hoe minder rente je dus betaalt.

 • Als gevolg betaal je aan het einde van de looptijd meer aflossing en minder rente.
 • Daardoor heb je op de einddatum van je hypotheek, je hypotheek helemaal afgelost.
 • Als je een annuïteitenhypotheek of annuïtaire hypotheek neemt, betaal je elke maand een vast bruto bedrag.
 • Dat bedrag bestaat, net als bij een lineaire hypotheek, uit twee delen: rente en aflossing op je hypotheek.
You might be interested:  Draagkracht Houten Balk Berekenen

Daardoor betaal je elke maand een deel van je hypotheek terug. Jouw schuld wordt dus steeds lager. Uiteindelijk wordt jouw hypotheekschuld steeds minder. Omdat je elke maand meer hypotheek terugbetaalt, betaal je ook minder hypotheekrente. Daarom kun je minder van de,

Voordelen Nadelen
In het begin relatief lage maandlasten, omdat je belastingvoordeel hebt Netto maandbedrag stijgt
Eenvoudige hypotheekvorm In het begin los je minder af en betaal je meer rente
Na dertig jaar je hypotheek volledig afgelost Relatief dure hypotheekvorm in vergelijking met aflossingsvrij

Om duidelijk te maken hoe het afbetalen van een annuïteitenhypotheek werkt, vind je hieronder een rekenvoorbeeld. Bijvoorbeeld: je wilt een of kopen en hebt een hypotheek van € 300.000. De looptijd van de hypotheek is 30 jaar en de hypotheekrente bedraagt 1,85%.

Dit resulteert in een bruto maandlast van € 1.086. Tijdens het eerste jaar bestaat dit bedrag dus uit € 457 rente en € 629 aflossing. Omdat je iedere maand aflost, houd je aan het einde van de looptijd steeds minder resterende hypotheek over. Je blijft aflossen maar het bedrag dat je betaalt aan rente, wordt steeds kleiner.

Toch blijven de bruto maandlasten gelijk. Zoals je kunt zien in de tabel, stijgen de netto maandlasten iets aan het eind i.v.m.

Jaar Resterende hypotheek Betaalde rente Aflossing Bruto maandlasten Netto maandlasten
2019 € 292.448 € 457 € 629 € 1.086 € 959
2020 € 284.756 € 445 € 641 € 1.086 € 959
2021 € 276.920 € 433 € 653 € 1.086 € 954
2022 € 268.937 € 421 € 665 € 1.086 € 960
2023 € 260.806 € 409 € 678 € 1.086 € 960
2044 € 50.231 € 87 € 999 € 1.086 € 1.096
2045 € 38.020 € 69 € 1.018 € 1.086 € 1.103
2046 € 25.580 € 50 € 1.037 € 1.086 € 1.111
2047 € 12.908 € 31 € 1.056 € 1.086 € 1.120
2048 € 0 € 11 € 1.076 € 1.086 € 1.130

Weten of een annuïteitenhypotheek bij jouw financiële situatie past? Maak dan bij één van onze vestigingen. Onze adviseur helpen je graag. Het eerste gesprek is altijd gratis

Met een annuïteitenhypotheek betaal je aan het begin van de looptijd meer rente en los je minder af. Je profiteert maximaal van de hypotheekrenteaftrek waardoor je netto maandlasten lager zijn. Gedurende de looptijd van je hypotheek ga je meer aflossen. Dit type hypotheek is interessant als je nog aan het begin van je carrière staat en verwacht in de toekomst hogere maandlasten te kunnen betalen. Maandelijks betaal je voor je annuïteitenhypotheek gedurende je rentevaste periode een vast bedrag per maand bestaande uit een deel rente en een deel aflossing. Met het aflossingsdeel los je binnen de looptijd stap voor stap je hypotheek af. Halverwege de looptijd van een annuïteitenhypotheek is ongeveer een derde van de totale annuïteitenhypotheek afgelost. Na twee derde van de totale looptijd heb je ongeveer de helft van het bedrag afgelost. Op de einddatum van je hypotheek is je volledige hypotheekschuld afgelost. Het is mogelijk om extra af te lossen op een annuïteitenhypotheek. Door extra af te lossen verlaag je de maandlasten of verkort je de looptijd van je hypotheek. Check wel bij je geldverstrekker wat de voorwaarden zijn voor extra aflossen. Het kan zijn dat je verplicht bent boeterente te betalen. Wil je weten of extra aflossen voor jou interessant is? Vraag je hypotheekadviseur om advies. Met een annuïtaire hypotheek los je in het begin relatief weinig af en profiteer je maximaal van de hypotheekrenteaftrek. Hierdoor zijn je netto maandlasten in het begin wat lager. Dit kan voordelig zijn als je nu nog niet zo veel verdient en in de toekomst verwacht meer te besteden te hebben. Een lineaire hypotheek is over de gehele looptijd goedkoper. Je lost een vast bedrag per maand af waardoor je maandlasten dalen. Bij beide hypotheekvormen los je overigens de volledige hypotheek binnen de looptijd af. Welke hypotheekvorm voor jou het beste past, hangt af van je persoonlijke situatie. Een combinatie van verschillende hypotheekvormen is ook mogelijk. Je hypotheekadviseur kan je hierin goed adviseren.

: Annuïteitenhypotheek: zo werkt het | De Hypotheekshop

Welk nadeel heeft een annuïteitenhypotheek die een lineaire hypotheek niet heeft?

Verschil annuïteit en lineair – Als startende huizenkoper heb je sinds de regels voor hypotheekrenteaftrek per 1 januari 2013 werden verscherpt eigenlijk nog maar twee hypotheekvormen om uit te kiezen: een annuïteiten- of een lineaire hypotheek. Wil je meer weten over wat het verschil tussen annuïteiten en een lineaire hypotheek is? Bij een annuïteitenlening betaal je de eerste jaren vooral veel rente en los je pas later in de meer af.

 • Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand een gelijk deel aan aflossing.
 • Zo los je juist sneller af en daardoor wordt het maandbedrag ook steeds lager.
 • Het bedrag waarover je rente betaalt, wordt immers steeds kleiner.
 • Over de gehele looptijd van 30 jaar heb je bij een lineaire hypotheek in totaal ook nog eens minder ‘kosten’ dan bij een annuïteitenhypotheek.

Toch is de annuïteitenhypotheek wel de meest gekozen hypotheekvorm van de twee. Dat heeft met name te maken met de lagere maandlasten aan het begin van de looptijd. Wat voor jouw situatie het beste is als je kijkt naar annuïteit of lineair, heeft vooral te maken met je persoonlijke situatie.

Hoeveel mag je per jaar aflossen op je hypotheek?

Maximaal aflossen hypotheek – Je mag elk jaar een percentage van de hoofdsom van je hypotheek vergoedingsvrij aflossen. Hoeveel procent dit is, hangt af van de geldverstrekker. Vaak is het 10% tot 20% van je oorspronkelijke hypotheekschuld. Los je meer af? Dan kan het zijn dat je een vergoeding moet betalen.

de rentevaste periode afloopt je je woning verkoopt of wordt verkocht via een executieverkoop je huis tenietgedaan wordt, bijvoorbeeld door een brand nabestaanden een uitkering krijgen om het huis af te lossen uit een overlijdensrisicoverzekering

Wat is een annuitaire aflossing?

Wat is annuïtair en lineair aflossen? U betaalt voor uw hypotheek of lening jaarlijks een vast bedrag. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing, De samenstelling van dit bedrag verandert gedurende de looptijd. Het aflossingsdeel neemt toe en het rentedeel neemt af.