Hypotheek Bedrijfspand Berekenen
Contents
Kun je als particulier een bedrijfspand kopen?
Veelgestelde vragen – Kan ik als particulier een bedrijfspand kopen? Ja, het is mogelijk om als particulier een bedrijfspand te kopen. Wel heeft dit gevolgen voor de inkomstenbelasting. Hoe duur is een bedrijfspand? Hoeveel een bedrijfspand kost ligt aan de grootte, locatie en de staat van het pand.
Hoe hoog is de zakelijke hypotheekrente?
Een zakelijke hypotheek is een lening die u afsluit voor de financiering van de aankoop of verbouwing van een bedrijfspand. Geldverstrekkers lenen u niet altijd 100% van de getaxeerde waarde van het pand. Een hypotheek voor zakelijk vastgoed heeft meestal een looptijd van 25 jaar.
Basisrente
Het tarief waarvoor de geldverstrekker geld inkoopt. Meestal wordt de EURIBOR gebruikt.
Variabele rente De kosten die de geldverstrekker maakt voor bijvoorbeeld personeel. Risico-opslag De geldverstrekker loopt het risico dat u niet meer kunt voldoen aan de betaling. Hoe risicovoller de lening is, hoe meer risico-opslag er gerekend wordt.
Hoe koop ik een pand zonder geld?
Beleggen in vastgoed met de overwaarde van mijn huis – De enige manier om te beleggen in vastgoed zonder eigen geld is door een beleggingshypotheek aan te vragen met de meerwaarde van je eigen woning of beleggingspand, Zo hoeft er geen eigen inleg te worden ingezet.
- Met gemiddeld €60.000,- overwaarde op je eigen huis kun je al een courant beleggingspand kopen.
- Daarom is beleggen in vastgoed met de overwaarde van je eigen huis een slimme manier om je eerste beleggingspand mee te kopen.
- Bovendien is de rente van een hypotheek op je eigen woning een stuk lager dan de rente van een vastgoedhypotheek.
Zo maak je dus een flink hoger rendement door de overwaarde van je eigen huis op te nemen voor een vastgoedbelegging. Hoe succesvol beleggen in vastgoed? Door beleggingshypotheken is beleggen in vastgoed meer toegankelijk voor de gemiddelde mens dan wat men denkt.
- In plaats van te sparen voor de auto waar je al jaren naar verlangt die €40.000 euro kost en ongetwijfeld in waarde zal dalen, kan je met hetzelfde bedrag al een goede belegging doen wat alleen nog maar meer geld oplevert.
- Zo kan je later de auto rijden die je wilt en behoud je wat extra zakgeld op je spaarrekening.
Hoe beleg je dan in vastgoed met zo min mogelijk risico’s? Hieronder staan belangrijke stappen en tips die je wilt volgen als je gaat beleggen in vastgoed. Ten eerste is het belangrijk om te onderzoeken waar je gaat beleggen en in wat je gaat beleggen.
- Erg belangrijk is om van tevoren te kijken hoe de staat van het pand is, of het pand op een goede locatie, in een goede buurt staat en of er voorzieningen in de buurt zijn als supermarkten en scholen.
- Zorg ervoor dat er veel vraag is in die buurt en dat je dus snel een huurder of een koper vindt.
- Bij beleggen in vastgoed moet er gekeken worden of de woning ook in economisch slechte tijden het gehele jaar verhuurd zal zijn.
Indien dit het geval zal zijn dan is het pand geschikt om toe te voegen aan je vastgoedportefeuille. Verder is het belangrijk om te weten voor hoeveel omliggende panden worden verkocht of verhuurd. Vraag jezelf ook af of het pand in de sociale- of vrije sector valt.
- In de vrije sector kan je namelijk de huurprijzen zelf bepalen en in de sociale sector gaan de huurprijzen tot een bepaald maximum.
- Een beleggingspand moet dus altijd in de vrije sector uitkomen.
- Dit kun je aan de hand van het puntensysteem achterhalen.
- Ook moet er gekeken worden naar de regelgeving en bestemmingsplan in het gebied? Mag er verhuurd worden en zo ja tegen welke voorwaarden? Ten tweede is het handig om een plan te trekken.
Ga eens bij het pand dat je op het oog hebt kijken en bedenk voor jezelf welke kosten je gaat krijgen. Denk aan VvE, OZB, rioolheffing, waterschapsbelasting, verzekeringen, onderhoud, etc. Hou ook rekening met onvoorziene kosten. Wat moet er eventueel gelijk vervangen worden voordat je gaat verhuren en kan je meerwaarde creëren door een extra kamer toe te voegen, of door renovatie. Ten derde wil je op zoek gaan naar een bank die jou een beleggingshypotheek wilt verstrekken. Het komt voor dat een bank je verzoek afwijst. Ga daarom langs bij verschillende banken zodat je gegarandeerd de financiering van het pand rond kan krijgen. Ook bieden verschillende banken een andere hypotheek aan.
De een financiert 70%, terwijl de ander tot wel 80% financiert. Tip: De meeste banken willen cijfers zien. Vaak willen ze weten hoe lang je in loondienst bent, je salaris stroken inzien, als je vanuit een bedrijf gaat beleggen wat de jaarcijfers zijn, etc. Ga eens bij verschillende banken op gesprek, zo kom je precies te weten wat ze van je verwachten en kan je ervoor zorgen dat je aan alle eisen voldoet.
Echter werken de meeste banken met een tussenpersoon. Wilt u meer weten over de tussenpersonen waar wij mee werken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Ten vierde is het belangrijk ervoor te zorgen dat er altijd een huurder is. Bij leegstand betaal je de huurkosten zelf.
- Ga dus van tevoren netwerken en ga op zoek naar potentiële huurders.
- Zorg ervoor dat de huurders betrouwbaar zijn.
- Richt je dus op de juiste doelgroep, stel eisen aan de huurder en ontmoet geïnteresseerde huurders face-to-face.
- Let wel op dat zelf verhuren wordt gezien als inkomen in box 1 omdat je ‘arbeid’ verricht.
Ook zal je regelmatig een bezoek aan het pand moeten brengen voor en inspectie en de huurpenningen moeten innen. Je bent zelf verantwoordelijk voor alles. Tip: Het is ook mogelijk om het beheer uit te besteden aan een vastgoedbeheerder. Deze partijen kunnen het beheer volledig overnemen, zoals onderhoud, zowel het vinden van een huurder als het incasseren van de huurinkomsten, het inschakelen van monteurs, etc.
- Vaak vragen ze 0,75 – 1 maand huur + BTW voor werving en selectie.
- Tot slot als alles goed is verlopen kan je genieten van je extra huurinkomsten.
- Je hebt het beroemde “passieve inkomen” opgebouwd en je geld werkt nu voor jou.
- De vraag is wat je er mee gaat doen.
- Ben je al tevreden met de inkomsten van één pand, of ga je de extra inkomsten verder uitbreiden? Het is namelijk mogelijk door de hefboomwerking, om met de huurinkomsten of meerwaarde van het pand nog een belegging te doen.
Zo kan je het passieve inkomen zover uitbreiden als je wilt, voor zover je er tijd voor hebt. Deze stappen zijn dus altijd te herhalen. Wat zijn de voordelen van beleggen in vastgoed? Vastgoed is iets wat altijd zal blijven bestaan. De vraag om te wonen in er altijd. Je investeert met het huis als onderpand wat tastbaar is en altijd iets waard blijft. Het biedt bescherming tegen inflatie.
- Investeren in onroerende goederen is niet inflatie gevoelig.
- Er kan een hoger rendement worden behaald ten opzichte van andere beleggingen.
- Vooral in vergelijking met de spaarrente.
- Het levert een (extra) inkomensstroom op.
- Ook wel een passief inkomen genoemd.
- Maandelijkse inkomsten waar je, bij een goed onderhouden pand, heel weinig tijd aan hoeft te besteden.
Je vastgoedportefeuille uitbreiden met de hefboomwerking. Met de inkomsten of meerwaarde van het beleggingspand kan je een nieuwe belegging doen. Op deze manier breid je je vastgoedportefeuille uit en creëer je steeds meer rendement en inkomsten. Wat zijn de nadelen van beleggen in vastgoed? Er dient een eigen inbreng van ongeveer 20% of meer ingelegd te worden.
- Reken hiernaast ook op onderhoudskosten en onvoorziene kosten die er bij komen kijken.
- Mocht er iets kapot gaan, ben jij er verantwoordelijk voor.
- Ook zal je het pand moeten onderhouden, wat tijd kost.
- De staat van het pand moet regelmatig gecontroleerd worden.
- Je zal ervoor moeten zorgen dat er altijd een huurder is en dat je maandelijks de huurkosten incasseert.
Bij leegstaand van het pand, blijven de hypotheekkosten natuurlijk doorlopen. Meer informatie Wilt u meer informatie ontvangen of wilt u graag zelf beleggen in vastgoed. Vraag dan geheel vrijblijvend een vastgoed adviesgesprek bij ons aan. In dit gesprek kunnen wij u een uitgebreid advies geven, en als vervolgstap het vinden van een courant beleggingspand.
Is een bedrijfspand vermogen?
Bedrijfspand in eigendom: privé- of ondernemingsvermogen? Als u uw onderneming vestigt in een pand dat uw eigendom is, moet u voor de inkomstenbelasting altijd vaststellen of dat pand een privépand of een ondernemingspand is. Dat heeft gevolgen voor de lange termijn.
- Stel dat het pand tot het vermogen van uw onderneming behoort en dat het in waarde stijgt.
- Die waardestijging is dan winst van uw onderneming.
- En over die winst moet u te zijner tijd belasting betalen.
- De gemiddelde waarde van een pand dat u privé in eigendom hebt, moet u per jaar opgeven als vermogen in box 3 voor de inkomstenbelasting.
Omgekeerd: onderhouds- en verbouwingskosten zijn aftrekbaar als het pand van uw onderneming is, maar niet als het pand van u privé is. Van belang is dus: weegt de verwachte waardestijging van het pand op tegen de verwachte kosten?
Kan je wonen in een bedrijfspand?
Wonen in bedrijfswoning of bedrijfspand zonder vergunning is niet toegestaan. Het komt regelmatig voor dat een bedrijfsloods wordt verbouwd tot één of meer woningen.
Wat is bedrijfspand waard?
Waar kan ik de WOZ-waarde van mijn bedrijfspand (niet-woning) opvragen? Indien u de WOZ-waarde (wet onroerende zaken) van uw eigen bedrijfspand wilt weten kunt u deze bij de gemeente opvragen. Uiteraard ontvangt u eenmaal per jaar een WOZ-beschikking waarop de WOZ-waarde van uw pand is vermeld.
Als u wilt weten hoe de gemeente deze WOZ-waarde heeft bepaald dan kunt u bij de gemeente een zgn. taxatieverslag opvragen. Dit taxatieverslag bevat de onderbouwing van de vastgestelde WOZ-waarde. In de meeste gemeenten is een dergelijk taxatieverslag online opvraagbaar; daarvoor zult u moeten inloggen via de website van de gemeente.
Als u twijfelt of de vastgestelde WOZ-waarde wel juist is dan is het verstandig om een bezwaarschrift in te dienen. Een bezwaarschrift dient binnen 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking te zijn ingediend. Kan ik als huurder de WOZ-waarde van het bedrijfspand opvragen? Indien u geen eigenaar bent van een bedrijfspand maar huurder, dan ontvangt u ook eenmaal per jaar een WOZ-beschikking waarop de WOZ-waarde van uw bedrijfspand is vermeld.
Ook als huurder kunt de onderbouwing van de WOZ-waarde te weten komen door in te loggen op de website van de gemeente dan wel door middel van het opvragen van het taxatieverslag. Als u twijfelt of de vastgestelde WOZ-waarde wel juist is dan is het verstandig om een bezwaarschrift in te dienen. Een bezwaarschrift dient binnen 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking te zijn ingediend.
Hoe wordt de WOZ-waarde van een bedrijfspand berekend? De WOZ-waarde van een bedrijfsmatig gebruikte onroerende zaak wordt bepaald op de waarde in het economische verkeer (ofwel: marktwaarde) tenzij de gecorrigeerde vervangingswaarde van die onroerende zaak hoger is dan die waarde in het economische verkeer.
In de meeste gevallen geldt voor courante objecten de waarde in het economische verkeer en geldt voor incourante objecten de gecorrigeerde vervangingswaarde. Een object is incourant indien voor een onroerende zaak geen markt is in de zin dat dergelijke onroerende zaken niet regelmatig worden verkocht.
Waar kan ik de WOZ-waarde van een bedrijfspand opzoeken? WOZ-waarden van bedrijfspanden zijn niet openbaar; u kunt deze waarde dus niet opzoeken. WOZ-waarden van woningen zijn wel openbaar en daardoor kunt u van iedere woning de WOZ-waarde opzoeken op https://www.wozwaardeloket.nl Wellicht worden de WOZ-waarden van sommige bedrijfspanden in de nabije toekomst ook openbaar maar hierover heeft het kabinet nog geen besluit genomen.
Wordt voor bedrijfsobjecten meer OZB betaald dan voor woningen? Ja, dat is in alle gemeenten zo. De reden hiervan is dat ter zake van woningen alleen een OZB-eigenarenbelasting wordt geheven; voor niet-woningen wordt in (bijna) alle gemeenten zowel een OZB-eigenarenbelasting als een OZB-gebruikersbelasting geheven.
Bovendien is het tarief van de OZB-eigenarenbelasting voor niet-woningen hoger dan het tarief voor woningen. In enkele gemeenten wordt geen OZB-gebruikersbelasting geheven ter zake van niet-woningen; in deze gemeenten is het OZB-eigenarentarief voor niet-woningen nog hoger omdat de gemeente de gemiste OZB van gebruikers dan bij de eigenaar heft.
Is bezwaar of beroep mogelijk tegen de hoogte van de OZB-tarieven? De OZB-tarieven worden door de gemeenteraad vastgesteld; tegen de vastgestelde tarieven is geen bezwaar of beroep mogelijk. In een aantal gevallen is in beroep wel eens aan de orde geweest of een forse tariefstijging van het ene op het andere jaar niet in strijd is met de wet.
De rechter heeft forse tariefstijgingen tot nu toe ongemoeid gelaten; de redelijkheid van een tariefstijging staat niet ter beoordeling van de rechter. De OZB-tarieven moeten wel voorafgaand aan het belastingjaar zijn vastgesteld door de gemeenteraad; anders kan dat gevolgen hebben voor de rechtmatigheid van de opgelegde OZB-aanslag(en).
- Welke gevolgen dat heeft kan per situatie verschillend zijn.
- Wat is de huurwaardekapitalisatiemethode? Bij de huurwaardekapitalisatiemethode wordt de WOZ-waarde bepaald aan de hand van transactiegegevens van vergelijkbare objecten.
- Zo worden verkoopprijzen en verhuurprijzen van vergelijkbare objecten in aanmerking genomen; ook worden eventuele incentives in aanmerking genomen omdat die ook van invloed zijn op de huurwaarde.
Vanuit gerealiseerde verkoopprijzen en gerealiseerde huurprijzen kan een kapitalisatiefactor worden berekend. Overigens dient wel rekening te worden gehouden met de wettelijke ficties die de Wet WOZ kent bij de waardering van onroerende zaken: bij de waardebepaling moet worden uitgegaan van de fictie dat de volle en onbezwaarde eigendom van de onroerende zaak kan worden overgedragen (overdrachtsfictie) en de onroerende zaak onmiddellijk en in volle omvang in gebruik kan worden genomen (verkrijgingsfictie).
Hoeveel hypotheek op een pand?
Maximale hoogte hypotheek ten opzichte van de waarde koophuis – Hoeveel u kunt lenen, hangt onder andere af van de waarde van uw koophuis. U kunt een hypotheek afsluiten tot 100% van de waarde van het huis. U kunt dus niet meer lenen dan het huis waard is. Een taxateur stelt de waarde vast.