Hypotheek Berekenen Met Bouwdepot
Bouwdepot berekenen – De hoogte van een bouwdepot wordt bepaald door de waarde van je woning na de verbouwing. Die waarde wordt door een taxateur vooraf vastgesteld. Je kunt dan maximaal 100% lenen van dit bedrag. De hoogte van een bouwhypotheek is ook afhankelijk van het soort verbouwing dat je gaat uitvoeren.
Contents
- 1 Hoe werkt hypotheek met bouwdepot?
- 2 Kan vloer uit bouwdepot?
- 3 Waarom taxatie bij bouwdepot?
- 4 Hoe wordt een bouwdepot afgelost?
Hoe werkt hypotheek met bouwdepot?
Een bouwdepot aanvragen – Een bouwdepot vraag je aan bij je hyptoheekverstrekker. Samen met je hypotheekadviseur bepaal je welk bedrag van je hypotheek in het bouwdepot gaat. Het geld in je bouwdepot gebruik je om zelf de facturen van aannemers en andere leveranciers te betalen.
Wat kost een bouwdepot van 40000 per maand?
Alles wat je moet weten over een bouwdepot (leestijd: ca.5 minuten) Steeds meer mensen blijven deze zomer thuis en gaan niet op vakantie. Nadat ze al enkele maanden binnenshuis vertoeven, krijgen ze steeds meer oog voor allerlei klussen. En die klussen kosten een zodanig bedrag, wat boven het vakantiegeld uit stijgt.
Vaak wordt er dan een lening afgesloten, om de verbouwingskosten te kunnen betalen. Een extra hypotheek voor een verbouwing wordt ook wel een ‘bouwdepot’ genoemd. En laat dat nu net een onderwerp zijn, waarover ik vaak vragen gesteld krijg. De hoogste tijd om hierover wat meer duidelijkheid te krijgen.
Wat is een bouwdepot? Om maar meteen de belangrijkste vraag te beantwoorden (sorry, ik houd niet van wachten): een bouwdepot is niets anders dan een potje met geld voor jouw verbouwing. Je kunt het vergelijken met een lopende rekening waarop geld staat, wat je voor je verbouwing kunt (moet) gebruiken.
- Wil je voor 20.000 euro verbouwen en heeft de bank jouw hypotheekaanvraag goedgekeurd? Dan is er 20.000 euro aan verbouwingsgeld voor jou beschikbaar.
- Hoe werkt een bouwdepot? Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe keuken hebt gekocht, of wanneer je de timmerman wil betalen, dan stuur je de factuur hiervan naar de bank toe.
Vaak kun je daarna kiezen: de bank maakt eerst het bedrag wat op de factuur staat naar jou over, zodat jij deze zelf kunt betalen. Of de bank betaalt rechtstreeks de factuur voor jou. Wat wil de bank weten voordat ik een bouwdepot kan krijgen? Natuurlijk dien je het verbouwingsgeld wel te kunnen lenen vanuit je inkomen.
- De bank wil daarnaast weten wat je precies aan je woning gaat verbouwen.
- Het moet namelijk wel een woning blijven, dus dat pretpark of café bouw je maar ergens anders.
- Wanneer je je hypotheek verhoogt vanwege een verbouwing, dan vraagt de bank om een taxatierapport.
- Aan een makelaar-taxateur dien je door te geven wat je gaat verbouwen, en welk bedrag je daarvoor ongeveer nodig denkt te hebben.
Vervolgens wordt het taxatierapport opgemaakt en naar de bank gestuurd. De verbouwingskosten die in het taxatierapport staan vermeld, worden vervolgens via een bouwdepot aan jou beschikbaar gesteld. Moet ik vooraf al offertes aantonen en exacte verbouwingsbedragen weten? Nee, dat hoeft niet.
- Je geeft aan de makelaar-taxateur (om het taxatierapport op te kunnen stellen) het verbouwingsbedrag door, dat jij nodig denkt te hebben.
- Bijvoorbeeld: nieuwe vloer 5.000 euro, keuken 10.000 euro, badkamer 8.000 euro, etc.
- Totale verbouwingskosten: 23.000 euro.
- Dien je later een factuur in voor een nieuwe vloer ter waarde van 5.500 euro? Dan gaat de bank niet flauw doen en jou vervolgens ook ‘maar’ 5.000 euro uitkeren, omdat je eerder hebt aangegeven hiervoor een nieuwe vloer aan te zullen schaffen.
Maar let wel: op = op. Dus besteed jij 23.000 euro aan een nieuwe keuken en badkamer? Dan heb je dus geen geld meer voor een nieuwe vloer. Wat als ik geld overhoud vanuit mijn bouwdepot? Een bouwdepot kent vaak een looptijd van 1 tot 2 jaar; dit is afhankelijk van de voorwaarden van jouw bank of hypotheekverstrekker.
Ben je klaar met verbouwen en heb je nog geld overgehouden? Dan mag je dat vaak boetevrij aflossen. Check dit altijd nog even bij je hypotheekverstrekker! Wat zijn de kosten van een bouwdepot? Een bouwdepot kost je niets extra, behalve dat je natuurlijk hypotheekadvies- en afsluitkosten betaalt. Ook betaal je voor de opmaak van een taxatierapport, en kun je opnieuw naar de notaris moeten (dit laatste hoeft niet altijd, vraag ernaar bij je hypotheekadviseur).
Belangrijk bij een bouwdepot: je betaalt alleen rente over het bedrag wat je hebt opgenomen. We nemen er het eerder genoemde voorbeeld bij: je hebt een bouwdepot van 23.000 euro, en je hebt de factuur van de vloer à 5.000 euro betaalt. Er zit dan nog 18.000 euro in je bouwdepot.
Dat betekent dat je alleen rente betaalt over de opgenomen 5.000 euro, want die andere 18.000 euro heb je nog niet geleend. Bijvoorbeeld: die extra 23.000 euro kosten jou 100 euro per maand. Dat betaal je pas, als je die 23.000 euro helemaal hebt opgenomen. Als je dus eerst alleen geld voor de vloer hebt opgenomen, dan betaal je daarna zo’n 25 euro per maand.
Over het geld wat nog in het bouwdepot staat, betaal je nog even geen rente. Tot slot: in hoeverre je een verbouwing mee kunt nemen in je hypotheek, lees je in een eerdere, Succes met klussen! 😉 : Alles wat je moet weten over een bouwdepot
Hoeveel krijg je terug van bouwdepot?
Uw renteaftrek in de 1e 2 jaar – Over het bedrag van uw lening dat in depot staat, krijgt u rente én betaalt u rente. De 1e 6 maanden is de rente die u betaalt over uw lening aftrekbaar. Dit verlaagt dus uw inkomen (box 1). De rente die u krijgt uit het depot, gaat niet af van de rente die u betaalt.
Is het slim om een bouwdepot te nemen?
De voordelen: –
Je hoeft de verbouwing niet volledig uit eigen zak te betalen Je hypotheek zit sneller in een lagere risicoklasse, doordat de marktwaarde na verbouwing hoger is dan de waarde zonder verbouwing. Met een hogere marktwaarde krijg je mogelijk een renteverlaging. Leveren je verbouwplannen energiebesparing op? Dan kun je bij een nieuwe woning tot 6% van de koopsom extra lenen. Over het bedrag dat je nog niet hebt opgenomen, ontvang je een rentevergoeding. De geldverstrekker verrekent die meestal met de hypotheekrente die je moet betalen. Neem je uiteindelijk niet je volledige bouwdepot op? Dan los je het bedrag af op je hypotheek. Dat kan vaak boetevrij. Facturen kun je direct declareren bij de geldverstrekker.
Hoeveel mag je lenen voor een bouwdepot?
Bouwdepot berekenen – De hoogte van een bouwdepot wordt bepaald door de waarde van je woning na de verbouwing. Die waarde wordt door een taxateur vooraf vastgesteld. Je kunt dan maximaal 100% lenen van dit bedrag. De hoogte van een bouwhypotheek is ook afhankelijk van het soort verbouwing dat je gaat uitvoeren.
Waarom krijg je rente over je bouwdepot?
Kun je de rente van een bouwdepot ook aftrekken? – Een bouwdepot is een onderdeel van je hypotheek en ook hier betaal je hypotheekrente over. Als je gaat verhogen, en een bouwdepot opneemt in je bestaande hypotheek, dan betaal je de rente die op dat moment geldt voor de betreffende geldverstrekker.
- Wanneer je het bouwdepot opneemt bij een nieuwe hypotheek voor een nieuw aan te kopen woning, dan is het bouwdepot een onderdeel van de hypotheek en betaal je dezelfde rente als welke je betaald over je hypotheek.
- Wanneer je het geld nog niet opneemt dan staat er een flink bedrag op je bouwrekening.
- Daarover ontvang je rente.
Wanneer deze rente net zo hoog is als de rente die je betaal dan kost het je dus niets. Wanneer je opnames gaat maken uit het bouwdepot dan ontvang je minder rente en ga je dus hypotheekrente betalen. Deze rente is aftrekbaar bij de belastingdienst (hypotheekrenteaftrek).
Kan tuin uit bouwdepot?
De aanleg van een tuin kan, net als de aanleg van erfafscheiding en nieuwe bestrating, worden meegefinancierd in de hypotheek en dus worden betaald uit het bouwdepot. Dit kan onder de norm ‘meerwerk aan de woning’. Wanneer je bestrating wilt kopen bij 123Sierbestrating kun je dus vanuit je bouwdepot betalen. Hoe dat precies werkt, leggen we je in dit blogartikel uit.
Wat als je je bouwdepot niet gebruikt?
Geld over – Is je bouwdepot niet volledig gebruikt? Dan kan je tijdens het beëindigen, het geld wat over is zelf verdelen over de leningdelen van je hypotheek. Je hypotheek wordt dan met dat bedrag verlaagd.
Hoe lang mag je over bouwdepot doen?
Na het passeren van je hypotheek kun je jouw bouwdepot maximaal twee jaar gebruiken. Als je na twee jaar nog geld in je bouwdepot hebt, dan wordt dit afgelost op je hypotheek.
Wat gebeurt er met restant bouwdepot?
2. Hoe werkt een bouwdepot? – Koop je een kluswoning of een nieuwbouwwoning? Dan sluit je vaak een bouwdepot af bij je hypotheek. Het bedrag wat je in het bouwdepot opneemt wordt bepaald door 2 factoren:
- De werkzaamheden die je wilt laten uitvoeren
- De waarde van je woning (voor én na verbouwing)
Lees hier meer over het berekenen van je bouwdepot. Gaat je hypotheek lopen, dan stort de geldverstrekker het bedrag op een geblokkeerde rekening. Tijdens de bouw of verbouwing van je woning declareer je de facturen hiervoor bij de geldverstrekker. Het bouwdepot eindigt als de bouw of verbouwing klaar is of na een bepaalde periode,
Kan verf uit bouwdepot?
Wat mag je hier niet uit betalen? – Ook voor een nieuwbouwwoning geldt dat je de zaken die je makkelijk kunt meeverhuizen niet kunt financieren vanuit het nieuwbouwdepot. Alleen de dingen die vastzitten aan je huis, kun je uit het bouwdepot betalen. Verf mag bijvoorbeeld wel, behang juist weer niet.
Kan je sjoemelen met bouwdepot?
Opmaken van bouwdepot. Goedendag, Wij zijn op dit moment aan het aanbouwen/verbouwen. Hiervoor hebben wij een bouwdepot van 72K. Ook hebben wij nog 23K aan spaargeld. Nu betalen wij de meeste vakmensen in het zwart. Bijvoorbeeld onze aannemer (bevriend) vraagt zwart €28 per uur en wit €40, dit bespaard op het totaal natuurlijk erg veel geld.
Ook de stukadoor, vloerlegger en elektricien mogen (keuze) zwart betaald worden. Alle materialen/ benodigdheden gaan via het bouwdepot. Nu ben ik “bang” dat ik op het eind bijna geen spaargeld meer heb maar bijvoorbeeld wel nog 15/20K “vast” heb staan op het bouwdepot. Dit wordt dan uiteindelijk afgelost op de hypotheek.
Nu is mijn vraag heeft er iemand suggesties of heeft er iemand ervaring met het “leeghalen” van het bouwdepot zodat ik mijn spaarrekening weer kan aanvullen met het restant van het bouwdepot? Alvast bedankt voor het meedenken. Bouwdepot mag je niet opnemen.
Overigens is dit gewoon illegaal en ik ben niet roomser dan de paus, maar je vraagt om hulp bij illegale praktijken. De simpelste oplossing is gewoon de klussen wit betalen uit het bouwdepot. Restanten van bouwdepots kun je wel direct aflossen op je hypotheek, maar naar je spaarrekening verhuizen kan niet.(Je maandbedrag op je hypotheek gaat dan wel wat omlaag zodat je als het goed is ook weer sneller kunt sparen om de rekening aan te vullen.) Je zal facturen moeten overhandigen van de werkzaamheden die je hebt aangegeven bij het verkrijgen van het bouwdepot.
En die heb je niet. Verdere conclusies kun je zelf wel trekken denk ik, en “trucjes” om toch geld te ontvangen komt neer op fraude en daar zal je hier geen advies voor krijgen : Je zal facturen moeten overhandigen van de werkzaamheden die je hebt aangegeven bij het verkrijgen van het bouwdepot.
En die heb je niet. Verdere conclusies kun je zelf wel trekken denk ik, en “trucjes” om toch geld te ontvangen komt neer op fraude en daar zal je hier geen advies voor krijgen Volgens mij geeft hij aan dat hij dan de manuren uit spaargeld betaald, en alleen de onderdelen uit het bouwdepot, dit zou dan wel mogen.
Dat ligt er dus aan. Het huis is totdat de hypotheek afbetaald is van de hypotheekverstrekker. Ook kan de hypotheekverstrekker “moeilijk” doen als aan het eind ruim 20-30k niet gebruikt is terwijl de werkzaamheden begroot zijn voor dat bedrag. (Is het huis dan wel zoveel in waarde gestegen etc) De ene bank is wat makkelijker met leeghalen bouwdepot dan de andere bank.
- Je hebt het bouwdepot verkeerd ingeschat, dus dat valt niet zomaar op te lossen.
- Je uiteindelijke vraag leidt tot antwoorden die neigen naar fraude dus ik denk niet dat je hier echt goede antwoorden gaat krijgen.
- Dat ligt er dus aan.
- Het huis is totdat de hypotheek afbetaald is van de hypotheekverstrekker.
Ook kan de hypotheekverstrekker “moeilijk” doen als aan het eind ruim 20-30k niet gebruikt is terwijl de werkzaamheden begroot zijn voor dat bedrag. (Is het huis dan wel zoveel in waarde gestegen etc) N=1, ik had 40k over maar nooit vragen ontvangen. Wellicht omdat ik NHG had en daardoor de ltv minder of niet van belang is.
- Dat ligt er dus aan.
- Het huis is totdat de hypotheek afbetaald is van de hypotheekverstrekker.
- Ook kan de hypotheekverstrekker “moeilijk” doen als aan het eind ruim 20-30k niet gebruikt is terwijl de werkzaamheden begroot zijn voor dat bedrag.
- Is het huis dan wel zoveel in waarde gestegen etc) Wat je zegt in de eerste zin klopt wel, maar voor de duidelijkheid: de TS is de hypotheekverstrekker.
Ookwel de hypotheekgever is de persoon die aan de bank een beperkt zekerheidsrecht op zijn registergoed (hypotheek) geeft, zodat de bank het geleende geld met voorrang op andere schuldeisers kan terugkrijgen. Die kan dus NIET moeilijk gaan doen. De hypotheeknemer (bank) zou dat in theorie wel kunnen doen.
Echter zijn op dit soort bedragen dat geen problemen, omdat je de hypotheek aflost met het bedrag wat niet gebruikt is. Dus het gebrek aan waardevermeerdering bij het onderpand, wat gecompenseerd door verlaging van de lening. Dit is dus niet echt een probleem. Ik vraag niet om de zwarte uren alsnog legaal te verkrijgen, die betaal ik uit eigen middelen.
Ik heb gewoon de vraag hoe ik slim de rest van het bouwdepot nog op te kunnen maken. Suggesties zijn ook welkom. Ik vraag hier in mijn ogen niks “illegaals”. Ik vind het zonde om deze vakmensen wit te betalen als het ook zo kan. Misschien niet helemaal netjes maar ik denk dat veel mensen voor deze optie zouden kiezen.
Met een rente van 1,43% (zonder NHG) wil ik het overgebleven deel graag opmaken ipv aflossen op mijn hypotheek. TS heeft alleen een ander tarief afgesproken wanneer hij contant betaald. Hoe de aannemert het vervolgens afhandelt is niet zijn probleem. Misschien doet de aannemer gewoon netjes belasting afdragen? : Ik vraag niet om de zwarte uren alsnog legaal te verkrijgen, die betaal ik uit eigen middelen.
Ik heb gewoon de vraag hoe ik slim de rest van het bouwdepot nog op te kunnen maken. Suggesties zijn ook welkom. Ik vraag hier in mijn ogen niks “illegaals”. Ik vind het zonde om deze vakmensen wit te betalen als het ook zo kan. Misschien niet helemaal netjes maar ik denk dat veel mensen voor deze optie zouden kiezen.
Met een rente van 1,43% (zonder NHG) wil ik het overgebleven deel graag opmaken ipv aflossen op mijn hypotheek. Ja, maar daar zit je toch in het illegale stuk. Als je de manuren wit had betaald via eigen middelen en de onderdelen via het depot dan kun jij prima verantwoorden hoe de verbouwing is gefinancierd.
Het bouwdepot is daar ook voor, je hebt dat immers zo afgesloten bij het afsluiten van je hypotheek. De enige legale optie die nu nog rest is om de rest van het bouwdepot terug te storten in de hypotheek. Verdere adviezen zijn dan ook illegaal en ik doe het topic dan ook op slot.
Kan vloer uit bouwdepot?
Voorwaarden bouwdepot – Er zijn altijd voorwaarden verbonden aan een bouwdepot. Denk hierbij aan:
De verbouwing moet je huis verbeteren, zodat het echt meer waard wordt. Je kan alleen een bouwdepot krijgen voor zaken die aan het huis vastzitten. Denk aan een uitbouw of dakkapel. Iets zit vast als je het niet kan weghalen zonder het kapot te maken. Losse zaken (zoals gordijnen) mag je dus niet uit het bouwdepot betalen, maar een nieuwe vloer weer wel. Je kunt alleen een bouwdepot krijgen voor zaken die aan het huis vastzitten. Denk aan een uitbouw of een dakkapel. Iets zit vast als je het niet kunt weghalen zonder het kapot te maken. Losse zaken (zoals gordijnen) mag je dus niet uit het bouwdepot betalen, maar een nieuwe vloer weer wel.Je inkomen moet voldoende zijn om het volledige hypotheekbedrag, inclusief verbouwing te kunnen lenen.
Waarom taxatie bij bouwdepot?
Stap 4 – Taxatie van de verbouwing door een taxateur – Op basis van de verbouwingsspecificatie zal de taxateur een marktwaarde van de woning ná verbouwing opnemen in het taxatierapport, De geldverstrekker rekent met deze waardevermeerdering voor het bepalen van de (maximale) leencapaciteit van het bouwdepot.
Kun je eigen uren declareren bouwdepot?
Je mag alleen arbeidsuren van derden declareren, zoals van een architect, loodgieter, glaszetter of elektricien. Uren die je zelf aan je (ver)bouw hebt besteed, vallen hier niet onder. Denk hierbij aan een zonnescherm, vaste tuinbeplanting, een tuinhuisje en schilderwerk.
Hoe wordt een bouwdepot afgelost?
Bouwdepot: hoe maak je er gebruik van in je hypotheek? Denk jij er over na om je (nieuwe) huis te verbouwen of ben je van plan om een nieuwbouwwoning te kopen? Dan kun je gebruik maken van een bouwdepot zodat je dit uit je hypotheek kunt financieren.
- De Hypotheekshop legt je uit wat het is, hoe het werkt en hoe je er één kunt aanvragen.
- Een bouwdepot is een aparte rekening bij je hypotheek.
- Je kunt er één aanvragen als je voor het koopt, voor je, voor je of bij het van je huis.
- Afhankelijk van de regels van de geldverstrekker en de hoogte van de verbouwing bepaal je samen met je hypotheekadviseur bij de aanvraag van de hypotheek welk bedrag van je hypotheek in een bouwdepot gaat.
De geldverstrekker stort vervolgens na passeren het bedrag in een bouwdepot. Met dit geld in je bouwdepot kun je de volgende kosten betalen:
Bestaande bouw: verduurzamen, renoveren of verbouwen: de grond en de daarop volgende bouwfases
Als je start met verbouwen, kun je de facturen van de bouw of verbouwing rechtstreeks opsturen naar je geldverstrekker. De geldverstrekker betaalt de facturen dan direct uit je bouwdepot. Als je zelf kosten voorschiet, kan de geldverstrekker het geld naar jouw rekening overmaken.
Duidelijk verhaal Persoonlijk financieel advies Gratis oriëntatiegesprek Altijd dichtbij 30+ hypotheekverstrekkers
Over het geld dat in jouw bouwdepot staat, ontvang je een rentevergoeding. Het percentage van de rentevergoeding is vaak gelijk aan het te betalen percentage op de lening. Soms hanteert de geldverstrekker een afslag van 1%. Hoe meer geld je laat uitbetalen, hoe minder rente je ontvangt. Hoeveel hypotheek je in een bouwdepot mag ‘stoppen’ is afhankelijk van de soort verbouwing die je gaat doen. In de regel geldt dat een verbouwing die zorgt voor waardevermeerdering van je huis, volledig mag worden gefinancierd in je hypotheek. Bij een verbouwing die zorgt voor waardevermeerdering moet je denken aan bijvoorbeeld een dakkapel of een uitbouw.
- Dit soort verbouwingen zorgen er namelijk voor dat je meer ruimte krijgt in huis.
- Een nieuwe keuken of een nieuwe badkamer zijn vaak smaakgevoelig en zorgen er niet altijd voor dat je huis meer waard wordt.
- Daarom kun je dit soort verbouwingen vaak maar beperkt meefinancieren in je hypotheek.
- Om te kijken of je huis na de verbouwing in waarde is gestegen, bepaalt de zowel de waarde van de woning voor als na de verbouwing vast.
De totale hypotheek mag niet meer bedragen dan 100% van de waarde van de woning na verbouwing. Worden ook meegefinancierd? Dan mogen de kosten hiervan meegefinancierd worden tot maximaal 106% van de waarde van de woning. Je kunt bij bijna alle geldverstrekkers een bouwdepot aanvragen.
Een van De Hypotheekshop denkt graag met je mee om te bepalen hoe je dit het beste kunt aanpakken. Hij of zij kan dan samen met je in kaart brengen welke geldverstrekker het beste bij je past, inclusief rente en voorwaarden. Zo weet je zeker dat je een hypotheek afsluit die past bij jouw situatie, voor nu én in de toekomst.
Het eerste gesprek is altijd gratis : Bouwdepot: hoe maak je er gebruik van in je hypotheek?
Hoeveel rente betaal je over bouwdepot?
Rentevergoeding – Over het bedrag wat op de bouwdepotrekening staat ontvang je rente. De rente die je ontvangt over het bedrag wat nog in je depot zit is gelijk aan de rente die je betaalt over de hypotheeklening. Je betaalt dus geen rente over het bedrag dat in het bouwdepot zit.
Hoe werkt betalen uit een bouwdepot?
Hoe werkt een bouwdepot? – Een bouwdepot is een aparte rekening, waaruit de rekeningen voor de bouw of verbouwing worden betaald. Zodra de hypotheekakte is getekend, wordt van het hypotheekbedrag eerst de grond betaald en eventuele andere kosten die de bouwer al heeft gemaakt voor de start. Het bedrag dat overblijft, wordt in het bouwdepot gestort.
Wat gebeurt er met geld wat overblijft in bouwdepot?
2. Hoe werkt een bouwdepot? – Koop je een kluswoning of een nieuwbouwwoning? Dan sluit je vaak een bouwdepot af bij je hypotheek. Het bedrag wat je in het bouwdepot opneemt wordt bepaald door 2 factoren:
- De werkzaamheden die je wilt laten uitvoeren
- De waarde van je woning (voor én na verbouwing)
Lees hier meer over het berekenen van je bouwdepot. Gaat je hypotheek lopen, dan stort de geldverstrekker het bedrag op een geblokkeerde rekening. Tijdens de bouw of verbouwing van je woning declareer je de facturen hiervoor bij de geldverstrekker. Het bouwdepot eindigt als de bouw of verbouwing klaar is of na een bepaalde periode,
Hoe wordt een bouwdepot afgelost?
Bouwdepot: hoe maak je er gebruik van in je hypotheek? Denk jij er over na om je (nieuwe) huis te verbouwen of ben je van plan om een nieuwbouwwoning te kopen? Dan kun je gebruik maken van een bouwdepot zodat je dit uit je hypotheek kunt financieren.
- De Hypotheekshop legt je uit wat het is, hoe het werkt en hoe je er één kunt aanvragen.
- Een bouwdepot is een aparte rekening bij je hypotheek.
- Je kunt er één aanvragen als je voor het koopt, voor je, voor je of bij het van je huis.
- Afhankelijk van de regels van de geldverstrekker en de hoogte van de verbouwing bepaal je samen met je hypotheekadviseur bij de aanvraag van de hypotheek welk bedrag van je hypotheek in een bouwdepot gaat.
De geldverstrekker stort vervolgens na passeren het bedrag in een bouwdepot. Met dit geld in je bouwdepot kun je de volgende kosten betalen:
Bestaande bouw: verduurzamen, renoveren of verbouwen: de grond en de daarop volgende bouwfases
Als je start met verbouwen, kun je de facturen van de bouw of verbouwing rechtstreeks opsturen naar je geldverstrekker. De geldverstrekker betaalt de facturen dan direct uit je bouwdepot. Als je zelf kosten voorschiet, kan de geldverstrekker het geld naar jouw rekening overmaken.
Duidelijk verhaal Persoonlijk financieel advies Gratis oriëntatiegesprek Altijd dichtbij 30+ hypotheekverstrekkers
Over het geld dat in jouw bouwdepot staat, ontvang je een rentevergoeding. Het percentage van de rentevergoeding is vaak gelijk aan het te betalen percentage op de lening. Soms hanteert de geldverstrekker een afslag van 1%. Hoe meer geld je laat uitbetalen, hoe minder rente je ontvangt. Hoeveel hypotheek je in een bouwdepot mag ‘stoppen’ is afhankelijk van de soort verbouwing die je gaat doen. In de regel geldt dat een verbouwing die zorgt voor waardevermeerdering van je huis, volledig mag worden gefinancierd in je hypotheek. Bij een verbouwing die zorgt voor waardevermeerdering moet je denken aan bijvoorbeeld een dakkapel of een uitbouw.
Dit soort verbouwingen zorgen er namelijk voor dat je meer ruimte krijgt in huis. Een nieuwe keuken of een nieuwe badkamer zijn vaak smaakgevoelig en zorgen er niet altijd voor dat je huis meer waard wordt. Daarom kun je dit soort verbouwingen vaak maar beperkt meefinancieren in je hypotheek. Om te kijken of je huis na de verbouwing in waarde is gestegen, bepaalt de zowel de waarde van de woning voor als na de verbouwing vast.
De totale hypotheek mag niet meer bedragen dan 100% van de waarde van de woning na verbouwing. Worden ook meegefinancierd? Dan mogen de kosten hiervan meegefinancierd worden tot maximaal 106% van de waarde van de woning. Je kunt bij bijna alle geldverstrekkers een bouwdepot aanvragen.
- Een van De Hypotheekshop denkt graag met je mee om te bepalen hoe je dit het beste kunt aanpakken.
- Hij of zij kan dan samen met je in kaart brengen welke geldverstrekker het beste bij je past, inclusief rente en voorwaarden.
- Zo weet je zeker dat je een hypotheek afsluit die past bij jouw situatie, voor nu én in de toekomst.
Het eerste gesprek is altijd gratis : Bouwdepot: hoe maak je er gebruik van in je hypotheek?