Hypotheek Berekenen Nieuw Huis

Hypotheek Berekenen Nieuw Huis

Wat gebeurt er met je hypotheek als je een nieuw huis koopt?

Wat gebeurt er met je hypotheek als je een nieuw huis koopt? – Als je een nieuw huis koopt, is je bestaande hypotheek prima mee te nemen. Hij moet dan wel nog goed aansluiten bij je huidige situatie en je toekomstige woning. Het komt er dan op neer dat je wel een nieuwe hypotheek afsluit, maar de huidige rente, maandlasten en andere voorwaarden meeneemt.

Hoeveel hypotheek als je al een huis hebt?

Maximale hypotheek berekenen 2023 | Consumentenbond

  Je mag maximaal 100% van de woningwaarde lenen volgens de regels van de overheid. Met een hypotheek betaal je dus nooit de volledige aankoopprijs plus alle bijkomende kosten als je een eigen huis koopt. Je hebt altijd eigen geld nodig. Bereken met onze tool je maximale hypotheek. Je ziet dan hoeveel eigen geld je bij een bepaald hypotheekbedrag moet inbrengen.

  Kun je je huidige hypotheek meenemen naar een nieuw huis?

  Wanneer kan ik mijn hypotheek meenemen? – Je kunt je lopende hypotheek niet zomaar meenemen. De hypotheek is namelijk gekoppeld aan je oude huis. De geldverstrekker ziet verhuizen als een nieuwe aanvraag. Dit betekent dat er opnieuw bekeken wordt of je het hypotheekbedrag op basis van je inkomen en de waarde van je nieuwe woning wel kunt lenen.

  Hoeveel eigen geld nieuw huis?

  Hoeveel eigen geld heb je nodig voor een koophuis? – De bijkomende kosten zoals de advies- en afsluitkosten, notariskosten taxatiekosten noemen we de kosten koper. Ook de overdrachtsbelasting valt daaronder. Sinds 1 januari 2021 betaal je eenmalig geen overdrachtsbelasting als je tussen de 18 en 35 jaar bent en een woning koopt.

  Hierdoor hoef je minder eigen geld in te leggen. Gemiddeld bedragen de kosten koper 6% (inclusief overdrachtsbelasting) van de woningwaarde. De gemiddelde huizenprijs in Nederland ligt rond de € 337.000. Als je een huis koopt van dit bedrag kun je ervan uitgaan dat je rond de € 20.220 aan eigen geld nodig hebt.

  Hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen, dan moet je rekenen op een bedrag rond de € 13.480.

  Hoelang mag je 2 huizen hebben?

  Hypotheekrenteaftrek voor een tweede woning – Voor een tweede huis krijg je geen hypotheekrenteaftrek. Financier je je tweede woning door je huidige hypotheek te verhogen? Ook dan is de hypotheekrente op je tweede woning niet fiscaal aftrekbaar. De hypotheek op je tweede huis valt onder vermogen in Box 3 en wordt door de Belastingdienst gezien als een consumptieve lening.

  1. Hierdoor kun je de lening niet aftrekken van de inkomstenbelasting.
  2. Wel bieden een aantal banken de mogelijkheid om een deel van je hypotheek op je tweede woning aflossingsvrij te financieren.
  3. Dit gaat vaak om 50 tot 65 procent van je hypotheek.
  4. Verhuur je je woning? Dan worden de verhuurinkomsten niet belast.

  Hoe hoog de hypotheek is die je voor je tweede huis kunt krijgen, hangt af van een aantal factoren. De hoogte van je hypotheek hangt bijvoorbeeld samen met de woningwaarde. Meestal bieden hypotheekverstrekkers een hypotheek van 60 tot 80 procent van de totale woningwaarde.

  1. Daarnaast worden je maandelijkse hypotheeklasten meegenomen in de berekening van de maximale hypotheek op je tweede woning.
  2. Je kunt twee huizen op je naam hebben staan.
  3. Wel mag er daarvan maar één woning je hoofdverblijf zijn.
  4. Het aantal woningen dat je koopt en die belast worden in Box 3, is in principe onbeperkt.

  Bij de meeste hypotheekverstrekkers kun je je tweede woning voor een deel financieren. Het gaat hierbij om 60 tot soms 80 procent van de woningwaarde. De rest moet je zelf inbrengen. Om hoeveel geld dit gaat, hangt dus af van je woningwaarde. Afsluitkosten Oriëntatiegesprek: gratis Advies op maat en afsluiten: vanaf 2250,-

   Je start met een gratis oriëntatiegesprek Binnen 1 uur meer zekerheid Op één van de 60 kantoren of via videobellen Onafhankelijk advies: meer dan 40 aanbieders Vrijblijvend: je zit nergens aan vast

  Afsluitkosten Aanvragen renteaanbod: gratis Afsluiten hypotheek: 895,-

  Je vergelijkt en kiest zelf je hypotheek Je weet zelf veel van hypotheken Keuze uit 14 aanbieders Persoonlijke begeleiding Hypotheek gevonden? Wij regelen alles voor je

  Wat betekent een verhuisregeling voor een hypotheek?

  Op huizenjacht? Neem je lage rente mee met de verhuisregeling – Heb jij een nieuwe woning op het oog? Dan kun je ervoor kiezen om je huidige hypotheek af te lossen en een nieuwe hypotheek af te sluiten. Maar als je je oude hypotheek tegen een voordelige rente hebt afgesloten, dan kan het interessant zijn om je hypotheek mee te verhuizen.

  1. Je kunt dan gebruik maken van de verhuisregeling.
  2. Voor bestaande woningen én voor nieuwbouw.
  3. Maar liefst één op de twee doorstromers maakt momenteel gebruik van deze optie! Uit blijkt dat in veel regio’s in Nederland doorstromers actief zijn op de woningmarkt.
  4. Doorstromers hebben niet alleen vaak overwaarde op hun woning en een deels aflossingsvrije hypotheek met de optie om de hypotheekrente af te trekken.

  Ook kunnen doorstromers die de afgelopen vijf tot zeven jaar een huis gekocht hebben, de lage rente van hun naar hun nieuwe woning. Op dit moment maakt al één op de twee doorstromers gebruik van de verhuisregeling, waarbij de leencapaciteit 45.000 tot 50.000 euro hoger ligt dan die van doorstromers die hun oude rente niet (kunnen of willen) meeverhuizen.

  • De verhuisregeling of meeneemregeling is een van de mogelijke voorwaarden binnen een hypotheek.
  • De regeling is vooral interessant als je kiest voor een langere rentevaste periode en je verwacht dat je binnen die periode gaat verhuizen.
  • De verhuisregeling houdt in dat je de hypotheekrente en de daaraan gekoppelde rentevaste periode en hypotheekvoorwaarden van je huidige hypotheek meeneemt naar het volgende huis dat je gaat kopen.

  Dit kan een bestaande woning of een nieuwbouwwoning zijn. Je kan alleen je hypotheek meenemen als je bij dezelfde geldverstrekker je nieuwe woning financiert. Bij de verhuisregeling wordt de basisrente meegenomen. De geldverstrekker stelt opnieuw vast of je recht hebt op kortingen zoals bijvoorbeeld Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

  1. Oop jij een woning die duurder is dan je huidige woning? Dan kan het zijn dat je een aanvullende hypotheek moet afsluiten naast de hoofdsom van de oude hypotheek.
  2. Deze nieuwe hypotheek sluit je vervolgens af op basis van de dan geldende hypotheekrente en -voorwaarden.
  3. Stel: je hebt een hypotheek van 300.000 euro op je huidige woning.

  Je betaalt 1,8% rente en je rentevaste periode loopt over 7 jaar af. Voor de nieuwe woning die je op het oog hebt, heb je een hypotheek van 400.000 euro nodig. De huidige hypotheekrente is 3,8%. Je betaalt dan 7 jaar lang 1,8% rente over je oude hypotheek van 300.000 euro met eventuele op- of afslagen voor de nieuwe risicoklasse.

  1. Over het resterende hypotheekbedrag van 100.000 betaal je 3,8%.
  2. Als je gaat scheiden en de oude woning wilt verkopen, is het meestal zo dat slechts één van de ex-partners van de verhuisregeling kan profiteren.
  3. Bij de meeste geldverstrekkers is dit het geval.
  4. Oopt één van de ex-partners de ander uit? Dan wordt het huis officieel niet verkocht en kan de rente niet meegenomen worden.

  Het voordeel van de lage rente is dan voor de partner die in de woning blijft wonen. De meeste kun je meeverhuizen, zoals een aflossingsvrije hypotheek. Let er wel op dat de aflossingsvrije hypotheek meestal niet hoger mag zijn dan 50 procent van de marktwaarde van je nieuwe woning.

  1. Ook een spaarhypotheek kun je doorgaans meenemen.
  2. Aangezien je bij een spaarhypotheek juist baat hebt bij een hogere rente, is meenemen van dit type hypotheek echter vaak niet gunstig.
  3. Een lineaire of annuïteitenhypotheek kan meegenomen worden.
  4. Bij sommige geldverstrekkers mag je de looptijd verlengen.

  Bespreek met je hypotheekadviseur of dit fiscaal mogelijk is. Het voordeel van een langere looptijd is dat je meer kunt lenen dan met een kortere looptijd. Je smeert de lasten immers uit over een langere periode. Je bent overigens niet verplicht om je oude hypotheek mee te nemen.

  1. Als je niet meer tevreden bent over de hypotheekrente en/of de voorwaarden, los je je oude hypotheek af en sluit je een nieuwe hypotheek af.
  2. Veel hypotheeksoorten kun je dus in theorie meenemen als je naar een andere woning.
  3. De geldverstrekker behandelt de verhuizing van je oude hypotheek als een nieuwe hypotheekaanvraag.

  Daarbij toetst de geldverstrekker opnieuw of je aan alle voorwaarden voldoet. Er wordt gekeken naar je huidige inkomen, je betalingsverleden en de marktwaarde van je nieuwe woning om te beoordelen of je in aanmerking komt voor de hypotheek. Ben je benieuwd of jouw hypotheek een verhuisregeling heeft? Vraag het je hypotheekadviseur! : Op huizenjacht? Neem je lage rente mee met de verhuisregeling –

  Hoeveel eigen geld huis kopen 2023?

  Hoeveel eigen geld heb je nodig om een huis te kopen in 2023? In 2023 kan jij 100% van de woningwaarde lenen als hypotheek. Alle kosten die boven deze waarde komen, betaal je uit eigen zak. Zo zijn de kosten koper (k.k.) voor eigen rekening, wat gemiddeld neerkomt op 2,5% – 5% van de woningwaarde.

  1. Maar ook het bedrag dat je overbiedt, betaal je met eigen geld.
  2. Hoeveel geld je moet hebben om een huis te kopen, hangt dus onder andere af van de woningwaarde, of je overwaarde vanuit een vorig huis meeneemt en of je gebruik mag maken van de vrijstelling voor overdrachtsbelasting.
  3. Sta je op het punt een huis te kopen en wil jij weten hoeveel eigen geld nodig hebt? Klopt gerust aan bij Promovendum.

  Wij berekenen precies hoeveel eigen geld je moet inbrengen in jouw specifieke situatie. Laat je gegevens achter voor een of bel zelf met, : Hoeveel eigen geld heb je nodig om een huis te kopen in 2023?

  Hoe vaak gaat koop huis niet door?

  Kopers krijgen hypotheek niet rond, wat kunt u als verkoper doen? – U dacht uw huis verkocht te hebben totdat de makelaar belde met de mededeling dat de kopers de hypotheek niet op tijd rond krijgen. Of u even uitstel wenst te verlenen voor het financieringsvoorbehoud.

  Kun je je hypotheekrente meenemen?

  Rentecontract van je hypotheek meenemen – Je hebt een nieuw huis gekocht en je wilt je huidige rentecontract meenemen? Dan geldt het volgende: Je mag het rentecontract meenemen tot de einddatum van de rentevaste periode. Je mag het rentecontract meenemen voor maximaal de hoogte van jouw oude lening.

  Wat betekent een verhuisregeling voor een hypotheek?

  Op huizenjacht? Neem je lage rente mee met de verhuisregeling – Heb jij een nieuwe woning op het oog? Dan kun je ervoor kiezen om je huidige hypotheek af te lossen en een nieuwe hypotheek af te sluiten. Maar als je je oude hypotheek tegen een voordelige rente hebt afgesloten, dan kan het interessant zijn om je hypotheek mee te verhuizen.

  Je kunt dan gebruik maken van de verhuisregeling. Voor bestaande woningen én voor nieuwbouw. Maar liefst één op de twee doorstromers maakt momenteel gebruik van deze optie! Uit blijkt dat in veel regio’s in Nederland doorstromers actief zijn op de woningmarkt. Doorstromers hebben niet alleen vaak overwaarde op hun woning en een deels aflossingsvrije hypotheek met de optie om de hypotheekrente af te trekken.

  Ook kunnen doorstromers die de afgelopen vijf tot zeven jaar een huis gekocht hebben, de lage rente van hun naar hun nieuwe woning. Op dit moment maakt al één op de twee doorstromers gebruik van de verhuisregeling, waarbij de leencapaciteit 45.000 tot 50.000 euro hoger ligt dan die van doorstromers die hun oude rente niet (kunnen of willen) meeverhuizen.

  • De verhuisregeling of meeneemregeling is een van de mogelijke voorwaarden binnen een hypotheek.
  • De regeling is vooral interessant als je kiest voor een langere rentevaste periode en je verwacht dat je binnen die periode gaat verhuizen.
  • De verhuisregeling houdt in dat je de hypotheekrente en de daaraan gekoppelde rentevaste periode en hypotheekvoorwaarden van je huidige hypotheek meeneemt naar het volgende huis dat je gaat kopen.

  Dit kan een bestaande woning of een nieuwbouwwoning zijn. Je kan alleen je hypotheek meenemen als je bij dezelfde geldverstrekker je nieuwe woning financiert. Bij de verhuisregeling wordt de basisrente meegenomen. De geldverstrekker stelt opnieuw vast of je recht hebt op kortingen zoals bijvoorbeeld Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

  • Oop jij een woning die duurder is dan je huidige woning? Dan kan het zijn dat je een aanvullende hypotheek moet afsluiten naast de hoofdsom van de oude hypotheek.
  • Deze nieuwe hypotheek sluit je vervolgens af op basis van de dan geldende hypotheekrente en -voorwaarden.
  • Stel: je hebt een hypotheek van 300.000 euro op je huidige woning.

  Je betaalt 1,8% rente en je rentevaste periode loopt over 7 jaar af. Voor de nieuwe woning die je op het oog hebt, heb je een hypotheek van 400.000 euro nodig. De huidige hypotheekrente is 3,8%. Je betaalt dan 7 jaar lang 1,8% rente over je oude hypotheek van 300.000 euro met eventuele op- of afslagen voor de nieuwe risicoklasse.

  1. Over het resterende hypotheekbedrag van 100.000 betaal je 3,8%.
  2. Als je gaat scheiden en de oude woning wilt verkopen, is het meestal zo dat slechts één van de ex-partners van de verhuisregeling kan profiteren.
  3. Bij de meeste geldverstrekkers is dit het geval.
  4. Oopt één van de ex-partners de ander uit? Dan wordt het huis officieel niet verkocht en kan de rente niet meegenomen worden.

  Het voordeel van de lage rente is dan voor de partner die in de woning blijft wonen. De meeste kun je meeverhuizen, zoals een aflossingsvrije hypotheek. Let er wel op dat de aflossingsvrije hypotheek meestal niet hoger mag zijn dan 50 procent van de marktwaarde van je nieuwe woning.

  Ook een spaarhypotheek kun je doorgaans meenemen. Aangezien je bij een spaarhypotheek juist baat hebt bij een hogere rente, is meenemen van dit type hypotheek echter vaak niet gunstig. Een lineaire of annuïteitenhypotheek kan meegenomen worden. Bij sommige geldverstrekkers mag je de looptijd verlengen.

  Bespreek met je hypotheekadviseur of dit fiscaal mogelijk is. Het voordeel van een langere looptijd is dat je meer kunt lenen dan met een kortere looptijd. Je smeert de lasten immers uit over een langere periode. Je bent overigens niet verplicht om je oude hypotheek mee te nemen.

  • Als je niet meer tevreden bent over de hypotheekrente en/of de voorwaarden, los je je oude hypotheek af en sluit je een nieuwe hypotheek af.
  • Veel hypotheeksoorten kun je dus in theorie meenemen als je naar een andere woning.
  • De geldverstrekker behandelt de verhuizing van je oude hypotheek als een nieuwe hypotheekaanvraag.

  Daarbij toetst de geldverstrekker opnieuw of je aan alle voorwaarden voldoet. Er wordt gekeken naar je huidige inkomen, je betalingsverleden en de marktwaarde van je nieuwe woning om te beoordelen of je in aanmerking komt voor de hypotheek. Ben je benieuwd of jouw hypotheek een verhuisregeling heeft? Vraag het je hypotheekadviseur! : Op huizenjacht? Neem je lage rente mee met de verhuisregeling –

  Hoe je huis verkopen en tegelijk een nieuw kopen?

  Op zoek naar een nieuwe woning? Doe je er dan beter aan om eerst je huis of appartement te verkopen voordat je een nieuwe woning koopt? Of koop je beter eerst de woning van je dromen vooraleer je je eigen woning te koop zet? We zetten de twee mogelijkheden naast elkaar en bekijken de voordelen en risico’s van beide opties.

  Eerst kopen en dan pas verkopen Op een dag vind je de woning van je dromen en dan kan het natuurlijk niet snel genoeg gaan. Je wil dat huis of appartement meteen kopen, zodat andere kopers het niet voor je neus kunnen wegkapen. Maar hoe ga je dat betalen, aangezien je je eigen woning nog niet verkocht hebt? Geen paniek! Voor wie eerst een nieuwe woning koopt en dan pas zijn huidige huis of appartement verkoopt, bestaat er het overbruggingskrediet,

  Dit is een lening op korte termijn (meestal 12 maanden) die je helpt om een nieuwe woning aan te kopen, in afwachting van de verkoop van je oude huis of appartement.

  Hoe werkt een overbruggingskrediet?

  Je bank leent je de geschatte waarde van je oude woning. Heb je voor dit pand nog een hypothecaire lening lopen? Dan wordt het bedrag dat je nog moet terugbetalen van de geschatte waarde afgetrokken. Zolang je oude woning niet verkocht is, betaal je enkel rente op deze lening.

  Wat zijn de voordelen van eerst kopen en dan pas verkopen?

  Het grote voordeel van een overbruggingskrediet is dat je meteen kan toehappen als je de woning van je dromen ziet. Je hoeft niet te wachten tot je eigen huis of appartement verkocht is én je moet geen twee leningen tegelijk afbetalen. Je kan bovendien wachten tot je een goed bod krijgt voor je huidige woning en hoeft je huis of appartement dus niet in zeven haasten te verkopen.

  Wat zijn de nadelen als je eerst koopt en dan pas verkoopt?

  Wie eerst koopt en dan pas verkoopt, loopt het risico dat de oude woning niet binnen de termijn van het overbruggingskrediet verkocht raakt. In dat geval stijgt de rente van dit krediet aanzienlijk, waardoor veel kopers hun huis of appartement aan een te lage prijs moeten verkopen.

  Om dit te vermijden kan je een opschortende voorwaarde in de verkoopovereenkomst laten opnemen. Een dergelijke clausule zegt in dit geval bijvoorbeeld dat de verkoop niet doorgaat als jouw woning niet binnen een bepaalde periode verkocht raakt. Hiervoor moet je wel rekenen op de goodwill van de verkoper, wat niet evident is als er nog andere geïnteresseerden zijn.

  Eerst verkopen en dan pas kopen Misschien lijkt het interessanter om eerst je eigen woning al te koop te zetten terwijl je op zoek gaat naar een nieuw huis of appartement. Het duurt namelijk meestal wel even voor je huis of appartement een nieuwe eigenaar krijgt en dus lijk je tijd genoeg te hebben om iets nieuws te vinden.

  Wat is een bezettingsregeling?

  Bij de verkoop van je huidige woning kan je in de overeenkomst een bezettingsregeling opnemen. Met deze regeling spreken jij en de nieuwe eigenaar af dat je nog wat langer in de woning mag blijven wonen, In normale omstandigheden moet je verhuisd zijn op de dag waarop de akte ondertekend wordt. Voor deze uitzondering betaal je meestal een vergoeding, een soort huurprijs, aan de koper.

  Wat zijn de voordelen als je eerst verkoopt en dan pas koopt?

  Wie eerst verkoopt, heeft financiële zekerheid voor hij een nieuwe woning koopt: je weet perfect over hoeveel budget je beschikt. Je betaalt ook geen dubbele kosten en staat op geen enkel moment onder tijdsdruk om je huis of appartement te verkopen.

  Wat zijn de nadelen bij eerst verkopen en dan pas kopen?

  Het grote nadeel is dat je voor een bezettingsregeling afhankelijk bent van de koper van je huidige huis of appartement. Wil die graag snel naar zijn nieuwe woning verhuizen, terwijl jij nog geen nieuwe domicilie hebt? Dan moet je op zoek naar een tijdelijke oplossing, tot je zelf een nieuwe thuis gevonden hebt.