Hypotheek Berekenen Nn

Hypotheek Berekenen Nn

Is nieuwbouw nog betaalbaar?

Helft minder nieuwbouw verkocht – In het vierde kwartaal van 2022 waren ruim de helft minder transacties op de markt voor nieuwbouwkoopwoningen dan in hetzelfde kwartaal van 2021. Dit is de grootste daling sinds de start van de meting in 2015. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat. Andere opmerkelijke cijfers:

het aantal transacties in de loop van 2022 is steeds sneller gedaald vierde kwartaal ging het om 5.300 transacties (50,6% minder dan een jaar eerder) gemiddelde prijs nieuwbouwkoopwoning in het 4e kwartaal 2022 is 468.000 euro gemiddelde prijs nieuwbouwkoopwoning in het 3e kwartaal 2022 is 475.000 euro In het 4e kwartaal van 2022 was de prijs van een nieuwbouwkoopwoning gemiddeld 6,1% hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder gemiddelde prijs bestaande bouw in het 4e kwartaal 2022 is 416.000 euro

Bron:

Is een nieuwbouwhuis goedkoper?

Wat is goedkoper: nieuwbouw of bestaande bouw? – Het is lastig te zeggen of nieuwbouwhuizen of juist oude huizen duurder zijn. Een nieuwbouw woning is vaak goedkoper in de aanschaf, maar geeft qua inrichting nog veel extra kosten. Deze kun je vaak ook niet erbij financieren, zodat je deze kosten zelf moet inbrengen.

Als je voor het oude huis gaat, is het vaak wat duurder om deze te kopen, onder andere omdat deze geen vaste prijs zal hebben. Daarna moet je rekening houden met een kleine verbouwing om het helemaal naar wens te maken en de ruimtes goed te isoleren, maar deze duurzame verbouwing kun je vaak juist wel financieren met een bouwdepot.

Bij de aankoop heb je bij nieuwbouw vaak een stuk minder kosten dan bij een bestaande woning, Dit is vooral omdat je bij een bestaand huis eerst al kosten koper moet betalen. Dit bestaat uit bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting (die 0, 2% of 8% van de woningwaarde is, zie belastingdienst ), maar ook de makelaar en eventuele bouwkundige keuring.

Wat is duurder nieuwbouw of bestaande bouw?

Wil je een huis kopen, maar twijfel je nog tussen bestaande bouw en nieuwbouw? Dat is een keuze waar veel mensen mee worstelen. Zowel bestaande als nieuwbouwwoningen hebben voordelen en nadelen. Die zetten we hier voor je op een rijtje, zodat jij een weloverwogen beslissing kunt maken. Nieuwbouw De voordelen van nieuwbouw 1. Alles zelf bepalen Bij een nieuwbouwhuis ben jij de eerste eigenaar. Je hebt dan veel inspraak over de afbouw van je nieuwe huis. Denk aan de badkamer en kamerindeling, maar ook keuzes over extra stopcontacten of vloerverwarming.

 • Vaak heeft de aannemer een lijst met opties waar je uit kunt kiezen: een meerwerklijst,
 • Je kan een nieuwbouwwoning dus helemaal naar jouw smaak en comfort laten inrichten.2.
 • Nieuwbouw is energiezuinig Nieuwbouwhuizen hebben een gunstig energielabel, van A tot de zogenaamde nom-woningen.
 • Vrijwel alle nieuwbouwwoningen die nu worden gebouwd hebben goede warmte- en geluidsisolatie en ventilatiesystemen.

Ook worden ze verplicht gasloos gebouwd. Dat maakt nieuwbouw goed voor je gezondheid, het milieu én je energierekening.3. Minder bijkomende kosten Een nieuwbouwwoning koop je vrij op naam (v.o.n.). Anders dan bij een bestaande woning hoef je geen kosten koper te betalen, zoals overdrachtsbelasting en kosten voor bouwkundige keuring, taxatie en makelaar,

Wel heb je – net als bij bestaande bouw – met een nieuwbouwwoning extra kosten voor bijvoorbeeld de notaris en hypotheekadviseur.4. Weinig onderhoud In een nieuwbouwwoning is alles spiksplinter nieuw. Je hoeft je de eerste jaren dan ook geen zorgen te maken over onderhoud. Dat bespaart je kosten en gedoe.

De nadelen van nieuwbouw 1. Hoge huizenprijzen van nieuwbouw Nieuwbouwwoningen zijn duur. Afgelopen jaar zijn de prijzen van nieuwbouwwoningen een stuk harder gestegen dan die van bestaande woningen. En je bent er met die hoge koopsom nog niet. Een nieuwbouwwoning wordt opgeleverd met een standaard (of zónder) keuken en badkamer, en zonder vloer en tuin.

En voor alles dat afwijkt van het standaard plan (ook dat extra stopcontact) betaal je extra. Dat heet meerwerk. Meerwerk mag je niet volledig meefinancieren met je hypotheek. Dat betekent dat je meer eigen geld nodig hebt om een nieuwbouwhuis te kopen.2. Loting bij nieuwbouwprojecten Omdat de prijzen van nieuwbouw vast staan, hoef je niet te overbieden.

Maar dat betekent niet dat jij het huis zomaar kan kopen. Veel nieuwbouwprojecten werken met loting. Of de projectontwikkelaar geeft aan wie er mag komen wonen. Is een nieuwbouwproject populair? Dan is de kans aanwezig dat je favoriete bouwnummer aan iemand anders wordt toegewezen.3.

Beperkt aanbod Hoewel er flink wordt gebouwd, kan je bij nieuwbouw uit een beperkt aantal woningen en projecten kiezen. Bovendien zijn nieuwbouwprojecten in de stad schaars en meestal kleinschalig. Dat maakt het lastig om een nieuwbouwwoning in het centrum te vinden.4. Dubbele lasten Op het moment dat jij jouw nieuwbouwhuis koopt moet de bouw meestal nog beginnen.

Hierdoor kan het zes maanden tot zelfs twee jaar duren voordat de woning wordt opgeleverd. In deze periode betaal je de huur of hypotheek van je oude woning, en moet je ook alvast beginnen met het betalen van hypotheekrente en aflossing voor je nieuwbouwhuis.

De zogenaamde bouwrente, Hierdoor heb je dubbele woonlasten.5. Tijd Het duurt dus wel even voor je de sleutels van je nieuwbouwwoning in ontvangst mag nemen. Dat vergt het nodige geduld! Bovendien gaat er ook veel tijd zitten in alle beslissingen die je moet maken. Wat voor muren en vloeren wil je? Hoe moet de keuken eruit zien? Waar wil je die extra stopcontacten? Precies weten wat je wilt kost veel tijd.

Bestaande bouw De voordelen van bestaande bouw 1. Groot aanbod Zoek je een bestaand huis, dan heb je volop keuze. Er zijn veel meer woningen beschikbaar. Ook is het aanbod gevarieerder. Je kan kiezen uit verschillende bouwstijlen, woningtypen én locaties.

 1. Wil je in het centrum van de stad of een aangrenzende wijk wonen? Dan is bestaande bouw waarschijnlijk je beste optie.2.
 2. Arakter en sfeer Een wijk met bestaande woningen heeft over het algemeen meer karakter en sfeer dan een nieuwbouwwijk.
 3. Je vindt er sfeervolle woningen in wisselende bouwstijlen.
 4. Ook is de buurt meer ontwikkeld en vaak een stukje groener.3.
You might be interested:  Belasting Over Bonus Berekenen

Minder spaargeld nodig Als je jouw eerste huis wilt kopen, is de kans groot dat bestaande bouw beter binnen je budget past dan nieuwbouw. Hoewel de kosten koper hoger zijn bij bestaande bouw, heb je geen bouwrente en meerwerk zoals bij nieuwbouw, Tenslotte heeft een bestaand huis alles al: een badkamer, keuken, vloeren en een ingerichte tuin.

 • Is het niet helemaal naar je smaak? Dan kan je er alvast intrekken en op je gemak doorsparen voor een verbouwing.4.
 • Snel verhuizen Een bestaand huis is al gebouwd.
 • De tijd tussen aankoop en overdracht bij de notaris is daardoor een stuk korter.
 • Meestal krijg je binnen een paar maanden de sleutel en kan je er, tenzij je een kluswoning hebt gekocht, snel intrekken.

De nadelen van bestaande bouw 1. Lager energielabel Over het algemeen zijn oudere woningen niet energiezuinig. Ze zijn niet goed geïsoleerd, hebben geen HR++-glas of zonnepanelen. Hierdoor zijn de maandelijkse energielasten hoger. Op termijn kost dat je veel geld.

 • Gelukkig kan je energiebesparende voorzieningen meefinancieren met je hypotheek om jouw bestaande woning te verduurzamen.
 • Hierover kan jouw Hanno hypotheekadviseur je meer vertellen.2.
 • Achterstallig onderhoud Als je een bestaand huis koopt krijg je te maken met extra onderhoudskosten.
 • Oók als het huis dat je koopt in goede staat verkeert.

Koop je een kluswoning? Dan ben je veel geld kwijt aan achterstallig onderhoud. Bijvoorbeeld omdat je het dak moet vervangen, de elektra is verouderd of de kozijnen rot zijn. Hoeveel geld je moet uittrekken voor (achterstallig) onderhoud blijkt uit een bouwkundige keuring.3.

 1. Verbouwen in je koophuis Heeft jouw bestaande woning een verschrikkelijke keuken of badkamer? Dan zal je moeten verbouwen.
 2. Dat kan je doen met spaargeld of met een bouwdepot dat je meefinanciert met je hypotheek.
 3. De hypotheek regelen voor je huis Nu weet je wat de voors en tegens zijn van nieuwbouw en bestaande bouw.
You might be interested:  Hypotheek Berekenen Ondernemer Bv

De keuze die je maakt heeft ook invloed op je hypotheek. Bij een nieuwbouwwoning werkt het namelijk net even anders. Wat voor type woning je ook wilt kopen: bespreek jouw wensen en situatie altijd vóóraf met een hypotheekadviseur. Dan weet je precies wat je maximaal kunt lenen en welke extra kosten je kunt verwachten.

Wat is goedkoper verbouwen of nieuwbouw?

De vraag naar goede woningen en andere gebouwen blijft groeien. Alleen nieuwbouw voldoet niet aan de vraag. Door gebouwen te renoveren, komen er meer woningen en kantoren bij. Die hebben dan weer een goede kwaliteit en zijn comfortabel. Renovatie is vaak duurzamer, goedkoper en minder schadelijk voor het milieu dan sloop gevolgd door nieuwbouw.

Waarom is nieuwbouw zo duur?

Dat nieuwbouw zo duur is ligt natuurlijk aan de hoge bouwkosten en grondprijzen, maar vooral ook aan bepaalde, bijna onhaalbare overheidseisen, zoals gasloos bouwen. Maar een nieuwbouwwoning met warmtepomp is al zo’n €30.000 duurder dan eenzelfde huis met cv-ketel.

Hoeveel procent bij nieuwbouw?

Nieuwbouw kopen? Zo bereken je de totale kosten! Wie een woning, appartement of bouwgrond aankoopt, betaalt op de aankoopsom het verkooprecht, de zogenaamde registratierechten. Koop je een bestaande woonst, dan betaal je sinds 2022 nog slechts 3 procent registratierechten (voorheen 6 procent), op voorwaarde dat het je enige, eigen woonst betreft.

Koop je daarentegen bouwgrond of een tweede woning, dan betaal je daarop 12 procent registratierechten (voorheen 10 procent). Voor nieuwbouw is de berekening net iets ingewikkelder, want de aankoopprijs bestaat steeds uit een grond- en constructieaandeel, De verhouding is doorgaans 30/70, al is dit regio- en projectafhankelijk.

Zo zal de grondwaarde in centrumsteden bijvoorbeeld (logischerwijs) hoger liggen dan buiten de stad. Je betaalt bij nieuwbouw 12% registratierechten op het grondaandeel, Je betaalt normaliter 21% BTW op de constructiewaarde van jouw nieuwbouw woning of appartement.

You might be interested:  Serie Parallel Schakeling Berekenen

Sinds 1 januari 2021 komen sommige ‘vernieuwbouwprojecten’ echter in aanmerking voor een verlaagd BTW-tarief van 6%, Dit zijn projecten waarbij oude gebouwen gesloopt worden om deze daarna opnieuw op te bouwen. Deze gunstmaatregel is onderhevig aan, Naast de registratierechten en de BTW, die het grootste deel uitmaken van de kosten, zijn er nog aantal kostenposten die je best niet uit het oog verliest.

We lijsten de belangrijkste overige kosten graag voor je op:

Notariskosten: +- 1% van de aankoopprijs (excl. BTW) Basisakte: +- €800 (excl. BTW) Aansluitingskosten voor de nutsvoorzieningen: +- €3.500 (excl. BTW) Verslagen (PID, EPB-verslag, ventilatie, ): +- 1.500 (excl. BTW)

Je koopt een nieuwbouw appartement voor €300.000 (excl. kosten). De grondwaarde bedraagt €90.000 (30% van de aankoopprijs), de constructiewaarde €210.000 (70% van de aankoopprijs).

Stap 1 – Bereken de registratierechten (€10.800) Je betaalt 12% registratierechten op de grondwaarde van €90.000 of €10.800. Stap 2 – Bereken de BTW (€50.400) Je betaalt 21% BTW op de constructiewaarde van €210.000 of €44.100. Is het verlaagd BTW-tarief van toepassing, dan betaal je slechts 6% BTW (€12.600), een verschil van maar liefst €31.500! Stap 3 – Bereken de overige kosten (€10.648) Je betaalt €8.800 aan overige kosten, waaronder bijvoorbeeld €3.000 notariskosten. Opgelet, hier dient ook nog 21% BTW op betaald te worden! Je betaalt dus uiteindelijk €10.648.

“Het totale kostenplaatje bedraagt in dit fictief voorbeeld ongeveer €365.548. Wil je snel een richtprijs hebben, dan geef ik altijd mee de aankoopprijs zonder kosten te vermenigvuldigen met 1,21. Dit is uiteraard louter een richtprijs, we werken na een eerste afspraak dan ook steeds een gedetailleerde offerte uit”, aldus David.

 • Heb je nog vragen over de aankoop van nieuwbouw? Neem op met onze adviseurs.
 • Ze delen graag hun expertise met jou.
 • Vandaag de dag zijn energiezuinige woningen of lage-energiewoningen erg in trek.
 • De recente energiecrisis heeft gezorgd voor een toegenomen bewustwording inzake duurzame en hernieuwbare energievoorzieningen.

Door de stijgende vastgoedprijzen zijn er steeds meer mensen die geen woning kopen, maar huren. Dat maakt het meer dan ooit interessant om te investeren in vastgoed. Vooral appartementen zijn een slimme investering: de aankoopprijs én het onderhoud liggen lager dan die van een huis en je vindt er gemakkelijk een huurder voor.

 1. Met deze checklist maak je de juiste keuze en investeer je in een appartement dat jou jarenlang rendement oplevert.
 2. De zoektocht naar een nieuwe woning begint met een paar belangrijke vragen.
 3. Je moet beslissen over locatie, budget en aantal slaapkamers.
 4. En kies je voor nieuwbouw of toch maar een bestaande woning? Nieuwbouw heeft belangrijke voordelen, maar er zijn ook aandachtspunten.

Hier lees je ze allemaal. : Nieuwbouw kopen? Zo bereken je de totale kosten!