Hypotheek Berekenen Zzp En Loondienst

Hypotheek Berekenen Zzp En Loondienst

Hoe wordt inkomen ZZP berekend hypotheek?

Hypotheek berekenen als zzp’er – Een hypotheek voor zzp’ers wordt meestal berekend door een gemiddelde te nemen van je netto inkomen (winst) uit het bedrijf over de afgelopen drie jaar. Hypotheekverstrekkers nemen het gemiddelde van deze cijfers als jaarinkomen, om op basis hiervan de maximale hypotheek te berekenen.

Hoe lang moet je zzp er zijn om een huis te kopen?

Hypotheekverstrekkers kijken naar de laatste drie jaar als zelfstandig ondernemer om de maximale hypotheek bepalen. Maar ook als je nog geen drie jaarcijfers kunt overleggen is er meer mogelijk dan je denkt. Bij veel hypotheekverstrekkers kun je al terecht na een jaar zelfstandigheid.

Welke winst ZZP voor hypotheek?

Alles over een hypotheek voor zzp’ers Een hypotheek berekenen en afsluiten als zelfstandig ondernemer? Dat kan! Dat je in de regel langer dan drie jaar zzp’er moet zijn, is niet meer van deze tijd. Sommige banken verstrekken na een jaar al een hypotheek aan starters.

Met deze checklist weet jij hoe en ook bij welke bank je een hypotheek krijgt. Wil je advies van een van onze adviseurs? Neem contact met ons op! Wil je binnenkort als zelfstandige een huis kopen? Dan wil je natuurlijk weten hoeveel en waar je geld kan lenen. Als zelfstandig ondernemer is het lastiger om een huis te kopen dan iemand in loondienst, maar het is niet onmogelijk.

Sterker nog, het is veel makkelijker dan je waarschijnlijk denkt! De ene geldverstrekker is de andere niet en banken gaan ook allemaal anders om met hypotheekaanvragen. Als zzp’er moet je meer documenten aanleveren dan iemand in loondienst, zorg er dus voor dat je alles op orde hebt.

Denk o.a. aan aangiftes inkomsten- en omzetbelasting en uitdraaien van zakelijke en definitieve jaarrekeningen. Waar mogelijk pak je de cijfers van de afgelopen drie jaar erbij: hoeveel winst en ondernemingsvermogen heb je? Dit zie je op de winst- en verliesrekening. Als starter heb je dit natuurlijk niet, sla daarom stap 2 over.

De gemiddelde winst over de afgelopen drie jaar geldt als het toetsingsinkomen om je hypotheek te berekenen. Dit wordt ook wel de fiscale winst genoemd of de bedrijfsresultaten. Zeg maar, de winst vóór de belastingen en ondernemersaftrek. Hypotheekverstrekkers houden zich vaak aan het gemiddelde van de laatste drie kalenderjaren met het laatste kalenderjaar als maximum.

 1. Deze telt dus zwaarder mee.
 2. Werk je korter dan drie jaar als zelfstandige, dan is een goede prognose extra belangrijk.
 3. Je kunt immers nog geen jaarcijfers aanleveren.
 4. Ga het niet uit je duim zuigen, maar laat een accountant of boekhouder een schatting maken van de jaarcijfers, zodat je zeker weet dat alles goed wordt onderbouwd.

Geldverstrekkers hechten hier veel waarde aan. Heb je nog een aanvullend inkomen of schulden? Breng dit ook in kaart. Onder schulden vallen kort gezegd alle schulden waar je maandelijks geld aan kwijt bent, zoals een smartphone met abonnement, roodstand, een studieschuld en creditcardschuld (BKR-geregistreerd).

 1. Hoe hoger de schulden, hoe lager de hypotheek zal zijn.
 2. Breng naast de schulden ook alle vaste lasten op een rijtje.
 3. Alleen dan kun je een realistische inschatting maken van wat je kan lenen.
 4. De koopsom wordt door de meeste banken 100% vergoed, maar daarnaast heb je ook met andere kosten te maken.
 5. Hoe hoger de prijs van de woning, hoe hoger deze kosten zullen uitvallen.

Denk bijvoorbeeld aan makelaarskosten en dan hebben we het nog niet eens over de inrichting! Daarom heb je eigen geld nodig om de hypotheek aan te vullen. Nu je alle cijfers en documenten hebt verzameld kun je jouw maximale hypotheek berekenen. Dit kan jij zelf doen of laten doen door de hypotheekadviseur.

Plan een gesprek met een hypotheekadviseur en bespreek jouw situatie. Deze persoon weet ook welke hypotheek en welke bank het beste bij je past. Als je alles op een rijtje hebt gezet dan kan de zoektocht beginnen! Huis gevonden? Dan ben je bij de laatste stap beland: het afsluiten van een zzp-hypotheek.

Als je bovenstaande stappen hebt doorlopen is dat zo gedaan! Als startende ondernemer kun je waarschijnlijk geen jaarcijfers laten zien, ook dan hoeft het geen probleem te zijn om een hypotheek te krijgen. Als je pas bent begonnen als zzp’er doorloop je dezelfde stappen als iemand die al langer dan 3 jaar bezig is.

 • Wil je nog meer zekerheid om te worden geaccepteerd door een bank dan is het verstandig om een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) af te sluiten.
 • Voorheen kwam je hiervoor in aanmerking als je langer dan drie jaar zelfstandige was, nu moet je minimaal twaalf maanden zelfstandige zijn.
 • Een NHG is een borgstelling en geeft zekerheid over een gepaste hypotheek die aansluit bij jouw inkomen.

En mocht er iets in de persoonlijke sfeer veranderen? Bijvoorbeeld als je relatie eindigt, je arbeidsongeschikt of werkloos raakt of je partner is overleden. Dan staat de NHG borg voor eventuele restschuld bij gedwongen verkoop. Wel is de maximale koopsom met een NHG € 405.000 (2022: € 355.000).

Waar kijkt de bank naar bij hypotheek ZZP?

Banken kijken voor je hypotheek naar je inkomen. Als zzp ‘er is de winst van je bedrijf je inkomen. Je hebt dus sowieso de jaarcijfers van je bedrijf nodig. Daarnaast moet je ook een prognose voor het volgende jaar kunnen geven om aan te tonen dat je de hypotheek kunt blijven betalen.

Kun je zomaar stoppen als ZZP er?

Bedrijf beëindigen als zzp’er | ZZP Nederland Het zelfstandig werken als zzp’er kan erg leuk zijn als het goed gaat, maar als het slecht gaat wat doe je dan? Of wat als je een mooie baan in loondienst krijgt aangeboden, waar moet je dan allemaal rekening mee houden als jij je bedrijf wilt beëindigen/stopzetten? Signaleer tijdig aankomende problemen en stop ze niet weg.

Veelal beseffen ondernemers veel te laat dat het bedrijf niet levensvatbaar is. Je zou kunnen proberen om ergens een deeltijdbaan te vinden om in ieder geval voor inkomen te zorgen. Vaak worden problemen weggestopt en verzwegen tot het echt te laat is om actie te ondernemen. Het gevolg is dat deurwaarders steeds vaker op de stoep zullen staan en zonder inkomsten zal dat leiden tot een faillissement.

Soms is het beëindigen van een bedrijf onvermijdelijk. Welke acties moet je dan ondernemen? Kamer van Koophandel – Je moet je uit laten schrijven uit het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Hiervoor moet je een formulier downloaden op de site van KVK.

 • Voor het beëindigen van een eenmanszaak heb je formulier 14 nodig, voor overige rechtspersonen heb je formulier 17 nodig.
 • Via kan je jouw bedrijf uitschrijven uit het Handelsregister.
 • Belastingdienst – Wanneer je definitief stopt, schrijf je jouw onderneming uit bij de Kamer van Koophandel (KVK).
 • De KVK geeft dit door aan de Belastingdienst.
You might be interested:  Bmi Berekenen Vrouw Met Leeftijd

Nadat je je hebt uitgeschreven bij de KVK, kan er wat tijd overheen gaan voordat de Belastingdienst jou ook heeft uitgeschreven als ondernemer. Krijg je in de tussentijd het bericht dat je onderneming een bepaalde (btw-)aangifte moet doen? Dan moet je die aangifte nog indienen, ook als je geen activiteiten meer had.

Nadat de Belastingdienst van KVK heeft doorgekregen dat jouw eenmanszaak is uitgeschreven, ontvang je van hen een brief waarin staat dat je eventueel een, Pas als je de laatste btw-aangifte hebt gedaan, stuurt de Belastingdienst je een definitieve bevestiging van uitschrijving als ondernemer voor de btw.

Je moet de administratie van het bedrijf afsluiten. De jaarstukken tot en met de datum van de bedrijfsbeëindiging opmaken en zo spoedig mogelijk indienen bij de Belastingdienst en na een eindberekening een slotaangifte omzetbelasting doen. Hiervoor zal je de moeten berekenen.

 • Andere organisaties – Indien je bent aangesloten bij bedrijf- of productschappen moet je hier ook een brief naar sturen waarin je melding maakt van bedrijfsbeëindiging.
 • Beroepsorganisaties – Indien je bent aangesloten bij beroepsorganisaties zoals ZZP Nederland dan moet je dit tijdig opzeggen voor de vervaldatum van de contributies.

Overige stopzettingen – Denk ook aan opzeggingen van leaseauto, verzekeringen, abonnementen op eventuele vakbladen, webhosting en andere vaste kosten. Vaak zit hier een opzegtermijn op. Laat je leveranciers op tijd weten dat jouw onderneming is beëindigd en zorg voor een definitieve afrekening.

Let op dat contractuele verplichtingen zoals lease en verzekering vaak gebonden zijn aan een langere periode en niet altijd direct opzegbaar zijn. Ook een eventuele bedrijfsmatige lening bij een bank moet je op tijd aflossen. Lukt dit niet in één keer, speel dan open kaart met je bank en probeer een regeling te treffen voordat het te laat is.

Niets is erger dan een bedrijf te moeten beëindigen en nog jaren achterna gezeten te worden door schuldeisers. Wanneer je onderneming is beëindigd wil dat nog niet zeggen dat je van al je verplichtingen af bent. Voor de belasting moet je nog een eindafrekening maken door een aangifte in te leveren over het laatste jaar dat je bedrijf actief was.

Wellicht is het mogelijk om nog gebruik te maken van de kleineondernemersregeling. De administratie moet je nog 7 jaar te bewaren nadat jij je bedrijf hebt geliquideerd. In principe heb je als (ex-) ondernemer nergens recht op. Echter er zijn wel een aantal regelingen waarin voorzien wordt van een uitkering, afhankelijk van je situatie: IOAZ-Regeling – Indien jij je bedrijf moet beëindigen omdat je langdurig arbeidsongeschikt bent dan is er de IOAZ-regeling.

Voor de IOAZ (wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen) komen mensen van 55 jaar of ouder en gedeeltelijk arbeidsongeschikte ex-zelfstandigen (ongeacht hun leeftijd) in aanmerking die noodgedwongen hun bedrijf of beroep moesten beëindigen.

Bbz-regeling – Indien jij je bedrijf beëindigt omdat er geen inkomsten uit ontstaan en je toch nog bepaalde schulden moet betalen dan kan de Bbz-regeling je wellicht ondersteunen met een renteloze lening. Je moet hiervoor wel een bedrijf hebben gehad dat al enkele jaren bestond, je moet tussen de 18 en 65 jaar te zijn en het bedrijf moet het enige zijn geweest van waaruit je inkomsten kwamen.

WWB – Wet werk en bijstand – Indien geen van de bestaande regelingen jou recht geeft op een uitkering dan is de enige weg nog de reguliere bijstand. Hiervoor moet je zijn bij de sociale dienst in de woonplaats waar je staat ingeschreven. (Dit geldt ook voor de overige regelingen) : Bedrijf beëindigen als zzp’er | ZZP Nederland

Hoeveel moet je als ZZP er apart zetten?

Inkomstenbelasting reserveren: 40% van jouw winst – Hoeveel inkomstenbelasting je reserveert bepaal je zelf. Veel zzp’ers betalen niet meer dan 30 tot 35% inkomstenbelasting over hun belastbare inkomen. Dat komt door aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de MKB-winstvrijstelling.

 1. Als je geen voorlopige aanslag krijgt moet je over het boekjaar in één keer inkomstenbelasting betalen, nadat je belastingaangifte hebt gedaan.
 2. Dat bedrag kan flink oplopen.
 3. Door maandelijks 40% van jouw winst apart te zetten doe je een veilige reservering.
 4. Je kunt daar de inkomstenbelasting van betalen, inclusief de zvw-premie (premie voor de zorgverzekeringswet) die je samen met de inkomstenbelasting betaalt.

Tip: met een hoger percentage reserveer je veiliger. Een lager percentage kan betekenen dat je meer moet betalen dan je hebt gereserveerd. Toch helpt iedere reservering je voorkomen dat je in één keer het volledige bedrag moet ophoesten. : Hoeveel moet je als zzp’er reserveren voor de btw en inkomstenbelasting?

Hoe lang mag een ZZP contract duren?

Hoe lang mag een overeenkomst van opdracht duren? – Daar staat geen vaste termijn voor. Bedenk echter wel, dat hoe langer de overeenkomst duurt, hoe eerder er sprake zal zijn van een verkapte arbeidsovereenkomst. Dit speelt zeker als de opdrachtnemer, al dan niet fulltime, slechts voor één opdrachtgever werkt.

You might be interested:  Overspanning Houten Balk Berekenen

Hoeveel hypotheek na 1 jaar ZZP?

Mogelijkheden voor hypotheek zzp 1 jaar – Veel banken bieden nu ook de mogelijkheid om een hypotheek zzp na 1 jaar te kunnen aanvragen. Hierbij wordt het inkomen gebaseerd op 1 jaar, maar zou je maximaal 75% tot 80% kunnen lenen. Normaal gesproken kun je maximaal 100% lenen.

 • De reden dat het percentage lager is wanneer je nog maar één jaar een onderneming hebt is dat de bank zo een risico achter de hand houdt voor het geval je de hypotheek niet meer kunt betalen.
 • Bij andere geldverstrekkers vraagt de bank in sommige gevallen naar een voorspelling van verwachte inkomen voor de komende jaren.

Deze kun je als ondernemer zelf opstellen of door een financieel adviseur laten doen. Ga bij een prognose uit van de markt waarin je werkzaam bent. Bepaal of dit een groeiende markt is of niet. Ga ook uit van de investeringen die je hebt gedaan. Een prognose kan ervoor zorgen dat het risico bij de bank wordt weggenomen. In je berekening voor je hypotheek zzp na 1 jaar kun je ook aanvullend inkomen meenemen. Dit betreft bijvoorbeeld een eerder inkomen uit loondienst, inkomen uit flexibel dienstverband en inkomen uit beleggingen. Wat de bank wil zien is de reden dat je inkomen op niveau zal blijven.

Wat is je bruto jaarinkomen ZZP?

Dit kan je eenvoudig uitrekenen door van je omzet – zonder btw – de zakelijke kosten af te trekken. Dan praat je over bruto-inkomen.

Kan je geld lenen als beginnende ZZP?

Geld lenen als startende zzp’er (zonder jaarcijfers) – Als startende zzp’er kan het zijn dat je een flinke investering moet doen om je bedrijf van de grond te krijgen. Er zijn verschillende mogelijkheden om aan startkapitaal te komen. Binnen de bank – met een krediet, lening of lease –, maar ook buiten de bank.

Waarom zou je geen hypotheek kunnen krijgen?

Redenen afwijzing hypotheekaanvraag door de geldverstrekker: – We hebben hier een aantal redenen opgesomd waardoor de hypotheekaanvraag door de bank zal worden afgewezen:

Je hebt meerdere woningen op je naam staan.Je gaat scheiden, maar je hebt nog geen echtscheidingsconvenant.Je bent korter dan 3 jaar zelfstandig.Je hebt een woning met verlies verkocht en wilt nu met restschuld een andere woning kopen.Je wilt een hypotheek voor een beleggingspand, woonboot, recreatiewoning of chalet.Je hebt een BKR registratie en deze is korter dan 3 jaar opgeheven.Je bent financieel afhankelijk van gokspellen, zoals (online) poker.Je wilt een hypotheek maar de woning wordt zonder keuken opgeleverd en deze zit ook niet in een verbouwingsdepot.Je krijgt regelmatig grote bedragen gestort die niet van je werkgever afkomen.De geldverstrekker heeft het vermoeden dat er sprake is van een tijdelijke salarisverhoging voor het verkrijgen van de hypotheek.Als je tijdens het proces, al dan niet gedwongen, wisselt van werkgever. In sommige gevallen zijn er bij het ontstaan van deze situatie wel mogelijkheden. De aan te kopen woning heeft geen (volledige) woonbestemming.Je houdt financiële lasten verborgen die niet naast je hypotheeklasten passen.Je werkgever heeft een intentieverklaring afgegeven maar ziet toch af van de voortzetting van je dienstverband.De geldverstrekker gaat niet akkoord met de status van het onderpand.

Voorkom een afwijzing en zorg dat bovenstaande situaties niet op jou van toepassing zijn op het moment dat je een hypotheekaanvraag bij ons doet.N.B. De bank heeft te allen tijde de mogelijkheid om de hypotheekaanvraag af te wijzen en het recht op financiering te weigeren.

Kun je als ZZP er geld lenen?

Microkrediet – Via een kun je een lening aanvragen tot maximaal 50.000 euro. Deze zakelijke lening gebruik je vooral voor investeringen in bedrijfsmiddelen en/of een voorraad van producten. De looptijd ligt tussen de één en tien jaar. Je betaalt elke maand een deel van je lening terug plus rente.

Hoe bereken je je salaris als ZZP er?

Als ZZP’er heb je geen salaris – theoretisch gezien dan – De meeste ZZP’ers hebben een eenmanszaak opgericht. Bij een eenmanszaak wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen je privégeld en je zakelijke geld. Hetzelfde geldt trouwens als je een VOF, maatschap of CV hebt, de andere opties van een natuurlijk persoon als rechtsvorm,

Het uitbetalen van salaris aan jezelf is daarom in feite géén salarisbetaling, maar een privéopname van je zakelijke rekening. Heel strikt genomen heb je als eenmanszaak dus geen salaris, omdat alles (je inkomsten en winst) van jou is. Overigens, als je een BV hebt dan betaal je jezelf wél salaris uit, waarover je loonbelasting moet betalen.

Maar dat is een ander verhaal. Terug naar de eenmanszaak, je zegt dus dat je als ondernemer in een eenmanszaak geen salaris hebt? Klopt, maar dit betekent zeer zeker niet dat je jezelf niet een maandelijks bedrag moet uitbetalen. Sterker nog, als ik je één tip mag geven, betaal jezelf maandelijks een bedrag uit en het liefst nog elke maand hetzelfde bedrag.

Welk inkomen wordt gebruikt voor hypotheek?

Gemiddelde woonlasten – In Nederland besteden huishoudens gemiddeld 1/3 van hun inkomen aan wonen, inclusief, Breng je (toekomstige) inkomsten en uitgaven in kaart met behulp van een digitaal huishoudboekje. Lees meer over de, In de berekening kun je aangeven wat de geschatte verkoopprijs van je oude woning is.

 1. We houden dan rekening met de overwaarde van je oude huis.
 2. Oop je een nieuw huis maar is je oude huis nog niet verkocht? Dan heb je een nodig.
 3. Ook dit staat in de berekening.
 4. De kosten voor een verbouwing (bijvoorbeeld een keuken of badkamer) kun je meefinancieren.
 5. Maar alleen voor het bedrag waarmee je woning in waarde stijgt.

Een deel van de verbouwing moet je dus sowieso zelf betalen. Ga je (bijvoorbeeld isoleren of een warmtepomp installeren) Dan mag je wel extra lenen voor, Je kunt dan maximaal 6% van de woningwaarde extra lenen. Je moet dan wel genoeg inkomen hebben om het totaalbedrag te kunnen lenen.

Wie een woning verhuurt, mag dit inkomen soms meerekenen bij de aanvraag van een hypotheek. Voor particuliere verhuurders komen de inkomsten uit verhuur in box 3 terecht (inkomen uit sparen en beleggen). Bij ongeveer de helft van de hypotheekaanbieders mag je huurinkomsten niet meetellen. Aanbieders die dit wel toestaan, hanteren hiervoor verschillende regels.

You might be interested:  Voorschot Energie Berekenen

Bij de ASN Bank mag je bijvoorbeeld 85% van de verhuurinkomsten meetellen. Bij Centraal Beheer is dit 80%. Voorwaarde is wel dat je permanent verhuurt. Het inkomen uit een een recreatiewoning of Airbnb telt dus niet mee. Ook kunnen geldverstrekkers aanvullende voorwaarden stellen.

Leeftijd. Ga je bijvoorbeeld binnen 10 jaar met pensioen? Dan heeft dit effect op hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Inkomen. De hypotheekverstrekker kijkt naar je bruto jaarinkomen. Meestal mag je hypotheek maximaal 4,25 keer zo hoog zijn als je bruto jaarinkomen. Verdienen jullie samen bruto €60.000 per jaar? Dan zou jullie maximale hypotheek zo’n €255.000 zijn. Dat is 4,25 x het inkomen. Het soort werk. Ben je startende ondernemer of al jaren ondernemer? Heb je een vast contract of een flexibel contract? Ook dat heeft invloed op de hoogte van je hypotheek. Je vaste maandlasten, zoals alimentatie of schulden. De bank moet namelijk een inschatting maken hoeveel je maandelijks kunt besteden. De waarde van de woning.

Gebruik onze tool en bereken zelf hoeveel je kunt lenen.

: Maximale hypotheek berekenen 2023

Wat is mijn inkomen als ZZP?

Netto inkomen zzp berekenen: hoeveel houd jij over? – Thema: Administratie en boekhouding, Financiën, Omzet genereren Regio: Landelijk Als zzp’er verdien je je eigen geld en krijg je niet meer maandelijks salaris gestort. Wat houd je daarvan over? Hoe kun je je netto inkomen zzp berekenen? En je bruto inkomen? Netto en bruto inkomen zzp berekenen Als werknemer in loondienst krijg je gewoon elke maand salaris gestort, maar als zzp’er zit er een groot verschil in wat je binnenkrijgt aan betaalde facturen en wat je uiteindelijk overhoudt aan netto inkomen.

In dit artikel leggen we de verschillen uit. Inkomsten en omzet, wat is het verschil als zzp’er? Je totale inkomsten zijn wat er op je rekening binnenkomt aan betaalde facturen of verkochte producten. Dat is inclusief btw, ofwel omzetbelasting. Dat heeft de klant bovenop jouw verkoopprijs betaald en moet jij elk kwartaal weer betalen aan de Belastingdienst bij je btw-aangifte.

Tip: zet je ontvangen btw elke maand opzij voor de btw-aangifte, Je omzet is de optelsom van de betaalde facturen of verkochte producten exclusief btw. Handig: met de btw-calculator bereken je snel de omzet exclusief btw per klant. Let op: in sommige gevallen hoef je geen btw te betalen, bijvoorbeeld als je gebruik maakt van de kleineondernemersregeling, Dan zijn je totale inkomsten en je omzet gelijk. Bruto inkomen zzp Je bruto inkomen is je omzet min de bedrijfskosten. Dat zijn bijvoorbeeld kosten voor je laptop, diensten als je boekhoudpakket, je zakelijke rekening of – als je producten verkoopt – de inkoopkosten van die producten.

Het bruto inkomen noem je als ondernemer ook wel de winst voor belasting. Alle mogelijke bedrijfskosten op een rij Direct een indirecte kosten Je kunt hierin ook nog een onderscheid maken tussen directe en indirecte kosten voor je uitgevoerde klussen of verkochte producten. Na het berekenen van je bruto inkomen als zzp’er heb je nog één stap te gaan voordat je jouw netto inkomen weet: de inkomstenbelasting.

Netto inkomen zzp Het netto inkomen is wat je uiteindelijk als zzp’er verdient. Dat is je bruto inkomen vermindert met de inkomstenbelasting, Dit noem je als ondernemer de winst na belasting of nettowinst. Hoeveel belasting je betaalt, is afhankelijk van je bruto inkomen en of je gebruik maakt van aftrekposten.

De bedragen van die aftrekposten haal je van je winst af, waardoor je belastbare winst lager wordt en je minder belasting betaalt. Twee belangrijke aftrekposten zijn de zelfstandigen- en startersaftrek, maar er zijn er nog meer. Na de aftrekposten kun je – als je winst maakt – gebruik maken van de mkb-winstvrijstelling,

Daarmee trek je nog eens 14% van je winst af, waardoor het gedeelte waarover je inkomstenbelasting betaalt, verder verlaagt. Hoeveel zet je apart voor de inkomstenbelasting? Met al deze aftrekposten en vrijstellingen in gedachten, kun je je houden aan onderstaande richtlijn voor je inkomstenbelasting: Is je winst minder dan € 70.000? Dan zal 20% tot 25% van je winst voldoende zijn om je inkomstenbelasting mee te betalen. Mirjam is op 1 januari 2021 begonnen als zzp’er in de marketing. Ze werkt 28 uur per week en voldoet in 2021 daarmee aan het urencriterium,20 uur daarvan zijn declarabel voor klanten en stuurt ze facturen voor. Haar uurtarief is € 50 exclusief btw. In onderstaand voorbeeld gaan we het zzp inkomen van Mirjam berekenen. Hoe bereken jij je uurtarief? Lees het gratis whitepaper Uurtarief Voorbeeld bruto inkomen berekenen In 2021 werkt Mirjam 48 weken. Haar omzet is 20 x 48 x € 50 = € 48.000.

De opstartkosten voor Mirjam zijn € 2.000 en haar maandelijkse bedrijfskosten zijn € 500. De kosten voor 2021 zijn dus € 6.000. De brutowinst van Mirjam is € 48.000 – € 6.000 = € 42.000. Dit is haar bruto inkomen. Voorbeeld netto inkomen berekenen Mirjam voldoet aan het urencriterium en kan dus gebruik maken van de zelfstandigenaftrek.

Omdat ze net is begonnen, kan ze de zelfstandigenaftrek verhogen met de startersaftrek, In de eerste vijf jaar mag je dat drie keer doen. De zelfstandigenaftrek in 2021 is € 6.670 en de startersaftrek is € 2.123. De winst na gebruik aftrekposten is € 42.000 – (€ 6.670 + € 2.123) = € 33.207.

Naast deze aftrekposten maakt Mirjam gebruik van de mkb-winstvrijstelling,14% van € 33.207 = € 4.649 dus de belastbare winst is € 28.558. Ze betaalt inkomstenbelasting over dit bedrag. Te betalen belasting en netto inkomen Het basistarief is 37,10% dus de inkomstenbelasting voor Mirjam is € 28.558 x 37,1% = € 10.595.

Daar gaan nog Algemene heffingskorting en Arbeidskorting vanaf en komt de Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet bij, uiteindelijk betaalt Mirjam € 6.024 aan inkomstenbelasting. Het netto inkomen van Mirjam is het bruto inkomen verminderd met de inkomstenbelasting: € 42.000 – € 6.024 = € 35.976.

Wat telt als inkomen voor hypotheek?

Toetsinkomen – Het toetsinkomen is het inkomen waarmee de hypotheekverstrekker berekent hoeveel je maximaal kunt lenen. De hypotheekverstrekker kijkt hierbij ook naar de eerder genoemde financiële verplichtingen Op basis hiervan bepalen ze het toetsinkomen.