Hypotheek Met Lening Berekenen

Hypotheek Met Lening Berekenen

Hoeveel minder hypotheek door lening?

Hoe zwaar telt mijn studieschuld mee voor mijn hypotheek? Een studieschuld van na 2015 (onder het leenstelstel) telt minder zwaar mee voor een hypotheek dan een schuld onder het oude stelsel (basisbeurs). Hypotheekverstrekkers gaan ervan uit dat u per maand 0,35% (leenstelsel) of 0,75% (basisbeurs) van uw totale oorspronkelijke studieschuld aflost.

Hoe zwaar de studieschuld meetelt voor de maximale hypotheek, hangt af van het stelsel waaronder u gestudeerd heeft. Aflossing studieschuld met basisbeurs (aflosperiode van 15 jaar) Heeft u gestudeerd onder het oude stelsel, en kreeg u nog een basisbeurs? Dan moet u uw studieschuld in 15 jaar terugbetalen.

Hypotheekverstrekkers gaan ervan uit dat u per maand 0,75% van uw schuld afbetaalt. Dat is de zogenaamde wegingsfactor. Rekenvoorbeeld: u heeft een studieschuld van € 15.000. Dat betekent dat de hypotheekverstrekker ervan uitgaat dat u elke maand 0,75% van € 15.000 aflost.

 1. Dit komt neer op € 112,50 per maand.
 2. Dat bedrag kunt u dus niet meer aan woonlasten besteden.
 3. Aflossing studieschuld bij leenstelsel (aflosperiode van 35 jaar) Bent u na 1 september 2015 begonnen met studeren, en heeft u nooit een basisbeurs gehad? Dan heeft u een studieschuld met een terugbetaaltermijn van 35 jaar.

De wegingsfactor is dan 0,35%. Rekenvoorbeeld: u heeft een studieschuld van € 15.000. Dat betekent dat de hypotheekverstrekker ervan uitgaat dat u elke maand 0,35% van € 15.000 aflost. Dit komt neer op € 52,50 per maand. Dat bedrag kunt u dus niet meer aan woonlasten besteden.

Kan ik een huis kopen met een lening?

Negatieve BKR lening en hypotheek – Een lening zorgt er dus voor dat je minder hypotheek krijgt. Maar het komt ook voor dat je een lening hebt met een negatieve BKR-registratie. Ook dan is een hypotheek afsluiten vaak gewoon mogelijk. Al is dit wel lastiger en moet je vaak aan aparte voorwaarden voldoen.

Kan je een huis kopen met een persoonlijke lening?

Waar mag je een persoonlijke lening voor gebruiken? – Het geld van een persoonlijke lening mag je in principe overal voor gebruiken. Wel is het zo dat een persoonlijke lening meestal wordt afgesloten voor consumptieve bestedingen zoals de aankoop van een auto.

Hoeveel eigen geld moet je hebben voor een lening?

Je moet daarom eigen geld inleggen om een hypotheek af te sluiten. Je moet dan denken aan een bedrag van ongeveer vier tot zes procent van de koopsom. Daarnaast kun je ervoor kiezen om nog extra eigen vermogen in te leggen en hiermee de hypotheek en dus de maandlasten te verlagen.

Kun je meer lenen als je eigen geld hebt?

Als je eigen geld inbrengt, dan heeft dat geen invloed op het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen. Het inkomen bepaalt namelijk wat je maximaal kunt lenen. Breng je eigen geld in, dan kun je eventueel wel een duurdere woning kopen of een lagere rente betalen.

You might be interested:  Dga Salaris Berekenen Bruto Netto

Hoeveel eigen vermogen heb je nodig om een huis te kopen?

Hoeveel eigen geld heb je nodig voor een koophuis? – De bijkomende kosten zoals de advies- en afsluitkosten, notariskosten taxatiekosten noemen we de kosten koper. Ook de overdrachtsbelasting valt daaronder. Sinds 1 januari 2021 betaal je eenmalig geen overdrachtsbelasting als je tussen de 18 en 35 jaar bent en een woning koopt.

Hierdoor hoef je minder eigen geld in te leggen. Gemiddeld bedragen de kosten koper 6% (inclusief overdrachtsbelasting) van de woningwaarde. De gemiddelde huizenprijs in Nederland ligt rond de € 337.000. Als je een huis koopt van dit bedrag kun je ervan uitgaan dat je rond de € 20.220 aan eigen geld nodig hebt.

Hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen, dan moet je rekenen op een bedrag rond de € 13.480.

Wat is goedkoper persoonlijke lening of hypotheek?

Een Persoonlijke Lening kan een voordeligere keus zijn dan een hypotheek. Hoewel het rentepercentage van een hypotheek vaak lager is dan van de Persoonlijke Lening, zijn de eenmalige kosten hoger. Deze kosten zijn: notariskosten, taxatiekosten en advieskosten voor de hypotheekadviseur.

Wat is voordeliger lening of hypotheek?

Ondanks dat de rente voor hypotheken vaak iets lager staat dan de rente voor de persoonlijke lening, is de persoonlijke lening in de meeste gevallen voordeliger. U hoeft namelijk niet te betalen voor advieskosten, notariskosten en administratieve kosten, waar u bij een hypotheekverhoging wel voor betaalt.

Heeft een zakelijke lening invloed op je hypotheek?

Heeft een zakelijke lening ook invloed op je hypotheek? – Als je een eigen onderneming hebt en je hebt voor dat bedrijf een lening afgesloten, dan telt die meestal ook mee voor je privé-hypotheek. Hoe je hypotheekverstrekker hiermee omgaat, verschilt nogal eens. We raden je daarom aan hierover contact op te nemen met je hypotheekadviseur.

Heeft een onderhandse lening invloed op hypotheek?

​Voordelen onderhandse lening –

​Geen BKR-registratie, Een onderhandse lening wordt niet geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registraties). Deze lening heeft dus weinig invloed op eventueel toekomstige leningen. Denk bijvoorbeeld aan een hypotheek als je een huis wilt kopen. Eigen invulling, De regels rondom een onderhandse lening zijn soepeler. Ook mag je veel zelf bepalen. Zowel de uitlener als de lener mogen samen beslissen hoe de lening precies wordt ingericht. Huis kopen mogelijk, Als je al heel lang een huis wilt kopen of je woning wilt verbouwen, maakt een onderhandse lening dit makkelijker. Naasten helpen, Door met je vriend of familielid een leenovereenkomst af te sluiten, kun je elkaar helpen. Geld lenen van iemand die je kent voelt veilig en vertrouwd. Zo kun je iemand een financieel duwtje in de rug geven. Rente hoger dan op spaarrekening, Een groot voordeel voor de uitlener van de onderhandse lening: vaak is de rente hoger dan de rente die je krijgt op een spaarrekening. Zo houd je er op de lange termijn toch nog wat geld aan over.

You might be interested:  Vermogen Hybride Warmtepomp Berekenen

Hoeveel procent woonlening?

Stijgende rente in 2022 – De rente steeg van gemiddeld 1,38 procent begin 2022 naar 3,38 procent aan het jaareinde voor een woonkrediet op 20 jaar met een vaste rente en een quotiteit van 80 procent.

Hoeveel hypotheek met schuld?

Welke schulden zijn van invloed op je maximale hypotheek? – Frits De bank kijkt naar je inkomen en schulden om te bepalen hoeveel ze je willen lenen. Ze maken een totaalplaatje. Hier rolt een bedrag uit: dit maandelijkse bedrag zou je financieel moeten kunnen dragen aan hypotheek volgens de berekening.

 • De overheid bemoeit heeft ook nog rgels.
 • Zo wordt ervoor gezorgd dat Nederlanders niet veel te hoge bedragen lenen die ze niet kunnen terugbetalen.
 • Je kunt zelf berekenen hoe schulden van invloed zijn op je hypotheek.
 • Er is hier namelijk een standaard berekening voor.
 • Overigens is de studieschuld een grote uitzondering, maar daarover straks meer.

Normaal wordt er bij een schuld 2% van het totale bedrag genomen. Dit bedrag wordt afgetrokken van de maandlasten die je kunt dragen op basis van je inkomen. Met deze nieuwe maandlasten kun je dan weer berekenen hoeveel je voor de hele, Klinkt lastig, maar onze rekentool berekent dit allemaal voor je.

 1. Je hoeft ‘t alleen maar in te vullen! Het korte antwoord is: alle schulden die langer lopen dan een maand en waar je maandelijks geld aan kwijt bent.
 2. Hieronder vind je verschillende soorten schulden en de bijbehorende details.
 3. De studieschuld is de meestvoorkomende schuld onder mensen die een hypotheek willen afsluiten.

De gemiddelde studieschuld ligt in Nederland rond de 15.000 euro. Hoeveel de schuld van invloed is op je hypotheek hangt af van wanneer je bent begonnen met studeren. Sinds september 2015 hebben we in Nederland het leenstelsel. Hiervoor hadden we de prestatiebeurs.

 1. Bij de prestatiebeurs weegt de schuld relatief zwaarder op wat je mag lenen dan bij het leenstelsel.
 2. Daar tegenover staat dat de gemiddelde schuld hoger is bij het leenstelsel.
 3. Heb je een creditcard? Dan kan het zijn dat deze van invloed is op de hoogte van je hypotheek.
 4. Dit is het geval wanneer je een creditcard hebt die je in meerdere termijnen mag afbetalen.

Het gaat dan om een langlopend krediet. Zo’n creditcard staat geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Banken kunnen bij de gegevens van het BKR en nemen bij iedere hypotheekaanvraag even een kijkje. Belangrijk om te weten: ze kijken naar de limiet van je creditcard (niet naar de actuele schuld) en gaan hier vanuit in de berekening van je maximale hypotheek.

Lees hier meer over je, Heb je de mogelijkheid om rood te staan bij je bank? Dan staat dit ook bij het BKR in de boeken. Het werkt met roodstand hetzelfde als met je creditcard: de bank kijkt naar je limiet. Mag je -2.000 euro staan? Dan wordt de maandlast die je mag hebben voor de hypotheek 40 euro (2% van 2.000 euro) lager.

You might be interested:  Dagwaarde Fiets Berekenen Interpolis

Sommige banken bieden de mogelijkheid tot roodstand standaard aan. Misschien dat je wel eens schouderophalend hebt gedacht ‘ik maak er toch geen gebruik van’. Check dan even of je deze optie wel echt wilt hebben. Je kunt er namelijk minder door lenen, ook al sta je nooit rood.

 1. Een doorlopend krediet is een lening waarbij je een limiet afspreekt.
 2. Je kunt zelf iedere maand bepalen of je geld opneemt en hoeveel.
 3. Elke maand betaal je rente en aflossing, net als bij een hypotheek.
 4. Er zit geen einddatum aan het doorlopend krediet.
 5. Heb je zo’n krediet op het moment dat je een hypotheek afsluit? Dan neemt de bank net als bij de creditcard en roodstand je kredietlimiet als maatstaf.

Is je kredietlimiet 3.000 euro? Dan mag je iedere maand 2% hiervan minder lenen voor je hypotheek: 60 euro. Een aflopend krediet is een lening waarbij je wél een einddatum hebt afgesproken. Wanneer je een hypotheek afsluit dan nemen ze het beginbedrag van het complete aflopende krediet als uitgangspunt.

 • Hier wordt weer 2% van van je maandlasten afgetrokken.
 • Alimentatie betaal je ook maandelijks, net als je hypotheek.
 • Dit bedrag wordt afgetrokken van de maandlasten en op basis hiervan wordt een nieuwe maximale leencapaciteit berekend.
 • Ook je leaseauto wordt geregistreerd bij het BKR.
 • Hij staat voor 100% van de totale lease-som ingeschreven.

De bank neemt van dit bedrag wederom 2% als maandelijkse last die je dus niet kan uitgeven aan de hypotheek. Ja, je leest het goed. Sinds 2014 wordt ook je smartphone-abonnement meegenomen in de berekening van wat je maximaal mag lenen. Let op: het gaat om abonnementen waarbij je het toestel afbetaalt, dit bedrag is je namelijk voorgeschoten.

Je abonnementskosten voor bellen en internet tellen niet mee. Stel dat je bijvoorbeeld twintig euro per maand afbetaalt aan je smartphone, dan wordt dit bedrag afgetrokken van je maandlasten. Hierdoor kun je zo 5.000 euro minder lenen. Het is eigenlijk vreemd, want je hebt het abonnement meestal maar voor twee jaar.

Toch wordt er in de berekening van je leencapaciteit rekening gehouden met een lening voor de gehele looptijd van je hypotheek: dertig jaar. Erg streng. Het lijstje hierboven is nog geeneens compleet. Dit zijn de meestvoorkomende schulden naast de hypotheek.

Heb je andere vaste lasten? Houd er dan rekening mee dat ze van invloed zijn op wat je mag lenen. Het is een goed idee om alle lasten die je hebt in kaart te brengen. Dan kun je een realistische inschatting maken van wat je kunt lenen. Zo weet je zeker dat je een huis koopt waarvoor je een hypotheek kan afsluiten.

: Welke schulden zijn van invloed op je maximale hypotheek? – Frits