Hypotheek Met Overwaarde Berekenen

Hypotheek Met Overwaarde Berekenen
Bereken wat u kunt doen met uw overwaarde – Het lenen van geld via een hypotheek is één van de meest voor de hand liggende mogelijkheden om uw overwaarde te benutten. Als indicatie geven we hieronder een paar voorbeelden hoe u met een hypotheek uw overwaarde kunt benutten (maar er is veel meer mogelijk).

 1. Laat een berekening maken.
 2. Zó weet u precies waar u aan toe bent Wilt u precies weten wat u kunt lenen en of uw maandlasten dan gelijk blijven of hoger worden, neem dan contact met ons op.
 3. Of maak een gratis oriënterende afspraak met onze adviseur.
 4. Maak een afspraak Vanaf welke leeftijd kunt u de overwaarde hypotheek afsluiten? Voor het afsluiten van een overwaarde hypotheek geldt een leeftijdsgrens.

Bijvoorbeeld van 60 jaar, of soms moet de jongste aanvrager de AOW gerechtigde leeftijd hebben bereikt. We geven een paar voorbeelden Onderstaande berekeningen zijn voorbeelden en geven slechts een indicatie van de mogelijkheden. Wat u werkelijk kunt lenen hangt af van uw persoonlijke situatie, zoals uw leeftijd en het product dat u kiest.

Woningwaarde € 200.000,- U ontvangt direct ongeveer € 80.000,- U betaalt geen hypotheekrente over dit bedrag. De rente wordt bij het opgenomen bedrag bijgeschreven.

Rekenvoorbeeld 2 – u heeft nog een bestaande hypotheek Een overwaarde hypotheek financiert ongeveer 30% van de huidige woningwaarde minus de huidige hypotheekschuld, met een maximum van 75% van de woningwaarde. U hoeft daarna nooit rente te betalen over het extra opgenomen bedrag. Voorbeeld 2

Woningwaarde € 200.000,- Huidige hypotheek € 100.000,- U ontvangt direct ongeveer € 30.000,- U betaalt geen hypotheekrente over het bedrag (€30.000,-) dat u direct ontvangt. De rente wordt maandelijks bij het opgenomen bedrag bijgeschreven.

Waarde van uw huis € 350.000
Uw 1e hypotheek € 50.000
Overwaarde € 300.000

Hoe kan ik mijn overwaarde berekenen?

De overwaarde van uw oude woning is de verkoopprijs min de eigenwoningschuld en de verkoopkosten van die woning.

Hoe werkt hypotheek op overwaarde?

Als je overwaarde hebt bij het verkopen van je huis, krijg je te maken met de bijleenregeling. De bijleenregeling houdt in dat je de overwaarde gebruikt voor de aankoop van je nieuwe huis wanneer je een nieuwe hypotheek afsluit. Hierdoor heb je minder hypotheek nodig en kunnen je maandlasten dus lager uitkomen.

Wat doen met 3 ton overwaarde?

Hoe kun je de overwaarde op je huis benutten? – Kassa • • • Tijdens de coronacrisis, Overwaarde op een koopwoning is geen zeldzaam verschijnsel. Integendeel. Eén op de drie woningeigenaren heeft minimaal 100.000 euro (een ton) overwaarde op zijn huis. Voor 11 procent geldt zelfs dat het twee ton of meer overwaarde heeft, blijkt uit,

 1. Een goed moment om eens te kijken hoe je dat geld kunt benutten.
 2. Overwaarde op je woning betekent dat de verkoopprijs hoger is dan de resterende hypotheek.
 3. Nu tegen de verwachting in huizen ook tijdens de coronapandemie meer waard worden, hebben steeds meer mensen overwaarde op hun koopwoning.
 4. Wat kun je daarmee? Wij zetten een aantal opties voor je op een rijtje.

Je kunt op zoek gaan naar een ander huis. De overwaarde maak je nuttig bij de aankoop van je volgende huis. Je hebt minder hypotheek nodig, simpel gezegd. Bovendien is de hypotheekrente nog steeds laag. Dankzij minder hypotheek en een lage rente kunnen je maandlasten waarschijnlijk ook nog omlaag na de verhuizing.

Let wel, houd rekening met (extra) belasting als je de overwaarde op deze manier gebruikt en een leuk bedrag over hebt gehouden. Boven de vrijstelling van 50.000 euro betaal je immers vermogenstaks. Na de verkoop van je huis kun je ook de overwaarde helemaal gebruiken om je nieuwe woning onder handen te nemen.

Denk aan een renovatie, een uitbouw of het duurzamer maken van je aankoop. Kies je ervoor om een volledige hypotheek te nemen, in plaats van de overwaarde te gebruiken voor de aankoop van een huis? Dan mag je in je geen hypotheekrente meer aftrekken over het bedrag van de overwaarde.

Dit heet de bijleenregeling. Deze geldt als je binnen drie jaar na verkoop een ander huis koopt. Deze regeling voorkomt dat je belastingvoordeel krijgt als je de overwaarde niet gebruikt. Wanneer geldt de bijleenregeling? Op de site van de, Je kunt er ook voor kiezen om in een huurhuis te gaan wonen, na verkoop van je huis met overwaarde.

Het overgebleven geld kun je op de bank zetten voor je of bijvoorbeeld gebruiken om te, of anderszins nuttig maken. Schenken bijvoorbeeld aan je (klein)kind. Op kun je zien hoeveel je belastingvrij mag schenken. Als je langer dan drie jaar huurt, hoef je de overwaarde niet te besteden aan een nieuwe woning (zie hiervoor de genoemde bijleenregeling).

 1. Een nadeel van huren is dat je geen vermogen meer opbouwt, zoals dat met een koopwoning wel kan.
 2. Je kunt verder te maken krijgen met stijgende maandlasten als de huurprijs omhoog gaat.
 3. Houd er ook hier rekening mee dat de Belastingdienst meekijkt.
 4. Je betaalt immers boven het vrijstellingsbedrag van 50.000 euro vermogenstaks.
You might be interested:  Pensioen Uitkering Berekenen

Ouderen die zo lang mogelijk in hun eigen huis willen blijven wonen, kunnen de woning in gereedheid brengen voor de oude dag. Denk aan: de douche renoveren, een traplift installeren, drempels uit de woning weghalen. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) biedt huiseigenaren met overwaarde die hun huis ‘levensloopbestendig’ willen maken de en de aan.

 • SVn beheert fondsen voor volkshuisvesting voor gemeenten en andere overheden.
 • Het is een stichting zonder winstoogmerk.
 • Een Blijverslening wordt verstrekt als een hypotheek of persoonlijke lening, tegen gunstige voorwaarden.
 • Is de lening goedgekeurd? Dan wordt deze in een bouwdepot gestort, waarna je alleen rente betaalt over het deel dat is opgenomen.

Vanuit het bouwdepot wordt de aannemer die je huis aanpast betaald. Met de Verzilverlening leen je geld uit de overwaarde van je huis om aanpassingen voor de oude dag te laten verrichten. De lening hoeft pas te worden afgelost bij de verkoop van het huis.

 1. Je kunt deze leenvorm alleen aanvragen als je 58 jaar of ouder bent.
 2. Je gemeente bepaalt of en wanneer je er gebruik van kunt maken.
 3. Ijk op om te zien of één van deze leningen in je gemeente beschikbaar is.
 4. Let wel: elke gemeente kan eigen voorwaarden stellen.
 5. Ben je zestigplusser en woon je in huis met veel overwaarde? Dan is het afsluiten van een verzilverhypotheek, ook bekend als ‘overwaarde hypotheek’ en ‘opeethypotheek’, ook een optie.

Een deel van de overwaarde wordt omgezet in een lening, die je kan gebruiken voor bijvoorbeeld het gereed maken van je huis voor de oude dag of voor extra pensioen. Omdat dit vaak geen eenvoudige financiële constructies betreft, waarschuwde toezichthouder AFM afgelopen december,

Zo kunnen de schuld en de te betalen rente stevig oplopen. Op termijn kun je dan het risico lopen ongewild te moeten verhuizen. De AFM adviseert om eerst een financieel adviseur te raadplegen voor dit product. Het kan zo zijn dat je weinig geld op de bank hebt staan, maar wel in een huis woont met fikse overwaarde.

Je vermogen zit dus nog vast in steen. Daarvoor bieden diverse partijen ‘sale-and-leaseback’ aan. Je verkoopt dan je woning om van de overwaarde te kunnen profiteren en huurt het terug van de opkoper. De huur bedraagt een percentage van de verkoopopbrengst.

Je moet eenmalig kosten betalen aan de kopende partij. Dit bedrag loopt al gauw op tot duizenden euro’s. Voor onderhoud moet een regeling worden getroffen. Vaak wordt met da bedrag ook rekening gehouden in de verkoopprijs. Bij sale-and-leaseback komen dus kosten kijken die je van tevoren goed op een rij moet zetten.

Want als je nog tien à vijftien jaar (of langer) huurt, hoeveel hou je dan nog over van je verzilverde overwaarde? Houd verder rekening met tussentijdse huurverhogingen. Heb je ineens meer geld dan het heffingsvrije vermogen van 50.000 euro? Dan krijg je ook in dit voorbeeld te maken met de Belastingdienst, vanwege de belasting die je moet betalen over je nieuwverworven vermogen.

De keuken uitbouwen, een andere badkamer Als je prettig woont en erover droomt om je huis nog mooier te maken, kun je de overwaarde benutten voor een verbouwing. Zorg wel dat die je huis meer waarde geeft. Om het geld ervoor vrij te maken, kun je met je overwaarde je hypotheek verhogen of een tweede hypotheek afsluiten.

Je maandlasten kunnen hierdoor stijgen, dus laat uitrekenen of een extra hypotheek bij jouw financiële situatie past. Als je denkt: ‘ik weet niet welke optie voor mij het beste is’ of ‘dit soort financiële afwegingen over mijn overwaarde gaan mij boven de pet’, is het verstandig om je te laten adviseren door één of meer adviseurs.

 1. Een financieel planner of financieel adviseur kan uitrekenen wat het beste past bij jouw financiële situatie, nu en op de lange termijn.
 2. Je kunt ook op consult gaan bij je eigen bank of bij je hypotheekadviseur of je kunt hiervoor een onafhankelijk financieel planner van de (Vereniging Onafhankelijk Financieel Planners) in de arm nemen.
You might be interested:  Netto Pensioen Berekenen

Aan het verstrekken van advies kunnen uiteraard kosten verbonden zijn. Vraag voorafgaand aan het consult hoe hoog de tarieven zijn. Heb jij nou een vraag over het onderwerp overwaarde? Of heb je bijvoorbeeld als huurder een vraag over je woonsituatie? Alle soorten consumentenvragen zijn welkom op het Kassa-forum Vraag & Beantwoord.

 • Vind je het leuk om anderen van advies te voorzien? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie door vragen te beantwoorden op ons forum.
 • Iedereen is welkom! Bronnen: Nibud, AFM, Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier.

Lees Sorteren op: Nieuwste eerst Oudste eerst Beoordeling 9 mei 2021 – 8:51 Wat een achterhaalde tips: “koop een goedkoper huis”, “neem een huurhuis”.hoever staat Kassa af van de realiteit vraag ik me af?! 5 mei 2021 – 19:40 Wat ik ook mis in deze opsomming is de mogelijkheid van verkoop op basis van lijfrente. Dan verkoop je voor een lagere prijs het blote eigendom met een maandelijkse aanvullende betaling door de koper en behoudt de verkoper het vruchtgebruik tot zijn overlijden. Dan wordt de koper volledig eigenaar. 26 apr.2021 – 10:23 Waarom van die moeilijke en dure oplossingen? Met de krediethypotheek die nog niet zo lang geleden bestond ben je veel flexibeler en goedkoper uit. De krediethypotheek kende een rente van Euribor +1% (Euribor is de rente die de bank betaalt en 1% is de winst van de bank), vrij opnemen naar behoefte, vrij tussentijdse aflossing en finale aflossing bij verkoop van het huis. RSIN 8531 62 402 : Hoe kun je de overwaarde op je huis benutten? – Kassa

Welke banken hebben een overwaarde hypotheek?

Steeds meer mensen willen graag de overwaarde op hun woning opnemen. Een aantal banken heeft hier een speciaal product voor ontwikkeld. De overwaarde hypotheek, ook wel verzilverhypotheek genoemd. Welke overwaarde hypotheek is nu de beste? Moneywise zet de belangrijkste aanbieders van deze hypotheek voor senioren voor je op een rijtje.

Wat is een overwaarde hypotheek? Een overwaarde hypotheek is bedoeld voor senioren die de waarde van hun woning willen opnemen. Het is mogelijk om die overwaarde in één keer te ontvangen of in de vorm van een maandelijkse uitkering waarmee het inkomen kan worden aangevuld. Om in aanmerking te komen voor deze hypotheekvorm kijken de banken niet naar je inkomen.

Het bedrag dat je op kunt nemen is afhankelijk van de overwaarde en je leeftijd. Natuurlijk betaal je rente over het opgenomen bedrag maar die wordt opgeteld bij de schuld. De schuld stijgt door de jaren heen dus maar je hebt dus geen maandlasten. Je kunt meer opnemen naarmate je (en je partner) ouder bent.

De schuld wordt uiteindelijk afgelost als het huis wordt verkocht. Welke banken hebben een overwaarde hypotheek Via moneywise kunt u een overwaarde hypotheek afsluiten bij 3 banken: ABN AMRO: De overwaarde hypotheek FLorius: De verzilverhypotheek Reaal/Vivat: Stekkie Gezien het feit dat we steeds ouder worden en banken senioren een interessante doelgroep vinden, verwacht ik de komende tijd meer aanbieders met een overwaarde hypotheek.

De beste overwaarde hypotheek Deze drie banken hebben allemaal een prima product afgeleverd maar er zijn wel belangrijke verschillen: Ik licht een paar van de belangrijkste verschillen toe: Leeftijd: Bij ABN AMRO kun je pas terecht als je (en je eventuele partner) beiden ouder zijn dan de AOW leeftijd. Daarin is ABN AMRO dus wat strenger dan Florius en Stekkie waar je vanaf leeftijd 60 al in aanmerking komt.

Lopende hypotheek : Bij Florius en Stekkie moet je een eventueel bestaande hypotheek eerst inlossen. een flink deel van de beschikbare overwaarde ben je dus al kwijt. Bij stekkie kun niet meer dan 10% van de overwaarde in één keer opnemen. Dus als je bestaande hypotheek hoger is, loop je daar al snel vast.

Bij Florius is het mogelijk om de verzilverhypotheek ook af te sluiten als er nog een bestaande hypotheek is op de woning. Deze moet dan worden ingelost met het geld dat vrijkomt uit de verzilverhypotheek. Het restant dat overblijft kun je gebruiken om te besteden.

ABN AMRO lijkt het geen probleem te vinden om naast een reeds lopende hypotheek de overwaarde hypotheek af te sluiten. Toch zitten hier nog wel een paar haken en ogen aan. Als er sprake is van een lopende hypotheek is het inkomen in één keer wel belangrijk. ABN AMRO toetst dan namelijk of de lopende hypotheek en de nieuwe overwaarde hypotheek passend zijn bij het inkomen.

Zeker als de lopende hypotheek bij een andere bank loopt is er veel minder mogelijk met de overwaarde hypotheek. Meer hierover lees je in dit weblog over de ABN AMRO overwaarde hypotheek en een bestaande lening, Eenmalige uitkering : Bij Florius en ABN AMRO kun je ervoor kiezen om de beschikbare overwaarde in één keer op te nemen.

You might be interested:  Kwh Berekenen Online

Dat kan interessant zijn als je het geld bijvoorbeeld wil gebruiken voor een verbouwing of verduurzaming van de woning. Ook zien we dat dit gebruikt wordt om de kinderen te helpen met het kopen van een huis door het geld te schenken. Bij Stekkie kunt u maximaal 10% van de waarde van de woning in één keer opnemen.

Periodieke uitkering: Bij alle 3 banken kunt u aangeven dat u maandelijks een bedrag netto wil ontvangen op uw lopende rekening als aanvulling op uw inkomen of pensioen. Bij ABN AMRO moet echter kiezen: of een een éénmalige uitkering of een periodieke uitkering.

 1. Een combinatie is (nog) niet mogelijk.
 2. Garantie tegen restschuld: Omdat de rente die je moet betalen wordt bijgeschreven op de schuld heb je geen maandlasten.
 3. Maar de schuld stijgt daardoor wel.
 4. Als je heel oud wordt en lang in het huis blijft wonen kan de schuld hoger zijn dan de waarde van de woning.

Bij verkoop is er dan sprake van een restschuld. Dat is nadelig voor de erfgenamen. Om dat te voorkomen bieden alle Stekkie,en ABN AMRO een garantie tegen restschuld. Dit houdt in de marktwaarde bij verkoop vooraf door een onafhankelijk taxateur moet worden vastgesteld.

Voldoet u aan alle voorwaarden die de bank stelt dan wordt een eventuele restschuld kwijtgescholden. Rente : Je hoeft de rente voor deze hypotheken niet maandelijks te betalen. Toch is het rentepercentage dat je moet betalen erg belangrijk. Omdat de verschuldigde rente iedere maand wordt bijgeschreven op de lening gaat het rente op rente effect een belangrijke rol spelen.

Het is eigenlijk hetzelfde als bij een spaarrekening maar dan omgekeerd. Bij een spaarrekening groeit je spaargeld sneller door rente op rente. Maar bij een schuld stijgt je schuld ook sneller bij een hoge rente. Florius heeft 1 rentetarief en dat staat voor de hele looptijd van de verzilverhypotheek vast.

 • De rente is aan de hoge kant: 3,9%.
 • Bij ABN AMRO en Stekkie kun je kiezen hoe lang je de rente vastzet: 10,15 of 20 jaar.
 • Na afloop van die rentevast periode kun je kiezen om de rente opnieuw vast te zetten.
 • ABN AMRO biedt de laagste rentes, zeker als je bestaande klant bent (0,2% korting) en gebruik kunt maken van duurzaamheid korting (0,2%).

Bij welke bank kun je nu het meeste lenen op basis van je overwaarde? Aan de hand van een voorbeeld laat ik zien welke bedragen je kunt krijgen als maandelijkse aanvulling op je inkomen. Ik ga hierbij uit van de volgende gegevens Man leeftijd: 70 Vrouw leeftijd 70 Waarde woning: € 350.000 Hypotheek: Geen Gewenste uitkeringsduur: 20 jaar ABN AMRO lijkt de beste Overwaarde Hypotheek te hebben, maar. Als ik kijk naar de belangrijkste punten dan scoort ABN AMRO de hoogste punten. De belangrijkste voordelen zijn de lage rente (met 0,2% extra huisbankkorting), de mogelijkheid om de overwaarde hypotheek te sluiten naast een reeds lopende hypotheek, de hoge opname mogelijkheid en de garantie tegen een restschuld.

 1. ABN AMRO heeft ook een paar nadelen.
 2. Zo kun je pas een overwaarde hypotheek afsluiten vanaf AOW leeftijd en is het niet mogelijk om en een bedrag in één keer en maandelijkse uitkeringen naast elkaar te ontvangen.
 3. Maar : ABN AMRO zou het beste product hebben als je deze ook in alle gevallen kon afsluiten naast een bestaande hypotheek.

Op papier kan dat maar in de praktijk zitten hier nogal wat haken en ogen aan. De rekenregels bij een bestaande hypotheek zijn erg ingewikkeld en zeker als er sprake is van een lopende hypotheek bij een andere bank. De mogelijkheid van een nieuwe overwaarde hypotheek wordt een stuk kleiner.

 1. Dat komt erg slecht naar voren in de communicatie van ABN AMRO.
 2. De Overwaarde hypotheek van ABN AMRO past dus niet bij iedere klant.
 3. Meer hierover in dit artikel over de Overwaarde Hypotheek naast een bestaande hypotheek.
 4. Vrijblijvend hypotheekadvies Uiteindelijk is ook een overwaarde hypotheek maatwerk.

Maak een afspraak met de hypotheekadviseurs van Moneywise, Zij zijn gespecialiseerd in hypotheken voor senioren en adviseren je over de mogelijkheden van een overwaarde hypotheek.