Hypotheek Verhogen Voor Verbouwing Berekenen

Hypotheek Verhogen Voor Verbouwing Berekenen
Een tweede (extra) hypotheek afsluiten – Als je je woning wilt verbouwen of verduurzamen, kun je hiervoor extra geld lenen door een tweede hypotheek af te sluiten naast je huidige hypotheek. Dat kan tot 100% van de marktwaarde van het huis na de verbouwing.

 • Een tweede hypotheek sluit je af als je geen hogere inschrijving hebt, zoals hierboven beschreven.
 • Het extra bedrag dat je leent wordt in een bouwdepot gestopt.
 • Hieruit betaal je de rekeningen voor de verbouwing.
 • Bij BLG Wonen kun je een tweede hypotheek afsluiten als jouw bestaande hypotheek is afgesloten bij een van de merken van de Volksbank (SNS, ASN Bank, Regiobank of BLG Wonen).

Lees meer over een tweede hypotheek bij BLG Wonen, Bij het afsluiten van een tweede hypotheek heeft je hypotheekverstrekker ongeveer dezelfde documenten nodig als bij de aankoop van je huis en het afsluiten van je bestaande hypotheek. Denk aan een taxatierapport, salarisstroken, een werkgeversverklaring en bankafschriften.

Waar mag je verhoging hypotheek voor gebruiken?

Hypotheek verhogen voor verbouwing of consumptieve uitgave? In principe kan je jouw hypotheek verhogen voor elke persoonlijke uitgave. Stel je wilt een studie bekostigen, een nieuwe auto of boot kopen, dat kan door het opnemen van een tweede hypotheek op je woning.

Kan ik mijn hypotheek verhogen voor een nieuwe keuken?

Antwoord: – Voor het financieren van een nieuwe keuken is het vaak mogelijk om een verbouwingshypotheek af te sluiten. Vaak, maar niet altijd. Een belangrijke voorwaarde is dat er op dit moment wel overwaarde in uw huis zit. Uw woning moet meer waard zijn dan de openstaande hypotheek.

Alleen dan kunt u extra hypotheek krijgen voor het plaatsen van een nieuwe keuken. Waarom moet er overwaarde zijn? Door de nieuwe keuken wordt het huis toch meer waard? Ja, dat is zo, alleen meestal is de waardestijging minder dan het geld dat u uitgeeft aan de keuken. Als dan de totale uitgave geleend is, dan is het effect dat uw huis daarna ‘onder water staat’.

En dat is niet de bedoeling. Overigens is de verbouwingshypotheek geen aflosvorm voor de hypotheek. De naam geeft alleen aan dat u een extra of verhoogde hypotheek afsluit om een verbouwing mee te betalen.

Kun je je hypotheek verhogen zonder notaris?

Hypotheek onderhands verhogen – Met onderhands verhogen bedoelen we dat u uw hypotheek verhoogt bij dezelfde bank, zonder dat u daarvoor naar de notaris hoeft. Dit is alleen mogelijk als er voor de verhoging genoeg ruimte is binnen de notariële inschrijving van uw hypotheek.

Wat kun je met 100.000 euro verbouwen?

Veelgestelde vragen – Wat kost een volledige verbouwing? Een volledige verbouwing kan erg in de prijzen lopen. Gemiddeld zal dit tussen de €10.000 en €100.000 kosten, afhankelijk van wat je precies wilt laten verbouwen en welke materialen je kiest. Hoe bereken je de kosten van een verbouwing? Je kunt de kosten van een verbouwing berekenen door de gemiddelde prijzen van de gewenste klussen bij elkaar op te tellen.

Ook kun je met onze Verbouwhulp een goed idee krijgen van het budget waar je rekening mee moet houden. Wat kan je met 100.000 euro verbouwen? Met 100.000 euro kun je een aantal ruimtes compleet opnieuw laten inrichten, een aanbouw erbij laten plaatsen of je huis flink verduurzamen door middel van nieuwe kozijnen, ramen en isolatie.

Hoeveel kost een verbouwing per vierkante meter? Bij een volledige verbouwing van je huis moet je rekenen op een prijs van €50 tot €200 per m2. Als je per kubieke meter wilt rekenen, ga dan uit van €300 tot €500 per m3. Externe bronnen:

 • B-besluit
 • Skgikob.nl
 • NEN
 • BRL
 • Komo
 • Politiekeurmerk
 • Wet kwaliteitsborging borging en de nieuwe 2023 wet gevolgklasse 1
You might be interested:  Rente Over Hypotheek Berekenen

Bekijk alle voordelen van de Verbouwhulp ►

Wat is het verschil tussen een bouwdepot en hypotheek verhogen?

De voordelen: –

Je hoeft de verbouwing niet volledig uit eigen zak te betalen Je hypotheek zit sneller in een lagere risicoklasse, doordat de marktwaarde na verbouwing hoger is dan de waarde zonder verbouwing. Met een hogere marktwaarde krijg je mogelijk een renteverlaging. Leveren je verbouwplannen energiebesparing op? Dan kun je bij een nieuwe woning tot 6% van de koopsom extra lenen. Over het bedrag dat je nog niet hebt opgenomen, ontvang je een rentevergoeding. De geldverstrekker verrekent die meestal met de hypotheekrente die je moet betalen. Neem je uiteindelijk niet je volledige bouwdepot op? Dan los je het bedrag af op je hypotheek. Dat kan vaak boetevrij. Facturen kun je direct declareren bij de geldverstrekker.

Kan je een lopende hypotheek verhogen?

Meer over hypotheek verhogen –

 1. Via onderhands verhogen Staat uw hypotheek bij de notaris hoger ingeschreven dan het bedrag dat u nu leent? Dan kunt u later uw hypotheek verhogen tot het bedrag waarvoor uw hypotheek is ingeschreven. Uiteraard kijken we wel of u dit kunt betalen. U hoeft hiervoor niet naar de notaris. Dit heet onderhands verhogen.
 2. Een tweede hypotheek afsluiten Is uw hypotheek niet hoger ingeschreven bij de notaris? Dan is het afsluiten van een tweede hypotheek misschien mogelijk. Wel moet u dan opnieuw naar de notaris om een nieuwe hypotheekakte op te laten maken en deze opnieuw laten inschrijven in het Kadaster. U betaalt dan notaris- en inschrijvingskosten.
 • U ontvangt extra geld voor verbouwing of verbetering van uw huis. Zonder dat u daarvoor uw spaargeld hoeft te gebruiken.
 • Uw maandelijkse hypotheeklasten gaan omhoog.
 • Uw hypotheek valt vaak in een hogere tariefklasse.
 • U moet de huidige waarde van uw woning aantonen.
 • De hypotheekrente van het nieuwe verhoogde leningdeel is onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar van de inkomstenbelasting (Box 1) als u dit leningdeel gebruikt voor een verbouwing.
 • U betaalt vaak bijkomende kosten.
 • U kunt uw hypotheek alleen verhogen als uw woning overwaarde heeft. Of als u uw woning gaat verbouwen waardoor deze meer waard wordt.
 • Of en hoeveel u extra kan lenen hangt af van de marktwaarde van uw woning, de hoogte van uw huidige hypotheek en uw inkomen, We zullen opnieuw toetsen of uw nieuwe hypotheekbedrag past bij uw inkomen.
 • Als u uw hypotheek verhoogt, wordt uw maandbedrag hoger.
 • Als u uw hypotheek verhoogt, valt uw hypotheek misschien in een hogere risicoklasse voor uw hypotheekrente,
 • Als u gaat verhogen voor energiebesparende maatregelen, denk er dan aan dat de technische levensduur van deze maatregelen vaak niet overeenkomt met een standaard looptijd van een hypotheek. We raden u daarom aan de looptijd aan te laten sluiten bij de levensduur van de maatregel die u neemt.

Taxatiekosten Deze kosten betaalt u meestal bij het verhogen van uw hypotheek. De kosten voor een volledig taxatierapport, of voor een desktoptaxatie, De desktoptaxatie is onder voorwaarden mogelijk bij een verhoging. Notariskosten U betaalt alleen notariskosten bij het afsluiten van een tweede hypotheek.

 • Past de verhoging binnen de hypothecaire inschrijving? Dan hoeft u niet opnieuw naar de notaris.
 • Advies- en afhandelingskosten Advieskosten betaalt u alleen als u een hypotheek met advies wilt afsluiten.
 • U betaalt altijd afhandelingskosten.
 • Ook als u uw hypotheek wilt verhogen.
 • Afsluitkosten Nationale Hypotheek Garantie (NHG) Deze kosten betaalt u altijd als u een tweede hypotheek (nieuw leningdeel) met NHG afsluit.
You might be interested:  Eiwit Inname Berekenen

U betaalt dan een bedrag om NHG af te sluiten (borgtochtprovisie). U krijgt alleen een voordelig (NHG-)rentepercentage over het nieuwe (verhoogde) leningdeel. Ook staat NHG bij een gedwongen verkoop (als u uw hypotheeklasten niet meer kan betalen) alleen maar garant voor het nieuwe (verhoogde) leningdeel.

Garant staan betekent dat stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) borg staat voor een eventuele restschuld. ​​​​​​​​​​​​​ Leent u het geld voor een verbouwing? Dan kunt u de rente en kosten die u hiervoor betaalt onder bepaalde voorwaarden aftrekken van uw inkomen voor de belasting. Dat geldt zowel voor de Persoonlijke Lening als een hypotheek.

U moet dan wel aantonen bij de Belastingdienst dat u het geld voor de verbouwing heeft gebruikt. De voorwaarden voor het aftrekken van de rente over uw hypotheek verhoging zijn:

 • U gebruikt de woning als hoofdverblijf
 • U gebruikt de verhoging van uw hypotheek voor verbetering of verduurzaming van uw woning
 • De verhoging van uw hypotheek is een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek
 • U lost deze in maximaal 30 jaar af.
 • De rente voor het hypotheekdeel dat u aan andere zaken besteedt, is dus niet aftrekbaar.

Wat kost een hypotheek van 600000?

Hypotheek van € 600.000,- – Standaard kost deze hypotheek ongeveer € 3050,- bruto per maand. Lexwonen kan een hypotheek van € 600.000,- optimaliseren tot een maandlast van € 2550,- per maand. Ook hier geld dat alles dus afhankelijk is van je situatie en niet alleen de wensen.

Kan ik mijn hypotheek verhogen met dezelfde rente?

Optie 3: Hypotheek oversluiten – In plaats van je bestaande hypotheek te verhogen, kun je er dus ook voor kiezen om je hypotheek over te sluiten. Dit houdt in dat je een nieuwe hypotheek afsluit tegen de actuele rente – bij dezelfde of bij een andere hypotheekverstrekker.

Daarbij krijg je nieuwe voorwaarden, nieuwe maandlasten en een nieuwe rentevaste periode. Oversluiten is een manier om de overwaarde op je huis te gebruiken, De hypotheek oversluiten is vooral een slimme zet als je voor je huidige hypotheek meer rente betaalt dan het actuele rentepercentage. Door te kiezen voor oversluiten, kun je dan je hypotheekbedrag verhogen én profiteren van lagere maandlasten én heb je misschien wel een hypotheek met gunstigere voorwaarden.

Vaak betaal je wel een bedrag aan boeterente voor het openbreken van je hypotheek. De hoogte daarvan is afhankelijk van een aantal factoren. Dit zoekt je Hypotheekexpert graag voor je uit.

Hoeveel mag je extra lenen voor hypotheek?

Maximale hoogte hypotheek ten opzichte van inkomen – Naast de waarde van het koophuis zijn er regels over de maximale hoogte van de hypotheek ten opzichte van uw inkomen. Deze regels worden ieder jaar opnieuw wettelijk vastgesteld. De maximumhoogte van de hypotheek hangt verder af van de door u gekozen rentevastperiode en het rentepercentage.

Wat kost 100.000 extra hypotheek?

Een hypotheek kost netto ca. € 2.500 bij het afsluiten en € 250 per maand per geleende € 100.000.

Wat kost een bouwdepot van 20000?

Alles wat je moet weten over een bouwdepot (leestijd: ca.5 minuten) Steeds meer mensen blijven deze zomer thuis en gaan niet op vakantie. Nadat ze al enkele maanden binnenshuis vertoeven, krijgen ze steeds meer oog voor allerlei klussen. En die klussen kosten een zodanig bedrag, wat boven het vakantiegeld uit stijgt.

Vaak wordt er dan een lening afgesloten, om de verbouwingskosten te kunnen betalen. Een extra hypotheek voor een verbouwing wordt ook wel een ‘bouwdepot’ genoemd. En laat dat nu net een onderwerp zijn, waarover ik vaak vragen gesteld krijg. De hoogste tijd om hierover wat meer duidelijkheid te krijgen.

Wat is een bouwdepot? Om maar meteen de belangrijkste vraag te beantwoorden (sorry, ik houd niet van wachten): een bouwdepot is niets anders dan een potje met geld voor jouw verbouwing. Je kunt het vergelijken met een lopende rekening waarop geld staat, wat je voor je verbouwing kunt (moet) gebruiken.

 1. Wil je voor 20.000 euro verbouwen en heeft de bank jouw hypotheekaanvraag goedgekeurd? Dan is er 20.000 euro aan verbouwingsgeld voor jou beschikbaar.
 2. Hoe werkt een bouwdepot? Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe keuken hebt gekocht, of wanneer je de timmerman wil betalen, dan stuur je de factuur hiervan naar de bank toe.
You might be interested:  Overspanning Houten Balk Berekenen

Vaak kun je daarna kiezen: de bank maakt eerst het bedrag wat op de factuur staat naar jou over, zodat jij deze zelf kunt betalen. Of de bank betaalt rechtstreeks de factuur voor jou. Wat wil de bank weten voordat ik een bouwdepot kan krijgen? Natuurlijk dien je het verbouwingsgeld wel te kunnen lenen vanuit je inkomen.

 1. De bank wil daarnaast weten wat je precies aan je woning gaat verbouwen.
 2. Het moet namelijk wel een woning blijven, dus dat pretpark of café bouw je maar ergens anders.
 3. Wanneer je je hypotheek verhoogt vanwege een verbouwing, dan vraagt de bank om een taxatierapport.
 4. Aan een makelaar-taxateur dien je door te geven wat je gaat verbouwen, en welk bedrag je daarvoor ongeveer nodig denkt te hebben.

Vervolgens wordt het taxatierapport opgemaakt en naar de bank gestuurd. De verbouwingskosten die in het taxatierapport staan vermeld, worden vervolgens via een bouwdepot aan jou beschikbaar gesteld. Moet ik vooraf al offertes aantonen en exacte verbouwingsbedragen weten? Nee, dat hoeft niet.

Je geeft aan de makelaar-taxateur (om het taxatierapport op te kunnen stellen) het verbouwingsbedrag door, dat jij nodig denkt te hebben. Bijvoorbeeld: nieuwe vloer 5.000 euro, keuken 10.000 euro, badkamer 8.000 euro, etc. Totale verbouwingskosten: 23.000 euro. Dien je later een factuur in voor een nieuwe vloer ter waarde van 5.500 euro? Dan gaat de bank niet flauw doen en jou vervolgens ook ‘maar’ 5.000 euro uitkeren, omdat je eerder hebt aangegeven hiervoor een nieuwe vloer aan te zullen schaffen.

Maar let wel: op = op. Dus besteed jij 23.000 euro aan een nieuwe keuken en badkamer? Dan heb je dus geen geld meer voor een nieuwe vloer. Wat als ik geld overhoud vanuit mijn bouwdepot? Een bouwdepot kent vaak een looptijd van 1 tot 2 jaar; dit is afhankelijk van de voorwaarden van jouw bank of hypotheekverstrekker.

Ben je klaar met verbouwen en heb je nog geld overgehouden? Dan mag je dat vaak boetevrij aflossen. Check dit altijd nog even bij je hypotheekverstrekker! Wat zijn de kosten van een bouwdepot? Een bouwdepot kost je niets extra, behalve dat je natuurlijk hypotheekadvies- en afsluitkosten betaalt. Ook betaal je voor de opmaak van een taxatierapport, en kun je opnieuw naar de notaris moeten (dit laatste hoeft niet altijd, vraag ernaar bij je hypotheekadviseur).

Belangrijk bij een bouwdepot: je betaalt alleen rente over het bedrag wat je hebt opgenomen. We nemen er het eerder genoemde voorbeeld bij: je hebt een bouwdepot van 23.000 euro, en je hebt de factuur van de vloer à 5.000 euro betaalt. Er zit dan nog 18.000 euro in je bouwdepot.

 1. Dat betekent dat je alleen rente betaalt over de opgenomen 5.000 euro, want die andere 18.000 euro heb je nog niet geleend.
 2. Bijvoorbeeld: die extra 23.000 euro kosten jou 100 euro per maand.
 3. Dat betaal je pas, als je die 23.000 euro helemaal hebt opgenomen.
 4. Als je dus eerst alleen geld voor de vloer hebt opgenomen, dan betaal je daarna zo’n 25 euro per maand.

Over het geld wat nog in het bouwdepot staat, betaal je nog even geen rente. Tot slot: in hoeverre je een verbouwing mee kunt nemen in je hypotheek, lees je in een eerdere, Succes met klussen! 😉 : Alles wat je moet weten over een bouwdepot