Hypotheekrente Berekenen Voorbeeld

Hypotheekrente Berekenen Voorbeeld
Lineaire hypotheek 30 april 2021 · Alexandria Vang Bij deze hypotheekvorm betaal je maandelijks een bedrag terug aan de hypotheekverstrekker bestaande uit aflossing en rente. Lineair aflossen houdt in dat je elke maand exact hetzelfde bedrag aflost. De rente wordt betaald over het nog openstaande hypotheekbedrag. Fig 1. Schematisch overzicht van een lineaire aflossing Onderstaande voorbeeld laat zien hoe het berekenen van de hypotheeklasten gaat. Gegevens: Benodigde hypotheeksom: €360.000,- euro Looptijd: 30 jaar, 360 maanden Rente: 2% De lineaire aflossing berekenen De hoogte van de hypotheeksom / door de looptijd in maanden bepaalt de maandelijkse aflossing.

Maand Hoofdsom Aflossing Rente Maandlast
1 € 200.000 € 555,56 € 333,33 € 888,89
2 € 199.444 € 555,56 € 332,41 € 887,96
89 € 151.111 € 555,56 € 251,85 € 807,41
90 € 150.556 € 555,56 € 250,93 € 806,48
179 € 101.111 € 555,56 € 168,52 € 724,07
180 € 100.556 € 555,56 € 167,59 € 723,15
359 € 1.111 € 555,56 € 1,85 € 557,41
360 € 556 € 555,56 € 0,93 € 556,48

Fig 2. Deze tabel biedt overzicht van de aflossing, rente en maandlast van de lineaire hypotheek Bereken jouw maximale hypotheek

Weet wat je kan lenen Binnen 2 minuten gedaan Gratis en vrijblijvend Analyse door een expert

Vanaf 1 januari 2013 is het voor mensen die voor het eerst een woning kopen verplicht om de gehele hypotheek in maximaal 30 jaar af te lossen. Dit kan worden gerealiseerd door te kiezen voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Wij hebben de voordelen van de lineaire hypotheek voor u op een rij gezet.

De hypotheekschuld daalt relatief snel Omdat u hogere lasten heeft aan het begin daalt de hypotheekschuld ook sneller. Uw schuld zal steeds verder afnemen ten opzichte van de woningwaarde. Zo komt uw woning ook minder snel onder water te staan dan bij bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek. De aflossing blijft gelijk De maandelijkse aflossing blijft gedurende de gehele looptijd gelijk. U weet vooraf waar u aan toe bent. De hypotheekrente neemt af Door de dalende hypotheekschuld zal ook het bedrag dat u maandelijks moet betalen aan hypotheekrente afnemen. De maandlasten dalen daardoor naarmate de looptijd vordert. Voordeliger over de gehele looptijd Over de gehele looptijd betaal je minder rente, omdat je sneller aflost.

Aan het begin van de looptijd de hoogste maandlasten In vergelijking met een annuïteitenhypotheek zijn de maandlasten bij een lineaire hypotheek hoger aan het begin van de looptijd. Gelukkig nemen de maandlasten af dankzij de dalende hypotheekrente. Door afnemende hypotheekrenteaftrek afnemend fiscaal voordeel De rente van de lineaire hypotheek is aftrekbaar van de belasting. Omdat je in het begin meer rente betaald zal het voordeel groot zijn. Het belastingvoordeel zal dalen gedurende de looptijd.

Hoe werkt hypotheekrente voorbeeld?

Voorbeeld van de hypotheekrenteaftrek – Stel, uw hypotheek bedraagt € 200.000 en u betaalt 5% hypotheekrente. U betaalt dan € 10.000 per jaar aan hypotheekrente. Als uw eigenwoningforfait bijvoorbeeld € 1.500 is, dan mag u € 8.500 aftrekken van de belasting (namelijk: € 10.000 minus € 1.500). » Oriëntatiegesprek is kosteloos; » Geheel vrijblijvend; » 100% onafhankelijk; » Bij ons op kantoor of bij u thuis.

Is hypotheekrente afhankelijk van inkomen?

Hoeveel belastingvoordeel levert de hypotheekrenteaftrek op? Hoeveel belastingvoordeel je hebt van de hypotheekrenteaftrek is afhankelijk van je inkomen. Hoe hoger je inkomen, hoe meer belastingvoordeel. Je trekt de hypotheekrente af tegen hetzelfde tarief als waartegen je inkomen wordt belast.

Is variabele rente goedkoper?

Je wilt een huis kopen, je hypotheek oversluiten of verhogen. Daarbij hoort een nieuwe rentevorm: kies je vaste hypotheekrente of variabele hypotheekrente? Je wilt straks zorgeloos in je huis wonen en vooral niet teveel rente betalen. Kies jij voor de zekerheid van een vaste rente of waag je liever een gokje met variabele rente? In dit artikel bespreken we de voordelen en nadelen van vaste en variabele hypotheekrente. Hypotheekrente De hypotheekrente die je kiest heeft veel invloed op je maandlasten. Hoeveel hypotheekrente je betaalt is onder andere afhankelijk van de hoogte van je schuld en de rentevorm. Je kunt kiezen uit variabele hypotheekrente en verschillende termijnen vaste hypotheekrente.

Vaste rente De meeste mensen kiezen voor een vaste hypotheekrente. Je betaalt dan in een bepaalde periode dezelfde hypotheekrente. Dat geeft zekerheid, want je weet van tevoren precies waar je aan toe bent en hoe hoog je maandlasten zijn. Je kunt kiezen voor verschillende rentevaste periodes tussen de 1 en 30 jaar.

De populairste rentevaste periodes zijn hypotheekrente 10 jaar vast, hypotheekrente 20 jaar vast en hypotheekrente 30 jaar vast, Aan de zekerheid van een rentevaste periode hangt wel een prijskaartje, want vaste hypotheekrente is hoger dan variabele hypotheekrente.

Hoe langer je rentevaste periode, hoe hoger je hypotheekrente. Kies je voor een vaste hypotheekrente, bespreek dan met jouw hypotheekadviseur hoe lang jij het beste jouw hypotheekrente kunt vastzetten, Variabele rente Wanneer je kiest voor een variabele hypotheekrente, kan de rente per maand of per kwartaal verschillen.

Jouw hypotheekrente is dan gekoppeld aan de marktrente. Dat is het Euribor tarief, de rente waartegen Europese banken elkaar geld lenen. Als de marktrente stijgt, stijgt jouw hypotheekrente mee. Daalt de marktrente, dan ga jij minder rente betalen. Vooraf weet je dus niet hoeveel rente je gaat betalen voor jouw hypotheek.

 1. Omdat je met een variabele rente een groter risico loopt, betaal je hiervoor de laagste hypotheekrente.
 2. Als de rente stijgt kunnen je maandlasten tenslotte flink oplopen.
 3. Je moet bereid zijn om dat risico te nemen én zeker weten dat je hoge(re) maandlasten aankunt.
 4. Hypotheekverstrekkers houden daar ook rekening mee door een opslag te rekenen bovenop de marktrente.

Variabele rente vastzetten Heb je in eerste instantie gekozen voor variabele rentehypotheek? Dan kun je deze altijd nog vastzetten op een moment dat jij gunstig vindt. Bijvoorbeeld als je denkt dat de hypotheekrente echt niet nóg verder gaat dalen of als je vindt dat de rente teveel aan het oplopen is.

 • Je hebt hiervoor een hypotheekadviseur nodig die voor jou een nieuwe hypotheek afsluit.
 • Daarna heb je de zekerheid van een rentevaste periode en is jouw hypotheekrente elk maand even hoog.
 • Vaste rente en variabele rente: voordelen en nadelen Zowel variabele hypotheekrente als vaste hypotheekrente hebben dus voordelen en nadelen.

Hieronder zetten we alles voor je op een rijtje. Variabele rente Voordelen

 • Variabele rente is lager dan vaste hypotheekrente
 • Daalt de marktrente, dan daalt jouw rente en maandlasten mee
 • Je kunt de variabele rente later nog vastzetten

Nadelen

 • Geen zekerheid over je rente en maandlasten
 • Stijgt de marktrente, dan ga je direct meer betalen
 • Je moet altijd de hypotheekrente in de gaten houden

Vaste rente Voordelen

 • Zekerheid over je rente en maandlasten
 • Een stijgende marktrente heeft geen invloed op jouw maandlasten
 • Je hoeft de renteontwikkeling niet te volgen

Nadelen

 • Hoe langer je rentevaste periode, hoe hoger je rente
 • Daalt de marktrente, dan daalt jouw rente niet mee

Combinatie vaste rente en variabele hypotheekrente Wil je zekerheid én lage maandlasten? Kies dan voor een combinatie van hypotheekrente variabel en hypotheekrente vast. Je kunt een deel van je hypotheek bijvoorbeeld op 10 jaar rentevast zetten en het andere deel variabel.

 1. Ontwikkeling hypotheekrente
 2. Persoonlijke situatie
 3. Financiële situatie/hypotheeksom (LTI)
 4. Maximale hypotheekbedrag
 5. Persoonlijke voorkeur

1. Hypotheekrente ontwikkeling Allereerst speelt de renteontwikkeling hypotheek een rol. In 2022 is de hypotheekrente flink gestegen. Op korte termijn is de onzekerheid groot en de verwachting is dat de rente op de lange termijn weer iets gaat dalen. Maar niets is zeker, want we kunnen helaas niet in de toekomst kijken.

Daarom is het belangrijker hoe jíj denkt dat de rente zich ontwikkelt. Verwacht je dat de hypotheekrente gaat stijgen? Zet dan je rente vast. Als je daarentegen denk dat de rente gaat dalen, kun je beter een variabele rente kiezen. Vergeet hierbij niet dat de hypotheekrente extreem laag is geweest. De rente kan weer dalen of juist verder stijgen.

Hoe hoog schat jij die kansen in? 2. Persoonlijke situatie Denk ook even na over je persoonlijke situatie voordat je kiest tussen vaste rente en variabele rente. Wil jij bijvoorbeeld over een paar jaar verhuizen en mag je de hypotheek niet meenemen, dan is het zonde om je rente lang vast te zetten.

 1. Je betaalt daar tenslotte meer voor.
 2. Andere zaken die invloed kunnen hebben op je woonsituatie zijn samenwonen, gezinsuitbreiding, kinderen die uit huis gaan of scheiden.
 3. Je weet nooit wat er gaat gebeuren, maar het is goed om over de verschillende opties na te denken.3.
 4. Financiële situatie Hoe sta je er financieel voor? Is jouw hypotheekschuld hoog ten opzichte van je inkomen en heb je niet veel spaargeld? Dan ben je waarschijnlijk minder goed in staat om een forse stijging van je maandlasten op te vangen.

In dat geval is het slim om te kiezen voor een (lange) rentevaste periode. Heb je genoeg gespaard om schommelingen in je hypotheeklasten op te vangen? Met variabele hypotheekrente ben je op lange termijn vaak iets goedkoper uit van met een vaste rente.4.

 1. Maximale hypotheekbedrag Heb jij om jouw droomhuis te kunnen kopen een maximale hypotheek nodig? Dan kun jij misschien beter kiezen voor een lange rentevaste periode.
 2. De hypotheekvorm heeft namelijk invloed op je maximale hypotheek.
 3. Als je kiest voor een hypotheek rente 10 jaar vast, mag je het meeste lenen.

Dat komt omdat geldverstrekkers vanaf 10 jaars rente jouw hypotheek berekenen met de actuele rente. Bij variabele rente of een korte rentevaste periode wordt je maximale hypotheek berekend met een toetsrente die elk kwartaal wordt vastgesteld door de AFM,

Deze rente is vaak een stuk hoger dan de actuele hypotheekrente. En een hogere rente zorgt ervoor dat je minder kan lenen.5. Persoonlijke voorkeur Vergeet tot slot je persoonlijke voorkeur niet. Houd je van zekerheid en wil je precies weten hoeveel rente je betaalt? Dan voel jij je waarschijnlijk fijner bij een vaste hypotheek.

Kun je goed omgaan met de onzekerheid van wisselende maandlasten en vind jij de kans op een lagere rente wel een gokje waard? Kies dan voor variabele rente. Advies over vaste rente en variabele rente Variabele rente, vaste rente of een combinatie? Het blijft een lastige keuze.

Hoe bereken je hypotheekrente voordeel?

Hoeveel hypotheekrenteaftrek in 2022? – Heel leuk al die theoretische informatie, maar waarschijnlijk wil je graag weten wat dat voor jou specifiek betekent. Daarvoor kun je jouw hypotheekrenteaftrek berekenen aan de hand van onderstaande voorbeeld. Bepaal eerst welke uitgangspunten er gelden:

De WOZ waarde van je woning € 300.000,-
De hypotheek bedraagt € 300.000,-
De rente op je hypotheek is 3%
Hypotheekvorm Annuïtair
Het bedraagt 0,45% van de WOZ-waarde

Om de hypotheekrenteaftrek te berekenen, bepaal je jouw bruto rentelasten en trek je daar het eigenwoningforfait vanaf.

Bruto rentelasten(3% x € 300.000) € 9.000
Eigenwoningforfait(0,45% x € 300.000) – € 1.350
De hypotheekrenteaftrek bedraagt € 7.650

Dit bedrag mag je aftrekken van je inkomen. Daardoor wordt het inkomen waarover je belasting betaalt lager. Ook hiervoor nemen we enkele uitgangspunten. Zonder hypotheekrenteaftrek zou je aan inkomstenbelasting betalen:

Bruto jaarinkomen € 50.000
Inkomstenbelasting 37,07%
Betaalde inkomstenbelasting € 18.535

Door de hypotheekrenteaftrek mag je dus jouw inkomen verlagen met € 7.650. Hierdoor wordt jouw belastbaar inkomen € 50.000 – € 7.650 = € 42.350. Hiermee komt de verschuldigde inkomstenbelasting op € 42.350 * 37,07% = € 15.699. Je hebt dus recht op een belastingteruggave.

Betaalde inkomstenbelasting € 18.535
Verschuldige inkomstenbelasting € 15.699
Belastingteruggave € 2.836

Hoe werkt een rente?

Rente is een vergoeding voor het tijdelijk uitlenen van geld. Wie geld spaart bij een bank, krijgt rente. Wie bij een bank leent – bijvoorbeeld voor de aankoop van een woning – moet rente betalen. Banken bepalen de hoogte van de rente op basis van kosten, risico en een winstopslag.

Hoe betaal je rente hypotheek?

Lineaire hypotheek Bij een lineaire hypotheek los je elke maand hetzelfde bedrag af, plus je hypotheekrente. Omdat je lening steeds kleiner wordt en je daardoor steeds minder hypotheekrente hoeft te betalen, dalen je maandlasten. Een lineaire hypotheek is samen met de annuïteitenhypotheek de hypotheek die het meeste wordt afgesloten.

Eén van de meest gekozen hypotheekvormen, naast de annuïteitenhypotheek.De lineaire hypotheek heeft een vaste einddatum.Je lost maandelijks hetzelfde bedrag aan hypotheek af, je rentebedrag wordt daarentegen steeds lager.Je krijgt steeds minder hypotheekaftrek gedurende de looptijd.

Bij een lineaire hypotheek betaal je dus elke maand hetzelfde bedrag aan aflossing en daar tel je het bedrag aan hypotheekrente nog bij op. Het hele hypotheekbedrag wordt hiervoor verdeeld over de totale looptijd. Bij een hypotheek van bijvoorbeeld € 216.000 betaal je elke maand € 600 aan aflossing (€ 216.000 : 360 maanden = € 600) plus hypotheekrente.

 • Dat uit zich in een rechte lijn in de grafiek.
 • De rente die je dan betaalt, wordt berekend aan de hand van het nog niet afgeloste hypotheekbedrag.
 • In het begin betaal je dus meer rente, omdat je nog veel hypotheek moet aflossen.
 • Maar omdat je relatief snel aflost, wordt de ‘openstaande’ lening snel kleiner en hoef je steeds minder rente te betalen.

Het netto maandbedrag zakt daardoor gedurende de looptijd, net zo lang tot de lening helemaal is afgelost. Bij een lineaire hypotheek is het belangrijk om te realiseren dat je later in de looptijd steeds minder hypotheekrenteaftrek krijgt, terwijl dit in het begin juist weer veel is.

Voordelen van een lineaire hypotheek Nadelen van een lineaire hypotheek
Je hypotheeklasten worden steeds wat lager Je krijgt steeds minder
Je betaalt je lening in gelijke delen terug Je maandlasten zijn in het begin relatief hoog
In totaal betaal je minder hypotheekrente dan de annuïteitenhypotheek
Volledig je hypotheek aflossen
Je hebt minder kans op restschuld aan het eind van de looptijd

Om inzichtelijk te maken hoe het afbetalen van een lineaire hypotheek werkt, hebben we hieronder een rekenvoorbeeld voor je gemaakt. Bijvoorbeeld: je wilt een en neemt een lineaire hypotheek van € 300.000. De looptijd van je hypotheek is 30 jaar en de hypotheekrente bedraagt 1,85%.

Jaar Resterende hypotheek Betaalde rente Aflossing Bruto maandlasten Netto maandlasten
2019 € 290.000 € 455 € 833 € 1.289 € 1.162
2020 € 280.000 € 440 € 833 € 1.273 € 1.149
2021 € 270.000 € 425 € 833 € 1.258 € 1.130
2022 € 260.000 € 409 € 833 € 1.243 € 1.121
2023 € 250.000 € 394 € 833 € 1.227 € 1.107
2044 € 40.000 € 70 € 833 € 903 € 919
2045 € 30.000 € 55 € 833 € 888 € 910
2046 € 20.000 € 39 € 833 € 873 € 902
2047 € 10.000 € 24 € 833 € 857 € 894
2048 € 0 € 8 € 833 € 842 € 886

Bij sommige hypotheken is het niet mogelijk om gebruik te maken van de voordelen van hypotheekrenteaftrek. Bij deze hypotheekvorm is dat wel het geval. De rente die je over je hypotheek betaalt is namelijk aftrekbaar van je belasting. Wel zal deze aftrek steeds minder worden.

Dat komt omdat je steeds minder rente betaalt over je hypotheek. Bij een lineaire hypotheek dalen je lasten elke maand, maar daalt ook het belastingvoordeel. Een hypotheekadviseur kan je goed helpen door een overzicht te bieden waarop je kunt zien wat je bruto en netto maandlasten zijn. Je kunt deze dan vergelijken met de maandlasten van bijvoorbeeld de annuïteitenhypotheek.

Bij een lineaire hypotheek kan je zeker extra aflossen. Door extra af te lossen, worden je maandlasten lager of loopt de looptijd van je hypotheek eerder af. Het kan wel zijn dat je hier een boete over moet betalen. Het bedrag dat je boetevrij kunt aflossen verschilt per geldverstrekker.

 1. Als je gebruik wilt maken van hypotheekrenteaftrek, kun je bij je kiezen tussen een annuïteiten of lineaire hypotheek.
 2. Ook bij een is een lineaire hypotheek een optie.
 3. Wil je meer weten over de verschillende hypotheekvormen en welke het best bij jouw situatie past? Onze adviseurs geven je graag advies voor jouw persoonlijke situatie.

Het eerste gesprek is altijd gratis

Met een lineaire hypotheek los je iedere maand een vast bedrag af. Dit type hypotheek is gunstig als je zekerheid wilt over je maandlasten en wilt starten met aflossen. Doordat je netto maandlasten gedurende de looptijd van je hypotheek steeds lager worden, creëer je in de toekomst meer financiële ruimte. Je kunt extra aflossen op een lineaire hypotheek. Door extra af te lossen verlaag je de maandlasten of verkort je de looptijd van je hypotheek. Het kan zijn dat de geldverstrekker een boeterente doorberekent bij extra aflossen. Check hiervoor de voorwaarden van je hypotheek. Twijfel je of je extra moet aflossen? Neem dan contact op met je hypotheekadviseur. De hypotheekrente die je betaalt voor een lineaire hypotheek is afhankelijk van de rentevaste periode die je kiest, de looptijd van de hypotheek en of je een hypotheek met NHG afsluit. Check de actuele hypotheekrentes op onze, Met een annuïtaire hypotheek los je in het begin relatief weinig af waardoor dit type hypotheek op het oog een goedkopere hypotheek lijkt. Toch is een lineaire hypotheek over de gehele looptijd voordeliger. Dit komt omdat je maandelijkse een vast bedrag aflost waardoor de totale hypotheekschuld lineair daalt. Welke hypotheekvorm voor jou het beste past, hangt af van je persoonlijke situatie. Je hypotheekadviseur kan je hierin goed adviseren.

: Lineaire hypotheek