Inhoud Woning Berekenen Woz

Inhoud Woning Berekenen Woz
De inhoud van je woning in m³ berekenen –

Vermenigvuldig de vloeroppervlakte van elke verdieping met de hoogte, De standaardhoogte van een verdieping is bij veel woningen 2,5 meter. Een garage of schuur tel je ook mee. De inhoud van een verdieping onder een schuin dak is vaak (iets meer dan) de helft van de vloeroppervlakte maal het hoogste punt, Voor een precieze berekening kun je de zes voorbeelden bij de onderstaande infographic gebruiken.

Waar staat inhoud woning?

Inhoud huis berekenen in kubieke meters – De inhoud van iets druk je uit in kubieke meters. Dat zie je ook vaak uitgeschreven als m³. Niet iedereen weet de inhoud van hun woning uit hun hoofd. Dat is niet gek, je hebt de informatie ook niet vaak nodig. Gelukkig staat de inhoud meestal in de koopakte van het huis.

Heb je het huis net gekocht, of moet je de akte nog ondertekenen? Soms zie je het ook terug in de advertentie van de makelaar. Heb je deze informatie niet, maar moet je deze wel ergens opgeven? Je kunt een grove schatting maken met de volgende berekening: lengte van je woning X breedte van je woning X hoogte van je woning.

Deze berekening werkt wel het beste als alle wanden en daken recht lopen. Heeft jouw woning een schuin dak, dan heeft deze ook wat minder inhoud. Hoe hoger de inhoud van het huis, hoe groter het huis. En dus ook: hoe hoger de premie. De inhoud van een woning is niet hetzelfde als de oppervlakte.

Waarmee is mijn huis vergeleken WOZ?

WOZ-waarde vergelijken met koopsominformatie Kadaster – Met de koopsominformatie van het Kadaster kunt u tegen betaling informatie krijgen over de aankoopprijs van een woning of woningen. Hiermee vergelijkt u de WOZ-waarde van uw woning met de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen.

Wat is de inhoud van een gemiddelde woning?

De bouwkosten per m³ 2022 : Krijg vroegtijdig zicht op de bouwkosten, weg van je twijfel en onzekerheid. – 20 maart 2022 – 16:00 uur – 3 minuten lezen Wanneer je rond zoekt op Google zul je al snel ontdekken dat de bouwkosten per m³ in 2022 lastig te vinden zijn.

Verschillende aannemers, bouwbedrijven en architecten spreken erover. Toch krijg je niet zo snel een duidelijk getal naar boven. Bij Silverwonen zijn we bekend met deze vraag en geven we je ook graag een helder antwoord. U wilt immers precies weten waar u aan toe bent en dat de Bouwkosten worden berekend aan de hand van een betrouwbare bouwkostenbegroting.

In onze vorige blog spraken we over maar in de oriëntatiefase / ontwerpfase beperken wij ons tot de bouwkosten per m³. Al meer dan 25 jaar houd ik mij bezig met het ontwerpen en begeleiden van exclusieve villabouw. Silverwonen Architecten is op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen de markt.

  • Onze jarenlange ervaring heeft ons geleerd dat budgetbewaking en cost-control belangrijke aspecten zijn gedurende het bouwproces.
  • Ostenbegeleiding zie ik dan ook als een belangrijk punt om mee te nemen in een individueel persoonlijk gesprek, afgestemd op uw wensen en al uw bouwvragen.
  • Wij maken het inzichtelijk hoe het bouwen van uw luxe villa verloopt en geven een beeld grootste investeringen die u gaat doen.

Het is dan belangrijk om grip te krijgen op het totale kostenplaatje. Geen twijfel, geen onduidelijkheden en geen stress dat de kosten hoger uitvallen dan verwacht. Nieuwsgierig naar de m³ prijzen dan wel m² prijzen? Lees hieronder verder. Zoals gezegd beperken wij ons tot de bouwkosten per m³ in de oriëntatie- en ontwerpfase. Het is zeker ook mogelijk om bouwkosten per m² te berekenen maar daarbij is het dan de vraag welke m² reken je mee en welke niet. Zo zijn de m²-bouwkosten van een woning met plat dak heel anders dan een woning met een schuine kap.

De m² vloeroppervlak onder een schuine kap en onder de 150+ vloerlijn maken geen onderdeel uit van het GBO (gebruiksoppervlak) en worden ook niet meegewogen in de m²-prijs. Om bovenstaande reden is het gebruik van m³ kengetallen te verkiezen boven m²-kentallen. Laten we naar de prijzen gaan kijken wanneer we het hebben over de bouwkosten.

You might be interested:  Break Even Afzet Berekenen

Om dit te bepalen is een goed en degelijk kengetal voor de bouwkosten per m³ in 2022 van belang. Hieronder vind u de meest recente en betrouwbare data. Een gemiddelde woning heeft de volgende ca. kengetallen:

Inhoud gemiddelde woning: ca.650 M3 Vloeroppervlak gebruiksoppervlak (GBO): ca.150 M2 Verblijfsruimte oppervlak: ca.100 M2 Bijgebouw gemiddeld: ca.50 M2

Bij deze kengetallen tellen we de bijgebouw m² niet mee óf benoemen wij deze onder de noemer ‘overige gebruiksruimte’. Een luxe woning heeft al snel de volgende kengetallen:

Inhoud luxe woning: ca.850 M3 Vloeroppervlak gebruiksoppervlak (GBO): ca.200 M2 Verblijfsruimte oppervlaken: ca.150 M2 Bijgebouw gemiddeld: ca.70 M2

Bij deze kengetallen tellen we de bijgebouw m² niet mee óf benoemen wij deze onder de noemer ‘overige gebruiksruimte’. Wil je nu weten wat de van je luxe woning gaan worden dan zul je de inhoud van de woning moeten vermenigvuldigen met de gemiddelde bouwkosten per m³ 2022.

Silverwonen Architecten hanteert een reëel m³ – prijs voor luxe woningbouw. De gemiddelde bouwkosten per m³ 2022 bedraagt vanaf ca. € 650,00 m³ per tot €775,00 per m³. Deze prijzen zijn in 2021 sterk beïnvloedt door o.a. het gekozen installatieconcept én de aanscherpende overheidsmaatregelen waarbij vanaf 2021 de BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) verplicht is voorgeschreven.

Deze ontwikkeling zal zich verder in absolute zin doorzetten waarbij de krapte op de arbeidsmarkt van met name de installatiebranche een prijsverhogend effect zal teweegbrengen. Informatie over bijkomende kosten – geen onzekerheid – geen twijfel – geen onrust ! In de bouwkosten zijn o.a.

Hoe bereken ik de inhoud van mijn woonkamer?

Hoe kun je het aantal kubieke meters berekenen? – Het totale aantal kubieke meters, oftewel de totale inhoud van een voorwerp of ruimte, kun je berekenen door de breedte, de lengte en de hoogte met elkaar te vermenigvuldigen. Dit kan zowel voor kleine oppervlaktes en inhoudsmaten als hele grote formaten.

Hoe bereken ik de gebruiksoppervlakte woning?

Hoe wordt het aantal vierkante meters (gebruiksoppervlakte) van een woning bepaald? – Het aantal vierkante meters (gebruiksoppervlakte) wordt bepaald door de binnenzijde van uw woning op te meten. De meting gaat van binnenzijde buitenmuur naar binnenzijde buitenmuur.

  1. Hierbij worden alle verdiepingen gemeten en wordt alles bij elkaar opgeteld.
  2. Als er delen van uw woning zijn waarbij de stahoogte minder dan 1,5 meter is (bijvoorbeeld onder een schuine kap) dan telt die oppervlakte niet mee.
  3. Wat wel meetelt zijn alle aangebouwde delen die dicht zijn.
  4. Voorbeelden hiervan zijn een aangebouwde garage, een aanbouw, een bijkeuken, een erker, een dakkapel of een aangebouwde berging.

Ook bergingen, garages en kelders, zowel in als onder uw woning, behoren tot de vierkante meters (gebruiksoppervlakte) van uw woning. Onderstaand ziet u twee voorbeelden waarin de vierkante meters (gebruiksoppervlakte) van een woning zijn bepaald. Hierbij zijn zowel een eenvoudige als een uitgebreide woning weergegeven: Voorbeeld 1: Vierkante meters (gebruiksoppervlakte) van een woning (eenvoudig) Voorbeeld 2: Vierkante meters (gebruiksoppervlakte) van een woning (uitgebreid)

Wat is normaal woonoppervlakte woning?

Erratum: 14-10-2022 11:17 – Woonoppervlakte 2017 In oktober 2022 is een gecorrigeerde versie van dit nieuwsbericht gepubliceerd. De gemiddelde woonoppervlakte per persoon ligt lager dan het eerder gepubliceerde cijfer, en er zijn ook verschillen per gemeente en per type huishouden.

  • De gepubliceerde cijfers van de gemiddelde woonoppervlakte per persoon bleken niet aan te sluiten bij de definitie.
  • Om de cijfers te laten kloppen bleek het nodig het aantal personen in het huishouden mee te nemen als wegingsfactor in de herberekening van de cijfers.
  • Zo wordt na herberekening de gemiddelde woonoppervlakte van een huishouden met 4 personen 4 keer meegenomen in het cijfer per persoon voor alle huishoudens, en het cijfer van een alleenstaande slechts één keer.

Wat is er aangepast in de gemiddelde woonoppervlakte per persoon?

In Nederland: van 65 m2 in het oorspronkelijke bericht naar 53 m2 na herberekening In Amsterdam: van 49 m2 naar 40 m2 Van paren met kinderen: van 38 m2 naar 37 m2 De grafieken 1, 3 en 4 zijn aangepast.

Wat verandert niet?

De conclusie dat de woonoppervlakte van Amsterdammers per persoon kleiner is dan gemiddeld in Nederland Het regionale beeld dat in de randstad de woonoppervlakte per persoon kleiner is dan daarbuiten De cijfers van de eenpersoonshuishoudens, aangezien er op die huishoudens geen weging hoeft te worden toegepast.

Het oorspronkelijke bericht vindt u hier, Gemiddeld heeft een Nederlander 53 vierkante meter woonoppervlakte. Er zijn grote verschillen tussen regio’s en ook tussen het beschikbare woonoppervlakte naar type huishoudens. In de Randstad is het gemiddelde woonoppervlak per persoon doorgaans kleiner dan daarbuiten.

You might be interested:  Reiskostenvergoeding Berekenen Per Dag
Gemiddelde woonoppervlakte per persoon, 2017

GemNaam Totaal (m2)
Appingedam 56,63
Bedum 64,26
Bellingwedde 88,12
Ten Boer 64,66
Delfzijl 66,71
Groningen (gemeente) 53,47
Grootegast 70,29
Haren 68,36
Hoogezand-Sappemeer 53,8
Leek 62,51
Loppersum 74,32
Marum 69,6
Almere 45,96
Stadskanaal 54,08
Slochteren 73,5
Veendam 55,76
Vlagtwedde 68,8
Zeewolde 51,65
Winsum 72,35
Zuidhorn 66,05
Dongeradeel 65,25
Achtkarspelen 59,39
Ameland 67,46
het Bildt 67,12
Franekeradeel 67,97
Harlingen 60,4
Heerenveen 57,56
Kollumerland en Nieuwkruisland 63,51
Leeuwarden 53,72
Leeuwarderadeel 59,58
Ooststellingwerf 54,06
Opsterland 71,21
Schiermonnikoog 65,29
Smallingerland 63,27
Terschelling 59,33
Vlieland 54,12
Weststellingwerf 66,27
Assen 57,09
Coevorden 62,9
Emmen 58,11
Hoogeveen 56,97
Meppel 51,56
Littenseradiel 81,52
Almelo 52,42
Borne 58,92
Dalfsen 57,94
Deventer 50,57
Enschede 47,66
Haaksbergen 60,33
Hardenberg 56,1
Hellendoorn 52,83
Hengelo (O.) 54,85
Kampen 50,26
Losser 63,13
Noordoostpolder 83,07
Oldenzaal 62,11
Ommen 61,6
Raalte 60,8
Staphorst 68,11
Tubbergen 72,96
Urk 36,7
Wierden 51,8
Zwolle 49,31
Rijnwaarden 58,97
Aalten 60,89
Apeldoorn 51,8
Arnhem 48,97
Barneveld 46,66
Beuningen 57,18
Brummen 54,86
Buren 62,49
Culemborg 49,31
Doesburg 53,89
Doetinchem 52,19
Druten 57,5
Duiven 52,35
Ede 48,81
Elburg 50,95
Epe 75,1
Ermelo 50,66
Geldermalsen 54,41
Harderwijk 47,7
Hattem 55,8
Heerde 56,47
Heumen 58,02
Lochem 64,61
Maasdriel 56,5
Nijkerk 56,76
Nijmegen 54,09
Oldebroek 94,25
Putten 52,9
Renkum 125,67
Rheden 55,56
Rozendaal 74,89
Scherpenzeel 32,88
Tiel 48,43
Voorst 55,39
Wageningen 51,04
Westervoort 51,03
Winterswijk 96,5
Wijchen 54,33
Zaltbommel 77,53
Zevenaar 57,11
Zutphen 52,48
Nunspeet 50,04
Dronten 56,6
Neerijnen 55,19
Amersfoort 51,02
Baarn 53,12
De Bilt 56,79
Bunnik 54,59
Bunschoten 45,67
Eemnes 56,31
Houten 50,3
Leusden 54,85
Lopik 51,34
Montfoort 50,62
Renswoude 37,92
Rhenen 52,76
Soest 52,24
Utrecht (gemeente) 42,99
Veenendaal 45,26
Woudenberg 49,74
Wijk bij Duurstede 50,84
IJsselstein 47,36
Zeist 53,48
Nieuwegein 47,83
Aalsmeer 50,71
Alkmaar 48,63
Amstelveen 48,82
Amsterdam 39,68
Beemster 63,33
Bergen (NH.) 71,41
Beverwijk 44,7
Blaricum 70,55
Bloemendaal 68,87
Castricum 53,25
Diemen 41,69
Edam-Volendam 51,76
Enkhuizen 50,93
Haarlem 46,27
Haarlemmerliede en Spaarnwoude 49,05
Haarlemmermeer 49,57
Heemskerk 46,54
Heemstede 56,46
Heerhugowaard 46,32
Heiloo 55,41
Den Helder 51,86
Hilversum 50,42
Hoorn 50,9
Huizen 51,56
Landsmeer 51,44
Langedijk 54,49
Laren (NH.) 69,05
Medemblik 56,08
Oostzaan 46,81
Opmeer 59,64
Ouder-Amstel 54,42
Purmerend 45,23
Schagen 57,64
Texel 59,37
Uitgeest 50,3
Uithoorn 47,36
Velsen 47,44
Weesp 45,84
Zandvoort 55,55
Zaanstad 45,53
Alblasserdam 40,9
Alphen aan den Rijn 48,15
Barendrecht 48,41
Drechterland 57,49
Brielle 55,98
Capelle aan den IJssel 45,28
Delft 45,62
Dordrecht 45,83
Gorinchem 46,31
Gouda 45,49
‘s-Gravenhage (gemeente) 44,05
Hardinxveld-Giessendam 43,68
Hellevoetsluis 49,37
Hendrik-Ido-Ambacht 43,53
Stede Broec 50,57
Hillegom 49,63
Katwijk 43,72
Krimpen aan den IJssel 48,82
Leerdam 45,74
Leiden 44,74
Leiderdorp 48,15
Lisse 51,78
Maassluis 44,47
Nieuwkoop 55,56
Noordwijk 50,73
Noordwijkerhout 50,76
Oegstgeest 53,36
Oud-Beijerland 47,25
Binnenmaas 54,49
Korendijk 50,87
Oudewater 52,57
Papendrecht 47,27
Ridderkerk 48,01
Rotterdam 43,7
Rijswijk (ZH.) 59,89
Schiedam 44,85
Sliedrecht 43,97
Cromstrijen 50,24
Albrandswaard 51,53
Westvoorne 61,7
Strijen 51,47
Vianen 50,84
Vlaardingen 46,06
Voorschoten 52,67
Waddinxveen 44,92
Wassenaar 64,67
Woerden 51,87
Zoetermeer 47,08
Zoeterwoude 53,72
Zwijndrecht 45,36
Borsele 58,71
Goes 51,79
West Maas en Waal 68,34
Hulst 67,28
Kapelle 52,48
Middelburg (Z.) 53,3
Giessenlanden 54,57
Reimerswaal 46,69
Zederik 50,08
Terneuzen 56,03
Tholen 50,93
Veere 59,68
Vlissingen 49,87
Lingewaal 51,03
De Ronde Venen 52,42
Tytsjerksteradiel 59,09
Aalburg 58,96
Asten 68,48
Baarle-Nassau 66,08
Bergen op Zoom 53,15
Best 53,56
Boekel 58,34
Boxmeer 60,13
Boxtel 56,65
Breda 51,64
Deurne 67,09
Pekela 66,91
Dongen 53,74
Eersel 67,82
Eindhoven 55,44
Etten-Leur 52,57
Geertruidenberg 52,77
Gilze en Rijen 54,16
Goirle 56,09
Grave 59,93
Haaren 71,12
Helmond 51,94
‘s-Hertogenbosch 53,18
Heusden 57,96
Hilvarenbeek 70,87
Loon op Zand 55,85
Mill en Sint Hubert 64,45
Nuenen, Gerwen en Nederwetten 65,68
Oirschot 63,89
Oisterwijk 61,58
Oosterhout 56,14
Oss 59,67
Rucphen 65,57
Sint-Michielsgestel 59,45
Someren 66,15
Son en Breugel 63,19
Steenbergen 61,65
Waterland 57,02
Tilburg 51,03
Uden 57,62
Valkenswaard 59,06
Veldhoven 57,6
Vught 59,76
Waalre 59,59
Waalwijk 53,73
Werkendam 52,64
Woensdrecht 62,24
Woudrichem 58,09
Zundert 61,85
Wormerland 49,61
Onderbanken 70,57
Landgraaf 63,1
Beek (L.) 65,5
Beesel 61,34
Bergen (L.) 65,55
Brunssum 60,11
Gennep 63,33
Heerlen 60,02
Kerkrade 65,86
Maastricht 57,29
Meerssen 63,69
Mook en Middelaar 69,47
Nederweert 72,37
Nuth 72,19
Roermond 65,97
Schinnen 70,66
Simpelveld 70,17
Stein (L.) 66,13
Vaals 59,17
Venlo 59,23
Venray 70,8
Voerendaal 69,07
Weert 60,37
Valkenburg aan de Geul 69,23
Lelystad 53,34
Horst aan de Maas 64,72
Oude IJsselstreek 64,81
Teylingen 49,23
Utrechtse Heuvelrug 53,74
Oost Gelre 64,85
Koggenland 54,84
Lansingerland 47,5
Leudal 66,14
Maasgouw 71,47
Eemsmond 76,42
Gemert-Bakel 63,72
Halderberge 60,83
Heeze-Leende 70,32
Laarbeek 56,51
De Marne 91,93
Reusel-De Mierden 64,68
Roerdalen 70,23
Roosendaal 55,44
Schouwen-Duiveland 56,79
Aa en Hunze 75,97
Borger-Odoorn 64,39
Cuijk 59,15
Landerd 65,3
De Wolden 70,71
Noord-Beveland 59,91
Wijdemeren 52,48
Noordenveld 67,6
Twenterand 54,53
Westerveld 86,32
Sint Anthonis 72,15
Lingewaard 55,54
Cranendonck 65,67
Steenwijkerland 59,93
Moerdijk 57,96
Echt-Susteren 67,18
Sluis 66,19
Drimmelen 55,07
Bernheze 57,29
Ferwerderadiel 71,8
Alphen-Chaam 112,05
Bergeijk 70,16
Bladel 64,8
Gulpen-Wittem 71,72
Tynaarlo 62,14
Midden-Drenthe 61,47
Overbetuwe 71,51
Hof van Twente 65,89
Neder-Betuwe 50,17
Rijssen-Holten 51,05
Geldrop-Mierlo 60,48
Olst-Wijhe 57,95
Dinkelland 57,48
Westland 49,19
Midden-Delfland 53,08
Berkelland 62,56
Bronckhorst 66,28
Sittard-Geleen 62,17
Kaag en Braassem 55,22
Dantumadiel 57,15
Zuidplas 48,06
Peel en Maas 63,03
Oldambt 68,61
Zwartewaterland 53,7
Sdwest-Frysln 67,46
Bodegraven-Reeuwijk 49,84
Eijsden-Margraten 69,97
Stichtse Vecht 50,6
Menameradiel 65,93
Hollands Kroon 70,51
Leidschendam-Voorburg 47,42
Goeree-Overflakkee 56,57
Pijnacker-Nootdorp 47,95
Molenwaard 48,94
Nissewaard 46,87
Krimpenerwaard 52,59
De Fryske Marren 65,01
Gooise Meren 54,84
Berg en Dal 59,82
Meierijstad 61,77
Montferland 64,02
Menterwolde 68,93

Welke WOZ waarde heeft mijn woning?

Wat is de WOZ-waarde van mijn huis of andere onroerende zaak? De waarde van uw huis, garage of andere onroerende zaak staat op de WOZ-beschikking van uw gemeente. Die beschikking ontvangt u thuis of u kunt deze bekijken via MijnOverheid.nl. U kunt de WOZ-waarde van uw woning ook (gratis) opvragen via het WOZ-waardeloket.

Op de WOZ-beschikking van uw gemeente staat de WOZ-waarde van uw onroerende zaak (huis, garage of ander gebouw). Was u op 1 januari van een jaar eigenaar of huurder van een onroerende zaak? Dan ontvangt u een WOZ-beschikking. Gemeenten stellen de WOZ-waarde ieder jaar opnieuw vast. De WOZ-waarde op de WOZ-beschikking is dan ook 1 jaar geldig.

Bent u na 1 januari van een jaar eigenaar of huurder van een onroerende zaak geworden? Dan krijgt u de WOZ-waarde voor dat jaar niet automatisch toegestuurd.

Wat is bruto inhoud woning?

Een drietal definities zijn gangbaar, te weten: Bruto gebouw inhoud NEN 2580. Hierbij wordt, vrij vertaald, de buitenschil van het gebouw aangehouden van de muren, de dakpannen- of dakbedekkinglijn en de onderkant van de begane grondvloer ; Bruto inhoud NEN 2580.

Hoeveel m3 is een tussenwoning?

Inhoud van de woning – Alhoewel deze gemiddeldes altijd kunnen afwijken, is het wel een handig handvat om te kunnen gebruiken. De hoeveelheid liter per kuub blijft ongeacht de inhoud (water, zand of beton) altijd 1000 liter.1 kuub staat vervolgens gelijk aan 1 kubieke meter. Vanuit hier is het mogelijk om door te kunnen rekenen. Als we ervan uitgaan dat een gemiddelde tussenwoning een inhoud heeft van 1300-1400 kubieke meter, dan weten we ook dat diezelfde hoeveelheid in kuub kan uitgedrukt worden. Het is natuurlijk niet realistisch dat ook dit gehele aantal wordt behaald, aangezien het gehele huis dan gevuld zou zijn met spullen. Onderstaand overzicht geeft een realistischer beeld qua inhoud:

Een gezin met 2 kinderen heeft gemiddeld 40 tot 45 kubieke meter Een stel zonder kinderen heeft 25 tot 30 kubieke meter Een alleenstaande heeft 15 tot 20 kubieke meter

Hoeveel m3 is mijn woonkamer?

De inhoud van de kamer is erg makkelijk te berekenen door een simpel rekensommetje toe te passen. Namelijk lengte x breedte x hoogte = inhoud kamer. Rond dit af op meters, u hebt dan namelijk het aantal kubieke meters.

Hoe wordt inhoud berekend?

Inhoud = lengte (l) x breedte (b) x hoogte (h). Noteer de inhoud als: m 3, cm 3, km 3, etc. Dit spreek je uit als ‘kubieke’.

Hoe bereken je de inhoud?

Inhoud = lengte (l) x breedte (b) x hoogte (h).1 dm 3 = 1 liter.

Wat is bruto inhoud woning?

Een drietal definities zijn gangbaar, te weten: Bruto gebouw inhoud NEN 2580. Hierbij wordt, vrij vertaald, de buitenschil van het gebouw aangehouden van de muren, de dakpannen- of dakbedekkinglijn en de onderkant van de begane grondvloer ; Bruto inhoud NEN 2580.

Is een kelder woonoppervlakte?

Wat is woonoppervlakte? – Niet alle ruimtes in de woning mogen worden meegeteld bij het berekenen van de woonoppervlakte. Alleen de ruimtes met een duidelijke woonfunctie worden gemeten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de woonkamer, keuken, badkamer, slaapkamer en de hal.

  1. Ruimtes zoals de garage, kelder, vliering, (externe) bergruimten en balkons hebben geen woonfunctie en worden daarom niet meegerekend.
  2. Er is dus een verschil tussen gebruiksoppervlakte en woonoppervlakte.
  3. De ruimtes zonder woonfunctie kunnen namelijk wel een gebruiksfunctie hebben, maar worden niet meegerekend bij de woonoppervlakte.

Het meetellen van de zolder als woonoppervlakte kan per huis verschillen. Een bergzolder (zonder vaste trap) wordt niet meegerekend, maar een afgewerkte zolder (met vaste trap) wel. Daarnaast is er een uitzondering voor huizen met een schuin dak. Een ruimte wordt pas tot woonoppervlakte gerekend als de hoogte 1,5 meter of hoger is.

Is een kelder gebruiksoppervlakte?

Kunt u het aantal vierkante meters (gebruiksoppervlakte) van uw woning ook zelf meten? – Voor het bepalen van de vierkante meters (gebruiksoppervlakte) gebruiken alle taxateurs en makelaars in Nederland dezelfde meetmethodiek, die is afgeleid van de NEN2580,