Jaarafrekening Energie Berekenen

Jaarafrekening Energie Berekenen

Wat wordt mijn jaarafrekening?

De jaarafrekening is een jaarlijkse energierekening. Op de jaarafrekening staat het totale verbruik en kosten die je aan energie hebt gemaakt. Op de jaarnota baseert de energieleverancier het nieuwe termijnbedrag voor het volgende jaar. Ook wordt een eventuele welkomstkorting verrekend.

Hoe bereken je energieverbruik per jaar?

Energieverbruik berekenen formule – Heb je alle getallen bij de hand? Dan kun je het energieverbruik per apparaat berekenen met de volgende formule:

Aantal uren per dag dat je een apparaat gebruikt X het aantal dagen dat je het apparaat per jaar gebruikt X (het vermogen van het apparaat* / 1000) = het jaarlijkse energieverbruik van een apparaat in kWh.

* Het vermogen van een apparaat is hoeveel energie een apparaat per seconde gebruikt. De eenheid die hiervoor gehanteerd wordt is Watt (W).

Welke maand jaarafrekening energie?

Wanneer krijg ik mijn jaarafrekening? – De jaarafrekening ontvang je meestal aan het einde van het contractjaar. Als jouw contract bijvoorbeeld in maart 2023 ingaat, ontvang je de jaarafrekening rond maart 2024. Sommige leveranciers sturen ook tussentijds een overzicht van je verbruik en/of kosten.

Tarieven energiebelasting 2022 Verschil t.o.v.2021
Stroom 0,04452 -0,06948
per kWh tot 10.000 kWh 0,03690 0,00060
ODE kWh tot 10.000 kWh 0,08142 -0,06888
belasting + ODE + btw
Gas
per m3 tot 170,000 m3 0,43950 0,01770
ODE m3 tot 170,000 0,10467 0,00169
belasting + ODE + btw 0,54416 0,01939
Vermindering energiebelasting incl. btw € 824,77 € +266,21

Leveringskosten voor stroom en gas betaal je per eenheid. Voor stroom betaal je een bedrag per kWh. Voor gas wordt dit uitgedrukt in m3. Hoe meer je verbruikt, hoe hoger het bedrag op je jaarafrekening wordt. Op deze kosten heb je dus zelf invloed. De vaste leveringskosten worden door je energieleverancier in rekening gebracht.

Hiermee betalen zij onder andere de administratieve kosten. Het bedrag verschilt per energieleverancier. Je hebt hier dus zelf invloed op als je een leverancier kiest. Energiebelasting is een bedrag dat door de overheid is vastgesteld. Dat doen ze ieder jaar. Je betaalt energiebelasting per verbruikte eenheid stroom en/of gas.

De overheid verplicht opslagkosten voor duurzame energie. Zij bepalen jaarlijks de hoogte van het bedrag. Een energieleverancier heeft hier geen invloed op. Het bedrag wordt (net als de energiebelasting) geheven over zowel stroom als gas. De heffing wordt door de overheid gebruikt om investeringen in duurzame energie te stimuleren.

 • De vermindering energiebelasting is een bedrag dat je een keer per jaar terugkrijgt van de overheid.
 • Dit heet ook wel heffingskorting.
 • Het bedrag (558,56 euro in 2021) wordt afgetrokken van de kosten die je maakt voor stroomafname.
 • Je krijgt dit bedrag terug, omdat een deel van je energieverbruik onbelast is.

Dit geldt alleen voor bewoonde adressen. De netbeheerkosten betaal je voor het onderhoud en gebruik van de leidingen. En voor het netwerk waarmee stroom en gas veilig bij je woning komen. Het bedrag wordt bepaald door je netbeheerder. De netwerkkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen:

Jaarlijkse aansluitkosten Jaarlijkse transportkosten Capaciteitsafhankelijk transporttarief Jaarlijkse meterhuur

Nederland is onderverdeeld in tien gasregio’s. Per regio betaal je bij veel leveranciers een gasregiotoeslag per m3. In het algemeen geldt: hoe verder je van Groningen woont, hoe hoger je gasregiotoeslag is. Een leverancier mag zelf de hoogte van de toeslag bepalen. De ACM controleert of de tarieven redelijk zijn en blijven.

Waarom is mijn eindafrekening zo hoog?

Een onverwacht hoge jaarafrekening kan verschillende oorzaken hebben. Misschien heb je er nieuwe apparaten bij gekregen bijvoorbeeld. Of was het een koude winter en heb je de verwarming daardoor vaker aangezet. Met onze tips houd je grip op je jaarafrekening.

Wat is een normaal energieverbruik per jaar?

Een Nederlands huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld 1.169 kuub gas en 2.479 kilowattuur Hoeveel je daarvoor betaalt, hangt af van je energiecontract. Er zijn grote verschillen. De energieprijzen zijn in 2022 enorm gestegen. Liep je contract in 2022 af, of had je al een variabel contract, dan ging je fors meer betalen.

 • Maar als je nog een langlopend contract met lage prijzen had, was er voor jou weinig aan de hand.
 • In 2023 is er het prijsplafond voor 1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom.
 • Bovendien zijn de energieprijzen weer wat aan het dalen.
 • Op de pagina Energierekening lees je meer over het prijsplafond hoe jouw energierekening in elkaar zit.

Het gemiddelde verbruik in 2022 volgens prognose van het PBL voor woningen met aardgasaansluiting.

Wat is normaal energieverbruik 2 personen per jaar?

Gemiddeld stroomverbruik 2 personen – Het gemiddeld stroomverbruik voor 2 personen ligt natuurlijk ietsje hoger, maar ook hier spelen meerdere factoren mee. In een appartement verbruiken 2 personen jaarlijks gemiddeld 1.300 kWh. In een tussenwoning of hoekwoning is het verbruik iets meer, namelijk tussen de 1.600 en 1.900 kWh per jaar.

Wat is een normaal energieverbruik per maand?

Veelgestelde vragen over energieverbruik – Wat is gemiddeld energieverbruik per maand? Volgens het Nibud gebruikt een Nederlands huishouden per jaar gemiddeld 1.200 kubieke meter (m3) gas. Het gemiddelde stroomverbruik is 2.800 kilowattuur (kWh) stroom.

Hoe bereken je energiekosten? Bij de berekening van je energiekosten hou je rekening met je stroomverbruik en eventueel gasverbruik. Je energiekosten bevatten niet alleen het variabele leveringstarief per hoeveelheid energie die je gebruikt per maand. Maar ook vaste kosten en overheidsheffingen. Met een slimme meter kun je je energiekosten altijd terugvinden in Mijn Vattenfall.

En kunnen we je advies geven over welk type tarief gunstig is. Een enkeltarief of een combinatie van een normaal tarief voor overdag en een daltarief tussen 23.00 en 07.00 uur. Hoe kan ik mijn energieverbruik berekenen? Heb je nog een gewone meter, dan bereken je energieverbruik door het verschil in meterstanden te bepalen.

Je neemt je laatste meterstanden op. Daar trek je de vorige meterstanden van af. Het getal dat overblijft is de hoeveel energie die je hebt gebruikt. Je verbruik en de bijbehorende kosten kun je altijd terugzien op je jaarafrekening, Heb je een slimme meter, dan berekenen we automatisch je energieverbruik.

En vind je die ook terug in de Energie-app en Mijn Vattenfall.

Hoe werkt de teruggave energie?

Opbouw overheidsheffingen – U betaalt verschillende belastingen via de energierekening. Het gaat om energiebelasting, btw en een opslag duurzame energie (ODE). Energiebelasting en ODE (tot 1-1-’23) zijn overheidsheffingen die u betaalt over elke kWh stroom of m³ gas die u verbruikt.

Met deze belasting stimuleert de overheid investeringen in duurzame energie.  Maar u betáált niet alleen energiebelastingen, er is ook een vaste belastingteruggave (vermindering energiebelasting, voorheen heffingskorting genoemd). In 2023 wordt die € 597 (afgerond ) op jaarbasis. Uw energieleverancier verrekent de belastingvermindering met de energierekening.

Op de energierekening wordt het meestal afgetrokken van de variabele leveringskosten voor stroom. Als u heel weinig stroom en gas verbruikt, krijgt u meer energiebelasting terug dan u betaalt.

Hoe werkt energie teruggave?

Deze energiebelasting betaalt u aan de energieleverancier en staat vermeld op de jaarlijkse eindafrekening. De teruggaaf is 50% van de energiebelasting die de energieleverancier in rekening heeft gebracht, minus de EB-heffingskorting.

Hoe werkt een eindafrekening energie?

Eindafrekening na overstap of verhuizing Bent u verhuisd of overgestapt naar een andere energieleverancier? U krijgt dan binnen 6 weken een eindafrekening van uw energieleverancier. Deze eindafrekening baseert het energiebedrijf op de meterstanden die u heeft doorgegeven.

Wat is de grootste energieverbruiker in huis?

Twee onmisbare apparaten, de koelkast en vriezer, zijn de grootste energievreters in huis als je kijkt naar huishoudelijke apparaten. Ongeveer 18% van de stroom wordt verbruikt door de koelkasten en vriezers. Je kunt hier veel geld op besparen. Nieuwere koelkasten en vriezers verbruiken veel minder stroom dan oudere.

Welke apparaten in huis verbruiken de meeste energie?

Milieu Centraal laat zien welke apparaten veel stroom verbruiken en wat je er aan kunt doen. Een elektrische boiler, airconditioner, of een oude pomp voor de vloerverwarming kan de energierekening flink hoger maken. En ook game pc’s of spelcomputers gebruiken vaak veel stroom.

Wat is een normaal stroomverbruik s nachts?

Gemiddeld sluipverbruik – Een huishouden heeft per jaar een gemiddeld sluipverbruik van 450 kWh aan stroom volgens Milieu Centraal, Dit komt neer op € 322,79. Hoeveel uw sluipverbruik van stroom gemiddeld is, hangt af van het aantal elektronische apparaten die u in huis heeft. Daarnaast heeft niet elk elektronisch apparaat sluipverbruik.

Hoeveel geld krijg ik terug van energie?

Hoog of laag gasverbruik? Ander bedrag – Gebruik je minder dan 500 m3 gas per jaar? Dan betaal je een lager bedrag aan netbeheerkosten voor gas. Gebruik je 4.000 m3 of meer, dan betaal je juist meer. De netbeheerder bekijkt wel of je langere tijd meer of minder gas,

Als je een keer een jaar wat meer of minder gebruikt, past de netbeheerder het bedrag dus niet meteen aan (ook niet als dit komt door een koude of warme winter). De netbeheerder berekent het ‘standaard-jaarverbruik’. Dat is je gasverbruik gecorrigeerd voor de buitentemperatuur. De vermindering energiebelasting (of: teruggaaf energiebelasting ) is een vast bedrag dat ieder huishouden met een elektriciteitsaansluiting terugkrijgt van de belastingdienst.

Het bedrag is onafhankelijk van hoeveel energie je verbruikt. Op de energierekening wordt het meestal afgetrokken van de variabele leveringskosten voor stroom (het verbruik). Als je heel weinig stroom en gas verbruikt, krijg je meer energiebelasting terug dan je betaalt.

Het bedrag dat je in 2022 terugkrijgt is 824,77 euro (inclusief 21% btw. Hierin is het tijdelijk verlaagde btw-tarief van 1 juli tot en met 31 december 2022 nog niet verrekend). De overheid heeft de teruggave van de energiebelasting 2022 tijdelijk verhoogd, als tegemoetkoming voor de hoge energieprijzen.

Het bedrag dat je in 2023 terugkrijgt, is 596,86 euro (inclusief 21% btw). Waarom krijg je een vast bedrag terug? De overheid ziet een deel van het energieverbruik als basisbehoefte: je kunt niet zonder. Over dat deel betaal je daarom geen belasting. Omdat de prijs van energie zo is gestegen, krijgen huishoudens met een laag inkomen (rond bijstandsniveau) in 2022 en 2023 een van 1.300 euro per huishouden per jaar.

 1. Ze kunnen deze energietoeslag aanvragen bij de gemeente.
 2. Het kabinet en gemeenten streven ernaar om de toeslag zo snel mogelijk uit te keren.
 3. Op je energierekening staat ook nog de Correctiefactor gas,
 4. Dit is een correctie die het energiebedrijf toepast omdat niet al het gas dezelfde ‘calorische waarde’ heeft (en dus niet dezelfde hoeveelheid warmte levert).

Het energiebedrijf weet welke gasmix jij krijgt en past daarop de correctiefactor toe. Bij slimme meters wordt ook een temperatuurcorrectie toegepast: door warmte zet gas uit en neemt de calorische waarde af. Je kunt het tarief voor een m3 gas en een kWh stroom voor 1 of meer jaren vastzetten, maar je kunt ook kiezen voor een variabel tarief.

Bij een vast tarief heb je zekerheid dat de marktprijs tijdens die periode gelijk blijft. De belastingen en netbeheerkosten kunnen wel wijzigen. Bij een variabel tarief kan het energiebedrijf de marktprijs regelmatig aanpassen, bijvoorbeeld elk kwartaal of half jaar. De prijs kan dan omhoog of omlaag gaan.

De overheid stelt de belastingen vast, daar heeft jouw energiebedrijf dus geen invloed op. De overheid past de belastingen meestal aan op 1 januari en/of 1 juli. De netbeheerders passen de kosten voor het netbeheer jaarlijks aan op 1 januari.

Hoe weet je of je geld terugkrijgt energie?

Eén keer per jaar krijgt u een jaarafrekening. Daarin staat hoeveel energie u de afgelopen periode heeft gebruikt. Hierin staat ook of u moet bijbetalen of dat u geld terug krijgt. Hoe werkt het prijsplafond op de jaarnota? Ga snel naar:

Het prijsplafond op de jaarnota: hoe werkt het? Waar staat de korting prijsplafond op de jaarafrekening? Jaarafrekening duidelijk en begrijpelijk Verschil tussen jaarafrekening en eindafrekening Hoe geef ik mijn meterstanden door? Wanneer schat mijn energieleverancier mijn meterstanden? Controleer uw jaarafrekening Klopt de jaarafrekening niet? Naheffing en verjaringstermijn

Uw energieleverancier stuurt u de jaarafrekening 1 jaar na de start van het energiecontract. Of 1 jaar nadat u uw laatste jaarafrekening kreeg. Als het jaar voorbij is dan moet uw energieleverancier binnen 8 weken een goede jaarafrekening sturen. Deze termijn van 8 weken begint te lopen op de datum die in het aansluitingenregister staat. Uw energieleverancier kan u vertellen wanneer dat is.

Wat wordt mijn jaarafrekening Vattenfall?

Op je jaarafrekening rekenen we het verschil uit tussen de meterstanden van vorig jaar en die van nu. Zo weet je wat je hebt verbruikt en wat je hiervoor betaalt. Van deze kosten halen we het totaalbedrag af die je in termijnen hebt betaald. Er blijft dan een bedrag over dat je terugkrijgt of bijbetaalt,

Wat is het verschil tussen jaarrekening en eindafrekening?

Een jaarafrekening ontvangt u ieder jaar van uw zakelijke energieleverancier, De eerste keer nadat u twaalf maanden elektriciteit en gas heeft afgenomen bij uw energieleverancier en daarna één keer per jaar. Een eindafrekening ontvangt u als u verhuist of uw zakelijke energiecontract opzegt bij de leverancier.