Kosten Vrij Op Naam Nieuwbouw Berekenen

Kosten Vrij Op Naam Nieuwbouw Berekenen
Kosten vrij op naam nieuwbouw berekenen – Bij nieuwbouw krijg je nog wel met andere kosten te maken. Dit komt vaak neer op ongeveer twee à drie procent van de koopsom. Bij een woning van € 400.000 is dat bijvoorbeeld gemiddeld tussen de € 8.000 en € 12.000. De volgende kosten zijn bijkomende kosten bij een woning vrij op naam:

De notariskosten voor de hypotheekakte ; Kadastrale kosten: de inschrijvingskosten van het eigendom bij het Kadaster; Advies- en bemiddelingskosten voor het afsluiten van de hypotheek; Eventueel: kosten voor de aanvraag van NHG ; Eventueel: taxatiekosten.

Welke kosten bij huis vrij op naam?

Wat is vrij op naam? – Als je je huis vrij op naam verkoopt, betekent dit dat jij bepaalde kosten rechtstreeks betaalt. Het gaat om de overdrachtsbelasting en de registratie- en notariskosten voor de leveringsakte van de woning. De koper ziet hier dus niets van. Vaak kies jij als verkoper dan ook de notaris.

Vrij op naam wordt ook wel geschreven als von, de afkorting van vrij op naam. Het wordt ook wel geschreven als v.o.n. Het tegenovergestelde van vrij op naam is kosten koper, De afkorting daarvoor is ‘k.k.’.

Hoe bereken je vrij op naam?

Vrij op naam – bestaande bouw – Vrij op naam een bestaande woning kopen is goedkoper voor de koper. Er worden namelijk minder kosten gerekend. De kosten die voor de verkoper zijn:

De overdrachtsbelasting;De notariskosten voor de leveringsakte.

Het berekenen van vrij op naam is bij een bestaande woning vrij simpel. De overdrachtsbelasting is 2% van de koopprijs en de kosten voor een leveringsakte zijn rond de €700,-. Deze twee bedragen zijn de kosten van vrij op naam. Als koper zijn er kosten die je wel zelf moet betalen voor het kopen van een huis. De kosten die jij als koper moet betalen zijn;

De notariskosten voor de hypotheekakte ;De afsluitkosten voor het afsluiten van de hypotheek;De eventuele aanvraag kosten van de NHG ;Taxatie van de woning.

Deze kosten kan en mag je nog meefinancieren in je hypotheek, mits het past binnen de maximale hypotheek. De maximale hypotheek is in 2021 100% van de marktwaarde.

Hoeveel scheelt vrij op naam?

Wat betaal je niet bij ‘vrij op naam’? – “Nieuwbouw”, vervolgt Lucy, “is bijna altijd ‘vrij op naam’. Omdat je de eerste eigenaar bent, is overdrachtsbelasting niet van toepassing. Dat scheelt je 2 procent van de koopsom. Die koopsom betaal je inclusief BTW.

Wat betekent vrij op naam nieuwbouw?

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning, kom je hoogstwaarschijnlijk de afkorting v.o.n. tegen. Oftewel ‘vrij op naam’. Kortgezegd betekent dit dat de koper boven op de koopsom geen extra kosten betaalt voor het overdragen van de woning. Wat zit er precies wel en niet inbegrepen in de v.o.n.-prijs? Lees verder voor het uitgebreide overzicht.

Is nieuwbouw altijd vrij op naam?

Wat zijn de kosten bij een vraaprijs v.o.n.? – De wettelijke kosten zijn de BTW of overdrachtsbelasting, de kadastrale kosten en de kosten voor het opstellen van de transportakte door de notaris. Als er achter een vraagprijs v.o.n. staat, dan betekent dat jij, als koper, die kosten niet meer hoeft te betalen.

 • Is er overdrachtsbelasting bij nieuwbouw?

  Wat is overdrachtsbelasting precies? – De overdrachtsbelasting is de belasting die je betaalt aan de Belastingdienst als je een onroerende zaak koopt. Dit kan een huis zijn, maar ook een bedrijfspand of zelfs grond. De overdrachtsbelasting behoort tot de K.K.

  You might be interested:  Vaste Lasten Huis Berekenen

  Ofwel Kosten Koper. Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt, betaal je geen overdrachtsbelasting. Wel betaal je omzetbelasting (BTW), welke doorgaans al verwerkt is in de verkoopprijs. Wanneer je een bestaand huis koopt, betaal je doorgaans een overdrachtsbelasting van 2%. Voor een bedrijfspand, vakantiehuisje of garage wordt 8% (2023: 10,4%) overdrachtsbelasting betaald.

  Al sinds 2021 worden kopers die jonger dan 35 jaar zijn geholpen met het kopen van een woning. Gaan ze deze zelf bewonen, dan betalen ze eenmalig geen overdrachtsbelasting. Hierbij maakt het niet uit of het om een eerste woning gaat of een tweede woning, zolang er nog maar geen gebruik is gemaakt van de regeling.

  • Ook is er sprake van een hogere overdrachtsbelasting voor beleggers van 8% (2023: 10,4%).
  • Stel dat je een woning koopt, dan is het dus ook mogelijk om eenmalig geen overdrachtsbelasting te betalen.
  • Wel is hier nog een belangrijke voorwaarde aan verbonden.
  • Zo mag de woning niet duurder dan € 400.000 zijn.

  Is je woning wel duurder dan deze prijs, dan dien je alsnog 2% overdrachtsbelasting te betalen.

  Wat is het verschil tussen kosten koper en vrij op naam?

  Conclusie – Kortom, het belangrijkste verschil tussen kosten koper en vrij op naam is wie verantwoordelijk is voor het betalen van de kosten voor de aankoop van een woning. Bij kosten koper betaalt de koper deze kosten, terwijl bij vrij op naam de verkoper deze kosten voor zijn rekening neemt.

  Hoe hoog zijn de kosten koper?

  Overdrachtsbelasting – Dit is de belasting die je betaalt als je een bestaande woning koopt. Voor een bestaande woning is dit 2% van de aankoopwaarde. Ga je niet zelf in de woning wonen dan betaal je 10,4%. Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt betaal je geen overdrachtsbelasting.

  Startersvrijstelling: Sinds 2021 geldt er een eenmalige vrijstelling van overdrachtsbelasting voor huizenkopers tussen de 18 en 35 jaar. Deze vrijstelling heet startersvrijstelling, maar is ook bedoeld voor doorstromers tussen de 18 en 35 jaar. Koop je een woning met een partner, dan wordt per persoon beoordeeld of voldaan wordt aan de leeftijdseis.

  Het kan dus zijn dat jij geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen, maar je partner 2%.

  Waarom vrij op naam?

  Wat betekent vrij op naam kopen? – Ga je een huis kopen ‘vrij op naam’ dan betekent dit dat de verkoper de kosten voor de overdracht van de woning voor zijn rekening neemt. De kosten voor de woningoverdracht bestaan uit de overdrachtsbelasting, de kadastrale kosten en de notariskosten voor de akte van levering,

  Wat is het nadeel van nieuwbouw?

  Nadelen nieuwbouw –

  Het aanbod aan nieuwbouwhuizen is beperkter dan dat van bestaande huizen, vooral in de stad. Bovendien ben je gebonden aan een bouwlocatie. Je koopt een nieuwbouwhuis op basis van een tekening; je kunt het huis voor de koop niet gaan bekijken. Vaak moet je lang wachten totdat het huis wordt opgeleverd (meestal 1 tot 1,5 jaar). Bovendien kan de bouw vertraging oplopen, waardoor je niet precies weet wanneer je de sleutel krijgt. Nieuwbouwwijken zijn in het begin vaak nog kaal en onontwikkeld, omdat ze nog opgebouwd moeten worden. De prijs van een nieuwbouwhuis is niet onderhandelbaar. Als je al een huis hebt, krijg je te maken met dubbele lasten. Tijdens de bouw van het nieuwbouwhuis begin je namelijk al met het betalen van rente en aflossing op de nieuwe hypotheek voor de nieuwbouwwoning, In sommige gevallen kun je gebruikmaken van een overbruggingskrediet. Veel nieuwbouwprojecten werken met een loting; houd er dus rekening mee dat je uitgeloot kunt worden. Omdat je veel zelf kunt bepalen, van de tegels in de badkamer tot de plaats van de stopcontacten, moet je over veel zaken nadenken en veel beslissingen nemen. Dit kan je (veel) stress opleveren. Zeker als je hier geen ervaring in hebt. Wat is immers de beste keus voor jou? Naast de koopsom van het huis en het eventuele meerwerk voor het toilet, de badkamer en de keuken moet je bij een nieuwbouwhuis rekening houden met andere bijkomende kosten, zoals de kosten voor de opleveringskeuring en de bouwrente, Bouwrente is de rente die je moet betalen voor de kosten van de bouw en de grond van je nieuwe huis. Hoeveel bouwrente je moet betalen, verschilt per aannemer. Een nieuwbouwhuis heeft bij oplevering vaak geen tuin, hooguit een hegje geplaatst door de gemeente. Het aanleggen van de tuin en het plaatsen van bijvoorbeeld een schutting moet je zelf regelen. Dit kost niet alleen tijd, maar vooral (eigen) geld.

  You might be interested:  Budget Energie Termijnbedrag Berekenen

  Is nieuwbouw kopen verstandig?

  Belangrijkste nadelen nieuwbouwwoning – Naast de vele voordelen van nieuwbouw, heb je te maken met de volgende nadelen: 1. Geen 100% controle Je hebt geen volledige controle over de bouw van jouw nieuwbouwwoning. Ook al is het huis theoretisch gezien van jou.

  Je moet vertrouwen op de projectontwikkelaar en aannemer, want je koopt de woning op basis van een tekening. Je weet dus pas hoe de woning er écht uitziet op het moment dat je zelf geen veranderingen meer kunt aanbrengen. Of je moet deze zelf voor eigen rekening aanpakken.2. Snelheid van oplevering Houd er rekening mee dat het opleveren van een nieuwbouwhuis niet altijd op de geplande datum gebeurt.

  Heb je jouw woning verkocht? Of loopt je huurcontract nu al af? Zoek dan een tussenoplossing als de opleverdatum verschuift.3. Automatisch standaardvoorzieningen Hoewel je tijdens de bouw van het huis bepaalde elementen zelf mag kiezen, ben je beperkt in de keuze.

  • Wil je toch gaan voor dat marmeren werkblad, vrijstaand bad of parketvloer? Dan zal je hoogstwaarschijnlijk opnieuw in je buidel moeten tasten voor dit ‘meerwerk’.4.
  • Beperkter aanbod woningen Nieuwbouwwoningen zijn moeilijker te vinden op populaire plaatsen, denk aan steden als Amsterdam of Utrecht.
  • Naast het beperkte aanbod moet je er vroeg bij zijn.

  De inschrijving voor de woning gaat ruim voor de opleverdatum open.5. Extra kosten Houd rekening met financieringskosten tijdens de bouw. Ondanks dat je er nog niet woont, heb je al wel kosten voor je hypotheek. Verder valt niet alles onder de oplevering, denk aan het aanleggen van de tuin.

  • Voor de oplevering controleert de bouwer kosteloos de woning.
  • Liever onafhankelijk advies? Dan maak je extra kosten voor een bouwexpert die zoekt naar zichtbare en verborgen gebreken.
  • Bij het kopen van nieuwbouw heb je als voordeel dat je overdrachtsbelasting bespaart.
  • Verder krijg je bij een nieuwbouw hypotheek een betere rente, dan bij het afsluiten van een hypotheek op een bestaande woning.

  Er zijn echter ook enkele nadelen. Denk ook aan de hypotheekverstrekker die maandelijks bij je aanklopt voor hypotheekrente tijdens de bouw. Hierdoor heb je mogelijk dubbele lasten. Wil je meer weten over de verborgen kosten? Lees hier over de bijkomende kosten bij een nieuwbouwwoning,

  Kun je onderhandelen bij nieuwbouw?

  De nadelen van een nieuwbouwhuis: –

  Geen fysieke bezichtiging: Eén van de nadelen van het kopen van een nieuwbouwwoning is dat je het niet kunt bezichtigen. Althans, niet fysiek. Je kunt de (3D-)bouwtekeningen wel zien en je kunt natuurlijk de bouwkavel bezoeken, maar het uiteindelijke resultaat blijft toch een beetje een verrassing. Geen onderhandeling mogelijk: Waar je bij een bestaand huis nog kunt onderhandelen over de prijs, staat de aankoopprijs bij een nieuwbouwwoning vast. Loting: Ook komt het vaak voor dat er sprake is van een nieuwbouwloting of een toewijzing door de projectontwikkelaar. Hoe zo’n loting in z’n werk gaat en waar je rekening mee moet houden lees je hier, Lang wachten: Over het algemeen zit er een lange periode tussen het moment van aankoop en de oplevering. Dit komt omdat de bouw vaak pas begint wanneer de huizen (grotendeels) zijn verkocht. Reken gemiddeld op een jaar wachttijd. Dubbele lasten: Wanneer je al een koopwoning hebt krijg je vaak te maken met dubbele lasten, zeker wanneer je nog een poosje moet verbouwen voordat je gaat verhuizen. Maar ook bij een nieuwbouwwoning moet je al rente en aflossing betalen tijdens de bouw van het huis. Daarbij is die periode met dubbele lasten meestal ook nog eens veel langer dan bij een bestaand huis. Extra kosten voor inrichting: Doordat nieuwbouwhuizen meestal sleutelklaar worden opgeleverd gaat er nog een hoop geld en tijd zitten in het inrichten van de woning. Waar je met een bestaand huis nog wel tevreden kunt zijn met de vloer, de badkamer of de keuken van de vorige bewoners moet je bij een nieuwbouwwoning alle inrichting nog zelf uitkiezen, (laten) installeren én betalen. Woonomgeving is kaal en leeg: De omgeving waar een nieuwbouwwoning gebouwd wordt blijft vaak nog lange tijd kaal en leeg. Het heeft best wel even tijd nodig voor de woonomgeving een natuurlijke uitstraling krijgt.

  You might be interested:  Kwh Per Jaar Berekenen

  Elke week nieuwe tips en inspiratie! Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

  Wie is eigenaar tijdens de bouw?

  De opdrachtgever neemt (bij de meeste bouwvormen) het risico van de ontwikkeling op zich en is de toekomstige eigenaar van het gebouw. De opdrachtgever kan een ontwikkelende partij zijn, zoals een woningcorporatie of een projectontwikkelaar, maar ook de toekomstige gebruiker van het pand.

  Wat doet een notaris bij nieuwbouw?

  Leest de akte voor en checkt of alle partijen op de hoogte zijn van de inhoud; begeleidt het tekenen van de hypotheekakte; vertegenwoordigt de hypotheekverstrekker; schrijft jouw hypotheek in bij het Kadaster.

  Hoe werkt de financiering van nieuwbouw?

  1. Een nieuwbouw-hypotheek: hetzelfde principe als altijd? – Waar u normaalgesproken één bedrag leent waarmee u het huis in één keer betaalt, loopt dat bij het financieren van nieuwbouw anders. U leent namelijk een bedrag voor de grond en het huis, dat wordt in een bouwdepot gestort en vervolgens betaalt u vanuit dit depot in termijnen aan de aannemer die uw huis bouwt.

  Wat zijn de extra kosten bij nieuwbouw?

  Bijkomende kosten nieuwbouwwoning – Je krijgt bij de aankoop van een nieuwbouwwoning te maken met allerlei bijkomende kosten, zoals voor de aanleg van de tuin en de erfafscheiding. Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning bedragen de bijkomende kosten gemiddeld 9 procent van de koopprijs van je nieuwe woning.

  • Hierondervind je de extra kosten bij de aankoop van nieuwbouw opgesomd.
  • Doordat de woning nog gebouwd moet worden kan het zijn dat de kosten gedurende de bouwperiode stijgen.
  • Soms is materiaal schaars of niet verkrijgbaar en zal er naar andere oplossing gezocht moeten worden.
  • Het inhuren van een stukadoor of loodgieter kan ook behoorlijk in de kosten snijden.

  Hou dus rekening met extra kosten voor het afwerken van het nieuwbouwhuis.

  Hoeveel kosten komen erbij bij nieuwbouw?

  1. Registratierechten – Dit is de grootste post van het globale bedrag van de notariskosten, De notaris stort dit door naar de overheid. Dit mag je verwachten voor de registratierechten:

  Vlaanderen (sinds 2022) :

  3% van de aankoopprijs in geval van de enige gezinswoning of 1% als je over tot een ingrijpende energetische renovatie. Een bijkomende vermindering voor een bescheiden gezinswoning. 12% voor een tweede verblijf of bouwgrond.

  Brussel : 12,5% van de aankoopprijs. Wallonië : 12,5% van de aankoopprijs (6% voor een bescheiden woning).

  Bij nieuwbouw worden de registratierechten berekend op de waarde van de grond en de btw (21%) op de waarde van de gebouwen. In een aantal gevallen heb je recht op een verlaagd tarief : vermindering van de belastbare basis, aankoop van een sociale woning. Informeer je bij jouw notaris.

  Is nieuwbouw altijd vrij op naam?

  Wat zijn de kosten bij een vraaprijs v.o.n.? – De wettelijke kosten zijn de BTW of overdrachtsbelasting, de kadastrale kosten en de kosten voor het opstellen van de transportakte door de notaris. Als er achter een vraagprijs v.o.n. staat, dan betekent dat jij, als koper, die kosten niet meer hoeft te betalen.

 • Hoeveel procent betaal je op nieuwbouw?

  Wanneer u een nieuwe woning koopt van een bouwpromotor zal u 21 % btw moeten betalen. Ook een particulier kan ervoor kiezen om zijn nieuwe woning met btw te verkopen. Hij zal u dat laten weten en hij moet dat vermelden in de eerste schriftelijke overeenkomst (bijv. het compromis).