Laadtijd Elektrische Auto Berekenen
Hoe berekent u zelf de oplaadtijd? – Sibelga heeft waarmee u zelf de laadtijd van uw batterijen kunt berekenen op basis van hun capaciteit en de kenmerken van uw oplaadpunt. Maar u kunt de laadtijd natuurlijk ook zelf berekenen! Ga als volgt te werk:
Bereken eerst het laadvermogen (P) van uw installatie. Hiertoe vermenigt u de spanning (U, uitgedrukt in volt) met de stroomsterkte (I, uitgedrukt in ampère). Zo bekomt u een waarde uitgedrukt in watt. P = U x I Voorbeeld: 16 A x 230 V = 3 680 W Deel het laadvermogen vervolgens door 1 000 zodat u een waarde in kilowatt krijgt. Voorbeeld: 3 680 W = 3,7 kW Deel de capaciteit van uw batterij (uitgedrukt in kWh) door het verkregen cijfer om de laadtijd te bekomen. Voorbeeld: 24 kWh / 3,7 kW = 6,5 uur
Maar makkelijker is om die, Constructeurs van elektrische wagens leveren doorgaans een laadtoestel met kabel voor standaardstopcontacten mee. Daarin zit een veiligheidssysteem dat de stroomsterkte verlaagt om oververhitting te vermijden. Resultaat: het opladen duurt langer, maar is een stuk veiliger! : Hoelang duurt het om een batterij van een elektrische auto op te laden?
Contents
Hoe bereken je de laadtijd?
De formule om de laadtijd van je elektrische auto te berekenen – Wil je de laadtijd handmatig berekenen? Geen enkel probleem. Hier de formule (voor AC laden ) om de laadduur van je elektrische auto te berekenen: Laadtijd van je elektrische auto = accucapaciteit/laadvermogen van de elektrische auto De laadtijd wordt heel eenvoudig berekend.
- Je deelt de accucapaciteit door het laadvermogen van je elektrische auto.
- Stel je hebt een elektrische auto met een accucapaciteit van 66 kWh en een driefasige boordlader met een maximaal laadvermogen van 22 kW.
- Als je je elektrische auto met onze go-e Charger Gemini flex 22 kW laadt, is de accu in ongeveer drie uur (66 kWh / 22 kW = 3 uur) van leeg naar volledig geladen.
Houd er echter rekening mee dat hoe voller de accu is, hoe langzamer deze wordt geladen. Zodra de accu voor 85-90% is geladen, wordt het laadproces zeer langzaam. Daarom is het zinvol om ongeveer 30 minuten toe te voegen aan het resultaat van de bovenstaande formule.66,5 kWh / 22 kW ≈ 3 u (+ ~ 30 minuten)
Hoe lang duurt opladen met 11 kWh?
Bereken snel de snelheid en duur van het oplaadproces met een simpele rekensom – De laadtijd is voor het grootste deel afhankelijk van de capaciteit die de accu heeft en het laadvermogen van de auto. Voorbeeld? Heb je een accucapaciteit van 74 kW, terwijl er geladen kan worden met een laadvermogen van 3.7 kW per uur? Deel je 74 door 3.7, dan kom je uit op 20 uur laadtijd.
Hoe lang duurt snellader elektrische auto?
Of een auto kan snelladen hangt af van de accu van de auto en van de elektrische installatie (het batterijmanagementsysteem) in de auto. Op dit moment is het snelladen alleen mogelijk voor auto’s die zijn uitgerust met de ChaDeMo-standaard. De oplaadtijd via een snellader bedraagt ongeveer 30 minuten.
Kan ik thuis 22kw laden?
Met 22 kW laden thuis – is dat een goede optie? Een groot deel van de Nederlandse particulieren kan thuis niet beschikken over driefasig opladen. Zelfs als het mogelijk is, is het echt de moeite waard? Je kunt je EV thuis laden met verschillende snelheden, afhankelijk van de stroombron, het vermogen van de lader en de laadcapaciteit van het voertuig.
- Dit zijn, in volgorde van laadsnelheid, de meest voorkomende laadsnelheden: gewoon huisstopcontact (Schuko) met 2,3 kW of een 1-fase laadpunt met 3,6 kW (traag), 3-fasen 11 kW (snel) of maximaal 3-fasen 22 kW.
- Een lader van 22 kW is de snelste lader die je voor thuis kunt krijgen, maar om dat te realiseren, moet het laadpunt geschikt zijn voor driefasig laden en gebruikmaken van een driefasige stroomvoorziening met een hoog ampèrage,
Bovendien moet de auto zelf ook 22 kW aankunnen.
Waarom opladen tot 80 %?
Snelladen tot 80% is efficiënter – In het dagelijks leven zul je je elektrische auto meestal opladen bij je eigen laadpaal of bij een publiek laadpunt in je buurt. Maar bij lange afstanden, tijdens vakanties bijvoorbeeld, laad je meestal onderweg op bij een snellaadstation.
Dan is het vaak het slimst om op te laden tot maximaal 80%. De laatste 20% van je accu is namelijk minder snel geladen. Over je hele reis gerekend is je totale laadtijd dan ook korter als je twee keer stopt bij een snellaadstation en tot 80% oplaadt dan één keer tot 100%. Dat hoef je in de Polestar 2 niet zelf uit te zoeken.
De voor Polestar geoptimaliseerde Google Maps en de A Better Routeplanner app wijzen namelijk aan waar je het beste kunt opladen en tot hoeveel, zodat je altijd de kortste reistijd hebt.
Hoe lang duurt 22kw laden?
Hoelang duurt laden aan een laadpaal? – Met een laadpaal thuis, of een zogenaamde ‘wallbox’ – een laadkast aan de muur – laad je met een vermogen tussen de 3,7 en 11 kW. Er bestaat namelijk zoiets als 1-fase, 2-fase en 3-fase laden. De standaard laadpaal is een 1-fase lader en heeft een laadvermogen van 3,7 kW.
Je maakt dan gebruik van de normale 230V-aansluiting. Gemiddeld laad je de accu in 13 uur voor 80% vol. Erg populair is de 3-fase laadpaal met een vermogen van 11 kW. Daarmee gaat het laden drie keer zo snel: 80% in zo’n 4,5 uur. Woon je in een nieuw huis, dan is een 3-fase aansluiting standaard, maar in een oude woning verkrijg je die ‘krachtstroom’ pas als de monteur de meterkast aanpast.
Met de 1-fase laadpaal ‘tank’ je per uur ongeveer 20 kilometer aan rijbereik, met het 3-fase laadpunt het drievoudige. Publieke laadpalen hebben vaak een vermogen van 22 kW. Laden tot 80% kost daarmee gemiddeld 2 uur.
Hoelang mag je aan een laadpaal staan?
Hoe lang mag je parkeren bij een laadpaal? – Over het algemeen zit er geen tijdslimiet aan het parkeren bij een laadpaal. Maar er is ook zoiets als laadpaal-etiquette, die voorschrijft om je auto niet op een laadplek te laten staan als de accu al vol is, onder welk verkeersbord je ook staat.
Wat is goedkoper tanken of laden?
Dus ja, laden is vaak goedkoper dan tanken – Omdat er meerdere factoren meespelen, kunnen we het beste kijken naar het gemiddelde bedrag dat per jaar aan benzinekosten wordt uitgegeven per auto. De ANWB rekende uit dat het laden van een elektrische auto in Nederland, op verschillende niveaus en bij een jaarlijks verbruik van 15.000 kilometer, ongeveer €1275 kost.
Hoe snel laden met 1 fase?
Wat is een 1-fase laadpaal en hoe snel laadt het? » Laaddirect Geplaatst in categorie: Een 1 fase laadpaal werkt op een 1 fase aansluiting, deze vind je terug in de meterkast. Een standaardaansluiting welke gebruikt wordt voor een 1 fase laadpaal is 230V.
- Een veel voorkomende 1 fase aansluiting is 1 x 16A, wat resulteert in een laadsnelheid van 3,7 kW.
- Stel u heeft een elektrische auto welke een accupakket heeft van 80 kW dan zal deze met deze laadsnelheid pas na ongeveer 21 uur volledig opgeladen zijn wat een niet erg praktische laadtijd is.
- Een aansluiting welke ook wel voorkomt en een verzwaring is naar de 1 x 32 A is een stuk sneller en levert een laadvermogen van 7,4 kW wat resulteert in laadtijd van ongeveer 11 uur.
Let wel op met zo’n vermogen belast u de aansluiting maximaal wat kan resulteren in het uitvallen van stroom zonder dat u er beveiliging voor neemt zoals, We bieden in ons 1 fase laadpalen aan met een maximum vermogen van 7,4 kW deze laadpalen kunnen dus een maximaal vermogen leveren van 7,4 kW aan uw elektrische auto.
- Ook is het mogelijk om een 3 fase laadpaal aan te schaffen en deze vervolgens op 1 fase aan te sluiten, zodat u op deze manier ook 1 fase kan laden.
- Dit kan interessant zijn voor als u in de toekomst een auto aanschaft die 3 fase kan laden, zodat u uw laadpaal weer op 3 fase kan aansluiten om 3 fase te laden.
Zo hoeft u geen nieuw laadstation aan te schaffen over een aantal jaar. : Wat is een 1-fase laadpaal en hoe snel laadt het? » Laaddirect
Heb ik 3 fase nodig voor elektrische auto?
2-fasen, bestaat dat ook nog? – Je hebt een 1-fase aansluiting en je hebt een 3-fasen aansluiting, dus je vraagt je misschien af: waar is de 2-fasen aansluiting? Een 2-fasen aansluiting in huizen bestaat wel, maar dit is niet relevant voor elektrische auto’s.
Wat is goedkoper thuis laden of laadpaal?
Past je energiecontract nog bij thuisladen? – Thuisladen met je elektrische auto is goedkoper dan bij een publieke laadpaal. Het betekent wel dat je thuis flink meer stroom gaat gebruiken. Het loont daarom om te kijken of je kan besparen op je energiecontract.
Is 3x25A genoeg voor laadpaal?
1-fase aansluiting – De 1-fase aansluiting is vaak te vinden in woningen van voor 2011. Een 1-fase aansluiting is voldoende voor het gebruik van de meeste huishoudelijk apparaten. Wilt u uw auto opladen met een 1-fase aansluiting, dan kan het zomaar zijn dat uw aansluiting onvoldoende vermogen biedt. In woningen van na 2011 zit vaak een 3-fase (3x25A) aansluiting. Een 3-fase aansluiting is zeer geschikt voor een laadpaal met meer vermogen. Een 3-fase laadpaal heeft een standaard vermogen van 16A/3,7kW per fase. Het maximale laadvermogen is dan, Wilt u weten of u een 3-fase aansluiting hebt? U kunt de 3-fase aansluiting herkennen aan de volgende punten:
Er is 3×220/230V op uw kWh-meter af te lezen Er is 380/400V op uw kWh-meter af te lezen Er komen 4 draden uit de onderkant van uw groepenkast
Heeft een laadpaal een eigen groep nodig?
Aansluitschema laadpaal – Laadpaal aansluiten in meterkast – Bij een laadpaal aansluiten in de meterkast zijn een aantal zaken belangrijk om te weten:
Ten eerste kijkt u of uw auto een 1-fase lader of een 3-fase lader nodig heeft. Een 3-fase laadt aanmerkelijk sneller. In dat geval dient u dus wel een 3-fasen aansluiting in de meterkast te hebben. Ten tweede is het belangrijk is dat er voor een laadpaal bij een woning een aparte groep in de groepenkast aangelegd wordt. Zo voorkomt u dat een stroomstoring thuis gevolgen heeft voor het opladen van de auto. Ten derde voorkomt u op deze wijze dat de laadpaal andere apparatuur in dezelfde groep in de weg zit. Zo wordt ook weer overbelasting in de groepenkast voorkomen.
Wilt u graag een laadpaal thuis kopen en besteed u de installatie hiervan liever uit aan professionals? Onze installateurs kunnen de volledige installatie, inclusief eventuele noodzakelijke aanpassingen aan de groepenkast, voor u verzorgen. Zij zijn hiervoor opgeleid en beschikken over de juiste certificeringen om dit te mogen doen.
Kan je in de auto blijven zitten tijdens laden?
Alleen onderweg – Zoals eerder benoemd is snelladen bedoeld om onderweg een accu in korte tijd bij te laden, zodat lange afstanden afgelegd kunnen worden. Snelladers staan dan ook vooral bij tankstations en locaties aan een snelweg of andere hoofdwegen. Tegenwoordig kunnen bijna alle EV’s snelladen. Bij iedere model in de EVDB staat aangegeven of, en hoe snel, snelladen mogelijk is.
Is tot 100% opladen slecht?
7 tips voor het opladen van je smartphone Geschreven door Bob 19 april 2023 17.12 Je smartphone opladen: je doet het waarschijnlijk iedere dag. Door op de juiste manier op te laden voorkom je slijtage aan je batterij en gaat je toestel langer mee. Hier leggen we uit waarom je jouw smartphone beter niet tot 100 procent kan opladen en waarom snelladen handig is.
Je batterijniveau tussen 20 en 80 pocent houden Regelmatig kort opladen, bijvoorbeeld met een snellader De originele oplader of een andere veilige oplader gebruiken
Slecht voor je batterij:
Hitte en kou Tot 100 procent opladen Je toestel gebruiken tijdens opladen
Hitte is erg slecht voor je batterij. Een temperatuur tussen de 20 en 30 graden is prima. Bij 35 à 40 graden treedt er veel slijtage op. Leg je toestel dus nooit in de zon, onder je kussen of op een andere warme plek. Let hier vooral op tijdens het opladen, want door opladen wordt je smartphone altijd al iets warmer. Een batterij slijt als hij leegloopt of oplaadt. Je kan slijtage niet voorkomen, maar wel beperken. De meeste slijtage treedt op bij het opladen van de laatste 20/30 procent. Volledig opladen tot 100 procent zorgt voor ongeveer 10 keer zoveel slijtage als opladen tot 70 procent. Opladen tot 100 procent leidt dus tot veel meer slijtage dan opladen tot 70 of 80 procent. Daarnaast is het schadelijk voor je batterij om te blijven doorladen nadat de 100 procent is bereikt. Je smartphone ontploft niet: daar zijn tegenwoordig beveiligingen tegen ingebouwd.
- Maar zodra je batterij weer voor 1 procent leegloopt, zal de oplader die 1 procent onmiddellijk weer bijladen.
- Juist dat laatste procent opladen veroorzaakt de meeste slijtage.
- Bovendien wordt je toestel warm, en ook dat zorgt voor slijtage.
- Laad je smartphone dus bijvoorbeeld niet ‘s nachts op, want dan ligt je toestel vaak uren volledig opgeladen aan de lader.
Je hoeft een nieuwe smartphone ook niet 1 keer tot 100 procent op te laden als je ‘m voor het eerst gebruikt. Met oude batterijen moest dat wel, maar dat type batterijen zitten al jaren niet meer in smartphones. Tijdens snelladen wordt je batterij iets warmer dan tijdens normaal opladen. Dat nadeel valt echter in het niet bij hoeveel slijtage je bespaart door kort en dus gezond op te laden. Als je ‘s ochtends wakker wordt en je toestel is bijna leeg, dan zit er na half uurtje snelladen al 40 tot 60 procent aan energie in je batterij. Voor de veiligheid maakt het niet uit of je een oplader van hetzelfde merk als je smartphone of een andere oplader gebruikt. Al onze opladers zijn veilig en beschadigen je batterij niet. Goedkope opladers van Chinese stuntsites kunnen wel slecht zijn voor je batterij, dus koop altijd bij een betrouwbare partij. Het ligt eraan wat je doet met je smartphone, maar probeer je toestel zo weinig mogelijk te gebruiken tijdens het opladen. Door intensief gebruik wordt je smartphone heet. Het opladen zorgt ook voor hitte, en al die warmte samen zorgt voor extra slijtage van je batterij. Vroeger zaten er batterijen in smartphones die je moest ‘activeren’ door ze een keer helemaal tot 100 procent op te laden en dan tot 0 procent leeg te laten lopen. Dat soort batterijen wordt al jaren niet meer gebruikt in smartphones. Die tip is dus achterhaald. Trap er niet in en zorg dat je vanaf de allereerste keer gezond oplaadt. : 7 tips voor het opladen van je smartphone
Kan je een elektrische auto overladen?
5. Overlaad de batterij niet – Uw batterij leeg laten lopen kan schade veroorzaken, maar hetzelfde geldt voor het maximaal opladen tot 100%. Het klinkt misschien contra-intuïtief, maar u moet voorkomen dat uw batterij volledig wordt opgeladen, omdat dit de batterij overbelast.
- Elke keer dat u meer dan ongeveer 80% oplaadt, neemt de capaciteit van de batterij iets af; in het begin is dat waarschijnlijk niet merkbaar.
- Toch zullen deze kleine verminderingen zich na verloop van tijd opstapelen en invloed hebben op hoe lang u kunt rijden.
- Probeer, indien mogelijk, de EV niet tot 100% op te laden.
Het beste is om de batterij van uw elektrische auto tussen 20 – 80% te houden. Door uw EV binnen dit bereik te houden, zal de batterij langer meegaan. Laat hem niet elke nacht de hele nacht opladen, want dan wordt de batterij overbelast. Overladen tot 100% is niet zo’n groot probleem voor moderne elektrische auto’s, die vaak een ingebouwd systeem hebben dat het opladen automatisch vertraagt naarmate de 100% nadert.
Hoe lang duurt opladen met 50 kW?
Kilowattes? – Hoe lang het snelladen duurt is afhankelijk van drie factoren: de, de lader en de laadsnelheid. Als we het vergelijken met het vullen van een emmer water, dan is de tijd waarin een emmer gevuld is afhankelijk van het formaat van de emmer (de accucapaciteit) en de snelheid waarmee het water uit de kraan komt.
- Wij gaan het vooral over dat laatste hebben, de laadsnelheid.
- De laadsnelheid drukken we uit in kilowatt, afgekort tot kW.
- De capaciteit van een accu geven we aan in kilowattuur (kWh) en dat maakt het makkelijk rekenen.
- Een auto die met 50 kW kan snelladen, laadt een accu met een capaciteit van 50 kWh in precies een uur van leeg naar vol.
Zowel een laadsnelheid van 50 kW als een accu van 50 kWh (ongeveer goed voor 250 kilometer in de praktijk) zijn waardes die we op dit moment zien bij middenklasse elektrische auto’s. Hoewel een bereik van zo’n 250 kilometer voor veel ritten toereikend is, duren de laadstops die je eventueel maakt met deze laadsnelheid relatief lang.
Wat is de levensduur van een accu van een elektrische auto?
Levensduur: hoe lang gaat de accu in een elektrisch voertuig mee? – Volgens experts gaat het batterijpakket onder normale omstandigheden tussen de 10 en 20 jaar mee, voor dit vervangen dient te worden. De meeste automerken hanteren bij elektrische auto’s een garantieperiode van 8 jaar of 160.000 kilometer. Gaat er binnen deze periode iets fout, dan hoef je zelf niet voor de kosten op te draaien.
Wat is laadtijd?
laadtijd – De tijd nodig om een bewerkt (en gereed) item van een productiemachine te verwijderen, de machine van nieuw (te bewerken) materiaal te voorzien en de machine opnieuw te starten. Gevonden op http://www.kennisconsult.nl/begrippen/7733/
Hoe bereken je batterijduur?
Capaciteit – Wattuur (Wh): – Een andere manier om de capaciteit van de accu te meten is Wattuur. In dat geval wordt het aantal Ah vermenigvuldigd met het voltage van de accu. Zo heeft een 12V100 (een 12 volt accu met een capaciteit van 100Ah) een capaciteit van 12×100 = 1200Wh.
- Een 24V50Ah accu heeft een capaciteit van 24×50=1200Wh.
- Deze accu’s hebben dus een even grote capaciteit, alleen werkt er een op 12volt en de ander op 24 volt.
- In de praktijk zul je zien dat deze accu’s ongeveer even groot en zwaar zullen zijn.
- Voorbeeld 5: Ik heb een 600W elektromotor een een accu met een capaciteit van 1200Wh.
Ik kan op vol vermogen 2 uur varen met deze accu (1200/600=2). Ik hoef niet eens te weten op hoeveel volt de motor en accu werken om dit uit te rekenen (als ze maar wel op hetzelfde voltage werken). De oplettende lezer merkt op dat de gebruikstijd van een accu met een apparaat op twee manieren te berekenen is.
Hoe bereken je de laadstroom?
Hoe lang duurt het laden van een accu met een acculader – berekenen laadtijd van een accu – De tijd die een acculader nodig heeft hangt af van een aantal factoren: accucapaciteit, laadstroom, hoe diep de accu ontladen, kwaliteit van de accu en of er nog verbruikers aanwezig zijn tijdens het laadproces.
- Globaal kan men de laadtijd berekenen (bij een geheel ontladen accu)door de accucapaciteit te delen door de laadstroom en daar 4 uur bij te tellen.
- Deze 4 uur is de zogenaamde nalaadfase.
- Bijvoorbeeld een geheel ontladen accu van 150Ah wordt met een lader van 25Amp.
- Geladen: 150/25= 6 + 4 = 10 uur.
- Hierbij is geen rekening gehouden met eventuele verbruikers.
Als in deze situatie nog een verbruik op de accu was van 10 Amp. dan was van de 25Amp. laadstroom 10Amp. naar de verbruikers gegaan en blijft er 15Amp. laadstroom over om de accu te laden. Vandaar dan in zo’n situatie (on board gebruik) wordt geadviseerd om een grotere laadstroom te nemen.