Lineaire Hypotheek Berekenen Excel

Lineaire Hypotheek Berekenen Excel

Hoe bereken je de lineaire hypotheek?

Lineaire hypotheek 30 april 2021 · Alexandria Vang Bij deze hypotheekvorm betaal je maandelijks een bedrag terug aan de hypotheekverstrekker bestaande uit aflossing en rente. Lineair aflossen houdt in dat je elke maand exact hetzelfde bedrag aflost. De rente wordt betaald over het nog openstaande hypotheekbedrag. Fig 1. Schematisch overzicht van een lineaire aflossing Onderstaande voorbeeld laat zien hoe het berekenen van de hypotheeklasten gaat. Gegevens: Benodigde hypotheeksom: €360.000,- euro Looptijd: 30 jaar, 360 maanden Rente: 2% De lineaire aflossing berekenen De hoogte van de hypotheeksom / door de looptijd in maanden bepaalt de maandelijkse aflossing.

Maand Hoofdsom Aflossing Rente Maandlast
1 € 200.000 € 555,56 € 333,33 € 888,89
2 € 199.444 € 555,56 € 332,41 € 887,96
89 € 151.111 € 555,56 € 251,85 € 807,41
90 € 150.556 € 555,56 € 250,93 € 806,48
179 € 101.111 € 555,56 € 168,52 € 724,07
180 € 100.556 € 555,56 € 167,59 € 723,15
359 € 1.111 € 555,56 € 1,85 € 557,41
360 € 556 € 555,56 € 0,93 € 556,48

Fig 2. Deze tabel biedt overzicht van de aflossing, rente en maandlast van de lineaire hypotheek Bereken jouw maximale hypotheek

Weet wat je kan lenen Binnen 2 minuten gedaan Gratis en vrijblijvend Analyse door een expert

Vanaf 1 januari 2013 is het voor mensen die voor het eerst een woning kopen verplicht om de gehele hypotheek in maximaal 30 jaar af te lossen. Dit kan worden gerealiseerd door te kiezen voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Wij hebben de voordelen van de lineaire hypotheek voor u op een rij gezet.

De hypotheekschuld daalt relatief snel Omdat u hogere lasten heeft aan het begin daalt de hypotheekschuld ook sneller. Uw schuld zal steeds verder afnemen ten opzichte van de woningwaarde. Zo komt uw woning ook minder snel onder water te staan dan bij bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek. De aflossing blijft gelijk De maandelijkse aflossing blijft gedurende de gehele looptijd gelijk. U weet vooraf waar u aan toe bent. De hypotheekrente neemt af Door de dalende hypotheekschuld zal ook het bedrag dat u maandelijks moet betalen aan hypotheekrente afnemen. De maandlasten dalen daardoor naarmate de looptijd vordert. Voordeliger over de gehele looptijd Over de gehele looptijd betaal je minder rente, omdat je sneller aflost.

Aan het begin van de looptijd de hoogste maandlasten In vergelijking met een annuïteitenhypotheek zijn de maandlasten bij een lineaire hypotheek hoger aan het begin van de looptijd. Gelukkig nemen de maandlasten af dankzij de dalende hypotheekrente. Door afnemende hypotheekrenteaftrek afnemend fiscaal voordeel De rente van de lineaire hypotheek is aftrekbaar van de belasting. Omdat je in het begin meer rente betaald zal het voordeel groot zijn. Het belastingvoordeel zal dalen gedurende de looptijd.

Wat is goedkoper lineair of annuïtair?

De lineaire hypotheek is goedkoper als je kijkt naar de gehele looptijd van de hypotheek. Omdat je de schuld sneller aflost, betaal je over de totale looptijd minder hypotheekrente.

Hoe bereken je je hypotheek uit?

Voorbeeld maximaal hypotheekbedrag met lening – Stel dat je maximale hypotheeklast € 1.272 is, zoals in het voorbeeld van de persoonlijke lening. Bij een looptijd van 30 jaar en een toetsrente van 4,5% is jouw maximale hypotheek € 226.389. Dit is 3,7 keer je bruto jaarinkomen.

Hoeveel los je af bij lineaire hypotheek?

Wat is een lineaire hypotheek? – Kies je voor een lineaire hypotheek, dan betaal je maandelijks aflossing en een deel rente. Iedere maand betaal je hetzelfde bedrag aan aflossing. Is de looptijd van de lening bijvoorbeeld dertig jaar (360 maanden), dan los je maandelijks 1/360e deel van de hypotheekschuld af.

Hoe bereken je lineair?

De standaard lineaire formule is altijd y = ax + b. De a is de richtingscoëfficient en de b is de beginwaarde van de lijn. Dit gebruik je om de lijn in het assenstelsel te weergeven. De y waarde teken je op de y-as en de x waarde op de x-as.

Wat is de formule van een lineaire?

Wat zijn lineaire verbanden? – Een lineair verband is een relatie die continu toe- of afneemt, Dit houdt in dat bij dezelfde stapgrootte in de x-richting dezelfde hoeveelheid toe- of afneemt in de y-richting, Als de grafiek een lineaire relatie heeft, is het een rechte lijn met een bijbehorende lineaire functie. Het hellingsgetal geeft aan hoeveel eenheden de functie omhoog ofwel omlaag gaat als de x waarde 1 eenheid omhoog gaat. Het hellingsgetal wordt ook wel de richtingscoëfficiënt genoemd. Het teken voor de hellingsgetal bepaalt hierbij of de functie omhoog of omlaag gaat. Twee voorbeelden:

  • Als a = -1, dan is de functie een dalende lijn, die 1 eenheid omlaag gaat als x 1 eenheid omhoog gaat.
  • Als a = 1, dan is de functie een stijgende lijn, die 1 eenheid omhoog gaat als x 1 eenheid omhoog gaat.

Het startgetal geeft aan bij welke beginwaarde de functie start als x = 0. We zeggen dan ook wel dat het startgetal aangeeft waar de lijn de y-as snijdt,

Wat is het nadeel van een lineaire hypotheek?

Nadelen bij een lineaire hypotheek – Er kleven nog wel een paar nadelen aan de keuze voor een lineaire hypotheek. Aan het eind van de looptijd is je fiscale voordeel namelijk stukken lager dan in het begin. Je betaalt dan minder rente waardoor je hypotheekrenteaftrek ook lager wordt. Daarnaast zijn je maandlasten in het begin juist relatief hoog in vergelijking met andere hypotheekvormen,

Wat eerder aflossen annuïteit of lineair?

Verschil annuïteit en lineair – Als startende huizenkoper heb je sinds de regels voor hypotheekrenteaftrek per 1 januari 2013 werden verscherpt eigenlijk nog maar twee hypotheekvormen om uit te kiezen: een annuïteiten- of een lineaire hypotheek. Wil je meer weten over wat het verschil tussen annuïteiten en een lineaire hypotheek is? Bij een annuïteitenlening betaal je de eerste jaren vooral veel rente en los je pas later in de meer af.

Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand een gelijk deel aan aflossing. Zo los je juist sneller af en daardoor wordt het maandbedrag ook steeds lager. Het bedrag waarover je rente betaalt, wordt immers steeds kleiner. Over de gehele looptijd van 30 jaar heb je bij een lineaire hypotheek in totaal ook nog eens minder ‘kosten’ dan bij een annuïteitenhypotheek.

Toch is de annuïteitenhypotheek wel de meest gekozen hypotheekvorm van de twee. Dat heeft met name te maken met de lagere maandlasten aan het begin van de looptijd. Wat voor jouw situatie het beste is als je kijkt naar annuïteit of lineair, heeft vooral te maken met je persoonlijke situatie.

Welke hypotheekvorm is aftrekbaar?

Bij welke hypotheekvormen heb ik recht op hypotheekrenteaftrek? Als je gebruik wilt maken van hypotheekrenteaftrek, kun je kiezen tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Bij andere hypotheekvormen heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Hoe werkt lineair aflossen?

Lineair aflossen – U betaalt voor uw hypotheek of lening een vast bedrag aan aflossing, Omdat u een deel van uw lening aflost, betaalt u gedurende de looptijd minder rente. Uw totale lasten (aflossing en rente) worden hierdoor steeds lager. : Wat is annuïtair en lineair aflossen?

Is lineaire hypotheek aftrekbaar?

U heeft recht op hypotheekrenteaftrek bij een annuïteitenhypotheek of bij een lineaire hypotheek die u in 30 jaar aflost.

Hoe lineair afschrijven?

De lineaire methode – Dit is de meest gebruikte methode. In geval van een berekening volgens de Lineaire methode wordt het totaal af te schrijven bedrag gelijk verdeeld over het aantal jaren. Voorbeeld : een bedrag van 1.000 euro dient op 5 jaren afgeschreven te worden.

Hoe maak je een lineaire functie?

Wat is een lineaire functie? – Een lineaire functie schrijf je als f(x)=ax+b (of y=ax+b). A is de richtingscoëfficiënt (rico). A bepaalt namelijk de richting van de rechte. B is het snijpunt met de y-as. Pas op: soms wordt de notatie f(x)=mx+q gebruikt. Dit is gewoon hetzelfde.

De ‘m’ mag je vervangen door ‘a’. De ‘q’ mag je vervangen door ‘b’. Wil je nog meer voorbeelden van de lineaire functie? Kijk dan eens op, Nouchka van BijlesHuis houdt van cijfers en berekeningen. In deze wiskundereeks helpt ze je om wiskunde beter te begrijpen. Heb je toch nog een vraag? Mail dan even naar, ze geeft graag antwoord op je vraag.

Ben je op zoek naar bijles voor wiskunde? De docenten van helpen je graag! Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails. Updates ontvangen met didactische inzichten? Sign up for our newsletter : Alles wat je moet weten over de lineaire functie | BijlesHuis Nederland

Hoe ziet de ABC formule eruit?

Methode – De abc -formule ziet er als volgt uit: $$x = \frac } \vee x = \frac } $$ met $$D = b^ – 4ac$$ Elke kwadratische vergelijking kun je schrijven in de vorm van ax 2 + bx + c = 0. Om de abc -formule te kunnen toepassen moet je de getallen voor a, b en c vinden.

Als de vergelijking bijvoorbeeld 2 x 2 + 3 x + 6 = 0 is, dan heb je a = 2, b = 3 en c = 6. Soms staat de formule niet zo netjes dat je meteen a, b en c kunt aflezen. Dan moet je de formule eerst omschrijven in de vorm van ax 2 + bx + c = 0. Zodra je de getallen voor a, b en c hebt gevonden bereken je de discriminant D van de vergelijking.

De discriminant bereken je door de getallen voor a, b en c in te vullen de formule: D = b 2 – 4 ac, Daarna kun je de abc -formule gaan invullen. De oplossingen van de vergelijking zijn: $$x = \frac } \vee x = \frac } $$ Nu heb je de oplossingen van de vergelijking gevonden.

Stap 1: Als de vergelijking nog niet in de vorm ax 2 + bx + c = 0 staat, herschrijf dan de vergelijking naar deze vorm.

Stap 2: Schrijf de getallen voor a, b en c op.

Stap 3: Bereken de discriminant $$D = b^ – 4ac$$

Stap 4: Vul vervolgens a, b, c en D in in de abc -formule.

Stap 5: $$x = \frac } \vee x = \frac } $$

Stap 6: Controleer je antwoorden door de gevonden getallen voor x in de vergelijking in te vullen.

Als je de abc -formule gebruikt komt er vaak geen mooi geheel getal uit. Gebruik dan je rekenmachine om te benaderen. Let op! Altijd pas afronden als je het uiteindelijke antwoord hebt. Dus niet tussenoplossingen ook al afronden. : Slimleren.nl

Hoe bereken je de maandelijkse aflossing?

2. Aflossen persoonlijke lening berekenen – Bij een persoonlijke lening is het berekenen van de aflossing en je maandbedrag wat ingewikkelder. Je berekent namelijk eerst hoeveel je in totaal aan rente en aflossing zou moeten betalen voor de hele looptijd.

Je berekent eerst het deel rente dat je per maand betaalt, ook wel de rentevoet genoemd. De formule hiervoor is als volgt: (1 + rentepercentage) ^ (1/12) – 1. De uitkomst hiervan is in dit voorbeeld 0,407 procent. Vervolgens berekenen je het bedrag dat je maandelijks aan rente en aflossing betaalt. De formule hiervoor is: (Leenbedrag * rentevoet * (1 + rentevoet) ^ looptijd in maanden / ((1 + rentevoet) ^ looptijd in maanden – 1)), De uitkomst hiervan is in dit voorbeeld 149,60 euro per maand.

Tip! Aan de hand van de twee formules in dit voorbeeld kun je ook zelf in Excel het maanbedrag voor je persoonlijke lening berekenen. Als je vervolgens voor elke maand precies wilt weten hoeveel je aan aflossing en rente betaalt, doe je dat als volgt:

Maand 1 – Je openstaande leenbedrag is 5.000 euro. Je betaalt elke maand 0,407 procent rente (de rentevoet) over het nog openstaande bedrag. In maand 1 is dat 20,35 euro. De overige 129,25 euro van je maandbedrag is de aflossing op je lening in die maand. Maand 2 – Je openstaande leenbedrag is (5.000 – 129,25) 4.870,75 euro. Hierover betaal je weer 0,407 procent rente. Dat is 19,84 euro. Je houdt in maand 2 dus 129,76 euro over aan aflossing voor je lening.

Als je dit zo doorrekent, kun je zelf een heel aflosschema voor je persoonlijke lening opstellen.

Wat is het nadeel van een lineaire hypotheek?

Nadelen: –

De maandlasten zijn bij aanvang hoger dan bij een annuïtaire hypotheek. Door de relatief hoge maandlasten in de beginfase krijg je in veel gevallen een lagere hypotheek. Laat dit berekenen door een adviseur!

Lees hier meer over annuïtair versus lineair aflossen,