Marktwaarde Woning Berekenen

Marktwaarde Woning Berekenen

Hoe bepaal je de marktwaarde van een huis?

Vrije verkoopwaarde taxatierapport Voor de aankoop van een bestaande woning is een taxatierapport per 1 juli 2021 verplicht. De taxateur bepaalt dan de marktwaarde van de woning en noteert deze in het taxatierapport. Als je een bestaande woning gaat verbouwen, kan door de verbouwing de marktwaarde van het huis stijgen.

Kan ik mijn huis onder de marktwaarde verkopen?

Nikki, 16-12-2020 Hoi Zeemeeuw, Aangaande de schenkbelasting stelt de Belastingdienst te kijken naar de waarde in het economisch verkeer en niet naar de WOZ-waarde als waarderingsvoorschrift voor de berekening van de schenkbelasting. Enige gedachten hierover? In de toelichting zeggen zij namelijk dat zij ongeacht de WOZ naar de waarde in het economisch verkeer kijken.

 • Ik weet dat dit een slepende discussie is.
 • Echter gezien de Hoge Raad uitspraak uit 2016 en de goedkeuring van de staatssecretaris uit 2018 zou ik toch aansluiten bij taxatiewaarde in plaats van WOZ.
 • Reactie infoteur, 17-12-2020 Beste Nikki, Dat hangt van de schenking af.
 • Een woning is op basis van de WOZ-waarde, maar een stuk grond is op basis van de marktwaarde.

Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Spijker, 26-10-2020 Ik zou graag willen weten hoe het in de omgekeerde situatie gaat: Wij hebben 10 jaar geleden een huis voor onze zoon gekocht om in te wonen. Hij heeft er huurbescherming. Hij zou nu het huis van ons willen kopen.

Mogen we het hem verkopen onder de WOZ waarde omdat het immers bewoond minder waard is dan de WOZ waarde? Reactie infoteur, 28-10-2020 Beste Spijker, Het is wel een bewoonde woning, maar hij wordt bewoond door de aanstaande eigenaar. Dan is het een verkoop alsof het een leegstaande woning is. Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Kirsten Metten, 14-10-2020 Hi, ik zou graag het volgende willen weten, maar kan het nergens vinden: Het tweede huis van mijn ouders wordt verhuurd, dit zijn 3 woningen in 1 pand.

Zij willen dit zo goedkoop mogelijk aan ons (hun 2 kinderen) verkopen, en ons mede eigenaar maken. Klopt het dat omdat het pand bewoond is de verkoop (markt) waarde 60% van de WOZ waarde (waarde in leegstand?) mag zijn? Of zijn we verplicht het te laten taxeren? Met welke waarde gaat de belastingdienst akkoord? De WOZ waarde zou van 1 januari 2019 zijn, dit is wel al even geleden, maar recenter is er nog niet.

Bedankt, Groet Kirsten Reactie infoteur, 19-10-2020 Hi Kirsten Metten, Een woning in bewoonde staat kopen is goedkoper dan in onbewoonde staat, hoeveel goedkoper hangt ook af van de hoogte van de huur, een makelaar kan uiteraard de woning voor u taxeren: https://financieel.infonu.nl/belasting/112933-tweede-woning-verhuren-en-leegwaarderatio-2019-2020-en-2021.html De WOZ loopt inderdaad achter, maar dat kan ook een voordeel zijn.

Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Lala, 20-09-2020 Goedendag, Mijn moeder woont 12 jaar in Spanje en heeft in 2013 een woning gekocht in Nederland, waar ik sindsdien in woon en huur voor betaal. Zelf heeft ze er nooit gewoond, noch stond ze daar ingeschreven.

 • Nu wil zij de woning aan mij verkopen onder de WOZ waarde.
 • Eerst zal ze mij het geld schenken, daarna gebruik ik dat geld om het huis te kopen).
 • Aangezien ze al meer dan 10 jaar in het buitenland woont, lijkt mij dat de resterende WOZ waarde, die normaliter bij verkoop van een huis onder de WOZ waarde verkocht wordt, niet als schenking wordt gezien, en dus niet belast gaat worden, aangezien ze dus al zolang in het buitenland woont.

Volgens de gegevens van de belasting heeft wordt de ontvanger van schenkbelasting gevrijwaard, doordat ze langer dan 10 jaar uit Nederland weg is. Ik zal wel volgend jaar bij het invullen van de Aangifte in komstenbelasting de daadwerkelijke WOZ waarde moeten opgeven, omdat ik dan als eigenaar van de woning wel belasting moet gaan betalen over de daadwerkelijke, reële WOZ waarde.

Mijn vraag is nu de volgende: klopt het inderdaad, wat ik hierboven heb getracht te omschrijven? Namelijk, dat ik bij verkoop van de woning aan mij onder de WOZ waarde, niet het resterende deel van de WOZ waarde belast zal krijgen, (als schenking wordt gezien)? Op de Belastingsite staat namelijk geschreven dat schenkers, die langer dan 10 jaar uit Nederland weg zijn, geen schenkbelasting betalen, noch de ontvangers.

Om fiscaal, juridische redenen is het beter om bij leven, nu al de woning aan mij te verkopen, in plaats van te schenken. Bij voorbaat hartelijk dank voor uw reactie. Reactie infoteur, 27-09-2020 Goedendag Lala, Als uw moeder minimaal 10 jaar in het buitenland woont en in Nederland niet belastingplichtig is, is een schenking van haar aan u belastingvrij in Nederland.

Dat geldt dus ook voor een schenking die zit verwerkt in een lagere verkoopprijs van de woning. Of er geen heffing in Spanje is, zou bekeken moeten worden. Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Kees P., 09-09-2020 Ik wil graag het huis van mijn moeder kopen. Zij zal het vervolgens blijven wonen tegen een marktconforme huur (6% van WoZ).

WOZ waarde is 285 K euro. Aangezien ze het gaat huren (nu nog in bezit), welke laagste prijs kan ik dan betalen voor het huis? Is dat de waarde van het huis in verhuur de staat (WOZ -30%) Dient dit bepaald te worden door een makelaar of een notaris, om achteraf problemen met belastingdienst te voorkomen? Reactie infoteur, 13-09-2020 Beste Kees P, Als u een woning koopt in verhuurde staat en u gaat er niet zelf wonen, dan kunt u gebruik maken van de leegwaarderatio om de waarde van de woning te bepalen: https://financieel.infonu.nl/belasting/112933-tweede-woning-verhuren-en-leegwaarderatio-2018-2019-en-2020.html Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Sharon Nielen, 03-09-2020 Ik wil het huis van mijn ouders kopen, een mantelzorgwoning op het erf plaatsen, waarbij ze de rest van hun leven mogen blijven wonen (gratis).

En ik ze de zorg verleen die nodig is. Ik heb nog een broer en zus. Deze willen dat het huis verkocht wordt voor de marktwaarde. Mijn ouders en ik zijn akkoord gegaan voor een lager bedrag. (mijn broer en zus mogen het ook kopen voor dat bedrag maar willen geen mantelzorg verlenen). De makelaar zei dat er een rekensom is waarbij gekeken wordt hoeveel jaar mijn ouders statistisch gezien nog leven / mantelzorg verleend moet worden.

En hierbij een bedrag gekoppeld dat ik mindering gebracht kan worden en een lagere verkoopprijs van het huis verantwoord. Enig idee hoe en waar ik dit kan vinden? (mijn ouders zijn overigens 75 jaar). Reactie infoteur, 06-09-2020 Beste Sharon Nielen, Dat hangt ervan af.

 • Uw ouders krijgen niet het vruchtgebruik van de woning die u koopt en de zorgwoning is in de regel een tijdelijke woning.
 • Een voorbeeld van de waardering van vruchtgebruik vindt u in: https://financieel.infonu.nl/geld/38094-nieuwe-erfrecht-nadelig-voor-huizenbezitters.html Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Rita, 24-08-2020 Kan ik mijn huis aan mijn zoon verkopen, hij woont al 20 jaar bij mij en is ouder dan 40 jaar ik wil dan in het huis blijven wonen zolang ik leef.

de WOZ waarde is 293000 in 2019 moet hij dat helemaal betalen? wat zijn de fiscale consequenties? kan ik ook een gedeelte schenken?mijn dochter staat er helemaal achter, hoe moet ik verder handelen Reactie infoteur, 30-08-2020 Beste Rita, U mag uw huis aan uw zoon verkopen en u mag een deel schenken.

 • Dit kan tegelijkertijd bij de notaris worden geregeld.
 • Als u in de woning blijft wonen, maakt het verschil of u huurder wordt of het vruchtgebruik wilt behouden.Voor beide afslagen op de prijs zijn tabellen beschikbaar.
 • Uw zoon mag ook in delen betalen en bijvoorbeeld op die manier bij u een lening afsluiten.

Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Pfs, 15-06-2020 Beste Zeemeeuw, Wij willen het huis van mijn vrouw haar ouders overnemen en dan voor hun een zorgwoninkje in de tuin plaatsen. Het huis heeft een woz van 420000, ook zijn er nog 2 andere zussen waarvan er een zoveel mogelijk is onterft.

 1. Mijn vrouw en ik zijn alle twee boven de 40 en hebben al in 2012 een schenking van 20000 voor ons huidige huis gehad welke nu een overwaarde van een ton heeft.
 2. Is er nog een (mantelzorg) constructie om dit huis onder de woz waarde te krijgen? Reactie infoteur, 18-06-2020 Beste Pfs, Een taxatie kan u helpen als deze waarde lager is dan de WOZ-waarde, met een zorgwoning in de tuin kan de woning minder snel verhandelbaar zijn.

De ouders kunnen ook een lening verstrekken en bijvoorbeeld elk jaar een deel schenken. Ze kunnen ook een bedrag schenken bij de aankoop. Overleg met uw notaris wat voor u het goedkoopste is. Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Sp, 07-06-2020 Ik heb samen met mijn broer in 2014 schenking van 25k gehad, dat was toen max eenmalig belastingvrij.

 • Deze is als lening van kinderen aan ouders tegen 6 procent rente vastgezet, dus 1500 euro per jaar.
 • Nu wil broer 1 tegen WOZ huis van ouders kopen en broer 2 een ton schenken.
 • Verschil tussen WOZ en taxatie is ongeveer 160k.
 • Zoon 1 heeft dus 160k voordeel en zoon 2 100k ( en nog 10 procent schenkbelasting te betalen door ouders of zoon 2).

Klopt deze redenatie? Is er een oplossing dat beide evenveel voordeel hebben? Reactie infoteur, 11-06-2020 Beste Sp, Als uw broer u geld schenkt, zit u in het hoge belastingtarief (30 tot 40%) en een lage vrijstelling van 2.200 euro. Als uw broer direct 160k winst heeft, is de helft daarvan 80k.

Iets meer voor de woning betalen en de schenking via de ouders laten lopen, kan goedkoper zijn. Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Floop, 25-05-2020 Beste, Meer dan 20 jaar geleden heb ik een huis gekocht uit de BV van mijn moeder. Het huis ligt op een grote lap grond. Deze grond is niet gekocht en zit nog gewoon in BV voor 100.000 woz.

Als mijn moeder overlijdt, zal de vraag worden of wij de grond willen kopen vanuit de BV. Tegen welke waarde dan? 100.000 woz? Overige broers en zussen zullen dan zeggen dat mijn huis met deze grond opeens veel meer waarde heeft en zullen dus niet akkoord gaan.

Wat zijn oplossingen, naast mijn huis aan BV verkopen en land en huis in 1 keer te verkopen aan derden? Reactie infoteur, 29-05-2020 Beste Floop, U betaalt voor de grond wat de grond op het moment van overlijden waard is. Dat bedrag wordt vervolgens als erfenis verdeeld. In geval van erfpacht is dit mogelijk wat lastiger.

Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Jolanda, 10-05-2020 Ik heb een appartement dat als tweede woning (box 3) belast wordt omdat ik er niet woon. Mijn dochter woont er al 12 jaar, inmiddels met haar vriend en betaalt mij huur. Ik zou het huis graag aan de beiden verkopen.

De WO waarde is momenteel 330 duizend. Wat zijn de mogelijkheden? Dank alvast voor uw antwoord. Mvgroet, Jolanda Reactie infoteur, 12-05-2020 Beste Jolanda, Als u de woning aan uw dochter verkoopt, wordt zij eigenaar in plaats van huurder en dat betekent dat het voor haar een eigen woning is. Dat opent de mogelijkheid om, als zij jonger is dan 40 jaar, een deel van de woning (ruim 103.000 euro) belastingvrij te schenken.

U kunt de woning ook verkopen en een lening verstrekken. Uw dochter kan naar de bank voor een hypotheek, al dan niet met eigen geld erbij: https://financieel.infonu.nl/belasting/120291-schenking-2020-vrijstelling-eigen-woning-ruim-103000-euro.html Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Whoopy, 13-03-2020 Wij hebben testament gelezen van ouders.

Mijn vader leeft nog, mijn moeder is 2012 overleden. Het blijkt dat mijn broer het ouderlijk huis ver onder woz waarde kan kopen. Hij is 58 jaar heeft zelf geen inkomen. Vrouw heeft WAO uitkering. Hebben geen eigen huis en vermogen. Beide zijn niet gezond. Zou het voor hun mogelijk zijn om dit voor een lager bedrag te kunnen kopen? Reactie infoteur, 15-03-2020 Beste Whoopy, Ze kunnen de woning voor een lager bedrag kopen, maar dan spelen er twee zaken.

Overbedeling, dat wil zeggen dat ze meer uit de erfenis krijgen dan de anderen en meer dan wettelijk is geregeld. En de Belastingdienst zal een deel als schenking aanmerken en dit belasten. Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Remco, 10-02-2020 Mijn Zus en ik (beide 40+) willen graag het huis van mijn moeder (75 jaar) kopen.

 • De WOZ waarde is 398.000 Er zit nog een hypotheek op van 90.000 mijn zus en ik zijn van plan om dit af te lossen.
 • De rest gaan we lenen van mijn moeder tegen 1 a 2% rente per jaar.
 • Ze blijft er wonen en gaat ons een huur van 6% (WOZ) per jaar betalen.
 • Is deze constructie geaccepteerd door de belasting dienst? -Hoeveel mag je onder de WOZ waarde gaan zitten als ze er blijft wonen? -Zijn er nog regels voor hoe lang ze daar nog moet blijven wonen om de lagere WOZ waarde niet als schenking te zien? Alvast uw dank.

Met vriendelijke groet, Remco Reactie infoteur, 16-02-2020 Beste Remco, Als u bij uw moeder een lening afsluit en deze niet direct opvraagbaar is, moet dit een marktconforme rente zijn. Dit is aanvaardbaar als de rente ook aantoonbaar wordt betaald. Verder is het geen sociale huurwoning (anders zou de leegwaarderatio kunnen worden gebruikt), een taxatie kan u helpen aan een niet te hoge waarde van de woning.

You might be interested:  Rendement Berekenen Formule Natuurkunde

Zo niet, dan neemt u de WOZ-waarde. Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw A.C. Huisman, 23-01-2020 Stel je voor dat de taxatiewaarde veel hoger is dan de WOZ waarde? Kan dan het huis alsnog volgens WOZ waarde worden verkocht? Reactie infoteur, 24-01-2020 Beste A.C. Huisman, Ja de woning mag tegen de WOZ-waarde worden verkocht.

Let dus op, want binnenkort rolt de nieuwe WOZ-waarde 2020 in de brievenbus. Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Maria, 18-12-2019 Mijn ouders zijn al behoorlijk op leeftijd en wonen in een mooi jaren 30 woning. Nu heeft mijn zoon interesse in hun huis.

 • Mogen mijn ouders hun huis tegen WOZ waarde aan onze zoon, hun kleinkind, verkopen? Zitten hier nog verdere haken en ogen aan? Is het verstandig dat mijn ouders hun huis bij leven of na overlijden te verkopen? Kan mijn zus hier nog ergens een stokje voorsteken.
 • Zij heeft liever een hogere opbrengst van hun huis dan de WOZ waarde.

Reactie infoteur, 22-12-2019 Beste Maria, 1. Uw ouders mogen de woning tegen de WOZ-waarde verkopen. De verkoopopbrengst is voor de ouders en die keert later (voor een deel terug) in de erfenis.2. Niemand weet nu wat over een paar jaar de waarde van de woning zal zijn.10 tot 20% erfbelasting betalen over een woning is (bij gelijke woningprijzen) uiteraard goedkoper dan de volle 100% betalen.

Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Purshous, 28-11-2019 L.S. Onze dochter wil een huis kopen van de bv waar meerdere panden in zijn De WOZ waarde is vastgesteld op 950,000,00 als mijn vrouw en ik privé de jubelton schenken in 2019 en het pand wordt in Febr.2020 mag je dan in de koopakte laten vermelden dat de jubelton in mindering van de koopprijs komt en dus gepasseerd wordt voor 850,000,00 Gaarne Uw reactie n.purshous Reactie infoteur, 30-11-2019 Beste Purshous, De koopprijs blijft dan 950.000 euro (belangrijk voor de overdrachtsbelasting), de financiering bestaat wel uit twee delen: schenking en hypotheek (of eigen geld).

Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Gcvz, 05-11-2019 Ons huis staat te koop voor 489.000. Aflossingsvrij hypotheekbedrag 212.650. WOZ 248.000. Wij hebben een appartement gekocht welke 1e kwartaal 2021 wordt opgeleverd. Hypotheek aflossingsvrij 114.000 met een Overbruggingshypotheek van 192.000.

 • Wij (74 en 76 jaar) willen blijven wonen tot het appartement wordt opgeleverd.
 • Wij hebben een dochter en een zoon.
 • Onze dochter + echtgenoot willen ons huis kopen maar hebben geen eigen vermogen.
 • Zij bewonen een huurhuis.
 • Mijn zoon heeft geen interesse.
 • Wij willen 60.000 overhouden om te besteden aan de inrichting van ons nieuwe appartement.

Hoe pakken wij dit aan? Reactie infoteur, 08-11-2019 Beste Gcvz, 1. U hebt een overbruggingshypotheek die moet worden afgelost uit de overwaarde van uw oude woning zodra deze is verkocht. Dat betekent zeer waarschijnlijk ook dat u de oude woning niet kunt verkopen totdat de nieuwe woning beschikbaar is (2021).2.

Rekening houdend met uw wens om 60.000 euro over te houden, zou de oude woning tenminste 464.650 euro moeten opbrengen (exclusief verhuiskosten en eventuele extra kosten voor de nieuwe woning). Wilt u uw aflossingsvrije hypotheek verder aflossen, dan is er uiteraard meer geld nodig. Verkoop uw woning dus niet te goedkoop! Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Joske, 29-10-2019 Mijn moeder is kort geleden overleden.

In haar testament heeft ze mijn zus en mij als erfgenaam benoemd, de andere 2 zijn onterfd. De woning is inmiddels verkocht. Er is ook nog een bedrijfspand zonder hypotheek. Woz waarde is 105.000,00 maar is verhuurd. Deze huurder huurt het pand al ca 30 jaar dus die kun je er niet zomaar uit zetten.

 • Het pand is dan in verhuurde staat misschien minder waard? Mijn zus en ik willen dit pand samen aankopen voor en zo laag mogelijke prijs zodat de andere 2 zo min mogelijk meedelen in de erfenis.
 • Wat is de bodemprijs die wij kunnen betalen zonder dat de belastingdienst moeilijk doet? Wordt het als schenking van een overleden ouder gezien, moet je meer erfbelasting of schenkingsrecht betalen en weegt dit op tegen wat we aan de andere 2 moeten uitbetalen? Reactie infoteur, 18-12-2019 Beste Joske, Is het een bedrijfspand om er een onderneming in te vestigen of een pand van een bedrijf dat particulier wordt verhuurd? Bij een bedrijfspand voor een onderneming kan ook de marktwaarde worden gebruikt.

Bij privégebruik kan onder voorwaarden de leegwaarderatio worden toegepast: https://financieel.infonu.nl/belasting/112933-tweede-woning-verhuren-en-leegwaarderatio-2018-2019-en-2020.html Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Tom, 29-10-2019 We zijn in de gelukkige omstandigheid om een 2e woning te kunnen kopen, als zijnde een investering.

 • De woning is echter al wel verhuurd, wat overigens prettig is vanwege de huuropbrengsten.
 • Lopt het dan, dat de aanschafwaarde lager ligt dan de WOZ waarde/marktwaarde? Ongeveer 30% lager, dat dit verschil dan niet als een soort schenking wordt gezien door de Belastingdienst? Of zitten hier nog meer haken en ogen aan? Groet, Tom Reactie infoteur, 31-10-2019 Beste Tom, Een woning in verhuurde staat kopen betekent dat de woning goedkoper zal zijn (10 tot 30%), hoeveel goedkoper hangt ook van de locatie, gewildheid, de hoogte van de huur en huurvoorwaarden af.

Sommige verhuurde panden gaan toch voor veel geld weg, omdat het rendement hoog is. Richting Belastingdienst gaat het om een goede onderbouwing, een taxatierapport kan dan zeer nuttig zijn. Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Claudia, 07-10-2019 Mijn zoon woont bij ons in huis wij hebben jaren geleden voor hem een appartement gemaakt in onze woning, het huis heeft een waarde van 115 000 euro, hij geeft iedere maand een vergoeding van 300 euro voor wonen, hij heeft een wajong uitkering.

Zijn er dan mogelijkheden dat hij ons huis koopt, en dat wij hem dan vergoeding geven. Voor wonen. Hij wordt nu 33 jaar. Reactie infoteur, 10-10-2019 Beste Claudia, Uw zoon mag de woning kopen, maar of dat lukt zal afhankelijk zijn van de financiering van de aankoop en de hoogte van zijn wajong-uitkering.

Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Eva, 18-08-2019 Beste Zeemeeuw, Ik woon al 32 jaar in een huis van mijn tante met een zeer lage huur waardoor het aangemerkt wordt als een sociale huurwoning. De WOZ waarde is 375.000 euro. Omdat mijn tante al erg oud is, willen haar kinderen het huis aan mij verkopen voor 200.000 euro.

Het zal heel moeilijk voor hun worden het huis aan een ander te verkopen met mij als huurder erin die huurbescherming heeft. Als ik het huis voor 200.000 euro zou kopen, krijg ik dan moeilijkheden met de belastingdienst en moet ik dan een gedeelte schenkbelasting betalen? Alvast mijn dank, Reactie infoteur, 18-12-2019 Beste Eva, Bij een verhuurde woning in de sociale huursector mag de leegwaarderatio worden toegepast.

Discussies met de Belastingdienst hierover kunnen overigens altijd: https://financieel.infonu.nl/belasting/112933-tweede-woning-verhuren-en-leegwaarderatio-2018-2019-en-2020.html Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Abz, 06-08-2019 Beste Zeemeeuw, Ik huur nu al 5 jaar een appartement van mijn moeder en wil dit nu graag van haar overkopen.

De WOZ waarde ligt op 440k maar de taxateur heeft de waarde nu op 410k vastgesteld. Mijn vraag is nu tweeledig.1. heeft het nog zin voor mijn moeder om gezien het verschil taxatie/woz waarde nog bezwaar te maken tegen de woz taxatie.2. In hoeverre kan nog afgeweken worden van de taxatieprijs zonder dat het een schenking betreft.

Wat zou er gebeuren als we de woning voor bijvoorbeeld 390k zouden willen overdragen. bij voorbaat dank, Reactie infoteur, 07-08-2019 Beste Abz, 1. Bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde kan binnen zes weken na dagtekening van de beschikking, die termijn is wellicht al verlopen.2.

U kunt de taxatiewaarde van de taxateur nemen en als de fiscus daar moeilijk over doet, wijzen op het taxatierapport. Als u schenkbelasting moet betalen, is dat altijd nog veel minder dan de 30.000 euro winst die u maakt (bij 410k). Bij 390 k neemt de kans op interventie van de Belastingdienst uiteraard navenant toe, maar u maakt nog steeds winst.

Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Ruben, 17-06-2019 Beste Zeemeeuw, Ik wil het huis van mijn moeder kopen. Deze wilt verhuizen en kleiner gaan wonen WOZ nu is rond de 200k en is destijds aangeschaft rond 180k Weet niet of dit relevant is maar mijn moeder had destijds ook een bouwdepot van rond de 30k Ik ben zelf 32j en mijn moeder 69.

Hoe dit het best/voordeligst (voor mij) aan te pakken? Ik wil dit samen met mijn partner doen en mijn moeder zonder restschuld (misschien zelfs met winst) laten vertrekken. Gebruik maken van schenking, of de maximale vrijstelling onder de WOZ-waarde? Wij willen natuurlijk natuurlijk zo laag mogelijke maandlasten en maar zeker nog veel gaan verbouwen ommenabij 30k! Alvast bedankt voor uw moeite en hulp! Reactie infoteur, 19-06-2019 Beste Ruben, Jullie zouden kunnen bekijken wat uw moeder aan de verkoop wil overhouden, ze gaat elders wonen, kan nog vele jaren leven en zal dus wel een reservepotje willen hebben.

Dat bepaalt mede hoeveel jullie onder de WOZ-waarde gaan zitten, waarbij het verschil met een schenking wordt opgevuld. Omdat u jonger bent dan 40 jaar is een ruime belastingvrije schenking mogelijk (102.000 euro). U betaalt wel nog 2% overdrachtsbelasting.

 1. Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Piet, 29-05-2019 Beste Zeemeeuw, Mijn moeder heeft een nieuw huis gekocht.
 2. De waarde van haar huidige huis ligt ruim boven de WOZ waarde.
 3. Stel dat mijn zus en ik haar huidige huis kopen voor de WOZ waarde en dat we vrij snel na de verhuizing (van mijn moeder naar haar nieuwe huis) dit weer verkopen tegen de hogere marktwaarde.

Accepteert de belastingdienst dit, of zien ze dit dan ook als een schenking? En als ze dit als een schenking zien, wat is dan een redelijke termijn waarna het wel verkocht kan worden zonder het als schenking te zien? Alvast hartelijk dank voor uw reactie.

 • Reactie infoteur, 30-05-2019 Beste Piet, Als de woning tegen WOZ-waarde wordt gekocht, zal de Belastingdienst geen problemen maken.
 • Het is niet uw schuld als de gemeente een woning te laag heeft getaxeerd.
 • Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Karin, 06-05-2019 Beste Zeemeeuw, wij willen het huis van mijn schoonvader een ton onder WOZ waarde kopen.

Hij krijgt dan levenslange vooruitbetaalde huur daarvoor terug zodat we niet met schenking zitten vanwege andere kinderen. Volgens de notaris kan dit, maar dan wel 6% ‘huur’ per jaar zodat het door Bel.d. niet alsnog als schenking wordt gezien. Mijn vraag is hoe werkt die rekensom precies? Want 6% van 435.000 komt neer op een huur van 26.100 per jaar.

 • Wat zou betekenen dat na vier jaar het verschil woz en aankoop bedrag is verrekend.
 • Aangezien wij er zelf ook gaan wonen, klinkt 6% ook als een vrij hoge huur.
 • Hoe kunnen wij hier fiscaal gezien goed mee omgaan en tegelijkertijd ervoor zorgen dat niets onder het schenkrecht valt omdat we anders na evt.

overlijden schoonvader gedoe zouden kunnen krijgen met andere kinderen. Reactie infoteur, 07-05-2019 Beste Karin, U koopt de woning voor een ton minder en zou dan levenslang huur betalen. Dat zou betekenen dat uw schoonvader voor die ton eigenaar blijft en u eigenaar wordt van de rest.

Over die ton betaalt u dan huur. Een alternatief wanneer u volledig eigenaar wilt zijn, is dat u voor een ton een lening afsluit bij schoonvader die de komende jaren wordt kwijtgescholden. Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Klaas, 20-03-2019 Van mijn tweede woning/1appartementsrecht over 3 verdiepingen, verhuurd, WOZ 1 Mio, zijn de huurders bereid tegen 200k zich te laten uitkopen.200k kan ik niet ophoesten.

Echter kunnen mijn 3 kinderen dit huis tegen 200k kopen op hun 3 namen, dan wel gaat een bank aan hun een hypotheek verstrekken, en wat zijn verder de consequenties met betrekking tot schenking etc. Reactie infoteur, 18-12-2019 Beste Klaas, Het verschil tussen de WOZ-waarde van de woning en de prijs die uw kinderen ervoor betalen zal als een schenking worden gezien.

Bij schenkingen gelden vrijstellingen en als de kinderen jonger zijn dan 40 jaar bedraagt de schenkingsvrijstelling zelfs ruim 103.600 euro in 2020: https://financieel.infonu.nl/geld/78547-belastingvrij-schenken-2018-2019-en-2020.html Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Agnes, 22-02-2019 Mijn (demente) oma is 91 jaar en woont in een verzorgingstehuis.

Haar eigen koopwoning is nog in bezit. Op dit moment is er sprake dat een nicht, haar kleindochter het huis wil kopen. Echter ver onder de taxatiewaarde met een verschil van anderhalve ton. Kan dit zomaar ook richting de eigen kinderen en kleinkinderen? Is hier dan sprake van een schenking? Reactie infoteur, 24-02-2019 Beste Agnes, Een demente oma kan in verband met het ontbreken van de wilsbekwaamheid geen woning verkopen.

Een woning onder de prijs verkopen is een schenking. Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Jacobus G., 31-01-2019 Ik wil mijn huis verkopen aan mijn kinderen voor de WOZ waarde. ik wil er wel blijven wonen, hoe kan ik dit oplossen met zo min mogelijk belasting betalen. en een gesloten beurs. Reactie infoteur, 01-02-2019 Beste Jacobus G, Uw woning verkopen met gesloten beurs terwijl u zelf in de woning blijft wonen, is wellicht mogelijk als uw kinderen jonger zijn dan 40 jaar en u ze een bedrag belastingvrij wilt schenken.

Anders niet, immers de woning zal u geld opbrengen. U kunt op twee manieren in de woning blijven wonen: door een vruchtgebruik af te spreken of een eeuwigdurende huur. Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Artur A., 13-01-2019 In 2006 heb ik een huis gekocht, mijn vader heeft ook getekend.

Door notaris werd mij verteld dat het om garantstaan gaat. Nu 2019 blij dat zo wel hij en me moeder mede-eigenaars te zijn. Ze wonen in huurwoning, hebben nooit bij mij ingewoond. En nooit betaald aan hypotheek Kan ik dit recht zetten zonder belasting gezeur Reactie infoteur, 16-01-2019 Beste Arthur A, Kennelijk heeft u vader getekend als eigenaar, niet als borg.

Als hier een aperte fout is gemaakt, kan dit wellicht eenvoudig bij de notaris worden hersteld. Zo niet, dan kunt u alleen volledige eigenaar worden via een overdracht. Dat kost overdrachtsbelasting en misschien ook schenkbelasting. Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Adrie Cloudt, 02-12-2018 Ik en mij broer hebben het huisje geerfd met woz waarde 53000 euro als wij 35 000 genoeg vinden krijgen we dan geen problemen met de belasting gr adrie Reactie infoteur, 18-12-2019 Beste Adrie Cloudt, De Belastingdienst hanteert voor de erfbelasting altijd de WOZ-waarde.

 1. Daarbij kunt u kiezen voor de WOZ-waarde in het jaar van overlijden of het daaropvolgende jaar.
 2. U kunt wel proberen om de WOZ-waarde te verlagen (bezwaar aantekenen bij de gemeente).
 3. Is de woning in verhuurde staat, dan kan er wellicht gebruik worden gemaakt van de leegwaarderatio: https://financieel.infonu.nl/belasting/112933-tweede-woning-verhuren-en-leegwaarderatio-2018-2019-en-2020.html Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Clementine, 03-10-2018 Mijn zus wil haar huis verkopen aan mijn dochter (aan haar nichtje dus) voor ca.250.000 euro.
You might be interested:  Salaris Berekenen Inclusief Vakantiegeld

Dus woz-waarde van het huis is ca.530.000 euro. Mijn dochter (het nichtje dus) is enige erfgename, ze erft dus voor de dood. Is dit mogelijk? Wat gaat de fiscus doen? Reactie infoteur, 05-10-2018 Beste Clementine, Erven voor iemands overlijden is niet mogelijk, dan is er sprake van een schenking bij leven.

Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Marie, 05-09-2018 Beste Zeemeeuw, Dank voor uw reactie. Naar aanleiding hiervan kom ik daar nog even op terug. Ik koop de woning met de intentie dat het mijn hoofdwoning zal worden. Ik kan alleen door de koop de huurders er niet uitzetten. Ik moet dus wachten tot hun huurovereenkomst afloopt, dit is pas over 1,5 jaar.

Daarna wil ik de woning zelf bewonen. Is de schenkingsvrijstelling dan toch mogelijk? Mvg, Marie Reactie infoteur, 08-09-2018 Beste Marie, Vooralsnog zal er ook dan een vrijstelling zijn, maar een kabinet kan vallen en dan kunnen besluiten ook veranderen.

Het is dus verstandig om de vinger aan de pols te houden. Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Marie, 03-09-2018 Beste Zeemeeuw, Mijn ouders hebben begin dit jaar een huis gekocht met een WOZ-waarde van 300.000. Hier zitten nu twee huurder in voor 2 jaar. Zij willen nu het huis aan mij onder de WOZ-waarde verkopen, voor een bedrag van 200.000.

Zo hoef ik slechts 2 ton te lenen ipv 3 en zullen zij dus 1 ton aan mij ‘schenken’. Is het mogelijk om de vrijstelling van 100.000 – hier op toe te passen? Wat zijn de eventuele valkuilen? En is het erg dat er dan nog huurders inzitten? (aangezien het bij deze vrijstelling om een ‘eigen woning’ moet gaan).

 1. Hartelijk dank voor uw hulp! Marie Reactie infoteur, 05-09-2018 Beste Marie, De schenkingsvrijstelling van 100.000 euro geldt in 2018 niet als u niet ook in de woning woont of gaat wonen (eventueel na een verbouwing).
 2. De woning moet uw hoofdwoning zijn.
 3. Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Anton, 15-08-2018 Als ik mijn huis verkoop aan mijn twee dochters komt dan de opbrengst in box3? Ons huis is hypotheek vrij.

Ik geef ze een hypotheek. Wordt dan de opbrengst in box3 minder? Reactie infoteur, 16-08-2018 Beste Anton, Als u aan een ander een lening verstrekt, is dat voor u nog steeds vermogen. U hebt dan namelijk een vordering op een ander. Dat is niet het geval bij bijvoorbeeld een schenking.

Als u uw woning verkoopt, krijgt u daar een geldbedrag voor terug dat tot uw vermogen (box 3) wordt gerekend. Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Gerda, 26-07-2018 Ik wil mijn huis aan mijn zoon verkopen onder de woz waarde omdat hij nog een stuk van de nalatenschap van zijn overleden vader te goed heeft.

Mag dat en zijn daar kosten aan verbonden? Reactie infoteur, 28-07-2018 Beste Gerda, U mag zijn erfdeel in mindering brengen op de verkoopprijs van de woning, zet dit wel op papier. Bij de overdracht betaalt uw zoon wel overdrachtsbelasting over het totale bedrag en de notariskosten voor de overdracht.

 • Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw M.
 • 05-07-2018 Ik kan een huis kopen van mijn neef die hij verhuurd deze kan ik voor dezelfde prijs als de WOZ waarde krijgen, huis is echter veel hoger getaxeerd ivm met de gekte op de markt ruim 60.000 euro meer.
 • Mag dit of moet er schenkingsbelasting betaald worden Reactie infoteur, 07-07-2018 Beste M, De woning kan fiscaal gezien probleemloos voor de WOZ-waarde worden verkocht.

Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Tom, 23-06-2018 Als ik een pand van mijn ouders koop waar een vergunning tot verbouwing naar een woning op zit, en ik ga dit laten verbouwen tot 1 woning of 2 appartementen om vervolgens te verhuren (ik woon zelf nog bij mijn ouders en heb zelf nog geen huis), mag er dan nog een belastingvrije schenking gedaan worden? Alvast bedankt voor het antwoord.

Reactie infoteur, 25-06-2018 Beste Tom, Als u doelt op de belastingvrije schenking van ruim 100.000 euro, dan is die alleen mogelijk als u op het moment van schenking en besteding de woning zelf bewoont (of gaat bewonen). De veel lagere jaarlijkse schenking is wel gewoon toegestaan. Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw T.

, 08-06-2018 Graag vraag ik advies over het volgende vraagstuk. Mijn oma wil mij haar huis verkopen (over enige tijd) maar wil hier in blijven wonen tot haar dood. We willen dit natuurlijk zo voordelig mogelijk kopen. Maar ook er zeker van zijn dat het gaat lukken, bijvoorbeeld vastleggen bij een notaris.

Nu las ik dat ze het bijvoorbeeld zou kunnen verkopen met behoud van huurrecht. Wat kun je ons adviseren en wat voor opties zijn er om dit zo goed mogelijk vast te leggen én zo voordelig mogelijk te kopen? Alvast bedankt voor uw reactie. Reactie infoteur, 11-06-2018 Beste T, Uw oma kan de woning verkopen met behoud van huurrecht (dan moet er huur worden betaald) of met behoud van vruchtgebruik.

Bij behoud van vruchtgebruik koopt u het blote eigendom en hoeft oma geen huur te betalen. De constructie die u kiest is dus van invloed op de prijs en de rechten en plichten van oma. Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Klaas, 25-03-2018 Ik kan een woning van mijn familie kopen.

De Woz waarde is ongeveer 110.000 maar er is ruim 30 jaar weinig aan gedaan. Er is achterstallig onderhoud. Er moet wel voor 25000 euro verbouwd worden. Echter is er nooit bezwaar gemaakt tegen de Woz waarde. Mijn inkomen is te laag om een hypotheek tegen Woz waarde te krijgen. Wel kan ik een hypotheek krijgen van 85000 euro.

Maar wordt dit verschil gezien als een schenking? En hoe moet ik aantonen dat het huis dit niet waard is? Reactie infoteur, 15-01-2020 Beste Klaas, De WOZ-waarde kan worden verlaagd via een bezwaar. Achterstallig onderhoud kan een goede reden zijn om de WOZ-waarde te verlagen.

Tot dat moment gaat de fiscus gewoon uit van de waarde die door de gemeente is doorgegeven: https://financieel.infonu.nl/belasting/3933-aanslag-onroerend-goed-woz-2020-en-ozb-maak-bezwaar.html Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Renate, 18-03-2018 Wij bezitten buiten onze eigen woning een garagebox (WOZ waarde 18000).

Die garage staat in een ander woonwijk dan onze woning en wordt dus belast in box 3. We komen daardoor in box 3 in de knel met onze vrijstelling. Is het geoorloofd en voordelig om die garage aan onze 22 jarige studerende zoon te verkopen voor het bedrag van de WOZ waarde en hem eenzelfde bedrag te schenken om onze garage te kunnen kopen? Reactie infoteur, 19-03-2018 Beste Renate, Dat kan waarschijnlijk bijna met gesloten beurzen, als niet eerder van vrijstellingen gebruik is gemaakt.

 • Er is wel overdrachtsbelasting verschuldigd namelijk.E.e.a.
 • Moet wel via de notaris geregeld worden.
 • Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Folder, 26-02-2018 Mijn ouders willen hun woning aan mij geven (WOZ-waarde: 200.000), ik ben ouder dan 40 jaar en gebruik het huis als 2de woning.
 • Mijn ouders willen vervolgens een appartement huren (600per maand) tot hun dood of tot ze in een verpleeghuis komen (ze zijn 80 jaar oud), de bedoeling is dat ik dat ga betalen.

We willen ervoor zorgen dat het vermogen voor het grootste gedeelte is overgemaakt zodat het niet wordt gebruikt door het verpleeghuis. Wat is de beste optie om dit te regelen en hoeveel belasting moet er betaald worden? Reactie infoteur, 27-02-2018 Beste Folder, Eigenlijk geven uw ouders u een woning, maar willen daar wel wat voor terug.

 • U weet niet hoe lang u de verplichting zult hebben om uw ouders huur te betalen.
 • Maak hiervan een inschatting (hier zijn tabellen voor) en trek dat bedrag af van de waarde van de woning.
 • Stel ook een overeenkomst op bij de notaris.
 • Over het verschil (waarde minus verplichting) zult u schenkbelasting moeten betalen.

Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw H., 03-01-2018 Mijn ouders willen hun woning aan mij en mijn zus verkopen en zij willen in de woning blijven wonen tot hun dood. Zij zullen dit tegen een redelijke huur terug gaan huren. Wij kopen de woning tegen de WOZ-waarde (260.000).

Nu is de marktwaarde circa 340.000. Maar stel dat we de woning na hun dood verkopen en de woning wordt verkocht voor 370.000. Ziet de belasting de overwaarde (110.000) dan als schenking? In een vorig stukje werd er geschreven dat de woning ook gekocht kon worden als die bewoont is tegen 60% of 80% van de waarde van de woning.

Als ik 60% van de marktwaarde(204.000) neem dan ligt dit ver onder de WOZ-waarde. Zal de belasting dit accepteren? Kun we niet beter voordat we de woning kopen het aankoopbedrag voorleggen aan de belastingdienst, zodat we later geen problemen krijgen? Reactie infoteur, 04-01-2018 Beste H, Als u het volledige eigendom hebt van de woning, betaalt u na hun dood niet nog eens schenkbelasting of erfbelasting over de woning.

De woning kan goedkoper worden gekocht als de ouders het recht van vruchtgebruik behouden. U hebt dan niet het volledige eigendom maar het blote eigendom van de woning: https://financieel.infonu.nl/geld/38094-nieuwe-erfrecht-nadelig-voor-huizenbezitters.html Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Mevr Schuit, 28-12-2017 Beste Zeemeeuw, allereerst mijn waardering voor alle kennis en informatie die u deelt op internet! De volgende vraag is best complex: mijn ouders bezitten twee huizen.

In 1 van de twee woon ik al meer dan 20 jaar en huur deze van mijn ouders. De WOZ waarde is 307.000 en het huis waar mijn ouders nu nog in wonen is 300.000. In de verkoop brengt het huis van mijn ouders echter meer dan 400.000 op en het huis dat ik huur naar verwachting 350.000.

Mijn ouders (op weg naar 80) zouden het huis dat ik bewoon graag willen verkopen, hierop rust de minste hypotheek. Het huis dat zij nu bewonen willen ze, al dan niet met hun hulp, aan mij verkopen. Ik ben ouder dan 40. Omdat ik zzp-er ben en helaas wat slechte jaren had vrees ik dat ik niet meer dan 200.000 kan lenen.

Er zijn twee erfgenamen in de toekomst die elk uiteraard de helft van de erven toekomt, Wat zijn de mogelijkheden? Reactie infoteur, 30-12-2017 Beste Mevr. Schuit, Uw ouders kunnen hun huis aan u verkopen. Is de verkoopprijs lager dan de WOZ-waarde dan is er sprake van een schenking waarover schenkbelasting moet worden betaald.

 • U kunt wellicht een deel van het aankoopbedrag bij uw ouders lenen, zij mogen u per jaar ruim 5.300 euro van de te betalen rente belastingvrij schenken.
 • De bank zal, als u ook daar aanklopt, vervolgens bekijken hoeveel van de maandlasten van de lening aan uw ouders op uw schouders rust.
 • Als dat bijvoorbeeld nihil is, omdat u de rente volledig krijgt geschonken, telt de lening van de ouders niet mee bij de draagkrachtberekening van de bank, in andere gevallen voor een deel.

Door zo aan een paar knoppen te draaien, wordt wellicht de aankoop van de woning van uw ouders voor u goed betaalbaar. Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Cees, 21-12-2017 Wij zijn van plan onze woning te verkopen en vervolgens te huren. De kopers zijn de 5 kinderen van een neef.

De looptijd van de huur zal eindigen bij onze dood of eerder wanneer wij niet meer functioneren en opgenomen moeten worden in een bejaarden- of verzorgingstehuis. De verkoop zou geschieden tegen een prijs uitmakende 85% van de WOZ-waarde. Het huurbedrag zal zijn 6,5% van de WOZ-waarde. Voor de financiering zullen zij zich richten tot een bank.

De kosten zullen worden betaald door de kopers. Zou u deze wijze van handelen goedkeuren in de veronderstelling dat vooral de belastingdienst hiermee akkoord gaat. De opzet is tenslotte toch om schenkbelasting te voorkomen. Reactie infoteur, 22-12-2017 Beste Cees, De 15% korting zou als een schenking kunnen worden gezien, als daar geen goed verhaal voor is.

 1. Overigens volgt de Belastingdienst niet alle transacties.
 2. Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Sander, 20-10-2017 Mijn broer wil het huis en de grond gaan kopen van mijn ouders.
 3. Het huis is een aantal jaren geleden getaxeerd op 350.000.
 4. Unnen mijn ouders het huis verkopen aan mijn broer voor een zeer lage prijs bv.200.000., zonder dat ik hier toestemming voor geef? En is hier dan sprake van een schenking waarbij ik dan ook recht heb op een schenking? Hoe kan dit het beste voor iedereen geregeld worden? Reactie infoteur, 22-10-2017 Beste Sander, Uw ouders mogen de woning onder de prijs verkopen, maar dan is er wel sprake van een schenking.
You might be interested:  Voedingswaarde Berekenen Programma Gratis

U kunt de schenking niet verhinderen, wel is het later bij de erfenis zo dat deze schenking nog een rol kan spelen. Dat laatste is afhankelijk van de verdeling van de erfenis, het testament en de voorwaarden bij deze schenking. Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Chaza, 08-10-2017 Opa en oma 73 jaar, dochter 48 overleden, nu nog een kleinzoon student 23 jaar.

 • Is dus erfgenaam.
 • Mag ik aan hem mijn huis onder woz waarde verkopen en op mijn grond een mantelzorghuisje zetten.
 • Kleinzoon is student arts.
 • Woz waarde470000 euro boerderij.
 • Of kan ik mijn hypotheek over doen aan mijn kleinzoon 340000 euro Reactie infoteur, 18-12-2019 Beste Chaza, Opa en oma mogen altijd hun woning aan hun kleinzoon verkopen en als er een vergunning voor is, een mantelzorgwoning plaatsen.

Als de kleinzoon zelf in de woning gaat wonen, kunnen ze de woning voor maximaal 103.000 euro minder verkopen dan hij waard is. Dit komt door de 100.000 euro schenkingsvrijstelling. Gaat de kleinzoon straks niet zelf in de hoofdwoning wonen, dan zal hij over een deel van de schenking schenkbelasting moeten betalen: https://financieel.infonu.nl/belasting/120291-schenking-2020-vrijstelling-eigen-woning-ruim-103000-euro.html Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Ton, 10-07-2017 Wie is eigenlijk het meest geschikt als adviseur om zowel de juridische als de belastingtechnische issues in een vat te gieten? Notaris? Reactie infoteur, 11-07-2017 Beste Ton, Een goede notaris hoort van de hoed en de rand te weten.

Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Koonstra, 27-06-2017 Mijn moeder zit in een rusthuis, mijn vader is inmiddels overleden. Wij zijn met 6 kinderen. Het huis van mijn ouders heeft 8 maanden leeg gestaan totdat mijn broer een taxatie liet maken van de woning. De woz is 230.000 euro de taxatie 140.000 euro en daarvoor heeft ie het ook gekocht van mijn moeder voor zijn kinderen.

Kunnen wij als kinderen hier nog wat tegen doen of is mijn moeder vrij daarin? Er zat ook een stuk waarde van mijn overleden vader in. Ze hebben zelfs mijn moeder de taxatie nog laten betalen hiervoor. Reactie infoteur, 29-06-2017 Beste Koonstra, Als jullie mede-eigenaar waren (erfdeel vader), dan mag moeder dit niet zonder jullie toestemming verkopen, wel als jullie alleen een geldelijke vordering hebben.

Het verschil tussen taxatie en WOZ-waarde is wel erg groot, in dat soort gevallen vindt nog wel eens een tweede taxatie plaats. Het verschil is een schenking aan uw broer en daarmee worden de anderen kinderen benadeeld. Uw moeder mag dit doen, zolang ze nog in staat is om haar zaken goed te regelen en niet onder druk is gezet.

Ze had waarschijnlijk veel meer voor de woning kunnen krijgen. Om uw moeder ook nog voor de taxatie te laten betalen is wel erg curieus. Een gang naar de rechter is mogelijk en een verrekening bij de verdeling van de erfenis later. Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Ton, 26-04-2017 Mijn vader woont in een volledig afbetaald, hypotheekvrij appartement, voorlopig woont hij er nog maar gezien zijn gezondheid kan dat op termijn onmogelijk worden.

 1. Aangezien mijn broers en zussen door hun omstandigheden niet het van hem kunnen kopen zijn we nu aan het kijken wat de mogelijkheden zijn.
 2. Uit de informatie op de site kom ik tot de conclusie dat ik het van hem kan kopen voor 80% van de woz waarde (koop in bewoonde staat) mits hij een huur betaalt van 6% van de woz waarde of ik een (niet aftrekbare) hypotheek neem, of het geld tegen rente van hem leen is dan punt 2, klopt dit? Reactie infoteur, 27-04-2017 Beste Ton, De huur die u vraagt moet een redelijke huur voor soortgelijke woningen in de buurt zijn, u mag hiervan ook een deel belastingvrij schenken.

In bewoonde staat kan de waarde van de woning 60 tot 80% bedragen. Met vriendelijke groeten, Zeemeeuw Der G. Tempelaar, 02-03-2017 Ik verkoop mijn eigen woning aan mijn kinderen voor de laatst bekende WOZ waarde. Ik blijf wonen in dit huis en betaal mijn kinderen jaarlijks huur, t.w.6% van de laatst bekende WOZ waarde.

Hun huurinkomsten zijn belastingvrij. De kinderen betalen in Box 3 jaarlijks vermogensbelasting over de WOZ waarde minus hun hypotheekschuld. De kinderen verdienen dus jaarlijks aanzienlijk aan huur minus de Box 3 vermogensbelasting. De ouders lossen hun hypotheek af en stoppen de rest in een Spaar BV in Box 2.

Alleen het lage rente rendement in deze Spaar Bv wordt belast met 40%. Indien gewenst kunnen de ouders d.m.v. een notariële akte jaarlijks geld opnemen uit deze BV. Eventuele erfbelasting wordt aanzienlijk verlaagd. Vraag: Wat is er mis met deze aanpak? Indien gewenst kunnen zij geld opnemen uit deze Spaar BV Reactie infoteur, 03-03-2017 Beste Der G.

Wat houdt marktwaarde in?

De marktwaarde is de waarde van de woning als deze vrij op de markt kan worden verkocht. Centraal Beheer bepaalt op basis van welke waarde de hypotheek verstrekt wordt. Dat kan zijn: de kooprijs van de woning, koop-/aanneemsom of de getaxeerde waarde van de woning.

Heeft een taxatierapport invloed op de WOZ waarde?

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde? Gemeenten bepalen de waarde van onroerende zaken (WOZ-waarde) door een taxatie. Hierbij gaat de gemeente uit van het bedrag dat de onroerende zaak zou moeten opbrengen op 1 januari van het vorige jaar. Dit is de waardepeildatum.

Een taxateur kijkt onder andere naar gegevens over de grond en het gebouw. Hij bezoekt 1 of een aantal vergelijkbare panden die rond de waardepeildatum zijn verkocht. Of die in een steekproef zijn geselecteerd. Het is niet nodig dat de taxateur elk pand bezoekt. Door vergelijking via een computermodel bepaalt de gemeente de waardering van de overige panden.

De gemeente kijkt hierbij naar verschillen in bijvoorbeeld ligging en het aantal vierkante meters van het pand. De gemeente houdt geen rekening met bijvoorbeeld de hypotheek of erfpacht. Voor bedrijfspanden gebruikt de gemeente andere taxatiemethoden die bijvoorbeeld uitgaan van de verhuurwaarde of de herbouwwaarde.

Hoe bepaalt taxateur waarde woning?

Hoe wordt de waarde van een woning bepaald? – Er worden altijd een aantal standaard elementen beoordeeld tijdens een woningtaxatie. Deze zijn bijvoorbeeld het type (Is het een vrijstaand huis, een twee-onder-een-kap woning of een hoekwoning?) woning, de oppervlakte van het perceel en de ligging.

Daarnaast wordt er gekeken naar de grootte van de woning (oppervlakte en inhoud), het bouwjaar, en de omgeving waarin de woning zich bevindt. Staat het huis in een vergrijzend gebied of in een bruisende stad? Dit heeft allemaal invloed op de waarde van je huis. Ook mag de staat van het huis niet vergeten worden.

‘Is er veel achterstallig onderhoud in het pand, zit er een goede keuken in en moeten de kozijnen op kort termijn vervangen worden? ‘Ik kijk naar alle punten’, aldus Stephan Laenen. Ook wordt er gelet op duurzaamheid: hoe lager de energiekosten zijn, hoe meer de woning in waarde stijgt.

Waarom WOZ waarde lager dan koopprijs?

artikel Een woning kan een vraagprijs hebben van € 500.000, een marktwaarde van € 425.000 en een WOZ-waarde van € 380.000. We leggen uit hoe dat kan. De gemeente stelt elk jaar opnieuw de WOZ-waarde van je woning vast. Die wordt op een andere manier berekend dan de markt- of woningwaarde – die een taxateur vaststelt – en ligt vaak (veel) lager.

 • De marktwaarde is belangrijk om te weten als je een huis wilt kopen of verkopen.
 • Een makelaar kan hier een inschatting van maken.
 • De marktwaarde kan, zeker in de huidige krappe markt, lager zijn dan de prijs die de verkoper vraagt of die een koper er uiteindelijk voor wil betalen.
 • Verschillende factoren zijn van invloed op de marktwaarde van een huis, zegt makelaar en taxateur Wout Melief van Brummer Makelaars in Amsterdam.

Bijvoorbeeld de ligging van het huis. ‘Ligt het in een mooie wijk, is er een park in de buurt of kijk je uit op een flatgebouw? Staat het aan een doorgaande weg of aan een zandpad en wat staat er eigenlijk in het bestemmingsplan? Het is allemaal van invloed op de waarde,’ Daarnaast is het gebied waarin een huis staat belangrijk: huizen in een vergrijzende of krimpregio zijn minder waard dan vergelijkbare panden in een stad.

 • Ook zijn huizen in grote steden vaak duurder omdat er sprake is van een ‘liefhebberswaarde’: de waarde gaat omhoog omdat er veel potentiële kopers zijn die het huis willen kopen.
 • De marktwaarde is dus de waarde die een huis opbrengt onder normale omstandigheden.
 • Een andere factor die meeweegt bij de bepaling van de marktwaarde is de staat van het huis.

‘Is er veel achterstallig onderhoud, zit er een goede keuken in, moeten op korte termijn de kozijnen vervangen worden Ik kijk er allemaal naar,’ aldus Melief. Ook het functioneren van de Vereniging van Eigenaren kan van invloed zijn op de marktwaarde van het huis, net als de duurzaamheid: hoe lager de energiekosten, hoe hoger de waarde.

 1. Helaas bestaat er geen standaardwaardesjabloon dat je over een huis kunt leggen.
 2. Daarom kijk ik ook altijd goed naar de prijzen van vergelijkbare woningen in de buurt en check ik alle mogelijke (juridische) bronnen die iets over de waarde kunnen vertellen,’ vertelt Melief.Als je een hypotheek aanvraagt voor de financiering van je nieuwe huis, zal de bank ook de marktwaarde willen weten.

In dat geval is een nauwkeurige waardebepaling nodig door een taxateur. Die stelt hiervoor een officieel taxatierapport op. De uiteindelijke verkoopprijs van een woning kan makkelijk hoger liggen dan de marktwaarde, vooral als veel mensen interesse hebben in het huis.

Melief: ‘De waarde van het huis gaat voor een koper lang niet altijd over de prijs voor de ligging en de stenen, maar is veel meer gebaseerd op gevoel. Als je het idee hebt dat dit jouw droomhuis is waar je nooit meer weg wilt, komt de waarde voor jou hoger te liggen en ben je bereid meer te betalen.’ Wel is het goed om hier bij het bepalen van je bod rekening mee te houden, want je kunt geen hogere hypotheek krijgen dan de marktwaarde van het huis.

De WOZ-waarde is de door de gemeente geschatte waarde van jouw woning op 1 januari van vórig jaar. De hoogte van de WOZ-waarde die je begin 2023 per (digitale) brief hebt ontvangen, is dus niet de actuele waarde, maar de geschatte waarde op 1 januari 2022.

 • De hoogte van verschillende gemeentelijke belastingen is hierop gebaseerd en ook het eigenwoningforfait, de heffing die je betaalt als huiseigenaar, hangt ervan af.
 • Hoe lager de gemeente je WOZ-waarde inschat, hoe gunstiger dat dus is voor de belasting die je betaalt.De gemeente stelt de WOZ-waarde vast op basis van beschikbare gegevens over de ligging, de oppervlakte en vergelijkbare woningen in de buurt.

Waar de gemeente geen inzicht in heeft, is of je woning bijvoorbeeld beschikt over een luxe badkamer of keuken. Daardoor is de WOZ-waarde meestal lager dan de marktwaarde die een taxateur vaststelt. Weten wat je eigen woning waard is? De gratis funda Waardecheck geeft je een snelle indicatie van de marktwaarde van je woning.

Wat houdt marktwaarde in?

De marktwaarde van een product is de prijs waartegen het verhandeld zou worden in een concurrerende markt, Het wordt vaak verward met open marktwaarde, reële waarde of eerlijke marktwaarde, hoewel deze termen verschillende definities in verschillende normen hebben en in sommige omstandigheden kunnen verschillen.

Hoe wordt een taxatie bepaald?

Hoe wordt de waarde van een woning bepaald? – Er worden altijd een aantal standaard elementen beoordeeld tijdens een woningtaxatie. Deze zijn bijvoorbeeld het type (Is het een vrijstaand huis, een twee-onder-een-kap woning of een hoekwoning?) woning, de oppervlakte van het perceel en de ligging.

Daarnaast wordt er gekeken naar de grootte van de woning (oppervlakte en inhoud), het bouwjaar, en de omgeving waarin de woning zich bevindt. Staat het huis in een vergrijzend gebied of in een bruisende stad? Dit heeft allemaal invloed op de waarde van je huis. Ook mag de staat van het huis niet vergeten worden.

‘Is er veel achterstallig onderhoud in het pand, zit er een goede keuken in en moeten de kozijnen op kort termijn vervangen worden? ‘Ik kijk naar alle punten’, aldus Stephan Laenen. Ook wordt er gelet op duurzaamheid: hoe lager de energiekosten zijn, hoe meer de woning in waarde stijgt.

Wat is de waarde van mijn bedrijf?

Waarderingsmethode 1: Gebruik vuistregels of multiples – In de praktijk van het midden- en kleinbedrijf worden vuistregels (ook wel multiples genoemd) veel toegepast om te bepalen: wat is een bedrijf waard? Het gaat daarbij om formules als:

 • 4-6 x de nettowinst
 • 0,75 – 1,2 x de jaaromzet
 • 1 x de intrinsieke waarde + 2 x de nettowinst
 • 3 x EBITDA (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization)
 • • 4 x EBIT (Earnings Before Interest and Taxes)

Deze lijst is oneindig aan te vullen met andere waarden en andere variabelen, zoals een bedrag per vaste klant of abonnee.