Nhg Hypotheek Berekenen

Nhg Hypotheek Berekenen

Hoe bereken je de NHG?

Wat zijn de nadelen van NHG? – NHG is niet gratis: de kosten voor de garantie zijn in 2023 eenmalig 0.6% van het totale hypotheekbedrag. Dat is maximaal € 2.430. Voor wie energiebesparende aanpassingen meefinanciert, kost NHG maximaal € 2.575,80. Wil je een huis kopen met NHG, dan moet je dus meer geld kunnen inleggen.

Hoeveel kan ik lenen met NHG?

Wat is het maximale bedrag aan hypotheek voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? De maximale hypotheekgarantie die u kunt krijgen is in 2023 € 405.000. Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is mogelijk als de koopsom of de getaxeerde waarde van de woning lager is dan € 405.000.

Is NHG goedkoper?

Lagere rente – Een belangrijk voordeel van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is dat de rente meestal lager is. Leen je meer dan 60% van de waarde van je woning? Dan betaal je met NHG bijna altijd een lagere rente over je hypotheek. Een lagere rente zorgt dus voor lagere maandlasten.

Wat zijn de voorwaarden voor NHG?

Koopsom en hypotheekbedrag – Het maximale hypotheekbedrag met Nationale Hypotheek Garantie is € 405.000 (vanaf 1 januari 2022 nog € 355.000). Dit is ook de maximale koopsom die geldt voor een woningaankoop met NHG. Echter: u heeft bij aankoop van een bestaande woning gemiddeld 6% aan bijkomende kosten; bij nieuwbouw soms zelfs wel 8%.

Kan je van NHG af?

De voordelen van NHG –

Met een hypotheek met NHG weet je zeker dat deze past bij je inkomen. Omdat je nooit te veel leent, houd je genoeg over voor andere uitgaven. Gaat je relatie uit, overlijdt je partner of er gebeurt iets anders in je leven waardoor je de hypotheek niet meer kunt betalen? Met NHG kun je vertrouwen op een vangnet. De extra zekerheid van NHG belonen geldverstrekkers door een lagere hypotheekrente te berekenen. Een hypotheek met NHG is ook een verantwoorde optie voor, en, Ook is het mogelijk om een hypotheek met NHG af te sluiten. Neem de kosten voor verduurzamingsmaatregelen direct mee in je hypotheek. Weet je het nog niet precies? Maak er dan alvast geld voor vrij met het, Ook voor een is een hypotheek met NHG mogelijk. Verkoop je je woning met verlies? Dan kunnen we onder bepaalde voorwaarden de, Je hoeft de schuld die overblijft dan niet meer te betalen.

You might be interested:  Rtc Taxi Kosten Berekenen

: Een hypotheek met NHG

Welke kosten mogen er meegefinancierd worden bij NHG?

NHG | Van Daatselaar Assurantiën Sluit je een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan loop je als woningeigenaar minder risico en profiteer je van een rentekorting die kan oplopen tot 0,6% afhankelijk van de geldverstrekker. Dat kan vele euro’s per maand schelen.

NHG is mogelijk bij de aankoop en/of de verbetering van je woning. Als je bijvoorbeeld je maandlasten niet meer kan betalen omdat je werkloos of arbeidsongeschikt bent geworden, dan moet je je huis verkopen. Als de opbrengst niet voldoende is om je restschuld af te lossen, betaalt het Waarborgfonds Eigen Woningen onder bepaalde voorwaarden het verschil aan de bank.

Om hier recht op te hebben, maak je gebruik van de Nationale Hypotheek Garantie, afgekort NHG. NHG biedt voor de hypotheekverstrekker dus een extra zekerheid dat de hypotheek wordt terug betaald. Bij het afsluiten van een hypotheek met NHG betaal je eenmalig een borgtochtprovisie aan NHG.

Deze provisie is in 2023 vastgesteld op 0,6% van de hypotheeksom. Rekenvoorbeeld, als je een hypotheek afsluit voor € 245.000,= dan bedraagt de borgtochtprovisie € 1.470,=. De normen voor de NHG zijn in samenspraak met het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) opgesteld. Dat betekent dat een hypotheek met NHG een verantwoorde lening is.

Een ander voordeel van een hypotheek met NHG is dat het Waarborgfonds je de restantschuld kan kwijtschelden, wanneer je naar hun oordeel geen schuld hebt aan de gedwongen verkoop of alles hebt gedaan om de restschuld te verlagen. Het maximale aankoopbedrag voor een woning met Nationale Hypotheek Garantie is per 1 januari 2023 gewijzigd naar € 405.000,=.

Kosten meefinancieren Houd er rekening mee dat je eigen geld moet inbrengen voor de financiering van alle bijkomende kosten. Denk hierbij aan notariskosten, advies- en bemiddelingskosten, taxatiekosten, NHG-kosten, bankgarantiekosten en 2% overdrachtsbelasting. Deze bijkomende kosten zijn ongeveer 5 of 6 procent van de koopsom.

Het is namelijk niet meer mogelijk om alle genoemde kosten in je hypotheek op te nemen. Dit betekent dat hoewel de NHG-grens € 405.000,= is, je bij een koopsom van € 235.000,= niet meer dan € 235.000,= kunt lenen. Je kunt in 2023 namelijk 0% van de kosten in je hypotheek meefinancieren.

 • Voor de overige kosten moet je dus altijd eigen geld inbrengen.
 • Rekenvoorbeeld, de koopsom van een woning is € 235.000,= en de kosten koper zoals hierboven genoemd bedragen € 11.000,= dan ben je benodigd voor de aankoop van een bestaande woning € 246.000,=.
 • De geldverstrekker zal echter niet meer hypotheek verstrekken dan € 235.000,= (100% van de koopsom).
You might be interested:  Box 3 Berekenen 2021

Er moet dus een bedrag van € 11.000,= aan eigen geld worden ingebracht! Hier is een uitzondering op mogelijk indien de gekochte woning hoger wordt getaxeerd dan de aankoopprijs. Hier is overigens wel een grens aan gesteld. : NHG | Van Daatselaar Assurantiën

Is NHG alleen voor starters?

Antwoord: – Nee, dat klopt niet. Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is niet alleen voor mensen die voor het eerst een woning kopen, maar ook mensen die verhuizen naar een andere koopwoning en zelfs voor mensen die niet verhuizen maar wel hun hypotheek oversluiten,

 1. Het is dus niet alleen bedoeld voor starters op de woningmarkt.
 2. Wel is NHG zeer geschikt voor de aankoop van uw eerste woning.
 3. Een hypotheek met NHG geeft extra zekerheid door het vangnet voor een restschuld die kan ontstaan bij gedwongen verkoop.
 4. Bovendien is er een Woonlastenfaciliteit bij betalingsproblemen.

Het bedrag dat geleend kan worden met NHG past heel mooi bij de aankoop van een eerste huis. Meer informatie over een NHG hypotheek voor starters

Is NHG inclusief kosten koper?

Als je een hypotheek afsluit met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) in 2023, leen je veilig. Kom je in aanmerking voor NHG, dan is het in veel gevallen verstandig om een NHG hypotheek af te sluiten. Je komt in aanmerking voor NHG als:

Het huis je hoofdverblijf is Het aankoopbedrag van je huis maximaal 405.000 euro is Het maximale hypotheekbedrag voor oversluiten is 405.000 De maximale hypotheek met energiebesparende maatregelen is 429.300 euro

NHG hypotheek is mogelijk voor alle soorten woonhuizen, appartementen en voor woonwagens en woonwagenstandplaatsen. De kostengrens voor woonwagens en woonwagenstandplaatsen wijkt echter af van de kostengrens voor woonhuizen en appartementen. NHG hypotheek met energiebesparende voorzieningen Heb je energiebesparende voorzieningen (bijvoorbeeld een HR ketel of HR++ beglazing), dan kan je 6 procent meer lenen voor NHG. De maximale hypotheek met NHG in 2023 is dan 429.300 euro. NHG maximale hypotheek 100% Sinds 2018 bedraagt de maximale hypotheek 100% van de koopsom of de woningwaarde.

 • Dat geldt ook bij een hypotheek met NHG, waarbij het laagste bedrag leidend is.
 • Osten koper en eigen geld hypotheek Als je een huis koopt komen er namelijk kosten koper boven op de koopsom: de bijkomende kosten.
 • Die bestaan uit notaris-, taxatie- en natuurlijk hypotheekadvieskosten,
 • Daarnaast betaal je 0,6 procent provisie voor NHG.

Aangezien je maximaal 100% van de taxatiewaarde van je woning kan lenen, zal je deze bijkomende kosten moeten betalen met je eigen geld. Voorbeelden NHG 2023 Voorbeeld 1

Je hebt een huis gekocht van 300.000 euro De taxatiewaarde is 280.000 euro Je mag 100% van de taxatiewaarde lenen: 280.000 euro Voor de bijkomende kosten heb je ongeveer 3% nodig, zo’n 9.000 euro Dit betekent dat je dus 29.000 euro aan eigen geld moet inbrengen om een hypotheek te krijgen en voor NHG in aanmerking te komen.

You might be interested:  Benodigd Vermogen Elektromotor Berekenen

Voorbeeld 2

Jouw bod van 410.000 euro is geaccepteerd. Los van de bijkomende kosten heb je 10.000 euro om te gebruiken voor je hypotheekJouw benodigde hypotheek komt daarmee op 4 00.000 euro Jouw hypotheek is lager dan de NHG grens van 405.000 euro, maar de koopsom van 410.000 euro ligt er bovenJe mag helaas geen NHG hypotheek afsluiten

Tips NHG hypotheek

NHG lijkt flauw in een markt met hoge huizenprijzen, maar het is belangrijk dat je voor de juiste prijs koopt. Soms valt de waarde van de woning in het taxatierapport lager uit dan het bedrag waarvoor jij de woning hebt gekocht. NHG gaat bij de berekening uit van de laagste waarde. Je komt dan sneller bij de maximale grens wanneer je buiten de normen van NHG valt. Je kunt bijkomende kosten binnen de perken houden. Bespaar bijvoorbeeld op kosten van het hypotheekadvies met Hanno, Bij ons kost het regelen van je hypotheek een stuk minder dan bij traditionele partijen, waar je zo meer dan 3.000 euro betaalt.

Wie regelt de NHG?

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt verstrekt door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Het Waarborgfonds staat garant voor de terugbetaling van je hypotheekbedrag aan je geldverstrekker als jij je hypotheek niet meer kunt betalen.

Wat houdt NHG precies in?

Welke bescherming biedt de Nationale Hypotheek Garantie ( NHG )? Met de Nationale Hypotheek Garantie ( NHG ) heeft u een vangnet als u door omstandigheden uw hypotheek niet meer kunt betalen. Of als een restschuld overblijft na de verkoop van uw huis.

Hoe hoog zijn NHG kosten?

Je betaalt voor NHG eenmalig een borgtochtprovisie van 0,6% over de totale hypotheek. Deze borgtochtprovisie is aftrekbaar van de belasting. Ook betaal je met NHG vaak een lagere rente. Zo verdien je de kosten meestal snel terug.

Hoe wordt de NHG betaald?

Antwoord: – Inderdaad betaalt u voor de Nationale Hypotheek Garantie een borgtochtprovisie. Deze kosten voor NHG worden door de geldverstrekker meegenomen in uw hypotheeksom. De bank haalt de kosten af van het bedrag dat naar de notaris wordt overgemaakt.

Vervolgens draagt de bank het geld af aan de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de uitvoerder van NHG. Dat de bank dit bedrag heeft ingehouden ziet u terug op de afrekening van de notaris. Op die afrekening kunt u precies zien welk bedrag aan hypotheek u heeft afgesloten en wat daarmee gebeurd is.

Meer over hoe het aanvragen van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie werkt