Oude Of Nieuwe Totaal Berekenen

Oude Of Nieuwe Totaal Berekenen
Methode – Stel een televisie wordt 18% duurder. De nieuwe prijs is 590 euro. Om de oude prijs te berekenen doe je dan het volgende:

Je weet: 1,18 · OUD = NIEUW, want er komt 18% bovenop de 100%. De nieuwe prijs is gegeven, namelijk 590, dus: 1,18 · OUD = 590. Deze formule kan je omschrijven om zo de oude prijs te bepalen: $$\mbox = \frac = 500$$. De prijs van deze televisie was eerst dus 500 euro.

Dus als de prijs toeneemt met 18% ga je als volgt te werk:

Stap 1: Als OUD gegeven is: 1,18 · OUD = NIEUW.

Stap 2: Als NIEUW gegeven is: $$\frac } = \mbox $$.

Een computerspel is 20% goedkoper geworden. De nieuwe prijs is 48 euro. Om de oude prijs te berekenen doe je het volgende:

0,8 · OUD = NIEUW, want er gaat 20% van 100% af. De nieuwe prijs is gegeven, namelijk 48 euro, dus 0,8 · OUD = 48. Deze formule kan je omschrijven om zo de oude prijs te bepalen: $$\mbox \frac =60$$ De prijs van het computerspel was eerst dus 60 euro.

Als de prijs afneemt met bijvoorbeeld 20% ga je als volgt te werk:

Stap 1: Als OUD gegeven is: 0,8 · OUD = NIEUW. Stap 2: Als NIEUW gegeven is: $$\frac } \mbox $$.

: Slimleren.nl

Hoe bereken je de verandering?

Methode – Het percentage van iets berekenen we door het gevraagde deel van het totaal door het totaal te delen. $$\bf } \frac }} }} \bf $$ Procentuele toe- en afname Als je een procentuele toename berekent, bereken je met hoeveel procent iets gestegen is. Een procentuele afname betekent dat je berekent met hoeveel procent iets gedaald is. Dit doen we als volgt:

You might be interested:  Taille Heup Ratio Berekenen

$$\bf \frac · 100}$$$$\bf \frac · 100}$$

Als het goed gaat met de economie stijgen de prijzen elk jaar een klein beetje. Hoeveel dit is kun je berekenen. Neem bijvoorbeeld een pak melk, vorig jaar kostte dat 0,80 euro en dit jaar kost datzelfde pak 0,84 euro. Je kunt nu berekenen met hoeveel procent de prijs is gestegen. $$\bf \frac · 100}$$ $$\bf \frac · 100} = 5$$ Het pak melk is 5% duurder geworden.

Hoe bereken je hoeveel iets goedkoper is?

Hoeveel procent korting krijg je? Regelmatig krijg je korting op de artikelen die je wilt kopen in winkel. Zo wordt een artikel van €150,- bijvoorbeeld naar €120,-. Je leert hier hoe je berekent hoeveel procent korting je in zo’n geval krijgt. Voorbeeld Hoeveel procent korting krijg je? Lees hieronder in het stappenplan hoe je de korting in procenten kunt berekenen. Korting berekenen in procenten Bepaal eerst het geheel. Het geheel is hetzelfde als het totaal (100%). In het voorbeeld is het geheel gelijk aan de oude prijs van het artikel. Het geheel is €150,-, Bepaal daarna de nieuwe prijs. De nieuwe prijs is €120,-,

Bereken dan hoeveel het verschil is tussen de oude prijs en de nieuwe prijs. De som die hier bij hoort is: €150,00 – €120,00 = €30,00, Het verschil tussen beide bedragen is dus €30,00,

Je weet nu wat het verschil tussen de oude en de nieuwe prijs is. Bereken dan welk deel dit verschil is van de oude prijs. Welk deel is €30,00 van €150,00? (Hoevaak past €30,00 in €150,00?) Dit kun je berekenen door de oude prijs te delen door het verschil.

You might be interested:  Hoe Vakantiegeld Berekenen

Bepaal het geheel. Bepaal de nieuwe prijs. Bereken het verschil tussen de oude en de nieuwe prijs. Welk deel is het verschil van de oude prijs? (oud : verschil = ) Welk percentage hoort bij dit verschil? (100 : deel =). Je hebt dan het percentage korting berekend.

: Hoeveel procent korting krijg je?

Hoe bereken je de rente van een bedrag?

Om de rente of interest te berekenen, gebruik je de formule: Kapitaal X procent X tijd. Dit alles deel je door 100 en dan krijg je je interest of je rente.

Hoe bereken je evolutie?

Deel de nieuwe waarde (b) door de oude waarde (a=100%). Vermenigvuldig het resultaat van stap 1 met 100. (Is de uitkomst groter dan 100 dan hebben we te maken met een stijging, is deze kleiner dan 100, dan hebben we te maken met een daling.)