Ov Kosten Berekenen

Ov Kosten Berekenen

Hoe bereken ik een ritprijs met het openbaar vervoer?

Hoe berekent de RET de ritprijs? Zowel op de als op de website kunt u een reisplanner raadplegen. Klik om je reisgegevens in de reisplanner in te vullen en meteen de ritprijs te berekenen. Dit programma berekent zowel het volle tarief als het tarief met korting.

Reis je op saldo op de OV-chipkaart, dan betaal je per afgelegde kilometer plus een vast bedrag; het basistarief. Dat basistarief is alleen van toepassing op het stads- en streekvervoer. Als je tijdens de reis met je OV-chipkaart een overstap maakt binnen 35 minuten, betaal je maar één keer het basistarief.

Reizigers met een persoonlijke OV-chipkaart die recht hebben op reductie krijgen automatisch 34% korting. Als je reist met een product, dan zijn je reiskosten afhankelijk van de prijs van het product. Bekijk alle tariefinformatie over reizen met de RET.

Wat kost het openbaar vervoer in Nederland?

Abonnementen bus, tram en metro Er zijn dan verschillende abonnementen of kaarten om voordelig te reizen met de bus, tram en metro:

Altijd Korting
Wat is het? Een product voor op je OV-chipkaart waarmee je binnen Nederland 20% korting krijgt als je met de bus, tram of metro reist.
Voor wie is het? Reizigers van 12 tot en met 18 jaar reizen met 40% korting. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar en 65-plussers krijgen 20% korting bovenop de geldige leeftijdkorting.
Prijs 2023 Altijd korting kost € 21,55 per maand en € 215,50 per jaar.
Wanneer interessant? Dit product is interessant voor iedereen die meerdere dagen per week reist over langere afstanden. Je korting wordt automatisch verrekend bij het uitchecken in de bus, tram of metro.
Waar is het te koop? Via de webwinkel van de, Na aanschaf kun je dit abonnement op een persoonlijke OV-chipkaart laden.

table>

Netabonnement particulier Wat is het? Een maand- of jaarabonnement waarmee je binnen Nederland onbeperkt met de bus, tram en metro kunt reizen. Prijs 2023 € 335,45 per maand of € 3.354,50 per jaar. Voor reizigers van 4 tot en met 18 jaar en reizigers ouder dan 65 jaar kost een maandabonnement € 221,40 en een jaarabonnement € 2.214,- Waar is het te koop? Via de webwinkel van de,

Wat kost openbaar vervoer per kilometer?

Kosten voor de rit – U betaalt voor elke rit een vast opstaptarief en een bedrag per kilometer (tarief 2023):

 • Het opstaptarief is € 1,08 per rit.
 • Per gereisde kilometer betaalt u € 0,20.

De ritprijs is even hoog als in het gewone openbaar vervoer.

Hoeveel kost een ritje met de OV-chipkaart?

De prijzen voor reizen op saldo gaan vanaf 1 januari omhoog. De totaalprijs voor reizen op saldo met OV-chipkaart/OVpay bestaat uit een basis- + kilometertarief. Het basistarief wordt € 1,08. Het kilometertarief voor RRReis wordt € 0,196.

Hoeveel kost een ritje met de bus?

Van de kaartjes te koop in de bus wijzigt het tarief van het RITkaartje, per 1 januari kost deze €2,45 of een veelvoud daarvan, afhankelijk van de afstand. Een Kidskaartje kost in 2022 € 1,20, een DAGkaart € 12,- en een Meermanskaart € 18,50. Ook de abonnementsprijzen zijn verhoogd met de landelijke tarievenindex.

You might be interested:  Energiekosten Berekenen 2022

Is het goedkoper om met een OV-chipkaart te reizen?

+3 Een e-ticket voor deze reis kost net zoveel als dat de reis kost wanneer met een anonieme OV-chipkaart of persoonlijke OV-chipkaart zonder abonnement gereisd wordt, namelijk 6,40 euro voor een enkele reis tweede klas. Een eenmalige OV-chipkaart die u bij de kaartautomaat kunt kopen, is een euro duurder. +3

Super user 14343 reacties

Wanneer u geen abonnement heeft reist u altijd op vol tarief (of met korting wanneer u meereist met iemand met een abobnnement en Samenreiskorting gebruikt), daarbij maakt het qua prijs geen verschil of dit is met een OV-chipkaart of een e-ticket. Heeft u nog geen OV-chipkaart kost deze €7,50 om aan te schaffen. +3

Koploper**** 11390 reacties

Je zou ook nog kunnen kiezen voor NS Flex Basis, dus zonder abonnement. Wel betaal je dan eenmalig €10 administratiekosten maar daar krijg je in feite €7,50 van terug omdat je gratis een persoonlijke OV-chipkaart krijgt. Je reist dan op rekening en je hoeft geen saldo op de kaart te hebben staan. https://www.ns.nl/nsflex/webshop#/bestelling/producten/0 Iedere klacht is een kans. +3 Je zou ook nog kunnen kiezen voor NS Flex Basis, dus zonder abonnement. Wel betaal je dan eenmalig €10 administratiekosten maar daar krijg je in feite €7,50 van terug omdat je gratis een persoonlijke OV-chipkaart krijgt. Neem dan (een maandje) NS Flex Dal Voordeel en de kaart (t.w.v. € 7,50) is ook gratis Dan betaal je dus €5 i.p.v. €10 voor een ‘gratis’ kaart, en krijg je ook nog een maand lang 40% korting op treinreizen buiten de spits. Alles hier post ik op persoonlijke titel, ben geen NS medewerker.

Op het juiste spoor 1 reactie

Als ik via 9292 een reis opzoek van st Maartenskliniek Nijmegen naar Boxmeer station(bus en trein) geeft hij een totaal bedrag aan van €7,11. Maar mijn dochter reist met een persoonlijke ov kaart en betaald voor deze reis €1,97 (bus) en €6,21 (trein) totaal dus €8,18. Hoe komt het dat een e ticket goedkoper is dan reizen met een ov kaart? Hey M. Linssen, Welkom bij de NS Community! Ik ben zelf niet van 9292 dus ik kan je helaas niet exact zeggen wat hier de prijsopbouw is, maar ik denk dat 9292 hier maar een maal een basistarief rekent. Dat zou het verschil kunnen maken bij deze rit.9292 geeft 7,17 euro als prijs, maar als je een e-ticket bestelt wordt er gewoon 8,18 euro in rekening gebracht.

 • En een service fee van 66 cent.
 • 🙄 ) Een e-ticket is dus niet goedkoper.
 • Die 7,17 euro is volgens 9292 het tarief dat je zou betalen bij reizen met de OV-chipkaart.
 • Maar daar wordt, blijkbaar ten onrechte, van uitgegaan dat je bij het overstappen van een Breng-bus op de trein van Arriva niet opnieuw het basistarief van 1,01 euro hoeft te betalen.

Volgens 9292 zou de treinreis 5,20 euro moeten kosten, maar in werkelijkheid betaal je dus ook met je OV-chipkaart 6,21 euro voor de treinreis en 8,18 euro voor de totale reis.

Is het openbaar vervoer goedkoper dan auto?

Nee, het OV is niet 3 tot 4 keer zo duur als de auto Willen we dat we minder de auto gebruiken, dan moet het openbaar vervoer concurrerend zijn voor de auto. Maar op dit moment is dat niet zo. Sterker nog, het ov is drie, vier keer zo duur als de auto. Dat punt maakte lijsttrekker Lies van Aelst van de SP in Zuid-Holland tijdens het Leids Verkiezingsdebat vorige week.

 1. Maar dat is te stellig, die vlieger gaat lang niet altijd op.
 2. Dat blijkt uit onderzoek van het AD, Nieuwscheckers en Pointer.
 3. Tijdens het debat, georganiseerd door Omroep West en lokale omroep Sleutelstad, legt van Aelst uit dat ze de route van haar huis naar de studio in Den Haag heeft uitgezocht.
 4. Ze zegt: “gek genoeg vinden we het met elkaar oké dat je langer onderweg bent en dat openbaar vervoer dan ook nog eens drie, vier keer zo duur is als de auto”.

Drie, vier keer zo duur? Dat gingen we checken. Laten we bij het voorbeeld van de Zuid-Hollandse politica blijven. We vergelijken de route van haar woonplaats Gorinchem naar station Den Haag Centraal met de auto en het ov. We weten niet precies waar ze woont, dus prikken de woonwijk die het verst weg ligt: Hoog Dalem, een nieuwbouwwijk in het oosten van Gorinchem.

You might be interested:  Gemiddelde Berekenen In Excel

Met de auto via de A15 is het bijna 70 kilometer, dus met een model dat 1 op 15 rijdt ben je aan bijna €8,50 kwijt. De kortste reis met de bus en de trein naar Den Haag Centraal komt op een totaalbedrag van €18,25. Dat is iets meer dan twee keer zo duur als de benzinekosten. Maar een auto kost meer dan alleen de brandstof.

Het Nibud heeft daarvan een, Als je alles meeneemt – afschrijving, verzekering, belasting en onderhoud – kost het goedkoopste model 45 cent per kilometer. Dat komt op een bedrag van €31,50, bijna twee keer zo duur als de bus en de trein. Dit zijn de prijzen die opgaan voor de reis van de politica naar Den Haag, dat zegt niet per sé iets over de kosten in het algemeen.

Het Nibud schrijft hierover: “Als je met meerdere personen reist, is het vaak goedkoper om met de auto te gaan. Maar reis je alleen dan kan het ov veel goedkoper zijn. Soms is het voordeliger om een abonnement te nemen.” Had van Aelst samen met iemand gereisd, dan was de prijs van het ov verdubbeld en iets duurder geweest dan de autorit.

Als ze met korting had gereisd dan was het ov alsnog goedkoper. Als alle vijf de zitplaatsen in de auto bezet waren, was de rit voor het reisgezelschap met bus en trein ongeveer drie keer zo duur. De kosten van reizen met de auto en het ov verschillen sterk per situatie. 22 december 2021 | Nieuws Advocaat Arno van Kessel wilde premier Rutte voor de rechter slepen, maar maandag verscheen hij zelf voor de tuchtraad. Oplichters vragen slachtoffers om te investeren in aandelen of crypto. 10 maart 2023 | Factcheck In Hoorn is iets gaande op het gebied van autobezit. Mensen hoeven geen auto meer, maar gaan met gedeeld- of openbaar vervoer, zegt de lijsttrekker van de VVD. : Nee, het OV is niet 3 tot 4 keer zo duur als de auto

Is reizen met OV-chipkaart goedkoper dan buskaartje?

Spits – Wie buiten de spits reist, is met de OV-chipkaart in de bus soms duurder uit dan met een vooraf gekochte strippenkaart; soms ook een paar procent goedkoper. Vergeleken met een kaartje kopen in de bus of tram is de ­OV-chipkaart wel een stuk goedkoper. Tip: in veel regio’s bestaan er voordeelabonnementen voor reizen in de daluren. Daarmee kan de OV-chipreiziger goedkoper uit zijn.

Hoeveel kost het km?

Dit is per auto verschillend. Er zijn veel zaken die moeten worden meegenomen in een berekening die gaat over wat een auto per kilometer kost, en het is ook afhankelijk van hoeveel kilometers per jaar deze auto gaat rijden. Zaken als afschrijving, verzekering, wegenbelasting, onderhoud/slijtage, de gekozen brandstof en het feit of je veel of weinig snelwegkilometers maakt spelen een rol.

ANWB heeft een berekening vrijgegeven, welke aangeeft dat een kleine auto gemiddeld €0,31 kost per gereden KM, een kleine middenklasser €0,43 en een normale middenklas auto €0,49. Deze berekening zegt ons niet zoveel. Het zijn gemiddelden. Dit wil helemaal niet zeggen dat het overeen komt met je persoonlijke situatie.

Bepaal de afschrijving over de periode dat je de auto verwacht te hebben, bepaal het aantal kilometers wat je per jaar gaat rijden en daarbij het verbruik van je auto. Wat is de wegenbelasting en bereken wat een onderhoudsbeurt kost, een jaarlijkse keuring, winterbanden en hoe vaak je dit in die periode nodig hebt.

Hoe duur is de bus zonder OV-chipkaart?

Wat is Sentire? – Een speciaal abonnement voor mensen met een visuele beperking Met Sentire reis je met een lager instaptarief in bus, tram en metro en in het openbaar vervoer over water. Je kunt Sentire aanvragen als je in het bezit bent van een OV-begeleiderspas.

 1. Het gratis Sentire reisproduct wordt op je persoonlijke OV-chipkaart gezet.
 2. Je kunt het product aanvragen bij de loketten van alle OV-bedrijven, behalve NS.
 3. Je reist met Sentire op saldo tegen de normale prijzen.
 4. Het instaptarief met Sentire is € 1,20.
 5. Deze prijs is gebaseerd op de gemiddelde ritprijs in stads- en streekvervoer in Nederland.
You might be interested:  Bijtelling Auto Van De Zaak Berekenen

Sentire is voor bus, tram, metro en in het OV reizen over water. Het lagere instaptarief verkleint de negatieve gevolgen als er iets mis gaat met uitchecken.

Hoeveel geld moet er op je OV staan voor de trein Arriva?

Om te kunnen reizen met een OV-chipkaart moet je voor een reis met de bus minimaal 4 euro op je OV-chipkaart hebben staan. Voor reizen met de Qliner en de Arriva-trein is dit 10 euro.

Hoeveel scheelt OV-chipkaart?

Reizen op saldo

Anonieme kaart Persoonlijke kaart met NS-abonnement
Bus, tram en metro € 4* € 4*
Trein (NS) € 20 € 10
Trein (Arriva/Syntus) en bus (Qliner Arriva) € 10 € 10

Welke 4 soorten OV chipkaarten zijn er?

Kies een kaart die het best bij je past – Je kunt een Persoonlijke OV-chipkaart, een Anonieme OV-chipkaart of een Wegwerp OV-chipkaart kiezen. Lees hier over de kenmerken, en waar ze te koop zijn.

Persoonlijke OV-chipkaart
Kenmerken

Geschikt voor persoonsgebonden abonnementen. Is te gebruiken voor reizen op saldo. Automatisch saldo laten opladen is mogelijk. Op je kaart komt je foto en je geboortedatum te staan. Eventuele leeftijdskorting gaat automatisch. Bij verlies of diefstal kun je de kaart laten blokkeren. Je hebt de mogelijkheid tot online inzicht in je reisgegevens.

Waar te koop? Deze kaart kun je aanvragen bij de OV-chipkaart,

table>

Anonieme OV-chipkaart Kenmerken

Te gebruiken door meer mensen (niet tegelijkertijd) 4 tot 5 jaar geldig Bij verlies of diefstal kan de kaart niet worden geblokkeerd.

Waar te koop?

Verkoopautomaten op het station. Servicebalies van OV-bedrijven. Stations, supermarkten, tabakszaken.

Het verkooppunt dat het dichtst bij je in de buurt is kun je vinden op OV-chipkaart.nl,

table>

Wegwerp OV-chipkaart Kenmerken

Geschikt voor eenmalig gebruik of voor een korte periode. Je kunt op deze kaart geen extra bedrag of product laden.

Waar te koop?

Verkoopautomaten op het station. Servicebalies van OV-bedrijven. Stations, supermarkten, tabakszaken.

Het verkooppunt dat het dichtst bij je in de buurt is kun je vinden op OV-chipkaart.nl,

Kan je nog een kaartje in de bus kopen?

Je kunt bij de buschauffeur een kaartje kopen. Je betaalt door te pinnen met je pinpas, creditkaart of mobiele telefoon en ontvangt dan een bonnetje. Het bonnetje dat je ontvangt is gelijk je vervoersbewijs.

Hoeveel kost een dag kaart voor de bus?

Voor € 13,- reis je een hele dag met de bus in de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland (excl. Almere en Lelystad).

Hoeveel kost een bus per dag?

Prijs per dag varieert van 250 tot 850 euro per dag.

Hoeveel kost een ritje met de tram?

Wat kost een rit met STOPenGO wanneer je op saldo reist? Saldoreizigers betalen een vast bedrag per rit van € 1,05. Dit komt bovenop het basistarief van € 0,96. Wanneer je alleen met STOPenGO reist, dus zonder overstap naar ander OV, dan is de totale ritprijs € 2,01.

Wat kost een ritje met de metro?

Opbouw saldoreistarief – Het saldoreistarief bestaat uit twee onderdelen: het basistarief en het kilometertarief. Het basistarief wordt vanaf volgend jaar € 1,01. Dit basistarief is in heel Nederland gelijk. Voor de concessie Amsterdam (GVB) wordt het kilometertarief 17,9 cent.

Jaar Tarievenindex
2022 2,12%
2021 0,91%
2020 2,23%
2019 2,84%
2018 1,13%
2017 0,38%
2016 1,20%
2015 1,14%

Wat is Sterwaarde bij een OV abonnement?

Centrumzone en sterwaarde – Sommige abonnementen zijn geldig binnen een aantal zones. Waar je precies kunt reizen en in welk gebied hangt af van de gekozen centrumzone en sterwaarde. Vanuit de centrumzone kun je in alle richtingen reizen. De centrumzone is het middelpunt van je reisgebied.

Hoeveel kost het om van Rotterdam naar Den Haag te gaan met metro?

Tarieven per regio – Reizigers die reizen met de RET en EBS in de regio Rotterdam (inclusief Voorne-Putten/Rozenburg) betalen vanaf 2022 15,5 eurocent per kilometer (was 15,1 eurocent). Reizigers die reizen met HTM en EBS in de regio Haaglanden betalen in 2022 17,4 eurocent per kilometer (was 17,1 eurocent).