Overspanning Houten Balk Berekenen

Overspanning Houten Balk Berekenen
Benodigde balkdikte & overspanning

Overspanning Benodigde balkdikte (minimaal)
3 meter (300cm) (300/20) = 15 cm balkdikte (hoogte)
4 meter (400cm) (400/20) = 20 cm balkdikte (hoogte)
5 meter (500cm) (500/20) = 25 cm balkdikte (hoogte)

Hoeveel overspanning houten balk?

Basis dakbalken (bij plat dak) – Bij dakbalken voor een houten overkapping houden wij de volgende vuistregel aan: 5 cm dikte per 100 cm overspanning. Bij overbruggingen wordt gerekend van staander tot staander, exclusief de afstand van schoren. Dus wanneer u een overspanning van 3 meter wil maken, heeft u balken van 15 cm nodig.

 1. En bij een overspanning van 4 meter heeft u balken van 20 cm nodig.
 2. Zelfs 5 meter overspanning zou kunnen, met 25 cm dikke balken en in combinatie met schoren kunt u dit uitbreiden naar 6 meter.
 3. Wij bevelen dit niet ‘officieel’ aan.
 4. Meestal gaat het jarenlang goed, maar de kans bestaat dat de houten balk van uw houten overkapping doorzakt.

Dus vermijd het risico dat de balken doorbuigen. Tip: Door schoren toe te passen in de constructie, vergroot u de draagkracht van uw balken. De houten balken die u gebruikt voor het maken van een stevige overkapping worden ringbalken genoemd, zoals op onderstaande foto te zien is. Draagbalken tabel (bij tuinoverkappingen met lichte dakmaterialen) Berekening draagkracht houten balken tabel

Overspanning Minimale Balkdikte (hoogte)
3 meter 15 cm
4 meter 20 cm
5 meter 25 cm
6 meter 30 cm

Bij de berekening is rekening gehouden met normale vormen van dakbedekking. Denk aan EPDM, Easyroofing, dakshingles en dakpanplaten. Gaat u echte dakpannen gebruiken? Dan is het aan te raden om zwaardere balken te gebruiken. Neem hierbij ook niet ruimer dan de tabel aangeeft.

Welke balk voor 6 meter overspanning?

Basis dakbalken (bij plat dak) – Voor de dakbalken van een houten overkapping houden wij de volgende vuistregel aan: 5 cm dikte per 100 cm overspanning. Wij rekenen bij overbruggingen van staander tot staander, dus exclusief de afstand van schoren. Stel u wilt een overspanning van 3 meter maken, dan heeft u balken van 15 cm dik nodig.

 • Voor een overspanning van 4 meter heeft u dus balken van 20 cm nodig.
 • Het is ook mogelijk om 5 meter te overbruggen met 25 cm dikke balken.
 • Met de toevoeging van stevige schoren zou u de overspanning van balken eventueel kunnen vergroten naar 6 meter.
 • Met lichte dakbedekking gaat dit meestal jarenlang goed, toch kunnen wij dit niet officieel aanbevelen omdat de kans bestaat dat de houten balk dan doorzakt.

De balken die u buitenlangs uw overkapping maakt worden wel ringbalken genoemd. Zie onderstaande afbeelding.

Hoeveel kilo kan een houten balk dragen?

Vloerbelasting bij verschillende vloerbedekkingen – De maximale vloerbelasting bij vloeren van oudere panden ligt veel lager dan die van nieuwere vloeren. Tegenwoordig ligt de kwaliteit van houten vloeren natuurlijk een stuk hoger. Een houten vloer heeft als voordeel dat deze de belasting goed verspreid over een groot oppervlak.

 1. Dit komt omdat hout stijf is.
 2. Hoeveel gewicht kan een houten vloer dragen? De vloerbelasting van een houten vloer is gemiddeld genomen berekend op 150 tot 200 kg per m2 en kunnen dus prima een hoog gewicht dragen.
 3. Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar andere soorten vloerbedekking, zoals laminaat, PVC of tapijt is dit heel anders.

Laminaat komt al wat meer in de buurt van hout of parket qua maximale vloerbelasting, maar PVC of tapijt komt nauwelijks in de buurt. Daarbij blijft de impact van een hoge vloerbelasting onveranderd hoog.

Hoe ver balken uit elkaar plat dak?

Dwarsbalken voor een dak – Dwarsbalken voor een dak zijn nodig om de dakplaten of het dakbeschot van je platte dak te ondersteunen. De afstand tussen de balken moet altijd tussen 40 en 50 cm liggen.

Welke balk voor 3 meter overspanning?

Benodigde balkdikte & overspanning

Overspanning Benodigde balkdikte (minimaal)
3 meter (300cm) (300/20) = 15 cm balkdikte (hoogte)
4 meter (400cm) (400/20) = 20 cm balkdikte (hoogte)
5 meter (500cm) (500/20) = 25 cm balkdikte (hoogte)

Hoeveel afstand tussen draagbalken?

Wat is de balkafstand? De balkafstand is de onderlinge afstand tussen de balken. Deze onderlinge afstand wordt berekend vanuit het midden (hart) van de balk. Deze onderlinge afstand wordt de hart op hart maat genoemd. De hart op hart maat wordt ook wel afgekort als h.o.h. De hartafstand ligt over het algemeen tussen de 500 en 700mm. Dit is onder andere afhankelijk van de volgende factoren:

Vloerbelasting (het gewicht dat op de vloer kan komen + het eigen gewicht van de vloer) Vloerdikte Balkafmetingen (hoogte en dikte maat) De lengte maat van de balk. Dus de afstand die overbrugt moet worden

Wat is de balkafstand? Een overzicht van de onderlinge balkafstanden kun je hier vinden: Nominale maximale balkafstanden

Wat is de sterkste balk?

Wat zijn HEM balken en HEM profielen? – Een HEM balk heeft een H-vorm en is de sterkste en zwaarste variant van H-balkstaal. Een HEM balk is groter en ook zwaarder dan bijvoorbeeld een HEA balk of HEB balk, ook is de flens van een HEM balk dikker en geschikt voor zeer zware belasting.

Heb balk 180 gewicht?

HEB profiel

You might be interested:  Netto Loon Tweede Baan Berekenen
HEB profiel Gewicht Stralen + menie
HEB 180 52.2 kg/m + € 0.08 /kg
HEB 200 62.5 kg/m + € 0.08 /kg
HEB 220 72.9 kg/m + € 0.08 /kg
HEB 240 84.4 kg/m + € 0.08 /kg

Wat is de maximale overspanning?

overspanning, spanning, spanwijdte, burn-out overspanning Overspanning heeft meer betekenissen:

te overbruggen of overbrugde afstand van een ruimte elektrische spanning die groter is dan de toelaatbare spanning te hoge druk, bijvoorbeeld bij bezwijkproeven te enerverend of te werkzaam leven, burn out

1, Ook: spanning, spanwijdte. De overspanning is de te overbruggen afstand van een ruimte (afbeeldingen hierboven). Het gaat om de vrije ruimte die overspannen wordt tussen de steunpunten van een gewelf, kapconstructie, brug, viaduct, fundering e.d. Eng. span; vrije overspanning is clear span 2, Overspanning is de elektrische spanning die groter is dan de toelaatbare spanning (voltage), bijvoorbeeld groter dan 230 V. Bij blikseminslag kan de grote spanningspiek aangesloten apparatuur onklaar maken. Eng. overvoltage, excess voltage 3, Overspanning is een te hoge druk, bijvoorbeeld bij bezwijkproeven. Verg. overspannen water, Eng. overstressed (ook: ergens teveel nadruk op gelegd) 4, Overspanning in een te werkzaam leven: oorzaak van een burn out,

Welke balk voor 7 meter overspanning?

overspanning van 7m met houten balken Lid geworden 15 apr 2013 Berichten 6 Waarderingsscore 0 Punten 0 Hallo, Ik ben van plan een plat dak te vernieuwen in een ruimte van 6,8 op 7m. Momenteel is het een constructie van houten balken 6,5 x 15 met hart op hart afstand 80cm. Ik zou er al zeker niet meer gaan onder lopen als het regent, Als er eens wat bladeren voor uw tapgat zitten heb je mogelijks een enorm probleem, Op de eigenlijke vraag kan ik geen “pasklaar” antwoord geven. Ikzelf zou opteren voor spanten van 3.5 x 23 cm met een hartafstand van ongeveer 45 cm bij OSB plaat van 22 mm.

 • En inderdaad spansels tussen zetten,
 • Bij OSB plaat van 18 mm zou ik de tussenafstand reduceren naar ongeveer 40 cm,
 • Gevruik de zoekfunctie eens,
 • Er wordt hier soms verwezen naar een rekenprogramma voor houtoverspanningen,k.b.
 • Lid geworden 9 okt 2008 Berichten 1.996 Waarderingsscore 69 Punten 48 inderdaad! gelamelleerde spanten gebruiken.

het tapgat dat wat verstopt zit is één ding, maar er is ook nig zoiets als sneeuwbelasting (of een buurjongen die tijdens uw verlof efkes snel uw dak opkruipt om zijn bal te halen) Lid geworden 19 feb 2009 Berichten 8.688 Waarderingsscore 30 Punten 48 ushkar;1832818 wrote: inderdaad! gelamelleerde spanten gebruiken.

het tapgat dat wat verstopt zit is één ding, maar er is ook nig zoiets als sneeuwbelasting (of een buurjongen die tijdens uw verlof efkes snel uw dak opkruipt om zijn bal te halen) Of in het midden HEB profiel leggen van 200 mm ofzo, Er zijn wel meerdere oplossingen, maar de huidige uitvoering is gegarandeerd ondermaats, ronduit gevaarlijk.k.b.

Lid geworden 20 sep 2007 Berichten 7.952 Waarderingsscore 108 Punten 63 Bij een overspanning van 7 meter moet je denken aan houten balken met een hoogte van ca.300-350mm, dat is een maat die niet in standaard bouwhout geleverd kan worden. Je kunt dan gaan naar gelamineerde liggers (TJI) maar die zijn behoorlijk erg duur.

 1. De voorgestelde stalen ligger is volgens mij ook de beste oplossing want je kunt nu de bestaande houten liggers hergebruiken en er wat extra bijleggen (hoh maximaal 500-600mm).
 2. Alleen als de oplegging van de stalen ligger een probleem wordt (raampartijen) zou ik voor die gelamineerde liggers gaan.
 3. Lid geworden 28 okt 2008 Berichten 3.489 Waarderingsscore 93 Punten 48 don brodka;1832779 wrote: Hallo, Ik ben van plan een plat dak te vernieuwen in een ruimte van 6,8 op 7m.

Momenteel is het een constructie van houten balken 6,5 x 15 met hart op hart afstand 80cm. Doordat het dak al een paar jaar lekt hangen de balken door. Is het voldoende dat ik terug balken gebruik van 6,5 x 15? Er komt geen gewicht op, enkel 1 laag OSB en roofing (en evt sneeuw).

Topicstarter Topicstarter

Bedankt voor de antwoorden Ik zal er waarschijnlijk een ijzeren balk onderzetten in het midden voor extra steun, dat is de makkelijkste oplossing. Groetjes : overspanning van 7m met houten balken

Hoe weet ik wat mijn dak kan dragen?

Minimale balkmaat overspanning van (muur tot muur ) om een groendak te kunnen dragen:

2 meter overspanning > 3,8 cm dik en 14,5 cm hoog 2,5 meter overspanning > 5,8 cm dik en 14,5 cm hoog 3 meter overspanning > 5,8 cm dik en 17 cm hoog 3,5 meter overspanning > 5,8 cm dik en 19,50 cm hoog

Hierbij gaan wij ervan uit dat er nog dakplaten op de balken liggen van ca 18 mm en dakbedekking. De hart op hart afstand tussen de balken mag maximaal 61 cm. Uitgaande van bovenstaande kan een dak veelal 65 kg permanent gewicht dragen per m2. Echter kunnen hier geen rechten aan ontleend worden en is een advies van een constructeur of aannemer altijd aan te bevelen om 100 % zekerheid te verkrijgen.

Hoeveel oplegging moet een houten balk hebben?

Oplegging van de balken: – Oplegging balken minimaal 11 cm (vuistregel 2/3 van vloerdikte). Klamplagen aan de muur mogen niet worden meegeteld. aantekeningen HTS (1977) Als het metselwerk niet in staat is de randspanningen die ontstaan op te nemen dan moeten we onder de balken hardere klinkers,o.i.d. toepassen die deze krachten wel kunnen opnemen. het onderwerp “Opleggingen op metselwerk” van het onderdeel “gevels – metselwerkgevels”.

Waarom opstaande rand plat dak?

Bij de afdichting van een plat dak is een minimale opstand vereist van 15 cm hoogte. Met deze opstand vermijd je vochtproblemen. Enkel in een aantal specifieke situaties is het toegestaan om van deze waarde af te wijken. Meer informatie hierover vind je in de volgende publicaties:

TV 244: Aansluitingsdetails bij platte daken: algemene principes

De TV 244 beschrijft de algemene principes voor de aansluitingsdetails bij platte daken.

You might be interested:  Vloerisolatie Kosten Berekenen

Bekijk de video over dakdetails bij platte daken: toegang tot een dakterras

In dit webinar kom je te weten hoe je een waterdichte afsluiting van een plat dak uitvoert.

Hoe moet je een balk berekenen?

Balken, wat moet je er mee? Alles wat je wilt weten over balken, inhoud en oppervlakte. – Het zou fijn als de wereld er uit zag als Minecraft, dan hoefden we alleen maar aan kubussen te rekenen, waarbij alle ribben een gelijke lengte hebben. In de realiteit reken je vaker met balken, waarbij de lengte, breedte en hoogte kunnen afwijken.

Daarom is het verstandig om hier veel mee te oefenen, maar dan moet je het natuurlijk wel eerst begrijpen. Beginnen bij de basis, een balk heeft een onderkant, een bovenkant en vier zijkanten. Als je dit uitvouwt, krijg je zes rechthoeken oftewel zes grensvlakken. Een balk heeft altijd 6 vlakken, 12 ribben en 8 hoekpunten.

Balken kunnen plat, breed, lang en hoog zijn. Een balk kan veel verschillende vormen hebben. In principe kan een balk zo plat als een dubbeltje, een meter breed en een kilometer lang zijn. Je kunt de formules voor het berekenen van de inhoud van een balk bijvoorbeeld ook gebruiken om uit te rekenen hoe veel verf je moet gebruiken om een hek te verven, wanneer je het hek ziet als een balk van 2 millimeter dik, 1 meter breed en 10 meter hoog. Hoe bereken je de inhoud van een balk? De inhoud van een balk is heel makkelijk te berekenen. Door de lengte x breedte x hoogte met elkaar te vermenigvuldigen bereken je de inhoud van een balk. In je wiskundeboek worden daar niet altijd eenheden bij gebruikt.

Bijvoorbeeld een balk met een hoogte van 10 een breedte van 20 en een lengte van 60 heeft een inhoud van 10x20x60=12000. Wanneer je met meeteenheden werkt moet je niet vergeten die er ook bij te zetten, inclusief de juiste machtseenheid. Zet er bijvoorbeeld bij of je in centimeters, millimeter of kilometer werkt.

Voor de inhoud gebruik je een inhoudsmaat, zoals M 3, Bijvoorbeeld een balk van 10 cm x 20 cm x 60 cm heeft een inhoud van 12000 cm 3 = 12 dm 3 = 12 liter. Meer hulp nodig? Kijk eens op onze pagina voor 1-op-1 bijles, we helpen je graag!

Start vandaag nog!

Hoe bereken je de oppervlakte van een balk? De oppervlakte van een balk bereken je door het oppervlak van alle zijden bij elkaar op te tellen. Dat zijn er in totaal 6, de voorkant en achterkant, bovenkant en onderkant en de beide zijkanten. Bij een balk gebruik je ook lengte keer breedte keer hoogte om de inhoud te berekenen, maar omdat dit geen symmetrische vorm is als een kubus, moet je hier alle verschillende zijden berekenen.

De voorkant en de achterkant van de balk zijn gelijk, die kun je berekenen door de hoogte x breedte te doen. De bovenkant en onderkant zijn natuurlijk ook gelijk, die kun je berekenen door de lengte x de breedte te doen. Voor de zijkanten die je hetzelfde, die kun je berekenen door de hoogte x de lengte te doen.

Je hoeft dus alleen maar de lengte, breedte en hoogte in te vullen in 2bh + 2bl + 2hl=O om de oppervlakte te krijgen. Om te oefenen. Je hebt een klein schuurtje met een plat dak, van 4 meter lang, 2 meter breed en 3 meter hoog.

Wat is de inhoud van het schuurtje?

Je wilt het schuurtje graag verven, wat is de totale oppervlakte die je moet verven. De deur hoef je niet te verven, deze is 2,10 hoog en 60 cm breed. Het dak en de vloer ook niet.

Wat is de totaal te verven oppervlakte? Je smeert de verf er lekker dik op, wel 3 mm.

Hoeveel liter verf heb je nodig? Heb je liever een persoonlijke uitleg, en is alleen chatten niet genoeg? Dan is ook 1-op-1 bijles een mogelijkheid! Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar: Oppervlakte en inhoud van figuren Inhoud en oppervlakte cilinder berekenen Inhoud van een piramide berekenen

Hoe is een H balk het sterkst?

H- en I-profielen – Een H-profiel heeft de vorm van de letter H door de brede flenzen (de boven- en onderkant van de balk) die door het lijf van het profiel worden verbonden, Voorbeeld H-profiel Soorten H-profielen die je vaak tegen komt zijn de HEA, HEB en HEM-profielen. Het verschil tussen de profielen zit hem in de dikte van de flenzen. Een constructeur zal bekijken welke soort er nodig is voor jouw verbouwing. Een HEB balk heeft dikkere flenzen waardoor ook de gehele balk dikker is dan de HEA balk.

 1. Een HEM-profiel heeft zelfs nog dikkere flenzen en een dikker lijf dan de HEA en HEB.
 2. Dit is dan ook de sterkste balk.
 3. Andere vormen zijn de HP balk die vooral in funderingen wordt toegepast.
 4. Deze balk heeft erg brede maar dunne flenzen in combinatie met een dun lijf.
 5. De laatste vorm is de HD balk die vooral in kolommen wordt gebruikt.

Ik heb dit hoofdstuk over de H- en I-profielen samen geschreven omdat de twee nogal veel op elkaar lijken. Een I-profiel is namelijk gewoon een H-profiel maar dan met kortere flenzen. Hierdoor heeft de balk ook niet de vorm van de letter H maar van de letter I. Voorbeld I profiel

Hoeveel mag een balk doorbuigen?

Gelijkmatig verdeelde belasting – normale doorbuiging

Gelijkmatig verdeelde belasting, metalen balk op twee steunpunten – doorbuiging ≤ overspanning/300
Max. doorbuiging IPE 160 IPE 160
3,33 mm HEM 100 HEM 100
200 cm HEA 120 HEA 180
HEB 100 HEB 160

Hoeveel afstand tussen gordingen?

Wat zijn gordingen? Kortgezegd: een gording is een horizontale houten of stalen balk. Het is een houten balk of ligger. Deze balk wordt of is aangebracht in de lengterichting van een kap of dak. De functie van gordingen zijn het dragen van het dak, het bestaande dakbeschot met dakbedekking en verdere belastingen.

Dit moet bestand zijn tegen wind en sneeuw. Zeker met sneeuwval kan het dak een extra belasting krijgen. Gordingen lopen van spant tot spant of van spant tot de muur of andere oplegpunten, indien noodzakelijk. Als we kijken naar houten kapconstructies dan is de onderlinge afstand tussen gordingen zo’n 110 tot 150 centimeter.

Deze afstand wordt bepaald met berekeningen. Deze worden meestal door een constructeur uitgevoerd. Deze benaming wordt meestal gebruikt bij houten constructies, maar ook bij stalen constructie komt het voor. De verticale balken in een constructie worden spanten of sporen genoemd.

You might be interested:  Wia En Werken Berekenen

Hoeveel draagkracht heeft een balk?

Berekening draagkracht houten balk Lid geworden 2 dec 2009 Berichten 65 Waarderingsscore 0 Punten 6 In mijn werkkot heb ik een klein tussenverdiep gemaakt om materiaal op te stockeren. De draagbalk is 240cm van de muur gemonteerd en draagt op beide uiteinden.

Hij is 4 meter lang, 17cm hoog en 6 cm breed. Hierop ligt een houten planken vloer. Kan iemand mij zeggen hoeveel gewicht dit in totaal ongeveer kan dragen aub? alle sterktecalculators die ik vind zijn namelijk offline. Bedankt!:-o Lid geworden 4 jan 2011 Berichten 343 Waarderingsscore 1 Punten 0 Deze kende ik nog niet! Bedankt! Lid geworden 20 sep 2007 Berichten 7.952 Waarderingsscore 108 Punten 63 Zo zonder berekening kan ik zeggen dat een balk van 6x17cm niet hoog genoeg is voor een overspanning van 4,00m¹, zou minstens 20cm moeten zijn.

Lid geworden 15 aug 2009 Berichten 1.395 Waarderingsscore 35 Punten 48 archiklusser;1758409 wrote: Zo zonder berekening kan ik zeggen dat een balk van 6x17cm niet hoog genoeg is voor een overspanning van 4,00m¹, zou minstens 20cm moeten zijn. Had jij hier ook niet zo’n vuistregel van hoogte minimum 1/20ste van overspanning of zoiets? Lid geworden 2 dec 2009 Berichten 65 Waarderingsscore 0 Punten 6

Topicstarter Topicstarter

Dit dient niet om op te lopen enz he, alleen om wat materiaal op te stockeren. (Bedankt van de link ook!) Lid geworden 16 nov 2009 Berichten 5.143 Waarderingsscore 1 Punten 0 archiklusser;1758409 wrote: Zo zonder berekening kan ik zeggen dat een balk van 6x17cm niet hoog genoeg is voor een overspanning van 4,00m¹, zou minstens 20cm moeten zijn.

Dat zijn anders wel de balkjes waar menig oud huis de verdiepingsvloer mee gemaakt is. Lid geworden 20 sep 2007 Berichten 7.952 Waarderingsscore 108 Punten 63 bregt14;1758479 wrote: Dit dient niet om op te lopen enz he, alleen om wat materiaal op te stockeren. (Bedankt van de link ook!) Het is inderdaad een veelgebruikte ontwerpregel: hoogte 1/20e van de overspanning voor houten liggers en 1/40e voor stalen liggers.

Dat werkt prima voor normaal gebruik. Bij zware belasting kun je de ontwerpregel niet gebruiken. Je moet zelf maar zien wat je er mee doet, je weet nu in ieder geval dat de balken in principe zo’n 20 cm hoog zouden moeten zijn. Lid geworden 2 dec 2009 Berichten 65 Waarderingsscore 0 Punten 6

Topicstarter Topicstarter

Dank u van de informatie. Dit heb ik vandaag in elkaar gestoken. Dit dient alleen om wat kuipwerk en wat licht materiaal op te steken zodat het uit de weg ligt. Motorblokken zullen op de benedenverdieping blijven. 😛 Lid geworden 22 mrt 2006 Berichten 11.671 Waarderingsscore 1.865 Punten 113 : Berekening draagkracht houten balk

Hoever balken uit elkaar vlonder?

De afstand tussen de onderregels De afstand hangt af van het materiaal en de dikte van de balken. Hout: 21 mm dikte: om de 40 cm hart op hart; 25 mm dikte: om de 50 cm hart op hart; 28 mm dikte: om de 60 cm hart op hart.

Wat is de maximale overspanning?

overspanning, spanning, spanwijdte, burn-out overspanning Overspanning heeft meer betekenissen:

te overbruggen of overbrugde afstand van een ruimte elektrische spanning die groter is dan de toelaatbare spanning te hoge druk, bijvoorbeeld bij bezwijkproeven te enerverend of te werkzaam leven, burn out

1, Ook: spanning, spanwijdte. De overspanning is de te overbruggen afstand van een ruimte (afbeeldingen hierboven). Het gaat om de vrije ruimte die overspannen wordt tussen de steunpunten van een gewelf, kapconstructie, brug, viaduct, fundering e.d. Eng. span; vrije overspanning is clear span 2, Overspanning is de elektrische spanning die groter is dan de toelaatbare spanning (voltage), bijvoorbeeld groter dan 230 V. Bij blikseminslag kan de grote spanningspiek aangesloten apparatuur onklaar maken. Eng. overvoltage, excess voltage 3, Overspanning is een te hoge druk, bijvoorbeeld bij bezwijkproeven. Verg. overspannen water, Eng. overstressed (ook: ergens teveel nadruk op gelegd) 4, Overspanning in een te werkzaam leven: oorzaak van een burn out,

Hoeveel oplegging moet een houten balk hebben?

Oplegging van de balken: – Oplegging balken minimaal 11 cm (vuistregel 2/3 van vloerdikte). Klamplagen aan de muur mogen niet worden meegeteld. aantekeningen HTS (1977) Als het metselwerk niet in staat is de randspanningen die ontstaan op te nemen dan moeten we onder de balken hardere klinkers,o.i.d. toepassen die deze krachten wel kunnen opnemen. het onderwerp “Opleggingen op metselwerk” van het onderdeel “gevels – metselwerkgevels”.

Wat is maximale overspanning?

Overspanning van 6 m is het maximum – Zonet viel het woord ‘limiet’. In het geval van CLT is een overspanning van 6 meter het maximum, maar ideaal kan je die afstand al niet meer noemen. Voor CLT voelt een overspanning tussen 4,5 en 5 meter veel comfortabeler aan. Vertrekken van de eigenschappen van CLT en ga daarmee aan de slag

Hoeveel mag een balk doorbuigen?

Gelijkmatig verdeelde belasting – normale doorbuiging

Gelijkmatig verdeelde belasting, metalen balk op twee steunpunten – doorbuiging ≤ overspanning/300
Max. doorbuiging IPE 160 IPE 160
3,33 mm HEM 100 HEM 100
200 cm HEA 120 HEA 180
HEB 100 HEB 160