Overwaarde Huis Berekenen Rabobank

Overwaarde Huis Berekenen Rabobank

Wat kun je met overwaarde huis Rabobank?

Je kan de overwaarde ook inzetten om de verbouwing of verduurzaming van je woning te financieren. Of wil je bepaalde woningaanpassingen realiseren zodat je langer zelfstandig kan wonen.

Kan ik mijn overwaarde opnemen Rabobank?

Voordelen van het opnemen van overwaarde bij Rabobank? – Hieronder vind je een aantal voordelen van het opnemen van overwaarde bij Rabobank:

 1. Extra financiële ruimte: Het opnemen van overwaarde bij Rabobank geeft je extra financiële ruimte. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je wilt verbouwen of als je extra geld nodig hebt voor een grote aankoop.
 2. Geen verhuizing nodig: Als je overwaarde opneemt, hoef je niet te verhuizen. Dit kan erg prettig zijn als je bijvoorbeeld gehecht bent aan je huidige woning of als je liever niet verhuist vanwege de locatie.
 3. Renteaftrek: Als je het geld gebruikt voor de financiering van verbouwing of verduurzaming, dan kun je de hypotheekrente aftrekken van de belasting. Dit kan een voordeel opleveren ten opzichte van bijvoorbeeld een persoonlijke lening, waar de rente vaak hoger is.

“Als je overweegt om overwaarde op te nemen bij Rabobank, is het belangrijk om te weten dat er naast de rente nog andere kosten kunnen zijn” Henry Luigjes, senior Hypotheekcoach bij Zelf hypotheek afsluiten Op zoek naar mogelijkheden? Neem gerust even contact met ons op. Hier zijn zeven voorbeeldsituaties waarin het opnemen van overwaarde bij Rabobank wellicht een goede optie zou kunnen zijn:

 • Verbouwen: Als je wilt verbouwen of renoveren, dan kan het opnemen van overwaarde bij Rabobank een goede optie zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer financieren, of een uitbouw laten plaatsen.
 • Aflossen van schulden: Als je hoge schulden hebt met een hoge rente, dan kan het opnemen van overwaarde bij Rabobank een goede manier zijn om deze schulden af te lossen en zo geld te besparen op de rentelasten.
 • Aanvullen van pensioen: Als je met pensioen gaat, dan kan het opnemen van overwaarde bij Rabobank een goede optie zijn om je pensioen aan te vullen. Zo kun je bijvoorbeeld je maandelijkse inkomen aanvullen.
 • Studiekosten betalen: Als je kinderen gaat studeren of als je zelf een studie wilt volgen, dan kan het opnemen van overwaarde bij Rabobank een goede manier zijn om de studiekosten te financieren.
 • Financiering van een tweede woning: Als je een tweede woning wilt kopen, dan kan het opnemen van overwaarde bij Rabobank een goede optie zijn om deze woning te financieren.
 • Een nieuwe auto of caravan kopen: Als je een nieuwe auto of caravan wilt kopen, dan kan het opnemen van overwaarde bij Rabobank een goede manier zijn om deze aankoop te financieren.
 • Hulp aan kinderen of kleinkinderen: Als je kinderen of kleinkinderen financieel wilt ondersteunen, bijvoorbeeld door een schenking te doen of door te helpen bij de financiering van een woning, dan kan het opnemen van overwaarde bij Rabobank een goede optie zijn.

Wat komt er in de praktijk allemaal bij kijken bij het opnemen van de overwaarde bij Rabobank? In een paar pennenstrepen leggen we uit wat er bij het opnemen van de overwaarde op je huis bij een Rabobank hypotheek komt kijken:

 • Om overwaarde op te nemen bij Rabobank moet je een hypotheek afsluiten. De hoogte van deze hypotheek is gebaseerd op de waarde van je huis, de overwaarde die je hebt opgebouwd en wat op inkomen mogelijk is.
 • Nadat de hypotheek is afgesloten, ontvang je het geleende bedrag op je rekening. Dit bedrag kun je vervolgens gebruiken voor bijvoorbeeld verbouwingen, het aflossen van schulden, of andere doeleinden.
 • Je betaalt afhankelijk van de gekozen aflosvorm alleen rente (of rente en aflossing) over het bedrag dat je hebt opgenomen. De rente kan variabel of vast zijn, afhankelijk van wat je hebt afgesproken met Rabobank.
 • Aan het einde van de looptijd van de Rabobank hypotheek moet je het geleende bedrag terugbetalen. Indien het een aflossingsvrije lening was, dan kan dit bijvoorbeeld door het huis te verkopen, door te sparen gedurende de looptijd van de Rabobank hypotheek of door tussentijdse vrijwillige aflossingen.
You might be interested:  Maya Kalender Berekenen

Nog belangrijk: Als je overweegt om overwaarde op te nemen bij Rabobank, is het belangrijk om te weten dat er naast de rente nog andere kosten kunnen zijn. Hieronder staan enkele kosten die in rekening gebracht kunnen worden:

 1. Advieskosten: Voor het afsluiten van een hypotheek bij Rabobank heb je advies nodig. Hiervoor betaal je advieskosten. Heb je kennis van hypotheken? Dan kun je er ook voor kiezen om de hypotheek zonder advies te regelen.
 2. Notariskosten: Voor het afsluiten van een hypotheek moet er een hypotheekakte worden opgesteld. De notariskosten hiervoor kunnen behoorlijk oplopen.
 3. Taxatiekosten: Om de waarde van je huis te bepalen, kan het zijn dat er een taxatierapport nodig is. Ook hier zijn kosten aan verbonden.

Daarnaast is het goed om te weten dat het opnemen van overwaarde met een hypotheek ook risico’s met zich meebrengt. Zo kan de rente variabel zijn of de rente vast periode aflopen en kan deze dus stijgen, waardoor de maandlasten hoger worden. Ook is er geen garantie dat je huis in waarde blijft stijgen, waardoor het mogelijk is dat je huis minder waard wordt dan de hoogte van je hypotheek.

 • Als alternatief voor het opnemen van overwaarde via een hypotheek bij Rabobank, kun je overwegen om je huis te verkopen en kleiner te gaan wonen. Hierdoor ontvang je de overwaarde als eenmalige uitkering.
 • Een andere optie is om zelf ergens anders te gaan wonen en je huidige huis aan te houden en te verhuren (mits de middelen daarvoor aanwezig zijn). Hierbij ontvang je maandelijkse huurinkomsten die je kunt gebruiken om je inkomen aan te vullen.
 • Een derde alternatief is om te kijken of je in aanmerking komt voor een zogenaamde verzilverhypotheek. Hierbij kun je de overwaarde van je huis opnemen zonder dat je de lasten van een maandelijkse aflossing hebt. In plaats daarvan wordt de hypotheek pas afgelost als je komt te overlijden of verhuist.
 • Een vierde alternatief is om te sparen of te beleggen om zo een extra buffer op te bouwen voor later. Dit kan een goede optie zijn als je nog niet meteen de behoefte hebt om extra geld vrij te maken.

Het is belangrijk om de verschillende opties goed tegen elkaar af te wegen en te kijken welke het beste past bij jouw persoonlijke situatie. Een hypotheekspecialist van zelfhypotheekafsluiten.nl kan je hierbij helpen en adviseren wat de beste optie is voor jou.

Is het verstandig om de overwaarde van je huis op te nemen?

Want als de huizenprijzen gaan dalen, loop je het risico dat je huis onder water komt te staan. Bovendien krijg je in veel gevallen te maken met hogere maandlasten. Het is daarom verstandig om niet je volledige overwaarde op te nemen, én om je goed te laten adviseren door een hypotheekadviseur.

Is overwaarde woning belastingvrij?

Wanneer is de overwaarde van je huis belastingvrij? – In principe is de overwaarde van je huis altijd belastingvrij, maar gaat het om het vermogen wat er op je rekening staat aan het begin van het nieuwe jaar. Als dit meer is dan 50.000 euro als alleenstaande, of meer dan 100.000 euro als fiscaal partners, dan krijg je te maken met de Belastingdienst.

Wat is het nadeel van overwaarde opnemen?

Nadelen – Relatief hoge rente De rente van een opeethypotheek is relatief hoog (omdat de bank meer risico loopt) en niet aftrekbaar. Je kunt nooit de complete overwaarde opnemen De looptijd van de lening is praktisch oneindig. Daarom houden banken een flinke marge aan en krijgt men slechts een deel van de overwaarde uitgekeerd.

Je moet dus wel een flinke overwaarde hebben, wil je een aantrekkelijk bedrag overhouden. Je eet een deel van de erfenis op Het vermogen dat de eigenaar nalaat aan de erfgenamen gaat omlaag. Hij gebruikt het immers zelf. Dit is vaak de reden dat senioren slechts een deel van hun overwaarde willen aanspreken.

You might be interested:  Maandbedrag Energie Berekenen

Zo blijft er altijd wat achter. Men kan er natuurlijk ook voor kiezen om een deel van het vrijgekomen geld fiscaal voordelig aan de kinderen te schenken. Totale schuld groeit, kans op restschuld De hypotheekschuld wordt groter. Uiteraard rekent de bank rente over deze lening, maar die rente wordt steeds opgeteld bij de schuld.

De lening is bovendien aflossingsvrij. De bank gaat ervan uit dat dit allemaal met de verkoop van het huis wordt afbetaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan blijft de eigenaar – of zijn erfgenamen – met een restschuld achter. Kosten kunnen flink oplopen Uit onderzoek van het tv-programma Radar in maart 2021 bleek dat de kosten voor een opeethypotheek flink kunnen oplopen.

“Een verzilverhypotheek is er alleen voor mensen die het inkomen niet hebben om de hypotheek te verhogen. Door de hoge rente, en het rente op rente effect loopt de schuld snel op. De goedkoopste optie is je huidige hypotheek verhogen met bijvoorbeeld €100.000”, zei Michiel Lensink van hypotheekadviseur Ikbenfrits in een uitzending van Radar.

Hoeveel geld mag je opnemen bij de Rabobank?

Standaardlimiet geldautomaat – De limiet voor contant geld opnemen is standaard € 1.250 per week. Bij een Rabo RiantPakket is dit € 5.000, bij een Rabo JongerenRekening € 250. Bij geldautomaten van Geldmaat loopt de week van donderdag 0.00 uur tot woensdag 24.00 uur. Bij geldautomaten van andere Nederlandse banken en buitenlandse banken gelden soms lagere limieten om geld op te nemen.

Wat kost het om de overwaarde opnemen?

Overwaarde hypotheek gebruiken Is de marktwaarde (netto verkoopopbrengst) van je woning momenteel hoger dan de resterende schuld van de hypotheek die je erop hebt afgesloten? Dan is er sprake van overwaarde. Deze overwaarde kun je op verschillende manieren inzetten.

Zo gebruiken de meeste mensen hun overwaarde om er een volgende woning van te kopen of een verbouwing te financieren. Maar je kunt ook financiële zekerheid creëren. Wij vertellen je graag wat je allemaal kunt doen met je overwaarde. Zodra je jouw huis verkoopt, komt ook je eventuele overwaarde vrij. Deze overwaarde dien je volgens de te gebruiken om een volgend huis te kopen.

Alleen dan kun je onder voorwaarden de rente over je hypotheek volledig aftrekken van de inkomstenbelasting. Gebruik je jouw overwaarde niet voor de aankoop van een andere woning? Dan mag je alleen de hypotheekrente aftrekken over de koopsom mín de overwaarde.

 1. Voorbeeld Je oude woning heeft een overwaarde van € 100.000.
 2. Je koopt een nieuwe woning van € 400.000.
 3. Dan kun je over een hypotheek of lening van maximaal € 300.000 (€ 400.000 – € 100.000) de rente aftrekken.
 4. Wil je meer lenen dan € 300.000? Dan mag je over het bedrag dat je hierboven leent geen rente aftrekken.

Naast het verkopen van je huidige woning en het, kun je ook je huidige woning behouden en er een tweede huis (of vakantiehuis) bijkopen. Je kunt je hypotheek in dat geval verhogen met het bedrag dat je aan overwaarde hebt. Uiteraard is dit alleen mogelijk als je de hogere maandlasten van de nieuwe hypotheek op een verantwoorde manier kunt dragen.

 1. Daarnaast zal de geldverstrekker eisen dat de tweede woning als onderpand voor de lening dient.
 2. Onze hypotheekadviseurs kunnen kijken wat jouw mogelijkheden op dit gebied zijn.
 3. Of je nu een aanbouw aan je huis wilt realiseren, de tuin eens op de schop wilt nemen of droomt van een nieuwe keuken, het kan interessant zijn om je overwaarde in te zetten voor de van je huis.

Als je voldoende overwaarde hebt, kun je mogelijk je hypotheek verhogen en het geld dat vrijkomt laten storten in een, Je doe je door een tweede hypotheek af te sluiten of door, Het is mogelijk om de overwaarde op je woning te gebruiken om je huidige consumptieve schulden af te lossen. Gezien je voor dit soort leningen en kredieten vaak een hoge rente betaalt, kan het verhogen van je hypotheek, een tweede hypotheek of een opeethypotheek verstandig zijn.

 • Als je voor één van deze drie opties kiest, is de rente vaak een stuk lager dan de rente die je betaalde voor je schulden.
 • Het is wel goed om rekening te houden met het feit dat je de rente voor dergelijke leningen niet fiscaal kunt aftrekken, tenzij deze zijn gebruikt voor de eigen woning.
 • Het is in de huidige huizenmarkt voor starters op de woningmarkt moeilijk om een woning te bemachtigen.
You might be interested:  Pvc Vloer Kosten Berekenen

Je kunt je overwaarde daarom ook gebruiken om je (klein)kind aan een huis/hypotheek te helpen. Dit doe je door de overwaarde te gebruiken voor een lening of een, Houd er wel rekening mee dat dit invloed heeft op jouw eigen (hypothecaire) mogelijkheden voor de toekomst.

Het is daarom verstandig om je hier eerst uitgebreid over te laten adviseren. Ga jij bijna met pensioen en wil je meer financiële ruimte? Dan kun je de overwaarde van je woning hiervoor benutten door middel van een, Dat is een hypotheekproduct voor senioren die meer financiële ruimte willen creëren. Bijvoorbeeld om hun pensioen aan te vullen of om hun (klein)kinderen financieel te ondersteunen.

Daarnaast kan de overwaarde ook worden ingezet om je woning levensloopbestendig te maken. Denk dan bijvoorbeeld aan het installeren van een traplift, je woning drempelloos maken of energiebesparende maatregelen toepassen. Om de overwaarde te kunnen verzilveren, zijn het inkomen, de woningwaarde en de resterende hypotheekschuld leidend.

Is je hypotheekschuld kleiner geworden ten opzichte van de waarde van je woning? Dan loopt je geldverstrekker minder risico en kom je mogelijk in aanmerking voor rentekorting. Je geldverstrekker kan jou in dat geval in een lagere risicoklasse plaatsen, met een lager rentetarief. Op die manier bespaar je op je maandlasten.

Houd er rekening mee dat niet alle geldverstrekkers de automatisch aanpassen, daar moet je in sommige gevallen zelf achteraan gaan. Je kunt je overwaarde ook (deels) opnemen om ermee te doen wat jij wilt. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een nieuwe auto of een rondreis maken in een ver land. Niet alle geldverstrekkers werken hieraan mee. Vaak kun je maar tot 80% van de waarde van je woning overwaarde opnemen.

Het is verstandig om goed na te denken over het lenen van geld voor consumptieve uitgaven. Zeker als je het uitgeeft aan vluchtige dingen, zoals een auto die al snel minder waard wordt. Je zit namelijk toch weer voor dertig jaar aan een hypotheek vast. Daarnaast is de rente die je betaalt over de opname van je overwaarde niet fiscaal aftrekbaar.

Stel je gaat je woning verkopen om vervolgens (weer) te gaan huren. In dat geval wordt de eventuele overwaarde van je woning belastingvrij aan jou uitbetaald. Dit geld kun je op je spaarrekening zetten of beleggen, maar je bent ook vrij om dit geld uit te geven hoe jij dat wilt.

Als je ervoor kiest om de overwaarde op je spaarrekening te zetten, moet je wel rekening houden met eventuele vermogensbelasting. Je mag tot € 50.650 (2022) belastingvrij op je spaarrekening hebben staan. Heb je meer dan dat gespaard? Dan betaal je vermogensbelasting. Voor partners betekent dit dus dat je in totaal een bedrag van € 101.300 (2022) belastingvrij op je spaarrekening mag hebben.

Hoe hoger je boven het belastingvrije vermogen uitkomt, des te hoger het percentage dat je aan belasting betaalt. Als peildatum geldt het vermogen dat je op 1 januari hebt. We vatten graag nog even voor je samen op welke manieren je jouw overwaarde kunt opnemen.

De makkelijkste methode is door je huidige woning te verkopen, waardoor de overwaarde automatisch vrijkomt (mits je deze niet gebruikt voor een nieuwe woning). Ook kun je je overwaarde opnemen via een hypotheek door je huidige hypotheek te verhogen of door een tweede hypotheek af te sluiten. Houd hierbij rekening met een aantal bijkomende kosten, zoals de kosten voor het hypotheekadvies, taxatiekosten en notariskosten.

Deze kosten kun je vaak meefinancieren in je hypotheek. Denk jij eraan om je overwaarde op te nemen? Onze adviseurs helpen jou graag verder. Tijdens een vrijblijvend oriëntatiegesprek bespreken zij met jou de mogelijkheden en de beste opties. Meer weten? Plan dan een kosteloze en vrijblijvende afspraak bij een vestiging bij jou in de buurt.