Prijs Plafond Energie Berekenen

Prijs Plafond Energie Berekenen
Besparen met het prijsplafond energie – Vanaf 1 januari 2023 geldt het energieprijsplafond. Voor gas betaal je € 1,45 per kuub tot 1.200 kuub. Voor elektriciteit € 0,40 per kWh tot 2.900 kWh. Boven die grenswaarden betaal je de tarieven die je hebt afgesproken met je energiemaatschappij.

Hoe bereken je het prijsplafond?

Profiteren huishoudens met dynamische tarieven van prijsplafond? – Op het moment dat de maximumprijs wordt toegepast op elk uur, betalen consumenten met dynamische tarieven gemiddeld gezien een lager bedrag dan de maximumprijs. Ze profiteren namelijk nog steeds van het voordeel van dynamische tarieven als de prijs laag is, maar hebben niet het nadeel van de hoge prijzen op sommige momenten.

Daarom stelt het kabinet in een brief voor om uit te gaan van ‘een op volume gewogen prijs over de zogenoemde verrekenperiode van maximaal 1 jaar.’ Zo wordt voorkomen dat consumenten met dynamische tarieven direct van het prijsplafond profiteren zodra stroom of gas een uur of dag duur is, en winst in eigen zak steken wanneer de prijzen onder die van het prijsplafond liggen.

Concreet: per maand wordt gekeken naar de gemiddelde prijs per kuub of kilowattuur die is betaald in die maand. Komt dat gemiddelde uit boven € 1,45 per kuub gas of € 0,40 per kWh stroom, dan gaat het prijsplafond in. Blijft het eronder, dan gebeurt er niks.

Hoeveel kost energie plafond?

Prijsplafond voor gas, stroom en stadsverwarming In 2023 geldt er een prijsplafond op energie voor huishoudens en andere kleinverbruikers. Dit betekent dat zij tot een bepaald gebruik niet meer betalen dan een maximale prijs voor gas, stroom en stadsverwarming.

€ 0,40 per kWh elektriciteit; € 1,45 per m 3 gas; € 47,38 per GJ stadswarmte.

De meeste huishoudens krijgen hierdoor korting op hun energierekening. De overheid betaalt deze korting. Huishoudens en andere kleinverbruikers hoeven niets te doen om deze korting te krijgen. Maximumtarieven prijsplafond Wie meer energie verbruikt, betaalt daarvoor het tarief uit het energiecontract.

Wat kost stroom boven plafond?

Ik heb zonnepanelen en lever energie terug. Hoe werkt dit samen met het prijsplafond? – Als je zonnepanelen hebt saldeer je op jaarbasis. Het prijsplafond wordt na salderen toegepast. Dat betekent dat de zelf opgewekte en teruggeleverde energie in mindering moet komen op de van de energieleverancier afgenomen energie.

 • Je krijgt dan meestal* dezelfde vergoeding voor de teruggeleverde energie als de op dat moment geldend leveringstarief inclusief belastingen.
 • Voor een zonnepaneeleigenaar die te maken heeft met wisselende energietarieven heeft dat in 2022/2023 de volgende uitwerking: Voorbeeld: • Je hebt een variabel contract en je energiecontract loopt van 1 april 2022 tot 1 april 2023 • In de periode van 1 april 2022 tot 1 januari 2023 betaal je voor stroom €0,65 per kWh (incl.

belastingen). Per 1 januari 2023 betaal je €0,80 per kWh (incl. belastingen) • Je levert binnen je energiejaar** 2.900 kWh terug met je zonnepanelen en je hebt binnen datzelfde termijn 3.500 kWh afgenomen van de leverancier. • De verbruiksgrens van het prijsplafond voor de periode 1 januari 2023 tot 1 april 2023 is 887 kWh.

Periode Prijsplafond Prijs Verbruik (kWh) Teruglevering (kWh) Netto verbruik (kWh) Energienota
1 april 2022 – 31 december 2022 Nee € 0,65 2000 2500 -500 – € 325,-
1 januari 2023 – 1 april 2023 Ja € 0,40 1500 400 887 € 354,80
1 januari 2023 – 1 april 2023 Nee € 0,80 3500 2900 213 € 170,40
€ 200,20***

Energieleveranciers zijn verplicht om op op jaarbasis te salderen. Ze zijn wel vrij om te bepalen tegen welk tarief of tariefsperiode zij het salderen toepassen. Volgens de Autoriteit, Consument en Markt (ACM) moeten leveranciers wel transparant zijn op welke wijze en tegen welk tarief zij het salderen toepassen.

You might be interested:  P Waarde Berekenen

Hoeveel gas mag je verbruiken prijsplafond per maand?

Het prijsplafond exact berekend: dit mag je per maand verbruiken (en ja dit is verschillend) Voor komend jaar heeft het kabinet een energieplafond ingesteld. Hierdoor is er een maximumbedrag dat huishoudens betalen voor gas en elektriciteit. Voor gas is dit 1,45 euro per kuub, terwijl je per KWh stroom maximaal 0,40 euro gaat betalen. Belangrijk om te weten: er is een maximum gesteld aan het verbruik waarvoor het prijsplafond geldt.

Hoeveel gas mag je verbruiken prijsplafond?

De maand maart biedt een nieuwe uitdaging om je verbruik van gas en stroom in de hand te houden. Onder het prijsplafond voor energie betalen huishoudens maximaal 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kWh stroom. Dit geldt tot een jaarverbruik van 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom.

Maar dat verbruik wordt op maandbasis bijgehouden. Als een huishouden met het energieverbruik boven de volumelimieten uitkomt, gaat de marktprijs van de energieleverancier gelden. Door de daling van groothandelsprijzen in de afgelopen maanden stellen energieleveranciers hun variabele tarieven weliswaar bij, maar in veel gevallen liggen de prijzen deze maand nog boven de maximumtarieven van het prijsplafond.

Het moment waarop de jaarafrekening van de energienota wordt vastgesteld is bij dit alles van groot belang, Dat moment verschilt per klant en hangt doorgaans samen met de datum waarop je bij een energieleverancier klant bent geworden. Bij de volumegrenzen van het prijsplafond wordt niet gekeken naar het kalenderjaar 2023, waarbij aan het eind van het jaar de balans wordt opgemaakt.

 1. In plaats daarvan heeft de overheid voor elke dag van het jaar een gestandaardiseerd dagverbruik vastgesteld.
 2. Voor de volumelimiet van het prijsplafond wordt gekeken naar de optelsom van alle standaarddagen tot de datum van de jaarafrekening.
 3. Vervolgens vergelijkt je energieleverancier dit met het feitelijke verbruik.

Zit je met het feitelijke verbruik boven het standaardniveau tot het moment van de jaarafrekening, dan betaal je over het extra volume de marktprijs van je energieleverancier. Voor de periode ná de jaarafrekening tot het eind van het jaar heb je een standaard restbudget voor het energieverbruik dat wordt vergeleken met je feitelijke verbruik.

Hoe werkt de prijs plafond?

Uitzonderingen en onduidelijkheden 15 december 2022 16:39 Aangepast 17 maart 2023 14:45 Per 1 januari gaat het prijsplafond voor energie in. Huishoudens betalen dan in principe maximaal 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kilowattuur stroom. Maar de regeling is best ingewikkeld en daarom zijn er veel vragen bij ons binnengekomen.

De zeven belangrijkste beantwoorden we hier. Eerst even de basis. Het prijsplafond is bedacht zodat mensen met een hoge energierekening een tegemoetkoming krijgen van de overheid. Op papier kun je profiteren van de maximumtarieven tot een verbruik van 1200 kuub gas en 2900 kWh stroom per jaar. Ga je daar overheen, dan moet je het tarief betalen uit je contract.

Dat klinkt relatief simpel, maar deze week bleek dat de regeling in de praktijk een stuk ingewikkelder is dan eerder gedacht.

Hoe zit het met prijsplafond en zonnepanelen?

Hoe werkt het prijsplafond met zonnepanelen? – Coolblue Energie We leggen uit hoe het prijsplafond werkt als je zonnepanelen hebt. Het prijsplafond met zonnepanelen gaat namelijk pas in na saldering, maar is ook afhankelijk van de datum waarop je de eind-/jaarrekening krijgt.

Verbruik onder het prijsplafond Wat als je over het maximale verbruik gaat? Wat als je jaarrekening middenin het jaar valt? Wat betekent dit voor je eindafrekening? Bespaar meer op je energierekening

Stel, je energiecontract loopt van 1 januari 2023 tot 31 december 2023 en je verbruikt 3.500 kWh per jaar. Met je zonnepanelen lever je in deze periode 2.000 kWh terug. Dan komt je precieze verbruik uit op 1.500 kWh. Dit valt ruim onder het afgesproken maximale verbruik van 2.900 kWh van het prijsplafond, waardoor je het plafondtarief betaalt. Heb je zonnepanelen, maar ga je wel over het maximale verbruik? Dan betaal je over het je verbruik boven het verbruiksplafond de actuele tarieven. Bijvoorbeeld: je verbruikt 5.200 kWh per jaar en levert met je zonnepanelen 2.000 kWh terug. Dan komt je precieze verbruik uit op 3.200 kWh. Natuurlijk kan jouw eind-/jaarafrekening op een andere datum volgen dan 31 december. Bijvoorbeeld: 28 april. In dit geval moet je het prijsplafond zien als 2 losse periodes. Je jaarrekening splitst het jaar in 2 delen. Het eerste deel van het jaar hoort bij het oude contract, waarna je nieuwe contract ingaat op 28 april.

You might be interested:  Watt Naar Ampere Berekenen

We leggen je het uit in dit voorbeeld. In dit voorbeeld loopt de eerste periode van 1 januari tot en met 27 april 2023. Hier geldt het maximum van 647 m³ voor gas en 1.074 kWh voor elektriciteit. De tweede periode loopt van 28 april tot en met 31 december 2023. Hierbij is het maximum 553 m³ en 1.825 kWh.

In beide gevallen salderen we de energie die je in die periode hebt verwekt. Verbruikte je in de eerste periode 1.502 kWh, maar leverden je zonnepanelen 600 kWh? Dan kom je uit op een totaalverbruik van 903 kWh. Dit valt onder het prijsplafond. Verbruik je in de periode meer en wek je niet genoeg energie op om onder het plafond te blijven? Dan betaal je de prijs over het deel die op jouw tarievenblad staat over het teveel verbruikte deel. Op je eindafrekening staat je verbruik en teruglevering over een jaar. Het prijsplafond gaat op 1 januari 2023 in. Dan lezen wij je meterstanden uit. Je verbruik voor 1 januari 2023 valt niet onder het prijsplafond. Daarvoor geldt de prijs uit jouw contract. Met zonnepanelen bespaar je veel energiekosten, maar wist je dat jouw tv ontvanger misschien nog wel onnodig veel energie verbruikt? Zo kan hij voor een sluipverbruik van wel € 60,- per jaar zorgen. We vertellen je graag alles over hoe jij ook meer energie kunt besparen : Hoe werkt het prijsplafond met zonnepanelen? – Coolblue Energie

Hoeveel kuub gas per dag prijsplafond?

Wat is het maximaal verbruik van het aantal kuub en kWh? – Een prijsplafond houdt in dat er een vaste prijs is ingesteld voor de energierekening, mits je onder een bepaald verbruik blijft. Er is dus vanaf begin 2023 een maximum kWh en een maximum m3 ingesteld.

 1. In Nederland is dit maximaal 2.900 kWh stroom en 1.200 m3 gas.
 2. Verbruik je meer? Dan betaal je bovenop de prijs van het prijsplafond de extra kWh’s en m3 die je hebt verbruikt.
 3. De prijzen die je betaalt zijn maximaal €1,45 voor een kuub gas en €0,40 voor een kWh stroom.
 4. Voor het deel dat je over het prijsplafond heen bent gegaan, betaal je de marktwaarde die op dat moment geldt.

Wanneer je een vast contract hebt afgesloten waarbij de prijs lager ligt dan het prijsplafond, betaal je gewoon het afgesproken maandelijkse bedrag. Het prijsplafond is dan niet van toepassing op jouw situatie. Deze regeling zal gelden voor huishoudens, ZZP’ers, winkels, verenigingen, een deel van het MKB en kleine maatschappelijke organisaties.

 1. Eerst zou het prijsplafond niet gelden voor huizen die zijn aangesloten op het warmtenet, maar ook deze huizen kunnen nu een beroep doen op deze regeling.
 2. Voor deze huishoudens geldt dat het tarief wordt gekoppeld aan het prijsplafond voor gas en dat zij €47,39 gaan betalen per gigajoule warmte.
 3. De plannen hiervoor worden nog uitgewerkt, het is dus nog niet duidelijk hoe hoog het verbruik mag zijn.

Ook voor huizen met blokverwarming wordt nog gekeken naar de mogelijkheden.

Wat is het prijsplafond 2023?

U bevindt zich hier: Home Actueel Nieuws Vanaf 1 januari lagere energierekening door verruimd prijsplafond Nieuwsbericht | 04-10-2022 | 15:00 Vanaf 1 januari 2023 geldt een prijsplafond op energie voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers. Voor gas wordt het maximale tarief € 1,45 per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub.

You might be interested:  Human Design Berekenen Nederlands

Wie profiteert van het prijsplafond?

Het prijsplafond voor de energierekening is met name gunstig voor eenpersoonshuishoudens en personen die in een kleine of nieuwere woning wonen. Uit woonprofielen die het CBS construeerde, blijkt dat het grootste deel van deze huishoudens minder verbruikt dan het plafond.

Is het energie plafond inclusief energiebelasting?

Jouw energierekening uitgelegd en prijsplafond Halverwege 2021 zijn de energieprijzen flink gaan stijgen. Na corona was er in de wereld meer vraag naar energie. En de spanningen met Rusland, een grote leverancier van gas, liepen op. In februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen.

 1. Sindsdien zijn de energieprijzen enorm gestegen, tot wel 3 of 4 keer hoger dan begin 2021.
 2. Dit jaar (2023) zijn ze weer wat aan het dalen.
 3. Omdat steeds meer mensen door de hoge energieprijzen in de problemen dreigen te komen, heeft de overheid voor 2023 een prijsplafond ingesteld.
 4. Volgens berekeningen van Milieu Centraal gaat een huishouden met een gemiddeld energieverbruik dit jaar maximaal zo’n 230 euro per maand aan energiekosten betalen.

Het prijsplafond is tijdelijk en geldt alleen in 2023. Het prijsplafond is vanaf 1 januari 1,45 euro voor gas tot een verbruik van 1200 m3 gas en 0,40 euro voor stroom tot een verbruik van 2900 kWh Let op: dat betekent niet dat de energierekening laag wordt.

Energie besparen blijft daarom belangrijk. Deze prijzen zijn inclusief de energiebelasting en btw. Reken het uit Benieuwd wat het prijsplafond voor jouw energierekening betekent? Vul de vragen in en ontdek hoeveel jij in 2023 gaat betalen. De plafondprijzen gelden alleen als je onder het verbruiksplafond van 1200 m3 gas en 2900 kWh stroom blijft.

Voor de praktische uitvoering is het verbruiksplafond opgedeeld in twee periodes waarin wordt bepaald hoeveel energie je hebt verbruikt. De eerste periode loopt van 1 januari tot aan de datum van je jaarafrekening en de tweede periode loopt vanaf de jaarrekening tot en met 31 december 2023.

De datum waarop je de jaarafrekening krijgt, is afhankelijk van de startdatum van je energiecontract en is dus voor iedereen verschillend. Om het plafond per periode te kunnen berekenen, heeft de overheid dagplafonds vastgesteld voor het verbruik per dag. Deze zijn gebaseerd op het gemiddelde energiegebruik in een gemiddelde woning voor die specifieke dag; er wordt dus rekening mee gehouden dat je op winterdagen meer energie verbruikt dan op zomerdagen.

Je energiebedrijf berekent jouw verbruiksplafond uit door alle dagplafonds in de betreffende periode bij elkaar op te tellen. Heb je zonnepanelen? Voor het bepalen van het verbruiksplafond wordt per periode de (in die periode) teruggeleverde stroom afgetrokken van de stroom die je uit het stroomnet hebt afgenomen.

 1. Om je in een van beide periodes boven het verbruiksplafond? Dan betaal je voor het verbruik boven de plafondgrens de (hoge) prijzen van je energiecontract.
 2. Let op: kom je in de eerste periode boven het verbruiksplafond uit? Dan kun je dit niet compenseren door in de tweede periode zuiniger met energie te zijn.

Wil je weten hoe hoog jouw verbruiksplafonds zijn in de twee periodes? Bereken het met de tool hieronder. Ontdek hoe hoog jouw verbruiksplafonds tot en vanaf je jaarrekening zijn.

Hoe werkt het prijsplafond bij Essent?

Het prijsplafond voor stroom geldt tot een verbruik van 2.900 kWh per jaar. Tot deze grens betaal je een maximum tarief. Verbruik je meer, dan betaal je daarvoor het tarief van je leverancier: tot een verbruik van 2.900 kWh stroom betaal je maximaal 0,40 cent per kWh.

Is het prijsplafond inclusief btw?

Wat is het prijsplafond voor energie ? – Vanaf 1 januari 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. In dat geval betaal je jouw actuele energietarieven alleen voor de kWh stroom en m³ gas die je verbruikt boven het vastgestelde energieplafond. Deze grens is bepaald op 2.900 kWh stroom en 1.200 m³ gas.