Radiator Capaciteit Berekenen

Radiator Capaciteit Berekenen
De capaciteit voor uw radiator berekenen – Om te beginnen moet u weten hoe groot uw ruimte is in kubieke meters. Dit berekent u door de lengte maal de breedte maal de hoogte te doen. Dit getal vermenigvuldigt u daarna met de wattage die past bij de ruimte.

Hoeveel watt per vierkante meter verwarming?

Stap 2: bepaal de gewenste temperatuur in de ruimte

Ruimte Aanbevolen temperatuur Benodigd vermogen
Badkamer 24°C 93 Watt per m³
Woonkamer, studeerkamer 22°C 85 Watt per m³
Keuken 20°C 77 Watt per m³
Toilet, slaapkamer, gang 18°C 70 Watt per m³

Hoeveel watt radiatoren woonkamer?

Ben je klaar om nieuwe radiatoren te kiezen? Bereken eerst over welke capaciteit ze moeten beschikken om de kamers van jouw woning optimaal te verwarmen. Zo ben je zeker dat je de warmste keuze maakt! We leggen je hieronder stap voor stap uit hoe je te werk gaat.

Cruciaal voor een lekker warme kamer Het vermogen van een radiator bepaalt in hoeverre die in staat is om een bepaalde kamer te verwarmen. Die capaciteit verschilt van kamer tot kamer, en hangt onder meer af van de grootte van de ruimte en de gewenste temperatuur. Daarom bereken je het vermogen het best voor elke ruimte apart.

Hoe het vermogen van je radiator berekenen? Bereken om te beginnen het volume van elke kamer door de lengte te vermenigvuldigen met de breedte en de hoogte van de ruimte. Het resultaat is de grootte van de ruimte in kubieke meters. Bepaal vervolgens de gewenste temperatuur voor elke kamer en leid af wat het vereiste wattage per kubieke meter is.

You might be interested:  Voorschot Energie Berekenen

woonkamer en bureau: 22 °C / 85 Watt slaapkamer: 18 °C / 70 Watt keuken: 20 °C / 77 Watt badkamer: 24 °C / 93 Watt

Eens je het volume van alle kamers en het nodige wattage per kubieke meter hebt achterhaald, vermenigvuldig je het aantal kubieke meters van alle kamers met de hoeveelheid Watt per vierkante meter. Het resultaat is een benadering van de capaciteit van je radiator.

  • Wanneer je een hogere of lagere temperatuur wil, kun je het vermogen corrigeren door er tien procent bij te tellen of af te trekken per twee graden Celsius.
  • Product Configurator Kun je nu eindelijk een radiator kiezen? Hou er rekening mee dat er nog meer factoren meespelen zoals het isolatieniveau van je woning, de oriëntatie, het type woning en het aantal vensters.

Om nog preciezer te werk gaan kun je daarom altijd gebruik maken van de Product Configurator van Vasco. Dat bespaart je meteen heel wat rekenwerk! De tool laat namelijk toe om zowel de benodigde wattage per ruimte te berekenen, als het selecteren van radiatoren die passen bij dat vermogen.

Hoeveel radiatoren minimaal open?

Hoeveel radiatoren moeten er open staan? – Je hoeft niet alle radiatoren open te zetten. Het belangrijkste is dat alle radiatoren in de ruimte waar de thermostaat zit wel open staan. Verder mogen alle andere radiatoren gewoon dicht gedraaid worden.

Hoeveel warmte geeft een radiator af?

75/65/20°C – Alle moderne ketels stoken vaak niet hoger dan 75°C. Het water minder heet stoken kost minder energie en is beter voor het milieu. De warmteafgifte 75/65/20°C is een normwaarde waarbij de radiator een aanvoertemperatuur heeft van 75°C, een retourwatertemperatuur van 65°C bij een omgevingstemperatuur van 20°C.