Rc Waarde Berekenen Excel

Rc Waarde Berekenen Excel

Hoe hoog moet Rc waarde zijn?

Wat is Rc-waarde? En wat is de eenheid? – De Rc-waarde geeft het isolerend vermogen aan van de hele constructie, bijvoorbeeld het dak, de vloer of de spouwmuur. Hoe hoger het getal, des te meer warmte wordt er binnengehouden. En nee, Rc-waarde is niet hetzelfde als de Rd-waarde! Daarover lees je verderop meer.

  1. Er gelden wettelijke normen voor de Rc-waarde.
  2. Bij dakisolatie binnen nieuwbouwwoningen geldt in 2022 bijvoorbeeld een Rc waarde van 6,0 of meer.
  3. Voor dakisolatie in bestaande woningen geldt een minimale Rc-waarde van 2,0.
  4. Over het algemeen geldt dat een Rc-waarde van 3,5 voor goede isolatie zorgt.
  5. Om de woning energieneutraal te maken, heb je minimaal 6,0 Rc-waarde nodig voor dakisolatie.

Ook de vloer is een belangrijk onderdeel voor energieneutraal wonen. Daarvoor adviseert Mileu Centraal een Rc-waarde van 3,5 tot 5, met schuimbeton is dat bijvoorbeeld goed mogelijk.

Materiaal dakisolatie Dikte Isolatiewaarde
Glaswol 13 cm 4
Steenwol 13 cm 4
Thermokussens met folie 12 tot 16 cm 4
PIR 8 cm 4
PUR 13 cm 4

table>

Materiaal vloerisolatie Dikte Isolatiewaarde Schuimbeton bij vervangen houten vloer 40 cm 3,5 Rc-waarde en 3,5 Rd-waarde Icynene H2Foam Lite voor isolatie onderkant betonvloer 15 cm 3,48 Rc-waarde

table>

Materiaal vloerisolatie Dikte Isolatiewaarde Aminotherm 50 mm 1,47 Rc

Wat is de Rc waarde van mijn woning?

Zo komt u achter uw isolatiewaarde – Sinds 2021 is het energielabel voor woningen vernieuwd. Daarin staat de Rc-waarde van elk onderdeel van de woning duidelijk vermeld. Als u geen nieuw energielabel heeft, kunt u een vakman laten onderzoeken hoeveel isolatie u heeft. Maar sommige dingen kunt u ook zelf bekijken. Hieronder wat tips om zelf een idee te krijgen hoeveel isolatie u heeft.

Wat is een goede RC?

De beste RC merken RCxxl richt zich alleen op RC auto’s, het aanbod bestaat dus uit veel verschillende merken die allemaal gespecialiseerd zijn in bestuurbare auto’s. Er zijn merken verkrijgbar voor starters maar ook topmerken voor de gevorderde gebruiker, waaronder: Arrma RC. Team Corally.

Welke Rc waarde bij verbouwing?

Dakkapellen – Bij het oprichten of geheel vernieuwen van een dakkapel of van een bijbehorend bouwwerk gelden, volgens artikel 5.6 lid 3 van het Bouwbesluit voor thermische isolatie, de nieuwbouweisen, oftewel:

Rc = 3,7 m 2,K/W voor een vloer; 4,7 m 2,K/W voor een gevel en 6,3 m 2,K/W voor een dak.

Bij het vernieuwen of vervangen van ramen, deuren en kozijnen geldt een U-waarde van ten hoogste 2,2W/m 2,K. Voor de luchtvolumestroom geldt het rechtens verkregen niveau.

Hoe kan ik isolatie controleren?

Waarom spouwmuurisolatie controleren? – Als u een woning heeft die tussen 1920 en 1976 gebouwd is dan is de kans groot dat u spouwmuren heeft die niet geïsoleerd zijn. Alvorens een isolatiebedrijf tot het isoleren van de spouw overgaat is het belangrijk om de spouwmuren te controleren.

Camera onderzoek. Wilt u zeker weten of de spouwmuur van uw woning juist wel of niet geïsoleerd is dan is een zogenaamd endoscopisch onderzoek de meest betrouwbare manier om bevestiging te krijgen. Een kleine camera wordt via een gaatje in de muur gebracht en laat direct zien of de spouwmuur van isolatie is voorzien. Als er van isolatie geen sprake is dan kan men direct vaststellen hoe de algemene staat van onderhoud van de spouwmuur is. Eventuele spouwmuurvervuiling wordt opgespoord en indien mogelijk verwijderd. Een endoscopisch onderzoek van uw spouwmuur kan het isoleren van de spouwmuren positief ten goede komen. Vaak is de spouwmuurisolatie controle inbegrepen bij de kosten van het isolatiebedrijf dat u de werkzaamheden laat uitvoeren. Kleurverschil, door gaten, in de gevel. Naast een camera onderzoek is het in principe ook mogelijk om zelf te constateren of de gevel wellicht geïsoleerd is. Aangezien spouwmuurisolatie via kleine gaatjes aan de buitenzijde van de gevel in de muur wordt geblazen en/of gespoten, blijf je altijd kleine kleurverschillen zien op de plaatsen waar de gaatjes werden aangebracht. Bent u er niet helemaal zeker van dan kunt u natuurlijk ook aan de vorige eigenaar van uw woning vragen of deze wellicht spouwmuurisolatie werkzaamheden uit heeft laten voeren. Bovendien zal in het energielabel, dat tegenwoordig verplicht is, beschreven zijn welke isolerende maatregelen de woning heeft.

You might be interested:  Overuren Uitbetalen Berekenen

Wat is de Rc waarde van een spouwmuur?

Welke isolatiewaarde is goed – De warmteweerstand, ook wel Rc-waarde genoemd, wordt bij muren uitgedrukt in m2K/W. Hoe hoger de Rc-waarde is, hoe minder warmte er per vierkante meter en per graad temperatuurverschil door de muur zal verdwijnen. Als voorbeeld;

Enkelsteens muur, Rc-waarde van 0,19 m2K/WSpouwmuur zonder isolatie, Rc-waarde van 0,35 m2K/WSpouwmuur met 40 mm isolatiemateriaal, Rc-waarde van 1,35 m2K/WNieuwbouwwoningen moeten volgens het bouwbesluit een Rc-waarde hebben van minstens 4,5 m2K/WZeer energiezuinige huizen, passiefhuizen kunnen zelfs boven de 10 m2K/W komen

Afhankelijk van de beschikbare ruimte in uw spouwmuur, en het gebruikte isolatiemateriaal kan de haalbare isolatiewaarde voor uw spouwmuur worden berekend. Wilt u weten wat de hoogst haalbare isolatiewaarde voor uw spouwmuur is? Onze isolatiedeskundigen komen graag bij u kijken en laten u de mogelijkheden zien. Voor passend en eerlijk advies kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.

Welke Rc waarde Bouwbesluit?

Het bouwbesluit over isolatie en Rc-waarde | De Isolatieshop Het isoleren van een gebouw heeft veel voordelen. Je energierekening wordt lager, het wooncomfort verbetert aanzienlijk en het is duurzamer voor de omgeving. Toch is er ook wettelijk vastgesteld waar de thermische isolatie () van een gebouw aan moet voldoen.

Constructie Nieuwbouw Renovatie
Gevels 1 Rc 4,7 m2K/W Rc 1,4 m2K/W
Daken 2 Rc 6,3 m2K/W Rc 2,1 m2K/W
Vloeren 3 Rc 3,7 m2K/W Rc 2,6 m2K/W

Deze richtlijnen gelden voor vrijwel alle gebouwen waar langdurig personen verblijven. Denk aan woningen, maar ook scholen, kantoren, productiebedrijven en winkels.1 Gevels. Het bouwbesluit noemt dit een verticale uitwendige scheidingsconstructie van een verblijfsgebied, een toiletruimte of een badruimte.

Dezelfde eis geldt ook voor een inwendige scheidingsconstructie die de scheiding vormt tussen een verblijfsgebied, een toiletruimte of een badruimte, en een ruimte die niet wordt verwarmd of die wordt verwarmd voor uitsluitend een ander doel dan het verblijven van personen.2 Daken. De wet noemt dit een horizontale of schuine uitwendige scheidingsconstructie van een verblijfsgebied, een toiletruimte of een badruimte.

In de praktijk vallen hier voornamelijk platte- en onder.3 Vloeren. In het bouwbesluit noemen ze dit een constructie die de scheiding vormt tussen een verblijfsgebied, een toiletruimte of een badruimte en een kruipruimte. Maar ook een uitwendige scheidingsconstructie die de scheiding vormt tussen een verblijfsgebied, een toiletruimte of een badruimte en de grond of het water.

  • In de praktijk dus altijd de vloer, zolang zich hier direct onder een kruipruimte, zand of water bevindt.
  • Het bouwbesluit maakt hier een duidelijk onderscheid tussen nieuwbouw en renovatie.
  • Onder nieuwbouw worden alle volledig nieuw te bouwen woningen verstaan, maar ook alle nieuwe aan-/opbouwen (denk aan het plaatsen van een dakkapel of uitbouw) en verbouwingen waarbij minimaal 25% van het oppervlak van de integrale gebouwschil (dak, gevel, vloer) wordt gewijzigd of vergroot.

Ga je grondig verbouwen, dan is de kans dus aanwezig dat deze nieuwe constructie aan de nieuwbouw-eis voor isolatie moet voldoen. Is de verbouwing kleiner van aard, dan geldt de renovatierichtlijn. De eisen zijn hier minder dan bij nieuwbouw. Voorbeelden van renovatie zijn het na-isoleren van een spouwmuur en na-isolatie van een hellend dak tegen het dakbeschot of onder de pannen.

Met daarbij de kanttekening dat er bij iedere renovatie aan de minimale Rc waarde van 1,3 m2K/W moet worden voldaan. Als de huidige aanwezige isolatie een hogere isolatiewaarde kent (het rechtens verkregen niveau), dan geldt deze waarde als ondergrens. Het isoleren van woningen is een belangrijk onderdeel van een duurzame samenleving.

Een goed geisoleerde woning speelt namelijk een grote rol bij je energielabel. Maar alleen isoleren is niet voldoende. Ook andere energiebesparende maatregelen als zonnepanelen of betere ventilatie dragen hun steentje bij aan een duurzame woning. Ditzelfde geldt voor de zogenaamde EPC-eisen.

  1. EPC staat voor energieprestatiecoefficient; een index om uit te drukken hoe efficient een woning met energie omgaat.
  2. De index is gebaseerd op de gemiddelde waarde uit 1990.
  3. Voor moderne woningen geldt een eis van ca.0,4.
  4. Wat er op neerkomt dat een moderne woning maar 40% van de energie gebruikt vergeleken met een vergelijkbare woning in 1990.
You might be interested:  Bh Maat Berekenen Hema

Om de minimale Rc waarde te bereiken zul je de juiste isolatiematerialen moeten gebruiken. Wat is het voor je klus? In het kort geldt dat ieder materiaal beschikt over een specifieke isolatiewaarde. Veel gebruikte isolatiematerialen zijn PIR, glaswol, steenwol en EPS (tempex). Op de verpakking van isolatiemateriaal worden verschillende waarden genoemd. Deze vertellen je allemaal iets over de mate waarin een isolatiemateriaal in staat is. : Het bouwbesluit over isolatie en Rc-waarde | De Isolatieshop

Hoe werkt Rc waarde?

Het gehele isolerend vermogen ( rc – waarde ) is afhankelijk van het materiaal en de dikte van de hele constructie, en is met name terug te zien bij muren, vloeren en daken. Hoe hoger de isolatiewaarde van het materiaal, hoe beter de totale isolatiemaatregel, zoals spouwmuurisolatie of dakisolatie, het huis isoleert.

Wat is verschil tussen R-waarde en Rc waarde?

R-waarde, warmteweerstand R-waarde Ook: warmteweerstand, thermische weerstand. De R-waarde geeft het warmte- isolerend vermogen van een materiaallaag aan, vaak gebruikt als isolerende waarde van dubbelglas, muren, vloeren, daken. De R is de warmteweerstand van een materiaallaag. Met Rc wordt de totale R-waarde aangegeven van een constructie ( spouwmuur, combinatievloer, dubbelglas e.d.

Incl. overgangsweerstanden ; denk bij de R aan Resistance (weerstand, verzet) en bij de c van Rc aan het woord combinatie of constructie ). Berekening van de R-waarde is primair afhankelijk van de materialen waaruit de te onderzoeken constructie bestaat. De materiaalsoort wordt aangegeven door de λ-waarde (de warmtegeleidingscofficint ).

Hoe hoger de warmtegeleidingscofficint hoe slechter de isolatie (de warmte wordt immers beter geleid). Om de warmteweerstand te bepalen wordt de materiaaldikte, in meter, gedeeld door de λ-waarde. Hoe hoger de materiaaldikte, hoe beter de isolatie, een dubbel zo dikke laag heeft proportioneel ook een dubbel zo goede warmteweerstand.

klik op de afbeeldingen hieronder voor meer info over de r-waarde ( icedd ):
voorbeeld berekening rc-waarde van een spouwmuur, geschikt voor bijna-energieneutraal beng ; klik voor groter! (kingspan rc-calculator ):
extra isolatie is niet altijd economisch aantrekkelijk, situatie 2015 met de oude nen 7120 die is vervangen door nta 8800, maar de extra-winst is nog steeds vrij gering ( pdf bouwen aan een goede schil ):

Notaties van warmteweerstand zijn onder meer: Rm = R materiaal (bij een pakket van materialen, bv. een spouwmuur, zijn er verschillende Rm’s) Rc = R constructie (het pakket aan “materialen” dat de warmte passeert, exclusief overgangsweerstanden aan buiten- en binnenzijde van de constructie), d.w.z.

Rm1 + Rm2 + Rm3 maar excl. Ri en Re Rsi = Ri = R surface interior (de overgangsweerstand van binnenlucht naar materiaal, ingaande warmtestroom, jaargemiddelde 0,13 m2K/W) Rse = Re = R surface exterior (de overgangsweerstand van materiaal naar buitenlucht, uitgaande warmtestroom, jaargemiddelde 0,04 m2K/W) Rluchtspouw = meestal gesteld op 0,15 m2K/W (niet-geventileerde spouw 0,18 ipv 0,15); soms Rsp genoemd, of Rcav, van cavity (spouw) Rluchtspouw bij gebruik reflecterende folie op isolatie aan spouwzijde = 0,57 m2K/W (dus aanzienlijk meer dan de “standaard”-waarden Rluchtspouw) Rd = R declared (de warmteweerstand volgens de leverancier van het materiaal).

You might be interested:  Nieuwe Salaris Po Berekenen

Er is sprake van een correctiefactor α ( alpha ) 0,05 omdat er altijd onvolkomenheden in de constructie zijn. Omdat er zoveel prietpraat is over Rc-waarden (exacte minimale waarden dus elk honderste puntje telt mee) zijn er allerlei extra zaken aan de berekening van de Rc toegevoegd, waaronder de correctiefactor voor warmtestroming ( convectie ) en onnauwkeurigheden in de uitvoering, en een onduidelijk geworden berekening.

De warmteweerstand van een constructieonderdeel (spouwmuur, vloer o.d.) is Rc en wordt als volgt berekend: ΣR m + R si + R se R c = – – R si – R se (1 + α) Bepaling van Rsi, Rse en correctiefactor, Let wel: controle tijdens de uitvoering en na oplevering ( luchtdichtheidstest ) is zeer belangrijk, Het materiaal kan nog zo goed zijn en de berekende Rc nog zo hoog, een slechte plaatsing van het isolatiemateriaal en andere bouwfysisch slecht uitgevoerde onderdelen betekent zeer veel warmteverlies, ongewenst vochttransport e.d.

De luchtdichtheid van de gebouwschil kan meewerken aan een goede isolatiewaarde. Hou er ook rekening mee dat de Rd-waarde van het isolatiemateriaal hoger moet zijn dan verwacht, wanneer er ook materialen in de constructie zitten die een lagere isolatiewaarde hebben (bijvoorbeeld: de houten balken van een traditionale kapconstructie hebben een lagere Rd-waarde dan het isolatiemateriaal tussen de balken).

locatie Rc-waarde (NTA 8800, vanaf 1-1-2021)
vloer >= 3,7
gevel >= 4,7
dak >= 6,3

De Rc-waarde van zeer energiezuinige woningen (o.m. passiefhuizen ) kunnen zelfs boven de 10 m2K/W uitkomen. Voor de λ-waarden van veel materialen zie bij warmtegeleidingscofficint, Een voorbeeld van de warmteweerstand Rc (R constructie) van een spouwmuur: (a) metselwerk, dikte 0,10 m met λ = 1, geeft een R = 0,10 / 1 = 0,1 m2K/W (b) lucht in spouw, standaardwaarde R = 0,15 m2K/W (c) isolatiemateriaal PIR, dikte 0,10 m met λ = 0,023 geeft een R = 0,10 / 0,023 = 4,3 m2K/W (d) metselwerk, zie (a), R = 0,1 m2K/W Samen met een Re van 0,04 en een Ri van 0,13 wordt dit: 0,04 (Re) + 0,1 (a) + 0,15 (b) + 4,3 (c) + 0,1 (d) + 0,13 (Ri) = 4,8 m2K/W (voldoende wanneer de Rc minimaal 4,5 m2K/W moet zijn).

De temperatuur van 20 graden Celsius is hier slechts een voorbeeld. De pleisterlaag e.d. laten we soms buiten beschouwing; die R van 0,02 is niet significant in het totaal van de Rc. Voorbeeld berekening dikte van resol hardschuim spouwisolatie bij Rc = ca.4,5 m2K/W, Om energie te besparen komt de Rc-waarde van de bouwschil (vloeren, muren, dak) soms al op 10 m2K/W (variant passiefhuis ).

Warmtedoorgangscofficint Vaak wordt de term U-waarde gebruikt, de warmtedoorgangscofficint, vooral bij isolatie door dubbelglas, De U-waarde is de omgekeerde van de totale R-waarde : U = 1/Rtotaal (en R is daarmee 1/U). In het voorbeeld is de U-waarde dus 1/2,52 = 0,40 W/m2K.

  • Volgens de normen vanaf 2015 moet voor bijvoorbeeld de gevel de R-waarde minimaal 4,5 zijn (de U-waarde is daarmee maximaal 0,22 W/m2K).
  • Warmteverlies, warmtestroom Het begrip warmteverlies of warmtestroom is afhankelijk van het temperatuursverschil (delta T), de grootte van het oppervlak, de tijdsduur dat er warmte stroomt en uiteraard de R-waarde van de constructie.

In formule wordt dit: Q = A * h * ΔT / R (uit Q = A * h * ΔT * U, want R = 1/U). Een zeer eenvoudig, fictief voorbeeld om uit het “warmteverlies” de R-waarde te bepalen, waarbij 30 kWh verbruikt is in 24 uur, voor een oppervlakte van 280 m2, terwijl het temperatuurverschil tussen de twee zijden van de isolerende laag 13 graden C is:

verbruikt (soort Q) 30 kWh
tijd (h) 24 uur
oppervlakte (A) 280 m2
temp. verschil (delta T) 13 graden K

R = (A * h * ΔT) / Q dus: R = 280 * 24 * 13 / (30 * 1000) = 2,9 m2K/W Documentatie – Rc-waarde calculator van Knauf – Rekentool Rc-waarde daken en U-waarden deuren en ramen (initiatief SHR ) – Bouwen aan een goede schil (situatie 2015) – Meer over warmtegeleiding, warmtestroom, warmteweerstand e.d.