Rc Waarde Spouwmuur Berekenen

Rc Waarde Spouwmuur Berekenen

Wat is een goede Rc-waarde muur?

De Rc-waarde gevel Gaat u aan de slag met de gevel van de woning? Dan is een minimale isolatiewaarde van 1,3 m2K/W een vereiste. Bij nieuwbouw ligt deze eis ook voor de gevel een stuk hoger, namelijk minimaal een waarde van 4,5 m2K/W.

Hoe dik isolatie in spouwmuur?

Wat is de ideale spouwmuurdikte? – Een spouwmuur bestaat uit een buitenmuur en een binnenmuur. Tussen beide muren bevindt zich een ruimte (de spouw). Deze spouw wordt opgevuld met isolerend materiaal, op voorwaarde dat de spouw dik genoeg is. We geven u enkele richtlijnen mee zodat u uw muren nader kan inspecteren:

  • De ideale spouwmuurdikte voor na-isolatie is tussen de 4 en 12 cm,
  • U kan de dikte van uw muren controleren bij een deuropening. Is uw muur minstens 25 cm breed, dan heeft deze een spouw.
  • Indien uw muur smaller is dan 25 cm, dan heeft uw muur hoogst waarschijnlijk geen spouw en kan niet na-geïsoleerd worden.

Vraag bij twijfel onmiddellijk advies aan een specialist. Hij zal gebruik maken van een sonar camera om in uw muur te kijken. Zo kan hij exact uw spouwmuurdikte berekenen en meteen bekijken of het mogelijk is om deze te isoleren.

Welke Rc waarde gevel?

Minimale Rc-waarde bij vervangen isolatiemateriaal – Gaat u de bestaande isolatielaag vervangen, dan gelden er ook minimale Rc-waardes. Deze zijn als volgt:

Constructie Minimale Rc-waarde in m²K/W
Dak 2,0
Gevel 1,3
Vloer 2,5

Zijn de huidige Rc-waardes hoger? Dan zullen nieuwe isolatielagen ook minimaal aan dezelfde Rc-waarde moeten voldoen. Dit principe geldt ook wanneer niet alleen het isolatiemateriaal vervangen wordt, maar ook de constructie zelf. Bijvoorbeeld een nieuwe vloer + isolatie.

Wat is de Rc waarde van mijn huis?

De RC waarde als harde eis bij het bouwbesluit – In het verleden had de RC waarde van een woning nogal eens een vrijblijvend karakter. Het was mooi als een gebouw aan bepaalde eisen betreffende de duurzaamheid zou voldoen. Vandaag de dag is de periode van vrijblijvendheid voorbij.

You might be interested:  20 Procent Berekenen

Hoe goed isoleert spouwmuurisolatie?

Spouwmuur isoleren – Spouwmuurisolatie geeft veel comfort in huis. Je woning houdt de warmte beter vast en de muren geven minder kou af. De meestgebruikte isolatiematerialen voor een spouwmuur zijn glaswol, steenwol of EPS-parels (piepschuimbolletjes). In sommige situaties, bijvoorbeeld bij een smalle spouw, is niet elk materiaal geschikt. Een isolatiebedrijf weet welke materialen wél geschikt zijn. De isolatiewaarde van spouwmuurisolatie is vooral afhankelijk van de breedte van de spouw. Een niet-geïsoleerde spouwmuur heeft een Rc-waarde van gemiddeld 0,4. Na isolatie van een spouw van 6 centimeter stijgt de Hoeveel kuub gas bespaar je met spouwmuurisolatie?

Besparing spouwmuurisolatie –

Soort woning Besparing gas per jaar (m3) Besparing per jaar bij gasprijs 3 euro/m3 Besparing per jaar bij gasprijs 1,20 euro/m3
Tussenwoning 180 m3 550 euro 210 euro
Hoekwoning 400 m3 1.200 euro 480 euro
2 onder 1 kap 410 m3 1.250 euro 500 euro
Vrijstaande woning 600 m3 1.800 euro 700 euro

Spouwmuurisolatie (Rd = 1,3) in een gemiddelde tussen-, hoek- of vrijstaande woning zonder gevelisolatie, met hr-combiketel en een binnentemperatuur van 17 graden Celsius (gemiddeld over dag en nacht van oktober tot en met april). Muuroppervlak tussenwoning 39 m2, hoekwoning 90 m2, 2 onder 1 kap 90 m2, vrijstaande woning 130 m2.

  • De kosten en de subsidie zijn een schatting,
  • Ze hangen af van hoeveel vierkante meter je gaat isoleren.
  • Het aantal vierkante meter gevel, dak, vloer en glas verschilt per soort woning: een tussenwoning heeft het minst aantal vierkante meters, een vrijstaande woning het meest.
  • Per woningtype gaan we uit van een gemiddelde grootte.

De schatting van de kosten gaat uit van een standaard situatie, dus zonder meerwerk. De kosten per vierkante meter zijn gebaseerd op een kostenoverzicht van RVO (een overheidsorganisatie) van 1 maart 2023. Door actuele ontwikkelingen, zoals stijging van de prijs van grondstoffen, kunnen de kosten hoger uitvallen.

Het subsidiebedrag in deze tabel gaat uit van 2 of meer maatregelen, bij 1 maatregel is de subsidie de helft. De gasbesparing is berekend voor een huis met een hr-combiketel als verwarming. Hoeveel je precies bespaart, hangt af van hoe je huis nu al geïsoleerd is. Als je nu nog helemaal geen isolatie hebt, dan ga je meer besparen dan wanneer je huis al een beetje geïsoleerd is.

Hoeveel je gaat besparen, hangt ook af van hoe veel je je huis verwarmt. Als je bijna nooit thuis bent en de verwarming nauwelijks aan hebt, merk je minder verschil dan wanneer je elke dag thuis bent en de verwarming altijd hoog zet. We gaan uit van de volgende isolatiewaardes (Rc-waarde): dakisolatie Rc 4, vloerisolatie Rc 3,5, spouwmuurisolatie Rc 1,7.

Voor HR++ glas is de U-waarde 1,2. De besparingen in euro zijn berekend met 2 gasprijzen: 1,20 euro en 3 euro. De gasprijs van 1,20 euro geldt voor de lange termijn, en is gebaseerd op een prognose voor 2030. De huidige gasprijs is voor veel mensen hoger: 1,50 tot 3,00 euro. Daardoor zijn de besparingen op korte termijn (denk aan: komend jaar) hoger.

Zie voor meer toelichting:, Vind je het lastig om de voordelen op de lange termijn in te schatten? Milieu Centraal heeft een ontwikkeld waarmee je de winst na 25 jaar kunt berekenen. Voor spouwmuurisolatie kun je de winst vergelijken met een rente van 9 procent op een spaarrekening. Je kan geen kosten besparen door zelf je spouwmuur te isoleren. Voor deze klus moet je altijd een professioneel isolatiebedrijf inhuren. Maar dat is wel te overzien, want de vakmensen van het bedrijf zijn maximaal één dag aan het werk en hoeven niet je huis in.

Ze spuiten het isolatiemateriaal vanaf de buitenkant in de gevel. Geen rommel in huis dus! En aan het einde van de dag voelt je huis prettiger: de muren geven minder kou af, de warmte blijft beter hangen en is beter verdeeld over de ruimte. En je helpt het klimaat, omdat je minder gas verbruikt. “Door mijn spouwmuren te isoleren, heb ik een lekker warm huis, zonder hoge kosten.

Nooit meer tocht en koude muren!” Sylvia Spouwmuurisolatie was voor Sylvia de goedkoopste isolatiemaatregel na de koop van haar huis. En het bevalt goed. Ongeveer 3 van de 4 huizen hebben al iets van gevelisolatie. Maar het kan misschien nog wel beter. Ongeveer 1 van de 4 woningen heeft nog géén geïsoleerde buitenmuren. Spouwmuurisolatie is een slimme manier om je buitenmuren te isoleren. Maar dan moet je natuurlijk wel een spouw hebben: een ruimte van 4 tot 6 cm tussen 2 muren.

Welk isolatiemateriaal heeft de hoogste isolatiewaarde?

Pir en kooltherm isolatie hebben de hoogste isolatiewaarde. De isolatiewaarde is afhankelijk van de lambdawaarde en de dikte van het isolatiemateriaal. De lambdawaarde geeft aan hoe goed het materiaal warmte en kou geleidt. De lambdawaarde van het materiaal en de dikte bepalen samen de uiteindelijke Rd-waarde.

Welke R-waarde voor subsidie?

Om aanspraak te maken op de subsidie gelden er een aantal regels. Zo moet de isolatie aan een aanzienlijke isolatiewaarde voldoen. Voor het dak geldt een minimale isolatiewaarde, of Rd-waarde, van 3,5 m2 K/W. Daarnaast is er ook een minimale oppervlakte-eis per woningtype.

Wat is de beste isolatie voor een spouwmuur?

PUR-schuim heeft de beste isolatiewaarde door de lage lambda-waarde. Er is een minder dikke isolatielaag nodig om de woning goed te isoleren. Dit maakt PUR geschikt voor de minder brede spouwmuren. Maar EPS-parels en glaswol hebben ook een goede isolatiewaarde en doen eigenlijk niet onder voor PUR.

Is spouwmuur isolatie voldoende?

Laat ik best mijn spouwmuur isoleren of niet? – Het is vrijwel altijd een goed idee om je spouwmuur te na-isoleren (op enkele uitzonderingen na). Spouwmuurisolatie voorkomt namelijk warmteverlies langs je gevel. Hierdoor moet je minder stoken en betaal je veel minder energiekosten. Daarnaast is minder stoken ook nog eens beter voor het milieu.

Wat levert spouwmuur isolatie op?

De spouwmuurisolatie van Sylvia Een spouwmuur bestaat uit 2 muren met een paar centimeter ruimte ertussen (de spouw). Die ruimte kun je laten vullen met isolatiemateriaal. Maar niet ieder huis heeft een spouwmuur: huizen die voor 1920 zijn gebouwd, hebben vaak alleen enkelsteens muren.

Is spouwmuur isolatie voldoende?

Laat ik best mijn spouwmuur isoleren of niet? – Het is vrijwel altijd een goed idee om je spouwmuur te na-isoleren (op enkele uitzonderingen na). Spouwmuurisolatie voorkomt namelijk warmteverlies langs je gevel. Hierdoor moet je minder stoken en betaal je veel minder energiekosten. Daarnaast is minder stoken ook nog eens beter voor het milieu.