Rendement Zonnepanelen Berekenen Excel

Rendement Zonnepanelen Berekenen Excel

Hoe bereken ik het rendement van zonnepanelen?

Om de opbrengst van een zonnepaneel te berekenen, vermenigvuldigen we het vermogen (in Wattpiek) met een rekenfactor van 0.88. Dit getal is met onderzoek vastgesteld en staat vast. Een paneel van bijvoorbeeld 270 WP levert op jaarbasis gemiddeld 270×0,88=238 KWH op.

Wat is de opbrengst van 1 zonnepaneel?

Wat leveren zonnepanelen op? – Wanneer je je gaat verdiepen in zonnepanelen zal je vaak de term Wattpiek (Wp) tegenkomen. Dit zegt iets over het vermogen van het paneel en daarmee over de hoeveelheid elektriciteit in kilowattuur (kWh) dat het paneel kan opwekken.

Hoe werkt berekening zonnepanelen?

Berekening zonnepanelen: opbrengst – Opbrengst van zonnepanelen berekenen gaat middels de volgende formule: Totale vermogen in Wattpiek (Wp) x Instralingsfactor = opbrengst. Het totale vermogen is te berekenen door het aantal zonnepanelen te vermenigvuldigen met het aantal Wp per zonnepaneel.

Zo kunt u dus de potentiele zonne energie berekenen. De instralingsfactor daarentegen is afhankelijk van de stralingssterkte van de zon. De stralingssterke verschilt per dag, tijd van het jaar en tijdstip. In Nederland kunt u daarom een standaard gemiddelde van 88% of 0,88 aanhouden. Kortom, wanneer u in het bezit bent van deze 2 variabelen kunt u de opbrengst van zonnepanelen berekenen.

Een zonnepaneel van bijvoorbeeld 300 Wp levert op jaarbasis dan gemiddeld 300 x 0,88 = 264 kWh op. Het is daarnaast goed om te weten dat een gemiddeld huishouden een jaarverbruik van 3.400 kWh heeft. Kort gezegd, om dit jaarlijks op te wekken zijn 13 zonnepanelen van 300 Wp nodig (formule: 3.400kWh per jaar/264kwH per zonnepaneel).

You might be interested:  Tol Frankrijk Berekenen Anwb

Hoeveel kWp is kWh?

Om het benodigde aantal zonnepanelen te berekenen – Al enig idee hoeveel kWh uw fotovoltaïsche installatie zeker moet produceren? Met de Wp van elk paneel kunt u bepalen welke oppervlakte nodig is om het beoogde rendement te behalen.1 kWp komt in theorie overeen met 1000 kWh per jaar,

 1. Opgelet: vergeet niet dat de wattpiek een theoretische waarde is verkregen bij optimale zonnestraling,
 2. Houd dus rekening met de specifieke omstandigheden van de plaats waar de fotovoltaïsche installatie zich bevindt.
 3. Zo zal een installatie van 1 kWp op het dak van uw huis in Brussel 900 kWh per jaar produceren in optimale omstandigheden (zuiden, hoek van 35°).

Op het dak van uw vakantiewoning in Zuid-Europa zal dezelfde installatie 1250 kWh/jaar produceren! Goed om te weten De Europese Commissie heeft een online tool uitgewerkt waarmee u het rendement van uw installatie kunt bepalen op basis van aantal kWp, geografische ligging en andere gegevens zoals de helling van uw zonnepanelen.

Hoeveel zonnepanelen calculator?

Hoeveel zonnepanelen op basis stroomverbruik – Het aantal zonnepanelen kunt u berekenen door uw jaarverbruik te vermenigvuldigen met de omrekenfactor 0,85. Verbruikt u jaarlijks zo’n 4.000 kWh aan stroom? Dan heeft u een installatie nodig van 4.000/0,85 = 4.705 WattPiek.

 • WattPiek is de meeteenheid van het vermogen van een zonnepaneel.
 • Levert één zonnepaneel 260 WattPiek? Dan heeft u 18 zonnepanelen (4.000/0,85 = 4.705/260 = 18) nodig.
 • In een ideale situatie zou een zonnepaneel van 260 WattPiek ook 260 kWh elektriciteit moeten opleveren.
 • Helaas blijkt dat door weersomstandigheden en schaduw dit in de praktijk vaak niet het geval is.
You might be interested:  Albert Heijn Salaris Berekenen

Daarom wordt er gerekend met een omrekenfactor van 0,85. In onderstaand overzicht ziet u hoeveel zonnepanelen u nodig heeft op basis van het verbruik.

Huishouden Gemiddeld kWh per jaar Aantal zonnepanelen
1 persoon 1.825 kWh 8
2 personen 2.860 kWh 13
3 personen 3.400 kWh 16
4 personen 3.930 kWh 18
5 personen 4.180 kWh 19
Bron gemiddeld verbruik in kWh: Nibud

Hoeveel Wp heeft 1 zonnepaneel?

De meeste zonnepanelen brengen ongeveer 300 Wp op. Zonnepanelen van 300 Wp leveren dus veel meer op. Maar dat kan alleen met de beste materialen en de nieuwste technieken.

Wat kan je doen met 1 zonnepaneel?

Wat leveren zonnepanelen op? 6 factoren om rekening mee te houden. – 1. De hoeveelheid zonnepanelen op je dak Als je wilt weten hoeveel zonnepanelen er op je dak passen, dan moet je eerst weten wat de oppervlakte van je dak is en welk formaat zonnepanelen je kiest.

 1. Een veel voorkomende afmeting is 174 x 113 centimeter.
 2. Leinere zonnepanelen leveren vaak minder stroom op.
 3. Grotere zonnepanelen zijn vaak onhandig.
 4. Bij het berekenen van de hoeveelheid beschikbare oppervlakte kijken we ook naar obstakels als een schoorsteen of dakkapel.
 5. Tot slot houden we rekening met de schaduw die op je dak valt.2.

In welke regio je woont De regio waarin je woont kan ook invloed hebben op de opbrengst van jouw zonnepanelen. Dat komt door het aantal zonuren per jaar. Woon je in het westen? Dan heb je wat meer zonuren, waarmee je dan weer meer energie opwekt. Ook in het noordoosten van Nederland is de opbrengst van zonnepanelen per m² iets hoger.3.

De hellingshoek van je dak De ideale hellingshoek voor het plaatsen van zonnepanelen op je dak is 35 graden. Bij die hoek zijn jouw zonnepanelen het meest efficiënt en hebben ze de hoogste opbrengst per m². Als je dak een hellingshoek van 20 of 50 graden heeft, wekken jouw zonnepanelen ongeveer 10% minder stroom op (bron: Milieu Centraal ).4.

Hoe bereken ik het rendement in Excel

De richting van je dak Met een dak op het zuiden, leveren jouw zonnepanelen het meeste op. Zonnepanelen op een dak richting het westen of oosten wekken al gauw ongeveer 20% minder op. Heb je een dak op het zuidoosten of zuidwesten dan daalt de opbrengst per m² met zo’n 10%.5.

Het soort zonnepaneel Ook het soort zonnepaneel dat je kiest, heeft invloed op de opbrengst per zonnepaneel per m². Zo hebben (zwarte) monokristallijn zonnepanelen vaak een hogere opbrengst per m² dan (blauwe) polykristallijn zonnepanelen. Als je zonnepanelen met hoog rendement op het dak legt, heb je er dus minder nodig om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken.6.

Het vermogen van het paneel in Wattpiek (Wp) Het maximaal vermogen dat een zonnepaneel kan opwekken, drukken we uit in Wattpiek (Wp). Een zonnepaneel van 365 Wp wekt op jaarbasis gemiddeld circa 310 kWh op. Vaak geldt: hoe duurder het paneel, hoe meer Wattpiek.

Hoeveel Wp heeft 1 zonnepaneel?

De meeste zonnepanelen brengen ongeveer 300 Wp op. Zonnepanelen van 300 Wp leveren dus veel meer op. Maar dat kan alleen met de beste materialen en de nieuwste technieken.