Stroomverbruik Berekenen Huishouden

Stroomverbruik Berekenen Huishouden
Wattage x verbruiksduur. Je kunt natuurlijk het stroomverbruik berekenen door het wattage van het apparaat te vermenigvuldigen met de gebruiksduur. Dit reken je vervolgens om naar kilowattuur. Die kWh vermenigvuldig je dan weer met de energieprijs per kWh om zo de energiekosten van dat specifieke apparaat te bepalen.

Hoeveel kWh gebruikt een normaal huishouden?

Huizen met 2 of meer bewoners –

Type woning Gemiddeld gasverbruik per jaar (2020) Gemiddeld stroomverbruik per jaar (2020)
Oud klein appartement 1000 m3 2270 kWh
Oude kleine woning (hoek, tussen) 1220 m3 2790 kWh
Oude middelgrote woning (hoek, tussen) 1380 m3 3200 kWh
Nieuwe middelgrote woning (hoek, tussen) 1080 m3 3260 kWh
Oude grote woning (hoek, tussen) 1920 m3 3900 kWh
Oude grote vrijstaande woning 2400 m3 4530 kWh

ul>

 • Oude woning: gebouwd vóór 1992.
 • Nieuwe woning: gebouwd vanaf 1992.
 • Klein: tot 100 m2, middelgroot 100 tot 150 m2, groot vanaf 150 m2.
 • Bron: CBS 2022. Alleen woningen met een gasaansluiting. Gasverbruik is temperatuur gecorrigeerd. Milieu Centraal heeft 10 voorbeeldwoningen geselecteerd waarin veel mensen zich kunnen herkennen. Maar het is natuurlijk mogelijk dat jouw situatie er niet precies bij zit.

  Wat is normaal dagelijks stroomverbruik?

  Hoeveel stroom verbruikt een gemiddeld Nederlands gezin? In dit artikel zetten we de cijfers op een rij en leggen we een paar belangrijke nuances uit. Het stroomverbruik van twee Nederlandse huishoudens kan behoorlijk verschillen. Dat heeft te maken met het aantal personen, het type woning en de apparaten die gebruikt worden.

  Zo verbruikt een alleenstaande in een klein appartement met een cv-ketel veel minder stroom dan een groot gezin in een gasloze woning. In een gasloos huis worden elektrische alternatieven gebruikt voor verwarming, warm water en koken. Een warmtepomp en een inductiekookplaat bijvoorbeeld. En die verbruiken behoorlijk wat stroom! Een warmtepomp verbruikt gemiddeld 2.200 tot 3.000 kWh stroom per jaar.

  Daarmee verbruik je jaarlijks zo’n twee keer meer stroom dan een soortgelijk huis met gas. Gelukkig is het wel goedkoper én beter voor het milieu. Nederlanders rijden gemiddeld 20.000 kilometer per jaar. Bij een elektrische auto komt dat neer op 3.800 kWh stroom per jaar.

  Je kunt je dus wel voorstellen dat het stroomverbruik van een huishouden met een elektrische auto veel hoger is dan met een benzineauto. Als je je eigen laadpaal gebruikt dan natuurlijk. Het gemiddeld jaarverbruik van een Nederlands huishouden is 2.760 kWh stroom, Dit kan dus behoorlijk uiteenlopen, afhankelijk of er energieslurpende apparaten geïnstalleerd zijn.

  Verder heeft vooral het aantal personen effect op het stroomverbruik. Een gezin met 4 personen, heeft nu eenmaal meer (en vaker) apparaten in gebruik dan 1 persoon of 2. Het gemiddelde gezin heeft een cv-ketel en een benzineauto. In onderstaande cijfers wordt daar dan ook vanuit gegaan.

  Cijfers: Nibud Een gemiddeld huishouden verbruikt 7,56 kWh stroom per dag, In de winter is het langer donker, waardoor je lampen vaker branden en je dus meer elektriciteit verbruikt. Ook zet je misschien vaker de waterkoker aan voor een kopje thee. In de zomer leven we meer buiten, waardoor we weer minder stroom verbruiken.

  In onderstaande cijfers is geen rekening gehouden met het schommelende stroomverbruik door het jaar heen. Door de jaren heen verbruiken Nederlandse huishoudens steeds minder stroom. In tien jaar tijd is het gemiddelde stroomverbruik met 15% afgenomen. Dat komt doordat apparaten zuiniger worden, maar ook omdat steeds meer mensen zonnepanelen installeren, waardoor ze zelf stroom opwekken en dus minder bij een energieleverancier hoeven af te nemen.

  Goede zaak, vinden we bij Vandebron! Van de normale huishoudelijke apparaten (die eigenlijk iedereen wel in huis heeft) zijn vooral de wasmachine, droger, vaatwasser en koelvriescombinatie de zwaargewichten. Een warmtepomp, elektrische boiler en laadpaal zijn extreme slurpers, maar die heeft lang niet iedereen.

  Lees verder in ons artikel ‘Deze 15 apparaten gebruiken in huis de meeste stroom’, Door de hoge energieprijzen willen de meeste mensen graag wat minder stroom verbruiken. Snappen we. Maar hoe pak je dat aan? Bekijk deze energiebesparende tips en deze tips speciaal voor huurhuizen,

  Wat is een normaal stroomverbruik voor 2 personen?

  Gemiddeld stroomverbruik 2 personen – Het gemiddeld stroomverbruik voor 2 personen ligt natuurlijk ietsje hoger, maar ook hier spelen meerdere factoren mee. In een appartement verbruiken 2 personen jaarlijks gemiddeld 1.300 kWh. In een tussenwoning of hoekwoning is het verbruik iets meer, namelijk tussen de 1.600 en 1.900 kWh per jaar.

  Is stroomverbruik per uur?

  Gemiddeld aantal kWh elektriciteit – In Nederland ligt het gemiddelde stroomverbruik op ongeveer 2.479 kWh per jaar. Dat betekent dat gemiddeld in Nederland per huishouden ongeveer 283 watt per uur aan stroom wordt verbruikt. Dit is 0,283 kWh en kost ongeveer € 0,1981 per uur per huishouden.

  Hoe bereken je kWh per jaar?

  De formule om het jaarlijkse energieverbruik van een apparaat te berekenen is als volgt: aantal uren per dag gebruik * aantal dagen per jaar gebruik * (vermogen apparaat in Watt / 1000) = jaarlijkse energieverbruik apparaat.

  Hoeveel stroom verbruik je per maand?

  Kosten van het gemiddelde stroomverbruik ten opzichte van het totale gemiddelde energieverbruik – Stroom is minder duur dan gas. Gas is namelijk uitputtend én milieubelastend. De belasting op gas zal elk jaar wat toenemen, waardoor het verschil tussen stroom en gas ook steeds zichtbaarder wordt.

  Hoeveel kWh gebruik je gemiddeld per maand?

  Gemiddeld stroomverbruik per maand – Per maand kan het stroomverbruik verschillen. Bijvoorbeeld in de wintermaanden is het eerder donker en neemt het stroomverbruik doorgaans toe. Het stroomverbruik van een Nederlands huishouden is gemiddeld 225 kWh per maand, Dit verschil is wel heel erg afhankelijk van het type woning en de samenstelling van het huishouden.

  Hoeveel kWh per maand is normaal 1 persoon?

  Gemiddeld stroomverbruik in kWh

  1 persoon 2 personen 3 personen
  1920 3000 3609