Subwoofer Kist Berekenen Programma

Subwoofer Kist Berekenen Programma

Hoeveel liter moet mijn subwoofer kist zijn?

Voor een goede geluidsweergave in de auto zijn ze bijna onmisbaar: subwoofers. Ze verzorgen de bassweergave tussen circa 20 – 100 Hz. Er bestaan verschillende inbouwmogelijkheden. Bij de keuze van de woofer moet er onder andere met de inbouwwijze rekening gehouden worden.

Je kan een subwoofer inclusief kist aanschaffen, of een losse subwoofer en zelf de kast gaan bouwen. Dat is uiteindelijk goedkoper, maar je moet er wel meer moeite doen voor een goed eindresultaat. Je kan dan een kast op maat voor je autointerieur bouwen. Klank en geluidsdruk bepaal je dan ook zelf. Niet alle woofers zijn echter voor elke kastconstructie geschikt.

DVC of SVC subwoofers DVC betekent “Dual Voice Coil”, er zitten dan twee spoelen in de subwoofer. SVC betekent “Single Voice Coil”, één spoel per subwoofer. Dat zegt verder niets over de kwaliteit van de subwoofer, maar een DVC geeft je wel meer aansluitmogelijkheden.

Elke spoel heeft een bepaalde impedantie (wisselstroomweerstand) en met de totale impedantie van beide spoelen van de subwoofer(s) belast je de versterker. Door een slimme keuze te maken met de aansluitmogelijkheden kan je de versterker optimaal belasten. Een versterker heeft een minimale impedantie waarde gespecificeerd: 4, 2 1 ohm of soms zelfs 0,5 ohm.

Gebruik voor de juiste keus de sub configurator van ons. Welke woofer in welke behuizing Hoe kom je er achter of jouw subwoofer geschikt is voor een bassreflex of gesloten behuizing of free-air? Vaak geeft de fabrikant al aan wat voor behuizing geschikt is qua volume (liters) of type (gesloten of gepoort),

  1. Controleer dit voor je de sub aanschaft, dan weet je wat je kan verwachten van de grootte van de optimale behuizing.
  2. Veel subwoofers zijn geschikt voor zowel gesloten als bassreflex behuizingen.
  3. En een 20cm (8″) zal in een veel kleinere kast gebouwd kunnen worden dan een 46cm (18″) subwoofer.
  4. Een vuistregel die gebruikt kan worden, is het zogenaamde Efficiency Bandwith Product EBP: EBP = Fs / Qes De Fs en Qes zijn Thiele & Small parameters welke je kan vinden in de specificaties van de subwoofer.

Onderaan deze pagina staat de betekenis van de Thiele & Small (T&S) parameters.

EBP Kast contructie Qts
>60 Free air >0.6
<150 Gesloten
50-100 Bassreflex <0,5
60-100 Bandpass

Tips voor de bouw van een subwooferkist Als je een subwoofer koopt en je wilt zelf de behuizing gaan maken, zorg dan dat je een aantal T&S parameters van de woofer kent. Zonder de juiste gegevens van de woofer kan je nooit een goed afgestemde behuizing ontwerpen.

  1. De klank, belastbaarheid en SPL is van een goed ontworpen behuizing is altijd beter.
  2. Een overzicht van de belangrijkste parameters zie je onderaan deze pagina.
  3. Software Er is veel software beschikbaar waarmee je kisten kan berekenen, zie de links op de software pagina.
  4. Het enige wat je bij de meeste programma’s moet doen is de Thiele en Small parameters invoeren en er komt ontwerp uit.

Het blijft natuurlijk simulatiesoftware, de bassweergave wijkt meestal af door de akoestische eigenschappen van de auto. De software houdt nooit rekening met de ruimte waarin de sub wordt gebruikt. Vaak bepaal je met die software de netto inhoud van de behuizing.

  • Dat is de hoeveelheid lucht die de woofer moet ‘zien’.
  • De subwoofer zelf, de poort en de verstevigingen tel je bij deze netto inhoud op om op de bruto inhoud uit te komen.
  • Met het subkisten formulier op deze site kan je de gewenste kistafmetingen berekenen bij een gesimuleerd netto volume.
  • Materiaal Maak de kast van 18 of 22mm MDF.

Spaanplaat of multiplex kan ook, deze zijn echter moeilijker te bewerken. Multiplex is iets lichter dan MDF en heeft een lagere demping dan MDF. Spaanplaat is veel goedkoper en lichter dan Multiplex en MDF, maar heeft vrijwel dezelfde dempende eigenschappen dan MDF.

  1. Voor testdoeleinden is het dus prima geschikt.
  2. Ook wordt er wel eens plexiglas (show!) gebruikt.
  3. Dit materiaal heeft wel hele andere eigenschappen dan MDF etc.
  4. Demping Sub frequenties liggen onder de 100Hz en de meeste dempingsmaterialen zijn onder 300Hz niet meer effectief.
  5. Het gebruik in een subwooferbehuizing is daarom misschien overbodig.

Het enige wat het wel doet is een virtuele vergroting van de netto inhoud geven. Ook is de klank meestal beter bij gebruik van dempingsmaterialen, expirimenteer daarom met hoeveelheid en soort dempingsmateriaal. Voor subs die bedoeld zijn voor alleen SPL gebruik is dempingsmateriaal niet aan te bevelen.

De meeste simulatiesoftware geeft de netto inhoud als uitkomst voor het volume en houdt geen rekening met demping. Demping vergroot deze netto inhoud. Synthetische wol 1,2x en Pritex noppenschuim 1,1x bij benadering. Gesloten behuizing moet een netto inhoud van 30L krijgen, berekent door middel van simulatiesoftware.

Bij gebruik van synthetische dempingswol mag je de inhoud van kist 1,2x kleiner maken: 30:1,2 = 25L. De woofer ziet het echter nog steeds als 30L ! De woofer zelf heeft ook een bepaalde inhoud (=displacement) en verstevigingen ook (MDF), bijvoorbeeld totaal 4 liter, en die moet je er weer bij optellen: de totale inhoud wordt 25 + 4 = 29 liter.

  1. Gebruik nooit isolatie-glaswol van de bouwmarkten, de losse vezels hiervan kunnen in de woofer komen.
  2. Ook gewoon schuimrubber “noppenschuim” heeft hele andere eigenschappen dan akoestisch noppenschuim, gebruik van willekeurig schuimrubber is daarom zinloos.
  3. Verstevigen Een subwoofer behuizing dient zeer stevig en stabiel gebouwd te worden.

Toch hoef je geen heel erg dikke materialen te gebruiken, mits je voldoende verstevigingen binnen de kast aanbrengt. Tegenover liggende panelen verbind je met elkaar met stroken van ca.5cm breed 18mm MDF, of je kan een paneel met een aantal grote gaten in de kast plaatsen zodat meer stevigheid wordt bereikt.

  • De verstevigingen (bracing) gaan ten koste van de inhoud.
  • Zet om de 25cm een versteviging.
  • Zie de illustraties (binnenkort).
  • Afdichting De kist moet natuurlijk helemaal “luchtdicht” zijn.
  • Een luchtlek gaat ten koste van de bassweergave en het geeft andere bijgeluiden.
  • ‘Luchtdichtheid’ bereik je door nauwkeurig de panelen te (laten) zagen, bij montage voldoende lijm en lijmtangen te gebruiken.

Panelen daarna aan elkaar schroeven om een zeer stijve contructie te maken. Zet om de 10cm een schroef, eerst voorboren. De luidsprekeraansluiting en de naden worden tenslotte aan de binnenkant met kit afgewerkt. Meerdere subs in één kist Het is geen probleem om twee of meer subwoofers in één grote behuizing te plaatsen.

Omdat de oppervlakte van de panelen dan veel groter wordt, is verstevigen dan zeker noodzakelijk. De totale netto inhoud = netto inhoud per sub x aantal subs. Bij een bassreflex systeem kan je één grote poort toepassen. Het totale poortoppervlak daarvan is het oppervlak per subwoofer x aantal subs. De poortlengte blijft gelijk aan die van één sub.

Eigenschappen van verschillende behuizing types 1. Free-air montage De woofer wordt niet in een kast ingebouwd, maar wordt in de hoedenplank of tegen de leuning van de achterbank gemonteerd. De kofferruimte fungeert als (‘oneindig grote’) klankkast. Deze ruimte dient dan ook voldoende ‘luchtdicht’ te zijn, anders gaat het ten koste van de bassweergave.

Vaak is een en ander moeilijk realiseerbaar, waardoor “free-air” montage zelden tot goede resultaten leidt. Je moet er ook voor zorgen dat de woofer voor free-air gebruik geschikt is (zie EBP tabel). Gezien het hoge gewicht van de woofer moet de hoedenplank uitgevoerd worden in 18 – 22mm MDF. Deze dikte is voldoende om paneelresonanties en doorbuigen te voorkomen.

Maak met behulp van stroken MDF van ca.2cm breed ribben onder het paneel., hierdoor zal de stijfheid sterk toenemen. Zet de plaat goed vast, zodat bij een aanrijding de hele handel niet naar voren komt! Aleen al daarom deze manier van inbouwen niet aan te bevelen.

goedkoop plaatsbesparend, geen kast goede akoestische isolatie vereist tussen voor- en achterzijde woofer slechtere demping van de woofer uitstekende transientweergave (“snel”) minder diepe bassweergave alleen woofers met een zeer stugge conusophanging voldoen

2. Gesloten behuizing De meest eenvoudige vorm van kastmontage is de gesloten box. Ondanks deze ‘eenvoud’ is de bassweergave vaak heel erg goed. In kombinatie met een geschikte woofer vaak de beste oplossing voor bassweergave in een auto.

compacte kast geleidelijke afval in het laag (12 dB/oct) zwaar belastbaar uitstekende transientweergave (“snel”) eenvoudige kastconstructie minder kritisch t.a.v. ontwerp- en constructiefouten niet erg efficient

3. Bassreflex behuizing Een populiare manier van inbouwen is de bassreflex of gepoorte behuizing. Vooral voor de liefhebbers van zeer diepe en harde bass is het de beste oplossing.

3 – 4 dB effienter dan een gesloten box minder vervorming en hogere belastbaarheid in het hogere bassbereik mits goed ontworpen en gebouwd, diepere bassweergave grotere kast dan gesloten zeer kritisch t.a.v. ontwerp- en constructiefouten slechte klank bij verkeerd gekozen afstemming woofer kan worden opgeblazen onder de afstemfrequentie

4. Bandpass behuizing Behuizing waarbij de subwoofer in de kast is ingebouwd. Afhankelijk van het type met een gesloten (4de orde) of gepoorte ruimte (6de orde) achter de speaker, en altijd met een gepoorte ruimte voor de speaker. De versie met 2 poorten heet dual-reflex-bandpass (of 6de orde bandpass), met een enkele poort wordt single-reflex-bandpass (of 4de orde bandpass) genoemd.

efficientie afhankelijk van de afstemming diep doorlopende bass goede demping van de speaker, hoge belastbaarheid speaker afgeschermd, zodat ‘ie beschermd is tegen rondslingerende spullen. lastig ontwerp en ingewikkelde constructie woofer is ‘onhoorbaar’ overbelastbaar transientweergave sterk afhankelijk van de gekozen afstemming, klinkt meestal ‘traag’ grote kast, daarom weinig toegepast

Akoestische eigenschappen van de auto Doordat een auto interieur een relatief kleine ruimte is, is de akoestiek totaal anders dan een grote kamer of zaal. Dit heeft dit met name voor het sublaag gevolgen. Als van een frequentie de halve golflengte niet meer in de ruimte “past “, dan zijn er geen lopende golven, maar alleen drukverschillen onder die bepaalde frequentie.

Deze grensfrequentie (of frequentiegebied) wordt ook wel het Schroeder frequentiegebied genoemd. Deze is te bepalen met sofware zoals true RTA. De golflengte van sub frequenties kan je uitrekenen via: Golflengte = voortplaningssnelheid / frequentie, Waarbij de voortplantingssnelheid van geluid in lucht 340m/s is.

Voor 100Hz geldt dan 340 / 100 = 3,4 meter. Stel dat je interieur korter is dan 1,7 meter, waardoor er onder de 50Hz (halve golflengte) er geen lopende golven zijn en alleen drukverschillen kunnen ontstaan. Bijkomend effect is dat onder deze frequentie de geluidsdruk stijgt met 12dB/oct.

  1. Box rise Het is de totale impedantie-karakteristiek van de subwoofer + kist + interieur.
  2. Een losse subwoofer heeft een electrische impedantie-karakteristiek, een frequentie afhankelijke impedantie.
  3. Zet je deze subwoofer in een behuizing, dan zal deze impedantie-karakteristiek veranderen, afhankelijk van de gekozen afstemming (bijvoorbeeld poortlengte van een bassreflex afstemming),

Als je vervolgens de kist in de auto zet, zal de totale impedantie ook weer enigzins veranderen. Deze verandering, ten opzichte van de oorspronkelijke electrische impedantie, noemt men boxrise. De verandering is een (frequentieafkankelijke) stijging van impedantie.

  • Het is daardoor in bepaalde situaties mogelijk om met een lagere aangesloten electrische impedantie, toch op een hogere totale impedantie uit te komen.
  • Alleen door het meten van de impedantie-karakteritiek van de “sub + kist + interieur” kan je dat bepalen.
  • Thiele & Small parameters Wanneer je een behuizing voor een woofer wilt berekenen moet je beschikken over de T&S parameters.

Dat zijn getallen die de mechanische en electrische eigenschappen van de speaker vastleggen. De betekenis van al die T&S parameters is vaak onduidelijk, vandaar hier een korte verklaring van de meest gebruikte:

Fs resonantiefrequentie speaker in free air of half space
Fc systeem resonantiefrequentie closed box
Fb systeem resonantiefrequentie bassreflex box
F3 Frequentie waarbij systeem-output 3dB gedaald is
Vas Hoeveelheid lucht met dezelfde akoestische compliantie als de mechanische compliantie (Cms) van de speaker
D Effectieve speaker diameter
Sd Effectieve piston oppervlakte
Xmax Maximale lineaire conusuitslag
Xmech Maximale mechanische conusuitslag
Vd Maximale lineaire volume verplaatsing (Sd x Xmax)
Re DC weerstand spreekspoel
Rg Impedantie bron (kabels, filter)
Qms Q ten gevolge van mechanische verliezen bij resonantiefrequentie Fs
Qes Q ten gevolge van electrische verliezen bij resonantiefrequentie Fs
Qts Q ten gevolge van Qes//Qms bij resonantiefrequentie Fs
Qtc Q ten gevolge van Qes//Qmc bij systeem resonantiefrequentie Fc
QL Q ten gevolge van kastlek bij systeem resonatiefrequentie Fb
Qp Q ten gevolge van poortverliezen bij systeem resonantiefrequentie Fb
n0 Referentie efficiëntie
Cms Mechanische compliantie van de speaker
Mms Effectieve mechanisch bewegende massa
Rms Mechanische verliezen van de speaker
BL Electromagnetische kracht van de magneet x spoel zelfinductie
Pa Acoustische belastbaarheid
Pe Electrische belastbaarheid

Hoe groot moet subwoofer zijn?

Welke omvang? – In de praktijk zal je moeten kiezen voor een sub met afmetingen die in je woonkamer (mogen) passen. Maar de omvang zou niet de bepalende factor mogen zijn. Onze vuistregel: hoe groter, hoe beter. En ook: hoe solider, hoe beter. Een dansende sub is grappig – maar niet goed. Wees gewaarschuwd: een subwoofer is om deze reden vaak een zwaar ding.

Waar moet ik op letten bij een subwoofer?

Frequentierespons – Een frequentie van 20-120 Hz is het beste voor de lage tonen in de meeste subwoofers. Hoe lager de Hz, hoe meer bas je krijgt. Als je een subwoofer koopt die een vaste Hz-waarde heeft, moet je ervoor zorgen dat deze lager is dan 80 Hz als je veel waarde hecht aan een stevig basgeluid.

  1. Het kan verleidelijk zijn om voor de grootste subwoofer te gaan die je kunt vinden, maar groter is niet altijd beter.
  2. Het is belangrijk dat de subwoofer naadloos aansluit op je andere speakers, of je nu wifi-speakers of boekenplank speakers hebt, om een meeslepende luisterervaring te creëren.
  3. Als je systeem bestaat uit compacte sateliet of smart speakers, past een 8 inch of 10 inch subwoofer daar goed bij.
You might be interested:  Hoeveel Is Kosten Koper Berekenen

Als je daarentegen grote vloermodel speakers hebt, is een 12 inch subwoofer een betere keuze. Heb je een grote, open woonkamer? Dan is een grote subwoofer het overwegen waard, omdat die meer lucht verplaatst (en dus meer bas produceert). Komt de subwoofer in een gezellige studeerkamer of slaapkamer? Dan is een kleiner formaat zinvoller, zodat je de ruimte niet overweldigt.

Welke Hz subwoofer?

Techniek – De meeste luidsprekers kunnen beneden de 40 Hz niet weergeven, ondanks een vaak opgegeven van 20 Hz tot 20 kHz. Om deze tonen goed en met voldoende te kunnen weergeven dienen zowel de luidspreker die de tonen produceert als de kast waarin deze geplaatst is specifiek voor dit lagetonenbereik te zijn gekozen.

  1. Voor de luidspreker geldt dat de onder de 40 Hz moet liggen; hoe lager, des te beter de luidspreker in staat is om lage tonen weer te geven.
  2. In de praktijk geeft een subwoofer meestal alle frequenties lager dan 80 Hz weer, maar dat is meestal zelf in te stellen met een draairegelaar.
  3. Voor de behuizing waarin de luidspreker geplaatst is zijn meerdere oplossingen mogelijk, afhankelijk van de toepassing.

Bekende systemen voor de weergave van lage tonen zijn de open, een gevouwen hoorn en 4e- en 6e-orde-filtersystemen. In tegenstelling tot gewone passieve luidsprekers zijn de meeste subwoofers actief, dat wil zeggen dat er een is ingebouwd die helemaal op de subwoofer afgestemd is.

Hoe een subwoofer instellen?

Volume van subwoofer instellen – De meeste actieve subwoofers hebben een eigen volumeregeling. Het is raadzaam om het volume van de sub in eerste instantie in te stellen op ongeveer een derde tot maximaal 50% en het gewenste totale volume via de AV-receiver te selecteren.

Kan een subwoofer achter de bank?

Kan de Subwoofer achter de bank? – Zolang de subwoofer ruimte heeft om te “ademen” kan je hem achter de bank plaatsten. Is dat niet het geval, dan is deze plek niet geheel aan te raden. Mocht je de subwoofer hebben aangesloten op een surround-reciever, dan kan het zijn dat je de positie van de subwoofer zelf kan aangeven als achter de bank.

Het is voor de beeld-plaatsing van het geluid wel beter als je de subwoofer aan de voorkant kan zetten. Heb je buren die last hebben van de subwoofer? Door een onder de subwoofer te zetten kan je voorkomen dat je lage tonen in de vloer verloren raakt. Hierdoor maak je niet alleen je buren blij, maar zorg je er ook voor dat de weergave van je subwoofer nog een stapje hoger gaat.

Deze ontkoppeling frames hebben wij ook voor monitor speakers en als pootjes voor onder vloerstaande speakers.

Waarom twee subwoofers?

Page 2 – / /

Misschien heeft u op de forums over dubbele subwoofers gelezen en vraag u zich af waar al die ophef over gaat. Wij zijn grote fans van het gebruik van meerdere subwoofers waar mogelijk, en ze kunnen een grote upgrade zijn voor elk home theater of muzieksysteem. Hieronder vindt u enkele van de voordelen van dubbele subwoofers in uw systeem. Misschien heeft u op de forums over dubbele subwoofers gelezen en vraag u zich af waar al die ophef over gaat. Wij zijn grote fans van het gebruik van meerdere subwoofers waar mogelijk, en ze kunnen een grote upgrade zijn voor elk home theater of muzieksysteem. Hieronder vindt u enkele van de voordelen van dubbele subwoofers in uw systeem.
Zelfs bij zorgvuldige plaatsing zal een enkele subwoofer niet op alle luisterposities in de kamer een optimale frequentierespons hebben. Op elke plaats in de kamer heeft een subwoofer een uniek ‘modaal patroon’ (staande golven met pieken/nullen) en bijbehorende frequentierespons op de luisterpositie. Luisteraars zullen vaak merken dat het verplaatsen van zelfs maar een paar meter van de ‘sweet spot’ resulteert in een aanzienlijk slechtere basgeluidskwaliteit. Op sommige plaatsen zal het geluid overdreven dreunend zijn, op andere plaatsen zal er een “suck-out” zijn waar de lage tonen merkbaar minder impact hebben. Dit is vooral een probleem wanneer u over een grote zithoek beschikt.
Met juist geplaatste dubbele subwoofers zullen de respectieve modale patronen elkaar overlappen, waardoor de dichtheid van de geluidsgolven in de kamer sterk toeneemt. Het resultaat is een vloeiender frequentierespons op meer luisterposities in de kamer, met minder kans op duidelijke pieken/nullen in de frequentierespons. Iedereen krijgt dezelfde stimulerende, hartveroverende luisterervaring, waar hij of zij ook zit. Dit maakt het ook gemakkelijker voor auto-set-up programma’s zoals Audyssey MultEQ om het subwoofer kanaal te equalizen.
Een populaire uitdrukking van het SVS Sound Experts team is “headroom heeft een geheel eigen kwaliteit”. Dubbele subwoofers verhogen de beschikbare headroom van het systeem aanzienlijk, met een groter dynamisch bereik, minder compressie, minder vervorming en minder kans op overdrive-artefacten. Kortom, met dubbele subwoofers krijgt u schonere, nauwkeurigere lage tonen bij extreme geluidsniveaus. Als u graag luistert op referentieniveaus en hunkert naar veel lawaai, impact en druk van actie- en sci-fi films of muziek met veel lage tonen, dan zijn dubbele subwoofers een uitstekende optie, en zullen ze moeiteloos lage tonen produceren op veeleisende passages.
De veeleisende audiofiel en 2-kanaals purist weet dat directionele lage tonen belangrijk zijn voor het stereobeeld en het behoud van een solide soundstage. Door het gebruik van dubbele subwoofers in een speciaal 2-kanaals systeem blijven de stereobas aanwijzingen behouden en wordt voorkomen dat het geluidsbeeld inzakt, vooral wanneer kleine boekenplankmonitors met beperkte basuitbreiding worden gebruikt. Dit zorgt voor een meer realistische en overtuigende audio-ervaring waarbij u geluiden in de ruimte kunt lokaliseren en het gevoel hebt dat u op het podium of in de studio bent met een artiest.
Zelfs met een vrij diepe luidspreker/subwoofer crossover-frequentie en de bijbehorende maskereffecten van de surround-luidsprekers, is het vaak mogelijk een enkele subwoofer in de kamer te lokaliseren, vooral als hij niet op het voorplan staat. Wanneer een subwoofer goed is opgesteld, moet het basgeluid klinken alsof het afkomstig is van elke individuele luidspreker en niet van een specifieke locatie. Ter vergelijking: dubbele subwoofers zijn bijna onmogelijk te lokaliseren. Zodra luisteraars deze meeslepende bas ervaren die overal in de kamer vandaan lijkt te komen, willen ze nooit meer terug naar een enkele subwoofer opstelling.
Veel liefhebbers hebben hun muziek- en thuisbioscoopsystemen in gemengde woonruimten staan, waar de prestaties van de subwoofer in evenwicht moeten zijn met het decor en de esthetiek. In dit soort situaties kan een enkele grotere subwoofer, vooral die met gepoorte kasten, een te grote visuele impact hebben in de kamer of zelfs niet passen in de toegewezen ruimtes. Omgekeerd kunnen twee kleinere subwoofers vergelijkbare prestaties leveren, minder visuele impact hebben en ook op meer plaatsen in de kamer passen. Als ruimte een punt van zorg is, zijn gesloten subwoofers over het algemeen een betere optie voor discretie.
Op basis van onze eigen uitgebreide tests en onderzoek door de professionele audiogemeenschap, bevelen wij de volgende plaatsingsmogelijkheden aan voor dubbele subwoofers: Hoewel de eerste twee opties hun waarde hebben bewezen en doorgaans uitstekende resultaten opleveren, zijn ze vaak moeilijk te implementeren in een woon-/familiekamer. Alle kamers zijn verschillend, dus we raden aan flexibel te blijven en alle mogelijke plaatsingsopties uit te proberen voor de beste resultaten. – Ed Mullen
SVS maakt een reeks actieve subwoofers voor elke kamer, elk audiosysteem en elk budget. Naast de voordelen op het vlak van prestaties krijgt u ook een korting op de SVS 1000, 2000 Pro, 3000, 4000 en 16 Ultra Series subwoofers, zodat u de best mogelijke prestaties tegen de best mogelijke prijs kunt krijgen. Samenvatting: Voordelen van het gebruik van dubbele of meerdere subwoofers in een home audio systeem – Soepeler frequentierespons bij meer luisterposities – Grotere totale dynamische output/headroom – Verbetert het stereobeeld van de lage tonen in 2-kanaals systemen – Moeilijker te lokaliseren en specifieke locatie van subwoofer aan te wijzen op basis van plaatsing – Twee kleinere subwoofers passen vaak beter in een kamer dan één grote

Dubbele Subwoofers, waarom?

Hoe klinkt een opgeblazen subwoofer?

Hoe herken je een opgeblazen speaker? – Als je de speaker opgeblazen hebt dan hoor je dat vaak direct. In plaats van een zuiver geluid hoor je dan een vervormd of zelfs krakend geluid dat ook bij een lager volume niet meer verdwijnt. Hoor je helemaal niets meer? Dit kan ook een teken zijn dat je speaker opgeblazen is.

Wat is RMS vermogen subwoofer?

Vermogen? Gelijk maar even starten met het uit de wereld helpen van een wijdverbreid misverstand; een luidspreker heeft geen vermogen, alleen een maximale belastbaarheid die uitgedrukt wordt in Watt’s. Waar ik in deze tekst spreek over een luidspreker met een bepaald aantal Watt’s, dan moet u dat lezen als een bepaalde maximale belastbaarheid uitgedrukt in Watt’s.

  • De elektrische eenheid van vermogen is het product van spanning en stroom.
  • In de maximale belastbaarheid is tevens meegenomen de duur van de belasting.
  • Mag een luidspreker permanent belast worden tot bijvoorbeeld 25 Watt, kortstondig mag dat rustig 50, 100 of meer Watt zijn.
  • Hoe groter het toegevoerde vermogen, hoe korter de tijd moet zijn om oververhitting van de luidspreker te voorkomen.

Oververhitting leidt tot beschadiging. Muziek bestaat uit pieken en dalen in geluidssterkte en vraagt soms veel, soms weinig vermogen. Klassieke of rustige pop en jazz muziek met korte harde passages en pieken zal een luidspreker zelden beschadigen terwijl we toch de indruk hebben hard te spelen.

Elektronische muziek vraagt constant een hoog vermogen als we hard willen spelen en dat eist meer van een luidspreker unit. Units krijgen de tijd niet om af te koelen. Daarom moet voor dit soort muziek de luidspreker hoger belastbaar zijn. Om het geheel nog wat verder te compliceren moet u ook nog weten dat de aangegeven impedantie op een luidspreker (het aantal ohm’s) een nominale waarde betreft.

Onder invloed van muziek zal een 8 ohm luidspreker op sommige momenten een hogere en op andere momenten een lagere impedantie hebben. Hoe groot de variatie is in die waardes hangt af van het luidsprekerontwerp. Versterker vermogen wordt eveneens uitgedrukt in Watt.

  1. Met veel adders onder het gras.
  2. PMPO vermogen is een verzinsel van marketing afdelingen en slaat nergens op (ik zag laatst een advertentie 5 x 7 watt + 1 x 25 watt = 4500 Watt PMPO).
  3. Muziekvermogen is bijna net zo’n onzin als de fabrikant niet opgeeft hoelang de versterker in staat is om het vermogen te leveren.

Piekvermogen bestaat wel en geeft aan dat een versterker van bijvoorbeeld 100 Watt gedurende 1 seconde 150 Watt kan leveren vanuit de reserve buffer van de voeding. Het vullen van de buffer gaat te langzaam om langdurig 150 Watt te leveren en de versterker is er niet op ingericht en zou dan te heet worden. DIN vermogen is een ouderwetse waarde uit de tijd dat versterkers lang niet zo goed waren als nu. Het frequentiebereik en de vermogensbandbreedte waren toen kleiner. De DIN norm staat toe dat aan de grenzen van het frequentiebereik (20 — 20.000 Hz of minder) maar de helft van het vermogen beschikbaar is ten opzichte van 1000 Hertz, de middenfrequentie waarop gemeten wordt, vaak zonder daar opgave van te doen.

  • Het RMS vermogen, dat is het vermogen dat de versterker maximaal constant kan leveren bij 1000 Hz.
  • De punten waarop de versterker nog maar een deel van het vermogen kan leveren uitgedrukt in negatieve dB punten. Die dB punten liggen over het algemeen onder de 40 Hz en boven de 15.000 Hz. Afhankelijk van type versterker.
  • Het vermogen van de versterker bij 8 Ohm, 4 Ohm en eventueel 2 Ohm luidsprekerbelasting.
  • De vervorming waarbij het vermogen wordt gespecificeerd.
  • Het aantal kanalen dat gelijktijdig wordt aangestuurd.

Helaas geeft de vermogensbandbreedte geen indicatie voor de kwaliteit. Een buizenversterker die nog maar de helft van het vermogen levert bij 40Hz en 15kHz kan meer muzikaal genot schenken dan een transistor versterker waarbij die punten op 5 Hz en 100 kHz liggen.

Het omgekeerde komt net zo gemakkelijk voor. Een versterker die in staat is bij 8 Ohm luidspreker belasting 50 Watt te leveren is niet per definitie in staat om bij 4 Ohm (dubbele hoeveelheid stroom vermenigvuldigd met de spanning) 100 Watt te leveren, laat staan 200 Watt aan 2 Ohm. Of de voeding kan niet voldoende stroom leveren of de versterker zou veel te heet worden.

Dat laatste zien we veelal met moderne receivers die in staat moeten zijn 5x of 7x tientallen tot honderden Watts te leveren. Er is nauwelijks ruimte voor koeling en vanwege de stroomafname van 4 Ohm luidsprekers raakt de receiver oververhit. Vandaar dat fabrikanten aangeven dat uitsluitend 8 Ohm luidsprekers aangesloten mogen worden op dergelijke receivers. In dit verband moet opgemerkt worden dat er ook receivers zijn die aan 4 Ohm nog slechts de helft van het vermogen kunnen leveren. Een 5x 50 Watt receiver aan 8 Ohm levert soms slechts 5 x 25 Watt aan 4 Ohm. Geen verdubbeling maar een halvering ten gevolge van een te kleine voeding.

Nog zachter spelen is de enige optie die resteert. Dus liever geen risico lopen bij dit soort receivers, er zijn genoeg 8 Ohm luidsprekers te koop. Uit het bovenstaande over speakerunits kunnen we afleiden dat luidsprekers gedurende korte tijd overbelast mogen worden. Dat geeft de mogelijkheid om zeer zware versterkers aan te sluiten op normaal belastbare luidsprekers.

Een 300 Watt versterker zal bij normaal gebruik en normale volumes een luidspreker met een maximale belastbaarheid van 50 Watt niet beschadigen. Draait u te lang te hard, dan gaat de luidspreker uiteraard wel kapot. De 300 Watt (of minder) spreekt u aan tijdens muziekpassages waarbij kracht nodig is. Â

Wat kost een goede subwoofer?

De prijs van een subwoofer hangt vooral af van het vermogen. Hoe meer vermogen, hoe duurder de subwoofer. Voor een goede, krachtige subwoofer betaal je al gauw een paar honderd euro. Er zijn echter ook modellen die om en nabij de honderd euro kosten.

Welke richting subwoofer?

Conclusie: de perfecte opstelling voor subwoofers –

De optimale positie verbetert de baskwaliteit. Optimaal is de plek tussen center- en frontspeaker rechts/links. De subwoofer klinkt niet goed wanneer hij in een hoek of dicht tegen de muur aan staat. Om het beste uit je subwoofer te halen is het goed om hem op verschillende plekken te testen.

Heb je alleen een versterker nodig voor een subwoofer?

Passieve subwoofers – hebben geen interne versterker, waardoor ze altijd aangestuurd moeten worden met een passende versterker met luidspreker aansluiting. Doordat passieve variant worden gevoed vanuit de versterker, hebben ze simpel gezegd geen stekker en stopcontact nodig.

Een luidsprekerkabel tussen de subwoofer en versterker is daarom voldoende. Een van de redenen om voor deze variant te kiezen is dat op het apparaat geen knoppen zitten. Dit is vooral een voordeel bij feestjes, omdat niemand hierdoor kan ‘rotzooien’ met het volume of geluidsinstellingen. Hoe groter je feestje, hoe belangrijker dit is.

You might be interested:  Weight Watchers Points Berekenen

Je blijft zelf dus in totale controle over je muziek want je regelt alles vanaf je mixer of versterker. Je kunt de of op elke gewenste plek plaatsen. Bijvoorbeeld in een, Bovendien is een passieve subwoofer niet storingsgevoelig, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van een interne versterker. Het verschil tussen een actieve en passieve subwoofer

Hoeveel dB is 500 Hz?

5.2.2.4 (2). Overige schalen voor de sterkte van geluid – Tot nu toe hebben we als maat voor de (fysische) geluidsterkte steeds dB SPL gebruikt. In de praktijk bestaat er behoefte deze fysische maat te koppelen aan de gehoordrempel van een persoon of aan de gemiddelde gehoordrempel van een groep personen.

  • In dit verband kan men de (fysische) sterkte van een bepaald geluid aangeven in dB t.o.v.
  • De gehoordrempel van die persoon voor dat geluid.
  • Men spreekt dan van dB SL (Sensation Level).
  • Hebben we b.v.
  • Een geluidsterkte van 80 dB SPL en ligt de drempel van dat geluid en bij een bepaalde persoon op 12 dB SPL, dan wordt het geluid aan die persoon aangeboden op een niveau van 68 dB SL.

Daarnaast worden fysische geluidsniveaus uitgedrukt in dB HL (Hearing Level). Dit is iets dergelijks als dB SL, maar hier wordt het geluidsniveau gerekend t.o.v. de drempel van dat geluid voor een groep – normaalhorende – personen. Bij de toonaudiometrische frequenties wordt uitgegaan van de waarden volgens de ISO-norm.

Hebben we b.v. te maken met een 500 Hz toon van 70 dB SPL dan heeft deze een niveau van 58 dB HL (de ISO-drempel bij 500 Hz ligt op een niveau van 12 dB SPL). Geluiden waarin meerdere frequenties aanwezig zijn zoals spraak, straatlawaai en vliegtuiglawaai bevatten meestal frequenties, m.n. aan de laagfrequente kant, waar het oor minder gevoelig voor is en waar dus ook minder hinder van ondervonden wordt.

Bij het bepalen van de – fysische – sterkte van een geluid met een geluiddrukmeter heeft het daarom geen zin alle frequenties, van laag tot hoog, even sterk te ‘wegen’. In de akoestiek, bij de beschrijving van de geluidsniveaus van omgevingsgeluiden, wordt daarom bij de bepaling van geluidsterktes gebruik gemaakt van filters, ook wel ‘weegnetwerken’ genoemd.

Deze filters onderdrukken de lagere frequenties enigermate. De keuze voor een bepaald netwerk is afhankelijk van het gemiddelde te meten geluidsniveau. Bij niet al te hoge geluidsniveaus gebruikt men het ‘A-netwerk’, weergegeven in Fig.1. De eenheid is hierbij dan niet dB SPL, maar dB(A). Er bestaan ook een B- en C-netwerk.

De vorm van deze netwerken, d.w.z. de wijze waarop de lagere frequenties worden onderdrukt, is ontleend aan de ‘Fletcher Munson’ curven. Zie Hfdst.2.3.1. De vorm van het A-netwerk komt – omgekeerd – overeen met de 40 foon lijn. Fig.1. Weegnetwerken om de te meten fysische geluidsniveaus aan te passen aan de gevoeligheid van het oor. De uitkomsten zijn uitgedrukt in respectievelijk dB(A), dB(B) en dB(C). De correcties zijn uitgevoerd t.o.v. dB SPL.

Hoeveel Hz is dB?

Wat is gehoorbereik? AcoustiNorm kennisbank Het gehoorbereik gaat over het laagste en hoogste hoorbare geluid van een mens. Om het minimale en maximale hoorbare bereik van de mens uit te leggen gaan we het hebben over:

De gehoordrempel – De minimaal hoorbare geluidsdruk die een persoon waarneemt. De gehoordrempel verschilt per persoon per leeftijdsgroep De pijngrens – Wanneer een geluid zo hard is dat men er gehoorschade aan overhoudt

De grootheid decibel (dB) geeft de sterkte aan van het geluid en heeft direct verband met menselijke waarneming. Een geluid van 0 decibel staat gelijk aan 1000 Hertz. Hertz weergeeft hoeveel trillingen een frequentie heeft. Een hoge frequentie heeft meer trillingen dan een lage frequentie.

  • De gehoordrempel is sterk afhankelijk van de frequentie van een geluid.
  • Zonder gehoorschade is de gehoordrempel voor hoge frequenties tussen de 1000 Hz en 5000 Hz.
  • Men hoort het beste rond een frequentie van 4000 Hertz.
  • Bij een frequentie van 4000 Hz bedraagt de gehoordrempel ongeveer -5 decibel.
  • Dat betekent dat het gehoor van de mens bij een minimum van -5 dB het meest gevoelig is.

Het oor is minder gevoelig bij lage frequenties. De gehoordrempel bedraagt namelijk ongeveer 28 dB bij 100 Hz en 95 dB bij 10 Hz. Vaak worden geluiden met lage frequenties meer gevoeld dan gehoord. Hoe een persoon een laag frequent geluid waarneemt kan verschillen, de één neemt het geluid niet waar terwijl de ander het als hinderlijk kan ervaren.

Naast de gehoordrempel is er de pijngrens. De pijngrens weergeeft een geluidsniveau waarbij men er permanente gehoorbeschadiging aan overhoudt. Er geldt voor elke frequentie een geluidsniveau die gehoorschade kan aanrichten. Deze schade vindt plaats bij de haarcellen in het slakkenhuis van het oor. Bij een te hard geluid bewegen de trilhaartjes zo hevig dat ze afbreken.

Deze schade is permanent en herkenbaar aan een piep in de oren. Je kan gehoorverlies opdelen in decibellen:

0 tot 30 dB – Normaal horend tot slechthorend 30 tot 60 dB – Licht tot matig slechthorend 70 tot 70 dB – Zwaar slechthorend 70 tot 80 dB – Ernstig slechthorend 80 tot 110 dB – Doof 110 tot 120 dB – Diepdoof Vanaf 120 dB – Vibratiedoof

: Wat is gehoorbereik? AcoustiNorm kennisbank

Wat betekent een geluid van 1000 Hz?

Verband tussen toonhoogte en frequentie – Net als intensiteit gekoppeld is aan de waargenomen luidheid, is frequentie dus gekoppeld aan de waargenomen toonhoogte. Bij beiden bestaat echter geen één-op-één relatie tussen de fysische grootheid en de daar aan subjectief ervaren sensatie.

Zo hangt de waargenomen toonhoogte zowel af van de frequentie als van de intensiteit (wel in mindere mate), de duur van het geluid en of er ook andere geluiden aanwezig zijn. Net als bij de waarneming van luidheid vindt ook bij de waarneming van toonhoogte een vorm van compressie plaats. Er zijn bij de waarneming van geluiden verschillen tussen de lage en hoge geluiden.

Beneden de 1000 Hz gaan de waargenomen toonhoogte en de daaraan gerelateerde frequentie ongeveer gelijk met elkaar op. Een toon onder de 1000 Hz waarvan de frequentie twee maal zo hoog wordt gemaakt klinkt ook tweemaal zo hoog. Bij tonen boven de 2500 Hz gaat de toon subjectief hoger klinken als de intensiteit toeneemt (en dus de frequentie gelijk blijft).

Wat is crossover bij een subwoofer?

Elke luidspreker – ook de satellieten of de subwoofer – heeft een frequentiebereik waarbinnen hij geluid zuiver kan weergeven. De crossover -frequentie bepaalt de frequentiewaarde/het frequentiebereik dat zowel de satellieten als de subwoofer binnen hun frequentiebereik kunnen uitvoeren.

Wat is LPF van LFE?

Lpf for lfe is de crossover die word gebruik voor film,daar is het aan te raden de crossover zo hoog mogelijk open te zetten. Lfe only setting gebruiken,niet lfe plus mains. Oke dankje wel. Dus met die lfe op bijvoorbeeld 120 hz filtert die bijna al het laag uit de front speakers met een.

Wat is een crossover-frequentie?

Belangrijkste instellingen – Wanneer je geen automatische kalibratie-functie op je AV receiver hebt zitten – of je wilt de waarden die door bijvoorbeeld Audyssey automatisch bepaald zijn handmatig aanpassen – dan zul je zelf aan de slag moeten. Voor de afstanden van de speakers kun je simpelweg een meetlint gebruiken, voor het volumeniveau kn een Sound Pressure Level-meter gebruikt worden.

  1. Voor de gemiddelde consument is een Sound Pressure Level-meter in de vorm van een app op je smartphone of tablet voldoende.
  2. Er zijn echter ook professionele meters te koop.
  3. Grote of kleine speakers? Het lijkt misschien logisch maar toch zit er een ‘maar’ bij de instelling voor ‘large’ of ‘small’ speakers.

In de meeste gevallen raden we aan alle speakers op ‘small’ te zetten wanneer je een subwoofer gebruikt. Deze is immers het meest geschikt om de lage frequenties op te vangen. Heb je geen subwoofer en bijvoorbeeld speakers aan de voorzijde die ook over een woofer beschikken dan kun je deze speakers op ‘large’ zetten.

Afstand De afstand van de speakers is een belangrijke variabele voor de audioweergave. We hebben het dan niet alleen over de afstand van elke speaker tot de luisterpositie maar ook de afstand van de speakers onderling. De afstand heeft invloed om de tijd die het geluid nodig heeft om bij de luisterpositie te komen en zelfs de kleine verschillen kunnen grote invloed hebben.

In de ideale situatie arriveert het geluid van elke speaker op hetzelfde moment bij de luisterpositie. Het is in een normale situatie bijna onmogelijk om de afstand van elke speaker gelijk te zetten en daarom kun je in de instellingen van je receiver de afstand per speaker aangeven.

  1. Met de instructies in de handleiding van je receiver en een meetlint waarmee je de afstand tussen de luisterpositie (houd je neus tot de tweeter van de speaker aan) kun je de afstand voor elke speaker bepalen.
  2. Crossover Een term waar we veel vragen over krijgen is ‘crossover’.
  3. De crossover is de grens in de frequenties waaronder de lage frequenties (lage tonen) bij de speakers weggehaald worden en richting de subwoofer worden gestuurd.

De subwoofer neemt het vanaf deze frequentie dus over om voor de beste lage tonen te zorgen. Wat de beste crossover-frequentie voor jouw systeem is, is afhankelijk van de specificaties van de speakers in het systeem. Vaak wordt 80Hz als de standaard crossover genomen maar het is dus verstandig om te controleren hoe laag jouw speakers kunnen gaan zodat je er zeker van bent dat het volledige bereik haalbaar is. Volumeniveau (level) De volgende stap is het instellen (of controleren) van het volumeniveau per speaker, ook wel de level genoemd. Het corrigeren of invoeren van deze waarden kan grotendeels op gehoor plaatsvinden. In de meeste gevallen heeft de receiver zelf voor eenzelfde niveau voor alle speakers gekozen maar wanneer bepaalde speakers zich zeer dicht op de luisterpositie bevinden of wanneer ze zich in een hoek bevinden kan het volumeniveau aangepast worden.

  • Je kunt de waarden aanpassen middels de testtonen die de receiver kan weergeven vanuit het instellingenmenu voor het volumeniveau en op het gehoor bepalen of het niveau van een bepaalde speaker aangepast moet worden.
  • Sommigen vinden dialogen van de center-speaker vaak te zacht staan en zetten dus het volumeniveau van alleen deze speaker iets hoger.

Ook kunnen surround-effecten te hard binnenkomen wanneer de surround-speakers dicht op de luisterpositie staan. Schroef dan het niveau van deze speakers iets terug. Wil je met geavanceerdere metingen aan de slag gaan dan kun je een Sound Pressure Level-meter gebruiken.

  • Voor de niet-geoefende gebruiker is een SPL-meter in de vorm als een app voor smartphones beschikbaar in de diverse app stores.
  • Geluidsmodi (DSP’s) Een veelgehoorde vraag gaat over de verschillende geluidsmodi die receivers (en home cinema-systemen) tegenwoordig bieden.
  • Deze modi worden vaak aangeduid met DSP en maken het mogelijk de audioweergave aan te passen aan de content middels software.

Zo zijn er modi voor onder meer films (movie), muziek (music), party (alle speakers in stereo), games en varianten van Dolby en DTS. Welke modi je tot je beschikking hebt is afhankelijk van de receiver die gebruikt maar alle modi zorgen voor een softwarematige aanpassing van het geluid om zo per soort content een intensere audio-ervaring te bieden.

Zo kun je bijvoorbeeld een film die met stereogeluid wordt uitgezonden middels de Movie-modus over vijf kanalen laten klinken. Maar, hou er rekening mee dat dit dus softwarematig gebeurt en niet de kwaliteit van echt surround-sound behaalt. Voor de meeste bronnen zijn deze modi niet van toepassing. Tv-zenders sturen tegenwoordig vaak zelf al 5.1-kanaals Dolby-geluid uit bij films en Blu-ray (en dvd) discs zijn voorzien van een eigen surround audiotrack.

Gebruik altijd deze tracks wanneer ze aangeboden worden. Testen met je oren en lees de handleiding De audioweergave kun je helemaal afstellen middels (automatische) metingen maar het draait natuurlijk om je smaak. Sommige mensen houden van meer lage tonen, terwijl anderen in de hoge frequenties graag meer nadruk zien.

Ga zelf vooral veel luisteren met je favoriete bronnen om bij bovenstaande instellingen tot de meest optimale waarden te komen. Vergeet ook niet de waarden die je gekozen hebt ergens op te schrijven zodat je altijd – na bijvoorbeeld een reset – snel terug kunt naar de meest optimale instellingen. Daarbij moet gezegd worden dat AV receivers steeds geavanceerder worden en tientallen functies bieden die de geluidskwaliteit kunnen beïnvloeden.

Neem dus altijd de handleiding van je receiver aandachtig door zodat je weet waar alle functies voor dienen en je ook weet welke functies die direct of indirect invloed hebben op de geluidsweergave je uit kunt schakelen.

Hoeveel watt voor subwoofer?

Wat voor versterker en hoeveel watt nodig? Van tweeter tot Woofer Sharkpoonx door Sharkpoonx » 10 aug 2013 13:30 Hallo, ik heb van het weekend 2 subwoofer 500 watt gehad zie foto hieronder. Kwam er net achter dat de versterker die ik had liggen kapot is. Sharkpoonx door Sharkpoonx » 10 aug 2013 15:34 4ohm zijn de spoelen staat achterop de subs maar 500 total power watt, 250 RMS en de rest weet ik niet. Heb ze ook maar gekregen beginner Berichten: Lid geworden op: 21 jan 2013 14:15 Locatie: Ridderkerk Contacteer: door » 10 aug 2013 19:08 Dit is al voldoende informatie Wat je een beetje als richtlijn aan moet houden om optimaal een subwoofer aan te sturen is dat je het vermogen hebt wat de woofers nodig hebben + een beetje extra.

  1. Ik heb bijvoorbeeld 290 watt Rms op een woofertje staan van 250 rms.
  2. Voor de subwoofers zal het dus optimaal zijn om een mono-versterker (monoblock) te kopen van minimaal 500 watt rms op 2 ohm zodat je de subwoofers parallel aan kan sluiten.
  3. Of een 2-kanaler welke per uitgang 250 watt rms kan geven.
  4. Of een 4 kanaler welke gebrugd op 4 ohm 250watt rms kan geven.

Sharkpoonx door Sharkpoonx » 10 aug 2013 19:16 Harstikke bedankt voor jouw hulp! Mvg Youri : Wat voor versterker en hoeveel watt nodig?

Hoeveel inch subwoofer heb ik nodig?

Een vuistregel is dat je ‘m altijd een maatje groter dan je speakers koopt. Dus een 10 inch top match je met een 12 of 15 inch sub, een 12 inch top met een 15 of 18 inch sub en een 15 inch top met 18 of zelfs 21 inch. Zo lopen de frequenties beter in elkaar over. Het aansluiten is simpel en kan op twee manieren.

You might be interested:  N Term Cijfer Berekenen

Hoe lang moet een subwoofer inspelen?

Subwoofer inspelen? Voor de mensen die het zo’n beetje hebben gevolgd: Ik heb een RF HX2 subwoofer (10″) aangeschaft en vandaag (bij Mediamarkt) een caliber behuizing aangeschaft. Nu weet ik dat ik het beste de subwoofer kan inspelen (net zoals bij me B&W speakers). Maar nu, is het erg om in te spelen terwijl er nog geen cross-over tussen zit? Hij draait momenteel mono op m’n thuisversterker om ff rustig in te spelen (vooral niet hard.) Intel P4D-2800@2800, Asus P4P800-SE, 1024MB Corsair, Asus v9999/TD, Maxtor DiamondMax 10 250GB, Western Digital 600BB 60GB, Pioneer DVDR, HP 9150, Soundblaster Audigy. + Toshiba E400. Je speelt hem nu dus ongefilterd aan? Zou ik niet te lang doen, subjes zijn gebouwd op laaaaaag. Inspelen is trouwens ook maar een mythe hoor, je sub speelt op zich na een tijdje wel beter/lager/harder maar je hoeft er in het begin echt niet voorzichtig mee om te springen. Heeft die RF versterker die je hebt gekocht geen X-over? In ieder geval is een sub voor lage tonen, dus “inspelen” op je stereo lijkt me nu ook niet bepaald het beste. Alle RF versterkers hebben een cross-over. Inspelen wordt wel geadviseerd; ook door de meeste echte HIFI merken (home hifi). Gooi anders wel ff wat 40/50/60 hz’s erdoorheen via een test cd. Intel P4D-2800@2800, Asus P4P800-SE, 1024MB Corsair, Asus v9999/TD, Maxtor DiamondMax 10 250GB, Western Digital 600BB 60GB, Pioneer DVDR, HP 9150, Soundblaster Audigy. + Toshiba E400. Gewoon 5 minuutjes rustig aan om de boel af te regelen, en daarna ‘let the dogs out!’. Deze strategie heb ik met al m’n woofers nog gevolgd en er is er tot nu maar 1 kapot gegaan, draadje van terminal naar spoel gebroken. (en ben op het moment aan m’n 6e en 7e woofertje bezig.) Woofers gaan niet kapot van meteen blazen, daar is het ‘inspelen’ niet voor bedoeld. Inspelen doe je omdat de speaker in den beginne nog stijfjes is. Pas na een paar uurtjes spelen heeft hij de soepelheid en klankkleur die de fabrikant (en jij) voor ogen hebt. Met woofers speelt ‘t overigens minder dan met klanktechnisch veel kritischere composets of coaxjes. Idd als ik jou was zou ik gewoon die sub in de auto gooien, flink wat vermogen erop en spelen maar inspelen is bullshit aangezien als je normaal aan het luisteren bent, hij automatisch al aan het “inspelen” is en dat hoeft niet bij een bepaald vermogen. Bij het installeren van de sub in de auto moet je de subwoofer wel ff op vol vermogen laten draaien om hem goed in te stellen. Aangezien Rf adviseert hem eerst in te spelen en dus niet meteen vol vermogen erop te gooien ben ik hem nu aan het indraaien (sweeps 70hz -> 40 hz e.a. variaties). En geloof het of niet ik merk verschil tov de eerste minuut (lijkt nu dieper te gaan.). Intel P4D-2800@2800, Asus P4P800-SE, 1024MB Corsair, Asus v9999/TD, Maxtor DiamondMax 10 250GB, Western Digital 600BB 60GB, Pioneer DVDR, HP 9150, Soundblaster Audigy. + Toshiba E400. In menig auto heb ik installaties gehoord die de betere thuis installaties overtreffen. En qua subwoofers zijn ze mi in auto land veeeeeel verder dan ze ooit gekomen zijn in de home-hifi. Intel P4D-2800@2800, Asus P4P800-SE, 1024MB Corsair, Asus v9999/TD, Maxtor DiamondMax 10 250GB, Western Digital 600BB 60GB, Pioneer DVDR, HP 9150, Soundblaster Audigy. + Toshiba E400. Heb je hem nu al in je auto gedaan? Heb je btw een Mini of niet? Bij BMW’s zitten er stalen platen achter de achterbank en die houden natuurlijk een hoop geluid tegen, en aangezien die nieuwe Mini ook een BMW is, Tja over Visgek zal ik maar niets zeggen, wel een hele erge blunder RF pruts spul noemen. : Heb je hem nu al in je auto gedaan? Heb je btw een Mini of niet? Bij BMW’s zitten er stalen platen achter de achterbank en die houden natuurlijk een hoop geluid tegen, en aangezien die nieuwe Mini ook een BMW is, Tja over Visgek zal ik maar niets zeggen, wel een hele erge blunder RF pruts spul noemen. Ik heb idd een Mini en ik ben net ruim 2 uur bezig geweest de kabel van de accu in het interieur te krijgen, tevergeefs. dus morgen ff bij de dealer langshoppen (of van de week, morgen komt niet zo goed uit.). Stalen platen oid zitten er niet in de Mini, dus dat is opzich positief. De nieuwste cooper en cooper s hebben zelfs een andere hoedenplank (met rooster) om het geluid van de uitlaat wat beter in het interieur door te laten dringen Intel P4D-2800@2800, Asus P4P800-SE, 1024MB Corsair, Asus v9999/TD, Maxtor DiamondMax 10 250GB, Western Digital 600BB 60GB, Pioneer DVDR, HP 9150, Soundblaster Audigy. + Toshiba E400. okee, bij deze dan een op feiten en ervaring gebaseerd verhaal.1. luidsprekerunits voor laagweergave moeten altijd ingespeeld worden. De rubber of polypropyleen ophanging moet altijd eerst een bepaalde soepelheid hebben, om vol tot hun recht te komen.2. Tuurlijk valt er over kwaliteit te twisten, maar alle units moeten inspelen, of ze nou goedkoop of duur zijn.3. Temperatuur heeft er niet veel mee te maken, de temperatuurverschillen buiten in NL zijn niet dermate extreem dat het problemen zou kunnen opleveren.4. Op een ongefilterde bass-speaker/subwoofer kan je gerust het volledige frequentiebereik zetten, daar gaat ie niet kapot van, het zal alleen niet echt prettig klinken.5. Laat je subwoofer een aantal uren spelen met dat vermogen dat je woofers ongeveer ene uitslag maken van +/- 10mm, zo belast je de spreekspoel niet teveel, en heeft de ophanging de mogelijkheid om soepel te worden. Ik wens je veel plezier, en heb je nog meer vragen over luisprekers, dan hoor ik het wel. Gegroet, Manu. Hier maar eens even een pic van een RF versterker, zodat jij ook weet waar we het over hebben. (en deze kost zo’n €1300) : Ik heb idd een Mini en ik ben net ruim 2 uur bezig geweest de kabel van de accu in het interieur te krijgen, tevergeefs. dus morgen ff bij de dealer langshoppen (of van de week, morgen komt niet zo goed uit.).

Ik ben vanmorgen ook bezig geweest om een mooie draad vanaf de accu naar onder de achterbank te trekken. Wat een geklier zeg! Volgens de knakker van de garage kon ik zo het oliereservoir opzij doen, en daarachter zat al een gat zo het interieur in, met rubber afsluiting en al. Het begon meteen al goed: hoe het oliereservoir vast zat kon ik niet vinden.

Er zat nergens een schroefje ofzoiets. Blijkt dus dat dat ding met alleen een borgpen vastzit. Daarna was het gat vlug gevonden, maar toen moest ik vanuit het interieur de draad naar binnen trekken. Van binnenuit kon ik datzelfde gat natuurlijk nooit terugvinden.

  • Nouja. nooit.
  • Na een uurtje goed kijken bleek dat ik er met m’n snufferd bovenop zat Versterker even uitgeprobeerd met m’n laptop als bron. Werkt.
  • Nu nog een pc inbouwen in de auto, zodat ik altijd 20GB aan mp3 bij me heb.
  • ‘t Is ook nooit af.
  • Wat heeft dit met inspelen van subs te maken? Tsja.
  • Niks denk ik.

Behalve dan dat ik er straks ook eentje in de auto heb. Gras groeit niet door eraan te trekken. OK, de subwoofer is iig na vandaag ingespeeld. En hij kan dus straks (als alles goed is met de auto) worden aangesloten. Die kabel is idd erg lastig, aan de binnenkant zit allemaal dempinsmateriaal en dat krijg je niet goed naar voren, ik heb het idee dat de kabel hier net achter zit.

Ik neem morgen gewoon ff contact op met de dealer. bij me old car was het stukken makkelijker, heel het interieur was van metaal dus die kabel die zag je gewoon binnenkomen. Intel P4D-2800@2800, Asus P4P800-SE, 1024MB Corsair, Asus v9999/TD, Maxtor DiamondMax 10 250GB, Western Digital 600BB 60GB, Pioneer DVDR, HP 9150, Soundblaster Audigy.

+ Toshiba E400. : OK, de subwoofer is iig na vandaag ingespeeld. En hij kan dus straks (als alles goed is met de auto) worden aangesloten. Die kabel is idd erg lastig, aan de binnenkant zit allemaal dempinsmateriaal en dat krijg je niet goed naar voren, ik heb het idee dat de kabel hier net achter zit.

  • Ik neem morgen gewoon ff contact op met de dealer.
  • Bij me old car was het stukken makkelijker, heel het interieur was van metaal dus die kabel die zag je gewoon binnenkomen.
  • Wat heb je trouwens verder voor audio in je auto? Ook alles RF of niet? offtopic:tnx Lampje] Achja, reply’s weghalen is ook een kunst zullen we maar zeggen.

Als dat de manier is waarop hier iemand met een andere mening wordt weggemoffeld vind ik ‘t best. ik zoek wel een ander forum op, want dit slaat alles. Thumbs down zullen we maar zeggen, en de mazzel. Ryzen 7 7700X, 32 GB RAM, 6800 XT, MSI B650 Tomahawk, 2tb NVME Op welke manier veranderd een sub eigenlijk als je hem inspeeld? Is het de ophanging van de driver die soepel moet worden? Of hebben we het nog over andere zaken.

Pas na een paar uurtjes spelen heeft hij de soepelheid en klankkleur die de fabrikant (en jij) voor ogen hebt. Waarom gebeurt dit niet in de fabriek? De fabrikant wil toch dat jij zijn speaker meteen optimaal kunt beluisteren zodat de kans groter is dat je hem koopt? : De ophanging inderdaad. Aangezien die soepeler word kan de conus beter/makkelijker z’n werk doen.

Dat is toch vreemd, want als de ophanging te soepel wordt verliest een subwoofer zijn “snelheid”. En wordt het geluid blubberig (door het te lang natrillen van de conus). De fabrikant wil toch niet dat dit toeneemt? (wat na inspelen dus gebeurd?) Waarom dit niet af fabriek gebeurd? Een nieuwe auto wil je toch ook zelf inrijden.

  1. Vind ik geen vergelijking.
  2. Dat is toch vreemd, want als de ophanging te soepel wordt verliest een subwoofer zijn “snelheid”.
  3. En wordt het geluid blubberig (door het te lang natrillen van de conus).
  4. De fabrikant wil toch niet dat dit toeneemt? (wat na inspelen dus gebeurd?) Vind ik geen vergelijking.
  5. Daarom zal een fabrikant een optimale soepelheid moeten geven aan het materiaal van de ophanging.

Je hebt hier in principe gelijk. En mijn vergelijking met een nieuwe auto? Just joking. Maar ik denk eerder dat de fabrikanten daar geen tijd/geld in willen steken. Simple as that. En als in de winkel 2 merken woofers hangen dan zouden die dus allebei niet ingespeeld moeten zijn, dus hou je nog een ‘goede’ vergelijking.

  1. En als in de winkel 2 merken woofers hangen dan zouden die dus allebei niet ingespeeld moeten zijn, dus hou je nog een ‘goede’ vergelijking.
  2. Heb je gelijk in Maar stel je voor dat de ene na inspelen een stuk beter klinkt, en de andere maar ietsje.
  3. Hoe kun je dan een goede keuze maken? Of maakt het inspelen niet dermate veel uit.

Het is geen wereld van verschil IMHO, maar wel merkbaar. (en heb je nou al 3x je reply gewijzigd???? ) Inspelen vind ik eigenlijk een verkeerde benaming. Iedereen denkt dat je dan voorzichtig met de woofer moet omgaan, niks is minder waar. Het is gewoon het soepeler worden van je ophanging terwijl je hem gebruikt.

Het is geen wereld van verschil IMHO, maar wel merkbaar. (en heb je nou al 3x je reply gewijzigd???? ) Inspelen vind ik eigenlijk een verkeerde benaming. Iedereen denkt dat je dan voorzichtig met de woofer moet omgaan, niks is minder waar. Het is gewoon het soepeler worden van je ophanging terwijl je hem gebruikt.

Waarschijnlijk denken ze dat de ophanging sneller kan scheuren in het begin omdat hij dan nog wat stug is, en ze daarom maar zachter draaien. Sneller scheuren geloof ik ook niet. Het maakt trouwens ook niet uit of je je sub nou gefilterd hebt ofniet. uiteraard klinkt het wel een stuk beter als je het wel doet.

Hoeveel watt is een goede subwoofer?

2. De techniek van een subwoofer – In tegenstelling tot de meeste normale speakers, hebben subwoofers maar één luidspreker:een woofer. Deze produceert lage bastonen en heeft een frequentiebereik dat vaakal begint bij 20Hz tot 30Hz. Een menselijk oor kan zulke lage tonen voor een gedeelteniet horen, maar je kunt ze wel voelen.

Hoe weet je of je subwoofer is opgeblazen?

Hoe herken je een opgeblazen speaker? – Als je de speaker opgeblazen hebt dan hoor je dat vaak direct. In plaats van een zuiver geluid hoor je dan een vervormd of zelfs krakend geluid dat ook bij een lager volume niet meer verdwijnt. Hoor je helemaal niets meer? Dit kan ook een teken zijn dat je speaker opgeblazen is.

Hoeveel inch subwoofer heb ik nodig?

Een vuistregel is dat je ‘m altijd een maatje groter dan je speakers koopt. Dus een 10 inch top match je met een 12 of 15 inch sub, een 12 inch top met een 15 of 18 inch sub en een 15 inch top met 18 of zelfs 21 inch. Zo lopen de frequenties beter in elkaar over. Het aansluiten is simpel en kan op twee manieren.

Is een subwoofer noodzakelijk?

Wat is een subwoofer? – Een subwoofer is het excentrieke buitenbeentje van de hifi-familie. Het is een vierkante kast die ergens in een hoek staat te brommen. Een subwoofer is namelijk een luidspreker die speciaal ontworpen is om de allerlaagste bastonen van muziek en de zwaarste explosies van films weer te geven.

  • En dus ziet hij er anders uit dan de andere luidsprekers van een geluidsinstallatie.
  • Maar ik heb toch helemaal geen subwoofer nodig!?’ Nou, dat hangt een beetje af van het stereosysteem dat je hebt.
  • Als je bijvoorbeeld een paar compactere luidsprekers hebt, kan het slim zijn om ze aan te vullen met een subwoofer, zodat je ook de allerlaagste frequenties kunt horen.

Bij kleine luidsprekers ontbreken die namelijk vaak. Maar als je al een paar grote luidsprekers hebt, misschien zelfs een paar vloerluidsprekers, dan heb je niet echt een extra subwoofer nodig. Als je echter films of concerten met surroundgeluid wilt zien, dan is een subwoofer een absolute must.