Terugverdientijd Berekenen Met Cashflow

Terugverdientijd Berekenen Met Cashflow
Video – Wil je alles over de netto contante waarde nog even rustig terugkijken? Kijk dan deze uitlegvideo! De terugverdientijd is een belangrijk begrip in de financiële analyse. Het geeft aan hoeveel tijd het duurt voordat een investering zichzelf terugverdient. Dit wordt berekend door de initiële investering te delen door de jaarlijkse cashflow die wordt verwacht als gevolg van de investering.

Voorbeeld :Peter investeert 1 miljoen euro.De cashflows zijn als volgt:

Jaar 1: €300.000 Jaar 2: €250.000 Jaar 3: €400.000 Jaar 4: €150.000 Jaar 5: €300.000

Let op: kijk goed of je de hele cashflow aan einde van het jaar krijgt of slechts verdeeld over het jaar. Wanneer je de cashflows aan het einde van het jaar krijgt kun je het beste naar de cashflows kijken en optellen totdat je redelijkerwijs in de buurt komt van de initiële investering:

Jaar 1 t/m 3 is bij elkaar opgeteld €950.000. Er is nog €50.000 nodig om de initiële investering terug te winnen. Echter, het wordt pas aan het einde van het jaar uitgekeerd. Aan het einde van jaar 4 is er €1,1M en is de initiële investering terugverdiend.

Wanneer je de cashflows verdeeld over het jaar krijgt, gebruik je de volgende formule:

Terugverdientijd = initiële investering / cashflow Jaar 1 t/m 3 is bij elkaar opgeteld €950.000. Er is nog €50.000 nodig om de initiële investering terug te winnen. Aangezien het gespreid door het jaar wordt uitbetaald, is het mogelijk om al eerder dan jaar 4 het initiële bedrag te hebben verdiend. Dus het duurt 3,3 jaar voordat de investering is terugverdiend.

Aan het gebruik van de terugverdientijd zitten echter wel enkele haken en ogen, Dit heeft er vooral mee te maken dat de rentevoet niet wordt meegenomen bij deze berekening. Hieronder hebben we de voor- en nadelen van deze rekenmethode in vergelijking met de netto contante waarde in een schema gezet:

Methode Voordelen Nadelen
Netto contante waarde Houdt rekening met de interest (rentevoet) bepalen van rentevoet is lastig doordat afhankelijkheid van risicopremie.
Netto contante waarde Houdt rekening met de timing van de cashflows. Cashflows die eerder worden ontvangen zijn meer waard en worden meegenomen in de berekening Rentevoet is afhankelijk van onder anderen en rentetarieven
Terugverdientijd Eenvoudige en snelle berekening Houdt geen rekening met interest (rentevoet)
Terugverdientijd Helpt bij het bepalen van de snelheid waarmee een investering zich terugverdient. Verwaarloost de timing van de cashflows, doordat eerder ontvangen cashflows niet mee worden genomen in berekening
Terugverdientijd Cashflows die na de terugverdienperiode binnenkomen worden verwaarloosd, doordat ze niet worden meegerekend

Hoe bereken je de TVT?

Eenvoudige TVT-methode Stap 1: Bepaal de levensduur van de investering Stap 2: Bereken de investering (I) en de cash flow voor één jaar (C) met behulp van de invultabellen. Stap 3: Bereken de terugverdientijd met de formule TVT = I/C. Stap 4: Bepaal de maximale terugverdientijd aan de hand van bijgaande tabel.

Hoe bereken je TVP?

Antwoord – Jacqueline, De TVP is de periode waarin de investering voor het eerst terugverdiend wordt. Uit de gegevens is niet duidelijk of de restwaarde alleen geldt einde looptijd of ook voor de eerdere jaren. Als de restwaarde alleen einde looptijd geldt is de TVP=1.500.000/450.000=3,3. Dat is AFGEROND 4 jaar als d kasstromen einde jaar vervallen.

kn Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts.! woensdag 17 november 2004

home | vandaag | bijzonder | gastenboek | statistieken | wie is wie? | verhalen | colofon ©2001-2023 WisFaq – versie 3

Wat is de terugverdientijd?

Simpele methode – De terugverdienperiode is een methode om te bepalen in welke tijdsduur de investeringsuitgaven zijn terugverdiend in de vorm van een positieve kasstroom (cashflow). Een investering wordt minder interessant naarmate de terugverdienperiode langer wordt.

Hoe bereken je de terugverdientijd in Excel?

Conclusie – De primaire methode voor het beoordelen van investeringen blijft de netto contante waarde of het interne rendement van een investeringsvoorstel. De terugverdientijd kan echter een nuttige aanvulling zijn op deze twee methoden als indicator van risico.

In de praktijk wordt de terugverdientijd nog vaak berekend zonder de kasstromen te disconteren. Dit is niet volledig correct omdat die geen rekening houdt met de tijdwaarde van geld. Bij de berekening van de terugverdientijd gebruikt u in de werkbladen twee functies van Excel, namelijk de functie INDEX en de functie AANTAL.ALS.

Deze functies maken het u gemakkelijker om de investeringen te beoordelen. Direct aan de slag met Investeringsselecties: werkbladen in Excel!

Hoe bereken je de terugverdientijd van zonnepanelen?

Uitgedrukt in euro? – Vertrek je van een gemiddelde energieprijs van 0,23 euro per kWh bespaar je op basis van bovenstaand voorbeeld jaarlijks 821,10 euro (3570 KwH * 0,23). Wil je weten hoe snel je zonnepanelen zichzelf terugbetalen? Deel de aankoopprijs van je zonnepanelen door de jaarlijkse besparing.

Wat kun je met de cashflow?

Wat is cashflow – Uw cashflow is een goed meetinstrument om uw financiële positie op de voet te volgen. Ook banken bestuderen de ontwikkeling van uw kasstroom, bijvoorbeeld bij de beoordeling van uw kredietaanvraag. Maar wat is nu die cashflow en hoe kan u die zelf berekenen? De eerste en logische definitie van cashflow is geldstroom of kasstroom.

Waar staat TVP voor?

Vegan ontdekking: Textured Vegetable Protein (TVP) Ik ben dol op winkels als Amazing Oriental: in zulke Aziatische supermarkten kan ik rustig een uur rondkijken. Steeds weer kom ik nieuwe producten tegen en vind ik het erg leuk om die uit te proberen.

Al heel vaak zag ik ze liggen: plastic zakken met gedroogde soja en soortgelijke ingrediënten. Echt aantrekkelijk zag het er niet uit, dus kwam het er nooit van om het eens te proberen. Tot vorige week, toen ik weer eens bij Amazing Oriental was. Ik besloot twee zakken mee te nemen: sojabrokken en soja proteïne ‘beef’stukken.

Met die laatste ben ik de keuken in gedoken, zette mijn vooroordelen opzij en ontdekte wat een fantastisch product dit is. First things, first: die soja proteïne stukken. Klinkt ook niet echt aantrekkelijk, toch? En zo ziet het er ook niet uit, laten we eerlijk zijn. Na een wat googlen leer ik dat deze producten een verzamelnaam hebben: TVP, wat staat voor Textured Vegetable Protein. Vertaald betekent da plantaardig eiwit met textuur. Tot nu kende ik de afkorting TVP alleen als gebruikte term op fora, waar het staat voor Terug Vind Topic.

 • Maar dat terzijde.
 • Een zak met 250 gram kost € 2,45 en de ingrediënten zijn: sojameel (82%), geïsoleerde soja eiwitten (11%), tarwezetmeel, tarwegluten, kleurstof E150a.
 • Ik kocht dus zo’n zak bij,
 • Het is de bedoeling dat je de stukjes 20 minuten in lauw water laat weken, daarna het vocht er uit knijpt en verder bereidt in een gerecht.

Ik was sceptisch, maar ben helemaal om: wat is dit een super product. Het is lang houdbaar en goedkoop. Misschien klinkt 250 gram niet als heel veel, maar de stukjes zijn gedroogd waardoor ze heel licht zijn voor bereiding. Je kunt met een zak dus echt even vooruit én je hebt zo altijd een vleesvervanger in huis.

 1. De textuur doet denken aan biefstuk: ja, dat herinner me (of denk ik me te herinneren) nog echt na zo’n 29 jaar! Het is chewy, maar niet plastic-achtig.
 2. Het heeft een fijne bite en zowel de structuur als het uiterlijk lijkt echt veel op the real thing,
 3. Mijn keuze om hier goulash mee te maken was een goeie: het was erg lekker.

Ik probeer hier op wateetjedanwel.nl zo min mogelijk gerechten te plaatsen waar je niet alles van gewoon in de supermarkt kunt kopen, maar voor deze maak ik een uitzondering. Echt, probeer het eens: haal zo’n zak bij een filiaal of andere toko bij jou in de buurt en probeer het ook eens! Ik heb er als eerste een heerlijke vegan goulash mee gemaakt.

Of op de afbeelding hieronder voor het recept. De andere zak met sojabrokken moet ik nog proberen net als de andere soorten TVP die ik zag liggen zoals reepjes, die me heerlijk lijken als ‘shoarma’. Dit vind ik dus echt één van de grote voordelen van de stap van vega naar vegan: ik ontdek een hele andere manier van koken en leer zoveel nieuwe producten kennen, terwijl ik als sinds-mijn-tiende-vegetariër écht wel dacht alles zo’n beetje te kennen op vega/plantaardig gebied! Heb jij wel eens TVP geprobeerd? Dit artikel is onderdeel van de serie van vega naar vegan.

Lees hieronder alle delen uit deze serie. Van stroopwafels tot frambozentaart en van chocolate chip cookies tot karamel zeezout biscuits: ook als veganist kun je prima genieten van wat lekkers bij de koffie of thee. Er is meer verkrijgbaar in de supermarkt (en andere winkels) dan je zou denken! Ik zette de lekkerste opties voor je op,

 • Deze vegan Danish pastry, oftewel Deens gebakjes, zijn om je vingers bij op te eten zo lekker.
 • En ze zijn zo makkelijk om te maken! Ideaal voor iets lekkers bij de koffie voor (last minute) visite of bij trek in wat zoets.
 • En je kunt volop variëren met wat je,
 • Als je mij langer volgt weet je vast wel dat het liefste dat ik in de keuken doe is het veganizen van gerechten, oftewel een veganistische versie maken van een gerecht of snack dat dat van oorsprong niet is.

Zo staan er inmiddels vele recepten hier op de website in, Op 1 oktober is het zover: dan gaat de VeganChallenge weer van start! Dit is een uitdaging waarbij je 30 dagen lang veganisme ontdekt. Je eet en drinkt daarbij geen melk, geen boter, geen kaas, geen eieren: geen enkel dierlijk product.

Zelf deed ik twee keer mee voor ik de, Sinds ik de stap maakte van vegetariër en veganist zijn er een aantal producten die standaard in mijn keukenkastje te vinden zijn. In dit artikel laat ik je zien welke dat zijn, waar je ze voor kunt gebruiken en wat je er zoal mee maakt, Op sommige producten staat de waarschuwing dat het sporen van bijvoorbeeld melk, ei of schaaldieren kan bevatten.

Ik krijg regelmatig de vraag of het dan nog wel veganistisch is. In dit artikel leg ik je uit waarom die waarschuwing op verpakkingen staat en hoe ik daar als veganist mee om, Maar wat heb je dan zoal in je koelkast liggen als veganist? Ik laat het je in dit artikel zien!,

 • Deze maand vierden Fabien en ik onze verjaardag, hij was begin augustus jarig en ik morgen.
 • Maar hoe doe je dat dan als vegan, je verjaardag (of een andere feestelijkheid) vieren? Haal je vlees in huis voor je gasten of zet je alleen vegan hapjes op tafel? Ik laat het,
 • In deze serie ingrediënten onder de loep behandel ik steeds een ander ingrediënt dat veel wordt gebruikt in de veganistische keuken.

In het eerste deel stonden edelgistvlokken centraal, in het tweede deel kala namak en nu is het tijd om liquid smoke in de spotlights te zetten. Een jaar geleden was ik me nu aan het voorbereiden op mijn tweede VeganChallenge: 30 dagen geen dierlijke producten.

Wat zegt de NCW?

Bedrijfseconomie: Netto contante waarde | Cumulus De netto contante waarde is het verschil tussen de contante waarde van de toekomstige positieve cashflows (inclusief eventuele restwaarde) en een investeringsuitgave. Er zijn twee manieren om een investering te beoordelen:

Terugverdientijd: de periode waarin een investering zich terugverdient. Dit is de meest eenvoudige manier om een investering te beoordelen. Netto contante waarde (NCW): het verschil tussen de contante waarde van de toekomstige positieve cashflows (inclusief eventuele restwaarde) en een investeringsuitgave. Dit is een betere – en in de praktijk veel gebruikte – manier om een investering te beoordelen. Een positieve NCW betekent dat de investering gedaan moet worden.

Voor- en nadelen van beide manieren: Een koeriersbedrijf schaft een nieuwe bus aan, deze kost € 50.000,-. Gedurende vier jaar is de positieve cashflow € 15.000,-. De restwaarde van de bus is € 2.500,- en de disconteringsvoet is 4%. De netto contante waarde kan dan als volgt worden berekend: : Bedrijfseconomie: Netto contante waarde | Cumulus

Wat wordt bedoeld met ROI?

ROI is de afkorting van de Engelse term Return On Investment. Het ROI geeft aan of de investering een positief of negatief rendement oplevert. Met de ROI bepaal je dus eigenlijk wat de investering jou oplevert!

Hoe maak je een cashflow prognose?

Netto cashflow berekenen – Om jouw cashflow te berekenen, zet je twee bedragen naast elkaar: het geld dat gedurende een bepaalde periode (bijvoorbeeld de afgelopen drie maanden) bij jouw bedrijf binnenkomt en het geld dat je uitgeeft. De formule om je netto cashflow te berekenen is: inkomende geldstroom – uitgaande geldstroom = netto cashflow.

 • De inkomende geldstroom bestaat uit je inkomsten zoals betaalde facturen, terwijl de uitgaande geldstroom bestaat uit je bedrijfsverplichtingen (kosten zoals leverancierskredieten, rentelasten, verschuldigde belasting of te betalen lonen/salarissen).
 • Zolang het eerste bedrag hoger is dan het tweede, heb je een positieve cashflow en staat er dus geld op jouw rekening.

Bij een negatieve cashflow, heb je aan het einde van de periode minder geld dan aan het begin.

Wat laat de cashflow zien?

Vrije cashflow – De vrije cashflow toont de daadwerkelijke winst die je als onderneming maakt. Aan de hand van de inkomende geldstroom en uitgaande geldstromen zie je welk bedrag uiteindelijk overblijft. Dit geld kun je besteden aan het uitbreiden van je bedrijf of uitkeren aan aandeelhouders.

Hoe bereken je de terugverdientijd van zonnepanelen?

Uitgedrukt in euro? – Vertrek je van een gemiddelde energieprijs van 0,23 euro per kWh bespaar je op basis van bovenstaand voorbeeld jaarlijks 821,10 euro (3570 KwH * 0,23). Wil je weten hoe snel je zonnepanelen zichzelf terugbetalen? Deel de aankoopprijs van je zonnepanelen door de jaarlijkse besparing.

Wat is de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen?

Gemiddelde terugverdientijd zonnepanelen – Hoeveel jaren doe je erover om de investering van het aanschaffen van zonnepanelen terug te verdienen? De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt vaak tussen de 4 en 5 jaar. Na deze jaren heb je de zonnepanelen terugverdiend en is de energie die je opwekt pure winst.