Terugverdientijd Hybride Warmtepomp Berekenen

Terugverdientijd Hybride Warmtepomp Berekenen

Hoe snel verdien je een warmtepomp terug?

Terugverdientijd van een warmtepomp berekenen – De terugverdientijd verschilt per situatie en type warmtepomp, maar ligt bij geschikte woningen vaak tussen de 8 en 12 jaar. De prijs van de warmtepomp, de subsidie, je gasverbruik, de mogelijke besparing en of je zonnepanelen hebt, spelen een rol bij de terugverdientijd.

Wat verbruikt een hybride warmtepomp aan stroom per jaar?

Gasverbruik 648 m 3 lager – Volgens het rapport levert de hybride warmtepomp in de praktijk 60% van de gemiddelde jaarlijkse verwarmingsvraag. De overige 40% inclusief de tapwatervraag wordt ingevuld door de gasketel. Gemiddeld bespaarden de deelnemende huishoudens 648 kuub gas ten opzichte van vergelijkbare huishoudens.

 1. Doordat een hybride warmtepomp een deel van zijn warmte opwekt met elektriciteit/pompen, steeg het elektriciteitsverbruik – met gemiddeld 1535 kWh per jaar.
 2. Bij de energieprijzen die golden op het moment van publicatie van het onderzoek (september 2021) betekende dat in euro’s een besparing van € 603 aan aardgas tegenover € 399 extra stroomkosten.

Het netto voordeel in geld was daardoor € 204 per jaar.

Hoeveel graden verwarmt een hybride warmtepomp?

Vragen over hybride warmtepomp – Een hybride warmtepomp is een kleine warmtepomp die met je cv-ketel samenwerkt. Daardoor verbruik je minder aardgas. De warmtepomp werkt op stroom en haalt warmte uit de buitenlucht of ventilatielucht om je huis mee te verwarmen.

Op veel dagen zorgt de warmtepomp voor de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het heel koud is of als het huis snel warm moet worden. De cv-ketel zorgt ook voor warm tapwater. Een hybride warmtepomp kan in vrijwel ieder huis. Je hebt er wel meer aan als je je woning tegelijk beter isoleert. Een hybride warmtepomp kost ongeveer 6.000 euro inclusief installatie.

Met een nieuwe cv-ketel erbij ben je zo’n 8.000 euro kwijt. De bedragen gelden voor een hybride warmtepomp met een vermogen van 4 kW. Dit vermogen is in de meeste woningen voldoende. Bovendien is er een aantrekkelijke subsidie waarmee je ongeveer de helft van de kosten kan terugkrijgen.

 1. En verder gaat je energierekening omlaag met een hybride warmtepomp.
 2. Ontdek meer over de, en hoeveel je op je energierekening bespaart.
 3. Een hybride warmtepomp haalt energie (warmte) uit de buitenlucht of ventilatielucht.
 4. De pomp verbruikt stroom maar kan door de ‘gratis’ warmte uit de lucht meer warmte leveren dan de stroom die hij verbruikt: van 1 kWh stroom maakt hij 3,5 tot 5 kWh warmte.

Daardoor ga je besparen op je energieverbruik. Omdat je ook minder aardgas gaat verbruiken, gaat je CO2-uitstoot voor verwarming en warm water gemiddeld met 30 procent omlaag. En de CO2-winst wordt steeds groter als in de toekomst de stroom groener wordt door meer zon- en windenergie.

Ja, een hybride warmtepomp kan altijd. Hij werkt namelijk samen met je cv-ketel. De cv-ketel springt bij als het heel koud is buiten, of als je huis snel warm moet worden. Milieu Centraal raadt wel aan om bij een hybride warmtepomp te kijken naar de isolatie van je huis. Je haalt meer uit een hybride warmtepomp als je huis beter geïsoleerd wordt.

Er bestaan ook volledig elektrische warmtepompen, Daarbij heb je geen cv-ketel meer. Niet elk huis is geschikt voor zo’n, daarvoor heb je goede isolatie nodig. Weten of je huis geschikt is voor een hybride of volledige warmtepomp? Doe het, Misschien heb je er al over gehoord: de regering wil dat we onze huizen duurzamer gaan verwarmen.

 1. Daarom hebben ze voorgesteld om efficiëntere verwarming vanaf 2026 verplicht te stellen.
 2. De verplichting geldt op het moment dat je de cv-ketel vervangt door een nieuwe cv-ketel: daar moet dan minimaal een hybride warmtepomp bij geplaatst worden.
 3. In plaats van een cv-ketel met hybride warmtepomp, mag je ook kiezen voor een,
You might be interested:  Tolkosten Frankrijk Berekenen

Dat is een slimme keuze als je huis goed geïsoleerd is. Zonder goede isolatie kan je beter geen volledig elektrische warmtepomp nemen. Komt er de komende jaren een in jouw straat? Dan kan je daarop aangesloten worden. Op deze verplichting komen uitzonderingen, als een woning niet goed te verwarmen is met een (hybride) warmtepomp of als het teveel kost.

 • Bij een terugverdientijd van langer dan 7 jaar.
 • Voor monumenten en gestapelde bouw (bijvoorbeeld een appartementencomplex/flat).
 • Wanneer de woning binnen 10 jaar op een collectieve wijkoplossing, zoals een warmtenet, wordt aangesloten.
 • Wanneer de buitenunit niet binnen kan worden geplaatst.

Let op: de plannen worden de komende tijd verder uitgewerkt. Het kan dus nog veranderen. Ook als je in een huurwoning woont of te maken hebt met een VvE, zijn er mogelijkheden om een warmtepomp te nemen. Lees op wat je kunt doen. Soms kun je ook koelen met een warmtepomp die de lucht als bron gebruikt: de buitenunit werkt dan als een airco.

 • Weet wel dat het veel energie kost en dat je er niet te hard mee kunt koelen.
 • Daarnaast moet ook je verwarming geschikt zijn: er bestaat bij koelen namelijk een risico op condensvorming.
 • Standaard radiatoren zijn hier niet geschikt voor.
 • Met een volledig elektrische warmtepomp met bodembron is het mogelijk om ‘passief’ te koelen.

Als je dit slim doet, kost het weinig energie. Diep in de bodem is het altijd zo’n 12 graden. Het water dat door je verwarming rondgepompt wordt, koelt daardoor af, waardoor ook de temperatuur in huis omlaag gaat. Het heeft nóg een voordeel om op warme dagen te koelen met de bodemwarmtepomp: de bodembron warmt een beetje op, waardoor hij in de winter meer warmte kan afgeven.

Ook hier geldt dat je afgiftesysteem geschikt moet zijn. Een airco als verwarming is een (soort) warmtepomp, waarbij warme lucht de kamer in wordt geblazen. Je verwarmt dan één ruimte, niet je hele huis. Dit is een energiezuinige manier van verwarmen. Let op: dit geldt alleen voor airco’s met het zuinige energielabel A++ of hoger en niet voor mobiele airco’s.

Maar vergeet niet dat de airco in de zomer een echte stroomslurper is, en dat koelen met de airco juist duurder is. Je huis koel houden door goede isolatie, goede zonwering en ‘s nachts de ramen en deuren openzetten is veel goedkoper en klimaatvriendelijker.

Een warmtepomp haalt de warmte meestal uit de buitenlucht, maar kan ook een andere bron voor warmte hebben. Zoals warmte uit de bodem, of uit speciale zonnepanelen op het dak (PVT-panelen). Je hebt dan geen buitenunit met een ventilator nodig. Woningen met mechanische ventilatie zijn geschikt voor een,

Deze warmtepomp haalt warmte uit de lucht die afgezogen wordt, en gebruikt die voor het verwarmingswater of warm water in je keuken en badkamer. Ook zijn er typen die uit één apparaat bestaan die je binnen of buiten neerzet: een monoblock-warmtepomp. Bekijk het : van bodem-waterwarmtepomp tot PVT-panelen, en ontdek de voor- en nadelen van elk type warmtepomp.

 1. 01 Verwarm alleen de ruimtes waar je bent. Draai de verwarming uit in ruimtes waar je niet bent, ook in de slaapkamers. En houd de deuren in huis dicht. Tip: met een deurveer gaan deuren automatisch dicht. En met een kruik of elektrische deken warm je je bed lekker op.
 2. 02 Zet de thermostaat laag : als je thuis bent op maximaal 19 graden. Heb je het fris? Met extra kleding of een (elektrisch) dekentje op de bank houd je jezelf toch warm. Staat de verwarming al op 19 graden? Probeer dan of hij nog een graadje lager kan.
 3. 03 Zet de thermostaat ‘s nachts of als je weg bent maximaal 2 graden lager. Ga je slapen, of ben je overdag afwezig? Zet de temperatuur dan maximaal 2 graden lager. Anders kost het opwarmen van het huis in de ochtend of avond meer energie dan je bespaart. Tip: gebruik een klok- of om de temperatuur automatisch te verlagen. Heb je slechte tot redelijke isolatie? Dan kan het soms wél zuiniger zijn om de temperatuur 3-5 graden te verlagen, omdat je meer warmte verliest.
 4. 04 Monitor het stroomverbruik. Houd bij hoeveel stroom je warmtepomp verbruikt en check op veranderingen of storingen. Tip: gebruik een energiemeter, slimme stekker of met slimme tussenstekkers.
 5. 05 Stel je hybride warmtepomp zuinig in. Kies bij een hybride warmtepomp voor een omschakeltemperatuur waarmee je de minste CO2 uitstoot. De omschakeltemperatuur is de temperatuur waarop de warmtepomp stopt en de cv-ketel start. Hoe lager die temperatuur, hoe meer gas je bespaart, maar het rendement van de warmtepomp gaat dan ook omlaag. Een installateur kan helpen om de juiste instelling te vinden.
You might be interested:  Private Lease Kosten Berekenen

: Hybride warmtepomp: minder gasverbruik

Hoeveel krijg je terug warmtepomp?

Investeringssubsidie duurzame energie – De warmtepomp is 1 van de apparaten die vallen onder de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) staat welke apparaten hier nog meer onder vallen.

Is een warmtepomp nog rendabel?

CONCLUSIE: is een warmtepomp rendabel? – Een warmtepomp is zeker rendabel, maar het is en blijft een investering op lange termijn. Een warmtepomp terugverdienen kan namelijk meer dan 10 jaar duren. Voor de meest rendabele oplossing kies je een warmtepomp met een vermogen op maat van het energieverbruik van je huishouden.

Hoe werkt hybride warmtepomp in de winter?

Ja. De buitenlucht heeft zelfs onder het vriespunt nog steeds energie. De lucht van -7°C is relatief koud maar staat in contact met een vloeistof die als eigenschap heeft te koken op een lage temperatuur, ook wel koudemiddel genoemd.

Hoeveel kW nodig voor hybride warmtepomp?

Vuistregels voor het kiezen van de juiste warmtepomp Horrorscenario’s van verkeerd gedimensioneerde warmtepompen en woningen die niet opwarmen weerhouden veel installateurs ook anno 2016 van het adviseren van een warmtepomp, weet Sander Rutten, hoofd Productmarketing & Trainingen bij Vaillant Nederland.

 1. De cv-ketel is voor veel installateurs nog de veiligste weg.
 2. Want een cv-ketel past altijd.
 3. Bij warmtepompen ligt dit iets lastiger, zeker wanneer je kiest voor all-electric.” De toepassing van warmtepompen is de afgelopen jaren in een stroomversnelling geraakt, vertelt hij.
 4. Zeker nieuwbouwwoningen kunnen ideaal met een warmtepomp worden verwarmd.

Hiervoor adviseren wij in beginsel grondgebonden warmtepompen. Deze warmtepompen kennen bij lage temperaturen immers een veel hogere efficiency omdat de bron-/grondtemperatuur ongeveer 10˚C blijft. Bovendien kan hiermee passief worden gekoeld.” Bij renovatiewoningen is het vaak niet wenselijk om een grondgebonden warmtepomp te installeren.

 1. Niet alleen omdat de tuin dan moet worden omgewoeld, maar ook omdat de warmtevraag groter is, wat een grotere dimensionering en investering betekent.
 2. In deze gevallen biedt een hybride uitkomst, waarbij de piekvraag en de verwarming van warm tapwater worden afgedekt met een hr-ketel”, vertelt Rutten.

Om het benodigde vermogen voor de woning te bepalen, heeft Vaillant een handige tool ontwikkeld waarbij per woningtype en bouwjaar het geschatte vermogen in kW bij -10 ˚C wordt weergegeven. Uit deze tabel blijkt dat een matig geïsoleerde tussenwoning uit 1970 een warmteverlies heeft van 130 Watt per m².

 • Een vergelijkbare woning uit 2000 vraagt met circa 60 Watt minder dan de helft van dit vermogen.
 • Bij hoekwoningen is die behoefte zo’n 25 procent meer; in vrijstaande woningen stijgt de behoefte met zo’n 40 procent.
 • Een vrijstaand huis van 170 m² uit 2000 vraagt dus een warmtevermogen van zo’n 170 m² x 60W/m² x 1,4 = 14kW.

Wanneer je kiest voor een hybride warmtepompsysteem, adviseert Rutten bij de dimensionering uit te gaan van vijftig procent van het benodigde vermogen. “Hiermee kan 85 procent van de totale warmtevraag worden voorzien. Voor die vrijstaande woning uit 2000 kom je dus uit op een 8 kW hybride warmtepomp.” Ook om de exacte besparing te berekenen, heeft Vaillant een vuistregel bedacht.

 1. Wanneer je de piekvraag vermenigvuldigt met het gemiddelde van 1.600 draaiuren per jaar, heb je een goede indicatie van hoeveel kW/h je op jaarbasis verbruikt”, vertelt Rutten.
 2. Bij woningen vanaf 2000 wordt veelal vloerverwarming toegepast met een afgiftetemperatuur van 35˚C.
 3. Dan mag je bij de Vaillant warmtepomp uitgaan van een COP van 4,5.

Wanneer je het warmtevermogen (85 procent van het totale vermogen) deelt door die COP én vermenigvuldigt met de actuele elektriciteitsprijs, weet je je elektriciteitskosten. Dezelfde berekening kun je uitvoeren voor je gasverbruik.” De vrijstaande woning uit 2000 verbruikt zo’n 1.600u x 14kW = 22.400 kWh/jaar voor verwarming, vertelt hij.

 • Wanneer 85 procent door de luchtwarmtepomp wordt geleverd, kost dit aan elektriciteit 22.400 kWh/jaar x 85 procent / 4,5 X € 0,22 = € 930.
 • Dit had aan gas circa 22.400 kWh x 85 procent / 10 kWh/m³ x € 0,65 = € 1.238 gekost, wat neerkomt op een jaarlijkse besparing van € 300.
 • Tel daarbij op de ISDE-subsidie van de overheid en je verdient de luchtwarmtepomp in vijf tot zeven jaar terug.” Hoewel bekend is geworden door de geysers en cv-ketels, ontwikkelt en produceert het bedrijf zelf ook al jarenlang warmtepompen.
You might be interested:  Extra Aflossen Hypotheek Berekenen

Het assortiment is zeer breed, met 3 tot 15 kW hybride en all-electric luchtwarmtepompen en 5 tot 45 kW all-electric grondgebonden warmtepompen met bijbehorende buffers en boilers. Speciaal voor installateurs heeft Vaillant een certificerings- en trainingsprogramma ontwikkeld om aan de benodigde kennis, kunde én eisen van de overheid te kunnen voldoen, onder andere met betrekking tot de dimensionering van warmtepompen.

Wat is het nadeel van een hybride warmtepomp?

Extra ruimte nodig naast de cv-ketel – Om een hybride warmtepomp te installeren, is er meer ruimte nodig dan bij alleen een cv-ketel. De warmtepomp wordt naast de cv-ketel geïnstalleerd. Naast de binnenunit, heb je ook ruimte nodig voor een buitenunit. Deze buitenunit kun je op de schuur, een balkon, een plat dak of aan de gevel monteren.

Hoe goed moet je huis geïsoleerd zijn voor een hybride warmtepomp?

1. Isolatie van de woning – Over het algemeen geldt dat een huis voor een warmtepomp goed geïsoleerd moet zijn. In het geval van een hybride warmtepomp zijn spouw-, vloer- en dakisolatie en HR++-glas nodig. De meeste woningen die na 1995 zijn gebouwd, zijn voldoende geïsoleerd voor een hybride warmtepomp en hebben energielabel b.

Hoeveel krijg je terug warmtepomp?

Investeringssubsidie duurzame energie – De warmtepomp is 1 van de apparaten die vallen onder de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) staat welke apparaten hier nog meer onder vallen.

Hoeveel bespaar je per jaar met een warmtepomp?

Besparing warmtepomp met buitenunit – Hoeveel je met een warmtepomp bespaart, hangt af van je woningtype en de isolatie van je huis. Maar in wat voor huis je ook woont, je gaat altijd besparen! We laten het eerst zien voor een goed geïsoleerde hoekwoninggemiddelde hoekwoning.

 • Wil je weten wat je in jouw woning bespaart? Bekijk dan de tabellen met besparing per woningtype.
 • In een goed geïsoleerde hoekwoning met 2 personen verbruik je jaarlijks zo’n 1.010 kuub gas voor verwarming en warm water.
 • Met een warmtepomp vervang je het gasverbruik door stroom.
 • Daarmee ben je een stuk goedkoper uit.

Afhankelijk van je energieprijs bespaar je met een warmtepomp met buitenunit 710 tot 1.170 euro per jaar (inclusief het vastrecht voor de gasaansluiting die weg kan).

Apparaat Energieverbruik per jaar voor verwarming en warm water (m3 en kWh) Kosten per jaar bij 3 euro/m3 en 0,70 euro/kWh Kosten per jaar bij 1,20 euro/m3 en 0,25 euro/kWh
Hr-ketel 1.010 m3 gas + 180 kWh stroom 3.150 euro 1.260 euro
Vastrecht gasaansluiting 250 euro 250 euro
Warmtepomp met buitenunit 8 kW 3.190 kWh 2.230 euro 800 euro
Je bespaart per jaar 1.170 euro 710 euro

Kosten en subsidie voor een warmtepomp van 8kW. Het subsidiebedrag is afhankelijk van het vermogen en energielabel van de warmtepomp. Voor een lucht-water warmtepomp van 8 kW met een A++ energielabel krijg je ongeveer 3.000 euro subsidie. Lees meer op Subsidies,

Besparing berekend voor een goed geïsoleerde hoekwoning met 2 personen. Goed geïsoleerd wil zeggen: in dak en vloer zit goede isolatie, in de buitenmuur matige isolatie (na-isolatie spouw) en in de ramen in de woonkamer en de slaapkamers hr++. Huishouden. We gaan uit van een huishouden van 2 personen. Is jouw huishouden groter, bijvoorbeeld 4 personen? Dan valt de besparing lager uit.

Dat komt doordat er in een groter huishouden meer warm water in de keuken en de douche wordt gebruikt. Dit warme water wordt tot hogere temperaturen verwarmd dan het verwarmingswater, en daarvoor verbruikt de warmtepomp meer energie. Energieprijzen, Hoge gasprijs voor de korte termijn van 3 euro/m3 en 70 cent/ kWh.