Verbruik Airco Berekenen

Verbruik Airco Berekenen
Wat verbruikt een airco per jaar? – Met de formule hierboven is ook het jaarverbruik van een airco te berekenen. Als de airco elke dag van het jaar 8 uur aan zou staan, zou dat neerkomen op 2920 uur. In werkelijkheid wordt een airco echter zelden het hele jaar door gebruikt.

Wat verbruikt een 5kW airco bij verwarmen?

Verwarmen – Alle Daikin airco’s kunnen naast koelen, ook verwarmen, ontvochtigen en ventileren. Het voordeel van verwarmen met airco is de bijna onmiddellijke warmte die je verkrijgt. Heel wat gezinnen gebruiken een airco tijdens de tussenseizoenen om wat bij te warmen, maar ook als primaire verwarming ter vervanging van accumulatieverwarming.

 • Een vloermodel is een populaire keuze aangezien het toestel de warme lucht langs onder uitblaast.
 • Verwarmen verbruikt ongeveer 6 keer meer dan koelen,
 • Verwarm je je living bijvoorbeeld primair met een 5kW model, dan verbruik je 1.368kWh per jaar of ongeveer 300 euro aan elektriciteit.
 • Heb je zonnepanelen, dan kan je wel goedkoop verwarmen en ben je allicht beter af dan met verwarmen met gas.

Een binnentoestel hoeft geen hoger vermogen te hebben om te verwarmen. Heb je meerdere airco’s die zijn aangesloten op een multisplit systeem, dan zou het best kunnen dat je een zwaardere buitenunit nodig hebt. Dit artikel vergelijkt airco met en zonder buitenunit.

You might be interested:  Current Ratio Berekenen

Wat verbruikt een airco per uur om te verwarmen?

Verschil in verbruik mobiele airco en split airco – Hoe zit het dan met het verbruik van een mobiele airco? Veel mensen verbazen zich over dit feit, maar een mobiele airco is minder energiezuinig dan een vaste airco. Omdat een mobiele airco de warmte lucht met een slang naar buiten leidt, komt er ook altijd weer warme lucht naar binnen.

 1. Daarbij koelt een split airco veel efficiënter dan een mobiele airco en verbruikt een mobiele airco dus meer stroom.
 2. Lees hier alles over de verschillende soorten airco’s.
 3. De kosten voor het koelen worden voor een mobiele airco liggen per uur op iets meer dan 1 kWh per uur.
 4. Dat wil zeggen dat wanneer deze 8 uur aanstaat er ongeveer 8 á 9 kWh aan stroom wordt gebruikt.

Dat komt uit op een bedrag van 9 x €0,77 = €6,93 per dag.

Hoeveel zonnepanelen extra voor airco?

Veelgestelde vragen – Hoeveel zonnepanelen extra voor airco? Als we uitgaan van een airco met 4 units kun je voor een gemiddeld huishouden een prettig binnenklimaat creëren. Een airco met 4 units heeft normaal gesproken een gebruik van ongeveer 3000 kWh per jaar.

Hoeveel stroom verbruikt een 2.5 kW airco?

Zoveel stroom verbruikt een airco en zoveel kost het – Een airco moet een grote binnenruimte verkoelen, en daar heeft het veel elektriciteit voor nodig. Een airco is naast een elektrische boiler, droger, vaatwasser en groot tv-scherm het huishoudelijk apparaat dat de meeste energie slurpt.

Omdat er diverse airco’s zijn, wordt er in het onderstaande schema aangegeven hoeveel energie de meest gangbare airco’s gemiddeld verbruiken: de vaste, ofwel ‘split unit’ (single: 1 kamer, multi: 2 of meer kamers) en de mobiele airco (monoblock). Ook vind je hier antwoord op ‘wat kost een airco aan stroom?’.

Gemiddeld stroomverbruik airco + stroomkosten (op basis van variabele stroomprijs aug 2022) – tabel

You might be interested:  Zelf Energielabel Woning Berekenen

Kan een airco 24 uur per dag aan?

Airconditioning is duur in het gebruik – Airconditioning apparaten verbruiken natuurlijk stroom. U haalt echter met 1kW energie uit het stopcontact vaak wel 3kW koel of verwarmvermogen. Uw airconditioner verbruikt echter 95% van de stroom als de compressor draait.

 • Op warme dagen is het dan ook verstandig om de airconditioner niet uit te zetten maar gewoon aan te laten staan.
 • Het toestel hoeft dan alleen de toegevoerde warmte van buitenaf af te voeren en de compressor zal minder vaak aanspringen.
 • Als de ruimte die gekoeld moet worden erg warm is zal de airconditioner ook de muren en meubels in die ruimte moeten afkoelen en daarom langer op vol vermogen lopen.

Een volgend voorbeeld laat zien wat u per jaar kwijt bent als u een MaxiCool SGL09HOC airconditioner op een slaapkamer installeert. Koelvermogen 2600 Watt. Opgenomen elektrisch vermogen 1000 Watt. Gemiddeld aantal uren per jaar dat het toestel op vollast loopt: 500 U verbruikt dus 500 kWh.500kWh x €0,15 = € 75,- per jaar Als we tellen dat het toestel in deze slaapkamer 24 uur per dag aanstaat en daarvan 50% op vollast loopt kunnen we het toestel dus 1000 uur gebruiken.

Heb je een aparte groep nodig voor airco?

Is er een extra groep nodig in de meterkast? – Je huis klaarmaken voor een split airco unit Voor de meeste single-split airco units is een extra groep niet nodig. Als je kiest voor een multi-split airco unit wordt een aparte groep in de meterkast aangeraden.

Kan een airco op zonnepanelen draaien?

Voordelen van zonnepanelen met een airco – Het principe dat zonnepanelen energie opwekken die direct verbruikt kan worden is voordelig, maar interessanter is dat overtollige opgewekte energie eveneens geld oplevert. Dat kan door energie terug te leveren aan het energienet, maar dat levert vanwege de salderingsregeling steeds minder op.

 1. Energie opslaan in een thuisaccu kan een alternatief zijn.
 2. Een ander gunstig alternatief is investeren in extra elektrische apparaten die het wooncomfort versterken.
 3. Een voorbeeld daarvan is een airco, die in de zomerperiode veelvuldig gebruikt wordt.
 4. Doordat zonnepanelen juist in die periode veel energie opwekken, kunnen airco’s draaien op de energie die het dak zelf levert.
You might be interested:  Afstand Berekenen Google Maps

Daarmee word je als consument minder afhankelijk van het energienet. Niet voor het kopen van stroom, maar ook niet voor het terugleveren van stroom. Dat is hét grote voordeel van de combinatie zonnepanelen en airco’s. Gezien de constant schommelende prijzen is het een prettig idee om zelfvoorzienend te zijn in je stroombehoefte.

Waarom geen subsidie voor airco?

Airco subsidie in 2023 – Helaas is er ook in 2023 geen subsidie voor een airco beschikbaar. De kans is klein dat de overheid airco’s zal stimuleren, omdat de hybride warmtepomp en andere systemen als efficiënter worden gezien om aardgasverbruik te verminderen.