Verbruik Airco Verwarmen Berekenen

Verbruik Airco Verwarmen Berekenen
Verwarmen – Alle Daikin airco’s kunnen naast koelen, ook verwarmen, ontvochtigen en ventileren. Het voordeel van verwarmen met airco is de bijna onmiddellijke warmte die je verkrijgt. Heel wat gezinnen gebruiken een airco tijdens de tussenseizoenen om wat bij te warmen, maar ook als primaire verwarming ter vervanging van accumulatieverwarming.

 • Een vloermodel is een populaire keuze aangezien het toestel de warme lucht langs onder uitblaast.
 • Verwarmen verbruikt ongeveer 6 keer meer dan koelen,
 • Verwarm je je living bijvoorbeeld primair met een 5kW model, dan verbruik je 1.368kWh per jaar of ongeveer 300 euro aan elektriciteit.
 • Heb je zonnepanelen, dan kan je wel goedkoop verwarmen en ben je allicht beter af dan met verwarmen met gas.

Een binnentoestel hoeft geen hoger vermogen te hebben om te verwarmen. Heb je meerdere airco’s die zijn aangesloten op een multisplit systeem, dan zou het best kunnen dat je een zwaardere buitenunit nodig hebt. Dit artikel vergelijkt airco met en zonder buitenunit.

Hoeveel kW per m3 airco verwarmen?

Hoeveel vermogen nodig is voor de ruimte die u wilt klimatiseren is met onderstaande formule in drie stappen uit te rekenen. –

 • Voor het koelen is standaard 30 tot 35 Watt vermogen nodig per kubieke meter
 • Voor het verwarmen is standaard 45 tot 50 Watt vermogen nodig per kubieke meter

Houdt u er wel rekening mee dat dit een vereenvoudigde capaciteitsberekening is. Mocht u twijfelen neem dan contact met ons op via 073 – 7979 001 of stuur een mail naar: [email protected], We helpen u graag verder.

 1. Bereken de inhoud van de te klimatiseren ruimte: Bereken de inhoud van de ruimte in kubieke meters. Bijvoorbeeld: de ruimte is 6 meter lang, 5 meter breed en 3 meter hoog. De berekening wordt dan 6 x 5 x 3 = 90 m 3,
 2. Bepaal de vermenigvuldigingsfactor: Al naar gelang de kenmerken van de ruimte, gebruik je een vermenigvuldigingsfactor van 30 tot 50. Deze factor staat voor het benodigd aantal Watt vermogen per m3 inhoud. Enkel koelen: Factor 30: Dit zijn ruimtes die goed geïsoleerd zijn, een normaal glasoppervlakte, geen plat dak of schuin dak en weinig elektronische apparatuur hebben. Factor 35: Deze ruimtes zijn minder goed geïsoleerd, hebben bijvoorbeeld een groot glasoppervlakte en/of er staan veel elektrische apparaten. Koelen en verwarmen: Factor 45: Dit zijn ruimtes die goed geïsoleerd zijn, een normaal glasoppervlakte, geen plat dak of schuin dak en weinig elektronische apparatuur hebben. Factor 50: Deze ruimtes zijn minder goed geïsoleerd, hebben bijvoorbeeld een groot glasoppervlakte en/of er staan veel elektrische apparaten.
 3. Bereken het benodigd vermogen: Neem nu de berekende inhoud uit stap 1 en vermenigvuldig dat met de factor uit stap 2. Vermogen = Inhoud x Factor Bijvoorbeeld: 90 m3 inhoud vermenigvuldigd met factor 30 (Watt per m 3 ). Het benodigd koelvermogen is dan 2700 Watt. Dit komt overeen met 2,7 kW. Wenst U de warmtepomp in deze ruimte tevens te gebruiken als hoofdverwarming dan krijgt U de volgende berekening: 90 m3 inhoud vermenigvuldigd met factor 50 (Watt per m 3 ). Het benodigd verwarmingsvermogen is dan 4500 Watt. Dit komt overeen met 4,5 kW.

Een goede installatie begint bij een goed advies!

Is het goedkoper om met airco te verwarmen?

Airco versus CV ketel – Het rendement van het verwarmen met de airco kan oplopen tot over de 400% terwijl de CV ketel niet boven de 96% komt. De meeste airco split units hebben het energielabel A++ waardoor het bijna het hele jaar een goedkopere manier is om je huis te verwarmen.

 • Hierdoor verbruikt de airco weinig stroom, in tegenstelling tot vroeger.
 • Daarnaast is de airco voorzien van een warmtepomp waardoor het nog zuiniger is.
 • De airco is bijna altijd goedkoper dan de CV ketel, op één uitzondering na.
 • Als de temperatuur buiten zakt tot onder de 15 graden, is de CV ketel goedkoper.
You might be interested:  Teruglevering Zonnepanelen Berekenen

Je kunt naast je huis ook andere objecten verwarmen met een airconditioning, namelijk de boot, loods, caravan, schuur of chalet.

Hoeveel kWh gebruikt airco voor verwarmen?

Verschil in verbruik mobiele airco en split airco – Hoe zit het dan met het verbruik van een mobiele airco? Veel mensen verbazen zich over dit feit, maar een mobiele airco is minder energiezuinig dan een vaste airco. Omdat een mobiele airco de warmte lucht met een slang naar buiten leidt, komt er ook altijd weer warme lucht naar binnen.

 • Daarbij koelt een split airco veel efficiënter dan een mobiele airco en verbruikt een mobiele airco dus meer stroom.
 • Lees hier alles over de verschillende soorten airco’s.
 • De kosten voor het koelen worden voor een mobiele airco liggen per uur op iets meer dan 1 kWh per uur.
 • Dat wil zeggen dat wanneer deze 8 uur aanstaat er ongeveer 8 á 9 kWh aan stroom wordt gebruikt.

Dat komt uit op een bedrag van 9 x €0,77 = €6,93 per dag.

Wat kost een dag verwarmen met airco?

Prijs verwarmen met airco – De prijs voor het verwarmen met een airco is dus afhankelijk van meerdere factoren. Bekijk hieronder een simpele rekensom om de kosten te bepalen: Eén kuub gas kost momenteel rond de € 3, De kosten voor 1KW ligt rond de € 0,40,

Verwarmen met één airco unit kost rond de 1KW per dag, waarbij de kosten rond de € 0,35 per uur ligt. Om een gemiddelde eengezinswoning te verwarmen heb je ongeveer 3 airco units nodig. Hiermee komt het totaal uit op ongeveer € 1 per uur / per dag. Een gemiddeld gezin verbruikt volgens de gegevens van Milieucentraal ongeveer 1169 kuub gas per jaar,

Dit komt dus neer op zo’n € 3507 per jaar, Wanneer ditzelfde gezin airco zou gebruiken om woning te verwarmen zal dit neerkomen op ongeveer € 1500 per jaar, Dit is dus meer dan een halvering van de kosten om een woning te verwarmen.

Is verwarmen met airco goedkoper dan op gas?

Airco versus CV – In het grootste gedeelte van het stookseizoen is een airco als verwarming veel goedkoper dan de traditionele gasgestookte hr cv ketel. Dat komt omdat het rendement ver boven de 400% stijgt terwijl een cv ketel niet verder kan komen dan 96% (werkelijk maximaal rendement).

Vergelijk airco’s wel op een hoge COP of SCOP waarde. Tegenwoordig halen airco’s gemakkelijk een COP waarde van 4 of hoger. Hoe hoger die waarde hoe minder energie het verwarmen / koelen kost, dus goedkoper de airco / verwarming in het gebruik is. Alleen in hartje winter als de temperatuur onder -15 ⁰C zakt is de hr cv ketel zuiniger.

De meeste single split airconditioning systemen welke wij in het assortiment hebben zijn uitgerust met energielabel A++ en een SCOP van 4,0 of hoger. Stroom verbruik Het fabel dat airco een dure stroom verbruiker is met recht een fabel, een airco van 3,5 kw koel of verwarming vermogen neemt maximaal ongeveer 1300 watt stroom per uur dit maximale opgenomen vermogen zal de airco bijna nooit gebruiken omdat de airco voorzien is van warmtepomp techniek.

 1. De warmtepomp zal naar gelang er warmte of koel vraag is zijn compressor stapsgewijs aansturen en zo laag mogelijk in toeren draaien.
 2. Hierdoor wordt het stroomverbruik drastisch ingeperkt Ter vergelijking; een Senseo koffie machine of stofzuiger gebruiken tegenwoordig al snel 2000 watt en een elektrisch verwarming element van 3,5 kw neemt ook daadwerkelijk 3500 watt aan stroom af.
You might be interested:  Excel Gemiddelde Berekenen Met Filter

Indien u beschikt over een woning met PV zonnepanelen dan zijn de besparingen echter heel groot. Wilt u dus in de winter een warm huis en het aangenaam warm hebben? Dan is het verwarmen met een Airco een goede oplossing. Ook voor in uw boot, caravan, zolder, schuur, chalet, werkplaats, aanbouw, serre of welke binnenruimte dan ook.

Hoeveel m2 kan een airco verwarmen?

Capaciteit airco berekenen – Verwarmen & Koelen Capaciteit airco berekenen Berekenen van de benodigde capaciteit Wanneer u kiest voor een airco is het van belang dat de capaciteit aansluit bij uw ruimte. Wanneer u een te geringe capaciteit heeft zal de airco niet optimaal het klimaat aanpassen, overcapaciteit daarentegen kan onprettig aanvoelen.

Uiteraard kunnen wij u adviseren over welk koelvermogen bij uw ruimte past, echter kunt u ook het benodigde koelvermogen redelijk eenvoudig zelf berekenen. Capaciteit airco berekenen Hieronder rekent u in drie stappen uit wat uw beoogde koelvermogen zou moeten zijn. Stap 1: De inhoud van de ruimte Bereken de inhoud van de ruimte in kubieke meters (lengte x breedte x hoogte).

Bijvoorbeeld: De woonkamer is 6 meter lang, 4 meter breed en 2,5 meter hoog. De berekening wordt dan 6 x 4 x 2,5 = 60 m3. Stap 2: De Vermenigvuldigingsfactor Al naar gelang de kenmerken van de ruimte gebruikt u een vermenigvuldigingsfactor van 30, 40 of 50.

Vermenigvuldigingsfactor 30 : Deze factor staat voor goed geïsoleerde ruimtes met weinig ramen. De ruimte blijft in de zomer koel en er zijn weinig warmtebronnen aanwezig. Vermenigvuldigingsfactor 40 : Deze factor staat voor een redelijk geïsoleerde ruimte. De ruimte heeft veel ramen en er zijn warmtebronnen aanwezig.

Denk hierbij aan appratuur zoals computers en printers. Vermenigvuldigingsfactor 50 : Deze factor staat voor ruimtes als zolderverdiepingen, ruimtes met een plat of schuin dak. Veel ramen en veel apparatuur. Bij twijfel kiest u voor de hoogste factor. Stap 3: Vermenigvuldig de inhoud met de factor Neem nu het getal uit stap 1 en vermenigvuldig dit met de gekozen factor uit stap 2.

 1. Bijvoorbeeld: De ruimte is 60 m3 en de ruimte staat gelijk aan factor 40.60m3 x factor 40 = 2400 W oftewel 2,4 kW.
 2. Om de ruimte goed te kunnen koelen heeft u een airco nodig met een vermogen van 2,4 kW.
 3. De vuistregel is dat u 30 tot 50 Watt koelvermogen per kubieke meter ruimte nodig heeft.
 4. Oelvermogen in BTU Naast het koelvermogen uitgedrukt in kilowatt is ook de term BTU gebruikelijk.

BTU staat voor ‘ Britisch Thermal Units’.1 kiloWatt is gelijk aan 3412 BTU.1 BTU komt overeen met de hoeveelheid energie die nodig is om 1 Engels pound (0,454 kg) water 1 graad Fahrenheit (0,56°C) in temperatuur te laten stijgen. : Capaciteit airco berekenen – Verwarmen & Koelen

Kan een airco verwarmen in de winter?

Veel Belgische huizen zijn tegenwoordig uitgerust met een airco die vooral tijdens de zomermaanden op volle toeren draait, logisch we zoeken graag de koelte op. Een airco zorgt dan voor een aangenaam en comfortabel binnenklimaat, terwijl de temperatuur buiten stijgt.

Nu de winter voor de deur staat, worden de meeste airco’s in het vergeethoekje geduwd wachtende op de volgende zomer. Het kan ook anders! In dit artikel bespreken we hoe efficiënt uw airco in de winter is en beantwoorden we al uw vragen! Meestal gaan we ervan uit dat een airconditioner alleen nuttig is om een ruimte te koelen, maar niets is minder waar.

You might be interested:  Abn Amro Hypotheek Berekenen

Moderne airconditioners kunnen de temperatuur naar wens regelen, zowel in de zomer als in de winter. Ze werken heel efficiënt volgens het principe van de warmtepomp. Deze warmtepomp draait zijn functie gewoon om tijdens de winter, zo verwarmen ze ruimtes met warme lucht.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een airco?

Hoeveel zonnepanelen voor verwarmen met airco? Airco met 4 units Dat is voor een gemiddeld huishouden ruim voldoende voor een prettig binnenklimaat. Voor zo’n airco is een gebruik van 3000 kilowattuur per jaar normaal. Dat betekent dat je er 11 zonnepanelen voor nodig hebt om dit op te wekken.

Kan een 5 KW airco op 1 groep?

Kan een 5kW airco op 1 groep? – Nee, voor één airco is er geen aparte groep nodig. Om rekening te houden met de belasting op de groep kunt u het volgende aanhouden: 2,5kW  700Watt 3,5kW  900Watt 5kW 1,4kW.

Hoeveel watt per m3 verwarming airco?

Koelcapaciteit berekenen – GoedkopeAirconditioning.com Het koelvermogen van een airco wordt uitgedrukt in kW of BTU. Hoeveel BTU je per m3 nodig hebt en waar je rekening mee moet houden, leggen we je hier uit! Hoeveel BTU jij nodig hebt voor jouw situatie hangt af van een aantal factoren.

 1. Zo maakt de ligging van de ruimte in het huis (staat de zon de gehele dag op een plat dak?) een verschil, hoeveel buitenmuren heeft de ruimte?.
 2. Verder speelt de isolatie van de ruimte mee.
 3. Wij noemen bij de meeste van onze airconditioners een aantal kubieke meter waarvoor de airco geschikt is, echter gaat dit richtgetal uit van ideale omstandigheden.

Gebruik daarom onderstaande 2 stappen om te kijken hoeveel BTU jij waarschijnlijk nodig hebt. Hoe weet je bij het kiezen van een airco hoeveel BTU je nodig hebt per m3? Voor een gemiddeld huis in Nederland geldt de stelregel dat je voor elke kubieke meter ongeveer 30 tot 40 Watt koelvermogen nodig hebt.

K lasse I Zeer goed geïsoleerd: weinig ramen en geen buitenmuren aan de zon-zijde of plat dak.
Klasse II Goed geïsoleerd: Dus niet veel ramen, weinig buitenmuren met de zon erop, geen plat dak.
Klasse III Gemiddeld geïsoleerd: Enkele ramen, een enkele buitenmuur, gedeeltelijk de zon.
Klasse IV Matige isolatie: relatief veel ramen, buitenmuren met al dan niet aardig wat zon. Plat dak.
Klasse V Slecht geïsoleerd: Vrijstaand, veel ramen, onder een (plat) dak. Veel zon.
Klasse VI Zeer slecht geïsoleerd: Een aangebouwde serre met veel glas. Continue in de zon enz.

Hoe groot is de te koelen ruimte? De inhoud in m3. Naast de isolatieklasse is het belangrijk te bepalen hoe groot de ruimte is. Aan de hand van deze twee gegevens zoek je in het onderstaand schema makkelijk op hoeveel BTU je nodig hebt. BTU of eigenlijk Btu/u raakt een beetje verouderd om koelvermogen aan te geven, we gebruiken hier tegenwoordig doorgaans Watt of kW voor. Bekijk aan de hand jouw isolatieklasse en de inhoud van de betreffende het benodigde koelvermogen, Als je weet hoeveel je nodig hebt, kan je makkelijk een airconditioner kiezen die bij jou past. Uiteraard kan je ook altijd contact met ons opnemen als je meer advies nodig hebt.

 • Hoeveel BTU is 1 kW? Het koelvermogen van een airco wordt doorgaans uitgedrukt in BTU (BTU/u) of in Watt.
 • De relatie tussen BTU/u en Watt is de volgende: 1 kW, oftewel 1000 Watt = 3,410 BTU/u.
 • Bij de airconditioner’s die wij verkopen worden doorgaans beide vermeld, dus hoef je niets om te rekenen. Let op.

U kunt ons niet verantwoordelijk houden voor het gekozen koel/verwarmvermogen. : Koelcapaciteit berekenen – GoedkopeAirconditioning.com