Verbruik Auto Berekenen Anwb

Verbruik Auto Berekenen Anwb
Handmatig brandstofkosten berekenen – Liever handmatig de brandstofkosten berekenen? Ook dat is eigenlijk heel eenvoudig. Als je de afstand weet – of via een navigatieapp opzoekt – en je kent het gemiddelde brandstofverbruik van je auto, dan is het niet zo moeilijk om op basis van de literprijs de brandstofkosten te berekenen.

Neem bijvoorbeeld de reis van Zaandam naar Utrecht, een afstand van 60 kilometer. Stel dat je auto een verbruik heeft van 1 liter op 15 km en de Euro 95 kost € 1,83* per liter. Dan ziet de rekensom er als volgt uit: Eerst deel je de afstand door het verbruik per kilometer. Deze uitkomst vermenigvuldig je met de brandstofprijs en dat levert de totale kosten per rit op.

In cijfers: 60:15 = 4 liter verbruikte brandstof. Dit vermenigvuldig je met de literprijs, € 1,83 in ons geval. Dan kom je uit op € 7,32 aan brandstofkosten. Het verbruik van je auto kun je ondere andere terugvinden in de technische gegevens, bijvoorbeeld door je auto op te zoeken op onze Test & Specificatie-pagina’s,

Hoe bereken je autokosten per kilometer?

Dit is per auto verschillend. Er zijn veel zaken die moeten worden meegenomen in een berekening die gaat over wat een auto per kilometer kost, en het is ook afhankelijk van hoeveel kilometers per jaar deze auto gaat rijden. Zaken als afschrijving, verzekering, wegenbelasting, onderhoud/slijtage, de gekozen brandstof en het feit of je veel of weinig snelwegkilometers maakt spelen een rol.

 • ANWB heeft een berekening vrijgegeven, welke aangeeft dat een kleine auto gemiddeld €0,31 kost per gereden KM, een kleine middenklasser €0,43 en een normale middenklas auto €0,49.
 • Deze berekening zegt ons niet zoveel.
 • Het zijn gemiddelden.
 • Dit wil helemaal niet zeggen dat het overeen komt met je persoonlijke situatie.

Bepaal de afschrijving over de periode dat je de auto verwacht te hebben, bepaal het aantal kilometers wat je per jaar gaat rijden en daarbij het verbruik van je auto. Wat is de wegenbelasting en bereken wat een onderhoudsbeurt kost, een jaarlijkse keuring, winterbanden en hoe vaak je dit in die periode nodig hebt.

Wat kost een auto per kilometer ANWB?

Aangenomen word dat de kosten per km van een normale middenklas auto 0.49 cent per km is.

Hoe bereken je het verbruik van je auto?

Brandstofverbruik auto berekenen –

Zet direct na het tanken de teller van je trip computer op nul. Zo weet je bij de volgende tankbeurt precies hoeveel kilometer je in de tussentijd hebt gereden. Kijk op de pomp of je bon hoeveel liter benzine of diesel je vervolgens hebt bijgetankt. Belangrijk is dat je de tank vult tot het moment waarop de pomp zelf automatisch stopt. Vermenigvuldig het aantal getankte liters met 100 en deel het resultaat door de gereden kilometers. Het resultaat is je brandstofverbruik in liter per 100 kilometer. Wil je weten hoeveel kilometer je met één liter benzine of diesel kan rijden? Dan deel je het aantal kilometers uit de vorige stap door het aantal liter wat je bijgetankt hebt. De brandstofprijs per kilometer krijg je door de prijs per liter vervolgens door het aantal kilometer per liter te delen.

Hoe bereken je km geld?

214 werkdagen – Voor de berekening van de vaste onbelaste vergoeding gaat u uit van 214 werkdagen in een jaar. Hierbij is al rekening gehouden met korte afwezigheid wegens vakantie, ziekte en verlof. Als u aannemelijk kunt maken dat het aantal dagen ten minste 25% hoger is dan 214 dagen (dus ten minste 268 reisdagen naar een vaste plek), mag u uitgaan van het hogere aantal dagen.

You might be interested:  Zakelijke Hypotheek Berekenen

Wat kost 1 km met de auto?

0,33 euro per km – Je kunt zelf makkelijk berekenen hoeveel jouw wagen jou kost. Traject hanteert een gemiddelde kost van 33 cent per kilometer. Dat bedrag omvat alle kosten: aankoop, verzekering, brandstof, onderhoudskosten Voor een snelle berekening vermenigvuldig je dus het aantal afgelegde kilometers met 0,33.

Wat is een redelijke km vergoeding?

Kilometervergoeding moet gemiddeld € 0,31 zijn Datum: 19-01-2023 Kilometervergoeding moet gemiddeld € 0,31 zijn VZR publiceert jaarlijks normbedragen voor een reële kilometervergoeding als je met een privéauto zakelijke kilometers maakt. Deze is voor een middenklasse auto minimaal €0,31 per kilometer.

 • Opnieuw vastgesteld
 • Flinke verhoging van gemiddeld € 0,05 per kilometer
 • Normbedrag

De VZR norm voor de kilometervergoeding wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld en breed gebruikt. Enerzijds door zelfstandigen om een juiste en objectieve bron te hebben voor de door te belasten kilometervergoeding. Anderzijds door werknemers die een vergoeding krijgen van hun werkgever.

 1. Ten opzichte van 2022 is het gemiddelde normbedrag per kilometer met € 0,05 verhoogd.
 2. Dit is een logisch gevolg van een verdere toename van diverse kosten; verhoging in autoprijzen, reparatie- en onderhoudskosten, brandstofprijzen en toenemende inflatie.
 3. Al deze factoren zijn meegenomen in de berekening.

Het normbedrag wordt bepaald aan de hand van een “mandje” met auto’s waarbij de kilometerkostprijs, zoals gepubliceerd door de ANWB, het uitgangspunt vormt. Op deze manier ontstaat het normbedrag, helder en objectief.

2023
Cataloguswaarde Kilometer kosten Kilometer kosten Normbedrag
Exclusief Afschrijving Inclusief afschrijving Inclusief beschikbaarheidsvergoeding 50%
Tot € 20.000,- € 0,21 € 0,27 € 0,24
€ 20.000,- tot € 40.000,- € 0,27 € 0,36 € 0,31
Boven € 40.000,- € 0,38 € 0,55 € 0,46

ol>

 • Onbelaste kilometervergoeding dekt de lading niet
 • Werknemers komen vaak tekort
 • Benieuwd naar de gehele onderbouwing? Klik dan
 • De onbelaste kilometervergoeding is in 2023 na 17 jaar wettelijk verhoogt van € 0,19 naar € 0,21. Dit dekt echter bij lange na de kosten niet die een werknemer heeft voor het gebruik van de eigen auto. Zelfs voor een auto uit de kleinste categorie kost deze auto de werknemer al € 0,24 per kilometer.

  • Voor een auto boven de € 40.000,- is de gemiddelde kilometerkostprijs zelfs € 0,46.
  • Werknemers die zakelijke kilometers met de privéauto declareren, ontvangen regelmatig te weinig vergoeding om de kosten te kunnen betalen.
  • De onbelaste vergoeding van € 0,21 wordt vaak gebruikt als maatstaf voor de vergoeding die een werknemer krijgt, maar deze is niet toereikend.
  You might be interested:  Totale Winst Berekenen

  VZR adviseert werkgevers en werknemers de vandaag gepubliceerde normbedragen te hanteren. Jan van Delft Voorzitter van VZR : “Autorijden is duur. Het is niet meer dan redelijk dat er tussen partijen eerlijke tarieven worden vergoed of doorberekend. VZR geeft in een zorgvuldige berekening op basis van objectieve en controleerbare data jaarlijks een norm voor af.

  Hoeveel prijs per km?

  De kilometerkosten van een auto zijn de kosten die moeten worden betaald om één kilometer met die auto te kunnen rijden, bij een gegeven totaal aantal kilometers per jaar.

  Hoeveel kilometer op 1 liter benzine?

  Hoeveel verbruikt mijn auto? – U hoort het wellicht wel vaker: “mijn auto rijdt 1 op,”. Een auto is zuinig wanneer het zo min mogelijk brandstof verbruikt per kilometer. Als u gaat kijken naar wat zuinig is om te rijden, dan is 1 liter brandstof op 20 kilometer zuinig en 1 liter brandstof op 3 kilometer onzuinig.

  Hoeveel benzine per km berekenen?

  Hoe bereken je benzinekosten? – Je benzinekosten berekenen is eigenlijk heel eenvoudig. Je auto loopt bijvoorbeeld 1 op 20, dat betekent dat je auto 20 kilometer kan rijden op 1 liter brandstof. Geeft je auto het verbruik in liters aan dan betekent het dat je auto zoveel liter brandstof nodig heeft om 100 kilometer af te leggen.

  1. Geeft je auto bijvoorbeeld 9/100 aan dan moet je 100 door 9 delen.
  2. Het getal wat er dan uitkomt is de hoeveelheid kilometers die je kan rijden met 1 liter brandstof.
  3. In het geval van het voorbeeld hierboven dus ongeveer 11 kilometer met elke liter brandstof.
  4. Een zuinige auto kan dus al een hoop verschil maken.

  Meer lezen over zuinige auto’s

  Wat is het goedkoopst rijden?

  Benzine, diesel of LPG? – LPG is van de drie de meest goedkoopste brandstof, maar hiervoor moet er wel een LPG-installatie in de auto aanwezig zijn. Bovendien betaalt u ook meer wegenbelasting voor LPG dan voor diesel of benzine. Bij weinig kilometers is het voordeliger om voor een auto te kiezen die op benzine rijdt.

  Wat scheelt elektrisch rijden tov benzine?

  Energiekosten – Met een elektrische auto rijd je 100 kilometer op 20,7 kilowattuur (kWh). Ter vergelijking: je hebt 6,7 liter benzine nodig om 100 kilometer te rijden. Als we de kosten berekenen en vergelijken, komen we via het rekenvoorbeeld van ANWB uit op gemiddeld 7,6 cent elektriciteitskosten per kilometer en zo’n 10 cent per kilometer aan brandstofkosten.

  Hoe weet ik hoeveel ik verbruik?

  Hoe weet ik hoeveel stroom ik verbruik? – De hoeveelheid stroom die jij verbruikt, kun je terugvinden op je jaarafrekening, Deze krijg je ieder jaar van je leverancier van energie, Op deze afrekening staat precies vermeld hoeveel stroom jij hebt verbruikt en wat de bijbehorende kosten zijn.

  You might be interested:  Bh Maat Berekenen Hema

  Hoe weet je hoeveel benzine een auto verbruikt?

  Brandstof

  Brandstof Aantal Gem.
  Benzine 9936 6,51
  Diesel 3940 5,54
  LPG 414 9,19
  Aardgas 39 4,56

  Hoeveel cent verbruik je per km?

  Autokosten

  miniklasse middenklasse
  TOTAAL per maand 321,50 638,50
  Gemiddeld aantal kilometer 8.500 13.500
  Kilometerprijs totale kosten 45 cent 57 cent
  Kilometerprijs alleen variabele kosten 21,0 cent 26,8 cent

  Wat is een reele km vergoeding?

  Kilometervergoeding moet gemiddeld € 0,31 zijn Datum: 19-01-2023 Kilometervergoeding moet gemiddeld € 0,31 zijn VZR publiceert jaarlijks normbedragen voor een reële kilometervergoeding als je met een privéauto zakelijke kilometers maakt. Deze is voor een middenklasse auto minimaal €0,31 per kilometer.

  • Opnieuw vastgesteld
  • Flinke verhoging van gemiddeld € 0,05 per kilometer
  • Normbedrag

  De VZR norm voor de kilometervergoeding wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld en breed gebruikt. Enerzijds door zelfstandigen om een juiste en objectieve bron te hebben voor de door te belasten kilometervergoeding. Anderzijds door werknemers die een vergoeding krijgen van hun werkgever.

  1. Ten opzichte van 2022 is het gemiddelde normbedrag per kilometer met € 0,05 verhoogd.
  2. Dit is een logisch gevolg van een verdere toename van diverse kosten; verhoging in autoprijzen, reparatie- en onderhoudskosten, brandstofprijzen en toenemende inflatie.
  3. Al deze factoren zijn meegenomen in de berekening.

  Het normbedrag wordt bepaald aan de hand van een “mandje” met auto’s waarbij de kilometerkostprijs, zoals gepubliceerd door de ANWB, het uitgangspunt vormt. Op deze manier ontstaat het normbedrag, helder en objectief.

  2023
  Cataloguswaarde Kilometer kosten Kilometer kosten Normbedrag
  Exclusief Afschrijving Inclusief afschrijving Inclusief beschikbaarheidsvergoeding 50%
  Tot € 20.000,- € 0,21 € 0,27 € 0,24
  € 20.000,- tot € 40.000,- € 0,27 € 0,36 € 0,31
  Boven € 40.000,- € 0,38 € 0,55 € 0,46

  ol>

 • Onbelaste kilometervergoeding dekt de lading niet
 • Werknemers komen vaak tekort
 • Benieuwd naar de gehele onderbouwing? Klik dan
 • De onbelaste kilometervergoeding is in 2023 na 17 jaar wettelijk verhoogt van € 0,19 naar € 0,21. Dit dekt echter bij lange na de kosten niet die een werknemer heeft voor het gebruik van de eigen auto. Zelfs voor een auto uit de kleinste categorie kost deze auto de werknemer al € 0,24 per kilometer.

  Voor een auto boven de € 40.000,- is de gemiddelde kilometerkostprijs zelfs € 0,46. Werknemers die zakelijke kilometers met de privéauto declareren, ontvangen regelmatig te weinig vergoeding om de kosten te kunnen betalen. De onbelaste vergoeding van € 0,21 wordt vaak gebruikt als maatstaf voor de vergoeding die een werknemer krijgt, maar deze is niet toereikend.

  VZR adviseert werkgevers en werknemers de vandaag gepubliceerde normbedragen te hanteren. Jan van Delft Voorzitter van VZR : “Autorijden is duur. Het is niet meer dan redelijk dat er tussen partijen eerlijke tarieven worden vergoed of doorberekend. VZR geeft in een zorgvuldige berekening op basis van objectieve en controleerbare data jaarlijks een norm voor af.

  Hoeveel cent per km is normaal?

  Antwoord van Jos – ANWB Expert U vraagt naar een kilometervergoeding die u kunt berekenen bij de afhandeling van een familiezaak. Op onze website staat een autokosten programma waar u de werkelijke kosten voor uw auto kunt berekenen. Hierin zijn ook de vaste kosten opgenomen.