Verbruik Elektrische Verwarming Berekenen

Verbruik Elektrische Verwarming Berekenen
Wat kost een elektrische radiator in verbruik? – Nu we weten hoe je het verbruik van een elektrische radiator berekent, kunnen we eenvoudig kijken naar wat een elektrische radiator in verbruik kost. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek was de gemiddelde prijs voor elektriciteit in september 2022 € 0,72.

Als we verder gaan op het voorbeeld van hierboven, waarbij we een elektrische radiator van 1000 Watt voor een half uur hebben laten verwarmen, dan heeft dat halfuur verwarmen omgerekend € 0,36 aan stroom gekost. Let wel; deze prijs is een stuk hoger dan normaal. Kijk altijd in je eigen energiecontract voor de actuele tarieven.

Wat kost een elektrische radiator in verbruik? In deze blog hebben wij in het kort uitgelegd hoe je het verbruik van een elektrische radiator berekend. Vermenigvuldig je dit verbruik vervolgens met jouw actuele stroomprijs dan weet je wat een elektrische radiator in verbruik kost.

Hoeveel kWh verbruikt een elektrische verwarming?

Hoeveel energie verbruikt een elektrische kachel? – Ze verbruiken behoorlijk wat stroom en zijn niet erg zuinig.,Een gemiddelde elektrische kachel heeft een verbruik van tussen de 1000 en 2000 watt per uur, oftewel 1 of 2 kilowattuur per uur”, zegt energie-expert Joris Kerkhof van energievergelijker Independer.

Hoeveel kost een elektrische verwarming per uur?

Wat kost een elektrisch kacheltje van 2000 watt per uur? – Kosten en verbruik elektrische haard met verwarming – Een elektrische haard of kachel die beschikt over een verwarmingsfunctie is de ideale oplossing om een ruimte bij te verwarmen. Denk hierbij aan ruimtes zoals de woonkamer, keuken of serre.

 1. Een elektrische haard of kachel verwarmt namelijk tot maximaal 2000 watt (2kW), wat genoeg is voor het verwarmen van en kleine ruimte.
 2. Wanneer u de warmtestand inschakelt bij een elektrische haard of kachel, dan ligt het verbruik op 1000 of 2000 Watt.
 3. Omgerekend is dit ongeveer € 0,22 of € 0,39 per uur.

Om het voor u wat duidelijker te maken, maken we een voorbeeld rekensom en brengen we het verbruik van een elektrische haard in beeld. We gaan in dit geval uit van een toestel met een vermogen van 2000 Watt en dat een elektrische haard gemiddeld 3 uur per dag brandt.

Hoeveel kost elektrische verwarming per maand?

Wat kost het verbruik van een elektrische radiator? – Een radiator van 1000 Watt heeft een elektrisch vermogen van 1kW en verbruikt per uur 1kWh. De prijs in België voor 1kWh elektriciteit kost gemiddeld +/- € 0,28 euro. Als je 1 elektrische radiator gemiddeld 30 dagen per maand 1 uur laat branden, kost dit ongeveer €8,50 per maand.

Is het verstandig om een elektrische kachel te kopen?

Conclusie: elektrisch verwarmen is duurzamer en wordt de toekomst – Ondanks de stijgende energieprijzen in 2022 is verwarmen met gas momenteel nog steeds vaak de goedkopere optie. Maar door de thermostaat een paar graden lager te zetten en alleen de plek waar je werkt of zit bij te verwarmen met een elektrische kachel, bespaar je nog meer op de energierekening.

En als je in een goed geïsoleerd huis met zonnepanelen op het dak woont, dan wordt ook infraroodverwarming als hoofdverwarming een interessante optie. Elektrisch verwarmen is een uitstekende keuze voor kleinere ruimtes, snelle warmte of om bij te verwarmen. Als je groene stroom hebt dan is elektrisch verwarmen bovendien heel duurzaam.

Elektrisch verwarmen wordt hoe dan ook de toekomst. Verwarmen met gas is niet duurzaam en in 2050 is iedereen van het aardgas af. Daarom is het verstandig om nu al over elektrisch verwarmen na te denken.

Wat kost 500 watt per uur?

kWh berekenen – Een apparaat met een vermogen van 500 watt (0,5 kilowatt) verbruikt dus 0,5 kilowattuur (kWh)als je het apparaat een uur gebruikt. Uitgaande van een gemiddelde kWh-prijs van € 0,70, kost dat apparaat € 0,35 per uur. Door de kWh te berekenen, kun je dus gemakkelijk de energiekosten van een apparaat berekenen. Met dit inzicht kun je besparen op je stroomverbruik.

Wat kost 2 uur verwarming?

Wat kost 2 uur de verwarming aan? – mijn kijk op Tijdens strenge vorst verbruikt de gemiddelde cv-ketel circa twee kubieke meter aardgas per uur, wat neerkomt op een bedrag van ongeveer 3,- per uur aan stookkosten. Een warme woning is bij vrieskou dus een luxe. Ineens realiseren we ons weer de oorsprong van de ouderwetse uitdrukking: “Er warmpjes bij zitten”.

Hoeveel is kWh per dag?

Hoeveel Kwh Per Dag?

Huishouden Enkelvoudige meter Dag
1 persoon 1200 kWh 500
2 personen 2350 kWh 1050
Gezin (3-4 personen) 3500 kWh 1600
Gezin (4-5 personen) 7500 kWh 3600

Wat kost een infrarood kachel per uur?

Wat zijn de verbruikskosten van een infraroodverwarming? – Wat kosten infraroodpanelen per jaar? Voor het verbruik van infrarood verwarmingspanelen is ten eerste het wattage van het paneel een belangrijk gegeven. Dit staat meestal aangegeven bij het product of zit ergens verstopt in de naam.

Degree-n kent een aantal types infrarood panelen variërend van 100 watt tot 400 watt. Een Degree-n paneel van 300 watt zal voor ieder uur dat deze volledig aan staat 0,3 kWu verbruiken. De uiteindelijke verbruikskosten per maand of jaar is grotendeels afhankelijk van de manier waarop u het gebruikt, het weer, de isolatiewaarde van het huis en een aantal andere karakteristieken van de te verwarmen ruimte.

Daarnaast zullen de panelen als u veel thuis bent, vaker voor 100% aan staan dan als u minder vaak thuis bent. Door gebruik te maken van door ons geadviseerde domotica zullen de panelen optimaal worden aangestuurd en zo efficiënt mogelijk verwarmen. Wilt u een inschatting maken van de kosten van het verbruik, probeer dan als vuistregel u voor te stellen hoeveel uur de verwarming per dag zou branden in de lente, herfst en winter.

Ter illustratie hebben wij hieronder een voorbeeld berekening gemaakt met een gemiddeld aantal stookuren. Kosten per uur van een Degree-n W300 paneel Het verbruik van een 300W paneel per uur is 300 watt x 1 uur = 0,3 kW. Voor dit 300 watt infrarood paneel betaalt u dus ongeveer 6,6 eurocent voor elk uur dat het paneel aan staat.

Hierbij zijn wij uitgegaan van een gemiddelde kilowatt uur (kWu) prijs van 22 eurocent. Kosten per jaar voor het verwarmen van een woonkamer Als voorbeeld nemen we een middelmatig geïsoleerd huis (rijtjeshuis) en met een voor Nederland gemiddelde huiskamer met een inhoud van 104 m 3 (800cm lang x 500cm breed x 260 cm hoog).

Deze woonkamer is voorzien van twee ramen, die zijn meegenomen in onze berekening voor het benodigde vermogen. Dit totaal te installeren vermogen is 2080 watt, wat we voor het gemak van de berekening afronden op 2kW. Het verbruik per jaar berekenen we vervolgens op basis van een gemiddelde per seizoen.

Dit getal zal verschillen per seizoen (warmer/kouder), maar ook per bewoner van de woning. Het is dus een indicatieve berekening: Lente & Herfst: circa 1,5 uur per dag 180 dagen * 1,5 uur * 2 kW = 540 kWu Winter: circa 4 uur per dag 90 dagen * 4 uur * 2 kW = 720 kWu Zomer: Geen verbruik, omdat de verwarming dan uit staat In bovenstaande situatie zou u op jaarbasis ongeveer 1260 kWu verbruiken voor de verwarming van de woonkamer. Infraroodverwarming weggewerkt in plafond Infrarood wordt steeds populairder, gelukkig maar. Want het is een fijne en goedkope manier van verwarmen. EigenHuis schreef er het volgende over. Zijn er vragen naar aanleiding van deze berekening? Neem dan direct contact met ons op!

You might be interested:  Omzet Belasting Berekenen

Welke bijverwarming verbruikt het minst?

Energiezuinige bijverwarming – Bij de aanschaf van bijverwarming is het uiteraard op lange termijn voordeliger om een techniek te kiezen die energiezuinig is. Infraroodverwarming is wat dat betreft een goede keuze: er is slechts half zoveel energie nodig om een kamer te verwarmen dan met gas.

 • Ook keramische verwarming is uiterst energiezuinig doordat er minder energie vereist is om warmte op te wekken.
 • Oop je een goedkope elektrische blazer, dan kunnen de energiekosten behoorlijk hoog oplopen.
 • Ies je voor vloerverwarming, dan doe je ook een ecologisch verantwoorde zaak.
 • Omdat de warmte gelijkmatig vanaf de grond verspreid wordt, zul je al gauw een comfortabel warmtegevoel ervaren.

Gevolg daarvan is dat je de thermostaat wat lager kan zetten en minder energie verbruikt dan bijvoorbeeld radiatoren. Ook elektrische convectoren zijn doorgaans energiezuiniger dan klassieke verwarming.

Hoe duur is 1000 watt per uur?

De prijs per 1 kWh stroom verschilt per energieleverancier. Om te begrijpen waar het totaalbedrag op je energierekening vandaan komt, moet je allereerst weten wat 1 kWh stroom kost. Grote kans dat je nooit stil stond bij wat de stroomprijs was. Juist nu de stroomprijzen weer dalen, is het interessant om te kijken naar de kosten per 1 kWh stroom.

Wat is goedkoper huis verwarmen met gas of elektrisch?

Stroom is over het algemeen goedkoper dan gas. Om de woonkamer te verwarmen zul je wel meer stroom dan gas verbruiken. Hierdoor maakt het uiteindelijk – normaal gesproken – maar weinig verschil. Anno 2022 kan de woonkamer elektrisch verwarmen wél een stuk goedkoper zijn, afhankelijk van je contract.

Hoeveel kWh per dag voor verwarming?

Verwarmen met aardgas – Elektriciteit is echter niet de enige soort energie die we verbruiken, de meeste energie die we verbruiken heeft met het verwarmen van onze woningen te maken. Voor veel mensen is dit momenteel nog door middel van aardgas. Het aardgas komt via het landelijke gasnet onze woning binnen en wordt door de CV ketel verbrand om daarmee het water in de leidingen van radiatoren te verwarmen.

 1. Daarnaast wordt het zelfde gas verbruikt om water te verwarmen voor onze douche, bad en kranen (zgn.
 2. Tapwater).
 3. Ook voor het fornuis kan dit gas gebruikt worden om te koken, dit is echter slechts een heel klein deel van het totale verbruik en nagenoeg verwaarloosbaar.
 4. Ons gasverbruik wordt uitgedrukt in kubieke meters en wordt geschreven als m3.

Om het gasverbruik te kunnen vergelijken met elektriciteitsverbruik kunnen we 1 m3 vertalen in 10 kWh energie**. Voor een gemiddelde woning geldt een gasverbruik tussen de 4 en 6 m3 per dag, oftewel 40 tot 60 kWh per dag. Zoals je ziet is dit veel meer dan het gewone elektrische verbruik en houd er rekening mee dat dit een gemiddelde is, in de winter kan het verbruik wel 10 m3 (= 100 kWh) per dag zijn.

Voor aardgas betaal je ongeveer € 2,00 per m3 gas* (=10 kWh energie), terwijl elektriciteit € 5,00 per 10 kWh energie kost (€ 0,50 per kWh)*. De verwachting is dat aardgas duur blijft en misschien zelfs nog stijgt door heffingen op CO2 uitstoot en hogere kosten door het importeren van buitenlands gas.

Elektriciteit zou goedkoper kunnen worden door stimulerende maatregelen van de overheid en een grotere productie aan duurzame energie.

Is het verstandig om een elektrische kachel te kopen?

‘Stook geen elektrische of houtkachel om te besparen op energiekosten’ – Joop • • • • © cc-foto: Tony Webster Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal raadt de aanschaf en het gebruik van elektrische kachels en houtkachels af en waarschuwt zelfs voor een extra hoge energierekening door het gebruik van deze apparaten. “Mensen denken dat een elektrische kachel goedkoper is dan verwarmen op gas, maar niets is minder waar”, aldus energie-expert Marlon Mintjes van Milieu Centraal.

 1. De stroomprijs is, net als de gasprijs, de afgelopen tijd behoorlijk gestegen.
 2. En de elektrische kachel is een echte stroomvreter.
 3. Met zo’n kachel ben je voor dezelfde hoeveelheid warmte twee keer zoveel geld kwijt als voor warmte uit een cv-ketel op gas.
 4. Ook voor het klimaat is het geen goed idee: de CO2-uitstoot is eveneens ruim twee keer zo hoog.” Ook de houtkachel wordt vaak gezien als dé oplossing voor het verwarmen van het huis.

Maar ook dat is geen goed idee. “Allereerst is een houtkachel slecht voor de gezondheid, vanwege het vrijkomen van fijnstof en andere schadelijke stoffen. Bovendien is een houtkachel niet zuinig met energie: een groot deel van de warmte vliegt via de schoorsteen naar buiten.

 1. Om dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen met een houtkachel betaal je bijna anderhalf keer zoveel als voor die warmte uit de cv-ketel.” Milieu Centraal stelt dat slim en zuinig omspringen met verwarming de beste methode is om de gasrekening te drukken.
 2. Bijvoorbeeld door deuren binnenshuis dicht te houden, kamers alleen te verwarmen als dat nodig is en de thermostaat niet hoger te zetten dan 19 graden.

“Thuiswerkers kunnen op een zuinige manier warm werken door een kleine elektrisch deken in de bureaustoel te leggen. Of door een infraroodpaneel aan het plafond of de muur of zelfs onder je bureau te bevestigen. Deze geeft stralingswarmte en hoeft niet de hele ruimte te verwarmen,” Meer over:,,,, Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Sorteren op: Nieuwste eerst Oudste eerst Beoordeling 30 sep.2022 – 7:01 vraag: wil de neppe houtblokken in mijn schouw met ruimte voor gelpotten (mag geen open vuur hebben) vervangen door infrarood haardblokken en bestaan die wel los, zonder dat ik ‘n hele nieuwe haard miet kopen, want ik kan ze niet vinden. (beetje digibeet) 30 sep.2022 – 6:55 vraag: kun je in ‘n bestaande hanglamp ook infraroodlampen (peertjes) voor de warmte gebruiken? hoeveel tegelijk? dit i.v.m. doorslaan van stoppen en welk type? 26 nov.2022 – 14:07 Heb jij infraroodlampen die in de fitting van je armatuur passen dan? Zo ja, de verlichting in je huis zit op algemene groepen, die ook het merendeel van de stopcontacten van stroom voorzien. Je moet kijken naar het wattage van je lampen, een groep kan tot 3500 watt aan. 3 sep.2022 – 10:31 Een moderne houtkachel heeft een gemiddeld rendement van 80% en een hele lage uitstoot. Bij goed stoken (droog hout) met een gloeibed kan het oplopen tot boven de 90%. En direct verwarmen in de verblijfsruimte, geen onnodig verlies in andere ruimtes. 2 sep.2022 – 19:39 Ik vind een open haard ook gewoon gezellig. Prima adresje voor gratis houdt. Bovendien, verminder ik zo de vraag (met anderen die stoken) om gas niet onnodig nog duurder te maken voor mensen die het nodig hebben. 2 sep.2022 – 15:48 Electrische airco zonder gebruik van zonnenpanelen is nog voordeliger dan gebruik van gas. De overheid moet zich kapot schamen, wij betalen het meeste voor een m3 gas, 2 sep.2022 – 14:52 A little bit of sunshine. Bij ons was het een kolenkachel. En de ijs sterren waren mooi om te zien. Maar dan gingen de ramen niet meer open. Vastgevroren. En het was zwaar klote.2 sep.2022 – 12:34 Wij hebben hier een Oost-Duitse tegelkachel staan en nog zo’n 100kg bruinkool van de Hornbach.2 sep.2022 – 16:22 Als je dat nou laat staan, er niets mee doet, is het iets om trots op te zijn.3 sep.2022 – 6:42 Ja van de bemt, en dan lekker onder de armoedegrens zitten.

You might be interested:  Ov Kosten Berekenen

Maar lekker trots zijn.5 sep.2022 – 8:34 @Wie o wie. Ik zie het niet zo voor me dat in de woningen van de mensen in armoede, een open haard is. Dit is een rijkeluisdiscussie. Danwel een goed genoeg inkomen voor een open haard.2 sep.2022 – 9:28 Wij hebben een airco aangeschaft om woonkamer en keuken te verwarmen.

Infrarood voor de badkamer. De slaapkamers verwarmden we toch al niet. Het stroomverbruik valt reuze mee en wordt volledig afgedekt met tien zonnepanelen. Geen dure verbouwing nodig. Heb wel dubbel glas en spouwmuurisolatie in een woning uit 1968.2 sep.2022 – 7:11 Ik heb serieus een waterpomp overwogen voor mijn oude vrijstaande huis met zonnepanelen.

Maar met zonne energie in de zomer ga ik in de winter mijn huis niet verwarmen. Uiteindelijk gekozen voor het vervangen van de houtkachel en gratis hout stoken. De badkamer gaan we elektrisch verwarmen.2 sep.2022 – 10:23 @bart Hier gaat het met een warmtepomp perfect. Tot -20 kan hij warmte uit de lucht halen en alles wat er tekort is trekt deze stroom van het netwerk.

Je hoeft ook je huis in de winter niet te verwarmen met zonnepanelen. Hetgeen je in de zomer (extra) opwekt streep je weg tegen het verbruik in de winter zolang de salderingsregeling er is. Een goede isolatie is wel een voorwaarde.2 sep.2022 – 5:28 A little bit of sunshine.

 • Consuminderen is een prima idee.
 • Alleen het lager moeten zetten van verwarming door de hoge prijzen is verschrikkelijk.
 • Als je uit de jaren vijftig komt verlang je niet terug naar alleen een woonkamer met warmte.
 • En verder nergens.
 • Wat was het overal koud.
 • Nooit gedacht dat deze ellende ooit terug zou komen.2 sep.2022 – 6:53 @Nicotientje, ik ben opgegroeid in een huis met alleen een gashaard in de woonkamer.

Boven ijssterren op de ramen in de winter, maar goed te doen. Mijn ouders wonen daar overigens nog steeds met dezelfde haard, naar volle tevredenheid. En ja, het is klote, maar er zijn heel veel mensen waar de thermostaat echt wel iets lager kan, die een kamer minder kunnen verwarmen, die makkelijk wat kunnen isoleren, een infrarood lamp kunnen gebruiken, etc.

 • Laten we van de nood een deugd maken.
 • En als het dan nog steeds echt niet lukt dan hoop ik maar dat er voor die mensen voldoende ondersteuning is/komt.1 sep.2022 – 23:05 Min energieboer zegt dat ie 100% duurzame stroom levert, dus geen CO2 uitstoot.
 • Of moet ik die ook niet meer geloven? 2 sep.2022 – 7:03 Zeker niet geloven, is allemaal bedrog of tenminste bijzonder ongenuanceerd gebracht.2 sep.2022 – 13:08 Als je stroom 100% duurzaam is, is dat mooi.

Maar het betekent niet dat je maar onbeperkt veel stroom kunt gaan gebruiken. Het moet namelijk wel opgewekt EN verspreid worden. Als iedereen maar onbeperkt stroom ging gebruiken dat lukt dat schoon opwekken niet. En het verspreiden evenmin. Het netwerk moet het wel aan kunnen.1 sep.2022 – 20:49 Nood breekt wet.

Het milieu en de CO2-uitstoot zijn nu even niet relevant. Dat komt wel weer als we van het Russische gas en van Poetin af zijn. Het is zeer verstandig om alles te gebruiken om de boel warm te houden, zolang het maar geen gas is. Als daar is sloophout, snoeiafval, openhaardhout, pallets, houtbriketten, kolen, stookolie, zelfopgewekte stroom etc.2 sep.2022 – 13:25 Milieu en de CO2-uitstoot zijn in de steeds liberaler wordende wereld al NOOIT relevant geweest.

Daarom is is dat nu des te relevanter. Het is NIET verstandig je gedrag te baseren op 1 mening. En al helemaal niet als dat de mening van Eenmening3 is.2 sep.2022 – 19:18 @vdbemt In theorie heb je gelijk, maar er is ook nog de harde praktijk, waar nood wet breekt.

 1. Wereldvreemd links luchtfietsen tegenover praktisch ingesteld rechts.
 2. Het gaat er nu om de komende winter door te komen.
 3. Daarvoor moeten we alles uit de kast halen.
 4. Nederland en Duitsland starten hun stilgelegde kolencentrales weer op.
 5. Duitse kerncentrales worden langer in de lucht gehouden.
 6. Zelfs de Duitse Grünen zijn van mening dat CO2-uitstoot nu even iets minder relevant is.

Mensen die over een houtkachel of openhaard beschikken gaan die vanwege de hoge kosten zeker gebruiken. En gelijk hebben ze.5 sep.2022 – 8:41 @Eenmening “Het gaat er nu om de komende winter door te komen. Daarvoor moeten we alles uit de kast halen.” Het is nog altijd niet zo, dat er maar uit 1 kast te halen is.

Er valt nog steeds uit meerdere kasten te kiezen. “Mensen die over een houtkachel of openhaard beschikken gaan die vanwege de hoge kosten zeker gebruiken” Die verleiding is er natuurlijk. Nu zijn dit in het algemeen toch de mensen met het betere inkomen. Die kiezen dan voor milieu/klimaat of geld. Aan je keuze laat je zien, wat voor mens je bent.1 sep.2022 – 20:29 Over CO2 gesproken, zijn er al getallen bekend tav de CO2 uitstoot door het affakkelen van wat Putin nu doet? Serieuze vraag.

Ik krijg steeds meer het idee dat de politiek het gehele plaatje niet wil bekijken.2 sep.2022 – 13:29 Al 50 jaar niet.1 sep.2022 – 20:15 Dat je anderhalf keer zoveel betaald voor een houtkachel stoken ten opzichte van gas, is aperte onzin. Ik heb drie handelaren in kachelhout gebeld, en die melden mij dat Alhoewel ook de houtprijs is gestegen, ik nog altijd snel en langzaam brandend hout kan komen halen tegen de prijzen van dit voorjaar.

Toen kocht ik voor 100 EUR hout, om in de tuin op te stoken. En we hebben bijna dagelijks gestookt en het is nog lang niet op. Nee, geen berekening, maar u levert die ook niet. Maar ze moesten ook zo hard lachen om deze bewering 2 sep.2022 – 13:33 Dus de kosten van houtkachel stoken vallen best mee. Hoe zit het met de rechten van de mens met astmatische handicap en/of andere longaandoeningen? Die negeren we met lekker veel hout stoken.

Trouwens niet die alleen. Iedereen krijgt de weer smeriger worden lucht ongemerkt op zich uitgestrooid.2 sep.2022 – 19:36 Vdbemt, vertel je dit verhaal ook tegen iedereen die benzine of diesel rijdt? We mogen geen haardkachel stoken als het goedkoper is? Wat een onzin.5 sep.2022 – 8:42 @Wie o wie.

 1. Als je alleen maar aan geld kunt denken, is het inderdaad onzin.1 sep.2022 – 19:42 Die man heeft zeker aandelen in de gas sector.
 2. Ik stook gewoon mijn pellets, en lekker warm.2 sep.2022 – 13:34 Tuurlijk jongen.
 3. Samenleving? Natuur, klimaat? Schijt aan.3 sep.2022 – 6:47 Vdbemt, door de hoge gasprijs komen er veel mensen onder de armoedegrens.

Het is dan toch logisch dat mensen via houtstoken daaruit proberen te blijven. Je gaat toch ook niet in Bangladesh lopen roeptoeteren of ze niet willen stoken vanwege de mensen met astma. Met ongekende tijden nemen mensen ongekende maatregelen als zij toren hoge rekeningen krijgen en nog net (of niet) boven water kunnen blijven.5 sep.2022 – 8:46 @Wie o wie.

 • Vdbemt, door de hoge gasprijs komen er veel mensen onder de armoedegrens”. Ja.
 • Dat is een ernstige zaak.
 • Ik heb het net ook elders gezegd: van die mensen zullen er weinig zijn dat ze zo wonen dat ze ook een open haard hebben.
 • Dat is toch een luxe.
 • Dit gaat aan hun voorbij.
 • Het is een luxe-discussie.1 sep.2022 – 19:10 Elektrisch verwarmen is idd alleen rendabel bij het gebruik van een warmtepomp, dan kun je tot 8X meer warmte genereren dan je er aan elektriciteit in stopt, wél ervoor zorgen dat in het gebruik optimale instellingen worden nagestreefd.
You might be interested:  Salaris Zonder Loonheffingskorting Berekenen

Thermostaat van 22 naar 17/18 levert sowieso enorme besparing en activering van metabolische processen die vetverbranding stimuleren, win/win 1 sep.2022 – 18:37 Tsja, de overheid heeft verzuimd om een betaalbaar en haalbaar energiebeleid te voeren. Waarom zouden mensen dan nog naar advies vanuit de overheid luisteren ? (Milieu centraal is voor 2/3 gefinancierd door de overheid).

Mensen gaan nu zelf wel uitzoeken hoe te verwarmen zonder rekening te houden met overheid en milieu.2 sep.2022 – 13:36 Dat gebrek aan verantwoordelijkheid mag je de overheid terecht verwijten. Het ontneemt je niet van je eigen verantwoordelijkheid.3 sep.2022 – 6:48 Vd bemt, er gaan veel meer mensen onder de armoedegrens.

Het is toch logisch dat mensen alles aangrijpen om niet onder water te raken. Maar jij hebt weinig begrip voor die mensen.5 sep.2022 – 8:49 @Wie o wie. Nee hoor. Ik zie dat jij voor je klimaatonbereidheid een vals argument gebruikt. Zie mijn andere recties.1 sep.2022 – 17:59 Het gebruik van een elektrische kachel zorgt voor twee keer zoveel CO2 uitstoot als wanneer je gewoon je CV gebruikt.

Waarom moeten we dan allemaal van het gas af? 1 sep.2022 – 18:56 Omdat een warmtepomp wel efficiënt is, wist je dat echt niet? 2 sep.2022 – 12:06 @JasDon, het gaat mij om de claim dat het beter is om je huis met gas te verwarmen dan met elektriciteit. Dat trek ik in twijfel, want waarom wordt iedereen anders gestimuleerd om van het gas af te gaan? Snap je mijn eerste reactie nu beter? 5 sep.2022 – 8:55 Dar is andersom redeneren.

Het probleem is niet electriciteit. Het probleem is de fossiele brandstof, in dit geval gas. Dat moeten we afbouwen. En daar moeten we schone alternatieven voor vinden. Dat kan electriciteit zijn Behalve als we een apparaat pakken dat zoveel gebruikt dat het alsnog tot veel CO2 – uitstoot leidt.1 sep.2022 – 17:28 Inderdaad, consuminderen graag.

 1. Hadden we veel eerder moeten doen voor het klimaat, nu moeten we noodgedwongen voor onze portemonnee.
 2. Zie het als de een soort CO2 taks, de droom van GL.
 3. Laten we wat leren van deze noodsituatie, dat het allemaal ook wel wat minder kan.1 sep.2022 – 17:24 Overdag als de zon schijnt op de panelen, de elektrisch kachel aan, kosten zijn al gemaakt, is goedkoper dan gas.

Terugleveren wordt straks ook amper beloont. Eens kijken wat een accu doet. S’avonds de houtkachel aan, hout is gratis bij snoeiwerk bij mensen die geen kachel hebben.1 sep.2022 – 18:54 Mijn zonnepanelen leveren veel meer op dan ik verbruik. Elektrischs kachels liggen dan voor de hand, het teruglevertarief van stroom stelt toch niks voor.1 sep.2022 – 17:23 De laatste alinea is ongetwijfeld weggevallen.

 • Hierin stond wellicht: ”bovenstaand geldt uiteraard niet als u / uw pand een zonne-systeem heeft die ervoor zorgt dat electrische kacheltjes (etc) lekker warmte kunnen geven zonder dat het u wat kost.
 • U moet wel snel daar gebruik van maken want de geniale Minister van Energie zal de saldering van PV-systemen binnenkort stoppen zodat u alsnog in de kou komt te zitten.

“” 1 sep.2022 – 16:36 Wat een fantastisch eenzijjdig artikel is dit weer. Natuurlijk komt de beschreven situatie vaak voor,maar vaak ook niet. Ik zal hierbij mijn eigen situatie schetsen. Vanwege het volgende gebruik ik al 4 jaar geen gas meer en mijn huis is volgens de normen CO2 neutraal 6 jaar geleden heb ik (met gemeente-subsidie een moderne HR- houtkachel van Oostenrijkse makelij aangeschaft.

 • Deze kachel heeft een rendement van 90+%.
 • En door die bijna volledige verbranding is ook de uitstoot van fijnstof relatief beperkt.
 • Voor m’n haardhout heb ik een vast levercontract met een Duits bosbouwbedrijf t/m 2024.
 • Een open haard heeft idd maar een schamel rendement.
 • Slechts 15 % en omdat de verbrandingstemperatuur relatief laag is is het ook nog eens extra vervuilend.

Gewone houtkachels hebben een rendement van 70 à 80% Fijnstof is dan ook nog steeds een probleem maar er zijn tegenwoordig katalysatoren voor in de schoorsteen op de markt. Die heb ik nog niet maar staat wel op m’n lijstje. Daarnaast heb ik sinds 4 jaar een overmaat van zonnepanelen op m’n huis.

En ik heb 2 infrarood panelen en 2 kleine elektrische geisers; 1 voor de douche en 1 in de keuken. Ondanks dat laatste krijg ik ook dit jaar weer ruim 700€ terug van de energieleverancier. Mijn houtvoorraad kost me t/m 2024 ca 500€ per jaar. Kortom een tegenovergesteld verhaal. Ik weet dat een meerderheid niet in deze situatie zit maar toch heel veel mensen ook wel.

Dus voortaan iets genuanceerder graag.1 sep.2022 – 16:30 Volgens mij ben je met zonnepanelen zeker goedkoper uit als je daarop elektrisch verwarmt (temperatuur ruimtes, koken en bakken, en boiler) helemaal nu energiebedrijven de prijs van terug geleverde stroom, zoals voorspelbaar zou gebeuren, drastisch gaat afbouwen terwijl de gekochte stroom of energie uit gasgebruik naar astronomische hoogtes zal stijgen.1 sep.2022 – 15:17 Ik heb gratis hout en stook altijd al op hout, net zoals mijn ouders, hun ouders en de ouders voor hen en ga zo maar door.

Ik heb zowel een CV haard als een openhaard.1 sep.2022 – 15:07 Ik betaal helemaal niks voor mijn houtkachel, ik heb een “adresje” voor gratis hout. Daarnaast heb ik zonnepanelen binnenkort, dus ze kunnen me nog meer vertellen.1 sep.2022 – 16:39 Hoe kom je aan gratis hout? 2 sep.2022 – 4:50 @Marcus A.2 Familie in Drenthe.

Het gaat helaas maar om een paar bomen, dus kan het niet met je delen. Vrees dat ik het zelf hard nodig ga hebben.1 sep.2022 – 14:55 Toch was ik de afgelopen jaren minder aan hout kwijt dan aan gas. Aangezien ik nog wel voor een aantal jaar heb liggen zal het dus zeker deze winter goedkoper zijn.

Bovendien is er niks zo lekker als even voor de haard gaan staan als je buiten bent geweest op een koude winterdag.30 sep.2022 – 7:24 is dat dan niet hetzelfde gevoel als bij ‘n infraroodhaard met verschillende golflengten en ‘n blower? 1 sep.2022 – 14:46 Bij Welkoop kun je keramische lampen kopen van 100 Watt voor ca.10 euro.

Dit zijn infrarood stralers. Plaats deze in een lamp die schijnt op je lichaam en je blijft warm, zelfs in een tamelijk koude kamer. Ik gebruik zelf zo n lamp in een statief en richt deze dan op mijn schouders wanneer deze overbelast zijn. (Door het typen op joop.nl LOL). RSIN 8531 62 402 : ‘Stook geen elektrische of houtkachel om te besparen op energiekosten’ – Joop

Wat kost een dag je huis verwarmen?

Wat kost een dag je huis verwarmen? – Kosten per dag – Als je een euro betaalt per kuub gas, betaalt een gemiddeld huishouden dit jaar bijna € 1000 aan de verwarming. Deel het bedrag door zes maanden en je komt uit op een bedrag van pak ‘m beet € 5,50 per dag. Dit bedrag fluctueert natuurlijk.