Vermogen Lage Temperatuur Radiator Berekenen

Vermogen Lage Temperatuur Radiator Berekenen
1. Methode Makkelijk en Goed – Bepaal inhoud ruimte in aantal kubieke meters (lengte x breedte x hoogte). Bijvoorbeeld 81 m3. – Bepaal de gewenste temperatuur, Bijvoorbeeld 22 graden C (woonkamer oudere mensen, badkamer). – Vermenigvuldig aantal kubieke meters en gewenste temperatuur met het getal 3,86 (een ooit bepaalde factor),

Het resultaat is het benodigd aantal watt dat alle radiatoren in deze ruimte samen moeten leveren. Bijvoorbeeld 81 * 22 * 3,86 = 6878 W. Dit is een grove benadering maar zij komt vaak goed uit. Rond het getal altijd naar boven af, bij voorkeur op een honderdtal, want “beter teveel dan te weinig capaciteit”.

In dit voorbeeld dus minimaal 6900 W. – Bepaal voordeel of nadeel aan de hand van isolatiegraad en specifieke situaties. Bijvoorbeeld zeer slechte isolatie (+30%) of slechte isolatie (+20%) of een vide (+10%) o.d., zie bij Bepaal voordeel of nadeel, Excel-sheet om waarden in te vullen en radiatorcapaciteit van een kamer te bepalen (let op: het gaat om de capaciteit van alle radiatoren in n kamer samen, niet de capaciteit van n specifieke radiator of van de cv-ketel)

Hoe vermogen radiator bepalen?

De capaciteit voor uw radiator berekenen – Om te beginnen moet u weten hoe groot uw ruimte is in kubieke meters. Dit berekent u door de lengte maal de breedte maal de hoogte te doen. Dit getal vermenigvuldigt u daarna met de wattage die past bij de ruimte.

You might be interested:  Vo2 Max Berekenen Hardlopen

Welke radiator is geschikt voor lage temperatuur?

Wat kost lage temperatuur verwarming? – Met de 50 graden test kom je erachter of je woning in de winter warm blijft met lage temperatuur. Lukt het om je huis warm te krijgen met je huidige afgiftesysteem (radiatoren)? Dan is je verwarmingssysteem geschikt voor een lage temperatuur verwarming en hoeft je geen kosten te maken.

Uitbreiding en/of vervanging van het bestaande afgiftesysteem (radiatoren). De prijzen van lage temperatuur radiatoren variëren van zo’n € 300 tot € 2200, exclusief montage. De prijs is afhankelijk van het benodigde vermogen, het model en de kleur van de radiator. Voor de aanschaf krijg je mogelijk een regionale subsidie, Uitbreiding van het afgiftesysteem met vloer- of wandverwarming. Voor het aanleggen van vloer- of wandverwarming kost je al gauw zo’n € 5.000 exclusief het vernieuwen van de vloer- of wandbedekking. Ook dat is afhankelijk van het benodigde vermogen en de grootte van de ruimte(s). Extra isolatie. Voor isolatiemaatregelen krijg je mogelijk  subsidie,

Hoe werkt lage temperatuur verwarming?

Vloerverwarming: soms iets te weinig comfort – In een zeer goed geïsoleerd huis is de temperatuur van het water dat door de vloerverwarming stroomt heel laag. Het kan ook zijn dat de verwarming niet aanslaat omdat de temperatuur in huis al hoog genoeg is.

 1. Sommige bewoners missen op die momenten de stralingswarmte van de vloer.
 2. Dit kan je oplossen door de thermostaat iets hoger te zetten, zodat de verwarming aan gaat.
 3. Een andere oplossing is een aan het plafond bij de zithoek.
 4. Dit paneel kun je dan zo nu en dan even aanzetten.
 5. Allebei kost het natuurlijk extra energie, dus gebruik het alleen als het nodig is.
You might be interested:  Zilveren Kruis Premie Berekenen

Bij een volledige warmtepomp heb je op heel koude dagen iets extra’s nodig: elektrische naverwarming. Dat komt doordat het vermogen van een warmtepomp meestal wordt afgestemd op een minimumtemperatuur van -10 graden Celsius. Als het kouder is, kan je warmtepomp niet voldoende warmte leveren.

 1. Een ‘grotere’ warmtepomp is geen goede oplossing: die is een stuk duurder en kan gaan ‘pendelen’ (steeds kort na elkaar aan- en afslaan).
 2. Dat is slecht voor het rendement en voor de levensduur van de warmtepomp.
 3. Je zou het kunnen oplossen met een buffervat: een groot voorraadvat met water waarin je het teveel aan warmte tijdelijk opslaat.

Vloerverwarming kan ook als buffer gebruikt worden. Voor die paar koude dagen in Nederland wordt meestal ook elektrische naverwarming geïnstalleerd, die bijspringt als het heel koud is. Een als bijverwarming kan ook een oplossing zijn. : Lage temperatuur verwarming (ltv)

Hoeveel watt nodig voor woonkamer?

Stap 2: bepaal de gewenste temperatuur in de ruimte

Ruimte Aanbevolen temperatuur Benodigd vermogen
Badkamer 24°C 93 Watt per m³
Woonkamer, studeerkamer 22°C 85 Watt per m³
Keuken 20°C 77 Watt per m³
Toilet, slaapkamer, gang 18°C 70 Watt per m³

Wat is de maximale aanvoertemperatuur bij lage temperatuur verwarming?

Lage temperatuurverwarming (LTV) is een verzamelnaam voor warmte afgiftesystemen die werken met een maximale aanvoertemperatuur van 55 graden Celsius.

Hoeveel vermogen levert een radiator?

Rekensom voor benodigd vermogen radiator – Het benodigd vermogen bereken je door het aantal kubieke meters van de kamer (lengte x breedte x hoogte) te vermenigvuldigen met de benodigde Wattage per m3. Enkele voorbeelden:

 • Woonkamer met een inhoud van 66 m3: 66 x 85W = 5.610W. Benodigde watt radiator Abel&co
 • Badkamer met een inhoud van 18 m3: 18 x 93W = 1.674W.
 • Slaapkamer van 29 m3: 29×77 = 2.233W.
You might be interested:  Vaste Lasten Auto Berekenen

Correcties De waardes in de temperatuur/Watts-tabel gaan uit van een gemiddeld goed geïsoleerde tussenwoning. Is de isolatie bovengemiddeld goed of slecht, of heb je een hoekwoning of vrijstaand huis? Dan kun je de volgende correcties uitvoeren:

 • Zeer goede muurisolatie: trek 10% van het berekend vermogen af.
 • Oude/slecht geïsoleerde muren: tel er 15% vermogen bij.
 • Hoek- of vrijstaande woning: tel er 10% vermogen bij.
 • Wil je een hogere of lagere temperatuur: corrigeer met 10% per 2°C.
 • WTW (85% rendement) ventilatie systeem: trek 8% van het vermogen af.

Wat is het verschil tussen hoge en lage temperatuur radiatoren?

Radiator – Er zijn verschillende soorten verwarming voor woningen en zakelijke toepassingen. In het geval van hoog of laag temperatuur doelt men altijd op water houdende afgiftesytemen, zoals radiatoren en vloerverwarming. Die worden warm door middel van verwarmd water. Wat is een warmtepomp?