Vermogen Van Radiator Berekenen

Vermogen Van Radiator Berekenen
Rekensom voor benodigd vermogen radiator – Het benodigd vermogen bereken je door het aantal kubieke meters van de kamer (lengte x breedte x hoogte) te vermenigvuldigen met de benodigde Wattage per m3. Enkele voorbeelden:

 • Woonkamer met een inhoud van 66 m3: 66 x 85W = 5.610W. Benodigde watt radiator Abel&co
 • Badkamer met een inhoud van 18 m3: 18 x 93W = 1.674W.
 • Slaapkamer van 29 m3: 29×77 = 2.233W.

Correcties De waardes in de temperatuur/Watts-tabel gaan uit van een gemiddeld goed geïsoleerde tussenwoning. Is de isolatie bovengemiddeld goed of slecht, of heb je een hoekwoning of vrijstaand huis? Dan kun je de volgende correcties uitvoeren:

 • Zeer goede muurisolatie: trek 10% van het berekend vermogen af.
 • Oude/slecht geïsoleerde muren: tel er 15% vermogen bij.
 • Hoek- of vrijstaande woning: tel er 10% vermogen bij.
 • Wil je een hogere of lagere temperatuur: corrigeer met 10% per 2°C.
 • WTW (85% rendement) ventilatie systeem: trek 8% van het vermogen af.

Hoeveel vermogen heeft elektrische radiator nodig?

Voorbeeldtabel

Verwarmbare oppervlakte Verwarmbaar volume Benodigd vermogen
8-14 m² 20-25 m³ 1.000 Watt
12-18 m² 30-45 m³ 1.500 Watt
16-22 m² 40-55 m³ 2.000 Watt
20-26 m² 50-65 m³ 2.500 Watt

Hoeveel wat per m2?

Kengetallen benodigd verwarmingsvermogen per m2 (hoogte 2,4 meter) – 40 W/m 2 – Een erg goed geïsoleerde ruimte en andere gunstige factoren zoals minimum ventilatieverlies, oriëntatie op het zuiden. Het gebouw komt overheen met een passief huis of energieklasse A+, A++.60 W/m 2 – Een erg goed geïsoleerde ruimte en andere gunstige factoren zoals minimum ventilatieverlies, oriëntatie op het zuiden.

Het gebouw komt overheen met een energieklasse A.80 W/m 2 – Een goed geïsoleerde woning. Dit kan een nieuwbouw of renovatie zijn. Er is een gemiddeld verlies aan warmte en ventilatie.100 W/m 2 – Een ruimte met gemiddelde bouw isolatie, maar met een groot verlies van warmte o.a. door ventilatie.120 W/m 2 – Een ruimte met lage isolatie.

Bijvoorbeeld een oud gebouw met nieuwe ramen en lichte isolatie in de muren.140 W/m 2 – Ruimte met slechte isolatie. Bijvoorbeeld een oud gebouw met enkel glas. Elektrische wandverwarming is een eenvoudige manier om zonder gas een ruimte te verwarmen. De elektrische convectoren verwarmen de lucht in de ruimte.

 1. Omdat de lucht warm is, ervaart u comfort.
 2. De ruimte heeft een bepaalde hoeveelheid energie nodig om dit niveau van comfort te bereiken.
 3. Aan de hand van de benodigde warmte vraag kunt u zo de (elektrische) verwarmings opties selecteren.
 4. Een hoger vermogen kachel kan net zo zuinig zijn als een lager vermogen kachel.
You might be interested:  Arbeidsongeschiktheidsverzekering Zzp Premie Berekenen

Dit betekent namelijk dat de kachel sneller in staat is om de benodigde verwarming te leveren. Indien uw verwarming over een elektrische thermostaat beschikt zal deze zichzelf uitschakelen zodra de beoogde temperatuur bereikt is. Als de kamer bijvoorbeeld 2 kWh aan warmte nodig heeft voor uw wens temperatuur, kunt u een kachel van 2 kW een uur laten branden, of een kachel met een vermogen van 1 kW voor de duur van 2 uur.Als u over een grote kamer beschikt is het verstandig om verschillende kleinere kachels in plaats van een enkele grote kachel te plaatsen.

 • Hierdoor verspreidt de warmte zich beter door de ruimte, en heeft u meer controle over de temperatuur.
 • Ter afsluiting, elektrisch verwarmen is erg energie intensief.
 • Denk altijd goed na over de juiste toepassing.
 • Een grote schuur middels elektrische ruimte verwarming te verwarmen is geen goede oplossing.

Een slaap- of studeer kamer juist wel. Selecteer bovendien een kachel met een goede thermostatische aansturing, zodat u maximaal comfort ervaart. Bekijk ons assortiment van bij de Groene Hoed Duurzaam. : Hoeveel verwarming heb ik nodig voor een ruimte?

Hoeveel warmte is 100 watt?

Kachel van 100 watt – Wat een mens aan warmte produceert, is makkelijk na te gaan op grond van het voedsel dat we nodig hebben. Een volwassene die zich lichamelijk niet bijzonder inspant, heeft dagelijks een hoeveelheid voedsel nodig met een energie-inhoud van een kleine 10 MJ (in oude eenheden heette dat zo’n 2000 à 2500 kilocalorieën per dag).

Als we dat delen door het aantal secondes in een dag, kom je uit op ongeveer 100 J/s, ofwel 100 watt. Een mens is dus een kachel van ruwweg 100 watt. Hoeveel van die kachels heb je nodig om een kamer op 21°C te houden? Dat is een kwestie van de warmteverliezen compenseren, en die hangen natuurlijk af van de grootte van de kamer, de mate van isolatie en vooral de buitentemperatuur.

We gaan uit van woonkamer met een inhoud van 85 m3, een raam van 8 m2 (dubbel glas) en een buitenmuur (spouwmuur zonder isolatie) van 15 m2.

You might be interested:  Maandelijkse Kosten Hypotheek Berekenen

Hoeveel watt voor vierkante meter?

Zon betekent voordeel – Zelfs in ons kikkerlandje geeft de zon meer dan genoeg energie. Op een plat vlak van een meter bij een meter levert de zon in de zomer zo’n 200 Watt (W) en in de winter 20 W – gemiddeld is dat 110 W per vierkante meter. Op een schuin vlak naar het zuiden met een hellingshoek van 35° is dit zelfs 125 W.

Dit is de hoeveelheid energie per seconde gemiddeld over de hele dag. Rekenen we dit om naar een jaar, dan levert de zon een hoeveelheid energie van 1.095 kWh per vierkante meter. Mooi, al die energie, maar wat kun je ermee? Een vierkante meter zonnecellen met een rendement van 15% levert per jaar 164,25 kWh aan energie.

Met bijvoorbeeld 12 vierkante meter zonnepanelen haal je dus 1.971 kWh aan elektriciteit binnen. Dat is ruim de helft van de stroom die een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt in een jaar. Dankjewel, zon.

Wat is een goed gemiddeld vermogen?

Referentiekader met onder- en bovengrens

Type fietser Mannen Vrouwen
Doorsnee amateur 2,5-3,5 watt per kilogram 2,2-3,2 watt per kilogram
Sterke amateur 3,6-4,5 watt per kilogram 3,3-4,1 watt per kilogram
Eliterenner 4,6-5,5 watt per kilogram 4,2-4,9 watt per kilogr
Profrenner 5,6-6,0 watt per kilogram 5,0-5,4 watt per kilogram

Hoeveel watt kan er op 1 fase?

1 fase groepenkast – 1 fase groepenkasten zie je veelal terug in woonhuizen. Een 1 fase installatiekast is namelijk geschikt voor de meeste huishoudelijke apparaten. In een 1 fase groepenkast plaatsen we altijd een 2-polige hoofdschakelaar en de aardlekschakelaars zijn ook altijd 2-polig.

 • Beide componenten zijn twee modules breed en worden ook wel aangeduid als 2P.
 • Een 1 fase groepenkast volstaat, als de aangesloten apparaten tegelijkertijd minder dan het maximale vermogen verbruiken, voor een 1 fase aansluiting ligt dit vermogen op ongeveer 8000 Watt.
 • Dit is het vermogen dat je elektrische apparaten maximaal gelijktijdig mogen verbruiken.
You might be interested:  Return On Sales Berekenen

Let op: 1 fase groepenkasten zijn niet geschikt voor de toepassing van krachtgroepen. Omdat veel mensen geen duidelijk beeld hebben van het totale vermogen dat verbruikt wordt. Hebben we een lijst gemaakt van veelvoorkomende huishoudelijke apparaten en het gemiddelde wattage dat dit apparaat verbruikt. Let op: Dit zijn indicaties van het maximale verbruik.

Ijk op het label van het elektrische apparaat of de verpakking om het exacte verbruik te bepalen. Tel het vermogen van al je elektrische apparaten, die op één stroomkring worden aangesloten, bij elkaar op en zorg dat deze gezamenlijk onder de 5800 á 8000 Watt blijven. In huishoudelijke situaties is dit over het algemeen geen probleem, er zullen natuurlijk altijd uitzonderingen zijn.

Tip: Verwacht je een groter gelijktijdig vermogen nodig te hebben? In dat geval past een 3 fase, of een 1/3 fase groepenkast waarschijnlijk beter bij je situatie. Deze varianten bespreken we later in het artikel. Daarnaast bespreken we ook of je een 1 fase of 3 fase aansluiting nodig hebt, en hoe je dit kunt herkennen.