Vermogen Warmtepomp Berekenen Gasverbruik

Vermogen Warmtepomp Berekenen Gasverbruik
Vuistregel vermogensberekening all-electric-toepassing –

Vraag het gas-jaarverbruik op in m3/jaarVerminder dit met 100m3/persoon (aantal gezinsleden) voor warm tapwaterDeel het resterende gasverbruik door 200 en vermenigvuldig dit met 0,8Kies een warmtepomp met een capaciteit aan de bovenkant bij een buitentemperatuur van -10°C.

Hoe bereken je het energieverbruik van een warmtepomp?

Energieverbruik warmtepomp berekenen – U kunt het energieverbruik van een warmtepomp ook zelf berekenen. U moet hiervoor het huidige gasverbruik van uw woning weten. U vermenigvuldigt uw gasverbruik met 8,82. Dan weet u hoeveel (thermische) energie uw huidige cv-ketel (bij rendement van 90%) levert in kWh.

Daarnaast is het belangrijk de Coëfficiënt of Performance (COP) van de warmtepomp te kennen. Deze waarde geeft aan hoeveel energie de warmtepomp van elke verbruikte kWh stroom kan maken. Gezien het hoge rendement van warmtepompen ligt deze waarde al snel op 4 of 5. Weet u de thermisch energie en de COP, dan deelt u deze door elkaar om het energieverbruik te berekenen.

Wilt u ook uw energiekosten weten, dan vermenigvuldigt u de uitkomst met de elektriciteitsprijs per kWh.

Hoeveel kW verbruik warmtepomp?

Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp? – Een warmtepomp verbruikt gemiddeld zo’n 2000 tot 3000 kWh per jaar. Maar let op, dit is compleet afhankelijk van het type warmtepomp dat je gebruik en de warmtevraag binnen jouw woning. Zo moet je jezelf eerst afvragen hoe groot de oppervlakte is die je dagelijks (in koude periode) wilt verwarmen.

 1. Maar ook met hoeveel personen je in huis leeft.
 2. Wordt er vaak gedoucht, gebruiken jullie een cooker, is er eventueel een jacuzzi of iets dergelijks.
 3. Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet afstellen alvorens je een goede schatting kan maken hoeveel stroom een warmtepomp verbruikt in jouw situatie.

Er zijn dus veel verschillende antwoorden mogelijk Door onderstaande vragen allemaal te beantwoorden, kan je een betere inschatting maken of jij meer richting de 3000 kWh per jaar gaat met een warmtepomp, of eerder rond de 2000 kWh per jaar zit.

Hoeveel kilowattuur is een kuub gas?

m3 gas naar kWh – Kijk je naar een m3 gas en een kWh stroom, dan zou je snel denken dat stroom goedkoper is. Maar je kunt één kuub niet vergelijken met één kWh. Een kuub gas staat gelijk aan ongeveer tien kWh. Dit hangt wel af van het soort gas, de atmosferische druk (hoe hoger je woont, hoe minder energie per kuub).

Hoeveel kWh verbruikt een gezin per dag met warmtepomp?

Stroomverbruik elektrische warmtepomp – Verwarmt u zonder gas en heeft u een elektrische warmtepomp? Het gemiddelde stroomverbruik van een warmtepomp per jaar is 2.450 kWh. Om de kosten per jaar te berekenen, vermenigvuldigt u het stroomverbruik met het gemiddelde stroomtarief van € 0,40 ( Nibud ). Dus: 2.450 kWh x € 0,40 = € 980,- per jaar.

Hoeveel kW warmtepomp per m2?

Het benodigde vermogen per m2 – Het energielabel geeft aan hoe goed een woning is geïsoleerd. Hoe beter de isolatie is, hoe minder capaciteit een warmtepomp nodig heeft om te verwarmen. Gemiddeld genomen kan de volgende tabel aangehouden worden.

Energielabel Benodigde gemiddelde hoeveelheid Watt/m2
G 110 W/m2
F 90 W/m2
E 75 W/m2
D 68 W/m2
C 60 W/m2
B 55 W/m2
A 50 W/m2
You might be interested:  Moon Sign Berekenen

Hoe een warmtepomp berekenen?

Rendement warmtepomp berekenen – De energie die een een warmtepomp verbruikt, wordt omgezet naar warmte. Hoe efficiënter dat verloopt, hoe lager het verbruik, Voor de berekening van het rendement wordt de volgende formule gebruikt: Warmtepomp rendement = geleverde energie ÷ verbruikte energie,

Voor warmtepompen wordt dit uitgedrukt in COP. Stel dat je een warmtepomp hebt met een COP van 4, dan zet deze de verbruikte elektriciteit 4 keer om in warmte. LET OP: dankzij de COP kan je het rendement van verschillende warmtepompen gemakkelijk vergelijken. Het wordt getest op een vaste brontemperatuur en een vaste afgiftetemperatuur.

De werkelijke bron- en afgiftetemperaturen kunnen hier echter van afwijken. Hierdoor is het mogelijk dat het werkelijke rendement verschilt van de opgegeven COP waarde. Hoe groter het temperatuurverschil tussen de bron en het afgiftesysteem, hoe lager het warmtepomp rendement.

Hoeveel kWh verbruikt een gasloze woning?

Gemiddeld stroomverbruik zonder gas – Een grove schatting is dat het gemiddelde stroomverbruik zonder gas zal uitkomen op zo’n 10.500 tot 15.000 kWh per jaar. Uitgaande van een drie persoons huishouden met een elektrische auto en een woning van 140 m².

Hoeveel kWh per jaar verbruikt een hybride warmtepomp?

Gasverbruik 648 m 3 lager – Volgens het rapport levert de hybride warmtepomp in de praktijk 60% van de gemiddelde jaarlijkse verwarmingsvraag. De overige 40% inclusief de tapwatervraag wordt ingevuld door de gasketel. Gemiddeld bespaarden de deelnemende huishoudens 648 kuub gas ten opzichte van vergelijkbare huishoudens.

Doordat een hybride warmtepomp een deel van zijn warmte opwekt met elektriciteit/pompen, steeg het elektriciteitsverbruik – met gemiddeld 1535 kWh per jaar. Bij de energieprijzen die golden op het moment van publicatie van het onderzoek (september 2021) betekende dat in euro’s een besparing van € 603 aan aardgas tegenover € 399 extra stroomkosten.

Het netto voordeel in geld was daardoor € 204 per jaar.

Hoeveel KW gebruikt een hybride warmtepomp?

Vragen over hybride warmtepomp – Een hybride warmtepomp is een kleine warmtepomp die met je cv-ketel samenwerkt. Daardoor verbruik je minder aardgas. De warmtepomp werkt op stroom en haalt warmte uit de buitenlucht of ventilatielucht om je huis mee te verwarmen.

 1. Op veel dagen zorgt de warmtepomp voor de warmte in huis.
 2. De cv-ketel springt bij als het heel koud is of als het huis snel warm moet worden.
 3. De cv-ketel zorgt ook voor warm tapwater.
 4. Een hybride warmtepomp kan in vrijwel ieder huis.
 5. Je hebt er wel meer aan als je je woning tegelijk beter isoleert.
 6. Een hybride warmtepomp kost ongeveer 6.000 euro inclusief installatie.

Met een nieuwe cv-ketel erbij ben je zo’n 8.000 euro kwijt. De bedragen gelden voor een hybride warmtepomp met een vermogen van 4 kW. Dit vermogen is in de meeste woningen voldoende. Bovendien is er een aantrekkelijke subsidie waarmee je ongeveer de helft van de kosten kan terugkrijgen.

En verder gaat je energierekening omlaag met een hybride warmtepomp. Ontdek meer over de, en hoeveel je op je energierekening bespaart. Een hybride warmtepomp haalt energie (warmte) uit de buitenlucht of ventilatielucht. De pomp verbruikt stroom maar kan door de ‘gratis’ warmte uit de lucht meer warmte leveren dan de stroom die hij verbruikt: van 1 kWh stroom maakt hij 3,5 tot 5 kWh warmte.

Daardoor ga je besparen op je energieverbruik. Omdat je ook minder aardgas gaat verbruiken, gaat je CO2-uitstoot voor verwarming en warm water gemiddeld met 30 procent omlaag. En de CO2-winst wordt steeds groter als in de toekomst de stroom groener wordt door meer zon- en windenergie.

 • Ja, een hybride warmtepomp kan altijd.
 • Hij werkt namelijk samen met je cv-ketel.
 • De cv-ketel springt bij als het heel koud is buiten, of als je huis snel warm moet worden.
 • Milieu Centraal raadt wel aan om bij een hybride warmtepomp te kijken naar de isolatie van je huis.
 • Je haalt meer uit een hybride warmtepomp als je huis beter geïsoleerd wordt.
You might be interested:  Km Per Uur Berekenen

Er bestaan ook volledig elektrische warmtepompen, Daarbij heb je geen cv-ketel meer. Niet elk huis is geschikt voor zo’n, daarvoor heb je goede isolatie nodig. Weten of je huis geschikt is voor een hybride of volledige warmtepomp? Doe het, Misschien heb je er al over gehoord: de regering wil dat we onze huizen duurzamer gaan verwarmen.

Daarom hebben ze voorgesteld om efficiëntere verwarming vanaf 2026 verplicht te stellen. De verplichting geldt op het moment dat je de cv-ketel vervangt door een nieuwe cv-ketel: daar moet dan minimaal een hybride warmtepomp bij geplaatst worden. In plaats van een cv-ketel met hybride warmtepomp, mag je ook kiezen voor een,

Dat is een slimme keuze als je huis goed geïsoleerd is. Zonder goede isolatie kan je beter geen volledig elektrische warmtepomp nemen. Komt er de komende jaren een in jouw straat? Dan kan je daarop aangesloten worden. Op deze verplichting komen uitzonderingen, als een woning niet goed te verwarmen is met een (hybride) warmtepomp of als het teveel kost.

 • Bij een terugverdientijd van langer dan 7 jaar.
 • Voor monumenten en gestapelde bouw (bijvoorbeeld een appartementencomplex/flat).
 • Wanneer de woning binnen 10 jaar op een collectieve wijkoplossing, zoals een warmtenet, wordt aangesloten.
 • Wanneer de buitenunit niet binnen kan worden geplaatst.

Let op: de plannen worden de komende tijd verder uitgewerkt. Het kan dus nog veranderen. Ook als je in een huurwoning woont of te maken hebt met een VvE, zijn er mogelijkheden om een warmtepomp te nemen. Lees op wat je kunt doen. Soms kun je ook koelen met een warmtepomp die de lucht als bron gebruikt: de buitenunit werkt dan als een airco.

 1. Weet wel dat het veel energie kost en dat je er niet te hard mee kunt koelen.
 2. Daarnaast moet ook je verwarming geschikt zijn: er bestaat bij koelen namelijk een risico op condensvorming.
 3. Standaard radiatoren zijn hier niet geschikt voor.
 4. Met een volledig elektrische warmtepomp met bodembron is het mogelijk om ‘passief’ te koelen.

Als je dit slim doet, kost het weinig energie. Diep in de bodem is het altijd zo’n 12 graden. Het water dat door je verwarming rondgepompt wordt, koelt daardoor af, waardoor ook de temperatuur in huis omlaag gaat. Het heeft nóg een voordeel om op warme dagen te koelen met de bodemwarmtepomp: de bodembron warmt een beetje op, waardoor hij in de winter meer warmte kan afgeven.

Ook hier geldt dat je afgiftesysteem geschikt moet zijn. Een airco als verwarming is een (soort) warmtepomp, waarbij warme lucht de kamer in wordt geblazen. Je verwarmt dan één ruimte, niet je hele huis. Dit is een energiezuinige manier van verwarmen. Let op: dit geldt alleen voor airco’s met het zuinige energielabel A++ of hoger en niet voor mobiele airco’s.

Maar vergeet niet dat de airco in de zomer een echte stroomslurper is, en dat koelen met de airco juist duurder is. Je huis koel houden door goede isolatie, goede zonwering en ‘s nachts de ramen en deuren openzetten is veel goedkoper en klimaatvriendelijker.

 1. Een warmtepomp haalt de warmte meestal uit de buitenlucht, maar kan ook een andere bron voor warmte hebben.
 2. Zoals warmte uit de bodem, of uit speciale zonnepanelen op het dak (PVT-panelen).
 3. Je hebt dan geen buitenunit met een ventilator nodig.
 4. Woningen met mechanische ventilatie zijn geschikt voor een,
You might be interested:  Eigen Huis Hypotheek Berekenen

Deze warmtepomp haalt warmte uit de lucht die afgezogen wordt, en gebruikt die voor het verwarmingswater of warm water in je keuken en badkamer. Ook zijn er typen die uit één apparaat bestaan die je binnen of buiten neerzet: een monoblock-warmtepomp. Bekijk het : van bodem-waterwarmtepomp tot PVT-panelen, en ontdek de voor- en nadelen van elk type warmtepomp.

 1. 01 Verwarm alleen de ruimtes waar je bent. Draai de verwarming uit in ruimtes waar je niet bent, ook in de slaapkamers. En houd de deuren in huis dicht. Tip: met een deurveer gaan deuren automatisch dicht. En met een kruik of elektrische deken warm je je bed lekker op.
 2. 02 Zet de thermostaat laag : als je thuis bent op maximaal 19 graden. Heb je het fris? Met extra kleding of een (elektrisch) dekentje op de bank houd je jezelf toch warm. Staat de verwarming al op 19 graden? Probeer dan of hij nog een graadje lager kan.
 3. 03 Zet de thermostaat ‘s nachts of als je weg bent maximaal 2 graden lager. Ga je slapen, of ben je overdag afwezig? Zet de temperatuur dan maximaal 2 graden lager. Anders kost het opwarmen van het huis in de ochtend of avond meer energie dan je bespaart. Tip: gebruik een klok- of om de temperatuur automatisch te verlagen. Heb je slechte tot redelijke isolatie? Dan kan het soms wél zuiniger zijn om de temperatuur 3-5 graden te verlagen, omdat je meer warmte verliest.
 4. 04 Monitor het stroomverbruik. Houd bij hoeveel stroom je warmtepomp verbruikt en check op veranderingen of storingen. Tip: gebruik een energiemeter, slimme stekker of met slimme tussenstekkers.
 5. 05 Stel je hybride warmtepomp zuinig in. Kies bij een hybride warmtepomp voor een omschakeltemperatuur waarmee je de minste CO2 uitstoot. De omschakeltemperatuur is de temperatuur waarop de warmtepomp stopt en de cv-ketel start. Hoe lager die temperatuur, hoe meer gas je bespaart, maar het rendement van de warmtepomp gaat dan ook omlaag. Een installateur kan helpen om de juiste instelling te vinden.

: Hybride warmtepomp: minder gasverbruik

Is 3 kuub gas per dag veel?

Veelgestelde vragen over gasverbruik – Hoeveel gas verbruik je met douchen? Bij het Nibud vind je meer informatie over de verbruik en kosten van gas bij wassen en douchen. Zo heeft het Nibud bijvoorbeeld berekend dat vijf minuten douchen in plaats van acht minuten, 15.000 liter warm water en 60 m 3 per jaar bespaart.

 • Hoeveel gas verbruik je met koken? Milieu Centraal heeft berekend dat je met koken op gas gemiddeld 37 m 3 gas per jaar verbruikt.
 • Misschien zit je denken aan overstappen op elektrisch koken.
 • Lees er meer over op onze pagina over koken op inductie,
 • Hoeveel gas verbruik je per dag? Een Nederlands huishouden verbruikt volgens het Nibud elk jaar gemiddeld 1.200 kuub (m 3 ) gas.

Deel je dat door 365 dagen, dan verbruik je gemiddeld 3,29 m 3 gas per dag. Een groot deel van je gasverbruik heeft te maken met verwarmen. In de winter en in de herfst verbruik je daarom per dag meer gas. In onze Energie-app en in Mijn Verbruik zie je je verbruik per dag en per maand.

Hoeveel kW warmtepomp nodig per m2?

Het benodigde vermogen per m2 – Het energielabel geeft aan hoe goed een woning is geïsoleerd. Hoe beter de isolatie is, hoe minder capaciteit een warmtepomp nodig heeft om te verwarmen. Gemiddeld genomen kan de volgende tabel aangehouden worden.

Energielabel Benodigde gemiddelde hoeveelheid Watt/m2
G 110 W/m2
F 90 W/m2
E 75 W/m2
D 68 W/m2
C 60 W/m2
B 55 W/m2
A 50 W/m2