Vermogen Warmtepomp Berekenen

Vermogen Warmtepomp Berekenen
Vuistregel vermogensberekening all-electric-toepassing –

Vraag het gas-jaarverbruik op in m3/jaarVerminder dit met 100m3/persoon (aantal gezinsleden) voor warm tapwaterDeel het resterende gasverbruik door 200 en vermenigvuldig dit met 0,8Kies een warmtepomp met een capaciteit aan de bovenkant bij een buitentemperatuur van -10°C.

Hoeveel kWh gezin warmtepomp?

Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp? – Een warmtepomp verbruikt gemiddeld zo’n 2000 tot 3000 kWh per jaar. Maar let op, dit is compleet afhankelijk van het type warmtepomp dat je gebruik en de warmtevraag binnen jouw woning. Zo moet je jezelf eerst afvragen hoe groot de oppervlakte is die je dagelijks (in koude periode) wilt verwarmen.

Maar ook met hoeveel personen je in huis leeft. Wordt er vaak gedoucht, gebruiken jullie een cooker, is er eventueel een jacuzzi of iets dergelijks. Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet afstellen alvorens je een goede schatting kan maken hoeveel stroom een warmtepomp verbruikt in jouw situatie.

Er zijn dus veel verschillende antwoorden mogelijk Door onderstaande vragen allemaal te beantwoorden, kan je een betere inschatting maken of jij meer richting de 3000 kWh per jaar gaat met een warmtepomp, of eerder rond de 2000 kWh per jaar zit.

Hoeveel stroom verbruikt hoge temperatuur warmtepomp?

Vervang je je cv-ketel door een warmtepomp met een (heel goed te realiseren) rendement van 480% (COP = 4,8), dan is voor het leveren van dezelfde hoeveel warmte 14.461/4,8 = 3.013 kWh aan elektriciteit nodig. Dit is het verbruik van de warmtepomp per jaar.

Hoeveel ampère heeft een warmtepomp nodig?

Welke subsidies en leningen zijn er? –

 • Gemiddelde kosten voor een warmtepomp met buitenunit met een vermogen van 8 kW. De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, en wordt ook wel lucht-water warmtepomp genoemd.
 • Het getoonde subsidiebedrag is voor een warmtepomp van 8 kW.
 • De subsidie is afhankelijk van het vermogen en ligt tussen de 1.950 en 3.750 euro.
 • Het subsidiebedrag trek je van de aanschafkosten af.

Met de volledig elektrische warmtepomp zelf ben je er nog niet altijd. Misschien moet je ook de radiatoren aanpassen en de stroomaansluiting verzwaren. Met welke kosten moet je dan rekening houden? Een volledige warmtepomp werkt met lagere temperaturen (35 tot 55 graden) dan je cv-ketel (60 tot 80 graden).

 1. Je verwarming moet daarom ‘groot genoeg’ zijn om je huis toch warm te krijgen (anders gezegd: genoeg oppervlak hebben).
 2. Vloerverwarming en wandverwarming zijn heel geschikt in combinatie met een warmtepomp.
 3. Maar bestaande radiatoren zijn misschien te klein of te dun.
 4. Je kan dan enkele radiatoren vervangen door grotere of dikkere (met meer platen en lamellen) of door convectoren.
You might be interested:  Laadkosten Elektrische Auto Berekenen

Ook zijn er speciale radiatoren voor een lage temperatuur. Als je nieuwe radiatoren nodig hebt in de woonkamer, keuken en badkamer kost dat zo’n € 3.500 extra. In een na-geïsoleerd huis zijn de bestaande radiatoren vaak al geschikt, of met kleine aanpassingen geschikt te maken.

Lees meer over vloerverwarming en hoe je meer uit je radiatoren kun halen op, Zitten er nog geen themostaatknoppen op de radiatoren? Dan moet je die ook laten plaatsen. Voor 5 radiatoren kost dat zo’n € 100 (€ 20 per stuk). In de woonkamer heb je geen thermostaatknoppen nodig: daar regel je de temperatuur met de kamerthermostaat.

Lees meer over de, Een volledige warmtepomp kan op koude winterdagen veel stroom gebruiken. Daarvoor heb je een zware aansluiting op het elektriciteitsnet nodig. Heb je bijvoorbeeld een aansluiting van 1×35 Ampère, dan moet je die verzwaren naar 3×25 Ampère.

 1. Dit kost eenmalig ongeveer € 200.
 2. Bovendien moet je je meterkast laten uitbreiden en aparte groepen laten aanleggen voor de warmtepomp en voor de (als je die neemt, wat wel handig is als je geen gasaansluiting meer wilt).
 3. Het bedrag dat je jaarlijks aan jouw energiebedrijf betaalt (vastrecht) is voor 3×25 Ampère hetzelfde als voor 1×35 Ampère en gaat dus niet omhoog.

Meld je aan! Doe de test en ontdek of jouw huis geschikt is voor een volledig elektrische warmtepomp. Meld je aan voor volgende winterseizoen (2023-2024). Zodra de test van start gaat, ontvang je de uitleg per e-mail! Goed voor het klimaat! Met een volledig elektrische warmtepomp met buitenunit, daalt je CO2-uitstoot voor verwarming en warm water met zo’n 50 procent Hoeveel je met een volledig elektrische warmtepomp bespaart, hangt af van je woningtype en de isolatie van je huis.

 • Maar in wat voor huis je ook woont, je gaat altijd besparen! We laten het eerst zien voor een gemiddelde hoekwoning met goede isolatie.
 • Wil je weten wat je in jouw type woning bespaart? Bekijk dan de,
 • We laten het zien voor een huis met matige, redelijke en goede In een goed geïsoleerd hoekhuis met 2 personen verbruik je jaarlijks ongeveer 1.010 m3 gas voor verwarming en warm water.
You might be interested:  Autoverzekering Berekenen Zonder Kenteken

Met een warmtepomp vervang je het gasverbruik door stroom. Daarmee ben je een stuk goedkoper uit, én het is klimaatvriendelijker. In de tabel hieronder zie je hoeveel je bespaart met een volledig elektrische warmtepomp met buitenunit. Dat is op jaarbasis zo’n 710 tot 1.170 euro, afhankelijk van de energieprijs die jij betaalt.

Apparaat Energieverbruik per jaar voor verwarming en warm water (m3 en kWh) Kosten per jaar bij 3 euro/m3 en 0,70 euro/kWh Kosten per jaar bij 1,20 euro/m3 en 0,25 euro/kWh
Hr-ketel 1.010 m3 gas + 180 kWh stroom € 3.150 € 1.260
Vastrecht gasaansluiting € 250 € 250
Volledig elektrische warmtepomp met buitenunit 3.190 kWh € 2.230 € 800
Je bespaart per jaar € 1.170 € 710

Bij de besparing op de energiekosten gaat Milieu Centraal uit van 2 energieprijzen: 3 euro/m3 en 70 cent/kWh voor de korte termijn (denk: komend jaar) en 1,20 euro/m3 gas en 25 cent/kWh voor de lange termijn, Besparing berekend voor een warmtepomp van 8kW in een goed geïsoleerde hoekwoning met 2 personen.

 1. Goed geïsoleerd wil zeggen: in dak en vloer goede isolatie, in de buitenmuur matige isolatie (na-isolatie spouw) en in de ramen in de woonkamer en de slaapkamers hr++.
 2. In de besparing nemen we ook de kosten van de vastrechtaansluiting voor gas mee.
 3. We gaan er namelijk van uit dat je elektrisch kookt (of gaat koken) zodat de gasaansluiting weg kan.

Huishouden. We gaan uit van een huishouden van 2 personen. Is jouw huishouden groter, bijvoorbeeld 4 personen? Dan valt de besparing lager uit. Dat komt doordat er in een groter huishouden meer warm water in de keuken en de douche wordt gebruikt. Dit warme water wordt tot hogere temperaturen verwarmd dan het verwarmingswater, en daarvoor verbruikt de warmtepomp meer energie.

 • Matige isolatie : Er zit overal íets van isolatie: in dak, vloer en buitenmuren is dat matige isolatie. In de ramen dubbel glas.
 • Redelijk isolatie : In dak, vloer en buitenmuren zit redelijke isolatie. In de woonkamer zit HR++ glas en in de slaapkamers dubbel glas.
 • Goede isolatie : In dak en vloer zit goede isolatie, in de buitenmuur matige isolatie (na-isolatie spouw). De ramen in de woonkamer en de slaapkamers hebben HR++ glas.
You might be interested:  Loonheffingskorting Berekenen Per Maand

Hoeveel uur per jaar draait een warmtepomp?

Warmtepomp draaiuren voor koelen per jaar – In boven staande tabel ziet u het aantal uren per jaar, boven een bepaalde buitentemperatuur. Bij een warmtepomp op bodemenergie zou je in een perfect geïsoleerde woning bijvoorbeeld vanaf 21ºC buitentemperatuur kunnen koelen, je komt dan aan 607 koeluren per jaar (tabel).

Omdat bij bodemenergie het koelen van de warmtepomp zorgt voor regeneratie van de bodem, je brengt de warmte die teveel is in de woning min of meer over naar de bodem, is dit een prima idee. Bij een lucht-water-warmtepomp, welke voor koeling de compressor moet laten draaien, wordt in de praktijk meestal pas op een later moment gekoeld i.v.m.

de energiekosten. Je koelt dan bijvoorbeeld vanaf 24 ºC buitentemperatuur en komt dan aan 265 uur per jaar. (meerdere cijfers uit andere tabellen op deze pagina komen terug in deze tabel) Noot: deze tabel is gemaakt om te kijken of uw woning geschikt is voor een warmtepomp, Maar u kunt daar ook onderstaand mee:

Hoeveel zonnepanelen voor 7kw warmtepomp?

Verbruik warmtepomp en opbrengst zonnepanelen – Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor een warmtepomp is afhankelijk van een aantal factoren. Niet iedere warmtepomp verbruikt evenveel stroom en het ene gezin zal de warmtepomp intensiever gebruiken dan het andere gezin.

 • Een gemiddeld huishouden met warmtepomp verbruikt ongeveer 7.000 kWh aan stroom per jaar, waarvan 3.500 kWh naar de warmtepomp gaat.
 • Een zonnepaneel van 390 Wattpiek levert zo’n 332 kWh op per paneel*.
 • Een snelle berekening maakt duidelijk dat je 11 zonnepanelen (extra) nodig hebt om aan de 3.500 kWh te komen die een warmtepomp verbruikt.

Om het totale verbruik te dekken van 7.000 kWh, kom je dus al snel op gemiddeld 22 zonnepanelen uit.