Vo2 Max Berekenen Fietsen

Vo2 Max Berekenen Fietsen
Wat zegt VO2 Max over conditie? – Je VO2 Max is dé indicatie van je conditie. VO2 Max wordt ook wel maximale zuurstofopname genoemd en wordt algemeen beschouwd als de meest nauwkeurige meting van je conditie. Je VO2 Max berekenen is het meest nauwkeurig als je dit laat doen bij een sportarts met een inspanningstest met ademgasanalyse.

 • Je VO2 Max berekenen met hartslag wordt ook weleens genoemd.
 • Daarbij zou de formule gelden: VO2 Max = (Max.
 • Hartslag / rusthartslag) x 15.
 • Deze VO2 Max calculator is echter niet erg nauwkeurig en vooral gebaseerd op gemiddelden.
 • Als jij van nature een lage maximum hartslag hebt, zal je VO2 Max automatisch lager zijn.

Ook sporthorloges zeggen je VO2 Max te kunnen bepalen, soms gemeten bij inspanning en soms juist in rust. Merken als Polar en Garmin bepalen je VO2 Max ook aan de hand van je hartslag, vergelijkbaar met de formule hierboven. Dat geldt ook voor smartwatches.

Wat is een goede VO2max fietsen?

Wat is een goede VO2 Max? – Kopmannen in het profwielrennen hebben een VO2 Max van 75 of hoger, knechten zitten vaak tussen 65 en 70, terwijl een goede amateurrenner tussen 60 en 65 zit. Dames zitten ongeveer 5 punten lager. Bekijk onze VO2 Max Tabel om te bepalen hoe jij scoort.

Hoe berekent Garmin VO2max fietsen?

Pagina afdrukken –

Voor deze functies zijn een vermogensmeter en hartslagmeting aan de pols of een compatibele hartslagmeter met borstband vereist. De vermogensmeter moet zijn gekoppeld met uw Forerunner ® toestel ( De draadloze sensoren koppelen ), Als u een hartslagmeter met borstband gebruikt, moet u deze omdoen en koppelen met uw toestel.

Als de hartslagmeter is meegeleverd met uw Forerunner toestel, zijn de toestellen al gekoppeld. Stel uw gebruikersprofiel ( Uw gebruikersprofiel instellen ) en maximale hartslag ( Uw hartslagzones instellen ) in voor de meest nauwkeurige schattingen. In eerste instantie lijken de schattingen mogelijk onnauwkeurig.

U moet het toestel een paar keer gebruiken zodat het uw fietsprestaties leert begrijpen.

 1. Fiets ten minste 20 minuten met constante, hoge inspanning.
 2. Selecteer Sla op nadat u uw fietssessie hebt voltooid.
 3. Selecteer UP of DOWN om door de prestatiemetingen te bladeren. TIP: U kunt START selecteren om extra informatie weer te geven.

Hoe kan Garmin VO2max berekenen?

Smartwatch versus inspanningstest – Aan het onderzoek deden 23 recreatieve hardlopers mee, waarvan 11 mannen en 12 vrouwen. De deelnemers kwamen naar het lab om hun VO 2 max te laten bepalen tijdens een inspanningstest op de loopband met ademgasanalyse.

 • Een week later deden ze de test nog een keer, omdat er tussen twee metingen kleine verschillen in uitkomst kunnen zitten.
 • Dat kan komen door technische variatie in de apparatuur en door biologische variatie, iemand kan net een vermoeiende dag hebben.
 • De waarde liep bij de deelnemers uiteen van 38 tot aan 61 ml/min/kg.
You might be interested:  Verbruik Energie Berekenen

De onderzoekers deelden de hardlopers op in drie groepen: met lagere VO 2 max (45 of minder), gemiddelde (45-55) en hogere VO 2 max-waarde (55 of meer). Om met een smartwatch je VO 2 max te bepalen, moet je volgens de fabrikant minstens 10 minuten buiten rennen met een een vrij hoge hartslag (meer dan 70% van de maximale hartslag).

 • Garmin geeft niet prijs met welke algoritmes ze de VO 2 max precies berekent.
 • Wel is bekend dat het gebeurt op basis van hartslagmetingen en snelheid afgeleid van GPS-data.
 • De bepaling wordt nauwkeuriger als je meerdere trainingen doet.
 • De deelnemers kregen daarom de opdracht om drie keer langer dan een half uur op hoge snelheid hard te lopen op vlak terrein.

De onderzoekers namen vervolgens van alle lopers de gemiddelde VO 2 max-waarde over drie trainingen.Wat bleek? De smartwatch zat er gemiddeld 2,8 ml/kg/min naast ten opzichte van de inspanningstest. Op zich niet slecht.

Wat is een gezonde VO2max?

Typische waarden – De gemiddelde waarde van de VO 2 max bij ongetrainde mannen ligt tussen 35 en 40 ml/kg/min. Bij vrouwen ligt dit gemiddeld tussen 27 en 31 ml/kg/min. Topsporters, met name duursporters, kunnen waarden bereiken die tussen 65 en 90 ml/kg/min liggen.

Bronnen, noten en/of referenties

 1. Het geheim van wielrennen, van Dijk, van Megen en Vroemen, 2015,

Overgenomen van “”

Hoe lang fietsen voor betere conditie?

Jarenlang werd verteld dat je met fietsen voor het opbouwen van een degelijke conditie minstens 12 tot 16 uur per week lange, rustige kilometers moet maken op een lage intensiteit. Dit zou de beste manier zijn om je aerobe systeem te verbeteren, zodat je later harder kunt trainen en intensieve ritten kunt maken.

Maar de gedachten daarover zijn veranderd. Maar hoe bouw je dan het snelst conditie op voor het fietsen? We leggen het aan je uit. Nu werkt de eerstgenoemde methode super als je een profrenner bent, maar voor al die andere fietsers – zeg maar iedereen – die niet zoveel trainingsuren kunnen maken, bestaat er een minder tijdrovende manier: gepolariseerd trainen.

Hiermee kun je op een snelle manier en met weinig trainingsuren, toch een goed duurvermogen opbouwen. Dat is ook precies de reden waarom ons eigen Train mee met Bicycling trainingsschema hierop gebaseerd is.

You might be interested:  Hypotheek Berekenen Met Aflossingsvrij Deel

Hoe weet ik mijn VO2max?

1. Lab Test – De meest nauwkeurige manier om jouw VO2max te testen is met een looptest in een laboratorium. De intensiteit wordt gevarieerd (meestal op een loopband) terwijl jouw ademhalingsfrequentie en hartslag worden gemeten tijdens een test van 20 minuten.

Hoe wordt VO2max uitgedrukt?

Voorspelt je fitheid, uitgedrukt in VO2max, je levensverwachting? · Gezondheid en wetenschap Je levensverwachting hangt van tal van factoren af, waaronder je geslacht, bloeddruk, bloedcholesterolgehalte, leeftijd en levensstijl. Een recente studie suggereert dat er nog één factor op die lijst kan: je uithoudingsvermogen, dat wordt bepaald door de VO2max.

 • Lopt dat? Een internationaal team onderzoekers ging het verband na tussen fitheid, gemeten op een fietsergometer (uitgedrukt als VO 2max ), en levensverwachting.
 • Deelnemers met een hoge VO 2max leefden gemiddeld langer in vergelijking met de minst fitte groep met een lage VO 2max,
 • De onderzoekers besluiten dat fitheid een goede voorspeller is van de levensverwachting, ook op hogere leeftijd en met risicofactoren op vroegtijdig overlijden.

Om een hoge VO 2max te hebben en houden, moet je blijvend werken aan je conditie. Stoppen met sporten doet je score dalen. We weten allemaal dat bewegen belangrijk is voor een goede gezondheid. Volgens nieuw onderzoek zou je fitheid een maat kunnen zijn voor je algemene gezondheidstoestand.

De wetenschappers testten de fitheid van 58.892 personen van 40 tot 69 jaar oud.

Dat gebeurde tussen 2006 en 2010.Tijdens de opvolging nadien registreerden ze de sterftecijfers,

De fitheid van de deelnemers werd gemeten op een fietsergometer met submaximale fitheidstesten.

Deze testen hielden rekening met de risicofactoren op vroegtijdig overlijden van de testpersonen.Met submaximale fitheidstesten wordt bedoeld dat de personen niet tot uitputting fietsten, wat bij ongetrainde personen niet zonder gevaar is.

Aan de hand van deze fietstesten gingen de onderzoekers via berekeningen de maximale zuurstofopname of VO 2max na.

Deze VO 2max wordt uitgedrukt in milliliters zuurstof per kilogram lichaamsgewicht per minuut (ml/kg/min).Het geeft de maximale capaciteit weer van je lichaam om zuurstof te verwerken, en dus om inspanningen te verrichten,

Tijdens de opvolging van 5,8 jaar waren er 936 sterfgevallen. Wanneer de onderzoekers de meest fitte groep vergeleken met de minst fitte groep, verminderde de sterftekans met:

37% voor de groep met de laagste risicofactoren op vroegtijdig overlijden; 46% voor de groep met matige risicofactoren ;slechts 19% voor de groep met de meeste risicofactoren,

De onderzoekers besluiten dat submaximale fitheidstesten op fietsergometers de levensverwachting goed kunnen voorspellen,

Waarom zakt mijn VO2 Max?

Als je dit vocht volume in het bloed injecteert neemt de VO2max met 4% toe. Als je een paar weken niet traint dan daalt de VO2max. Dit komt vooral door de afname van het bloedplasma volume. Het a-v verschil neemt toe door toegenomen capillarisatie in de spier.

You might be interested:  Vermogensbelasting Eigen Huis Berekenen

Hoe snel kun je je VO2max verhogen?

1. Gebrek aan inspanningen met een hoge intensiteit – Verschillende inspanningen leiden tot verschillende fysiologische aanpassingen. Zo zijn trainingen met een lage en matige intensiteit belangrijk voor de algehele gezondheid, het opbouwen van je uithoudingsvermogen en het versterken van de spieren.

 1. Als het gaat om het verbeteren van je VO2 max-fitnessniveau, zijn het vooral de trainingen met een hoge intensiteit die het belangrijkst zijn.
 2. Hoge inspanningen signaleren je fysiologische systemen om zich aan te passen op manieren die je vermogen om aeroob energie te produceren vergroten.
 3. Intervaltrainingen met hoge intensiteit ( HIIT-trainingen ) zijn een populaire en efficiënte methode om inspanningen met hoge intensiteit in je trainingsprogramma te verwerken.

Intervaltraining is een belangrijk onderdeel van trainingsprogramma’s op elk niveau. Het variëren van de trainingsintensiteit kan met name nuttig zijn voor mensen met een lager fitnessniveau, op voorwaarde natuurlijk dat je gezond genoeg bent om de oefeningen uit te voeren.

Door lichter herstelwerk tussen inspanningen met hoge intensiteit op te nemen, is het mogelijk om meer van deze inspanningen te doen dan anders mogelijk zou zijn. Tempo-runs zijn verder een veelvoorkomend type training dat duursporters gebruiken om de ontwikkeling van extra aerobe prestatiecapaciteit te stimuleren.

Bij deze trainingen wordt doorgaans tussen de 45 en 60 minuten hardgelopen met een intensiteit van ongeveer 90% van de VO2 max. Je kunt altijd het aerobe trainingseffect van een training bekijken om te ontdekken hoe die specifieke sessie je ontwikkeling heeft gestimuleerd.

Is 1 uur fietsen veel?

Fietsen zorgt voor een betere spieropbouw Met een regelmatige fietstocht werk je dus flink aan je spieropbouw. Als je een half uur tot een uur per dag fietst, is dat al voldoende voor het opbouwen van een goede conditie en sterkere spieren.

Wat is de VO2max van een topsporter?

Een elite duurloper heeft een VO2max van ongeveer 75 tot 80. Het hoogst gemeten VO2max bij een duursporter ooit was 93 ml/kg-1/min-1. Zie de VO2max als de hoeveelheid lucht die uit een blaasbalg kan komen om een vuurtje op te stoken. Bij topsporters is die heel groot, bij een long- of hartpatiënt heel klein.

Hoeveel fietsen voor goede conditie?

4. Fietsen helpt ziektes voorkomen – Fietsen is goed voor uw immuunsysteem. Door beweging, gaat uw bloed beter stromen en worden diverse afvalstoffen afgevoerd uit uw lichaam. Ook zal uw lichaam sterker worden en beter weerbaar zijn tegen allerlei ziekten en aandoeningen.