Vo2 Max Berekenen Met Hartslag

Vo2 Max Berekenen Met Hartslag
Wat zegt VO2 Max over conditie? – Je VO2 Max is dé indicatie van je conditie. VO2 Max wordt ook wel maximale zuurstofopname genoemd en wordt algemeen beschouwd als de meest nauwkeurige meting van je conditie. Je VO2 Max berekenen is het meest nauwkeurig als je dit laat doen bij een sportarts met een inspanningstest met ademgasanalyse.

 1. Je VO2 Max berekenen met hartslag wordt ook weleens genoemd.
 2. Daarbij zou de formule gelden: VO2 Max = (Max.
 3. Hartslag / rusthartslag) x 15.
 4. Deze VO2 Max calculator is echter niet erg nauwkeurig en vooral gebaseerd op gemiddelden.
 5. Als jij van nature een lage maximum hartslag hebt, zal je VO2 Max automatisch lager zijn.

Ook sporthorloges zeggen je VO2 Max te kunnen bepalen, soms gemeten bij inspanning en soms juist in rust. Merken als Polar en Garmin bepalen je VO2 Max ook aan de hand van je hartslag, vergelijkbaar met de formule hierboven. Dat geldt ook voor smartwatches.

Hoe kan je gemakkelijk je VO² max berekenen adhv je eigen Coopertest?

Coopertest en VO2max – Een andere methode die veel wordt gebruikt is de Coopertest. Tijdens een coopertest meet je hardlopend de afstand (in meters) die een persoon in 12 minuten kan afleggen. Met deze afstand kan de VO2 max worden berekend met de volgende formule:VO2max = (afstand-505)/45Iemand die bij de coopertest 2800 meter aflegt, heeft dus een VO2 max van (2800-505)/45= 51 ml/min/kg.

Wat is een goede VO2max?

Vo2 max scores van athleten – Atleten hebben over het algemeen een veel hogere Vo2 Max score dan andere sporters. De meeste vrouwelijke atleten hebben een score tussen de 60-85 ml en mannelijke atleten tussen de 70-85. Sommige atleten halen zelfs een score boven de 90. De hoogste Vo2 Max scores worden over het algemeen behaalt door langlaufers, zij hebben waardes die oplopen tot 96 ml/kg/min.

Hoe wordt VO2max berekend Garmin?

Aan de slag met jouw VO2 Max! – Nu je weet hoe VO2 Max werkt, kun je jouw waardes makkelijker aflezen en begrijpen. Om de VO2 Max te meten, dien je eerst een activiteit te voltooien met jouw Garmin Smartwatch. Vervolgens kun je in Garmin Connect aanvullende gegevens over jouw geschatte VO2 Max bekijken, zoals de plaats waar deze wordt gerangschikt op basis van je leeftijd en geslacht.

Hoe werkt een VO2max meting?

De VO2max Test is een maximale inspanningstest op loopband of fietsergometer, waarbij we continu je uitademingslucht analyseren. VO2max staat voor de maximale zuurstofopname en geldt als dé maat voor conditie. Hoe hoger je VO2max, hoe meer energie je met behulp van zuurstof kan produceren en hoe meer talent je hebt voor duursport. Tijdens een VO2max Test adem je door een masker dat via twee kleine kabeltjes is verbonden met de meetapparatuur. Na de warming-up voeren we de fietsbelasting of loopsnelheid in stapjes op tot je niet verder kunt. We houden hierbij belastingstappen van 3 minuten aan.

Hoe bereken je de VO2max?

Wat zegt VO2 Max over conditie? – Je VO2 Max is dé indicatie van je conditie. VO2 Max wordt ook wel maximale zuurstofopname genoemd en wordt algemeen beschouwd als de meest nauwkeurige meting van je conditie. Je VO2 Max berekenen is het meest nauwkeurig als je dit laat doen bij een sportarts met een inspanningstest met ademgasanalyse.

Je VO2 Max berekenen met hartslag wordt ook weleens genoemd. Daarbij zou de formule gelden: VO2 Max = (Max. hartslag / rusthartslag) x 15. Deze VO2 Max calculator is echter niet erg nauwkeurig en vooral gebaseerd op gemiddelden. Als jij van nature een lage maximum hartslag hebt, zal je VO2 Max automatisch lager zijn.

You might be interested:  Omloopmaat Caravan Berekenen

Ook sporthorloges zeggen je VO2 Max te kunnen bepalen, soms gemeten bij inspanning en soms juist in rust. Merken als Polar en Garmin bepalen je VO2 Max ook aan de hand van je hartslag, vergelijkbaar met de formule hierboven. Dat geldt ook voor smartwatches.

Wat zegt VO2max over conditie?

Wat zegt je VO 2MAX ? – Voor hardlopers en andere duuratleten geeft je VO 2MAX een indicatie over het aerobe uithoudingsvermogen, Oftewel hoe goed het lichaam in staat is om de ingeademde zuurstof om te zetten in energie. Hoge VO 2MAX waardes vereisen een goede samenwerking van de verschillende fysiologische systemen die zorgen voor de aanvoer, het transport, het opnemen, en het gebruik van zuurstof. De VO 2MAX zegt iets over het functioneren van het hartlongsysteem ( cardiorespiratory system ), en – zo wordt aangenomen – is de beste indicator voor het bepalen van iemands conditie, Hoe hoger de VO 2MAX, hoe efficiënter het lichaam zuurstof gebruikt om energie (in de vorm van beweging) te kunnen leveren.

Wat is de hoogste VO2max ooit gemeten?

9 MEI 07 Doe je een intake bij een fitnesscentrum, dan wordt vaak een ruwe schatting van de VO2max gemaakt. Dit maximale zuurstofopnamevermogen wordt namelijk beschouwd als belangrijke maatstaf voor je aërobe uithoudingsvermogen. Maar wat is het eigenlijk? Is het inderdaad zo’n goede maatstaf? En wat voor effect heeft krachttraining op de VO2max? De VO2max in perspectief.

 • VO2max staat voor de maximale hoeveelheid zuurstof die je per minuut per kilogram lichaamsgewicht kunt gebruiken op zeeniveau.
 • Als de sportintensiteit toeneemt, neemt ook het zuurstofgebruik toe.
 • Die toename verloopt in een min of meer rechte lijn.
 • Tót op een zeker punt.
 • Dát punt heet – heel logisch – het maximale zuurstofopnamevermogen, ofwel VO2max.

Hoe hoger de VO2max, hoe meer zuurstof de sporter kan opnemen en dat komt zijn (duur)sportprestaties vanzelfsprekend ten goede. De meeste mensen hebben een VO2max tussen de 31 en 58 ml/kg/min, maar dat percentage kan bij personen met sterk overgewicht een stuk lager liggen.

Wie heeft de hoogste VO2max?

Wat is de hoogst gemeten VO2max? Gepubliceerd door op 28 december 2019 De VO 2 max is de belangrijkste maat voor de fitheid, maar wat is een goede waarde? De wielrenner Oskar Svendsen heeft de hoogst gedocumenteerde VO 2 max van 97,5 ml/kg. Met een gewicht van 76 kg is dat 7397 liter per minuut!

kg VO 2 max Watt
Oskar Svendsen 76 97,5
Chris Froome aug 2015 67 88,2 525
Chris Froome juli 2007 75,6 80,2 540
Miguel Indurain 81 79 572
Lance Armstrong 72 81 540
Marco Pantani 60 84 430
Johan Museeuw 81 75,4
Marianne Vos 58 72,8 382
Topsport man >70
Topsport vrouw >55

Toch is Oskar Svendsen verre van de succesvolste wielrenner aller tijden, zelfs niet als tijdrijder. Bij wielrennen draait het ook om efficiëntie, krachtenverdeling, strategie, goed kunnen trainen etc. Het gewicht telt evenveel mee als het vermogen. Doordat Froome van 2007 t/m 2015 10% van zijn gewicht is kwijtgeraakt is zijn VO 2 max 10% hoger.

VO 2 max Watt/kg
Jongens en meisjes 8-16 jaar 35-45
Man 20-30 jaar 41-45
Man 30-40 jaar 37-44
Man 40-50 jaar 31-37
Vrouw 20-30 jaar 39-45
Vrouw 30-40 jaar 34-42
Vrouw 40-50 jaar 28-36

Wat is de hoogst gemeten VO2max?

Is VO2max belangrijk?

Ook als je niet aan het hardlopen bent, heb je baat bij een hogere VO2-max, omdat je longen zuurstof efficiënter opnemen en naar je spieren sturen, waaronder je hart. Daardoor kan je hart met elke slag meer bloed rondpompen en daalt je hartslag in rust.

Hoe betrouwbaar is de VO2max van Garmin?

Is de VO2-max meting van Garmin betrouwbaar? – Uit verschillende tests is gebleken dat de Garmin horloges de VO2-max behoorlijk accuraat kunnen meten. Verschillen wijken af van 0 tot 3 ml/kg/min hoger dan de officiële sport medische keuring. Echter kost een eenmalige sport medische keuring al 300 euro, terwijl je met zo’n horloge elke dag de VO2-max gemeten kan worden.

Waarom zakt mijn VO2max?

Als je dit vocht volume in het bloed injecteert neemt de VO2max met 4% toe. Als je een paar weken niet traint dan daalt de VO2max. Dit komt vooral door de afname van het bloedplasma volume. Het a-v verschil neemt toe door toegenomen capillarisatie in de spier.

Hoe meet Apple Watch VO2max?

Hoe Apple Watch je cardioconditieniveaus bepaalt – Apple Watch Series 3 of nieuwer kan een schatting van je VO 2 max geven met behulp van de hart- en bewegingssensoren tijdens Buiten wandelen, Buiten hardlopen of Wandelen in de Work-out-app. Apple Watch ondersteunt een VO 2 max-bereik van 14-65 mL/kg/min dat is gevalideerd voor gebruikers van 20 jaar of ouder.

 • Leeftijd
 • Geslacht
 • Gewicht
 • Lengte
 • Medicijnen die je hartslag kunnen beïnvloeden

Het is mogelijk dat je je Apple Watch ten minste 24 uur om moet hebben gehad, gevolgd door verschillende work-outs* en passieve metingen met je Apple Watch, voordat je een eerste schatting ontvangt. Als de Gezondheid-app vaststelt dat je eerdere cardioconditieschattingen nauwkeuriger kunnen zijn, kun je je gegevens bijwerken. * Duw-work-outs worden niet ondersteund. Publicatiedatum: 14 maart 2023

Wat is je anaerobe hartslag drempel?

Eerst moeten we wat dieper ingaan op de energiesystemen in het lichaam. Er zijn namelijk 2 soorten brandstof: suikers en vetten. Welke energiebron wordt aangesproken, hangt af van de intensiteit waarmee je loopt.1. Anaerobe energielevering Bij korte, hevige inspanningen wordt in eerste instantie direct beschikbare energie aangesproken in het lichaam.

 1. Die is in beperkte mate aanwezig in de vorm van ATP (adenosinetrifosfaat) en CP (creatinefosfaat).
 2. Als deze energie opgebruikt is en de inspanning blijft duren, schakelt het lichaam over op suikers uit de spieren en de lever.
 3. Dit soort energielevering wordt anaeroob (zonder zuurstof ) genoemd.
 4. Door de verbranding van suikers ontstaat er afval in je spieren: melkzuur.

Hierdoor voelen je benen zwaar aan, waardoor je trager moet lopen (om je lichaam tijd te geven het melkzuur af te breken) of moet stoppen. Met andere woorden, op suikers kan je korte afstanden lopen aan hoge intensiteit. Voor lange afstanden heb je een andere energiebron nodig: vetten.2.

 1. Aerobe energielevering Bij een lange(re) inspanning aan lage(re) intensiteit doet enerzijds je lichaam een beroep op suikers en schiet anderzijds je vetverbranding in gang.
 2. Vetten zijn vrijwel onbeperkt aanwezig in het lichaam.
 3. Voor de verbranding is zuurstof nodig, vandaar de naam aerobe energielevering.

In vergelijking met suikers levert vetverbranding meer energie op, die minder snel is opgebruikt. Door veel rustige duurtrainingen te doen, leert je lichaam om de beschikbare vetten efficiënt te gebruiken. Zo kun je langer lopen voor je je suikerreserves moet aanspreken.

 1. Essentieel voor langeafstandslopers! Een goed ontwikkeld aeroob uithoudingsvermogen ligt aan de basis van een goeie loopconditie.
 2. Aerobe drempel Rond dit punt train je het vermogen van je lichaam om zuurstof naar je spieren te transporteren.
 3. Je traint je hart en longen, waardoor je uithoudingsvermogen beter wordt.

De trainingen (rond 60 tot 80% van je maximale hartslag, afhankelijk van je getraindheid) voelen over het algemeen vrij comfortabel aan. Je kan de babbeltest gebruiken als “parameter”. Kan je niet meer vlot babbelen tijdens het lopen, dan ga je te snel.

 1. Anaerobe drempel De anaerobe drempel is het hartslagpunt of looptempo waarop je spieren nog net voldoende zuurstof kunnen opnemen om de aanmaak en afbraak van melkzuur in evenwicht te houden (80 à 90% van je maximale hartslag).
 2. Hierbij worden voornamelijk suikers (koolhydraten) verbrand.
 3. Als je je uithoudingsvermogen en snelheid wilt verbeteren, is het goed om geregeld net onder je anaerobe drempel te trainen,

Zo leert je lichaam om gedurende een langere tijd in een stevig tempo te lopen en het aangemaakte melkzuur beter te verwerken, zonder “in het rood” te gaan. De hartslagwaarde van de anaerobe drempel is zeer belangrijk, want zolang je hieronder blijft, kan je je inspanning normaal gezien verderzetten.

Hoe meet je je aerobe en anaerobe zones? De betrouwbaarste manier om je hartslagzones te bepalen is door middel van een inspanningstest (bv. bij een sportcoach, sportarts of een organisatie als Energy Lab). Dit houdt in dat je op een loopband steeds sneller gaat lopen. Na elke versnelling wordt je melkzuur gemeten door middel van een lichte prik in je oor (je voelt dit niet, geen paniek!).

Als je niet meer kan, wordt de test stopgezet. Nadien heb je een gedetailleerd zicht op je hartfrequenties met bijbehorende melkzuurconcentratie en looptempo. Je komt te weten waar je anaerobe drempel ligt en je omslagpunt. Dit is het punt waarop zo veel melkzuur geproduceerd wordt dat je spieren het niet meer kunnen verwerken.

 1. Op dat moment kun je bijna niet anders dan stoppen met lopen, anders loop je jezelf kapot.
 2. Je omslagpunt is dus een indicatie van je maximale uithoudingsvermogen.
 3. An je je maximale hartslag ook zelf meten? Ja, al zal dat natuurlijk niet zo nauwkeurig zijn als bovenstaande methode.
 4. Je kan je maximale hartslag bepalen met een rekensom: 220 – je leeftijd (formule van Karvonen),

Bij deze formule kan er wel een fout optreden van soms meer dan 10 slagen naar onder of boven. Je kan je maximale hartslag ook bepalen door ongeveer 1 minuut met maximale intensiteit te lopen en vervolgens je hartslag te meten, bv. op een piste. Opgelet: warm eerst een tiental minuten op en doe op het einde daarvan enkele versnellingen.

Wat zegt Fitnessleeftijd?

Je fitnessleeftijd is een schatting van hoe fit je bent in vergelijking met je werkelijke leeftijd. Beschouw de fitnessleeftijd als een handige herinnering aan het feit dat gezonde keuzes en regelmatige lichaamsbeweging kunnen helpen om je fris en energiek te voelen.

Hoe meet Apple Watch VO2 Max?

Hoe Apple Watch je cardioconditieniveaus bepaalt – Apple Watch Series 3 of nieuwer kan een schatting van je VO 2 max geven met behulp van de hart- en bewegingssensoren tijdens Buiten wandelen, Buiten hardlopen of Wandelen in de Work-out-app. Apple Watch ondersteunt een VO 2 max-bereik van 14-65 mL/kg/min dat is gevalideerd voor gebruikers van 20 jaar of ouder.

 • Leeftijd
 • Geslacht
 • Gewicht
 • Lengte
 • Medicijnen die je hartslag kunnen beïnvloeden

Het is mogelijk dat je je Apple Watch ten minste 24 uur om moet hebben gehad, gevolgd door verschillende work-outs* en passieve metingen met je Apple Watch, voordat je een eerste schatting ontvangt. Als de Gezondheid-app vaststelt dat je eerdere cardioconditieschattingen nauwkeuriger kunnen zijn, kun je je gegevens bijwerken. * Duw-work-outs worden niet ondersteund. Publicatiedatum: 14 maart 2023

Hoe houd je de Coopertest vol?

Hoe loop je deze 12 minuten loop om je conditie te meten? – Het makkelijkste om de 12 minuten loop te rennen is op een baan waarbij de afstand gemarkeerd is. Je kan deze oefening ook rennen met een sporthorloge, maar door de GPS kan het per test een ander resultaat geven.

 1. Begin de oefening met een goede warming-up,
 2. Zodra je goed opgewarmd bent, kan je beginnen met de coopertest.
 3. Probeer in 12 minuten zoveel mogelijk meters af te leggen.
 4. Het beste is om een vast, maar stevig tempo aan te houden.
 5. Als je vanaf de start te hard van stapel loopt verlies je veel tijd in het laatste deel van de test.

Zijn de 12 minuten voorbij, bekijk dan je gelopen afstand en vergelijk dit met de tabel hieronder. Je ziet direct hoe jij er conditioneel voor staat. Vergeet na de coopertest zeker niet een cooling-down te doen. Deze 12 minuten loop is namelijk erg intensief en daarom is zowel een warming-up als een cooling down belangrijk.