Wa Verzekering Auto Berekenen

Wa Verzekering Auto Berekenen

Hoe wordt WA premie berekend?

Hoe wordt de premie berekend? – Verzekeraars berekenen de premie op basis van verschillende zaken. Denk aan je leeftijd, de schadevrije jaren, het aantal kilometers dat je per jaar rijdt en je woonplaats. Sommige autoverzekeraars kijken naar je huisnummer voor de autopremie (en zelfs naar de huisnummertoevoeging).

Hoeveel kost een WA verzekering?

Gemiddeld liggen de kosten voor een aansprakelijkheidsverzekering tussen de € 5 en € 10 per maand. Ben je alleenstaand zonder kinderen? Dan liggen de kosten voor de aansprakelijkheidsverzekering een stuk lager. Gemiddeld liggen de kosten voor de aansprakelijkheidsverzekering tussen de € 3 en € 5.

Wat is de goedkoopste WA autoverzekering?

Top 10 goedkoopste autoverzekeringen van Nederland in juni 2023

Verzekeraar Premie per maand Dekking
Centraal Beheer €12,80 WA
Ik kies zelf ASR €12,80 WA
Univé €13,82 WA
ABN Amro €14,39 WA

Wat dekt een WA verzekering niet?

Heb je een auto, motor, scooter, brommer of snorfiets? Dan moet je volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) verplicht een WA-verzekering afsluiten. Maar waarom eigenlijk? En wat valt er dan precies onder een WA-verzekering en wat niet? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over een WA-verzekering en de keuzes die je hierin kunt maken.

Met een WA-verzekering ben je verzekerd voor schade die je met je voertuig bij iemand anders, of aan het voertuig van iemand anders veroorzaakt. Deze verzekering is wettelijk verplicht voor degene op wiens naam het voertuig staat. Een ongeluk veroorzaken, dat kan iedereen overkomen. Helaas heeft dit in het verkeer vaak grote gevolgen.

Niet alleen de kosten van materiële schade kunnen hoog zijn, maar ook de emotionele schade is groot. Vaak zijn de kosten van de schade die veroorzaakt is in het verkeer hoger dan iemand zelf kan betalen. En daarom is er de WA-verzekering, Die zorgt ervoor dat de schade die jij veroorzaakt hebt bij anderen toch (deels) vergoed wordt.

 • Een WA-verzekering is de meest beperkte autoverzekering.
 • Met een WA-verzekering ben je verzekerd als je met jouw auto schade veroorzaakt aan bijvoorbeeld een andere auto, persoon, of spullen.
 • Bijvoorbeeld als je tijdens het inparkeren tegen een stilstaande auto bent aangereden, of als je tegen een andere auto bent gebotst op een druk kruispunt.

Ook als de schade veroorzaakt is door een caravan of aanhangwagen die je achter je auto trekt, valt dit onder je basis WA-verzekering. Een standaard WA-verzekering dekt géén schade aan je eigen auto, ook niet door bijvoorbeeld diefstal of inbraak. Je kunt hiervoor wel een aanvullende verzekering afsluiten: de WA+ Beperkt Casco of WA+ Volledig Casco, ook wel allriskverzekering genoemd.

 • Met een WA+ Beperkt Casco ben je in een aantal gevallen ook verzekerd als je schade aan je eigen auto maakt.
 • Als er bij schade geen aansprakelijke partij is aan te wijzen, maar de schade ook niet jouw schuld is, dan biedt deze verzekering vaak uitkomst.
 • Je kunt hierbij denken aan: diefstal, inbraakschade, ruitschade en -vervanging, en schade door brand of kortsluiting.

Ga je voor een allriskverzekering, oftewel volledig casco, dan is de belangrijkste bijkomende dekking de schade aan je eigen auto, óók wanneer je zelf schuldig bent aan de schade. Dus als je een aanrijding veroorzaakt, slipt of te water raakt, dan ben je verzekerd voor de kosten van de schade aan je eigen auto.

 • Voorwaarde is wel dat de bestuurder geen drank of drugs gebruikte tijdens het voorval en een geldig rijbewijs heeft.
 • Ook diefstal terwijl je auto niet op slot zat of je sleutels er nog inlagen, valt buiten de allriskverzekering.
 • Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) dekt de aansprakelijkheid voor schade aan personen (letselschade) en spullen (materiële schade).
You might be interested:  Diameter Cirkel Berekenen Met Omtrek

Als jij met je fiets tegen een auto aan rijdt, dan dekt je AVP in dat geval de veroorzaakte schade. Het grootste verschil tussen de WA en AVP is dat de WA voor voertuigen bedoeld is en de AVP voor personen. Het maakt dus niet uit wie in de auto reed op het moment van het auto-ongeluk.

 1. De schade wordt verhaald op de WA-verzekering van het betreffende voertuig.
 2. Een AVP is in tegenstelling tot de WA-verzekering niet verplicht, maar wel belangrijk,
 3. Zo ben je ook verzekerd voor ongelukken die je overkomen als je ergens anders bent dan in je auto.
 4. De keuze voor wel of geen uitbreiding op je WA-verzekering hangt van een aantal dingen af.

De belangrijkste reden voor het kiezen van alleen een WA-verzekering, is dat de premie voor een uitgebreidere dekking niet in verhouding is met de dagwaarde van je auto. Maar ook het risico dat je kunt en wilt dragen telt mee in je keuze, evenals het werkelijke aantal schadevrije jaren dat je auto heeft gereden.

Over het algemeen kun je zeggen dat je met een auto tot 6 jaar oud het beste voor een Allriskverzekering kunt gaan. Met een auto tussen de 6 en 10 jaar oud voor een WA+ Beperkt Casco-verzekering. En dat met een auto die ouder is dan 10 jaar een standaard WA-verzekering genoeg is. Lees meer over het kiezen van je autoverzekering,

Als je schade claimt op je WA-verzekering, kan het zijn dat je maandelijkse premie, het bedrag dat je elke maand betaalt voor de verzekering, omhoog gaat. Dit komt omdat je schadevrije jaren ‘inlevert’ als je een schade meldt. Daar tegenover staat: hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe lager je maandelijkse premie.

Hoe werkt een WA verzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering beschermt u als verzekerde tegen het risico van aansprakelijkheid. De aansprakelijkheidsverzekering vergoedt vrijwel alle schade aan personen (letselschade) en aan andermans spullen (zaakschade) die door de verzekerde wordt veroorzaakt.

Maar let op: Deze verzekering vergoedt niet de schade die met bv. een motorvoertuig wordt veroorzaakt. Daarvoor bent u verplicht een afzonderlijke (minimaal WA-)verzekering af te sluiten bij dat motorvoertuig. U verzekert letselschade of schade aan spullen van anderen tot een bedrag van maximaal € 2.500.000,- per gebeurtenis.

Jazeker. Maar alleen als aan de volgende eisen is voldaan:

U houdt zich aan de wet- en regelgeving voor het gebruik van de drone of modelvliegtuigAlleen schade veroorzaakt in Europa is verzekerdDe drone of modelvliegtuig wordt voor de hobby gebruikt.

Nee, bij de aansprakelijkheidsverzekering heeft u geen standaard eigen risico. Wel kan er een eigen risico bij de aansprakelijkheidsverzekering worden berekend als u niet de juiste gezinssamenstelling heeft verzekerd. U bent over de hele wereld goed verzekerd.

Ja, u kunt uw schade op diverse manieren online melden. Bijvoorbeeld via uw persoonlijke online omgeving Mijn Univé of via de Univé App, Schade aan spullen van mensen die met u in huis wonen zijn niet verzekerd. Gaat het om letselschade, dan is uw aansprakelijkheid wel verzekerd, tenzij de schade ergens anders is verzekerd.

Lees meer over de voorwaarden van de aansprakelijkheidsverzekering, Ja, huisdieren zijn meeverzekerd als u als particulier deze bezit als gezelschap of voor uw hobby. Dit geldt niet alleen voor honden en katten, maar ook voor een paard of enkele stuks kleinvee.

Heeft u of uw huisdier schade veroorzaakt aan een dier en u bent aansprakelijk gesteld? Wij betalen de kosten die de eigenaar van het dier heeft gemaakt. Bijvoorbeeld kosten voor de dierenarts. Wij betalen niet altijd alle kosten. Het is daarom goed om eerst met ons te overleggen, voordat u of de eigenaar van het dier kosten maakt.

Verzeker uw kinderen mee op de polis. Kies daarbij – afhankelijk van uw huidige situatie – voor de optie ‘eenoudergezin’ of ‘gezin met kinderen’, ook als uw kinderen deels of grotendeels bij uw ex-partner wonen. Met een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren zijn u, uw logés en uw huisdieren altijd meeverzekerd.

 1. In de tabel hieronder ziet u wie in welke situatie is verzekerd.
 2. Met de dekkingen ‘eenoudergezin’ of ‘gezin met kinderen’ zijn thuiswonende kinderen meeverzekerd, ook als ze 18 jaar of ouder zijn.
 3. Uitwonende kinderen zijn verzekerd als ze uitwonend zijn voor een voltijd- of duale studie.
 4. Ook als ze 18 jaar of ouder zijn.
You might be interested:  Vaste Reiskostenvergoeding 2022 Berekenen

Een kind dat uitwonend is vanwege deeltijdstudie valt niet onder de gezinsdekking.

Eenpersoons-huishouden Samenwonend Eenoudergezin Gezin met kinderen
Uzelf X X X X
Uw partner X X
Uw thuiswonende kinderen X X
Uw minderjarige kinderen die bij uw ex-partner wonen en regelmatig bij u zijn X X
Uw kinderen die voor studie ergens anders wonen X X
Uw huisdieren X X X X
Uw logés X X X X
Uw minderjarig kind als die in een zorg- of verpleeginstelling verblijft X X
Uw partner als die in een zorg- of verpleeginstelling verblijft X X
Uw kleinkinderen die bij u wonen en op hetzelfde adres staan ingeschreven X X

Er is dekking als uw kind uitwonend is voor voltijd- of duale studie. Een kind dat uitwonend is vanwege deeltijdstudie valt niet onder de gezinsdekking. Univé kent het begrip ‘polisbedenktijd’. Nadat u de verzekering heeft afgesloten, ontvangt u de polis en de voorwaarden.

Bent u over de inhoud van de polis niet tevreden, dan kunt u die binnen 14 dagen terugsturen. Dat betekent wel dat u niet verzekerd bent. U ontvangt dan uiteraard ook geen nota van ons. Heeft u schade veroorzaakt waarvoor u aansprakelijk bent? En is deze schade verzekerd? Dan betalen wij als het gaat om schade aan spullen of zaken maximaal de dagwaarde.

Dat is de nieuwwaarde min een bedrag voor veroudering en slijtage. Deze dagwaarde berekenen we met behulp van een afschrijvingstabel. Hoe die afschrijving verloopt, ziet u in de afschrijvingslijsten, Wij mogen een schade rechtstreeks betalen aan de persoon die schade heeft.

 • Heeft u of uw huisdier schade veroorzaakt aan een dier en u bent aansprakelijk gesteld? Wij betalen de kosten die de eigenaar van het dier heeft gemaakt.
 • Bijvoorbeeld kosten voor de dierenarts.
 • Wij betalen niet altijd alle kosten.
 • Het is daarom goed om eerst met ons te overleggen, voordat u of de eigenaar van het dier kosten maakt.

Wanneer u, uw partner, een van uw kinderen of uw huisdier (letsel)schade aan (spullen van) anderen toebrengt, kunt u voor die schade aansprakelijk worden gesteld. De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren betaalt de verzekerde schade bij dergelijke ongelukken als u inderdaad aansprakelijk blijkt te zijn.

Ook in het geval van vriendendiensten, sport en spel en tijdens het logeren en oppassen is er dekking. Lees meer over de voorwaarden van de aansprakelijkheidsverzekering, Is er schade toegebracht aan een ander? Lees meer informatie over schades, dekkingen en hoe u een schade kunt melden op de pagina Schade opgelopen.

en nu? Nee, opgevoerde elektrische fietsen (e-bikes) zijn niet verzekerd. Onze aansprakelijkheidsverzekering particulier dekt geen schade die u met een opgevoerde elektrische fiets veroorzaakt. Volgens de wet mag een elektrische fiets niet harder dan 25 kilometer per uur en mag deze beschikken over een hulpmotor van maximaal 0,25KW.

 • Als u of uw kind met een opgevoerde elektrische fiets schade aan een ander veroorzaakt, bent u niet verzekerd.
 • U moet dan zelf met de partij die schade heeft de schade regelen.
 • Met een High speed e-bike, ook wel Speedpedelec genoemd, mag u wel harder (maximaal 45 kilometer per uur).
 • De High speed e-bike wordt op kenteken gezet en hiervoor kunt u een bromfietsverzekering aanvragen.

Nee, zo’n aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. Toch is het verstandig deze verzekering te hebben. Met name bij aansprakelijkheid voor letselschade kan het om behoorlijk grote bedragen gaan. Sluit daarom nu uw aansprakelijkheidsverzekering af,

Een WA-verzekering voor motorrijtuigen (auto, motor, scooter enz.) is wel verplicht. De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (AVP) dekt schade aan anderen en andermans spullen waarvoor u aansprakelijk bent en die is veroorzaakt zonder motorvoertuig. Het verschil met een WA-verzekering voor bv. een auto, motor of scooter is dat u die specifiek kunt afsluiten voor uw motorvoertuig.

Hiermee is alleen schade verzekerd die met dat voertuig aan andere personen en goederen is veroorzaakt. De aansprakelijkheidsverzekering geldt alleen voor schade waarvoor u als particulier aansprakelijk bent. De verzekering dekt geen schade aan uw eigen spullen.

 1. Ook niet schade aan spullen die u leent of huurt van bedrijven.
 2. En ook schade die u of een gezinslid aan anderen veroorzaakt met bijvoorbeeld een auto, motor, brom- of snorfiets is niet verzekerd.
 3. Daarvoor heeft Univé andere verzekeringen.
 4. Het kan gebeuren dat u schade toebrengt aan een ander, maar dat u hiervoor toch niet aansprakelijk bent.

Bijvoorbeeld als u een vriend helpt met verhuizen en u laat buiten uw schuld de tv vallen. Of u schopt tijdens het voetballen de bal tegen het hoofd van een toeschouwer. U heeft geen schuld, maar voelt zich wel verantwoordelijk. Bij schades door vriendendienst, logeren of sommige sport&spelsituaties bieden we dekking tot € 25.000.

Is WA+ het waard?

Welke autoverzekering kan ik het beste kiezen? – WA of WA Plus? Als je een wat oudere auto rijdt die niet meer enorm veel waard is kun je het beste een WA- of WA Plus-verzekering afsluiten. All Risk is in dat geval een beetje overkill. Of je voor WA Plus moet gaan hangt er vanaf hoe groot je de kans op diefstal, inbraak of brand acht.

 • Dit ligt er ook een beetje aan waar je woont.
 • Als je in een grote stad woont is een WA Plus eerder aan te bevelen dan wanneer je in een rustig dorp in Friesland woont.
 • All Risk of WA Plus? Wanneer moet je een auto All Risk verzekeren? Op het moment dat je een nieuwe auto hebt is een All Risk-verzekering verstandig.

Zeker als het een duurdere auto betreft. En tot wanneer moet je dan een auto All Risk verzekeren? Normaliter is het na een jaar of zes tijd om over te stappen van All Risk naar WA Plus. Dit hangt onder andere af van de waarde van de auto en hoeveel reserves je hebt mocht je de auto total-loss rijden.

Wat valt allemaal onder WA-verzekering?

WA betekent Wettelijke Aansprakelijkheid. De term WA – verzekering komt voor bij verzekeringen voor motorrijtuigen. Vanuit de wet is het namelijk verplicht om als kentekenhouder van een voertuig een WA – verzekering af te sluiten. Die verzekering dekt schade die u met een motorrijtuig aan anderen aanricht.

Wat is het verschil tussen WA en WA+?

Met een WA -verzekering bent u alleen verzekerd tegen de schade die u toebrengt aan derden. Bij WA+ verzekering bent u ook verzekerd voor schade door diefstal, brand, ruitschade en loslopende dieren.

Wat is de beste WA verzekering?

Overzicht Testoordelen aansprakelijkheidsverzekeringen

Aansprakelijkheidsverzekering Testoordeel
Univé 7,2
ABN Amro 7,1
Allianz Direct 6,5
Aon 6,4

Hoe bereken je je schadevrije jaren?

Voor elk jaar dat geen schade claimt, bouw je één schadevrij jaar op. Wanneer je wel schade claimt, verlies je schadevrije jaren. De premie die je maandelijks of jaarlijks betaalt aan je verzekeraar wordt onder andere bepaald door de hoeveelheid schadevrije jaren die je hebt opgebouwd.

Hoe duur is een WA Casco verzekering?

Dekking: uitgebreidere dekking is duurder – Uiteraard worden de kosten van een autoverzekering bepaalt door de gekozen dekking. Je kunt kiezen tussen drie basisdekkingen en zes aanvullende autoverzekeringen, Je betaalt voor deze aanvullende verzekeringen vaak maar een paar euro extra per maand.

 • De WA verzekering vergoedt alleen de schade die je met je auto toebrengt aan anderen.
 • De WA beperkt casco verzekering vergoedt deels de schade aan je eigen auto, bijvoorbeeld diefstal en ruitschade,
 • De volledig casco verzekering dekt bijna alle schades aan je eigen auto, waaronder schade door vandalisme en eigen schuld.

Je begrijpt dat de prijs van een autoverzekering hoger is als de dekking uitgebreider is. Daarom is de WA autoverzekering veel goedkoper dan een WA volledig casco verzekering (all risk). Rekenvoorbeeld: invloed van de dekking op de premie We hebben met dezelfde gegevens twee berekeningen gemaakt, alleen de gekozen dekking is anders.

WA verzekering zonder aanvullingen, laagste prijs: €38,51 per maand WA volledig casco (all risk) met SVI en RB, laagste prijs: €63,58 per maand

Prijsverschil: €25,07 (65%)