Waarde Huis Zelf Berekenen

Waarde Huis Zelf Berekenen
U kunt de WOZ-waarde van uw huis inzien via het WOZ-waardeloket. Als huizenbezitter ontvangt u ieder jaar een brief (beschikking) van uw gemeente met de nieuwe WOZ-waarde. Meer informatie leest op de pagina WOZ-waarde.

Waar kun je zien hoeveel je huis waard is?

Wat is de WOZ-waarde van mijn huis of andere onroerende zaak? De waarde van uw huis, garage of andere onroerende zaak staat op de WOZ-beschikking van uw gemeente. Die beschikking ontvangt u thuis of u kunt deze bekijken via MijnOverheid.nl. U kunt de WOZ-waarde van uw woning ook (gratis) opvragen via het WOZ-waardeloket.

  • Op de WOZ-beschikking van uw gemeente staat de WOZ-waarde van uw onroerende zaak (huis, garage of ander gebouw).
  • Was u op 1 januari van een jaar eigenaar of huurder van een onroerende zaak? Dan ontvangt u een WOZ-beschikking.
  • Gemeenten stellen de WOZ-waarde ieder jaar opnieuw vast.
  • De WOZ-waarde op de WOZ-beschikking is dan ook 1 jaar geldig.

Bent u na 1 januari van een jaar eigenaar of huurder van een onroerende zaak geworden? Dan krijgt u de WOZ-waarde voor dat jaar niet automatisch toegestuurd.

Hoeveel waard is je huis?

Eigen schatting woning – Een eenvoudige en tevens goedkope manier om een idee te krijgen over de waarde van een huis, is vergelijken met andere woningen in jouw regio. Kijk naar de vraagprijs van vergelijkbare panden. Houd hierbij rekening met

De ligging: in de stad of op het platteland De soort woning: appartement, rijwoning, halfopen bebouwing of open bebouwing De totale oppervlakte Het aantal (afgewerkte) kamers: leefruimtes, afzonderlijke keukens, bad- en douchekamers, slaapkamers, veranda, De ouderdom en staat van het huis De graad van afwerking (standaard materialen of meer luxueuze afwerking)

You might be interested:  Watt Per Uur Berekenen

Aan de hand van zoekertjes in jouw streek kun je ook de prijs per vierkante meter berekenen. Deel de verkoopprijs door de totale oppervlakte. Vermenigvuldig de prijs per vierkante meter met het aantal vierkante meter van je woning. Zo krijg je een idee van de waarde van je woning.

Hoeveel kost een waardebepaling?

Of het nu gaat om de aankoop, verkoop of erfenis van een onroerend goed, om de waarde van je woning te berekenen, kan je zelf een gokje wagen of een beroep doen op een professionele schatter. Maar is dat gratis of moet je betalen voor zo’n schatting of waardebepaling door een professionele vastgoedmakelaar of landmeter? Waarom heb ik een schatting nodig? Een schatting is niet enkel om je huis aan de juiste prijs te verkopen.

Voor verkoop: je wilt je huis verkopen, maar hebt geen idee van welke prijs je zou vragen.Voor de bank: je bank vraagt een waardebepaling van het huis vooraleer je lening goed te keuren. Bij een erfenis: je erft het appartement van je ouders. Dan moet je bij een aangifte van nalatenschap doen en daarbij de waarde van de geërfde woning opgeven. Bij een scheiding : gaan jij en je partner uit elkaar en één van beide wilt de andere uitkopen. Inbrengen: je wilt een onroerend goed inbrengen in een vennootschap.

Bij wie kan ik terecht? Voor een schatting kan je terecht bij een vastgoedmakelaar, notaris of landmeter/vastgoedexpert. Online kan je gemakkelijk een kantoor bij jou in de buurt vinden dat je hiermee kan helpen. Ik ging alvast aankloppen bij makelaar en beëdigd schatter Carl Buyens en Pieter van Landmetersbureel Dekrem om meer info te vragen.

  • Notaris en vastgoedmakelaar Je notaris zal doorgaans geen extra kosten aanrekenen voor een schatting als je de verkoopakte via hem laat verlopen.
  • Ook als je van plan bent om je woning te verkopen via een vastgoedmakelaar, zal die in de meeste gevallen niets aanrekenen om een vraagprijs te bepalen.
  • Deel van de service, zeg maar.
You might be interested:  Diesel Of Benzine Berekenen

Je krijgt dan geen uitgebreid verslag. Wil je dat wel, dan hangt hier een prijskaartje aan vast. Hoeveel dat precies is, is afhankelijk van de waarde van het huis en de complexiteit van het dossier. Gemiddeld ligt de vanafprijs voor een schattingsverslag rond 250 euro exclusief btw.

Landmeter Dat geldt ook voor het schattingsverslag van een landmeter. Waarin zit dan het verschil tussen een makelaar en landmeter? Die laatste zal over het algemeen iets objectiever te werk gaan aangezien ie jou niet moet proberen te overtuigen om je woning via hem te verkopen. Een vastgoedmakelaar heeft misschien wel meer feeling met de vastgoedmarkt en ervaring met het verkopen van gelijkaardige woningen in de regio.

Een landmeter kan je bijvoorbeeld inschakelen om de waarde van een onroerend goed te laten inschatten in geval van erfbelasting. De Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) heeft een lijst met erkende landmeters-experten die voldoen aan een kwaliteitscharter.

Laat je door hen de woning schatten dan loop je niet het risico dat je ofwel te veel erfbelasting zal moeten betalen of achteraf een boete krijgt omdat je de waarde te laag hebt ingeschat volgens de Belastingdienst. Landmeters werken niet met vaste tarieven. Wil je dus geen van-dit-bedrag-valt-mijn-mond-open-gevoel hebben, informeer je dan vooraf over de prijs van het schattingsverslag voor jouw woning.

Voor sommige verslagen zal je immers minimum 500 euro betalen. Schatting Zoals het woord zegt, blijft een schatting nog altijd een schatting, m.a.w. een indicatie van wat de waarde zou kunnen zijn. Het kan dus goed zijn dat je 2 schatters raadpleegt en dat je 2 keer een ander bedrag voorgeschoteld krijgt.

Geen exacte wetenschap dus. Ga voor een expert die weet waarover ie spreekt. Is hij op 2 minuten klaar met rondkijken of hoeft hij zelfs niet langs te komen? Geef hem dan een welgemeende ‘no way, José’. Een goede waardebepaling staat of valt met een bezichtiging waarbij de maten van de woning en het stuk grond, de staat van de woning en de afwerking ervan, de bereikbaarheid mee in beschouwing worden genomen.

We willen alleen maar het beste, toch?

You might be interested:  Tolkosten Frankrijk Berekenen

Wat is een gratis waardebepaling?

Een gratis waardebepaling is geen taxatie – Een gratis waardebepaling schetst een prima beeld van de waarde van je woning. Belangrijk om te beseffen is dat het natuurlijk geen officiële taxatie is. Bij een taxatie door een erkend taxateur ontvang je een taxatierapport, dat je kunt gebruiken voor bijvoorbeeld een hypotheekaanvraag bij een hypotheekverstrekker.

Kan je gratis je huis laten taxeren?

Een taxatierapport of een waardeverklaring nodig? – Er zijn veel gevallen waarbij u een taxatierapport of een zogenaamde waardeverklaring nodig hebt. Veelvoorkomende gevallen zijn het afsluiten of aanpassen van een hypotheek of een scheiding (waarbij de woning gemeenschappelijk bezit is).

  • In dat geval moet formeel door een makelaar/taxateur op papier worden gezet wat de huidige waarde van uw woning is, zodat u dit taxatierapport kunt aanleveren bij de organisatie die dit document nodig heeft.
  • Een taxatierapport / waardeverklaring is nooit gratis.
  • De waarde van de woning moet formeel (volgens de richtlijnen) worden vastgesteld en het document moet aan specifieke eisen voldoen.

Een dergelijk rapport kost u in de regel tussen de 250,- en 500,- euro, afhankelijk van de taxateur die u inschakelt.